Dincolo de poezii şi de scenă, l-am cunoscut din amintirile fabuloase ale lui Ovidiu Ioaniţoaia, care a lucrat 14 ani cu Adrian Păunescu, la „Flacăra”, din 1972 şi pînă în 1985. O mie şi una de ediţii de ziar închise cu aceste poveşti.
miercuri, 3 noiembrie 2010, 4:50
Dincolo de poezii şi de scenă, l-am cunoscut din amintirile fabuloase ale lui Ovidiu Ioaniţoaia, care a lucrat 14 ani cu Adrian Păunescu, la „Flacăra”, din 1972 şi pînă în 1985. O mie şi una de ediţii de ziar închise cu aceste poveşti.
Cum îl povesteşte Ioaniţoaia
Ioaniţoaia descrie „Flacăra” ca o revistă făcută după regulile presei moderne, minus factorul regimului şi al cenzurii, desigur. Poveştile lui infinite atestă un Păunescu savuros, strălucitor ca inteligenţă, „un actor uluitor”, despot pasional de redacţie şi de destine, gata să ajute cazurile care-l emoţionau şi imposibil de oprit atunci cînd năvălea pentru a solicita laude, favoruri şi recunoştinţă.
Flacăra, brand multimedia
Într-una din serile trecute, urmărind filmul Cenaclului Flacăra la B1TV, am avut un flash. „Flacăra” a fost primul brand transmedia sau multimedia al presei noastre. Cu 30 de ani înainte ca termenul să devină modă, Păunescu făcea presă scrisă, concerte eveniment, emisiune săptămînală la radio, transmisii TV şi filme documentare. Plus interacţiune cu publicul prin bileţelele sală-scenă, precursoarele mess-ului de azi. Toate sub acelaşi nume: Flacăra. Acum trei decenii!
L-am întîlnit de cîteva ori în redacţiile la care am lucrat sau în emisiuni TV. Ultima oară, acum un an şi ceva, înainte de a afla că e bolnav. Era la Realitatea TV, în studioul Andreei Creţulescu, acolo unde a apărut prima oară Monica Ridzi de la declanşarea investigaţiei Gazetei.
Contrastul dintre un ministru de firmă şi un bărbat ponosit
Am ajuns pe platou cu cîteva minute înainte de emisie. Păunescu stătea la 30 de cm în stînga Monicăi Ridzi. I-am privit cu ochii de reporter şi nu voi uita niciodată ce-am simţit. Scenografia destinului aşezase pe scaune alăturate două generaţii diferite ca două rase extraterestre.
Doamna ministru era tînără, puternică, bine îmbrăcată, „prietenă cu fata preşedintelui”, stea în urcare a unei Românii din care Adrian Păunescu se retrăgea, pierzător în alegeri, colaborator al cîtorva ziare şi bărbat abia încăpînd în dreptunghiul cromat al unui scaun ca de bucătărie. Tociţi în şpiţ, pantofii negri erau contemporanii versurilor sale de debut.
Începutul
Habar n-avea de subiectul „2 Mai”. Puţină lume ştia atunci. Ştiri politice vîndute de televiziuni, scenă de zeci de mii de euro, mărunţişuri, pe bune mărunţişuri… Chiar înainte de emisie, cînd în regie începuse numărătoarea inversă, o auzeam în casca realizatoarei, Păunescu a schimbat cîteva cuvinte de politeţe cu ministrul de lîngă el.
Apoi a început emisiunea. Nu era stăpînit de nici o prejudecată, ba chiar aş putea spune că agresivitatea mea îl contraria. De cîteva ori a dat să o acroşeze blînd pe şefa sportului. Ea i-a retezat-o fără ca măcar să-l privească, aşa cum ignori un tip cu tricou decolorat care vrea să te întrebe ceva pe stradă. Păunescu n-o preocupa, era un „fost”, eventual ziaristul din faţă o enerva.
Muşchii feţei lui
Ştiam de la directorul Gazetei că e un polemist devastator. Ştiam şi aşteptam. Pentru că simţeam că e o chestiune de secvenţe pînă cînd va izbucni, enervat de explicaţii oficiale sterile şi superioare. Îi puteam surprinde pe amîndoi din aceeaşi privire, atît erau de apropiaţi şi de străini, şi nu voi uita. N-am cum să uit.
Tînăra impecabilă lucea tot mai mult sub razele propriei admiraţii, „noi sîntem de aceeaşi generaţie, n-ar trebui să ne atacăm”, îmi spunea ea, iar bărbatul mătăhălos cu barbă, cu aproape 40 de ani mai în vîrstă, îşi mişca rigid muşchii feţei, numărînd în gînd dezacordurile ministrului.
N-am cum să uit, e o scenă memorabilă. El, revolutul, el, colaboraţionistul ceauşist, el, bătrînul liric, el trăise, văzuse, citise şi înţelesese din viaţa asta, din comunism şi din democraţie, din slăbiciunile umane, mai mult decît îşi imaginase vreodată silueta în taior de lîngă, siluetă care continua să-l expedieze, aşa cum merita vasăzică, el, un tip depăşit.
Limba română, dulce şi carnivoră
La un moment dat, Păunescu a izbucnit. Rememorînd, simt încă senzaţia plasată undeva între ruşine pentru că ministrul nu înţelegea şi strădania, ca la o oră de clasă în „generală”, să nu te buşească rîsul în faţa revărsării de ironie, de idei, de limbă română carnivoră cu cei care nu-i pot ţine piept.
Era crud, era rugător, era de nestăvilit.
Cerea „un pic de înţelegere, doamnă, pentru întrebările oamenilor”, vorbea despre „criza care se simte deja”, acuza „în numele unui bun-simţ care v-a părăsit de atîta putere repede dobîndită”. Tipul se dezlănţuise, era jale!
Atunci am înţeles
A salvat-o publicitatea. În off, ministrul a protestat, indignată şi neatins superioară. Se clătina logic, fără să-şi dea seama. La care Păunescu a rostit o replică pe care publicul n-a prins-o live şi pe care o redau în toată sentenţiozitatea ei brutală. „Doamnă, a spus el, aplecîndu-se către Monica Ridzi cu jumătate de corp, era suficient!, doamnă, ca să vă certaţi cu mine, trebuie să existaţi!”.
Dintr-o dată, el nu mai era prăbuşit sub ani, iar ea nu mai strălucea. Atunci am simţit că, indiferent de cine, ce şi cît o va sprijini, şefa sportului va cădea şi că ceea ce noi abia începuserăm să bănuim cu documentele în faţă bătrînul poet înţelesese urmărind pe sub gene încăierarea dintre cîteva subiecte şi predicate.
EstNordEst • 3 noiembrie 2010, 18:45
Ma bucur ca lumea recunoaste meritele marelui Paunescu inainte ca acesta sa treaca in nefiinta… asa cum s-a intamplat cu multi altii inainte.
Cred ca este unul dintre cei mai mari poeti pe care i-a avut Romania vreodata.
Dan_USA • 3 noiembrie 2010, 18:46
“Doamnă, a spus el, aplecîndu-se către Monica Ridzi cu jumătate de corp, era suficient!, doamnă, ca să vă certaţi cu mine, trebuie să existaţi!”.
ASTA E GENIALA !! Aici sa spus totul intr-o fraza GENIUL a redus la tacere ANONIMUL PARVENITUL NONVALOAREA
presacaopra(v)da • 3 noiembrie 2010, 18:47
Unul dintre cei mai controversaţi – dar şi talentaţi – poeţi ai României e pe cale să-şi potrivească rimele într-o lume mai bună. Pe cât de hulit, pe atât adorat, plătit regeşte să întreţină „Flacăra” speranţei preţ de aproape două generaţii într-o Românie comunistă, Păunescu a fost printre puţinii – dacă nu singurul scriitor contemporan- care nu şi-a trădat idealurile după ce toţi ceilalţi proletcultişti s-au lepădat de Ceauşescu. Ca să scutim epigonii şi criticii literari de iminentele recursuri la morală post scriptum şi post mortem, amintim că, încă în vână, dar măcinat pesemne de-o repetabilă povară, Maestrul a avut puterea să-şi execute singur epitaful, decretând:
Cretu • 3 noiembrie 2010, 18:47
El se lupta acu intre viata si moarte. In curind va vizita cimpiile Elizee, dar ni stiu…pacat de talentul lui. Generatia de aur a anilor 60, cu Labis in frunte. unde putea ajunge daca nu s-ar fi risipit.Ca si copil, am fost martor ocular al Cenaclelor Flacara care, chiar daca aveau un farmec aparte puteau fi caracterizate de prost gust. Era interesant dar niciodata nu am rezistat sa stau mai mult de pauza.
Personaj controversant, Paunescu putea fi iubit, urit, apreciat sau dispretuit in acelasi timp. Versurile dedicate Lenutei si odiosului erau in primul rind pt el impovaritoare. Dar, omul Paunescu n-avea caracter si sirea spinarii, cel putin in tinerete. Poate, ca acum la batrinete devenise mai blajin. Dumnezeu sa-l ierte.
An’drew • 3 noiembrie 2010, 18:48
Adrian Paunescu este omul care ne-a oferit, noua romanilor, posibilitatea de a-l vedea pe Gica Hagi jucand din nou pentru echipa nationala dupa ce initial „Regele” a decis sa se retraga!
spa • 3 noiembrie 2010, 18:49
Citesc atatea comentarii mici sub toate aspectele si inca o data, la infint parca, realizez ce tara de oameni la fel de mici avem. Probabil daca in momentul asta Paunescu ar rosti ceva cuvinte printre tuburi si aparate, intr-o stare de inconstienta teribila si tot ar lega ceva mult mai lucid, mai real, mai adanc, mai corect gramatical decat toti comentatorii acestia mici, foarte mici, extrem de mici, romani…
Jose • 3 noiembrie 2010, 18:49
frumos…si trist in acelasi timp…
ionut • 3 noiembrie 2010, 18:53
Un om sclipitor ,un poet care ca toti marii poeti este si putin neinteles,dar asta nu din cauza lui ci din cauza noastra care nu putem vedea acea frumusete sau in egala masura acea tristete a lumii. Acesti oameni traiesc viata mult mai intens decat noi oamenii de rand si poate togmai de aceea se consuma prea devreme. SPER DIN TOATA INIMA CA SE VA INSANATOSI ….SANATATE DOMNULE PAUNESCU
Elena • 3 noiembrie 2010, 18:57
Nu aveam o parere iesita din comun fata de d-l Tolontan, insa interesant articolul. Bravo!
Toti avem pacatele noastre. Peste ani de zile d-l Paunescu va ramane in istorie prin ceea ce a scris. Peste o generatie, de noi care-l criticam si injuram nu-si va aminti nici macar ce-i din familie.
danP • 3 noiembrie 2010, 18:58
Cateva locuri comune, dar nu ma pot stapani.
Probabil ca marele succes l-a transformat intr-un jeg uman…
Au exista vreo cativa ani in Romania cand era, realmente, cel mai puternic om. Cu certitudine cel mai popular, si, cam ca Iliescu in 90, ar fi batut la scor in orice alegeri corecte, impotriva oricui ar fi candidat. Inclusiv Ceausescu.
Cuiva care are sub 40 de ani e cvasiimposibil sa-i explici si sa-l faci sa inteleaga ce era “fenomenul Flacara” in acei ani, si in special in anii din urma cand era o chestiune de mase. Paunescu a fost cativa ani buni singurul care, in afara de sport, putea sa adune zeci de mii de oameni. Si reusea sa negocieze cu regimul aceasta (falsa?) libertate.
Caracterul unui om care zilnic este deasupra tuturor se viciaza, si asta s-a vazut si cu altii ajunsi in fruntea puterii.
Diferenta imensa dintre el si Ceausescu – cu care l-am tot pus in antiteza pana acum – este ca motorul acestei ascensiuni a fost inteligenta si talentul la Paunescu. Si o forta de munca napoleoniana – despre asta pot depune marturie toti cei ce l-au cunoscut in perioada respectiva…
Paunescu e sigur prototipul celui despre care nu ai putea spune ca, ecranizat, nu poate fi “bigger then life”.
Doar ca a fost victima propriului talent. Era atat de bun in ceea ce facea incat niciodata in existanta lui nu a avut timp de reflectie. Aproape toti criticii literari spun ca in metrul acela cub de pozii scrise sunt cateva degete de genialitate risipita.
Si o ultima observatie care mi se pare cutremuratoare. Sorescu, Nichita, Paunescu. Dupa moartea lui multa vreme nu va mai exista un poet, cu poezii citite de pubilc, contemporan si cu propria lui celebritate.
cipri p • 3 noiembrie 2010, 18:58
Oameni precum maestrul Paunescu sunt pe cale de disparitie.Un om cu un suflet care poate sa cuprinda un intreg meridian.Un om cu o cultura colosala, un om cu un talent senzational, un om de la care am avut, avem si vom avea mereu ce invata.Aceasta analfabeta penala, careia nici nu-i pomenesc numele nu exista, vorba maestrului.Aceasta nulitate si sutele de teapa ei care apar pe la tv ar trebui sa ii spele acei pantofi usor tociti in spit maestrului.Acolo e locul acestor specimene…Dumnezeu sa iti dea sanatate maestre !
cristian cristian • 3 noiembrie 2010, 18:59
SUNT DEZAMAGIT DE DUMNEAVOASTRA,STIMATE DOMN TOLONTAN!!!!!!! VA CONSIDER,INCA,UN SIMBOL AL GENERATIEI TINERE,CARE DORESTE SA SCHIMBE CEVA IN ACEASTA TARA. EVIDENT CA DOAMNA RIDZI PALESTE PANA LA OFILIRE LANGA ORICARE OM DE CULTURA,SI CARE ARE UN MINIM DE DECENTA DIN ACEASTA TARA. DAR,E INIMAGINABIL SA TOT PUNEM PE TAPET,MAI ELES DE CATRE UN JURNALIST DE TALIA DUMNEAVOASTRA,FIIND CITIT SI CITAT DE ATATEA PERSOANE,CALITATILE(CHIAR DACA ELE EXISTA,CHIAR DIN PLIN),UN PERSONAJ CA ADRIAN PAUNESCU. ACEASTA A FOST MAREA GRESEALA A ROMANILOR SI ANUME IMPOPTENTA DE A SE DEBARASA DE TOATE PERSONAJELE CHEIE DIN ROMANIA COMUNISTA. MAI MULT,LE AM DAT SI FUNCTII IMPOPRTANTE IN STATUL AFLAT INTR UM MOMENT CRUCIAL. L AS FII RESPECTAT PE POETUL PAUNESCU DACA DUPA REVOLUTIE,RAMANEA POET SI SE RUPEA TOTAL DE VIATA POLITICA A TARII. POATE L AS FII CITIT. ASA,NU… P.S. AVEM FOARTE MULTI POETI SI OAMENI DE CULTURA TALENTATI,MAI PUTIN SAU MAI MULT CONSACRATI,DAR DESPRE CARE NU SPUNE NIMENI NIMIK… SUNT F TRIST!
liliana • 3 noiembrie 2010, 18:59
Mi-as dori acum un poet de anvergura poetului Adrian Paunescu inteligent cu carisma ,capabil sa urneasca multimile pentru un tel nobil (mai ales pe tineri )asa cum facea Paunescu in anii 80″
grant • 3 noiembrie 2010, 19:03
adrin paunescu este, alaturi de radu beligan, una dintre ultimile personlitati autentice ale acestui neam, care mai este inca in viata. va urma un desert imens. pacat ca nu a fost „exploatat” la potentialul sau urias pana acum si am lasat anii sa treca intoxicandu-ne cu becalisme.
Bogdan • 3 noiembrie 2010, 19:03
Ultimul turn de paza la capataiul limbii romane si a drepturilor romanilor in tara lor,in special in Ardeal,Bucovina si Basarabia.A facut compromisuri ceausiste dar ce le-a oferit romanilor inaite de ’89 prin Cenaclu,voi „miticilor” care il blamati, nu o sa puteti pangari in veci.
Multa sanatate maestre,desi presimt ca te vei alatura lui Vieru si Pruteanu in scurt timp.Si cum a spus un „anonim”:
„Tie.. popor ingrat, nu-ti va ramane nici cenusa mea”
Brinzovenescu • 3 noiembrie 2010, 19:03
uitatzi ca valorile noastre au murit in puscariile comuniste…iar acest Paunescu a fost o emanatzie a puterii comuniste si a facut un adevarat genocid cultural. Sunca,carnatii si soricul gros ca rasplata pentru limbiile aduse partidului si conducatorilor.
Brinzovenescu • 3 noiembrie 2010, 19:05
apropo…peste 30 de ani vetzi scrie un articol identic despre actualii conducatori ?
11 • 3 noiembrie 2010, 19:06
Suntem o tara mica, mica de tot, unde, uneori, se nasc talente. In sport, in cultura, in domenii in care nu este nevoie de spiritul de echipa.
Imi amintesc ca am citit in adolescenta un eseu al lui Bogza (cel care i-a scris ”la comanda” lui Ceausescu de ziua lui ca ii doreste ce ne doreste si el noua – multa ”sanatate si fericire”, ca o forma a ironiei superioare), eseu in care ursul batran era trimis inapoi in padure, atunci cand nu mai putea dansa cu belciugul in nas, in folosul tiganilor. Acolo, ursii tineri l-au luat peste picior: ”cum e, batrane, ti-a convenit sa joci pentru om, ca sa primesti paine cu masline, nu-i asa? Unde a fost mandria ta de fiara salbatica? Cum de nu ti-a fost rusine sa te scalambai pentru tigani?” Ursul batran nu le-a raspuns, s-a uitat spre cer, si a murmurat: Doamne, ajuta-i sa nu simta niciodata dogoarea carbunilor incinsi sub labe!
Asa incat, curajosilor dizidenti care au postat pe aici – un singur gand: as vrea sa va vad fetele sau nevestele abordate pe strada de o gasca de cartieristi bauti si as vrea sa va vad demnitatea masculina atunci. Nu dupa razboi, in fata tastaturii.
Cat despre imensul poet – Dumnezeu sa ii fie alaturi!
Lipi • 3 noiembrie 2010, 19:09
De cateva luni de zile aveam impresia ca Romania este o tara terminata,ce nu mai avea salvare.Acum,citind articolul dvs. si unele din comentarii am inceput iarasi sa sper…inca se mai poate!!
Atlant • 3 noiembrie 2010, 19:17
Multi dintre voi va referiti la poeziile dedicate Ceausestilor.Doar cu atat ati ramas?,odele inchinate partidului anuleaza toata opera poetului,toate lucrurile bune pe care le-a facut?.
Daca Edison ar fi fost comunist,ati stinge becurile acum?
Ghita • 3 noiembrie 2010, 19:30
Trebuie sa-l apreciem ca si poet. nu neg acest lucru. Dar aceasta calitate a lui e serios umbrita de calitatea lui de OM intr-o perioada de incercare, care e perioada comunista. In aceasta perioada a fost ,,poetul de casa,, a regimului, un regim care a distrus valorile romanesti.
A dat dovada de putina demnitate in aceasta perioada. A preferat sa fie devina un lingusitor pt a trai mai bine. Oricum caracterul scrierilor sale din acea perioada le coboara calitativ.
Dupa 1989 a iesit in fata ca si cum ar fi fost un martir.
Din acest motiv nu am nici un fel de respect pentru ,,acest mare poet comunist,,.
Dumnezeu sa-l ierte!!!
sammy • 3 noiembrie 2010, 19:31
Frumos, Tolo!
Un gand bun si pt POET, sper sa aiba puterea sa invinga boala cruda asa cum el ne-a invatat in Cenaclu: LUMINA – LUPTA – LIBERTATE!
milici • 3 noiembrie 2010, 19:31
@Bogdan, Zeke si alti ca ei
GENIALUL poet si om , Adrian Paunescu , nu a scris absolut NICIUN vers IN VOLUM in care sa ELOGIEZE pe CEAUSESCU sau PCR , nici macar tangential , si nu a scris putine volume ;impotriva sunt nenumarate poezii in volum .
Poeziile ELOGIOASE apareau in PRIMELE 2 pagini ale revistei FLACARA si asta era PRETUL platit ca noi sa putem avea aceasta REVISTA de EXCEPTIE prin care INDREPTA si multe ANOMALII ale defunctului regim, dand si DIRECTII ESENTIALE de urmat pentru a intra si noi in randul lumii.
Unii cred ca elogile versificate aduceau avantaje autorului ;POSIBIL dar ORIUNDE in LUME un POET de nivelul lui ar fi avut mult mai mult decat a agonisit AP toata viata;nu mai iau in calcul cele aproape 24 de ORE de MUNCA ZILNICA (si SILNICA) ca POET , SCRIITOR , ZIARIST, SEFUL CENACLULUI FLACARA , REALIZATOR de EMISIUNI radio si TV etc.Cine in ROMANIA aMUNCIT macar un SFERT din cat a facut-o AP ?Si cu ce REALIZARI !
Suntem unicii in lume care ne DEVORAM VALORILE.
Ca sa si dea cu parerea despre AP ORICINE trebuie sa fi FACUT ceva in VIATA si , mai ales , sa-l fi CITIT .
Drept e ca sunt din ce in ce mai putini care gandesc precum Bogdan si Zeke care , in mod evident , posteaza despre un domeniu in care sunt IGNORANTI.
N-am inteles exact ce-a vrut sa zica Tolo cu COLABORATIONISMUL ?NU stapaneste termenul su a vrut sa fie in TENDINTE cu niste cercuri din care face parte ?
Hotarasem sa NU mai POSTEZ in GSP , din cauza CENZURII dar vad ca unii prea sar calul.Am mai spus-o , internetul e o INVENTIE minunata dar exista si riscul lansarii si propagarii in eter a unor idei apartinand unor neaveniti.
dusan • 3 noiembrie 2010, 19:32
D-ul(cred ca gresesc spunandu-va d-ul)CRETU sunteti un semianalfabet, dupa ceea ce ati scris, nici ortografie, nici continut, nimic, un singur lucru e de retinut sunteti in afara actului cultural, sunteti depasit de toate datorita inculturii . Pune mana si citeste „Manifest pentru mileniul trei” si dupa aceea mai incerca sa te joci cu cuvintele , chiar schimonosite , cum ai facuto acum .DUMNEZEU SA TE AIVA IN GRIJA!
ghita • 3 noiembrie 2010, 19:33
Altii au reusit sa reziste acelei perioade fara sa se injoseasca. El marele om de cultura de ce nu a rezistat. Nu poate fi caracterizat cu marele urs, sub nici o forma.
Adrian • 3 noiembrie 2010, 19:34
Fabulos!!!!!! nu am cuvinte va multumesc pentru ce ati zis MARELE PAUNESCU merita ce e mai bun!
cristi • 3 noiembrie 2010, 19:34
paunescu e ala a carui sotie a ucis 3 oameni si a scilodit o fata si a facut recurs ca a primit 3 ani cu suspendare ??? sentinta s.a dat in mandatul lui base si poetul n.a avut nimic de criticat la acesta in toti anii astia.
ion • 3 noiembrie 2010, 19:40
ca un young old timer, sunt in general de acord cu un cristian cristian de mai sus cat si cu altii de pe aceeasi strada. pentru cei care au avut sansa sa traiasca in ambele sisteme si sa ramana relative neintinati, paunescu a fost demon cel putin la marimea la care a fos inger. una peste alta, a fost prea mult in „survivor mode”. noi care am trait si l-am vazut intre 1975-1990 va putem spune ca a fost quintesenta poetului de casa comunist. si asta nu se poate uita. s-a infruptat din greu din avantajele politice, economice si sociale date de iadul comunist. deci domnule paunescu, va rog aveti decenta si nu acceptati osanalele si plansul oferit de o naiva generatie tanara. NOI STIM CINE SUNTETI. iar lupul ramane lup.
chris_gali • 3 noiembrie 2010, 19:42
Mi se pare mai mult decat jenant ca fie jelit un pupinkurist ceausist si comunist intr-o publicatie sportiva….whooops , am auitat ca gsp nu mai e de mult o publicatie sportiva ci a devenit un can-can pe tematica sportiva !…sincer , daca ati da faliment nu v-ar regreta NIMENI !!!…sunteti la fel de departe ca publicatie sportiva de ceea ce ar trebui sa fiti,precum e romania de…civilizatia Europeana !
GentleGiant • 3 noiembrie 2010, 19:45
Superb articol, bravo, Tolo!
Pe ceilalti ii rog sa incerce sa citeasca adevarata poezie, scrisa azi, ieri, sau rasalaltaieri, si sa inceteze sa considere POET un versificator cu o singura coarda.
sorin • 3 noiembrie 2010, 19:48
Nu-l agreez deloc pe Paunescu omul! Oportunist, lingau, porc !
In schimb Paunescu POETUL este mare !
Lucram prin anii ’70 intr-o tara africana si primeam de-acasa ziare si reviste. Intr-o publicatie (nu mai tin minte, flacara sau saptamana) au aparut cateva poezii ale lui Paunescu; citindu-le, acolo departe de tara, departe de casa, am inceput sa tremur si mi
s-a sbarlit parul pe mine de emotie.Atunci l-am simtit pe PAUNESCU POETUL !
Sa-i dea Dumnezeu sanatate. Sa traiesti Poetule Paunescu, fiindca ne mai trebuiesti !
brebu • 3 noiembrie 2010, 19:50
Tolo, am renuntat sa te citesc de cand ti-ai pierdut echilibrul. De data asta, insa, te felicit si ma felicit pentru ca am facut-o.
(poate) cel mai mare poet roman merita toate cuvintele si gandurile astea frumoase, pentru tot ceea ce ne-a daruit, si aici ma refer la Repetabila Povara nu la ceausisme
cubba • 3 noiembrie 2010, 19:52
tolontane, in 20 de ani de scris despre fotbal n-ai venit cu nicio bomba legata de manariile facute in domeniul atat de familiar tie, fotbalul. Ai tinut batista pe tambal. Acum jubilezi ca un caine caruia i s-a luat botnita si poate sa muste, fireste doar ce i se spune sa muste…tb sa manance si gura ta
Dan • 3 noiembrie 2010, 19:55
Sintagma „bătrânul poet” sună fabulos. Mulţumesc şi eu.
Cătălin Tolontan • 3 noiembrie 2010, 20:00
cubba:
Ai auzit de cazul transferului lui bratu? Gica popescu a dat peste 450.000 de dolari statului dupa ce gazeta a scris despre asta!
Ai auzit despre dosarul transferurilor, in care peste 10 oameni de fotbal (becali, borcea, netoiu…) sint trimisi in judecata? Gazeta a scris despre asta!
Si mai sint exemple, prietene!
animalutul20 • 3 noiembrie 2010, 20:04
ultima replica -GENIALA, DAR NEFOLOSITOARE IN RROMUICA LUI BASESCUSI A MAFIEI PORCOTALII!!!
bardul de casa al ceuasestilor poate fi acuzat de multe, dar nu si de lipsa de geniu………….
milici • 3 noiembrie 2010, 20:16
@cristi
Daca atata stii despre Paunescu ca nevasta-sa a ucis trei oameni imi dau seama cum stai la capitolul Cultura.
In plus mai si aberezi cu amanuntele nerelevante si nu tocmai adevarate ca sentinta s-a dat pe vremea lui Base si ca poetul n-a avut nimic de criticat!!!
Daca nevasta ta ar fi facut acelasi lucru cum reactionai?
Sfanta IGNORANTA , ACUM POETUL e pe MOARTE , e tinut artificial in viata!SA-l ajute CEL de sus in aceasta LUPTA inegala.
Vasile • 3 noiembrie 2010, 20:18
D-le Tolontan, felicitari! Demonstrezi inca odata ca, esti unul dintre cei mai talentati si echidistanti tineri jurnalisti de care presa romaneasca are nevoie. Dupa cum, spiritualitatea noastra are inca mare nevoie de Adrian Paunescu . Sa-i dea bunul D-zeu sanatate. Doamne ajuta
Pandele • 3 noiembrie 2010, 20:20
Un episod destul de marunt si nu foarte elocvent. Probabil pe dvs. v-a marcat momentul pentru ca o includea pe Ridzi, pentru care ati dezvoltat o adevarata obsesie (binevenita, zic eu, atita timp cit duduia inca mai zburda in libertate). Cred totusi ca Paunescu, un mare poet si atit, a fost de-a lungul timpului protagonistul altor intimplari mai savuroase si mai pline de sens care ar merita povestite. Poate ar trebui sa-l lasati pe dl. Ioanitoaia sa vorbeasca despre Paunescu.
real09 • 3 noiembrie 2010, 20:20
bravo Tolontane. Dupa parerea mea esti singurul in momentul de fata care ai putea sa-i calci pe urme Jurnalistului Adrian Paunescu. Articolul? Extraordinar. O singura intrebare am: ce cauti tu la Gsp?
sile • 3 noiembrie 2010, 20:26
bre, ai cam tras, nitel scrisnit, spuza articolului pe turta anchetei voastre, dar esenta e esenta: nu l/am plcut niciodata in mod desosebit pe paunescu, dar recunosc ca de inteligenta, eruditie si VERB pute!
altfel? bravoX2, nu am mai citit de mult un articol bun!…
milici • 3 noiembrie 2010, 20:28
@Ghita
Prietene ai citit vreodata vreo poezie in volum apartinand lui AP?
Sunt convins ca nu , dupa ceea ce postezi.Eu am citit cateva volume si-ti spun ca niciun vers , in volum , nu contine , nici macar ca sugestie, un elogiu PCR-ului si lui Ceausescu.
Astept un SINGUR CONTRAEXEMPLU di partea atator telectuali care-l contesta chiat pe acest blog, tocmai cand POETUL e in stare EXTREM de GRAVA la spital.Exemple invers sunt cu miile, in orice volum.
Elogiile versificate apareau pe primele 2 pagini dun FLACARA si la inceputul CENACLULUI , asta e pretul platit pentru ca noi , imperfectii si ignorantii, sa ne bucuram de exceptionalele poezii si cantece ale Cenaclului Flacara.
O fi distrus comunismul valorile dat AP era luptatorul nr.1 pentru valorile romanesti.
Sper ca nu-i pui in carca martirii anilor 50 , printre care si tatal poetului?
Paul • 3 noiembrie 2010, 20:29
Cu tot respectul, dar „Ca sa va certati cu mine, trebuie sa existati!” nu este o replica geniala, nici de aur, ci doar un atac la persoana atunci cand nu mai ai replici valabile sa ataci ideile, ceea ce sta la baza democratiei.
Sanatate!
CIPRIANM • 3 noiembrie 2010, 20:33
Catalin,
Frumoasa poveste si trista in aceeasi masura. Ii doresc insanatosire grabnica.
Cătălin Tolontan • 3 noiembrie 2010, 20:33
paul: n-am spus ca e o replica geniala, am spus ca a fost sententioasa
real09: gsp e, dupa parerea unor nume mari din jurnalismul, comunicarea si lumea culturala din romania, cel mai bine scris ziar din tara. Pentru mine nu e o limitare, ci o mindrie sa scriu la gazeta
Adrian • 3 noiembrie 2010, 20:36
Am 2 amintiri despre Adrian Paunescu. Voi relata doar una, sa nu plictisesc.
Eram copil. Era o zi torida de vara. Duminica se difuza emisiunea „Antena va apartine” care aducea omagii coducatorului iubit. Amfitrion: Adrian Paunescu. Pe stadion adunati de la ora 8 dimineata asteptam impreuna cu ceilalti copii sosirea „poetului”. Acesta apare pe la 12:30. Parea obosit. O invatatoare il roaga insistent sa lase copiii de clasa I si a II-a sa plece acasa pentru ca soarele i-a toropit si nu mai rezista. Replica „poetului”: „Nu va e rusine? Asta e recunostinta fata de conducatorul iubit? Nu pleaca nimeni! Ramane toata lumea sa facem emisiunea!”
Acesta este dizidentul!
In rest, ii doresc numai sanatate! Sincer!
disneyland • 3 noiembrie 2010, 20:39
Poate întrebarea corectă ar fi „Ce căuta Adrian Păunescu la o dezbatere televizată la 20 de ani de la căderea regimului pe care l-a susţinut şi de care a beneficiat?”. Faptul că a pus la punct o fâţă că Ridzi e un fapt divers, poate ar fi trebuit să facă la fel şi când şi-a scăpat soţia criminală de puşcarie.
disneyland • 3 noiembrie 2010, 20:43
@Cătălin Tolontan: Cel mai bine scris ziar din România? Poate doar dacă ai citi numai articolele semnate Tolontan, Geambaşu, Naum şi Georgescu. Din păcate ziarul mai conţine şi alte semnături demne de o altă soartă.
Paul • 3 noiembrie 2010, 20:46
@Catalin: alti cititori au declarat-o geniala si de aur.
Cătălin Tolontan • 3 noiembrie 2010, 20:49
disneyland: plus cosasu, tudor octavian, andries, ioanitoaia, luminita paul si mai sint exemple. Cel putin 10 scriituri speciale ti se pare putine intr-un ziar?