Istorie fără fard

SURPRIZA GSP ÎN FEBRUARIE: SUPERSTEAUA, cartea lui Andrei Vochin va apărea în două volume!

duminică, 25 ianuarie 2009, 5:24

SURPRIZA GSP ÎN FEBRUARIE: SUPERSTEAUA, cartea lui Andrei Vochin va apărea în două volume!

Această carte vorbeşte despre glorie într-un fel care vă va tulbura. Pînă la Andrei Vochin, cîştigarea Cupei Campionilor de către Steaua era un prilej de elogii tocite, de fapte arhicunoscute şi de fraze transformate în lozinci.

SuperSteaua pune punct şabloanelor. E o carte incomodă, chiar şi pentru stelişti. Dar ea trebuie citită nu doar de suporterii marii echipe de la Sevilla, ci de toţi aceia care vor să înţeleagă istoria şi actualitatea fotbalului românesc.

Pentru că, pînă la urmă, asta este remarcabil în carte. Personaje de prim-plan şi în zilele noastre, Pădureanu, Ienei, Lucescu, Dragomir, Piţurcă, Iordănescu, Dinu sau Boloni se intersectează, îşi dispută întîietatea, sînt demni sau slugarnici, curajoşi sau laşi, fac bine, fac rău, cad, se ridică, aranjează meciuri şi cumpără arbitri, totul într-o formidabilă imagine nefardată a fotbalului.

Veţi fi uimiţi să vedeţi că au rămas aceiaşi. Veţi tresări la aflarea unor informaţii pe care nu le ştiaţi decît din folclorul stadioanelor sau despre care n-aţi auzit niciodată. Veţi fi curioşi, ameţiţi, sătui, bucuroşi şi indignaţi. Iar spre zori, cînd veţi adormi storşi, deasupra patului vor pluti mîndria şi mirarea că victoria Stelei a fost aievea, miracol într-o ţară şi un fotbal unde, după atîţia ani, parcă nimic nu s-a schimbat.

Comentarii (48)Adaugă comentariu

adi  •  25 ianuarie 2009, 17:45

trebuie sa si „punem botu'” si sa si credem cele scrise in cartea respectiva? intreb si eu…?

777  •  25 ianuarie 2009, 17:51

Cu totii stim ca toate cluburile au facut blaturi,insa Steaua si Dinamo sunt focarul fotbalului romanesc.Daca intr-adevar Andrei va relata adevarul,atunci stelistii se vor simti dezamagiti.

alex  •  25 ianuarie 2009, 17:56

sti ceva?…in timp ce citeam articolul asta cred ca -mi-am dat seama ce s-a intamplat cu STEAUA noastra MAGICA…

…”pactul” pe care l-au facut suporterii Stelei cu Becali a fost exact ca un pact facut cu diavolul….prima data iti da aprope de toate, te ridica , si exact cand incepi sa visezi cel mai frumos BANG!!!…si te-a dus direct in prapastie….si acum nu stim cum sa mai rupem „pactul”………….

faun  •  25 ianuarie 2009, 17:59

am observat ceva foarte interesant vis a vis de fostii jucatorii ai stelei si ai lui dinamo . anume:
la dinamo,cand clubul este atacat,jucatorii contestati,la fel ca si rezultatele ,FOSTELE GLORII SE STRANG SI APARA CLUBUL ! nu conteaza ca nu au loc la dinamo (gen orac),ca au plecat suparati de acolo (multescu),ei apara dinamo in fata oricui.
la steaua in schimb,fostele glorii nu doar ca nu apara clubul in fata atacurilor,dar ataca si ei,uneori extrem de inversunat. par chiar invidiosi (poate exagerez) pe cel ce antreneaza ori conduce clubul.
interesant,nu ? dar si dureros pt un stelist !

ionescu  •  25 ianuarie 2009, 18:05

oh boy

redandblue  •  25 ianuarie 2009, 18:07

si cat va costa o carte? sper ca nu 1 milion ca cea scoasa de steaua

Florin  •  25 ianuarie 2009, 18:09

‘istoria şi actualitatea fotbalului românesc’ inseamna supersteaua? sa vedem cat o sa va mai continuati cu maniera asta de a intoxica publicul cu fc becali

Ovidiu Miron  •  25 ianuarie 2009, 18:11

Abia astept! 🙂 Andrei Vochin isi demonstreaza din nou pertinenta observatiilor.

chelbea  •  25 ianuarie 2009, 18:30

Si cand apare cartea asta Catalin ?

alk  •  25 ianuarie 2009, 18:32

Chiar vroiam sa va sugerez reeditarea cartii. Acum, in doua volume, suna si mai atragator. O astept cu nerabdare. Multumiri!

alex  •  25 ianuarie 2009, 18:55

SuperTare

Vgl  •  25 ianuarie 2009, 19:07

Steaua, Steaua si iar, Steaua. Ce v-ati face fara Steaua?….

codrinmc  •  25 ianuarie 2009, 19:37

Stiam cu siguranta fiecare dintre noi de trecutul mai putin curat al fotbalului romanesc. E interesant sa intelegem exact atmosfera anilor aceia si mentalitatea oamenilor care cumparau si vindeau meciurile. Personal nu ii inteleg.

Rapid va scrie istoria  •  25 ianuarie 2009, 20:06

ati facut aceasta carte ca replica la istorisirile rapidistilor, ati creat si voi o „istorie” pentru ca de cand cu internetul, lumea isi scrie parerile si adevarul nu mai poate fi cenzurat ***

Milici-continuare  •  25 ianuarie 2009, 20:35

Bravo Tolo , e mortala incheierea-‘aproape nimic nu s-a schimbat’…
Sunt permanent impotriva politicii in GSP dar in 2004 am avertizat in mod special ca se forteaza in zadar stoarcerea portocalei…
Azi ne delectam cu coaja de portocala in sirop de trandafiri fiind gata oricand sa ne prelungim aceasta dieta…
Citind cartea lui Vochin pana ‘istovim’ putem dormi linistiti , criza lucreaza pentru noi…
Pricepe fiecare ce vrea…

zsigodya  •  25 ianuarie 2009, 20:41

N-are super-stana nici o super-victorie.
A castigat CCE facand egal pe teren !
Meritul castigarii cupei este al lui Duckadam !
Soarta si istoria putea fi schimbata de unul sau doua suturi la poarta !
Mai multa modestie ar fi mai indicata.

zsigodya  •  25 ianuarie 2009, 20:43

„…puteau fi schimbate…”
N-am corectat textul inainte de a-i da drumul.

Babilonul imobiliar  •  25 ianuarie 2009, 20:46

…s-o vedem!

PS: scrie si de „bairam”-ul la care au chefuit Bumbescu, Stefan Iovan – Motatei, Piturca si…(sst, ca aude lumea 🙂 ), la „Berlin”, pana dimineata, cu doua zile (pardon, …nopti!) inainte de finala pierduta catastrofal cu Milan?

marian  •  25 ianuarie 2009, 22:09

nu cumpar. pai daca incepeti istoria echipei steaua cu jean padureanu, e clar …

nu conteaza  •  25 ianuarie 2009, 22:55

Istoria e facuta de de cine plateste. Asa ca pareri subiective arhivate intr-o carte nu ma intereseaza. Nu ai cum sa demonstrezi ca Steaua nu a eliminat pe drept multe echipe din UEFA si din Cupa Campionilor. Restul e tacere. Iar invidiosii gaasesc noduri in papura.

zsigodya  •  25 ianuarie 2009, 23:15

@faun
Nu stiu daca ai varsta ca sa fi prins si perioada aceea, dar in cupele europene „Dinamo” era o echipa foarte sigura pe ea, avea „tupeu” si fortza in joc. Jucatorii erau unitzi si rai. Ca poate asta se datora faptului ca stiau ca au militzia lui Ceasca in spatele lor, asta-i alta poveste… Dar, anticipat, la participarile in cupele europene, puteai fi mai sigur pe ei decat pe oricare dintre echipele din campionatul romanesc.
In schimb, stana era, in majoritatea timpului, ca si cea de azi: o „fata mare”… Daca adversarii-i luau un pic mai tare, erau aproape de a parasi terenul, ca in meciul din primavara cu „bricheta”. Nici chiar „fiara” Lacatus nu se remarca prea des cu atitudini curajoase. El era renumit ca-si scuipa permanent adversarii peste umar, din coltzul gurii, fara ca arbitrii straini sa observe, adversarii se enervau si-l cotonogeau, iar arbitrul lua masuri impotriva violentzelor. In rest, nu l-am prea vazut sa se dea la cineva si sa lupte barbateste… Parcursurile lor erau de cele mai multe ori jenante in cupele europene, doar in ’86-’89 au scos capul onorabil, dar si atunci CU FOARTE MULT NOROC !
Ceea ce se vedea atunci, se vede si acum: fostii dinamovisti sunt unitzi si sprijina clubul, deci au fost o familie fotbalistica extinsa, iar fetitzele „Stelei” au demni urmasi in oitzele de azi !

alex  •  25 ianuarie 2009, 23:25

mda.. mai faceti si voi un ban pe spatele stelei… nu-i nimic are balta peste.

petre stelistu  •  25 ianuarie 2009, 23:49

Niciodata nu o sa stim adevarul.Cat priveste rezultatele Stelei in Europa ,toata lumea stie ca Steaua era o echipa de temut si intradevar au demonstrat acest lucru prin rezultatele obtinute in lume.Orice echipa sustinem in prezent,trebuie sa fim mandri ca odata,22 de ani in urma,am fost in top,am dominat Europa,am avut o echipa ce era de temut.Am putea spune,datorita regimului,ca Steaua de atunci era echipa poporului,echipa ce ne-a facut mandri ca suntem romani,iar acei jucatori trbuiesc respectati pe orice stadioane si nu numai dansii.

petre stelistu  •  25 ianuarie 2009, 23:56

Pt. nr. 14.Steaua a castigat CCE facand egal impotriva Barcelonei ,in Catalunia,cu 60000 de suporteri spanioli.Daca ai vazut meciul,suporterii aruncau cu obiecte in jucatorii stelisti si nimeni nu a incercat sa se faca ordine.Deci cupa trebuia sa se duca in Spania.Doar forta echipei Steaua a incurcat toate socotelile barosanilor fotbalului european.Baiatule, mai documenteazate inainte de a spune ceva.

adystelistzu  •  26 ianuarie 2009, 0:47

sper din toata inima ca,prima carte sa fie citita de becali si asa zisii sfatuitori,acesti insi care s-au folosit de religie pt. imagine,insa…D-zeu nu bate cu parul…,vom vedea cred eu cat de curand…
p.s.-felicitari si tot respectul pt.munca depusa de Andrei …

Luciano Moggi  •  26 ianuarie 2009, 1:01

asa se intampla in toate campionatele din Europa:))…forza juve

Versus  •  26 ianuarie 2009, 1:05

CD-ul cu Hagi l-am primit in 23.ian.(cam 3saptamani – Canada). Cartea se pate cumpara?

thomas  •  26 ianuarie 2009, 1:06

eventual daca corectai ceva trebuia sa iti corectezi modul in care gandesti exprimarea, ptr ca in general scri sau spui ceea ce gandesti….

ptr-zsigodya  •  26 ianuarie 2009, 4:10

Parca te-am mai vazut pe site pe undeva. Cred ca esti suporter al echpei vasas din cluj. Eu vreau sa relatez o scurta „secventa” din memorie si nu sunt stelist. La meciul Stelei cu Barcelona eram sudent in regie la Politehnica. Stii ce sa intimplat cind cistigat Steaua finala ? Simplu. Tot caminul s-a suit pe pereti. Si iti repet, nu toti eram fani steaua. Multi au lesinat.Tot asa e si la voi ? Ma refer la pereti…

Cata  •  26 ianuarie 2009, 7:58

voi chiar credeti ca lumea a inceput cu voi!
vorbeste despre glorie intr-un fel in care va va tulbura…

hai nu zau? sarmana limba romana, in gura vostra suna ca **

cryas  •  26 ianuarie 2009, 8:48

@zsigodya Si totusi soarta nu a fost schimbata, asa cum nici Dinamo, nici Craiova si nici restul echipelor din Romania, nici macar nu au avut sansa se schimbe istoria intr-o finala de Champions Cup. Ce usor e sa critici cand numai asta e optiunea ta.
@Tolo Am sa cumpar cartea, nu pentru ca e despre Steaua ci pentru ca e scrisa de Vochin, un ziarist pe care il admir. Multumesc pentru anunt. Si o intrebare, pe tine cand sa te asteptam cu o carte? Si apropo felicitari pentru cea cu Olimpiada, dovada ca inca se mai poate scrie o carte despre sport care sa spuna cu adevarat ceva.

oldrimsix  •  26 ianuarie 2009, 9:28

difera fata de prima editie? sa vedem. de ce primei editii nu i s-a facut asa reclama? oare concertarea aparitiei cu schitarea posibilitatilor de schimbare de patronat e intamplatoare? intreb doar, nu dau cu paru’

bigi  •  26 ianuarie 2009, 9:34

Loveste tare criza asta si nu numai in cluburile de fotbal! Vanzarea de CD-uri si carti, mai ales daca e vorba de Steaua, e mai rentabila decat ziarele de sport, nu-i asa?

[D] [S] [N]  •  26 ianuarie 2009, 11:50

Nu vom fi uimiti ca au ramas aceiasi! Oamenii ca ei nu se schimba niciodata!!!

aleks  •  26 ianuarie 2009, 12:06

Nea Cataline, ce se intampla cu gazeta a voastra sau si mai bine zis cu gazetaria asta a voastra?

Chiar asa voi chiar nu mai aveti ce sa scrieti sau nu mai stiti despre ce sa scrieti? daca e asa mai bine nu mai scrieti nimic decat sa insirati numai prostii…

Pai ce e asta ziar de sport sau tabliod? Parerea mea asa cu indulgenta e ca este un tabliod sportiv dar nici asta nu e de bine…

Chiar asa d-ta nu aveai un alt articol pe care sa-l scrii intr-o zi de luni? decat despre o carte inchinata unei glorii jumatate patate a unei echipe care ne face de ras prin liga campionilor?

Saptamna trecuta era site-ul asta plin de comentarii live ale MARILOR MECIURI AMICALE ALE STELEI de zici ca parca juca in SUPER LIGA CAMPIONILOR. Atatea opinii si comentarii la cum a jucat xulescu si la cum a jucat nu stiu care ca ma ingrozeam de fiecare data cand deschideam site-ul…
Lasati domne’ echipele sa joace inl in liniste amicale si sa se pregateasca fiecare cum poate si apoi datile meciurile in direct si la tv in toata tara nu ne intoxicati cu comentarii live prin ziar care nu stim daca sunt sau nu adevarate….
Pai bine ne-o fi noua suporterilor FOTBALULUI cand deschidem acest site si jumate din stiri fac referire la steaua, la ce a facut becali, la cat poarta MARELE mirel la pantofi in arabia, sau ce manaca el acolo la micul dejun, sau, cat a plans becali ca i-sa umplut buzunarul cu 6 milioane de euro, sau … sau… sau….

SUNTETI UN TABLIOD SA STITI ! NUMAI SCANDALURI S PROMOVATI , SCANDALURI CARE NU FAC DECAT RAU FOTBALULUI…

Din ce in ce mai multi oameni se hotatrasc sa nu va mai citeasca….

Cătălin Tolontan  •  26 ianuarie 2009, 12:33

redandblue : fiecare dintre cele doua volume va costa 10 RON

bagatare si punct ro  •  26 ianuarie 2009, 13:09

initiativa nice. bravo.

Cătălin Tolontan  •  26 ianuarie 2009, 13:21

aleks: problema ta nu e continutul articolului, ci faptul k te enerveaza Steaua. Iar asta e o chestiune de partizanat. Nu ai proprietatea termenilor, tabloid inseamn cu totul altceva decit sa scrii despre o carte care reconstituie, dupa o documentare minutioasa, cea mai buna performanta din istoria fotbalului nostru de club.

Cătălin Tolontan  •  26 ianuarie 2009, 13:22

oldrimsix : nu stiu nk despre schimbarea despre care vorbesti. Nu o neg, doar nu o cunosc

romascu  •  26 ianuarie 2009, 13:38

@catalin tolontan: de acord total cu aleks.nu stiu de unde ai dedus ca il enerveaza steaua, insa pe site in proportie de 80% scrieti doar ca sa fie materiale iar articolul dvs e un autopromo!Multumesc

lilstelista  •  26 ianuarie 2009, 13:46

sunt curioasa cine da bani pe o minciuna
asta ca sa nu muriti de foame pe vreme de criza

sportsaga.ro  •  26 ianuarie 2009, 13:55

Felicitari lu’ Andrei! Chiar daca e stelist, tot cel mai serios jurnalist de sport ramane.

PS: O spune unul care n-are nicio legatura cu Steaua.

Dreamer  •  26 ianuarie 2009, 16:11

Care va fi reteaua de distributie a cartii? Librarii sau si chioscurile de ziare sau on-line?

prydanys  •  27 ianuarie 2009, 11:52

Chiar avem nevoie de astfel de initiative.M-am saturat ca in toate ziarele si emisiunile de sport sa vad numai barfe,minciuni si scandaluri si sa se spuna ca asta vrea publicul roman.Nu este adevarat avem nevoie de astfel de initiative care sa ne prezinte realist si lipsit de subiectivism niste realizari extraordinare ale sportului romanesc.Si ma mai enerveaza un lucru,Steaua este balacarita in continuu de toata presa dar cand e de facut bani la cine apelam la Steaua normal.Cand numai avem rating la cine apelam la Gigi, iar dupa il criticam ca e **** cand vina e in totalitate a voastra ca il promovati excesiv pt interesele voastre.

ciprian dobrin  •  27 ianuarie 2009, 13:38

tara aceasta este plina de ****,va rog sa ma credeti!dak nici cand castigam ce nu viseaza multe echipe mari in lume nu este bn ,atunci cand este bn?sa va fie rusine k faceti din cel mai glorios an din istoria fotbalului romanesc ,un an norocos.de acealalta finala care a jukt steaua ce o sa ziceti ,k si acolo a fost an norocos ,nu?***

nicu  •  27 ianuarie 2009, 14:26

de ce „trebuie citită „?
ca sa poata sa manance o paine si autorul?
apar pe piata tot mai multe carti care devin maculatura.nule citeste nici *** .dar se tiparesc ajung pe rafturi, se fac recenzii de tot felul si….. dispar. de ce trebuie sa apara? cine castiga?

Ovidiu  •  27 ianuarie 2009, 23:24

Aceleasi discutii fara sens, lipsite de respect!Sunt fan STEAUA! dar nu dau inapoi atunci cand joaca Dinamo(Rapid,CFR etc.) bine mai ales in Europa!ba din contra! le tin pumnii si imi doresc sa rupa tot! sa nu mai fim priviti de catre Occ drept scarabeii fotbalului!

Litde  •  11 februarie 2009, 16:07

cartea lui Andrei Vochin va apărea în două volume!
sper sa fie destul de scurta sa o citesc si eu

Comentează