Succesul ajunge la tribunal?

„Saptamina Financiara” a fost un proiect, a devenit o confirmare, iar astazi e pe cale de a se transforma in studiu de caz despre felul in care actionarii isi disputa succesul unui ziar in tribunal. Pe scurt: familia Voiculescu si Gabriela Firea, pe de o parte, si Mihai Craiu, pe de alta parte, sint in conflict deschis pentru controlul asupra primului saptaminal economic din RO ca tiraj vindut.

luni, 20 octombrie 2008, 1:17

„Saptamina Financiara” a fost un proiect, a devenit o confirmare, iar astazi e pe cale de a se transforma in studiu de caz despre felul in care actionarii isi disputa succesul unui ziar in tribunal. Pe scurt: familia Voiculescu si Gabriela Firea, pe de o parte, si Mihai Craiu, pe de alta parte, sint in conflict deschis pentru controlul asupra primului saptaminal economic din RO ca tiraj vindut.

UPDATE: Intr-un comunicat oficial, Gabriela Firea confirma ca a primit o citatie din parte lui Mihai Craiu si precizeaza ca „Brandul Săptămâna financiară a fost creat de mine, eu realizând emisiunea Săptămâna financiară încă din anul 2001, la Antena 1″ si ca „ Domnul Craiu nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, în dubla sa calitate de administrator atât la SC Săptămâna financiară SRL cât şi la SC Mediaconsulta Regie de Vânzări, bilanţul societăţii care editează publicaţia stând mărturie în acest sens”.

Dan Voiculescu si Mihai Craiu, general manager la Jurnalul National si Saptamina Financiara, plus detinator al 23% din Saptamina, au decis acum trei luni sa nu mai lucreze impreuna. Printr-un comunicat oficial, trustul Intact a anuntat lapidar ca inceteaza colaborarea cu Craiu, dind senzatia ca l-a dat afara, acesta n-a ripostat public, dar si-a pregatit apararea statutului de administrator si de actionar al Saptaminii Financiare.

Cu 241 K de cititori pe zi, SF este foarte aproape de Capital ca audienta in SNA, si a devenit lider pe vinzari cu 35.000 de exemplare, fata de 30.000 ale Capital.

Asa cum se intimpla de regula, nu exista doar o singura explicatie a succesului, pozitia SF fiind o combinatie de factori editoriali, de marketing, de vinzari, de sprijin din partea Antenelor. Certe sint insa rezultatele financiare: profit de aproape 400.000 de euro in 2007. Conform estimarilor lui Mihai Craiu facute in fata fostilor colegi inainte de plecare, el a lasat saptaminalul pe plus la jumatatea lui 2008 si sustine ca ar fi adus, in calitate de manager, un profit de aproape 900.000 de euro pe total an.
Saptamina Financiara a inregistrat prima luna pe pierdere a lui 2008, situatie pe care:
1. Redactia o explica prin faptul ca vinzarile de publicitate se faceau prin firma lui Craiu si acestea acum abia se reaseaza.
2. Craiu o priveste ca pe un model de management defectuos.

La ultima Adunare Generala a SF, actionarii majoritari au incercat sa-l inlature pe Craiu din pozitia de administrator, dar discutia s-a mutat la nivelul avocatilor, cei ai fostului angajat pretinzind ca actualul management scade valoarea actiunilor detinute de clientul lor.

Ambele parti doresc sa transeze disputa, dar neoficial considera inacceptabile conditiile celuilalt. Voiculescu i-ar fi propus lui Craiu 600K euro contra 23% din actiuni, dar estimarea afacerii la 2,5 milioane de euro nu i-a convenit actionarului minoritar, care i-a spus sefului Intact ca vrea „23% din cel putin 10 milioane, desi eu cred ca valoarea SF este de 20 de milioane”.

„Mai bine va dau eu diferenta de la 2,5 la 0,6 milioane si cumpar Saptamina”, i-ar fi spus Craiu lui Voiculescu, dar a fost refuzat.

In acest moment, fostii parteneri se exploreaza legal, iar trustul Intact se pregateste sa faca doua miscari categorice: Marius Tuca va fi general managerul Jurnalului National, iar Gabi Firea va ocupa aceeasi pozitie pentru Saptamina Financiara si cotidianul Financiarul. Ambii isi vor asuma raspunderea rezultatului afacerii si vor coordona inclusiv publicitatea care pina acum era vinduta de catre regia lui Mihai Craiu si care, potrivit oamenilor de vinzari, a scazut drastic in ultimele luni. „Din cauza fostei regii”, sustin redactiile. „Sa aduci bani e un efort urias. Vom vedea citi vor reusi sa faca”, a marturisit seful regiei fostilor sai oameni.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Andrei P.  •  20 octombrie 2008, 13:23

Foarte interesant!

Felicitari pentru inca un articol obiectiv; banuiesc ca a fost greu sa navighezi in acest conflict, dar pentru articolele acestea extrem de reusite din spatele cortinei te am in RSS.

wizardd  •  20 octombrie 2008, 13:31

sunt de acord cu andrei ca e o postare interesanta, dar ai scapat (voit sau nu) elementul cheie:

CAT VALOREAZA DE FAPT SAPTAMANA FINANCIARA??

Cătălin Tolontan  •  20 octombrie 2008, 14:01

wizardd: nu stiu. Dupa cum vezi estimarile sint diferite si oscileaza ff mult: de la 2,5 milioane e la 10-20 de milioane 🙂 Cea mai simpla metoda e multiplicarea cu 10-12 a profitului anului precedent. Sau cu 4-5 a cifrei de afaceri, dc nu e pe profit si are potential. Repet, e o evaluare simplificata, pt k valoarea creste dc esti lider de piata, iar factorul de multiplicare creste si el pt afacerile pe net…

habarnam  •  20 octombrie 2008, 14:19

daca esti lider de piata in presa „financiara” este o mare smecherie. cred totusi ca sf-ul valoreaza ceva mai mult de 2,5 milioane.
pana si un saptamanal monden cred ca valoreaza mai mult desi e infinit mai putin infulent.

omar  •  20 octombrie 2008, 15:03

Cred ca Sfin e f ok. si mai ok ar fi insa daca ar fi manageriata de un profesionist al economiei , si anume Moise Gura. Cu tot respectul, dar aria de expertiza a doamnei Firea nu este analiza economica.

Cătălin Tolontan  •  20 octombrie 2008, 15:39

omar: Directorii si redactorii sefi sint ca fotbalistii – mai buni cei de pe margine decit cei care practica 🙂 Gabi Firea e directorul celui mai bine vindut saptaminal economic din Romania. Punct!

yoda  •  20 octombrie 2008, 15:47

Lupta pierduita din start de Mihai Craiu. Stiu, este un baiat inteligent, dar isi forteaza prea mult muschii.

Ovidiu Miron  •  20 octombrie 2008, 15:58

Mihai Craiu da dovada de „cojones” atunci cad nu se sfieste sa se contreze dpdv juridic cu Dan Voiculescu. Imi plac asemenea oameni.

Cataline, se stie de ce s-au certat si nu mai colaboreaza?

Actionarii Saptamanii Financiare in anti-campanie de imagine « Iulian Toma  •  20 octombrie 2008, 17:08

[…] Saptamanii Financiare in anti-campanie de imagine Catalin Tolontan scrie astazi despre o poveste frumoasa de presa scrisa ajuns in instanta. Din pacate o poveste tipic romaneasca […]

Disputele dintre actionarii publicatiei Saptamana Financiara ajung in instanta : ZIARE STIRI ROMANESTI  •  20 octombrie 2008, 21:57

[…] acesta a fost revocat din functia de administrator unic si inlocuit de Gabriela Vranceanu Firea. Catalin Tolontan face, luni, pe propriul blog legatura intre aceasta disputa si valoarea publicatiei respective, evaluata diferit de cele doua […]

LaurX  •  20 octombrie 2008, 22:10

Dragul meu Catalin,

Gabriela Firea confirma ca a primit o citatie din parte lui Mihai Craiu si precizeaza ca “Brandul Săptămâna financiară a fost creat de mine, eu realizând emisiunea Săptămâna financiară încă din anul 2001,

Daca tu crezi ca afirmatia are vreo legatura cu brandingul si cu businessul, sa ma iewrte Gabriela.

romania inedit  •  21 octombrie 2008, 3:29

Eu cred ca daca nu era promovat aproape obsesiv la Antene , acuma era o publicatie aflata in faliment !

Revista presei media – 21 octombrie – Pagina de media – Petrişor Obae  •  21 octombrie 2008, 9:53

[…] acţionar al Săptămânii financiare) şi i-a retras calitatea de administrator al firmei. Tolo – Succesul ajunge la tribunal Hotnews – Disputele dintre acţionarii publicaţiei Săptămâna Financiară ajung în […]

Cătălin Tolontan  •  21 octombrie 2008, 11:41

LaurX: In acest post, relatez, nu comentez. Nu spun cine cred eu ca are dreptate sau cine exagereaza.

advertizoiu  •  21 octombrie 2008, 14:05

romania inedit> am putea parafraza afirmatia ta cam asa: „daca detergentul X nu-si facea publicitate aproape obsesiv, acum era in faliment”. Back to school!

profesorul  •  21 octombrie 2008, 17:33

este o lupta foarte urata nu stiu ce are castigat dn Mihai Craiu dar se poarta foare urat cu toti de cand sa certat cu dn Voiculescu parerea mea este sa ia tot ce i se da si sa asi vada de treaba lui;

Comentează