Dincolo de poezii şi de scenă, l-am cunoscut din amintirile fabuloase ale lui Ovidiu Ioaniţoaia, care a lucrat 14 ani cu Adrian Păunescu, la „Flacăra”, din 1972 şi pînă în 1985. O mie şi una de ediţii de ziar închise cu aceste poveşti.
miercuri, 3 noiembrie 2010, 4:50
Dincolo de poezii şi de scenă, l-am cunoscut din amintirile fabuloase ale lui Ovidiu Ioaniţoaia, care a lucrat 14 ani cu Adrian Păunescu, la „Flacăra”, din 1972 şi pînă în 1985. O mie şi una de ediţii de ziar închise cu aceste poveşti.
Cum îl povesteşte Ioaniţoaia
Ioaniţoaia descrie „Flacăra” ca o revistă făcută după regulile presei moderne, minus factorul regimului şi al cenzurii, desigur. Poveştile lui infinite atestă un Păunescu savuros, strălucitor ca inteligenţă, „un actor uluitor”, despot pasional de redacţie şi de destine, gata să ajute cazurile care-l emoţionau şi imposibil de oprit atunci cînd năvălea pentru a solicita laude, favoruri şi recunoştinţă.
Flacăra, brand multimedia
Într-una din serile trecute, urmărind filmul Cenaclului Flacăra la B1TV, am avut un flash. „Flacăra” a fost primul brand transmedia sau multimedia al presei noastre. Cu 30 de ani înainte ca termenul să devină modă, Păunescu făcea presă scrisă, concerte eveniment, emisiune săptămînală la radio, transmisii TV şi filme documentare. Plus interacţiune cu publicul prin bileţelele sală-scenă, precursoarele mess-ului de azi. Toate sub acelaşi nume: Flacăra. Acum trei decenii!
L-am întîlnit de cîteva ori în redacţiile la care am lucrat sau în emisiuni TV. Ultima oară, acum un an şi ceva, înainte de a afla că e bolnav. Era la Realitatea TV, în studioul Andreei Creţulescu, acolo unde a apărut prima oară Monica Ridzi de la declanşarea investigaţiei Gazetei.
Contrastul dintre un ministru de firmă şi un bărbat ponosit
Am ajuns pe platou cu cîteva minute înainte de emisie. Păunescu stătea la 30 de cm în stînga Monicăi Ridzi. I-am privit cu ochii de reporter şi nu voi uita niciodată ce-am simţit. Scenografia destinului aşezase pe scaune alăturate două generaţii diferite ca două rase extraterestre.
Doamna ministru era tînără, puternică, bine îmbrăcată, „prietenă cu fata preşedintelui”, stea în urcare a unei Românii din care Adrian Păunescu se retrăgea, pierzător în alegeri, colaborator al cîtorva ziare şi bărbat abia încăpînd în dreptunghiul cromat al unui scaun ca de bucătărie. Tociţi în şpiţ, pantofii negri erau contemporanii versurilor sale de debut.
Începutul
Habar n-avea de subiectul „2 Mai”. Puţină lume ştia atunci. Ştiri politice vîndute de televiziuni, scenă de zeci de mii de euro, mărunţişuri, pe bune mărunţişuri… Chiar înainte de emisie, cînd în regie începuse numărătoarea inversă, o auzeam în casca realizatoarei, Păunescu a schimbat cîteva cuvinte de politeţe cu ministrul de lîngă el.
Apoi a început emisiunea. Nu era stăpînit de nici o prejudecată, ba chiar aş putea spune că agresivitatea mea îl contraria. De cîteva ori a dat să o acroşeze blînd pe şefa sportului. Ea i-a retezat-o fără ca măcar să-l privească, aşa cum ignori un tip cu tricou decolorat care vrea să te întrebe ceva pe stradă. Păunescu n-o preocupa, era un „fost”, eventual ziaristul din faţă o enerva.
Muşchii feţei lui
Ştiam de la directorul Gazetei că e un polemist devastator. Ştiam şi aşteptam. Pentru că simţeam că e o chestiune de secvenţe pînă cînd va izbucni, enervat de explicaţii oficiale sterile şi superioare. Îi puteam surprinde pe amîndoi din aceeaşi privire, atît erau de apropiaţi şi de străini, şi nu voi uita. N-am cum să uit.
Tînăra impecabilă lucea tot mai mult sub razele propriei admiraţii, „noi sîntem de aceeaşi generaţie, n-ar trebui să ne atacăm”, îmi spunea ea, iar bărbatul mătăhălos cu barbă, cu aproape 40 de ani mai în vîrstă, îşi mişca rigid muşchii feţei, numărînd în gînd dezacordurile ministrului.
N-am cum să uit, e o scenă memorabilă. El, revolutul, el, colaboraţionistul ceauşist, el, bătrînul liric, el trăise, văzuse, citise şi înţelesese din viaţa asta, din comunism şi din democraţie, din slăbiciunile umane, mai mult decît îşi imaginase vreodată silueta în taior de lîngă, siluetă care continua să-l expedieze, aşa cum merita vasăzică, el, un tip depăşit.
Limba română, dulce şi carnivoră
La un moment dat, Păunescu a izbucnit. Rememorînd, simt încă senzaţia plasată undeva între ruşine pentru că ministrul nu înţelegea şi strădania, ca la o oră de clasă în „generală”, să nu te buşească rîsul în faţa revărsării de ironie, de idei, de limbă română carnivoră cu cei care nu-i pot ţine piept.
Era crud, era rugător, era de nestăvilit.
Cerea „un pic de înţelegere, doamnă, pentru întrebările oamenilor”, vorbea despre „criza care se simte deja”, acuza „în numele unui bun-simţ care v-a părăsit de atîta putere repede dobîndită”. Tipul se dezlănţuise, era jale!
Atunci am înţeles
A salvat-o publicitatea. În off, ministrul a protestat, indignată şi neatins superioară. Se clătina logic, fără să-şi dea seama. La care Păunescu a rostit o replică pe care publicul n-a prins-o live şi pe care o redau în toată sentenţiozitatea ei brutală. „Doamnă, a spus el, aplecîndu-se către Monica Ridzi cu jumătate de corp, era suficient!, doamnă, ca să vă certaţi cu mine, trebuie să existaţi!”.
Dintr-o dată, el nu mai era prăbuşit sub ani, iar ea nu mai strălucea. Atunci am simţit că, indiferent de cine, ce şi cît o va sprijini, şefa sportului va cădea şi că ceea ce noi abia începuserăm să bănuim cu documentele în faţă bătrînul poet înţelesese urmărind pe sub gene încăierarea dintre cîteva subiecte şi predicate.
adrian • 3 noiembrie 2010, 17:05
fiecare avem in biografia noastra lucruri de care suntem mai mult sau mai putin mandri. Lucruri cel putin controversate.
Respect Adrian Paunescu!
Bogdan • 3 noiembrie 2010, 17:05
bai baiatuleeeeeeeeeeeeeeeeeeee, ii sufli in cur unui infect care a suflat in cur unor tirani!!! i-a facut poezii afoanei aleia … mare doamna , mare doctor… pffff . Nu-mi vine sa cred ca mi-am pierdut 3 minute cu articolul tau. Mare sclav esti! sclavul atentiei.. iesitului in fata 🙂
ba(la)nel • 3 noiembrie 2010, 17:05
D-le Tolontan, va rog sa-i trimiteti acest articol si acelui „domn” Boureanu, care l-a terfelit intr-o emisiune pe dl. Paunescu…poate nici eu nu-s de acord cu dl. Paunescu in multe directii, dar aici era vorba de educatie…sa tipi si sa jignesti UN OM IN VARSTA, CU PARUL ALB, este indamisibil, intolerabil…
Acestia-s tinerii „politiceni” din ziua de azi…agresivi verbal, cu o lipsa de respect si-o nesimtire comparabile cu averea dobandita stim cu toti cum…
Atunci, cand am vazut acea scena, mi s-a facut atat de mila de dl. Paunescu, cu toate bunele si relele dansului, asa cum le avem fiecare din noi, incat am schimbat postul.
Intr-o zi, d-le Boureanu, o sa ajungeti si d-voastra (desi nu meritati acest cuvant…) un om cu parul alb…si va veni un tanar politician si va tipa la d-voastra, si va va jigni…ei, atunci poate o sa va aduceti aminte ca toti, candva, platim ptr ce facem…
In ceea ce priveste parerea mea despre dl. Paunescu, este una singura…ca om, nu e dreptul meu sa-l judec…ca poet, pot sa spun ca a fost urias…
MM Lucian • 3 noiembrie 2010, 17:07
Cu toate resentimentele pe care le am fata de Poet recunosc ca harul te-a impins sa scrii un articol emotionant si corect moralmente . As dori ca Dumnezeu sa-i dea zile ca sa-ti citeasca articolul . Sanatate tuturor !
Zeke • 3 noiembrie 2010, 17:10
D-le Tolontan, noi oamenii, in general, avem memorie selectiva si uneori de scurta durata. Eu nu-l cunosc pe Paunescu personal, nu l-am intalnit niciodata, dar nu pot uita poeziile dedicate regimului comunist. Nu toti oamenii au facut compromisuri pentru a-s usura traiul. Au existat si oameni cu coloana vertebrala, din pacate d-l Paunescu nu face parte din aceasta categorie.
un coleg • 3 noiembrie 2010, 17:10
tolo, uita-te repede peste text. sunt foarte multe greseli facute din graba scrierii unei minti prea ascutite pentru vremurile in care traim:)
Veverita Catalin • 3 noiembrie 2010, 17:17
Bravo Catalin ! Multa sanatate si noroc in aceste clipe fabulosului Paunescu Adrian !
balescu • 3 noiembrie 2010, 17:17
superb…
cataline esti un om, mai intai, extraordinar.
apoi ziarist excelent.
asta este adevarul zilelor noastre.
o ministra din valea jiului care a ajutat la developarea fetei presedintelui- ele amandoua din aceeasi generatie de „succesuri” – si un om de cultura imens, indiferent de ce spun acuzatorii lui.
un singur exemplu :
un inspector oarecare care a primit mita de 1000 lei sta in puscarie la nici 1 minut dupa ce a fost prins cu plicul ( nu il disculp, dar constat diferentele ), pe cand doamna noastra ex ministru e bine mersi dupa ce a „valorificat ” sute de mii de euro, ce-i drept din banii statului !!!
asta e diferenta dintre un politician cu propte acolo sus si un om de rand, din popor
trist dar adevarat.
ne ducem de rapa……..
mihai • 3 noiembrie 2010, 17:19
Nu am cuvinte…deci replica pe care noi nu am prins-o live este absolut geniala!! Exact virusul de care e de fapt bolnav Adrian Paunescu, nu cel al bolii fizice. El este de fapt bolnav de geniu, iar bolnavii de geniu nu mor niciodata!
Hai Adrian Paunescu, nu ai inca 80 de ani, ci doar 67, se mai poate, te rugam sa lupti, pentru ca avem nevoie, noi nevolnicii, de geniul tau.
Tolo…ti-ai spalat toate pacatele fata de mine cu acest super editorial.
Darie1 • 3 noiembrie 2010, 17:20
Salut! Emotionant! Apropo de Iacob Ridzi… s-a „cufundat” in anonimat,”ascunsa ” de altii.Unii habar nu au cine a fost!!
Multumesc
Rap • 3 noiembrie 2010, 17:24
Tolo mai stii cand l-a readus Adrian Paunescu pe Hagi la naztionala? Cand a indesat in cateva fraze si rugaminti umile dorinta unui popor?
Cum ii tzineam pumnii sa reuseasca.
Bogdan • 3 noiembrie 2010, 17:30
Cel mai inteligent om din Romania, pacat ca astfel de oameni se sting pe zii ce trece. O replica de AUR: Ca sa va certati cu mine trebuie sa existati! Multa sanatate MAESTRE!
Eusebiu • 3 noiembrie 2010, 17:31
„în studioul Andreeei Creţulescu” ,Probabil ar fi trebuit doar doi de „e”,in cazul in care nu ati apelat la o ironie fina.Dar nu acesta e motivul pentru care am scris acest articol,domnule Tolontan,ci pentru a va felicita pentru acest articol si in general, GSP, pentru multitudinea de articole foarte bune( reportaje,interviuri) care aduc a ziar de sport adevarat si care au reflectat,dupa cum am vazut in comentariile cititorilor,multa bucurie ca mai exista si astfel de oameni care pun pret in presa sportiva si pe altceva decat conducatori si arbitrii.Respect!
vasim • 3 noiembrie 2010, 17:32
Frumos si subtil articolul!
Cătălin Tolontan • 3 noiembrie 2010, 17:33
eusebiu: a fost eroare, nu o ironie, am modificat, multumesc!
Rivera • 3 noiembrie 2010, 17:37
Cred ca nici cea mai abjecta oda dedicata lui Ceausescu nu poate rivaliza cu articolul tau. Va intra cu siguranta in istorie drept unul din cele mai mizerabile scrise vreodata! A fost nevoie de sclipirile lui Paunescu pentru a intelege ca Ridzi furase, nu-i asa? Atunci inseamna ca esti efectiv zero barat.
t.ambrino • 3 noiembrie 2010, 17:40
Felicitari, ca-ntoteauna surprindeti esentialul !
Petronius • 3 noiembrie 2010, 17:40
D-l Adrian Paunescu e un titan. Sa fim alaturi de el in aceste momente de cumpana, lasand la o parte unele aspecte care nu-i fac cinste. Referitor la cei care-l ataca pe D-l Adrian Paunescu, in orice imprejurare, ar trebui doar sa amintim ca poti recunoaste un om valoros cu adevarat, dupa numarul de critici si opozanti. Multa sanatate Maestre!
Cătălin Tolontan • 3 noiembrie 2010, 17:41
rivera: eu pot gindi diferit fata de tine fara ca asta sa insemne ca te dispretuiesc si te insult. Asta-i diferenta: tu nu poti. Daca esti in dezacord cu mine in privinta lui Paunescu, ma detesti cu totul.
v.a. • 3 noiembrie 2010, 17:44
Domnule Tolontan,
ceea ce regret este ca un om care, peste timp, ar putea fi considerat un geniu al poporului nostru a fost pus in situatia de a dialoga cu o entitate minima, cinica si canibala. In rest, felicitari pentru articolele dvs de atitudine si responsabilitate, dorindu-va intelepciunea de a trece peste acele opinii alimentate de ura si lipsa de cultura. O zi buna!
tudor • 3 noiembrie 2010, 17:44
De ce sunt cenzurat?Mi-am exprimat parerea doar.Daca seamana cu o oda comunista,nu e vina mea.Repet,parca am citit din Mitrea Cocor de Sadoveanu.Mai lipsea un elogiu adresat lui Zaharia Stancu…
Dan • 3 noiembrie 2010, 17:45
Domnule Tolontan,
Va consider un excelent ziarist si aprope intotdeauna va citesc cu mare placere.
De data asta insa…Nu uitati ca pentru ca a existat Paunescu si atatia ca el (e drept mai putin inteligenti si/ori talentati), Romania este unde este, tinerii sunt in strainatate, iar batranii traiesc de azi pe maine, singuri, saraci si nefericiti.
M-asi bucura stiu ca articolul dumneavaoastra este doar rezultatul unei clipe de mila omeneasca. Altfel…
Cătălin Tolontan • 3 noiembrie 2010, 17:49
dan: sint convins ca nu va imaginati ca acest articol este o adeziune politica. El este scris intr-un moment de cumpana al unui om pe care l-am surprins intr-o clipa paradoxala, pe care am descris-o
argus 112 • 3 noiembrie 2010, 17:53
Să înţeleg că BARDUL Păunescu a trecut deja în lumea celor drepţi şi acum îi cântaţi PROHODUL, d-le Tolontan ? Din punctul meu de vedere POLITICA este o TROACĂ la care se îndestulează creaturi de tot soiul. Păunescu s-a „servit” cu vârf şi îndesat din acea troacă, înainte şi după 1989. Căutaţi în arhive spectacolele cenaclului şi vă asigur că vă va apuca SCÂRBA de modul în care îl lingea pe marele CÂRMACI.
Ovidiu • 3 noiembrie 2010, 17:54
Paunescu a fost, este si va fi un geniu. Da, a fost si poet de curte, dar macar a fost consecvent dupa rascoala, nu s-a dezis de el insusi si a ramas comunist. Pentru cei ce au uitat, cenaclul Flacara a fost singurul spectacol total de muzica din acea vreme. Valorile noastre se duc, ramanem cu ciocoii noi.
JHON • 3 noiembrie 2010, 17:54
@zeke – eu cred ca ai stik, nu memorie selectiva. cum sa uiti omule ceva care nu ai citit in viatza ta? eu cred ca nu ai fost la buda de atatea ori cate poezii a scris marele poet Adrian Paunescu! daca ai asa meorie selectiva su care nu uita, da zece titluri de poezie in care sta incovoiat!
serban • 3 noiembrie 2010, 17:56
respect Poetului si omului!
presacaopra(v)da • 3 noiembrie 2010, 17:58
Unul dintre cei mai controversaţi – dar şi talentaţi – poeţi ai României e pe cale să-şi potrivească rimele într-o lume mai bună. Pe cât de hulit, pe atât adorat, plătit regeşte să întreţină „Flacăra” speranţei preţ de aproape două generaţii într-o Românie comunistă, Păunescu a fost printre puţinii – dacă nu singurul scriitor contemporan- care nu şi-a trădat idealurile după ce toţi ceilalţi proletcultişti s-au lepădat de Ceauşescu. Ca să scutim epigonii şi criticii literari de iminentele recursuri la morală post scriptum şi post mortem, amintim că, încă în vână, dar măcinat pesemne de-o repetabilă povară, Maestrul a avut puterea să-şi execute singur epitaful, decretând…
diegostefan • 3 noiembrie 2010, 17:58
nai cum sa faci comparatie intre paunescu si ridzi…paunescu va exista si dupa moarte prin ce a lasat ridzi nu exista nici cat timp va fi in viata maestrul paunescu are biblioteci scrise in timp ce ridzi nici nu are zile cate poezii a scris acest domn care incet incet pleaca dintre noi …
radu • 3 noiembrie 2010, 18:00
Nu ceda maestre. Trebuie sa traiesti. Exista o generatie care are nevoie in continuare de ascutimea mintii tale!
ultrasro • 3 noiembrie 2010, 18:00
Prostia aia cu versurile procomuniste ale lui Paunescu denota prostia multora. Cred ca a scris vreo 10 poezii laudative la adresa sistemului si cateva sute care il loveau exact unde ii era mai greu regimului.
Atlant • 3 noiembrie 2010, 18:04
Asist intamplator la o emisiune de pe Sport.ro ,unde doi insi incearca sa faca pe mascaricii si le reuseste foarte bine.
Dupa ce este amintit ca Adrian Paunescu se afla pe patul de moarte,Mironica si mai ales R.Banciu nu gasesc altceva de facut decat sa-si bata joc de poet,dupa ce ,mai inainte,ptr Banciu,Sergiu Nicolaescu e doar un ingineras care intamplator a facut niste filme.
Ce caracter infect poate avea cineva care-si ataca un semen aflat pe patul de moarte?.
Cu bunele si cu relele lor,acesti doi actori ai scenei culturale Romanesti vor ramane in istoria culturii noastre.
Daca nu se apuca nimeni sa scrie istoria bufonilor media,Banciu va ramane alaturi de Sexi Braileanca si Nikita in containerul cu jeg al unei tranzitii Romanesti mult prea permisiva cu nonvalorile.
Multa sanatate domnului A.Paunescu.
Ilie • 3 noiembrie 2010, 18:07
Sunt convins ca astfel de ‘clipe paradoxale’ se pot gasi in viata fiecarui om, inclusiv tanti Ridzi. Asteptam si articolul despre dansa.
adYYYY-Peluza Sud ’98 • 3 noiembrie 2010, 18:07
Maestre insanatosire grabnica…te asteptam din nou alaturi de milioanele de suporteri ale marii noastre iubiri!Forza STIINTA!!!
alex • 3 noiembrie 2010, 18:07
MAESTRE…,Craiova este alaturi de tine!!!!!…..MEREU ALB ALBASTRU
arbeitmachtfrenchfries • 3 noiembrie 2010, 18:08
Ar fi splendid daca s-ar consuma macar a suta parte din „cerneala” virtuala pe Elisabeta Rizea, Corneliu Coposu si alti oameni care au suferit in timp ce „marele pote nationale” le canta osanale ceausestilor. Sunt scarbit de neamul asta.
Florin • 3 noiembrie 2010, 18:08
Felicitari Cataline (o spune unul care te-a criticat in nenumarate randuri)!
Felicitari in primul rand ca rezisti a raspunde asa cum merita anumitor „critici” aduse articolului tau. Rusine celor ce aduc insulte unei persoane de calibrul d-lui Paunescu si mai ales in starea in care el se afla acum. Trebuie sa-l judecam noi pentru o poezie la adresa cuiva, trebuie sa ridicam noi piatra? Cati dintre noi nu au indurat umili restrictiile vechiului sistem? Va spun eu : toti…altfel nu mai existam acum. Si stiu, se vor gasi cativa de 14-15 ani sa-mi spuna ca ei au strigat contra comunistilor (fara a-si da seama ca un simplu calcul matematic i-ar demonta).
Toti cei ce ati avut un limbaj suburban sunteti acei oameni ce au intrat pe site sa mai vada noutati in scandalul Borcea – Vama sau sa-si verse naduful unei zile nereusite pe Jiji sau alte specimene ale Ligii I.
Incercati sa fiti mai toleranti, mai sensibili in fata suferintei semenilor nostri, mai tematori de justitia Divina, si dati vietii voastre alt scop decat acela al urii neconditionate…eventual reflectind cateva momente pe versurile melodiei „If tomorow never come”
baricadist-de-inter • 3 noiembrie 2010, 18:09
Ticalosul asta era sa fie linsat in timpul Revolutiei din Decembrie, toata lumea stia cine e si ce facuse la viata lui. O sa-mi aduc aminte toata viata imaginea cu nemernicul asta sprijinit de gardul ambasadei americane, cu privirea haituita, primind flegme de la toti care erau in strada in zilele alea. Dupa 4-5 luni de stat la cutie a revenit in viata publica fara nici o remuscare sau rusine, in barca lui Iliescu, cu toate energia, impotriva „golanilor” din Piata Universitatii si partidelor istorice conduse de oameni trecuti prin puscariile comuniste (in timp ce el facea cenacluri in care pupa in cur dictatorul comunist).
Au trecut 20 de ani, lumea a uitat, lumea a mai murit putin, si tineretul habar n-are, il „cunoaste” doar din gargara din emisiuni TV.
Felicitari, domnule Tolontan, pentru omagiu.
Traim in Romania…
DNA • 3 noiembrie 2010, 18:12
Slab articol. Ce mare brinza i-a spus Paunescu acelei panarame de ministru?…pirtz…despre Paunescu s-au spus multe…ca poet e mare, ca om e mic…asta e..in rest curge cerneala in toate directiile…altfel, asta e ziar de sport parca?…
Lulu • 3 noiembrie 2010, 18:14
Sunt plecat demult din Romania dar nu pot sa uit ca am participat in 1983 sau 1984 sau un concert al cenaclului Flacara pe stadionul Tractorul din Brasov. A fost ceva de neuitat mai ales ca s-a prelungit mult dupa miazul noptii si parintii ma-u asteptat la poarta stadionului vreo 2 ore. Din pacate daca nu era cu Ceausescu nu putea sa faca spectacolele. A lansat o gramada de cantareti si artisti care au facut cariera dupa aceea (Hrusca, Baniciu, Vintila si multi altii). A fost contestat datorita convingerilor politice dar a avut si are minte sclipitoare.
mihai • 3 noiembrie 2010, 18:14
cataline
daca era acu 30 de ani…paunescu era ca ridzi (chiar mai rau) pe timpul lui ceasca….
maine vii sa zici cat de bun e si voiculescu…esti un sclav pe plantatie….ca sa nu zic mai rau
ii doresc sanatate lui Adrian Paunescu…dar asa sa-l ridici in slavi …penibil,maine vii si spui ca-i mai bun decat Eminescu…
Alex Ciora • 3 noiembrie 2010, 18:20
Cand aud numele Domnului Paunescu primul cuvant care imi trece prin cap este ” Patriot ” .
SANATATE!
Ma Baker • 3 noiembrie 2010, 18:21
Poet şi jurnalist interesant doar în epoca Ceauşescu. După, a devenit insipid şi fără rost. Se remarcă mai ales prin productivitate, ca şi colegul Sergiu Nicolaescu.
A dus-o aproape toată viaţa cu mult mai bine decât muritorii de rând, ceea ce moderează oarecum dramatismul momentului. Nu e foarte elegant să plângem în mod special pe cineva fiindca are notorietate, indiferent că se cheamă Păunescu sau Lady Diana.
costel • 3 noiembrie 2010, 18:24
imi pare rau de paunescu, dar nu pot uita ca elev si tanar fiind m-a intoxicat cu poeziile sale inchinate marilor carmaci. daca a scrie poezie (uneori buna0 te scuteste de scrupule morale, atunci pot sa inteleg corul de laudaci din jurul sau. dar atunci ce putem scriede cei care au murit sau suferit in inchisorile comuniste? de un Radu Gyr, de Noica, de Coposu si altii? Cred ca uitam cam repede trecutul nostru recent.
torcida23 • 3 noiembrie 2010, 18:24
RAPIDistii sunt alaturi de tine maestre.
dr. b • 3 noiembrie 2010, 18:30
Felicitari pentru acest text. Paunescu e un personaj contestat, dar cel mai mare poet al romanilor dupa Eminescu. Din pacate, neamul asta nu a invatat inca ce inseamna recunoasterea propriilor valori. Ne sfasaim intre noi, pana se va alege praful..
aztecul • 3 noiembrie 2010, 18:40
Domnule Tolontan
Privind la omul si poetul Adrian Paunescu am fost tentat sa va felicit pentru articol . Da , domnul Paunescu merita o reabilitare chiar daca ea este putin tardiva . Multi spun despre dumnealui ca a colaborat cu sistemul comunist . Da e adevarat . A colaborat . Dar in aceeasi masura in care fiecare dintre noi a colaborat prin tacere , prin frica , dar putem spune multe despre poetul care aduna un stadion intreg la Cenaclu Flacara nu si ca era o sluga a sistemului comunist .
Da , domnul Paunescu a fost un poet remarcabil , un organizator extraordinar si daca el nu ar fi existat , Romania astazi era mai saraca .
Pentru partea asta de articol as fi fost primul care v ar fi felicitat .
Dar …
Dar , asa cum ne ati obisnuit in ultimul timp domnule Tolontat , pentru dvs numai exista comentarii in care sa nu implicati si politicul .
Actuali politiceni .
Am inteles ca simpatizati sau antipatizati o tabara . Este dreptul dvs . Dar de aici pana a pune in orice , orice comentariu si o tenta politica este deja prea mult .
Si eu cred ca domnisorica aceea Ritzi este o parvenita care sa vazut in miere si a uitat sa se descalte intrand cu noroiul . Da domnule Tolontan PDL sunt un partid de fripturisti . Dar PSD si PNL sunt din acelasi , acelasi material . Imediat va ofer zeci de exemple de personalitati din „opozitie” care se pot lua de mana cu Ritzi in toate privintele .
Si ce sa facem acum ? Sa introducem in orice aspect al vieti noastre pe acesti trapadusi ? Chair si cand un om este pe patul de spital , dvs faceti tot politica ?!
Deja din ce in ce mai multi cititori de ai dvs va atrag atentia ca ati depasit de mult pozitia onorabila de neutralitate .
Mergeti domnule Tolontan in PC , faceti politica pentru ca se pare ca va atrage , dar respectati va rog macar unele momente unice in viata cand amestecatura de jurnalist [ excelent de altfel ] si impulsul de politician …ne lasa un gust amar .
Eu cred ca daca domnul Paunescu [politician dealtfel ] ar fi scris un articol despre dumneavoastra intr un asemenea moment greu , eu cred ca el nu ar fi amestecat clipele tragice cu politica .
Crezi ca daca in locul lui Ritzi era Ponta ar fi fost vreo diferenta ?
Care ?
nicu • 3 noiembrie 2010, 18:43
bogdane, sunt ferm convins ca nu ai citit o iota din ce a scris Paunescu. fa distinctie intre poetul Adrian Paunescu, omul Adrian Paunescu si comunistul Adrian Paunescu. ma indoiesc ca tu ai facut numai lucruri corecte, cu care te poti maindri, in viata.
bogdan • 3 noiembrie 2010, 18:43
buna seara!
pt acel nesimtit,bogdan,de mai devreme de la 05.05 pm:
nu uita ca acel om care a slavit „epoca de aur”,acest fenomen pt mine,paunescu,a scos pe banda rulanta majoritatea marilor artisti din ziua de azi!
si nu era un lucru usor sa faci acel cenaclu….
pt mine UN MARE OM,UN MARE CARACTER!
…RESPECT domnule PAUNESCU!
BOGDAN-PLOIESTI
ab73 • 3 noiembrie 2010, 18:44
Domnule Tolontan,
daca e sa privim doar din punctul de vedere al unui semen aflat pe patul de moarte sunt absolut de acord cu Dumneavoastra insa de aici pana a ridica in slavi un om care are mai multe pete negre decat albe pe trecutul saue cale lunga.
A fost un poet bun sau rau depinde de gusturile feicaruia, dupa mine singurul lucru bun facut in viata lui a fost promovarea unor tinere talente in Cenaclul Flacara insa aici este un mare insa exista atatea pete pe trecutul lui incat tot ceea ce a facut paleste fara discutie.
Nu voi insista pe poeziile si osanalele ridicate in proslavirea ceausestilor, as vrea doar sa te intreb de suferinta unei tinere ramasa orfana, suferinta platita cu bani. Nu te-am vazut niciodata pe tine marele jurnalist de investigatie sa faci o ampla investigatie despre sotia acestui individ. De ce nu a fost condamnata niciodata? Oare din cazua ca lucrezi intr-un trust condus de persoane aflate de o anume parte a baricadei?
Ai facut vreodata o investigatie referitoare la ce insemnau baiamurile acestui individ cu Nicusor Ceausescu?
Chiar daca nu vrei sa o recunosti articolul tau nu este decat o osana pentru un om cu un trecut cel putin indoielnic si nu pare sa aiba foarte mare legatura cu suferita acestuia.
Din partea mea ii doresc sanatate deoarece oricum la un moment dat fiecare platim pentru ceea ce am luat de la viata.