Trei posturi TV, RTV, 3 si OTV, au fost sanctionate de CNA cu amenda pentru publicitate nemarcata oferita bancii Eximbank.
Informatia, oferita de Mediafax acum 10 zile, completeaza tabloul periculos al vinzarii nesemnalate de continut editorial. Dupa o formula tot mai des scoasa la iveala, vezi cazurile Mazare si Ridzi, statul isi cumpara publicitate, de cele mai multe ori inutila si intotdeauna ilegala, atunci cind achitioneaza stiri si reportaje pe televiziuni.
miercuri, 5 august 2009, 9:42
Trei posturi TV, RTV, 3 si OTV, au fost sanctionate de CNA cu amenda pentru publicitate nemarcata oferita bancii Eximbank.
Informatia, oferita de Mediafax acum 10 zile, completeaza tabloul periculos al vinzarii nesemnalate de continut editorial. Dupa o formula tot mai des scoasa la iveala, vezi cazurile Mazare si Ridzi, statul isi cumpara publicitate, de cele mai multe ori inutila si intotdeauna ilegala, atunci cind achitioneaza stiri si reportaje pe televiziuni.
Eximbank este banca de Export Import a Romaniei, detinuta in proportie de 95,3% de AVAS. Cele trei televiziuni au amestecat stirile economice reale de pe crawl cu cele ale Eximbank, CNA apreciind ca acestea au fost platite. Presedintele Eximbank este Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana, iar din Consiliul de Administratie fac parte, printre altii, consilierul lui Emil Boc, Ionut Popescu, si economistul si analistul Liviu Voinea.
Cine minte? • 5 august 2009, 10:24
Foarte grav. Pentru ca in primul rand este manipulata populatia. Se prezinta ca si continut editorial o reclama si in al doliea rand asa se cumpara tacerea televiziunilor in alte probleme mult mai grave. Vezi gaura fara fund numita Bechtel care inghite bani cu nemiluita. Acolo cel mai adesea se aleg solutiile cele mai scumpe si se factureaza materialele la 150% din pretul mediu al pietei.
Circotasul • 5 august 2009, 10:47
Uite ce bine ca avem si ca am pastrat banci de stat… Sa aiba cine suge de la ele. Bani publici aruncati, stiri cumparate, redactii manjite, relatii incorecte. Coruptie, spaga, santaj. Prietenii necurate.
Si totul, datorita pastrarii bancilor de stat. Ca sa avem unde sa ne punem cumnatii, consilierii, ******* care pozeaza in analisti independenti.
Daca dl. Ionut Costea are totusi state vechi de bancher (Emporiki, etc.), iar dl. Ionut Popescu a fost, de bine de rau, ministru de finante, surprinde acolo prezenta lui Liviu Voinea, un habarnist care pozeaza in analist independent, cand de fapt este consilier de casa al PSD (vezi filiatia de idei…).
Culmea e ca domnul Voinea mananca niste mii bune de euro lunar din banii nostri de la Eximbank si in timpul liber (adica tot timpul!) pozeaza in analistul independent, promovand initiativele economice ale PSD inclusiv la cele trei televiziuni enumerate mai sus.
Ce oameni…
Cristina • 5 august 2009, 11:02
O alta „publicitate” oarecum fortata ar fi cea facuta de Raiffeisen Bank, prin email-uri repetate, trimise oricui sau aproape oricui, ca si cum ar fi trimise clientilor sau potentialilor clienti. Sa fie o cacealma? Ca spam este sigur…
Sper ca nu sunt offtopic cu acest comentariu, dar daca tot veni vorba de banci…..
Alter Ego Blog • 5 august 2009, 12:59
E o mica scapare pe principiu: o mana spala pe alta 🙂
bogdan • 5 august 2009, 13:08
aia de la raiffeisen nu e publicitate, ala e spam si phishing. sa-si bage prostii pin-u de la card sa le ia baietii destepti banii.
MB • 5 august 2009, 13:27
@Cristina…mailurile acelea care apar ca venind din partea Raiffeisen, garantat nu sunt trimise de banca, ci de persoane rau intentionate…este ceva total diferit fata de ce se semnaleaza in articol. Daca ai fi o firma mare si cineva ar incerca sa-ti tepuiasca clientii, sunt convins ca o astfel de „publicitate” nu te-ar incanta
Cătălin Tolontan • 5 august 2009, 13:33
MB: sigur ca e cu totul altceva. In cazul Eximbank discutam despre o banca de stat care finanteaza televiziuni private cumparind produse interzise
Z • 5 august 2009, 15:27
Felicitari tie si echipei pe care-o conduci!
Imi pare rau ca sunt asa de putine exemple de competenta jurnalistica si probitate morala in media din Romania.
Ce pacat ca aria voastra de acoperire este reprezentata aproape exclusiv de sport!
Pe cand o „Gazeta” generalista ? Mai ales acum, cand Cotidianul e
in colaps, s-ar simti nevoia…
Esecul proiectului catavencilor la Cotidianul demonstreaza ca aveai
dreptate cand spuneai, dupa plecarea de la ProSport si esecul variantei 100% non-tabloide a Gazetei, ca publicul nostru e ipocrit: multi se plang ca vor quality, dar cele mai accesate stiri tot cele cu Divizii Sexy sunt.
Ma gandesc deci ca un format precum cel al Gazetei ar merge si la un ziar generalist.
Stiu ca in trustul Intact nu prea se poate. La naiba, cei de la FAZ cum reusesc pe cont propriu? Poate la anul, dupa criza? 🙂
Z • 5 august 2009, 15:35
Scurta clarificare: prin „format precum cel al Gazetei” inteleg un ziar care isi asigura succesul comercial si dintr-un public amator de stiri tabloide, iar cu independenta castigata astfel are forta sa impuna pe agenda media teme precum cumpararea de stiri.
Cătălin Tolontan • 5 august 2009, 15:47
z: multumim
pilger • 5 august 2009, 19:08
Nu cred ca in ziua de azi „terecerea cu vederea” in presa mai e un fapt. Se numeste cenzura prin omisiune…
David • 6 august 2009, 10:26
In curand, de teama publicitatii nemarcate, stirile vor fi sub forma „Cineva a facut ceva undeva” pentru a nu face reclama mascata nici cui a facut, nici locului unde a facut si nici actiunii in sine.
PE mine ma obosteste f mult prostia asta cu „revista pt adulti”, „o celebra bautura racoritaore” etc
Haios este ca la celalalt pol, publicitatea mascata pe fatza :)), Loto 6/49 nu este deloc sanctionata. Deci n-ai voie sa spui la TV „Stefan Banica Jr fost in MAldive in vacanta” pt ca se numeste reclama la Banica si la MAldive, dar e absolut ok sa instigi lumea sa-si arunce banii la 6/49 fix in prime time si sub forma de stire…. Super!!
daniel v. • 10 august 2009, 3:42
deci ca sa fii director de banca in ro e musai sa fii cumnat de geoana sau fin de politruc… fain!!!
Ionescu Ion • 21 august 2009, 7:15
Oamenii-romani au ajuns sa „descopere”, sa recunoasca, pe fata, ca sunt facuti sa se fure, sa se insele unii pe altii, aceasta fiind calea cea mai scurta si mai eficienta catre succesul personal al celor mai „activi” in aceasta privinta (asa le este firea deci nu pot fi schimbati in esenta lor). Degradarea, declinul moralitatii, se indreapta catre un minim care va fi determinat (pozitionat temporal) numai de o revolutie extrem de sangeroasa, facuta de „prostime”(cei prostiti!).
Borfasii cu gulere albe, cei care degradeaza din p.v. moral intreaga societate, ies speriati, panicati, imputinati (la propriu) dintr-o astfel de revolutie ce are un nume deja demonetizat „populara”. Treptat, treptat, germenii ramasi inca vii, in urma revolutiei, renasc „din propria cenusa”, se dezvolta cu o viteza uniform accelerata, ating un maxim ce provoaca trecerea pe panta coboratoare, catre o alta revolutie si asa mai departe. Lucrurile evolueaza pe o curba sinusoidala, intre un maxim si un minim.
Acum, in Romania, ne apropiem de un nou punct de minim al sinusoidei, ne indreptam catre o noua revoluti ** singura care poate opri degradarea fatala a natiei. Va functiona, cu adevarat, democratia: poporul va conduce, inca o data, o scurta perioada de timp, pentru scoaterea societatii din impas, fara sa stie, nici de acea data, ca sinusoida isi va urma evolutia naturala, pe panta ascendenta a sinusoidei,implacabil, cu circumstante extrem de agravante in special in Romania, scumpa nostra patrie, cunoscuta, in lumea larga, sub numele „tara hotilor”.
Ionescu Ion • 21 august 2009, 7:23
Asta a fost politica iliesciana : sa lase intreaga tara pe mana celor ce ne-au condus si speriat, inainte de ’89, sa fure fiecare ce vrea, cat i-o pofti inima. Unii au furat intreaga industrie, unii au furat bogatiile naturale, unii au despuiat agricultura, zootehnia, altii au primit o portie din populatia tarii, sa faca ce-or vrea cu ea, sa o jumuleasca si sa o jupoaie, cu acoperirea unei constitutii si a unor legi croite pe masura „noii democratii”- iliesciene. Tara a intrat definitiv in mana, sub controlul necrutator al unor hoti hulpavi, mincinosi, imorali, corupti pana in maduva oaselor, niste gasti transpartinice care latra una la alta numai cand isi incalca conventiile nescrise privind impartirea teritoriilor, asa cum latra cainii la intrusii care incearca sa le treaca granita marcata cu pi-pi. Cei care ne-au stapanit inainte de ’89, aceia care faceau exclusiv „munca-cu-omu’ ” (si trimisii lor, gen Patriciu), ne stapanesc si acum, asa frezandati, bine speriati, lasi, cum ne-au pregatit ei in comunism. Populatia tace si inghite, ii alege mereu, intr-un soi de perversitate, sa o jefuiasca perpetuu. Ii vedeti pe borfasii din parlament cum nu fac nimic, absolut nimic, ca sa schimbe actuala constitutie, sa faca una care sa deblocheze tara, desi stiu perfect ca aceasta este cea mai mare problema a tarii, care ne tine in inapoierea inapoierilor, rusinea Europei. Cetatenii care vor iesi la vot inainte de a se inlocui actuala constitutie sunt fie niste tampiti docili, ce isi ofera nasul sa-i fie infipt belciugul, fie niste iremediabil imorali, niste secaturi netratabile. Cat de desuet, de prafuit, de ruginit, de lipsit de substanta, de viata, suna indemnul „Desteapta-te, romane”, inpus noua chiar de cei ce ne tin in adormire, ca sa fure in voie.