Marin a plecat foarte departe

aDespre cel care s-a ridicat de pe banca lui Dinamo

De ce antrenează oamenii? Pentru glorie, pentru că eşti pasionat, pentru bani pe care nu apuci niciodată să-i cheltuieşti sau, pur şi simplu, pentru că nu vrei să-ţi stea creierul.

marți, 27 octombrie 2009, 12:38

aDespre cel care s-a ridicat de pe banca lui Dinamo

De ce antrenează oamenii? Pentru glorie, pentru că eşti pasionat, pentru bani pe care nu apuci niciodată să-i cheltuieşti sau, pur şi simplu, pentru că nu vrei să-ţi stea creierul.

De ce antrenează Ion Marin, asta e o altă poveste. La Al Ettifaq, în Arabia Saudită, el va primi 200.000 de euro pe 6 luni. S-a dus fără să stea prea mult pe gînduri. La Dinamo, cîştiga cam 40.000 pe an şi înghiţea mofturile acţionarilor. Acum, va sta la mîna şeicilor, dar pentru mult mai mult. De ce? Cum v-am zis, e o altă poveste.

Denisa Alexandra Ion are 13 ani şi s-a născut cu o malformaţie facială, numită în popor „bot de lup”. De atunci, tatăl şi mama se zbat să o ajute, prin intervenţii chirurgicale succesive. Procedurile medicale în cazul Denisei sînt lungi, scumpe şi chinuitoare.

Deşi nu a fost niciodată un om sărac, la un moment dat afacerile de transport îi mergeau bine, Ion Marin antrenează pentru fata sa. Ziua aceea în care toată durerea va rămîne în urmă este mobilul efortului lui. L-aţi auzit protestînd, ţipînd sau  contrîndu-se cu cineva? Nu, pentru că ştie de ce trage.

Din cînd în cînd, Denisa îi ia bluza de trening din geantă. Se uită la ea şi, aici urma ceva patetic, dar ne-am răzgîndit, o îmbracă, aşa, de sanchi. Îi place sportul, ştie şi ceva fotbal, dar e supărată pe meseria asta care îl face mereu să plece. Ea ţine cu tata, restul e aşa, foarte departe.

Comentarii (51)Adaugă comentariu

marco_dinamo  •  27 octombrie 2009, 1:00

imi pare sincer rau k sapaliga a plecat.era un mare sufletist,de fiekre data knd dinamo a avut nevoie de el,ion marin a fost acolo!

marian  •  27 octombrie 2009, 1:22

il stimez pe ion marin. acest om merita respectul nostru, peste fotbal si peluzele lui.

Ghita  •  27 octombrie 2009, 1:44

Respect Tolo pt acest articol si respect domnule Ion Marin

florin  •  27 octombrie 2009, 1:48

multumesc pentru articol. de multe ori judec oamenii fara sa i cunosc.

RTX  •  27 octombrie 2009, 3:24

Marin stie ce e mai bine pentru el, pentru familia lui, respect optiunea, nu respect modalitatea si momentul, e parerea mea:)))

oana bogdan  •  27 octombrie 2009, 3:31

imi pare f rau auzind povestea trista a lui ion marin dar, din pacate, cred ca e primul articol pe care il citesc scris de catalin tolontan si la care am o singura reactie:…lame. imi pare rau.

m1ha1  •  27 octombrie 2009, 4:59

fiecare are o chestie pentru care lupta.
bine a facut ca a plecat !

Ionel  •  27 octombrie 2009, 9:13

nota 10

vivi  •  27 octombrie 2009, 9:26

pe vremea cand juca o facea in spatele lui dinu era fabulos daca se trecea de el era gol l=a dublat fb pe dinu si a fost mereu modest si mai ales om

fotbal  •  27 octombrie 2009, 10:03

maniera prin care transformi laptopul si tastatura lui intr-un pian cu clape, se numeste hocus-pocus

» Cel mai bun motiv Vasile Racoviţan: în alb şi negru  •  27 octombrie 2009, 10:34

[…] nu aţi apucat încă să citiţi cea  scris Cătălin Tolontan azi, vă recomand să o faceţi. AICI. Pentru mulţi, poate părea o poveste banală. Dar nu e deloc. L-am cunoscut pe Marin Ion pe […]

cos  •  27 octombrie 2009, 10:34

respect ion marin

cristi  •  27 octombrie 2009, 10:41

Simplu si elegant articol. Parafrazand titlul articolului, fotbalul romanesc actual a plecat foarte departe de oameni si valori precum cele ilustrate de d/ul Marin sau, la alt nivel de performanta sportiva, de d/ul Ienei. Mai mult decat orice consideratii valorice sau teoretice , rezultatele modeste de peste 10 ani, arata ca, in mod foarte practic, fara intoarcerea la aceste valori si implicit oameni nu avem cum sa mai avem performantele de odinioara.

tibi, cluj  •  27 octombrie 2009, 11:04

stiam demult de aceasta tragedie, stiam povestea de cand era Marin antrenor la U Cluj si eu lucram in presa sportiva….dar am tinut acest subiect cu capac, nu am stiut daca sa il dau sau nu…de multe ori am vrut sa il dau…e un subiect, orice ar fi…eu poate am gresit din punct de vedere gazetaresc ca nu l-am publicat dar am fost coplesit de drama. Sunt si eu om, nu am putut sa il dau si gata.
Am gresit domnule Tolontan?

jiji  •  27 octombrie 2009, 11:44

In sfarsit ai scris ceva interesant si emotionant,desi sunt stelist toata stima pt ion marin.
In alta ordine de idei,maine iar te vad ca scrii ceva de gigi

Darius  •  27 octombrie 2009, 11:56

Nu pot sa uit ce a facut **** Niculescu in urma cu cativa ani, cand Ion Marin era tot antrenorul lui Dinamo, la o emisiune TV. Jucatorii decisesera sa-si starnga primele de victorie si sa i le dea lui Ion Marin pentru fiica sa care avea nevoie de o interventie chirurgicala. Ei bine, la acea emisiune TV, pe langa faptul ca se plangea ca antrenamentele sunt prea lungi si prea dure (ati mai pomenit asa ceva?) l-au santajat ca nu-i vor mai da acele prime (nu a spus-o explicit, dar a lasat sa se inteleaga asta, spunand ceva de genul…”stie domnul Ion Marin la ce ma refer”, iar lui Ion Marin nu-i mai ramasesera decat sa inghita in sec). Peste cateva zile a iesit la iveala si povestea asta.

mohui  •  27 octombrie 2009, 12:07

dle Tolontan,
mi se pare nelalocul lui articolul. sunt multi copii in Romania care au aceste malformatii, dar ele se corecteaza. operatiile se fac in primii ani de viata si nu te duc in „sapa de lemn”. (va spun in cunostinta de cauza).

levin ct  •  27 octombrie 2009, 12:16

cunosc si eu drama lui sapaliga inca decind era antrenor la Farul(atunci s-a nascut fetita)si ma bucur,tolo, ca ai adus la cunostinta cititorilor. De pre multe ori,oamenii insulta, lauda,eticheteaza indivizi fara macar sa-i cunoasca! am retinut ca desi este dinamovist, toti cei care scriu aici constientizeaza,fara sa-l insulte,asa cum se obisnuieste cu persoane de la un club rival! poate ca este un inceput spre civilizatie! ps. astept si un articol despre reactia lui Cirtu de simbata seara!

Scooby  •  27 octombrie 2009, 12:36

Imi pare rau pentru drama lui Ion Marin, dar in acelasi timp sa recunoastem ca e unul din putinii oameni care pot rezolva aceasta problema prin propriile puteri. Multa bafta!

petrolist  •  27 octombrie 2009, 12:37

Multumesc domnului Ion Marin pentru tot ceea ce a facut la Ploiesti!
Mult succes oriunde ar fi!

bugsy  •  27 octombrie 2009, 12:50

Catalin, felicitari!

Racul  •  27 octombrie 2009, 13:10

Bravo Tolo!

RAO  •  27 octombrie 2009, 13:21

D-le Tolontan,explicati-mi si mie de ce fazele litigioase de la meciul Rapid-CFR,au fost desbatute pe larg zi de zi o saptamana,iar de la meciul de duminica dintre CFR-POLI,in care Muresan a luat un gaben pt ca s-a ciocnit Pantilimon cu un fundas de la poli,Traore a luat primul galben la un duel absolut normal(fara cot),iar Cadu a fost faultat in careu de 2 fundasi.Aceste faze litigioase sunt trecute cu vederea de ziare si emisiuni sportive cand e vorba de CFR.De ce meciurile sunt comentate de suporteri ai unei echipe,comentatorii ar trebui sa fie impartiali….PS scuze ca nu am comentat de plecarea lui Ion Marin,care mi se pare foarte fireasca.

Admin Gsp  •  27 octombrie 2009, 13:32

@Relu : Ne cerem scuze, era link-ul gresit.
Pentru concurs poti accesa link-ul: http://www.gsp.ro/index.php?section=concurs&screen=sevilla_concurs2
Multumim pentru sesizare.

robert  •  27 octombrie 2009, 13:46

Frumos articolul si emotionant… a ales cu inima …mai presus decat copilul tau nu este nimic pe lume!
Si cu toti „actionarii-antrenori”pe cap care le stiu pe toate de la dinamo nu facea mare lucru. Sanatate „Sapa”!

ADRIAN SOMLEA  •  27 octombrie 2009, 14:14

DOMNULE ION MARIN SUNT ALATURI DE DUMNEAVOASTRA SI SPER SA AVETI PARTE DE TOT BINELE DIN LUME.VA DORESC MULTA SANATATE DUMNEAVOASTRA SI FAMILIEI . SPER SA TRECETI PESTE TOATE GREUTATILE SI SA RAMANETI IN FOTBAL.DOMNULE TOLONTAN VA MULTUMESC PENTRU TOATE ARTICOLELE MINUNATE PE CARE LE SCRIETI SI VA DORESC MULTA PUTERE DE MUNCA IN VIITOR.CU MULTA STIMA SI RESPECT ADRIAN SOMLEA.

Sanatate  •  27 octombrie 2009, 14:38

Cine nu ar fi facut la fel in locul lui Ion Marin ?! Eu sigur as fi facut la fel, si il sustin.

Cătălin Tolontan  •  27 octombrie 2009, 14:44

all: va multumesc!

Sibelius  •  27 octombrie 2009, 15:52

Tolo, multumim.

Poate daca am cunoaste oamenii din spatele antrenorilor si/sau jucatorilor am respira inainte sa injuram….

mihaic3001  •  27 octombrie 2009, 16:08

Da, un articol interesant si o LECTIE DE VIATA PENTRU MULTI DINTRE NOI … DINTRE NOI CEI CARE IN NECUNOSTINTA DE CAUZA, II JUDECAM PE EI, CEI CARE NUMAI EI ISI CUNOSC PROPRIILE DRAME. Sunt un suporter stelist, n-am avut nici o problema cu Ion Marin si cu Dinamo, intamplator, am calatorit intr-un compartiment de tren de la Bucuresti la Constanta (pe cand antrena Farul) in acelasi compartiment. Am schimbat cateva cuvinte din politete in rest nimic … un om modest, un om normal, un om de bun simt. Fara aere de vedeta, fara ifose. Insa aici, in astfel de cazuri, este si vina presei pentru ca eu ….. cititotorul de rand, aflu acum, DUPA ANI SI ANI despre drama traita de antrenorul si OMUL Ion Marin …. fie el si antrenorul echipei cu care eu …. in sufletul meu , rivalizez. Asta nu-mi poate opri sufletul sa fie mai aproape de el , OMUL Ion Marin. Cat despre pasul facut spre arabi, mai ales in nefericita si actuala conjunctura (tinand cont de ce mai este in tara), prost ar fi de s-ar mai intoarce in Romania. Sper ca la revenirea sa in Romania, copilul sa-i fie BINE. Cu respect, un stelist.
P.S. Citeam mai sus … un jurnalist de la Cluj parca … scria ca a stiut despre drama acestui om si n-a publicat nimic ….. Da domnule, asta face diferenta intre profesionalismul lui Tolontan si dumneata.

Racul  •  27 octombrie 2009, 16:30

@mihaic3001

Domnule, si ziaristul clujean avea dreptate sa nu publice stirea, asa cum Tolo are dreptate sa o publice. Mai ganditi-va. Cu respect, R.

Ion din Iasi  •  27 octombrie 2009, 16:41

Ion Marin a fost fotbalistul acela de pe linia de 16 care coordona tot, dar care nu tipa. La fel este si ca antrenor. Sanatate!

dan  •  27 octombrie 2009, 18:35

Sapaliga a facut treaba peste tot stiu povestea de cind antrena petrolul ploiesti atunci fetita era mica si stiu ca la ajutat d-ul general George Danescu.Ion Marin e un tip super serios super inteligent si la fel de modest.daca nu ma insel pentru multi ani a fost singurul antrenor roman care a cistigat un trofeu dupa revolutie cu o echipa din provincie Cupa cu Petrolul

CristiB  •  27 octombrie 2009, 19:56

Tolo, ti-ai revenit, ca avusesi niste derapaje mari… Nota 10!
Nu stiam de ce aveam un respect aparte pt. Ion Marin, mai ales ca sunt stelist. Are ceva in el, ce se numeste omenie. F. bine ca a plecat. Cand se va intoarce va fi si mai puternic. Respect!

adrian pt tibi  •  27 octombrie 2009, 20:04

@tibi-cluj: excelent comentariul tau!
Ar putea sa-i crape cuiva obrazul.

Elyahu  •  27 octombrie 2009, 20:11

L-am prins pe Ion Marin jucand la Oradea, pt FC Bihor. Fusese trimis la Oradea in exil, iar la Dinamo plecase Zare, la acea vreme considerat un talent iar Marin era privit drept expirat, desi facuse un meci memorabil cu Liverpoll in semifinalele CCE. La Oradea si-a castigat respectul tuturor, prin profesionalism, meciuri bune, modestie si bun simt. A revenit antrenor la Oradea, dupa multi ani, cu aceleasi calitati. Din pacate, nu a stat mult, nu s-a inteles cu conducerea clubului, care a si dus clubul in situatia care este. Respect, Ion Marin, bafta in Arabia. Un stelist oradean.

dangina  •  27 octombrie 2009, 21:14

Dle Catalin,

Sunt in asentimentul colegilor care v-au scris.
A fost o placere sa citesc ceace ati scris dar si ceace am scris noi cititorii fideli.
Cred ca feedback-ul, va spune ca presa intr-adevar poate uni microbisti fie ca sunt stelisti sau dinamovisti, ca in Romania se intampla si lucruri frumoase, ca sunt si oameni care muncesc din greu si cu modestie, printre care si Ion Marin ( am prins antrenoratul lui Ion Marin la Ploiesti – perioada in care s-a facut performanta dupa 1966 )
Imi aduc aminte de un interviu , in care erati speriat de violenta si vulgaritatea de pe blog ( cred ca blog-ul dvs este cel mai citit ). Pot spune cu satisfactie ca articole precum acesta si multe altele( deci presa ) ne educa, si ne indeamna sa actionam si noi civilizat si sa aveti sentimentul ca se intampla si lucruri bune in Romania zilelor noastre.

ioan  •  27 octombrie 2009, 21:23

putere si onoare

vasile_00  •  27 octombrie 2009, 21:57

Exceptional Tolo, cum bine spuneau altii mai sus Ion Marin impune respect, nu participa la scandaluri, nu provoaca, nu se lasa provocat, cand riposteaza o face civilizat.

@Sibelius ai dreptate partial, daca am sti ce se afla in spatele unora nu am mai injura atat insa sunt si situatii in care daca am sti ce se afla in spatele unora am „injura” mai tare!!! Vezi cazul Penescu-Constantin!!!

porojao  •  27 octombrie 2009, 21:58

excelent.

gilos  •  28 octombrie 2009, 10:37

Toata stima pt omul si antrenorul Ion Marin.
In spatele povestii lui emotionante si poate dramatica sta incompetenta conducerii echipei Dinamo Bucuresti. Ca dinamovist sunt revoltat de amatorismul si diletantismul actionarilor, mai ales Borcea si Turcu. Pe fratii Becali nu-i pun pt ca ei au propriile lor interese , nicidecum performanta echipei de fotbal.
De ce a trebuit sa-l indeparteze pe Dario Bonetti ? Daca tot l-au adus in vara, nu era logic si normal sa-l lase sa termine campionatul ? Mai ales ca incepuse promitator si a avut si ceva rezultate ( victorii cu Steaua, CFR, Urziceni, victoria de la Liberec, calificare in Europa League, victorie la Graz, samd )

florin  •  28 octombrie 2009, 11:05

felicitari. bine a surprins cineva despre atitudinea domnului Ion: „impune respect, nu participa la scandaluri, nu provoaca, nu se lasa provocat, cand riposteaza o face civilizat.” Un exemplu pentru cei care au uitat de mult ce inseamna respectul. Cred ca faci treaba buna, felicitari mai ales pentru faptul ca strecori si morala, bun simt in articolele tale. Tine-o tot asa, nu toti suntem ahtiati dupa circul ieftin din Romania.

Liviu  •  28 octombrie 2009, 11:07

buna cum as putea lua legatura cu ana maria prodan..Findca sunt un fotbalist din ardeal si as dori sa ma ajute sa imi caut o echipa de fotbal va rog sa ma contacti ok/:)va multumesc:)

ovid  •  28 octombrie 2009, 11:25

emotionant si instructiv pt viata . de ce muncesti?

Terrier  •  28 octombrie 2009, 13:54

Respect Tolo, un articol care arată de ce un antrenor de pluton își face meseria mai presus de vedete și antrenori cu firmă. Nu l-am uitat pe fundașul de fier al lui Dinamo, nici de tineretile sale la Electromagnetica, dar pe antrenorul Ion Marin, nu-l puteam înțelege de ce își făcea meseria atât de mecanic, precum un robot, pentru care nu contează că ziua următoare un grup de jucători sau un patron fără pregătire îl vor lucra sau pune pe liber. Acum m-ai ajutat Tolo să înțeleg. Numai bine pentru profesionistul Ion Marin și baftă multă.

bogdan  •  28 octombrie 2009, 14:00

sunt stelist dar dintre multi oameni de la Dinamo, Ion Marin merita un mare respect … in primul rand a fost palton pentru orice „iarna” prin care a trecut Dinamo … avea sau nu alte obligatii el aparea la Dinamo .. o sa spuneti ca si Dinu e la fel dar nu e chiar asa … Dinu a ramas prin club tot timpul ca de el a fost nevoie … Ion Marin insa s-a dus peste tot dar nu a refuzat niciodata Dinamo …

sincer imi pare bine pentru el ca va castiga mai multi bani … sper sa ii dea Dumnezeu noroc si sanatate atat pentru el cat si pentru familia lui care iata ca se pare ca are nevoie …

unui om care trage pentru copilul lui nu ai ce sa ii reprosezi si o spun asta din postura de parinte la randul meu … as face orice pentru copilul meu fara sa stau pe ganduri … Ion Marin se duce si munceste cinstit si face exact ceea ce stie si ceea ce ii place …. face fotbal …

Respect Ion Marin !

jan pit  •  28 octombrie 2009, 16:47

nu plingem noi pe dinamo se descurca ei

andrei  •  28 octombrie 2009, 17:18

scriu aici pt ca nu stiu unde in alta parte: va rog sa scoateti script-ul care cere logare pt gsptv, altfel pagina gsp devine de necitit!

Un om  •  29 octombrie 2009, 6:13

Un om simplu cu suflet mare.ION MARIN,antrenor si caracter.

mircea – galati  •  29 octombrie 2009, 10:35

frumos articol cataline !
dar totusi cred ca exagerezi un pic pentru ca nu e o situatie tocmai dramatica.

Comentează