Reportaj la Rosia Montana

Costi Rogozanu remarca, just, ca in chestiunea Rosia Montana nu apare public, de luni bune, decit un singur punct de vedere: cel al oportunitatii economice a exploatarii aurului de acolo. El nu se pronunta, ci doar constata pericolul de a nu exista o dezbatere. Astazi, in Evenimentul Zilei, Dan C Mihailescu publica un reportaj despre situatia de acolo. Indiferent ce parere aveti, cititi-l! E frumos scris, e important, e necesar.

sâmbătă, 11 iulie 2009, 11:24

Costi Rogozanu remarca, just, ca in chestiunea Rosia Montana nu apare public, de luni bune, decit un singur punct de vedere: cel al oportunitatii economice a exploatarii aurului de acolo. El nu se pronunta, ci doar constata pericolul de a nu exista o dezbatere. Astazi, in Evenimentul Zilei, Dan C Mihailescu publica un reportaj despre situatia de acolo. Indiferent ce parere aveti, cititi-l! E frumos scris, e important, e necesar.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Serginiu  •  11 iulie 2009, 12:06

un alt subiect delicat, sunt convins ca cei de la RM vor plasa niste bani unde trebuie

PussyCat  •  11 iulie 2009, 13:11

excelent reportajul. bv

Mihai  •  11 iulie 2009, 16:17

Domnule Tolontan, nu sunt ontopic dar am si eu o intrebare. Cand voi avea si eu ocazia sa vad macar o singura data o analiza a Urziceniului asa cum se scrie in fiecare zi despre Steaua in ziarul dvs? Macar o data as vrea sa vad 5 pagini despre Urziceni. Despre echipa de pe locul 6, care are trei tururi preliminare pt a intra in Uefa nu ma intereseaza. Ma intereseaza cum se prezinta echipa care ne va reprezenta in Liga

Andrei  •  11 iulie 2009, 17:40

Domnule Tolontan, problema e veche in zona, acolo. E greu de zis cum trebuie facut. Dupa parerea mea, cu putin creier si cu un pic de stiinta economica, lucrarile trebuie demarate. Sub clauze ecologice stricte, dar trebuie inceput de undeva.

darie dumitru  •  11 iulie 2009, 18:24

Domnul Tolontan va apreciez pentru ca v-ati implicat in cazul Ridzi. V-am urmarit blogul in fiecare zi şi vă apreciez pentru întreaga dvs. activitate. Îmi cer scuze că postez aici şi nu la articolul din ziua anterioară cum ar fi normal, dar vreau să mă asigur că îmi citiţi comentariu(şi cine ştie poate îmi spuneţi şi ce părere aveţi)Să ştiţi că avem o mare problemă. Stimaţi dvs. colegi de la Realitatea nu ştiu că Octavian Belu se scrie cu un sigur L. Deci avem cel mai laureat antrenor din toate timpurile şi nu ştim măcar să-i scriem numele. Pentru a vă asigura că am dreptate, urmăriţi două emisiuni: emisiunea lui Razvan Dumitrescu de aseara înainte de ora două în care se titra BELLU A DEMISIONAT, şi emisiunea de astăzi a lui Stelian Tănase unde şi acolo era titrat numele greşit.

darie dumitru  •  11 iulie 2009, 18:40

Cu riscul de a deveni impertinent vreau să precizez că aceeaşi eroare se regăseşte şi pe site-ul Realitatea http://www.realitatea.net/octavian-bellu–nu-imi-doresc-functia-de-ministru-al-tineretului-si-sportului_560052.html. Deja intru la îndoieli. Numele nu se scrie cu un singur L?

Vlad Ionescu  •  12 iulie 2009, 4:52

Uitati-va la politicienii care au sustinut proiecul si veti gasi,in mare parte, trupa pdl,

val  •  12 iulie 2009, 9:29

Se intampla la fel ca in toate cazurile: Rosia Montana este inca un segment din Romania care se vinde ieftin, contra comision gras. Si, ca in toate cazurile, ne purtam ca femeia proasta din snoava cu drobul de sare.
Oare nu exista in Romania niciun remediu impotriva prostiilor si hotiilor batute in cuie de seriile de parlamentari si guverne? Oare nu se poate face nimic pentru anularea acestor magarii legale sau ilegale?

Suntem condamnati sa nu depsim limita unor luari de pozitie fara efect, a unor articole rascolitoare care doar iti accentueaza sentimentul neputintei. Poate, cu exceptia cazului Tolontan – Ridzi..

Bogdan  •  12 iulie 2009, 17:08

„Uitati-va la politicienii care au sustinut proiecul si veti gasi,in mare parte, trupa pdl”

@vlad ionescu: esti slab informat
Cauta ziarele de vreo 10 ani incoace si ai sa descoperi psd-ul in primul rand dar si udmr-ul, pnl-ul si destul de multe ong-uri inclusiv ale lui soros, care are si el ceva interese speciale:).
Deh, „eterna si fascinanta Romanie” (care e o carte sponsorizata si de ei si surioara lor DevaGold Corporation)

Alex  •  13 iulie 2009, 19:34

Reportajul din Evenimentul Zilei este excelent documentat. De 4 ani sunt implicat in salvarea/ajutarea/vizitarea Rosiei Montane si am citit mii de articole despre ea.
Pot spune cu mana pe inima ca acesta este cel mai bun: reuseste sa surprinda toate aspectele proiectului.

Citind acest articol, cred ca abia acum am inteles, dupa atatia ani, cum poate fi rezumata miscarea de rezistenta din Rosia Montana: DEMNITATE. Nu numai cu majuscula, ci cu toate literele mari.

Sunt acolo oameni care refuza sa isi ucida locul de bastina. Statul nu ii ajuta; din contra, guvernul i-a abandonat, iar primaria le-a interzis alte activitati, in afara de minerit.
Sunt acolo oameni care mai degraba mor de foame decat sa isi vanda comunitatea, credinta, istoria… sufletul.

Majoritatea dintre ei nu stiu ce inseamna internet. Fara sa ma consider reprezentantul lor, va multumesc ca ati publicat acest post.

Traiasca Rosia Montana!
Vizitati Rosia Montana!

Wise  •  30 noiembrie 2009, 21:45

O fi fost necesar reportajul lui Dan C.Mihailescu, da intelege cineneva cat e de necesar proiectul asta pentru Romania? Oricum investitiile in timpurile noi se fac cu mai multa prudenta. Daca proiectul asta are ceva bun in el merita toata atentia noastra. Otherwise….

Miruna  •  9 mai 2011, 9:56

Domnule Tolontan,

Ce s-a intamplat intre iulie 2009 si mai 2011? De ce atunci faceati trimitere la acest gen de articol, cum este cel al lui Dan C. Mihailescu, iar astazi pe prima pagina si peste tot in site-ul dvs. apare popaganda agresiva numita „Scrisoare catre Romania”?

Cătălin Tolontan  •  9 mai 2011, 13:24

miruna: nu s-a intimplat nimic, intre publicitate si continut editorial nu exista o legatura. Am repetata acest lucru in ultimii 15 ani si il respectam si acum. Nu pot opri/incuraja publicitatea in functie de opiniile mele. Dupa cum nici ei nu cumpara, prin publicitate, opinii, ci doar audienta intr-un spatiu delimitat si marcat. Multumesc!

Miruna  •  10 mai 2011, 21:07

Multumesc si eu pentru raspuns. Un raspuns corect din punct de vedere logic, dar nesatisfacator. Nu puteti sa va detasati complet de continutul care apare pe site, fie el si de natura publicitara. Faptul ca unii refuza aceasta publicitate, iar altii o accepta spune ceva despre persoanele in cauza – si da, si despre opiniile lor. Lucrurile acestea nu pot fi complet detasate si mi-e greu sa cred ca nu aveti un cuvant de spus despre publicitatea care apare (sau nu) pe site-ul dvs. Aspectul material e numai unul din aspectele legate de aparitia unui anumit tip de publicitate intr-un anumit loc. Eu una sper sa reconsiderati decizia de a va asocia public cu RMGC, indiferent de natura relatiei care va leaga.

Nicu  •  7 martie 2012, 2:06

Dacă n-ar fi oameni, n-ar fi nici o surpriză. Nu mă așteptam de la dvs, dar m-ați surprins și m-ați dezamăgit profund, d-le Tolontan, pentru reclama căreia-i oferiți găzduire împotriva(sugerați dvs, dar nu vă exprimați tot așa cum dați de înțeles) opiniei personale. Ce apare pe blogul dvs nu poate fi disociat de dvs. Spiritul dvs are o incizie foarte profundă, dar evitați să îl folosiți împotriva interesului din buzunar, pe care l-ați deschis larg(sau foarte larg) când ați fost de acord cu găzduirea reclamei. Oare dacă n-ar fi apărut în buzunar contravaloarea reclamei, atunci ați fi semnat și dvs alături de Costi Rogozanu articolul din EVZ ”Roşia Montană: oamenii şi aurul trec. Otrava rămâne!”? Adică dacă Ridzi ar fi postat reclame la dvs, dosarul ei nu l-ați fi deschis?
Atenție! Reclama de pe blogul dvs nu e pentru România și nici pentru muncă, ci pentru CIANURĂ; faceți reclamă la… crimă pentru că sunteți plătit. Cine-o fi acest tolo?

Cetatean roman  •  6 august 2013, 23:56

Nu este nicio graba sa se extraga aurul de la Rosia Montana in aceasta decada. Decat pentru RMGC.

Un politician roman ar putea intra in istorie.

Cum?

Simplu.

Iesind si decizand: ” Pentru Romania nu este graba sa scoatem aurul de la Rosia Montana. La cantitatea estimata de 6000 tone, beneficiul fiecarui roman raportat la datoria fiecaruia, ar fi de numai 8%. RMGC sunt liberi sa caute aur in alte tari, noi il vom extrage dupa puterile noastre in urmatorii 15-20 de ani. Extractia aurului de la Rosia Montana va fi facuta exclusiv de romani.”

Ar fi o paine de mancat pentru romanii din Romania, si un profit macar dublu decat actuala redeventa de 4% contractata cu RMGC.

Pretul aurului este de 32.135,22 Euro € / kg ( http://www.24hgold.com/english/gold_silver_prices_charts.aspx?money=Eur ), ceea ce inseamna la 6000 tone un 192.811.320.000 €, respectiv redeventa pentru Statul Roman echivalentul a 240 tone Au : 7.712.452.800 € , revin 385 € pe cap locuitor cetatean roman.
( 7712452800 / 20000000 = 385 )
Daca consideram populatia Romaniei la 20 milioane in ideea ca participarea la PIB reduce datoria externa pe cap de locuitor, cam putin…deci nu se achita din redeventa RMGC decat 8% din datoria fiecarui roman..

“Romania are cea mai mica (!) valoare a datoriei externe pe locuitor (4.570 euro/locuitor, fata de 4.810 euro/locuitor in Bulgaria sau 7.002 euro/locuitor in Polonia).”

In concluzie nu ar fi nicio graba sa extragem cu logistica RMGC in urmatorii 10 ani.

RMGC pretinde ca ramnane cu ceva mai mult decat 4% profit net, adica undeva peste 8 miliarde Euro. Restul , pretind ei, cheltuiesc 90% din 6000 tone Au ( ! ) pe utilaje, logistica, salarii. Aici daca ei mint nu pot fi prinsi.

D.p.d.v. MEDIU :

RMGC nu poate spune ACUM ABSOLUT CREDIBIL daca este ecologica procedura lor sau nu. Daca inseamna Moarte pentru zona, atunci s-ar afla doar peste 15 ani. Asa a fost si cu fumatul, in anii ’60 medicii faceau promovare tabacului ca nefiind nociv, iar acum scrie pe toate pachetele ca aduce Moarte.
Ca o curiozitate:
Aurul are densitatea (19,32 t/m³) de ~2.5 ori mai mare decat a fierului (7,85 t/m³) , ceea ce inseamna ca 6000 tone intra intr-un volum de 310 m³, adica un paralelipiped de 5x5x12,4m, cum ar veni un bloc de 4 nivele (P+3E) cu inaltime de 12,4m si baza de 5 x 5m.

Avem resursele umane:
” O soluţie pentru Roşia Montană: un cercetător român a inventat o metodă ecologică de extracţie a aurului ”

Cetatean roman

Comentează