duminică, 26 iulie 2009, 10:58
Prin developarea cazului Ridzi, sportul românesc a reuşit să producă prima fotogramă de necontestat a felului în care dispar banii publici. E doar o parte a peisajului. Alături, plutesc alte personaje, iar sub apă se găsesc greii sistemului
2 milioane de euro pe zi!
Din 730.000 de euro, 500.000 vor fi probabil recuperaţi, ei reprezentînd ceea ce urma să fie sifonat. Dacă la miliardul de euro prevăzut în bugetul pe 2009 la bunuri şi servicii achiziţionate de statul român se respectă proporţia pierderii banilor publici din cazul Ridzi, şi nimic nu ne face să credem că nu s-ar respecta, înseamnă că aproape 2 milioane de euro dispar zilnic din buget. Şi aici nu sînt incluse marile investiţii sau banii europeni, mult mai mulţi.
„Răul nu este o noţiune politică sau ştiinţifică”, spune Gerhard Schroder.
Ianuarie 2005. Soarele de iarnă îl luminează pieziş pe cancelarul care ţine unul dintre cele mai dificile discursuri din viaţa unui politician neamţ. Schroder repetă: „Cu un sentiment de ruşine şi ca reprezentant al Germaniei democratice, stau în faţa dumneavoastră, supravieţuitorii de la Auschwitz-Birkenau. Răul nu este o noţiune care se poate măsura ştiinţific. Dar, după ceea ce s-a întîmplat în aceste lagăre ale morţii, nimeni nu se mai poate îndoi că răul există!”
Şoapta din Vasile Conta
Otilia Bădescu străbate holul de la etajul 1 al MTS. Fosta mare campioană la tenis de masă a fost consilierul lui Octavian Belu, dar acum Belu nu mai e.
Otilia întinde o mînă şi un zîmbet. „Felicitări!”. Aproape în şoaptă. „Nu ştiu ce se va întîmpla acum. Sportul e pur şi simplu la pămînt. Au fost daţi afară o groază de oameni în ultimele luni. Noul ministru e deschis, dar nu-mi dau seama cum ne vom reveni”.
La 39 de ani şi după 32 petrecuţi în sport, fata aceasta măruntă şi calmă, care s-a bătut cu furiile Asiei, tipa aceasta care nu are nimic de pierdut, vorbeşte în surdină, deşi Monica Ridzi nu mai e, vorbeşte în surdină, ca şi cum ceva nevăzut stăruie în pereţi, ceva rău de care toţi trebuie să ne ferim.
„Sportul nu suportă şmecheriile”
Astăzi, pentru prima oară după 20 de ani.
După-amiază, Camera Deputaţilor dezbate raportului Comisiei de Anchetă în cazul cheltuirii banilor publici de la MTS. Niciodată după decembrie ’89, Parlamentul nu a venit din vacanţă ca să voteze cererea de începere a urmăririi penale pentru un ministru.
Impactul public al cazului Ridzi a multiplicat Comisiile de Anchetă. Ridzi, Tăriceanu, Nemirschi, Udrea. Urmează, probabil în curînd, un alt vot, amînat ani de zile, prin care Adrian Năstase va ajunge în faţa instanţei. Vor cădea zidurile? Sau e doar o breşă?
„Le-am spus din prima secundă după ce am văzut investigaţia că nu vă veţi opri. Pentru că sportul e transparent, sportul e o alegorie a democraţiei şi sportul nu suportă şmecheriile”, povesteşte un parlamentar PD-L. „Da, sportul e măsurabil”, spune Sorina Plăcintă, noul ministru, cel care susţine că va reface angajamentul ministerului pentru performanţă, campioni, medalii şi mişcare.
Cazul Ridzi, o foaie de calc
De-ar fi aşa de simplu! Am plecat de la 730.000 de euro cheltuiţi aparent anapoda şi oamenii au descoperit uimiţi, furioşi şi dezgustaţi schema unui sistem. Ca la planşele de desen tehnic. Suprapui foaia de calc a cazul Ridzi şi vezi cum sînt deposedaţi contribuabilii români de bani. În ministere, în primării, în agenţiile naţionale.
Sau, dacă vreţi, Ridzi este vîrful icebergului. A unuia dintre ei! Preşedintele Băsescu a lansat imaginea, iar apoi s-a retras în atacuri confuze la adresa presei, cea care a fixat fotografia pe retina naţională. Şi nimeni n-a mai înţeles nimic.
Între timp, procurorii au pus sechestru pe aproape 300.000 de euro necheltuiţi în conturi. Şi mai sînt sute de mii de euro care se vor întoarce. Practic, la fiecare 3 euro cheltuiţi pentru evenimentul 2 Mai, 2 au fost sifonaţi.
Vedem prăpădul din România, dar nu reuşim să vedem invazia. Simplitatea şi relativa dimensiune redusă a cazului Ridzi au un avantaj. Acolo unde schema e mică şi restrînsă e mai uşor de înţeles sistemul care deturnează banii publici
Cine sînt iniţiaţii?
De două decenii, zeci de miliarde de euro au ajuns în posesia unor tipi duri şi omniprezenţi. Controlează, prin mită şi şantaj, o parte a clasei politice, a Parlamentului, a Guvernului, indiferent de coloratura lui. Stăpînesc sau au acces la media, la banii publici şi europeni, la fondurile comunităţilor locale. Nealeşi de nimeni, ei decid practic subdezvoltarea României, invers proporţională cu propria bunăstare. Sînt oameni cunoscuţi şi necunoscuţi. Actuali şi foşti politicieni, generali din serviciile secrete, afacerişti creaţi de buget.
Subfinanţează justiţia, le convin autorităţi slabe ale statului şi „sînt introduşi subcutanat în activitatea serviciilor secrete”, după cum remarca pe blog un cititor informat.
Rezultatul sec: românii au cea mai proastă viaţă din toată Europa şi trăiesc, în medie, cu 10 ani mai puţin decît ceilalţi cetăţeni ai continentului.
Banii publici care se fură azi în România nu sînt doar banii din impozite sau cei munciţi cîndva de pensionari. Sînt, mai ales, bani pe care îi împrumutăm de la copiii noştri, pentru că asta înseamnă, în limbaj simplu, deficitul bugetar sau fondurile de la FMI. Delapidarea condamnă viitorul acestor copii
Se iau 730.000 de euro…
Iniţiaţii palatului puterii nu se expun. Ei decid însă, şi aşa s-a întîmplat şi în cazul banilor de la MTS, cum se cuplează interesele. Ca o planetă cu o forţă gravitaţională uriaşă, iniţiaţii îşi hotărăsc sateliţii şi-i pun la lucru.
Exemplul Ridzi: se ia un minister, două firme, un interlop care finanţează iniţial operaţiunea şi are grijă ca totul să se deruleze conform schemei şi eventualii curioşi din media să tacă. Efectul? 730.000 pleacă de la minister, irigă interesele celor aflaţi pe fir şi 500.000 de euro ajung, la momentul potrivit, în cercul stăpînilor.
„Li s-a garantat imunitate”
Timpul, surpriza, jurnaliştii şi reacţia publică le-au stricat planurile în cazul Ridzi. Executanţii, cu ministrul în frunte, s-au speriat şi au falsificat acte, conform acuzaţiilor DNA, care trebuie probate în instanţă.
„Au acceptat pentru că li s-a garantat imunitate”, explică cineva. Deocamdată, cele 1.600 de file ale DNA strivesc vechea obişnuinţă, care în sport se numeşte blatul general. Sportul acesta simplu şi încăpăţînat care s-a trezit amestecat în Marele Joc şi a dezvelit un colţ al lui.
Matricea e miza
Ce va urma? Probabil un vot net favorabil urmării penale. Şi, cu certitudine, o politizare excesivă a cazurilor, tocmai pentru ca oamenilor să li se facă iarăşi silă, să se resemneze şi să uite fondul chestiunii. Nu 730.000 de euro, nu Ridzi, ci matricea dispariţiei banilor publici. Aici e miza.
Invitată sîmbătă la Stelian Tănase, la RTV, Monica Ridzi începuse, în faţa realizatorului şi a ziaristei Miruna Munteanu de la JN, ambii sideraţi, să repete teoria „luptei de generaţii între politicieni” sau pe cea a „Comisiei conduse de Ana Pauker”. E aceeaşi comisie în faţa căreia Monica Ridzi şi subordonaţii săi au prezentat documente false!
„Nimeni nu ne poate duce unde nu vrem să mergem”
Respectul pentru inteligenţa publicului le poate da răspuns tuturor celor din sistem. De la Parlament la SRI, şi de la Cotroceni la Palatul Victoria. Aşa nu se mai poate! În cel mai puţin aşteptat moment şi de la cel mai puţin băgat în seamă domeniu, sportul, au apărut mişcări tectonice care au transformat vara într-una a încordării pentru cei cîţiva zeci de mii de profitori ai sistemului şi într-una a speranţei firave pentru români
Dar răspunderea nu aparţine doar autorităţilor. E nevoie de munca jurnaliştilor, de veghea societăţii civile şi, mai ales, de transformarea subtilă a spectatorilor în cetăţeni.
„Nimeni nu ne poate duce acolo unde nu vrem să mergem”, scria o editorialistă a revistei Times după ce Barack Obama a cîştigat alegerile, avertizînd că „sîntem doar la sfîrşitul începutului”. Poate că în România asistăm la începutul sfîrşitului celor care ne-au furat pînă azi. Răul există. Uneori, îi vedem vîrful.
Cristina • 27 iulie 2009, 12:17
Intr-adevar, Ridzi e doar un caz din sutele existente, si s-ar putea sa fie mai mult decat sute de cazuri existente. Caracatita este prea mare si prea intinsa ca sa poata fi descoperita si ucisa de un singur om sau de o mana de oameni. De aceea cred ca trebuie sa se implice cu mult mai multi si asta pe o durata mare de timp.
E greu de eliminat acest flagel tocmai pentru ca TOTI, dar absolut TOTI politicienii romani sunt implicati. Si nu se vor lasa acuzati si condamnati prea usor, tocmai pentru ca sunt implicati toti, intr-o retea de infractiuni mai mult sau mai putin grave. De aceea cazurile respective, chiar daca sunt descoperite si preluate de justitie, vor incerca sa fie musamalizate.
adi • 27 iulie 2009, 12:54
d-le catalin, ok, poate am exagerat cand am dat procentul respectiv pt. presa generalista, dar eu te intreb ceva(poate gresesc din nou:) ), eu cred ca ei ar fi avut mai multe posibilitati si resurse sa duca de 20 de ani incoace o asemenea campanie cum a fost aceasta dusa de tine si colegii taim, si sa fim onesti, ar fi avut de unde alege si cu ce/cine sa inceapa. de ce a trebuit sa supere sportul ca sa se ajunga la ‘primul precedent’? de ce ei nu au fost in stare sa inceapa si sa duca o investigatie pana la capat in asa fel incat sa se poata lasa cu urmari si in randul reactiilor pe care le ai aici pe blog, dar si mai ales la anchetatori? cred si vreau sa cred ca pot fi foarte multi jurnalisti ok, dar de ce majoritatea se rezuma la a face comentarii la declaratii si nu investigatii, pentru ca de investigatii e cea mai mare nevoie.
hai bafta in continuare si sa sti ca te sustine(va sustin) foarte multa lume!!!
crinul negru • 27 iulie 2009, 12:56
-DE CE NE ESTE NOUA RAU? PENTRU CA LOR LE ESTE PREA BINE .
-CEL CARE A CREAT SISTEMUL A FOST COMUNISTUL ILIESCU, EL A VRUT PUTEREA, A FOST LA CURENT CU TOATE TRADARILE SI HOTIILE DIN ROMANIA PE CARE LE-A INCUVIINTAT CERAND IN SCHIMB PUTEREA DE LIDER MAXIM.DE LA EL TREBUIE INCEPUTE TOATE CERCETARILE .
adidas • 27 iulie 2009, 13:34
imi vine sa rad a paguba cand citesc acest articol si sa mi pun o intrebare penibila:
si eu pe cine votez????????????????
cristian • 27 iulie 2009, 14:04
Ne lipseste Vlad Tepes!
A devenit clar (cred) pentru tot romanul ce inseamna adunatura politica din tara noastra (a lor nu e, sunt niste tradatori de tara)! Sunt niste animale ahtiate dupa bani, bani, bani si iarasi bani! Peste tot unde privesti in jurul tau in tara asta vezi degradare, lipsa de respect pentru oricine si pentru orice lucru, furtul e ridicat la rang de meserie nationala, lipsa de caracter si obraznicia au atins cote inimaginabile! Din ’89 si pana acum am trait atatea umilinte, incat mi-e scarba sa mai privesc „politicienii” nostri! Te uiti la el(ea) cum vine ranjind cu gura pana la urechi si cersindu-ti votul si stii si tu si stie si el(ea) ca te minte in fata! Toti fura, de la cel mai mic pana la cel mai mare! Convingerea lor nerostita este ca votul este posibilitatea de a ajunge la sacul cu bani de unde se pot infrupta nestingheriti! De ce nestingheriti!? Vorba romanului: „Cine imparte, parte-si face!” Doar ca ei impart doar pentru ei! Iar restul, faramiturile, la „popor”, la „prostime” la „turma de oi”! Stiu ei prea bine ca o galeata de plastic amarata si o pereche de ciorapi de unica folosinta cumpara votul! Investesc inainte de alegeri „cu cap”, iar apoi isi scot inmiit pomana electorala! Nu am mai votat dintr-un singur simplu motiv: nu am cu cine! Nu este nimeni vrednic de a fi ales intr-un post de conducere! Candideaza numai aceiasi infractori care de 19 ani au ingenuncheat tara asta din drumul spre dezvoltare, aceiasi comunisti inraiti din trecut si poleiti acum cu rapacitatea capitalismului! Iar generatia tanara de politicieni este formata din ghici cine!? Copiii, rudele, nepotii si acolitii actualilor lupi imbracati in haine de oaie! Banda asta de infractori cu gulere albe nenoroceste tara asta, toate talentele, mintile luminate, tot ce e de valoare! Toti romanii stiu ca sunt furati, dar totusi nu fac nimic pentru ca nu sunt uniti! Ne trebuie un om care sa merga inainte si sa fac ordine in tara! Sigur va fi urmat! Ramane de vazut daca se gaseste cineva!
Cristina • 27 iulie 2009, 14:12
Buna intrebare. As vrea sa aflu si eu raspunsul.
nicu • 27 iulie 2009, 15:24
Ridzi este numai un mic ***** din multele cele ce au si guverneaza romania,cea mai corupta tara europeana Implementarea coruptiei se face cu sarg zi de zi Ultima si cea mai ******* este legata de legiferarea puneri pe functii de conducere a oamenilor politici Sunt lucruri de ultim nivel care se fac datorita unui popor tembel lipsit de cultura si de reactie De fapt insasi democratia lipseste,ea va exista cu adevarat cand vor fi inlaturate privilegiile date de imunitati ,atunci cand presedintele sau oricare cetatean vor avea aceles drepturi TREBUIE STERS DIN CONSTITUTIE ACEL ARTICOL MINCINOS CARE SPUNE CA NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE !
niku • 27 iulie 2009, 15:38
ce bine ar fi sa fie asta „revolutia” pe care o cerea toata lumea…
revolutia bunului simt si a caliatii oamenilor pe care ii alegem. fara nastase, iliescu, basescu, tariceanu, si multi altii, caliti in 20 de ani de furt, care si-au crescut discipolii si i-au scolit dupa tiparele lor subculturale si hotesti. acum nu mai conteaza daca a fost revoltie sau lovitura de stat in 89`, doar sper ca sangele varsat de toti tinerii de atunci va pata acum mainile celor car si-au batut joc de ei si de restul romanilor timp de 20 de ani. acum e timpul sa se auda din nou „JOS COMUNISMUL”, ca nu erau comunistii dati jos, ca toti erau comunisti, ci sitemul
jos_cenzura • 27 iulie 2009, 22:30
oamenii doar isi joaca un rol in sistem – sistemul faciliteaza coruptia; pe oameni nu ii poti schimba (au incercat si fascistii, si comunistii, si europenii moderni, etc sa creeze „omul nou” – ori pur rasial, ori altruist, ori internationalist, nenationalist, si asa mai departe, dar degeaba!!!) natura umana nu se schimba – daca va deranjeaza astfel de cazuri, schimbati sistemul!
jos_cenzura • 27 iulie 2009, 22:36
o solutie concreta la comentariul meu anterior: scoateti sportul (ca si cultele, educatia etc etc etc) din domeniul public; este ceva privat iar statul nu are de ce sa se ocupe de asa ceva; cine iubeste sportul cu adevarat (si doreste curatenie, eficacitate, etc) ar trebui sa sustina aceasta masura; problema e ca sunt prea multi bani la mijloc, prea multe „ridzi” care vor convinge publicul ca daca guvernul nu isi baga coada in sport, sportul va disparea (puteti inlocui cuvintul „sport” cu oricare alta activitate de unde se pot scoate bani pe spinarea publicului, sau, cum spune tolo, pe spinarea copiilor nostri)
freejiji • 28 iulie 2009, 5:22
Trebuie sa vina ziua cand prima pagina a stirilor sa numai fie despre politicieni.in prezent statul nostru este un stat mafiot care ne baga mana in buzunare, un stat care ii apara pe noii ciocoi de legile scrise.el s-a dezvoltat pentru ca romanii nu sunt uniti si valorile morale se regasesc din ce in ce mai putin prezente in educatia familiei in romania.pana la urma in bruma mea de speranta , sper ca odata ce romania va da faliment din punct de vedere financiar ,UE sa inceapa sa faca curatenie …apropos cati ministrii ati vazut ca fac puscarie in 20 de ani de democratie? credeti ca va fi altfel cu ridzi?si mai sunt pe lista destui
Bodo • 28 iulie 2009, 13:39
Oare sunt mai buni ca aia din Jilava?!
Daca acei oameni inchisi, ar avea vocabularul lor, nu ar fi nici o diferenta!
curiosu’ • 28 iulie 2009, 15:39
sa va spun ceva interesant? Firma Eurostar Catering Express va spune ceva? Este o firma care a inchiriat „gratuit” jumatate din vagoanele restaurat a CFR-ului(angajatii feroviari sunt restructurati), au exclusivitate pe ceea ce inseamna catering pe toate trenurile de calatori din Romania, n-au platit in viata lor un impozit la stat(indiferent de natura lui, au tras tepe la o gramada de societati(Pepsi, Star Foods,….)iar la CFR AU DATORII DE MILIARDE( au mai facut ceva compensari ca sa nu bata la ochi sau ca sa aibe oamenii ceva justificari gen – e criza, de-) si merge…… De ce? Cine conduce afacerea de stau drepti cei de la CFR? CONCLUZIA TRAGETI-O SINGURI, CAZUL RIDZI E ELOCVENT.
misu • 28 iulie 2009, 15:59
Felicitari Cataline. Tie si echipei tale.
O prima remarca. Sunt foarte multi alaturi de voi si spre deosebire de alte ziare, trepadusii de la PD-L care incearca sa improaste cu gunoi pe oricine critica partidul, conducatorul sau vreuna din favorite, nu prea au curaj sa se manifeste.
O a doua remarca. Surprinzator la acesti indivizi este tupeul, nerusinarea. Prinsi cu rata in gura, impricinatii sau avocatii lor, insista pe ideea mocirlei, care nu poate bineinteles, sa o spele pe Ridzi, dar poate crea impresia murdariei omniprezente. „O fi d-na Ridzi vinovata, dar de ce nu il luati si pe dl. Nemirschi”, spunea trompeta pedelista Toader, personaj care deocamdata se remarca prin agramatism. Ca si cum eventuala vinovatie a lui Nemirschi ar face-o pe Ridzi mai curata. Si mai este ideea de complot. Important nu este faptul ca o haita de lideri ai organizatiei de tineret (ce trist) a PDL au luat cu asalt un minister pentru a-l jefui. Important este ca PSD si PNL au votat impreuna pentru ca vinovatii sa fie pedepsiti. Nu ce au facut ei este reprobabil, jegos, ci incercarea celorlalti de a face dreptate.
Dar mai exista o speranta. Pentru ca pe langa aroganta si impertinenta afisata se disting clar panica si frica. Chiar daca demersul vostru v-a ramane in stadiul acesta, ceea ce nu imi doresc, macar o vreme se vor fura mai putini bani in Romania. Datorita voua.
xxx • 28 iulie 2009, 17:56
mafia pdlista e responsabila de dezastrul tarii
Jucatoru • 28 iulie 2009, 21:33
Acum 19 ani, votantii pro-Iliescu se bateau cu caramida in piept cind le spuneai ce monstru voteaza: „Daca se va dovedi ca nu e bun, o sa il dam jos cum l-am dat si pe Ceausescu”. Naivitate tipic romaneasca. Pina cind Iliescu a cazut din functia de „tatuc”, rau a fost facut, pentru ca tentaculele caracatitei s-au intins peste tot: in toate partidele politice, in societatea civila, in orice loc de unde ar putea apare un adevarat lider. Acum culegem ce s-a semanat atunci, cind s-a ratat sansa de a incepe curatenia, prin aplicarea proclamatiei de la Timisoara. Numai inca o revolutie ar mai schimba ceva, si sunt sceptic ca si aceasta solutie extrema ar avea vreun rezultat, dat fiind nivelul de educatie al societatii romanesti.
marian • 28 iulie 2009, 22:44
Draga Tolontan,Scutariu,Margarit si Neag!
Am urmarit ancheta dvs. si sincer m-am saturat sa tot vad cum unii s-au se si se vor imbogati pe spinarea noastra. Nimeni nu ia nicio masura si noi saracim de la zi la zi.
Va rog publicati numele smecherilor. Cu respect.
abandon_all_hope • 29 iulie 2009, 19:25
Am avut, de curand, o revelatie! Politicienii si guvernantii romani nu sunt „raii” societatii romane, ci sunt facuti dupa chipul si asemanarea poporului roman. Majoritatea covarsitoare nutreste in secret mila pentru cineva precum Ridzi: „Ce sa-i faci?! Asta este, au prins-o. Dar parca eu n-as fi facut la fel daca aveam posibilitatea?!”
Suntem, cred, natiunea in al carei folklore se regasesc cele mai multe versiuni ale zicalei „cine-mparte parte-si face”. Cum ar fi „cine sta cu mana in miere neaparat se linge pe degete”, „pun ceva deoparte si pentru sufletelul meu” etc.
toronto » Blog Archive » 2 recomandari • 17 noiembrie 2009, 23:53
[…] Apropo de Tolontan, am pus si eu niste intrebari cu nedumeririle mele despre acest caz Rizdi aici, insa raspunsul primit nu m-a multumit, lasindu-mi impresia ca exista lucruri neclare sau ascunse. […]