10 ani pentru o culoare

Echipa naţională îşi schimbă sponsorul principal

marți, 6 ianuarie 2009, 12:00

Echipa naţională îşi schimbă sponsorul principal

E o chestiune de zile pînă cînd se va bate în cuie contractul dintre echipa naţională şi noul său sponsor principal, Ursus. Practic, o bere ia locul altei beri.

Concepută de firma SEG, care livrează servicii de marketing către FRF, noua înţelegere va fi, potrivit unor surse autorizate, „cea mai mare din istoria sportului românesc”. Se va întinde pe 4 ani şi va însuma multe milioane de euro, aproape de 6 ori mai mult decît contractul anterior de sponsorizare!

Dincolo de recordul de business, aproape neverosimil în aceste vremuri, mai e ceva de spus. Despre cei care pleacă.

Bergenbier a petrecut 10 ani lîngă echipa naţională. 10 ani nu sînt nişte bolduri colorate înfipte într-o tablă de plută. Mai ales că au nimerit şi un timp al decepţiilor. 10 ani sînt 3650 de zile de eforturi, idei şi nervi. 10 ani cu puţine calificări şi cu o groază de speranţe amînate.

Dar au fost 10 ani în care Bergenbier a reuşit un lucru neruşinat şi perfect. Şi-a atribuit sieşi şi echipei naţionale o culoare. Dacă România sportivă are azi un spectru în care se simte unită, acesta este galbenul promovat de Bergenbier.

Neîntîlnit în combinaţia marilor cluburi rivale, galbenul a rămas doar al echipei naţionale. O identifică pînă într-acolo încît răzmeriţa cromatică a trupei lui Mutu, „să ne îmbrăcăm în alb ca să avem propria identitate de generaţie!”, a fost expediată sec în Recycle Bin.

La „naţională”, jucătorii au schimbat antrenori, obiceiuri şi stadioane. Culoarea a rămas. Ea e moştenirea unei relaţii care se încheie aici.

Comentarii (36)Adaugă comentariu

Gogu  •  6 ianuarie 2009, 0:56

Pai, de cand stiu io, nationala a jucat in galben, ca echipament principal.Daca se califica la turneul final poa sa joace si in picatele,ce conteaza.

nicolae dica  •  6 ianuarie 2009, 1:44

Din pacate materialele recente ale ghesepe precum devedeul cu hagi,articolul de mai sus cu rom-columbia si vestile de 9 ani incoace cu mutu si chivu arata clar ca traim din amintiri.in 98 si 2000 m sandu spunea dupa fiecare turneu „una peste alta a iesit bine”desi se putea mai mult atat in meciul cu hrvatska al puilor degaina blonzi vopsiti pt a etala suficienta cat si cel contra italiei doi ani mai tarziu.
Nu am sa uit niciodata gafa uriasa a federatiei din 2002 cu numirea lui hagi si implicit ratarea calificarii in lupta cu cea mai accesibila echipa:slovenia.consider ca orice vulpoi al gazonului precum il luce sau hala ar fi castigat barajul.in vara, la meciul cu olanda mi a fost mila de oamenii aia care au mers acolo sa i incurajeze
asa ne treb daca nu stim sa ptretuim ce avem si sa profitam de sansa.poate ca nasul merita sa se trezasca intr o dimineata cu o capcaqna medievala pe fata, un cronometru si un televizor langa el apoi deodata vocea lui jigsaw:hello mircea i want to play a game;i m gonna teach you a lesson about the value of life.

Vlad  •  6 ianuarie 2009, 4:00

Pai gogule, tu stii de prea putin timp 🙂 Am fost si rosii si albastrii, si pestriti, si mai ales bleu in trecut…. acum, mi-este foarte greu sa cred ca se mai poate schimba, cum olandezii au portocaliul lor si noi avem galbenul nostru. Din pacate jocul lor este dulce ca o portocala, in timp ce al nostru e acru ca o lamaie :))

horia.sima  •  6 ianuarie 2009, 7:39

Gogule, conteaza frate in ce culoare joci. Dar tu nu vei intelege pt. ca esti un Gogu. Daca romanii ar da mai multa atentie, culorilor, traditiei si simbolurilor nationale si ar lupta pt ele asa cum ar trebui, atunci ne-am califica mai des si chiar mai mult de atat, poate am duce-o chiar mai bine. Echipamentul acela alb sper sa dispara pt nu am obtinut nici un rezultat notabil jucand in el, poate ca acea culoare ii aminteste lui Mutu de perioada engleza a vietii sale care pe noi nu ne intereseaza si nu ne priveste.

Ionut  •  6 ianuarie 2009, 8:25

Nea goguta, nationala a jucat in galben, CORECT. Bergenbier a „imbracat tribuna” in galben.
Cand nu pricepi nu comenta, e simplu si elegant.

Alin  •  6 ianuarie 2009, 9:13

Singura varianta ar fi rosul, nu vad sa jucam in auriu,verde (culoarea sticlei). Astfel galbenul ramane ca echipament de rezerva. Aveam 3 optiuni de culoare, daca punem si albul chiar 4. Am jucat in toate pana acum… sper sa fie cu noroc schimbarea sponsorului.

100%anticomunisti  •  6 ianuarie 2009, 9:42

Asa bere, asa echipa nationala! Probabil vom juca fotbal cand sponsor va fi Krombacher sau Dab.

Narcis  •  6 ianuarie 2009, 10:13

fratilor, de ce n-ar juca complet in albastru, iar galben pt rezerva…

explorish  •  6 ianuarie 2009, 10:41

corect. ar fi pacat ca din ratiuni publicitar-mercantile sa se schimbe un lucru bun (aparut tot din ratiuni publicitar-mercantile ;)). sentimentul apartenentei la „peluza galbena” de la euro s-a transformat intr-unul din lucrurile alea „care nu se pot cumpara”.

juanito  •  6 ianuarie 2009, 11:12

galbenul e culoarea pe care ar trebui s o aiba echipamentul nationalei.totusi,uitati va ca mai multe nationale si au schimbat echipamentul(mi aduc aminte de un amical inainte de euro spania franta,nu stiai care cum e).raman totusi la galben,indiferent de sponsor.aoleu…ce ne faceam daca sponsoriza nationala…Orange????????

Cristian  •  6 ianuarie 2009, 11:18

Domnule Tolontan,
parca ai descoperit fotbalul acum fix 10 ani. Nationala juca in galben si pe vremea lui Nea Mircea Lucescu. Verifica arhiva. Sau aveam contract cu Bere Azuga si tot galbenul era culoarea?

ROMANIA INEDIT » Blog Archive » Echipa nationala de fotbal a Romaniei îsi schimba sponsorul principal  •  6 ianuarie 2009, 11:24

[…] stire puteti afla pe blogul lui Catalin Tolontan , in primul articol din acest an , intitulat 10 ani pentru o culoare […]

Geo  •  6 ianuarie 2009, 11:39

cu galben am cucerit america in fotbal si a devenit o culoare ce ne reprezenta. decat circul de echipament ce avea tot tricolorul, o parte pe chiloti, alta pe sosete mai bine asa in galben complet. nu are nicio legatura cu berea…

galben  •  6 ianuarie 2009, 11:53

nu se schimba culoarea echipamentului dragi tovarasi cititori. dl tolontan doar exprima o stare de spirit pe care a creat-o un sponsor timp de 10 ani asa cum nimeni altcineva nu reusise, folosind ceva ce aveam chiar si pe vremea lui nea mircea lucescu in mexic 70: galbenul!

adi_stoika  •  6 ianuarie 2009, 12:06

Nu prea inteleg mesajul, nu inteleg exact ce ai vrut sa spui Cataline. Ai vrut sa spui ceva important? „Bergenbier a reuşit un lucru neruşinat şi perfect” (?!) Adica ce? Ca a pus pe jucatori tricouri galbene? Pai ce, asta e de azi de ieri? Pe de alta parte, eu sunt adeptul culorilor usor vizibile (galbenul e chiar cea mai vizibila culoare), asta ajuta sa-ti localizezi si coechipierul aflat in unghiul vizual cel mai slab, cu coada ochiului si sa-i pasezi cand nimeni nu se-asteapta; pe de alta parte, hainele deschise la culoare ii supradimensioneaza pe jucatori, impresionand/intimidand adversarul. Altfel, galbenul face si el parte din tricolor, troneaza taman in mijloc. Putem sa ne miram din acest p.d.v. de ce nemtii poarta uneori verde iar italienii albastru, culori nespecifice lor (caci de regula mai toate nationalele poarta culori ce se regasesc pe drapelul tarii), dar ca romanii poarta galben nu trebuie sa ne mire; este, cred, cea mai inspirata decizie.

mihai  •  6 ianuarie 2009, 12:11

Frumos articol Tolo. Dar ,ma intreb , ce vom deveni dupa perioada Ursus? echipa ursilor?))Adevarul e ca la cum se joaca- ni se potriveste sponsorul asta-

radu  •  6 ianuarie 2009, 12:12

E, Tolo, ti-a placut poezia mea? Vezi c-am scris ca gesepeu’ e tare. Poate-mi scoti si mie chestia aia cu moderarea, care zice:”comentariul dvs. asteapta moderare”, sa incepi si tu anul cu o fapta buna.

BABILONUL IMOBILIAR  •  6 ianuarie 2009, 12:31

…Ursus e o bere buna, se consuma si-n Vest (Germania etc).

Da’ si Bergenbier era ok.

E bine ca a ramas galbenul culoarea nationalei. Si asa sa ramana, si cu Ursus.

La bere, stam bine! 🙂 .

Chat Noir  •  6 ianuarie 2009, 12:34

Eu zic sa joace … ca acum nu joaca nimic.

florin  •  6 ianuarie 2009, 12:34

D-le Tolontan..noi traim din amintiri dvdv al rezultatelor fotbalistice atat la nivelul echipei nationale cat si la vivelul echipelor de club…cine ***scoate dvd-uri cu echipa nationala de acum 10 ani!?!? lasati-o moarta!

yo  •  6 ianuarie 2009, 13:10

Nu inteleg mai nimic: de 10 ani Bergenbier a stabilit o culoare pt echipamentul nationalei!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dar inainte cum era echipamentul VERDE ???????????????????? in ’94 oare cum era???????????? inainte de ’90 cum era?????????????? ABSOLUT CIUDAT ARTICOLUL – sigur trebuie citit printre randuri, pt. ca exista un mesaj (probabil): ce bine ca am scapat de bergenbier HAI URSUS (unde am si io actiuni)!!!

Nadragii lui Stefan Cel Mare  •  6 ianuarie 2009, 13:12

Dupa cum se prezinta pe teren nationala ar trebui ca (macar) sorturile echipamentului sa fie de culoare maro.

bogdan tei  •  6 ianuarie 2009, 13:17

POATE SA FIE SI ROZ SI MOV NUMAI REZULTATE SA FACA NU CONTEAZA DAR ASTA ESTE GENERATIA RATATILOR, DROGATILOR LASATI VRAJEALA CU GENERATIA CU SPONSOR NU CONTEAZA DOAR REZULATATELE. MITICA DRAGOMIR LA PUSCARIE!!!

Florin  •  6 ianuarie 2009, 13:33

hahaha, buna asta, acum sa treaca la culoarea Ursus…

Vasile  •  6 ianuarie 2009, 15:17

F bine ca au schimbat marca de bere, Lobont si compania Ursus cred ca beau oricum. Probabil ca pe langa bani, e si un barter, pe bere(vai de Ursus)!

Vali  •  6 ianuarie 2009, 15:51

Ursus sau Bergenbier, nu conteaza…bere sa fie si multa

codrinmc  •  6 ianuarie 2009, 16:36

Este lipsit de logica sa comentam noi pe baza acestui subiect. Ei stiu mai bine despre oferta financiara pe care au primit-o. Totusi ii uram noroc echipei nationale si le tinem pumnii

tanc  •  6 ianuarie 2009, 16:55

tolo ne spui o stire. o poveste galbena.continuitate.identitate.ok.as vrea sa ne dai si alte detalii,amanunte,parea ta in viitoarele articole despre aceste evenimente de ce?? cum au gandit?? exemplu la acesta stire .de ce nu se mai continua colaborarea bergenbier frf? nu ar fi fost mai bine ptr imaginea bergenbier continuarea colaborarii? cum?ce?au gandit cei de la bergenbier.

tanc  •  6 ianuarie 2009, 17:04

gogu spune ca de cand stie el nationala a avut echipament principal de culoare galbena si ca ptr el daca nationala se califica la un turneu final poa sa joace si in picatele. ce e chiar asa gresit,aberant,nesanatos miticilor?

eu  •  6 ianuarie 2009, 17:23

eu auzisem prin vara ca golden braun vrea sa ia locul la bergenbier…

dheo  •  6 ianuarie 2009, 17:27

Suma de acum nu va fi neverosimil de mare. Suma anterioara era neverosimil de mica (in raport cu beneficiile de comunicare ale sponsorului).

Sera  •  6 ianuarie 2009, 18:47

Oameni buni,
e pacat ca nu intelegeti nimic, dar comentati mult. Nicaieri in articol nu se aduce vorba de culoarea echipamentului. El e galben de dinainte sa ne nastem multi dintre noi. Este vorba de o identitate a echipei nationale, de o imagine creata in jurul tricolorilor, de campaniile ‘Fii in galben’, de suporteri! De pelerinele si tricourile Bergenbier. Asa cum olandezii umplu stadionul intr-o mare de portocaliu, romanii au ajuns sa se imbrace in galben.

Bibi  •  6 ianuarie 2009, 19:15

Nu-mi place galbenul.

romania inedit  •  6 ianuarie 2009, 21:57

Este bine ca am gasit pana la urma o culoare care sa ne reprezinte !
Galbenul indeamna la atentie , si noi de asta avem mare nevoie la echipa nationala !

ionete  •  6 ianuarie 2009, 23:29

tolo, eu unul n-am inteles-o pe asta cu firma SEG careia ii atribui „conceptia” intelegerii in sens biblic 🙂 dar care , in acelasi timp, livreaza, ce prozaic, suna , „servicii de marketing” F. R. F.? Pai , unde-s Lupescu , Prunea si compania ? La cea mai importanta sursa de finantare a „nationalei” zic pas si „deleaga” intermediari ?

Stelistul  •  7 ianuarie 2009, 15:11

Ar fi bine ca si cu acest nou sponsor sa ramana galbenul.
Hai Romania, Jos Piti

Comentează