Ceea ce nu poate fi răsplătit

Unul dintre meciurile acestei săptămîni are în spate o poveste cu fiori

luni, 3 august 2009, 1:31

Unul dintre meciurile acestei săptămîni are în spate o poveste cu fiori

BRITAIN-EU-US-TRANSPORT-AIRLINE

Steaua joacă joi în Scoţia ca să bifeze calificarea în play-off-ul Europa League, ultima rundă înainte de grupe. După 3-0 în Ghencea cu Motherwell, ce mai pot face steliştii? O reverenţă.

John Boyle, patronul scoţienilor şi posesorul unei averi de 80 de milioane de euro, cu afaceri în turism, transport aerian şi media, are legături cu România pe care nu şi le-a afişat, din discreţie şi omenie. Doi colegi de la gsp au descoperit, din surse britanice, că Boyle a ajutat o fundaţie care se ocupă de copiii români.


Povestea are o versiune aici. O deşiră Valentina Zaharia, directorul executiv al Fundaţiei „Copii în dificultate”. În fiecare octombrie, omul din spatele echipei Motherwell organizează un bal de caritate la Glasgow. Cele peste 100.000 de lire ajung în România.

„John Boyle ne ajută încă de la începutul anilor ’90. Atunci eram o ţară de o ignoranţă pe care azi o recunoaştem mai greu. Doar voluntarii britanici doreau să lucreze cu copiii cu probleme. Românii se fereau. Pe cei bolnavi de SIDA nu ne lăsau să-i îngropăm nici în cimitire”, îşi aminteşte Valentina Zaharia. De atunci, ajutorul lui Boyle a fost nelipsit. În total, în mai multe centre din ţară, „Copii în dificultate” ocroteşte 2.000 de puşti bolnavi în fază terminală sau care pot fi recuperaţi, fete şi băieţi din familii sărace.

Bugetul anual e cam 800.000 de lire, din care 60% vin din Marea Britanie şi 40% din România. „Ce ciudat e să vin aici ca adversar al României!”, a spus Boyle la Bucureşti, cînd a vizitat centrul Sfînta Margareta, chiar înainte de meci.

Steaua pleacă miercuri ca să întoarcă ceea ce nu poate fi răsplătit.

Comentarii (74)Adaugă comentariu

explorish  •  3 august 2009, 13:59

poate n-ar strica un banner „thank you mr. boyle” afisat de galeria stelei. si-apoi sa-i batem linistiti :).

koll  •  3 august 2009, 14:21

O lectie de modestie!

gogu  •  3 august 2009, 14:22

*** gigi becali stie despre acest om?

gogu  •  3 august 2009, 14:24

„poate n-ar strica un banner “thank you mr. boyle” afisat de galeria stelei. si-apoi sa-i batem linistiti”
dar scris in maghiara ,ca arata mai misto….

Elyahu  •  3 august 2009, 14:28

Fara cuvinte. Modestie, generozitate, adevarata iubire. Exemplu pentru laudarosii de la noi. Jos palaria, domnule Boyle.

mety76  •  3 august 2009, 14:38

Un banner ar fi extraordinar, le-am arata ca suntem civilizati( desi ar fi o minciuna)

Ghandalf  •  3 august 2009, 14:44

Respect pentru Boyle !!! Ca sa nu mai pomenesc de spiritul de fair-play in care a jucat echipa aceasta de pustani care se numeste Motherwell (spre deosebire de ce a jucat ujpest sau ce joc de rupere va face chefere)!

Cristina  •  3 august 2009, 14:46

Pacat ca nu reusim sa promovam si sa apreciem asemenea acte de caritate total dezinteresate. Si asta in conditiile in care statul roman face economii drastice pe spinarea noastra, pentru a irosi banii in directii nestiute de omul de rand…

homocosh  •  3 august 2009, 14:48

becali nu face acte de caritate daca nu e filmat sau daca nu scrie in ceva fituica despre gestu lui..ghiolbanu roman tot ghiolban ramane,scotianul vine dintr-o tara unde exista alta scara de valori decat aici…oricum ,jos palaria pt mister Boyle!

calin  •  3 august 2009, 14:50

Subscriula un banner. Ne-am mai aspal si noi din pacate… „Thank You, Mr.Boyle”. Chiar merita ceva din parte Romaniei acest Mr. Boyle!

marius  •  3 august 2009, 14:53

O lectie pt. miliardarii de carton ai Romaniei.

oly  •  3 august 2009, 14:59

Nu prea mai ai ce sa comentezi. Daca un om cu o avere de (doar)80 mil face asemenea gesturi, sa-i dea Dzeu multa sanatate si tot binele din lume. Bine ca nu este de prin partile noastre, un Becali, un Borcea si altii de teapa lor l-ar lua la misto. Ca nu stie sa se imbrace, ca nu are costume si camasi ca ale lor, ca nu foloseste nu stiu ce parfum…niste frustrati. Acum puteti vedea si dvs. diferenta fundamentala de educatie ce ne separa de ei. Gesturi sincere, facute din toata inima, nu cu alai si de parada.

gaga  •  3 august 2009, 15:02

sursele alea britanice se numesc ziarul the scotsman. am citit si eu articolul inainte sa apara in gsp. voi l-ati preluat si l-ati dezvoltat,frumos,bravo, dar lasa-ne cu sursele !

mihai  •  3 august 2009, 15:03

pai ce colegi de la gsp au descoperit? informatia a fost preluata de pe agentia newsin.

Alexandra  •  3 august 2009, 15:08

Newsin … surse… Scotsman nu conteaza, important si de apreciat este doar gestul lui si faptul ca nu s-a laudat cu ceea ce a facut.

andy foto  •  3 august 2009, 15:27

cand auzi de aceste lucruri, fotbalul trece pe planul 2. thank you mr boyle

ba(la)nel  •  3 august 2009, 15:32

credeti ca acest om, in eventualitatea unei partide motherwell-real madrid, si-ar planta copilul de mana lui raul, asa cum a facut mimi stoica?

calin  •  3 august 2009, 15:47

Ca bine zici, ba(la)nel! Un meci Motherwell-RM poate avea loc dar un meci Dinamo-RM, niciodata! Asa ca scapa si Borcea de dilema: Raul sau Cristiano Ronaldo? Pentru MM a fost mai simplu…

Rafaila  •  3 august 2009, 15:49

Nu are nicio legatura din ce tara anume vine omu’ in cauza. Ca e Scotia, Franta, S.U.A., sau Coasta de Fildes, e vorba de educatia lui si de educatia societatii din care provine. O educatie cu principii crestine, de ajutorare a semenilor si a oamenilor in nevoie. Ceva ce se invata si la noi in familie si inca se mai invata, dar din ce in ce mai rar. Acestea sunt principiile dupa care Europa s-a condus timp de mii de ani, insa acum se pare ca am intrat cu totii in era Saturnaliilor si a paganismului, in care nevoia celui de aproape nu reprezinta decat motiv de ras tamp. Cei care conduc stiu treaba asta, dar nu fac nimic si nu vor sa faca nimic, caci e mai usor de condus o turma de lupi care se sfasie intre ei decat una de oi care se protejeaza si inteleg reciproc. Popcorn si cola si urlete si schimonoseli, o varianta moderna de circ roman. Ca sa ce?

marian  •  3 august 2009, 16:21

pt. gogu, oly, homocos: becali a ajutat oamenii loviti de necazuri din romania. mr. gogu, ati gresit adresa cu „intrebarea” dvs. si mai este ceva urat in comentariile astea: cand vorbim despre ajutorarea semenilor nostri aflati in dificultate, ar fi cazul sa uitam de ranchiunele noastre de fiecare zi. altfel, comentatorii apar mai jalnici decat comentatii. cat despre faptul ca unii ar ajuta ca sa fie dati la televiziuni, poate sa fie si asta. dar este la fel de adevarat ca strainii ajuta si pentru ratiuni fiscale. asta-i situatia, oamenii nu mai prea mai sunt crestini pe degeaba. nimeni si niciunde in lumea asta.

georg  •  3 august 2009, 16:41

fara cuvinte.care oricum ar fi de prisos.o lectie de viata pe care trebuie sa o inghitim cu sughituri.suntem ultima tara din ue si probabil prinre ultimele din lume.suntem o copie falsa.doar topirea si remodelarea near mai ajuta

Tolontan « Dr Stoica / da-te-n blogul meu, te rog!  •  3 august 2009, 17:22

[…] Aici, pe blogul sau, Tolo scrie despre patronul lui Motherwell, John Boyle. Ajuta financiar o fundatie de copii cu probleme din Romania inca din anii ‘90. Si a tacut. A facut si nu s-a dat mare la niciun OTV. Oare Gigi Becali a auzit de omul asta? Daca citea despre el prin Forbes ori in tabloide, la rubrica “Ultrabogatasii lumii”, il invita la un dineu cu strangeri de mana si infratiri de cruce. Dar asa… […]

bogdan  •  3 august 2009, 17:37

salut!
ESTI COMPLET IMUN LA SUBIECTUL NISTORESCU VS COTIDIANUL?
si daca da, cum de?
e totusi un subiect care in zilele bune nu ti-ar fi scapat…
si – in mod neasteptat – taci…

Silviu  •  3 august 2009, 17:48

Ce ar fi daca toti romanii cu asa niste averi (80 mil la urma urmei nici nu e asa de mult la ce top 200 avem noi) ar da o mica parte actelor de caritate ?! Ar fi ceva. Ar face mai multi batuti de soarta mai fericiti si poate mai sanatosi si le-ar reda speranta.

D-le Tolontan, daca cititi pe aici, poate da-ti galeriei steliste o idee cu banerul mentionat mai sus ,,Thank you, mr. Boyle!”

PaSo  •  3 august 2009, 17:50

Un adevarat gentelmann,care pe linga bani are si educatie,suflet si caracter, adica exact ce le lipseste romanilor cu bani! Mai mare rusinea! Dar un banner este minimul fata de acest om.

geo  •  3 august 2009, 17:58

@offtopic
Tolo din spirit de breasla ia te rog atitudine fata de ce se intampla acum la cotidianul…

dean  •  3 august 2009, 17:59

„THANK YOU, Mr. BOYLE!”

mm  •  3 august 2009, 18:32

domnule Tolontan,
am crezut mult timp ca sunteti nu doar un observator atent, ci si neutru si cu coloana vertebrala.
M-am inselat. Ramaneti doar atent. De ce ?
-dupa parerea mea, scrieti doar la ordin
-despre miticii din sport doar daca trebuiesc menajati unii : jiji, borcea, mitica.
-cand s-au furat banii din televizari: mai nimic si fara rezultat.

Astept cu interes o campanie similara cu campania Ritzi si despre: mitica dragomoir, fratii becali, jiji (vezi schimburile de terenuri, copos, borcea etc
V-am dat doar cateva exemple
SUCCES

Andrei  •  3 august 2009, 18:33

Multumesc, dle Tolontan!

papen  •  3 august 2009, 18:56

as vrea sa citeasca si Tiriac,Vantu,Voiculescu si alti „saraci”acest articol

valentino  •  3 august 2009, 19:26

MULTUMIM PENTRU MODESTIE DOMNULE BOYLE! PENTRU TOTI BANII CHELTUITI IN ROMANIA DIN ’90 INCOACE, FARA SA FI BENEFICIAT DE UN RIND DE ZIAR DREPT PUBLICITATE…as fi scris si de cel din ghencea, dar n-am caractere de litera mai mici decit astea…

mycos  •  3 august 2009, 19:29

Oameni adevarati, cu suflet mare, ca domnul Boyle, sunt rari si trebuie respectati si onorati! Our respect in all sincer, Mr.Boyle! God bless you! P.S. Daca nu stiati, domnul Copos si-a mai cuparat o barca!

bogdan1  •  3 august 2009, 20:31

Cred ca mai potrivit ar fi un banner ” THANK YOU,SIR BOYLE! „

adidas  •  3 august 2009, 23:21

ce om si nu se stia nimic de el si nici nu are averea lui becali dar ajuta si tace
am avea toti de invatat din comportamentul acestui om

Clujean din State  •  4 august 2009, 0:37

Un banner „Thank you, Sir Boyle” ar face galeria Stelei faimoasa in Europa. Si cine l-ar tine, ar aparea in toate ziarele. Sa va vad, baieti.

rusu  •  4 august 2009, 1:08

Tolo, ai vazut parerile. Inca nu e tirziu sa aranjati ceva la ambasada sau direct cu becali, o sa puna sigur: un banner. (Desi mai curind i s-ar potrivit lui gigi / daca nu gresesc, este un substantiv derivat din to ban…) Evident, in afara de campania voastra, mai tb contactat cel mai tare ziar (si de sport) din scotia, sa ii informeze si pe ei ce se intimpla.

val  •  4 august 2009, 5:15

Nu urmaresc meciurile si rezultatele sportive decat cand sunt mize mari si atunci din patriotism. Dar, vazand ce suflet nobil are domnul Boyle, aproape ca-mi este jena ca i-am batut.

Sergiu  •  4 august 2009, 7:58

un tip ca mister Boyle cu siguranta a strabatut pamantul in lung si lat si a vazut destule la viata lui…cred ca a fost teribil de impresionat de ceea ce a vazut la noi de a ales tocmai locatia noastra ca obiect al caritatii sale…TERIBIL,nu?in ce tara mi-a fost dat sa ma nasc…tot e bine ca nu a fost Somalia sau Etiopia…

shmo  •  4 august 2009, 8:02

daca ar scrie un astfel de banner, i-ar durea mainile pe stelisti o saptamana 1

Wainberg  •  4 august 2009, 9:38

Asta inseamna civilizatie, icununata de scopul ei suprem: filantropia (acte de caritate desfasurate cu o modestie desavarsita). Pentru asta in marea britanie se innobileaza oameni. Modestul scotian a vizitat in dimineata jocului un spital de copii aflaţi în stadiul terminal al unor boli incurabile. In replica, Becali nici nu va merge in scotia: „Ce sa caut eu acolo? Suntem deja calificati.”

yzzy  •  4 august 2009, 9:46

super tare… atata ne duce capul … sa punem un banner ….nimic mai mult …. un simplu banner care sa spele 20 de ani de bagat bani in tara asta ***

Cătălin Tolontan  •  4 august 2009, 10:28

gaga: surse inseamna orice, prietene. Ziarel, agentii de presa, siteuri. Cind esti atit de sententios e de preferat sa stapinesti domeniul 🙂

EZJ  •  4 august 2009, 10:36

Faptul ca acest om ajuta si azi pe acesti copii din Ro cu bani arata ca ignoranta inca exista, iar modul in care se pune problema arata ca nici ignoranta de azi nu e recunoscuta… mai… membrilor EU.

jhon  •  4 august 2009, 10:59

O placare sa va mai (re)citesc, dupa ce ati fost o buna perioada „infectat” (in articole) de politica…

verde amar  •  4 august 2009, 11:25

avere de 80 de milioane…e cam putin pentru un patron de club de fotbal
nici nu ma mir ca motherwell joaca asa cum joaca :))

AdiR Valcea  •  4 august 2009, 12:34

Una peste alta, scotianul a cam dat o palma unor colegi de breasla din Romania… In universul construit de John Boyle pe teritoriul Romaniei, valori individuale fundamentale precum iubirea sau prietenia sunt in opozitie cu valorile morale ale unei societati parca ahtiate dupa imbogatire imediata, cu slabiciunile si pacatele ei. Sa auzim de cat mai multi astfel de oameni pe viitor…

mako  •  4 august 2009, 12:37

UN BANNER AR FI EXCELENT, NE-AR VEDEA SI UEFA CA PUTEM FI CIVILIZATI.CHIAR DACA NU AVEM ASTA IN SANGE(MA REFER CA NATIE)…FRUMOS GESTUL LUI BOYLE,MERITA MULTUMIRI.

calin  •  4 august 2009, 12:40

Thank you, Mr. Boyle!

STEAUA  •  4 august 2009, 12:50

“THANK YOU, Mr. BOYLE,FOR HELPING OUR CHILDREN!” Iubesc Steaua de mic copil si rog galeria Stelei care se deplaseaza in scotia sa afiseze un banner pt Mr.Boyle.Multumim!

PussyCat  •  4 august 2009, 13:30

normal. ca la noi oamenii cu bani isi iau femei gen Monica Columbeanu…

Comentează