„In aceste zile unice si grele pentru presa”

Citatul ii apartine Cristinei Simion, sefa de la Edipresse, cea care miine va sustine la Iasi dizertatia publica  a tezei sale de doctorat despre liderii care schimba media. „La ce bun, Cristina?”, a fost intrebarea, la ce bun cind presa singereaza atit? Propriile slabiciuni si lasitati sint speculate abundent de politicieni, care duc intreaga media in derizoriu, fara a intelege ca presa ramine cel mai direct mod al cetatenilor de a controla actul de guvernare si de a se implica social. La ce bun? „Pentru ca, dincolo de stenograme, tu stii foarte bine ceea ce stiu si eu: ca exista mii de jurnalisti onesti si zeci de lideri onesti la rindu-le, care construiesc lucruri  chiar daca stiu ca organizatiile acestea fie vor disparea fie se vor schimba in altceva. In aceste zile unice si grele pentru presa eu cred in oamenii de presa”, a raspuns Cristina Simion.

joi, 21 octombrie 2010, 4:20

Citatul ii apartine Cristinei Simion, sefa de la Edipresse, cea care miine va sustine la Iasi dizertatia publica  a tezei sale de doctorat despre liderii care schimba media. „La ce bun, Cristina?”, a fost intrebarea, la ce bun cind presa singereaza atit? Propriile slabiciuni si lasitati sint speculate abundent de politicieni, care duc intreaga media in derizoriu, fara a intelege ca presa ramine cel mai direct mod al cetatenilor de a controla actul de guvernare si de a se implica social. La ce bun? „Pentru ca, dincolo de stenograme, tu stii foarte bine ceea ce stiu si eu: ca exista mii de jurnalisti onesti si zeci de lideri onesti la rindu-le, care construiesc lucruri  chiar daca stiu ca organizatiile acestea fie vor disparea fie se vor schimba in altceva. In aceste zile unice si grele pentru presa eu cred in oamenii de presa”, a raspuns Cristina Simion.

Ascultind-o mi-am adus aminte ca, de fapt, lucrurile au stat mereu asa, cel putin in cei 20 de ani de presa pe care i-am apucat. Si m-am enervat, vorba Hertei Muller… „Macar sa va enervati!’. M-a enervat ca politicienii sint ipocriti atunci cind depling media. I-am vazut pe liberali, prin Crin Antonescu si Calin Popescu Tariceanu. Sa-si aduca aminte Crin Antonescu de cite ori a protestat la telefon sau in cabinetul sefului Pro, cerindu-i interventia lui Adrian Sarbu in cazul investigatiei „Piatra Arsa” de acum 12 ani, pe cind era ministru al sportului! Si sa se gindeasca ce s-ar fi intimplat daca ziaristii n-ar fi rezistat! Sa citim ceea ce scrie Dragos Stanca pe blogul sau, rememorind impecabil cum arata rezistenta editoriala si viata de zi de zi nu numai la moguli, ci si in alte parti, despre care nu se vorbeste. Uite ca s-a saturat sa inghita ipocrizii si e foarte bine!

Da, unii patroni incearca sa intervina in editorial. Si, chiar daca nu o fac, ei au alte valori decit jurnalistii, e o lege de fier, dar asta nu inseamna ceea ce spune Elena Udrea, ca „jurnalistii” sint toti comandati doar pentru ca lucreaza undeva! E o judecata generica si gresita.  

Cind apar intii stenogramele taiate, in care Sergiu Toader zice „da”, iar abia apoi vin cele complete, in care ii spune lui Vantu ca el  i-a alcatuit o organizatie OK si acum SOV vrea sa preia butoanele, in care se cearta cu patronul, dar pe astea nu le mai baga nimeni de seama, de ce sa nu ne intrebam cine are interesul sa distruga presa, pina cind nu va mai ramine caramida pe caramida?! Uitati-va la diferentele din stenograme, sint foarte bine marcate de catre Hotnews! Si faceti legatura cu faptul ca seful editorial al RTV a refuzat, acum nu foarte multa vreme, o oferta de imprietenire de foarte sus din stat.

Nu-l apar pe Sergiu Toader, ne-am certat rau in aceste zile si o s-o mai facem, parerea mea e ca el a tradat o mostenire la constructia careia participase cu munca de ocnas, dar hai sa vedem tot tabloul! Hai sa spunem mai multe, cei care le stim, hai sa nu mai dam senzatia ca stam in genunchi cu totii, hai sa explicam oamenilor, chiar daca sint ostili si neincrezatori, ca lucrurile stau si altfel in presa, nu ideal, dar nici asa cum se incordeaza sa le arate serviciile si palatele.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

George  •  21 octombrie 2010, 16:30

Jurnalistii-robotei trag toată presa în jos. Cum câteva sute de magistrati incorecti au colorat în mizerie toată justitia, asa riscă să devină si presa! Cei buni, spălati-o!

mos ion roata  •  21 octombrie 2010, 16:40

Sti ce esti tu acolo? intreaba Vantu
Comisar sovietic. raspunde Toader

mos ion roata  •  21 octombrie 2010, 16:42

Daca tot este GSP-ul atat de profitabil incat Voiculescu este cel care ia bani de la ziar si nu cel care da. De ce nu va faceti voi un ziar independent si profitabil, scapand astfel de eticheta de oameni ai lui Felix?
Acum si daca scrieti ca 1+1=2 nu va mai crede NIMENI.

Theodor Manolche  •  21 octombrie 2010, 16:47

Salut Catalin, Cristina Simion e sefa la Edipresse, nu la Sanoma! La Sanoma CEO este Els Loesberg. 🙂 Se mai intampla!

Pandele  •  21 octombrie 2010, 17:01

Cataline, de acord cu tine si cu doamna ca sunt mii de jurnalisti care incearca sa isi faca onest meseria, dar nu stiu cum se face ca rezultatul e (aproape) nul. Faptul ca au dorinta dar nu si putirinta nu ma ajuta cu nimic pe mine, in calitate de consumator. Eu astept de la media sa ajunga pentru mine acolo unde nu pot sa ajung eu si sa imi dea informatie cat mai completa si mai onesta si ma lase pe mine sa imi formez parerea.
Din pacate nu imi e deloc greu sa ma prind care e parerea jurnalistului. Si nu vorbesc de aia care apar prin talk show-uri, ci de aia care semneaza articole de informatie sau fac directuri prin jurnale TV. Iar aia nu mai e presa.
Investigatiile voastre de la GSP au fost de multe ori text book (multa informatie si lipsa de patima) si au avut un impact cu atat mai puternic cu cat a fost foarte clar (revigorant de clar pentru mine, aiuritor pentru subiectele investigatiei) ca nu sunt comandate de patron, ci sunt demers jurnalistic curat si onest. E prea putin si prea tarziu.
Mai mult decat aia care comanda mi se par vinovati miile de ziaristi care incearca sa isi faca treaba, dar la finalul zilei semneaza tot ce spune patronul. Incet-incet, cu fiecare concesie, in fiecare zi, ne-am apropiat in ultimii 15 ani de marasmul in care suntem acum. E suma tuturor micilor concesii facute in speranta ca ”nu se vede”. Meseria asta reclama mai multa coloana vertebrala decat altele, iar miile alea de ziaristi de care vorbesti tu nu fac dovada ca o au.

Cătălin Tolontan  •  21 octombrie 2010, 17:22

Theodor Manolache: corect, imi cer scuze, am schimbat, cum ziceam, zile grele pentru presa 🙂 vom ajunge ca un coleg comentator la tv care, in timpul unui meci, s-a recomandat cu alt nume!

Leo  •  21 octombrie 2010, 18:26

Tolo, te contrazic. Nu cred ca puterea se incordeaza deloc, asa cum nu cred ca Basescu are un plan de decredibilizare a presei. Pur si simplu i-a venit o idee simpla, nu a fost un plan, pentru ca unii din breasla voastra au laut-o razna.

Iti inteleg frustrarea si chiar cred ca merita sa sa lupti pentru meseria asta, cea mai frumoasa meserie posibila. Dar exista colegi din breasla ta care lunar isi iau simbrie de la partide. Se publica interviuri care sunt scrise de oamenii de la partid si apar in ziar doar semnate de jurnalisti, nu se schimba o virgula. Se scrie tendentios, se minte, se ataca uneori fara nici un fel de logica si se prezinta totul trunchiat. Sunt o multime de lucruri pe care cred ca inca refuzi sa le vezi.

Nu e doar vina politicienilor Tolo, e si vina colegilor tai care accepta sa se comporte in halul in care o fac. O sa scapati de ei? Nu cred ca o sa reusiti ceva atat vreme cat ii considerati vinovati doar pe politicieni, pe cei de la parchet sau servicii. Ei doar va folosesc si cred ca unii dintre colegii tai se simt mandri de asta, se simt tare importanti ca sunt parte din „armata” unor oameni atat de puternici.

mioara  •  21 octombrie 2010, 18:42

Domnule Tolontan,

Inteleg ca treceti prin momente grele (ca jurnalisti ), dar eu as dori ,tare mult , sa stiu cind apar celelalte volume ale lui Stieg Larsson.Nu de alta, dar i-am prins gustul!
Va multumesc!

Theodor Manolache  •  21 octombrie 2010, 19:12

@Catalin: Haios exemplul cu colegul comentator. Mai ales in conditiile in care mi-am mancat al 2-lea a din propriul Manolache. 🙂 Eu sunt optimist in legatura cu presa, traim totusi intr-o societate democratica. Unii imi zic ca sunt zen in loc de optimist. 🙂

Stenograme mentale [I] | Pagina lui Dragos Stanca  •  21 octombrie 2010, 20:09

[…] Cititi-l pe Tolo. var […]

Marcela  •  21 octombrie 2010, 21:53

Mi se pare total nefireasca implicarea doamnei udrea intr-un asemenea articol.

uapxela  •  21 octombrie 2010, 22:49

e asa in orice domeniu.eu nu lucrez in presa,dar traiesc aceleasi sentimente ca voi.Stiu cum trebuie facut un lucru,dar totusi in jurul meu se face altfel.important este ca suntem din ce in ce mai multi care incercam sa facem lucrurile asa cum trebuie.
orice lucru/fapta care misca macar un milimetru inainte angrenajul,merita!

parvan  •  22 octombrie 2010, 2:38

n-am fost niciodata jurnalist dar am fost „subordonat” cativa ani „celui mai bun om de tv” si alti cativa „celui mai bun om de media”. Ambele aprecieri imi apartin si ambele sunt actuale desi cu ambii am avut dialoguri care sper sa nu ajuga niciodata sub ochii copilului meu.
Asta nu inseamna insa ca sefii mei sunt responsabili pentru actele mele si nici eu pentru ale lor. By default fiecare om e responsabil pentru faptele lui. De ce as considera ca la “jurnalisti” e altfel? Daca unu sau mai multi mineri chilieni blocati in mina ar fi avut tendinte de canibalism ar fi fost doar o problema a “umanitatii”? Daca un politist ar spune despre alt politist ca e corupt si prost , asta ar imbunatatii serviciul prestat pentru cetateni?

Se prea poate ca serviciile, palatele, investitorii, advertiserii (cum sustinea un confrate al tau) sa incerce sa-si urmareasca interesele prin intermediul presei, dar nu asta-i dramatic. Dramatic e ca se gasesc cozi de topor si “albe ca zapada” dispuse sa-si loveasca concurentii cu ajutorul serviciilor si palatelor. Dramatic e ca s-au inmultit “jurnalistii” care nu mai traiesc din relatia lor cu publicul ci din relatii directe cu entitati straine publicului. Dramatic e faptul ca breasla nu poate produce criterii de diferentiere, dramatic e ca din vanitati inexplicabile breasla intretine senzatia ca presa ar fi conectata la minti incapabile de decizie si din cauza asta focusul serviciilor si palatelor e concentrat pe emisia de mesaje si nu pe receptionarea lor la public.

Daca ar putea sa-si redobandeasca dependenta de public, toate entitatile enumerate mai sus poate ar incerca in continuare sa-si urmareasca interesele dar „jurnalistii” ar putea sa foloseasca dependenta de public ca pavaza.
Independenta fata de public este ingenuncherea care duce la dependenta de entitati straine publicului. Pretentia de dependenta a publicului de presa este insa grumazul pus pe butuc.

PS: si eu sper sa fie vorba doar de zile.

takeda  •  22 octombrie 2010, 6:50

Da, zilele astea discutia a luat o directie prea emotionala. update pentru cine crede ca doar in presa oamenii sunt aserviti: in multe domenii/ business-uri domina atitudinea asta de feuda. „Banii mei, voia mea… voia ce-am poftit”… si sa nu cadem si mai in derizoriu. Intrati intr-o multinationala sadea, din ce domeniu vreti, si veti gasi oameni, decizii si atitudini similare.

Ceea ce cred ca e si mai de nerezolvat/ reglat este ca „feudalismul” profesional nu are hotare/ limite. Nici de domeniu, dar nici de generatie. Am cunoscut SOV-i mai mici care nici macar nu reprezinta „organizatia patronala”.

Si, tare imi este, ca nu e o problema exclusiv romaneasca.

Dar asta e alta discutie.

george  •  22 octombrie 2010, 8:38

presiune se pune peste tot nu numai in presa . important e cum gestionezi presiunea venita de sus. daca ii pupi varful papucului si faci cum zice dupa mine esti doar un vierme. din pacate sunt din ce in ce mai multi. bafta

gheorghe  •  22 octombrie 2010, 10:43

domnule Tolontan, Sergiu Toader a distrus in Realitatea Tv un sistem bine creat de Prigoana, asa ca munca lui de ocnas ipocrit care iti zambest in fata si te da afara in culise, nu a fost decat pentru a crea o arma puternica pentru un infractor. Presa, in marea ei parte, reflexia acestei societati, e alcatuita din oameni slabi care scriu doar pe stomacul, gol fara sa aiba decenta de a privi in perspectiva propagarii mizeriei la nivelul societatii.

genghinni  •  22 octombrie 2010, 12:15

1.Lumea uita ca Realitatea-Catavencu a fost pepiniera pentru p.d.l.Foarte mult timp injurau mogulii fiind platiti de Vantu,in ziarul lui Vantu,pe televiziunea lui Vantu,basca ce luau de la p.d.l. 2.Foarte dubios cum nu apare nici un nume de la p.d.l.in stenograme…..ei sunt niste neprihaniti, imaculati,supercompetenti….se si vede cat sunt de alesi! 3.p.d.l. si p.s.d. sunt din aceiasi parinti,numai ei au dreptate,restul fiind niste idioti,poporul si tara neapreciindu-i la inegalabila lor valoare. 4.Mogulul Paunescu se pare ca s-a nascut din spuma marii,fiind mai curat decat Fecioara Maria. 5.Mogulul Basescu este cel mai destept,cinstit si fara de prihana roman,o adevarata binefacere pentru aceste plaiuri.

Dan Enescu  •  22 octombrie 2010, 13:01

Sa nu uitam cel mai important lucru … Nush SOV a cazut pe ‘probleme de Siguranta Nationala’ ! Si nicidecum datorita controlului mass-media de catre Putere. Datorita evenimentelor din decembrie 2009! Desigur nu ma refer numai … la alegeri!
Cine a fost retinut/ arestat atunci? Eeeeei vedeti de-a acolo i se trage si lui NushSOV! Presa (o anumita atitudine legata de campaniile de presa initiate in scop politic!) e doar o victima colaterala!
Nu ma credeti? Vorbiti cu/ cititi ce scrie colega dvs Sorina Matei pe blogul personal.Si pe ea nu cred ca puteti sa o acuzati de … pro-Basescianism!

Alex  •  22 octombrie 2010, 13:26

Doamna Simion mi-a fost profesoara la Jurnalism, Universitatea „Al. I Cuza”. Acolo am invatat ca daca esti un om cu principii, poti fi si un jurnalist cu principii. Pentru ca anul asta m-am simtit agresata de oameni fara principii, care incercau sa ma convinga ca important e sa-mi iau salariul, mi-am scris demisia acum 2 zile. Da, am rate, da, nu sunt vremuri in care sa demisionezi. Dar mai bine ma las de jurnalism, decat sa renunt la maniera in care mi-am facut meseria vreme de 10 ani. Neoficial, colegii vin pe rand sa-mi spuna: „imi pare rau, tu chiar iti faci meseria”. Oficial, asteapta sa eliberez biroul. Cineva scria mai devreme:

12
uapxela Says:
October 21st, 2010 at 10:49 pm

e asa in orice domeniu. eu nu lucrez in presa,dar traiesc aceleasi sentimente ca voi. Stiu cum trebuie facut un lucru,dar totusi in jurul meu se face altfel.important este ca suntem d in ce in ce mai multi care incercam sa facem lucrurile asa cum trebuie.
orice lucru/fapta care misca macar un milimetru inainte angrenajul,merita!

Din pacate, angrenajul se misca nu cu mm, ci cu m, km, in directia gresita… si meseria asta este atat de frumoasa!!!

Tolo, dragă, să mă ierți, da-i vorba de marafeți! « prisacariu  •  22 octombrie 2010, 13:40

[…] citit ce a scris ieri Cătălin Tolontan despre cum generalizarea e periculoasă. Un truism, desigur, însă unul […]

Paine si stenograme | Curs de Jurnalism Non-linear  •  23 octombrie 2010, 10:59

[…] drepturile omului al CE sa analizeze cazul stenogramelor in dosarul Vintu – Hotnews.ro – In aceste unice si grele zile pentru presa – Catalin Tolontan – Stenograme integrale în dosarul Vîntu (pasaje nepreluate până acum […]

Comentează