Păunescu numărînd predicate

Dincolo de poezii şi de scenă, l-am cunoscut din amintirile fabuloase ale lui Ovidiu Ioaniţoaia, care a lucrat 14 ani cu Adrian Păunescu, la „Flacăra”, din 1972 şi pînă în 1985. O mie şi una de ediţii de ziar închise cu aceste poveşti.

miercuri, 3 noiembrie 2010, 4:50

Dincolo de poezii şi de scenă, l-am cunoscut din amintirile fabuloase ale lui Ovidiu Ioaniţoaia, care a lucrat 14 ani cu Adrian Păunescu, la „Flacăra”, din 1972 şi pînă în 1985. O mie şi una de ediţii de ziar închise cu aceste poveşti.

Cum îl povesteşte Ioaniţoaia
Ioaniţoaia descrie „Flacăra” ca o revistă făcută după regulile presei moderne, minus factorul regimului şi al cenzurii, desigur. Poveştile lui infinite atestă un Păunescu savuros, strălucitor ca inteligenţă, „un actor uluitor”, despot pasional de redacţie şi de destine, gata să ajute cazurile care-l emoţionau şi imposibil de oprit atunci cînd năvălea pentru a solicita laude, favoruri şi recunoştinţă.

Flacăra, brand multimedia
Într-una din serile trecute, urmărind filmul Cenaclului Flacăra la B1TV, am avut un flash. „Flacăra” a fost primul brand transmedia sau multimedia al presei noastre. Cu 30 de ani înainte ca termenul să devină modă, Păunescu făcea presă scrisă, concerte eveniment, emisiune săptămînală la radio, transmisii TV şi filme documentare. Plus interacţiune cu publicul prin bileţelele sală-scenă, precursoarele mess-ului de azi. Toate sub acelaşi nume: Flacăra. Acum trei decenii!
L-am întîlnit de cîteva ori în redacţiile la care am lucrat sau în emisiuni TV. Ultima oară, acum un an şi ceva, înainte de a afla că e bolnav. Era la Realitatea TV, în studioul Andreei Creţulescu, acolo unde a apărut prima oară Monica Ridzi de la declanşarea investigaţiei Gazetei.

Contrastul dintre un ministru de firmă şi un bărbat ponosit
Am ajuns pe platou cu cîteva minute înainte de emisie. Păunescu stătea la 30 de cm în stînga Monicăi Ridzi. I-am privit cu ochii de reporter şi nu voi uita niciodată ce-am simţit. Scenografia destinului aşezase pe scaune alăturate două generaţii diferite ca două rase extraterestre.

Doamna ministru era tînără, puternică, bine îmbrăcată, „prietenă cu fata preşedintelui”, stea în urcare a unei Românii din care Adrian Păunescu se retrăgea, pierzător în alegeri, colaborator al cîtorva ziare şi bărbat abia încăpînd în dreptunghiul cromat al unui scaun ca de bucătărie. Tociţi în şpiţ, pantofii negri erau contemporanii versurilor sale de debut.

Începutul
Habar n-avea de subiectul „2 Mai”. Puţină lume ştia atunci. Ştiri politice vîndute de televiziuni, scenă de zeci de mii de euro, mărunţişuri, pe bune mărunţişuri… Chiar înainte de emisie, cînd în regie începuse numărătoarea inversă, o auzeam în casca realizatoarei, Păunescu a schimbat cîteva cuvinte de politeţe cu ministrul de lîngă el.

Apoi a început emisiunea. Nu era stăpînit de nici o prejudecată, ba chiar aş putea spune că agresivitatea mea îl contraria. De cîteva ori a dat să o acroşeze blînd pe şefa sportului. Ea i-a retezat-o fără ca măcar să-l privească, aşa cum ignori un tip cu tricou decolorat care vrea să te întrebe ceva pe stradă. Păunescu n-o preocupa, era un „fost”, eventual ziaristul din faţă o enerva.

Muşchii feţei lui
Ştiam de la directorul Gazetei că e un polemist devastator. Ştiam şi aşteptam. Pentru că simţeam că e o chestiune de secvenţe pînă cînd va izbucni, enervat de explicaţii oficiale sterile şi superioare. Îi puteam surprinde pe amîndoi din aceeaşi privire, atît erau de apropiaţi şi de străini, şi nu voi uita. N-am cum să uit.

Tînăra impecabilă lucea tot mai mult sub razele propriei admiraţii, „noi sîntem de aceeaşi generaţie, n-ar trebui să ne atacăm”, îmi spunea ea, iar bărbatul mătăhălos cu barbă, cu aproape 40 de ani mai în vîrstă, îşi mişca rigid muşchii feţei, numărînd în gînd dezacordurile ministrului.

N-am cum să uit, e o scenă memorabilă. El, revolutul, el, colaboraţionistul ceauşist, el, bătrînul liric, el trăise, văzuse, citise şi înţelesese din viaţa asta, din comunism şi din democraţie, din slăbiciunile umane, mai mult decît îşi imaginase vreodată silueta în taior de lîngă, siluetă care continua să-l expedieze, aşa cum merita vasăzică, el, un tip depăşit.

Limba română, dulce şi carnivoră
La un moment dat, Păunescu a izbucnit. Rememorînd, simt încă senzaţia plasată undeva între ruşine pentru că ministrul nu înţelegea şi strădania, ca la o oră de clasă în „generală”, să nu te buşească rîsul în faţa revărsării de ironie, de idei, de limbă română carnivoră cu cei care nu-i pot ţine piept.

Era  crud, era rugător, era de nestăvilit.
Cerea „un pic de înţelegere, doamnă, pentru întrebările oamenilor”, vorbea despre „criza care se simte deja”, acuza „în numele unui bun-simţ care v-a părăsit de atîta putere repede dobîndită”. Tipul se dezlănţuise, era jale!

Atunci am înţeles
A salvat-o publicitatea. În off, ministrul a protestat, indignată şi neatins superioară. Se clătina logic, fără să-şi dea seama. La care Păunescu a rostit o replică pe care publicul n-a prins-o live şi pe care o redau în toată sentenţiozitatea ei brutală. „Doamnă, a spus el, aplecîndu-se către Monica Ridzi cu jumătate de corp, era suficient!, doamnă, ca să vă certaţi cu mine, trebuie să existaţi!”.

Dintr-o dată, el nu mai era prăbuşit sub ani, iar ea nu mai strălucea. Atunci am simţit că, indiferent de cine, ce şi cît o va sprijini, şefa sportului va cădea şi că ceea ce noi abia începuserăm să bănuim cu documentele în faţă bătrînul poet înţelesese urmărind pe sub gene încăierarea dintre cîteva subiecte şi predicate.

Comentarii (212)Adaugă comentariu

milici  •  4 noiembrie 2010, 10:44

@andrei&co
AP ,in marea lui generozitate, ti-a dedicat o poezie, sigur n-ai citit-o, intitulata ANALFABETILOR.
Nu e exclusivitate, adevaratul ‘andrisant’ era altcineva dar poti sa te revendici linistit.
Crezi ca nea Nicu era atat de fraier sa nu observe ca niciun omagiu versificat n-a aparut in zecile de volume ale lui AP?
Nu stia de sutele de poezii aparute cu tenta clar anticomunista si anticeausista.
Problema ta mare e aceea ca crezi ca problemele tale se datoreaza Comunismului si nu propriei inculturi.

benone  •  4 noiembrie 2010, 11:07

Si nu va faceti iluzii, nu sunt mai buni ca scriitori decat au fost ca oameni. Cine crede asa, a ramas cu lecturile la manualele comuniste din scoala. Si gata, am terminat!

joy divison  •  4 noiembrie 2010, 11:13

Cine cred ca Paunescu a fost mare poet inseamana ca n-a cictit in viata lui poezie>pe langa demagogia cronica de care sufera a fost un fripturist toata viata.cine inceraca sa gaseasca ceva bun la Paunescu inseamna ca n-a inteles nimic din raul facut de comunisti in Romaniaadica un rau facut sub stidarde bune

Bogdan  •  4 noiembrie 2010, 11:14

Chiar si intr-o societate ca a noastra , uneori e necesara cenzura ! Pentru ce sa lasam toti retardatii sa se abereze in aceste momente grele pentru marelepoet Paunescu ? Toti incultii , toti cei cu IQ subunitar manjesc opera si viata acestui mare poet al neamului , fara macar sa fi citit o poezie , un vers de-al lui. Au auzit si ei de la parintii lor la fel de inculti ca a fost comunist si acum improasca cu noroi. Rusine sa va fie „oameni” care faceti de ras neamul romanesc !
Sanatate multa marelui nostru scriitor. Il asteptam din nou sa ne incante cu ideile sale cristaline , cum spunea cineva mai sus.

benone  •  4 noiembrie 2010, 11:48

aoleo, ce virgula am pus intre subiect si predicat!!! :))
eh, eram suparat.

Cătălin Tolontan  •  4 noiembrie 2010, 11:56

benone: stii, asta se discuta de sute de ani in arta. Poti judeca opera in functie de viata autorului?

benone  •  4 noiembrie 2010, 12:10

@Catalin T. – nu, nu poti judeca sau … oricum, e delicat. Discutia e lunga si e greu de facut aici. Dar, cum am zis mai sus, eu nu prea mai am ce sa caut pe aici. Iti doresc succese. Doar sa ai grija unde le cauti.

kerkele  •  4 noiembrie 2010, 12:21

Ba, Joy Divison…. (de fapt tu in prostia ta ai fi vrut sa scrii „Division”)… ba, tu esti un agramat!..cum dreaq unu ca tine place o asa formatie…Joy Division…Pai tu nu stii sa scrii, daramite sa-ti mai dai cu parerea, sa indraznesti sa vorbesti despre un asa OM!

LIFETEXT*: Moartea porcăprioarei « prisacariu  •  4 noiembrie 2010, 12:37

[…] 09.24 – EKG-ul lui Păunescu o ia razna și-i dublează lui Tolo numărul de comentarii pe blog; […]

ovidiu  •  4 noiembrie 2010, 13:48

Tolontane tolontane…..cum calci tu pe toti in picioare in functie e interes…de exemplu acuma vroiai sa te lauzi si tu ca omu’ ai pus putin si din A Paunescu, mult mai mult din cat de tare ai ciufulito tu pe Rizi, si acum te crezi erou…. unde ai fost tolontane cand tara asta era furata ca in codru inainte de 2005…. Esti un mizerabil ordinar…asa vei si sfarsi !!!!

master  •  4 noiembrie 2010, 14:00

paunescu=linghau comunistov… ca si acest toltonan…
dar toata lumea moare, pe langa cei buni si acesti
maidanezi rusi…

Cătălin Tolontan  •  4 noiembrie 2010, 14:01

ovidiu: eu eram aici inainte de 2005. Mult inainte de 2005. Eram aici cind am descoperit, impreuna cu colegii mei, matrapazlicurile facute de un secretar de stat PDSR la Piatra Arsa, in 1999. Curtea de Conturi ne-a confirmat si i-a trimis in instanta pe acei functionari!

Eram aici cind am scris in 2000-2003 despre Dosarul Loteria, cind era Nastase prim ministru si Tanasescu ministru de finante. DNA ne-a confirmat si Copos plus sefii Loteriei au ajuns in instanta.
Sa stii, curajosule!, ca pentru acest subiect am fost zburat o zi de la ziarul unde lucram.

Eram aici in 2004, cind am scris despre cele 400 de sali de sport ale lui Nastase si despre pariul sau obscen cu Tiriac.

Eram aici cind, in 2007, am fost impotriva suspendarii lui Traian Basescu in ziarul patronat de Dan Voiculescu.

Asadar, eu am fost aici.

Sandu  •  4 noiembrie 2010, 14:47

Sa va fie rusine celor care il criticati pe MARELE POIET. acest OM este recunoscut de americani,si de tot globul ca find un om fff destept numai ROMANIA nu il apreciaza alte tari ar da mult sa aiba un asemenea om dar nu au in schimb noi il judecam.Cine se va mai naste cu un asemenea talent?pacat sa va fie rusine celor care il jicniti pe acest mare OM ADRIAN PAUNESCU MULTA SANATATE MAIESTRE TE VREM PRINTRE NOI CU STIMA SANDU DIN GERMANIA:FI PUTERNIC ASA CUM AI FOST INTODEAUNA URMARESC ZILNIC CE SE INTAMPLA CU STAREA DUMNEAVOASTRA DE SANATATE DUMNEZEU SA VA PAZEASCA SI SA REVENITI CU BINE PRINTRE NOI

master  •  4 noiembrie 2010, 15:26

unde o fi comentariul meu..?

ciupi  •  4 noiembrie 2010, 15:28

de cate fraze credetzi ca are nevoie un om pentru a-si dezvalui caracterul?

Valentin Stângă  •  4 noiembrie 2010, 15:32

In umbra mortis

Când scriu aceste rânduri, Adrian Păunescu umple, surpat şi crepuscular, un pat de spital. Blindajul de pantagruelină carne se destramă inexorabil, asistat de ritmicitatea monotonă a dispozitivelor medicale. Colosul de Parnas e în anticamera morţii. Inevitabil, în marginea acestui finiş, nuanţa şi retrospectiva negociază, fără risipiri de complezenţă, un portret.

Suntem tentaţi să identificăm, în parcursul excentric al lui Adrian Păunescu, o constantă, jaculatorie schizofrenie. Avem pletora lirismului, fabuloasa hărnicie scripturală, cochetăria zeloasă cu diafanul, dar şi tăvăliri umede, plocoane excitate şi bulbucări omagiale în faţa tronului ceauşist. Omul părea sfâşiat între vocaţia de silf şi voluptatea de rinocer. Iubea şi frumosul, şi hidoşenia. Şi eterul, şi duhoarea. Afişând asemenea, contradictorii opţiuni de viaţă, nu aveai cum să nu-l suspectezi de o inexplicabilă dedublare. Nu cred însă că fisiunea abracadabrantă, că volubilitatea bicefală e nota definitorie a sufletului păunescian. Înclin să cred că o impură lăcomie a prezenţei proprii, râvna de a fi ubicuu, de a perora tonitruant pe stadioane, în amfiteatre, pivniţe, lupanare şi biserici, şi mai ales în anturajul suprem al tiranului, constituie resortul de adâncime al fiinţei sale. Nu un sofisticat joc existenţial, de disident paradoxal, ce sabotează Puterea curtând-o şi face binele păcălind astuţios Răul, a fost agenda acestui controversat personaj. Indeniabil înzestrat pentru oratorie, stih şi butadă, hulpav şi harismatic, Adrian Păunescu nu s-ar fi resemnat niciodată cu o fertilă asceză culturală, departe de pulsaţia hipnotică a notorietăţii imediate. Era prădalnic, rumen, lipicios. O meduză uriaşă, premeditându-şi, infatigabilă, statuia… Îngerul său păzitor merită întreaga noastră compasiune. Şi o reverenţă.

Atlant  •  4 noiembrie 2010, 15:48

Sapa de lemn.

Nu se gaseste gaz in pravalii
Prin lampile ucise este noapte,
Batranii forfotesc de-atatea soapte,
Tu ,vremea izbavirii, cand mai vi?
*
Se nasc pe frig cei mai frumosi copii,
Se fac pe frig eroicele fapte,
Nu se gaseste carne si nici lapte
Si,Doame-al Romaniei,ce va fi?
*
Murim aici sau inviem din moarte?
Ne stingem toti sau mai lasam un semn?
Ce facem,Doamne ,inghetam solemn
Sau mergem toti unde e cald,departe?
*
Aici la noi,nu mai exista arte,
Ci doar blazonul sapelor de lemn.
*
A.Paunescu. 1983.
asta nu e oda ceausista,nu…?

Zorro  •  4 noiembrie 2010, 16:35

@Valentin Stanga

De pe bicefalul meu cal, indeniabil în rinoceritatea lui diafană, cu crupa ubicuu arcuită între mister și veracitate, ma prăvălesc în indecente, excitate și pulsatorii spasme pantagruelic hohotitoare de gargantuan râs.

Mersi mult, frate, n-am mai ras de mult asa. Incearca sa scrii dimineata devreme.

panpage  •  4 noiembrie 2010, 17:07

Draga Tolo,

Tocmai pentru ca este “savuros, strălucitor ca inteligenţă”, Paunescu nu ar fi trebuit sa fie “colaborationistul ceausist”.

Nu cred ca Paunescu “merita” o postare pe blogul tau.

paul S  •  4 noiembrie 2010, 17:21

Sub pseudonimul Vasile Stanga cred ca se ascunde un colectiv de filosofi, condus de un colectiv de conducere format din Andrei Plesu, Horia Roman Patapievici, Ion Iliescu, Gabriel Liiceanu si Gigi Becali. V-am recunoscut stilul, dragi preteni! Limpede, clar, simplu, lipsit de acea „betie de cuvinte” caraghioasa, lipsit de acea aroganta intelectuala a marilor oameni de cultura bazata pe DEX.

milici  •  4 noiembrie 2010, 17:54

@Valentin Stângă
Daca , prin absurd, sarind peste bariere si secole , Darwin ti-ar fi citit postarea , ar fi rupt imediat toata teoria evolutionista, si-ar fi cerut scuze animalelor si s-ar fi apucat de altceva.
Macar din comportamentul in fata m@rtii ai fi putut invata ceva de la animale.
@Dsca , prin absurd, sarind peste bariere si secole , Darwin ti-ar fi citit postarea , ar fi rupt imediat toata teoria evolutionista, si-ar fi cerut scuze animalelor si s-ar fi apucat de altceva.
Macar din comportamentul in fata mortii ai fi putut invata ceva de la animale.
Cat de MIC poti sa fii sa scrii astfel de randuri , in aceste momente?
Cat de frustratat poti fi sa elucubrezi cu acest cuvinte alese, probabil indelung ticluite m dar fara nici un fundament.
Ai facut ceva in viata, macar 1% din cea ce a lasat acest geniu posteritatii?
Iata cum intelegem libertatea, oricine poate lansa in eter orice , Bill Gates ar purcede trece la o partida de table cu Darwin dandu-si seama ca a inventat Internetul pentru a putea fi folosit de toti neavenitii.
I-ai citit macar vreo carte?Cat de MIC poti sa fii sa scrii astfel de randuri , in aceste momente?
Cat de frustratat poti fi sa elucubrezi cu acest cuvinte alese, probabil indelung ticluite m dar fara nici un fundament.
Ai facut ceva in viata, macar 1% din cea ce a lasat acest geniu posteritatii?
Iata cum intelegem libertatea, oricine poate lansa in eter orice , Bill Gates ar purcede trece la o partida de table cu Darwin dandu-si seama ca a inventat Internetul pentru a putea fi folosit de toti neavenitii.
I-ai citit macar vreo carte?

Cristi  •  4 noiembrie 2010, 18:18

Domnule Tolontan, dupa ce ultimul comentariu pe acest blog mi-a fost sters precum numele lui Marcel Raducanu din presa anilor 80, numarul de azi al gazetei cu g mic pe buna dreptate mi-a dat un fior, prin asemanarea ei cu ziarele din aceiasi ani 80. Articolul Dvs. se vrea o antiteza intre ritzi si paunescu, dar este de fapt doar o alaturare a doua personaje sinistre de o mai mare sau mai mica anvergura. sau mai multe personaje, daca stam s-o numaram si pe marea moderatoare cretulescu, inzestrata cu o coloana vetebrala la fel de dreapta ca si celelate personaje. inclusiv semnatarul articolului. in anii 90 ma intrebam cum mai ales cei vartnici pot uita atat de repede perioada de dinainte de 89. acum se pare ca varsta uitarii scade, a ajuns la generatia mea, din care face parte si tolontan. Sper ca aceasta uitare nu ma va atinge si pe mine. Ieftin Domnule Tolontan, foarte ieftin!

adi  •  4 noiembrie 2010, 19:03

Adevarul ca Ridzi e foarte prabusita. Precis e in puscarie sau ceva nasol tare

Rapold  •  4 noiembrie 2010, 19:51

Ma intreb si va intreb: incotro ne indreptam ca natie? Si din noianul de subiecte legate de intrebarea mea, ma opresc la faptul ca se gasesc atatia romani care sa-l ponegreasca si sa-l conteste si acum, in aceste momente de cumpana pe CEL MAI MARE POET NATIONAL DE LA EMINESCU incoace, pe: ADRIAN PAUNESCU, aici si pe alte forumuri de ziare, pe internet. Oare nu a mai ramas nimic sfant in acesti conationali?! Sunt cumplit de dezamagit de ura si dusmania ce exista intre noi romanii si care atingand apogeul in zilele noastre, a devenit “politica de stat”. Acesti oameni ce-l contesta pe POETUL NATIONAL nu sunt constienti ca despre ei, cat si despre mine peste 20, 30, 50 de ani nimeni nu va mai sti ca am existat vreodata pe acest pamant, pe cand ADRIAN PAUNESCU a intrat si va ramane cat va exista omenirea, in Istoria Literaturii Romane. Fa DOAMNE o minune!

sorinaccio  •  4 noiembrie 2010, 20:35

Tolo, am si eu 2 intrebari:
1. In ce an a luat Paunescu „balonul de aur” de are azi SAPTE pagini intr-un ziar de sport?
2. Cum ramane cu limbile date familiei Ceausescu? Scuze de limbaj dar n-am avuut alta rima la atitudinea voastra!
E a doua oara in ultimii ani cand ma surprinzi total neplacut prin atitudine. Prima oara a fost acum un an. Stadionul National Arena avea proiectul gata, betonierele erau gata de atac, totul se stia de mult dar tu te-ai trezit la spartul targului ca trebuie stadion multifuunctional nu unul fara pista. Ca si atunci, nu inteleg ce te mana in lupta, vorba poetului nepereche, daca tot confundam poetii cu obedientii!

Hefaistos  •  4 noiembrie 2010, 20:35

Cataline, nu am citit toate commenturile deci nu stiu daca ce spun eu acum nu este deja discutat, dar iata:

Cu tot respectul pe care ti-l port mi se pare un articol subtire, din doua motive. In primul rand exagerarea care se simte in randurile lui, in al doilea rand alaturarea (prin comparatie) celor doua personaje care este groteasca si fortat definitorie pentru ele. Acum stau si ma gandesc, daca Paunescu ti-ar fi spus tie ce i-a spus fostei ministrese ai mai fi avut aceeasi admiratie? In alta ordine de idei faptul ca era eleganta si eventual parfumata iar poetul era ca de obicei cu un aspect ponosit e un capat de acuzare? Ridzi trebuie sa raspunda pentru ce a facut nu pentru cum se imbraca, cum de altfel (si mult mai important!) Adrian Paunescu va raspunde in fata posteritatii pentru faptele lui si nu pentru „stilul” vestimentar neglijent in care se afisa.

Scuze dar de data asta Ovidiu Ioanitoaia a reusit sa miste mult mai multe in mine decat ai reusit tu scriind pe aceeasi tema. Recunsc ca de regula e altfel dar acum tu pari prea atins si subjugat de contemporaneitate pe cand el a putut recladi un colt de memorie emotionant. Poate si faptul ca era „acolo” atunci a jucat un rol important.

In privinta unei opinii personale legata de AP… Omul pentru mine a inseamnat speranta unei generatii, o miscare de protest atat cat a putut fi ea in vremurile alea. A insemnat un vis pentru multi, un strigat de culoare intr-o lume gri. A insemnat cenaclul Flacara. Controversa vietii lui o va cerne posteritatea, versurile lui vor trebui atinse de actiunea purificatoare a timpului pentru a vedea daca frizeaza genialitatea. Dar pentru mine Adrian Paunescu inseamna si va insemna totdeauna cenaclul. Sa fie sanatos si Dumnezeu doar sa-l judece.

@milici  •  4 noiembrie 2010, 20:38

Pana una alta dupa cum ai scris, cred ca poezia aia iti era dedicata!
Si inca ceva B O U L E: fiecare are dreptul la opinie fie ca iti place sau nu…
Inca ceva: eu n-am nici o problema, tu ai o mare problema de moralitate si faptul ca nu gasesti niste repere adevarate in viata imi
produce mila si te compatimesc!
Sau poate esti un frustrat care a profitat in perioada comunista de avantajele vremii si acum nu esti in stare sa te gasesti in viata adevarata!
Uita-te in oglinda jegule si mai reflecteaza! Cauta-ti repere morale nu genul Paunescu!
Vezi cum se pun pauzele dupa virgula !!!!

Marcel  •  4 noiembrie 2010, 20:39

Dl. Tolontan,
Am EVADAT DIN ROMANIA COMUNISTA in 1984 pentru ca AM REFUZAT SA MAI RABD DE FOAME IN PROPRIA MEA TARA in timp ce „oameni” si caractere dintre cele mai josnice precum acest Adrian Paunescu, cintau osanale si scriau poezii „BARBATULUI DIN CARPATI” si „MAMEI” tuturor romanilor SUBALIMENTATI si SUBNUTRITI.
Acum, cind e gata sa „crape”, NU SE POMENESTE NIMIC DIN CIT RAU A PUTUT FACE POPORULUI ROMAN ACEST VIERME CU CHIP DE OM, numit Adrian Paunescu.
La Revolutie, la fel ca toti ceilalti VIERMI, s-a ascuns fugind de minia romanilor care au suferit de pe urma comunismului si pe care el, VIERMELE, l-a slujit cu atita devotament.
RUSINE, D-LE TOLONTAN…

milici  •  4 noiembrie 2010, 21:13

@paul S, Vasile Stanga etc.
De unde ai scos aceasta echipa rizibila, citez trunchiat: ‘Vasile Stanga… Andrei Plesu, Horia Roman Patapievici, Ion Iliescu, Gabriel Liiceanu si Gigi Becali?!
Lasand gluma la o parte, intre ‘dilematici mai vechi’ am gasit si un Vasile Stanga, nu m-ar mira sa fie pseudonim.
Dilematicii sunt niste ‘telectuali’ cu staif si ifose pe care-i putem caracteriza astfel:
_au o opera cat unghia neomorandu-se prea mult cu scrisu’
_inainte au luat atitudine anticomunista doar acasa in fata oglinzii, azi s-au sucit aplicandu-li-se perfect formula ‘PUTINI am fost, MULTI am ramas’.Toti sunt eroi-autori al unui alt paradox aplicabil Romaniei, la capitolul asta suntem tari:INAINTE aveam cei mai PUTINI DIZIDENTI din tot lagarul comunist, ACUM , acum cand ceilalti n-au nicio treaba cu comunismul , vazandu-si de-ale lor , noi avem MILIOANE de ANTICOMUNISTI.
_inainte , dar mai ales acum , aveau/au un nivel de trai , probabil , mai bun decat al lui AP pe care-l urasc visceral.
_in rest actioneaza grupat si au idei PUTINE dar FIXE.
Nu se putea sa scape ei ocazia de a lovi tinta lor traditionala, AP tocmai acum cand poetul e in situatie limita.

lunetistul  •  4 noiembrie 2010, 21:37

@Rapold , nu mai am nimic de spus . Tot ce aveam de spus , ai spus tu .

valentin  •  4 noiembrie 2010, 21:40

azi am facut un exercitiu si am „incercat sa traduc Repetabila Povara in engleza…E aproape imposibil sa transpui in engleza toate sentimentele pe care le transmite aceasta poezie noua romanilor.Oricum ce a iesit amtrimis-o pe e-mail citorva colegi aici suntem o lume multicolore:americani,canadieni,mexicani,america de sud chinezi,indieni…etc
Repeatable Burden

who has parents
on land not in thought
hears in his sleep eyes of the earth crying
that i was
that i was not
or we are obediant
today we grown old
and we miss our parents
what parents?
some people and they
that have no place
of so many children and so bad luck….
……
si asa mai departe nu am pretentia ca e foarte corect nici nu cred ca as putea dar ce a fost interesant seful meu un canadian de 1.90 si 110 kg un tip caruia nu-i citesti NICIODATA un sentiment pe fata a veni sa-mi spuna ca in pauza de masa a stat o ora de vb cu parintii lui lucru care nu la mai facut de citeva luni.A zis ca se obisnuise sa fie acolo cind ii suna sa stea 5-10 min apoi la revedere mai vb saptamina viitoare.
de contestat il contesta numai cei mici nu stiu daca este cel mai mare poet de la Eminescu (,multi vor spune ca Nichita a fost) dar pt mine AP vb si scriee dupa sufletul romanului si e greu sa-i negi geniul..
nu va obositi sa-mi raspundeti nu mai dau nici un raspuns

cristi tm  •  4 noiembrie 2010, 21:53

@valentin stanga:scrie ma pe romaneste intelectualule!!!!!sau vrei sa rezum eu ce ai zis?pac,pac tiki taka……vorba lui ZORRO:nu am mai ras de mult timp asa.iar sfatul meu e sa nu scrii dimineata:mai bine nu scrie deloc!!!

Atlant  •  4 noiembrie 2010, 22:08

Toate aceste contestari inversunate,nu fac decat sa arate cat de important a fost acest om ptr cultura Romana.

dorin  •  4 noiembrie 2010, 22:13

nu.ptr el majoritatea nu a existat.el nu baga in seam decat oamenii de care depindea,ii era frica sau care ii puteau da eventuale avantaje.marea masa era …ovina.prea plin de el,egocentrist,fara a zdrobi artistic contemporanii…s-a luptat cu Eminescu la 100 de ani dupa….jenant…om p(neo)litic mai mult decat poet!!!
repet…om politic mai mult decat poet!!!!

Aaragn Theglin  •  4 noiembrie 2010, 22:27

Apologia unui ticalos, in falsa antiteza cu o escroaca oarecare. Indiferent de cum il va privi istoria literaturii pe Adrian Paunescu, istoria propriu-zisa il va retine ca pe un aplaudac benevol al ceausismului (dizident de nevoie dupa ce cazuse in dizgratie). Il putem aprecia ca poet (sau nu, dar asta e alta discutie) – articolul il glorifica insa pe Paunescu ca om, munte de sorici intelept strivind intelectual parvenitismul vremurilor noi.

Or Paunescu numai asta nu a fost. Dincolo de apetenta sa (da)ramatoare pentru hiperbole si metafore (strivitoare si lipsite de miez), omul Paunescu a fost detinatorul unui intelect mai degraba precar, specific unei educatii pur literar-umaniste. Nu e asta un pacat – adevaratul si marele sau pacat a fost ralierea la vasta conjuratie a imbecililor numita comunism. Mai aplecat, la ramura sa romaneasca, de sorginte cizmaresc-asiatica, careia ii datoram frumoasa Romanie de astazi.

Ridzi in antiteza cu Paunescu? Pai Ridzi era fiica-sa, domnule Tolontan!

Va place Paunescu? Uitati-va in jur, admirati-va ilustra companie.

Sănătate, Adrian Păunescu! Puteți citi aici, integral, poezia pe care a scris-o la dispariția lui Nicolae Dobrin  •  4 noiembrie 2010, 22:28

[…] Nicolae Dobrin, fotbalistul pe care l-a iubit la nebunie. Două editoriale extraordinare, semnate Tolontan și […]

gen blugi  •  4 noiembrie 2010, 23:01

putini au inteles ca e un nationalist. Si comunistii si capitalistii/democratii sunt internationalisti, antinationali. Adica tradatori. Ajuta-l. Doamne!

gabarelo  •  4 noiembrie 2010, 23:07

Cataline,

O sa te mai impaunezi mult cu cazul Ridzi? Din doua vorbe una e Ridzi. Am ajuns sa te citesc cu frica si atunci cand vorbesti despre sport. Poate iar aduci vorba: esti ca elevul acela care la orice intrebare raspundea despre castravete. Ai ajuns omul unidimensional. Si la pensie, in Cismigiu tot despre asta o sa vorbesti?
Jenanta evocarea D-lui Paunescu in acest context, intre doi pigmei: tu si inamica de serviciu.

Cum sa reiei un astfel de episod? Chiar si infractoare, Ridzi ramane o femeie iar Paunescu, in acest caz, o toapa. Ce sa mai spun despre cel care a „imortalizat” momentul.

PS Cred ca e cazul sa incerci sa ma banezi permanent. Nu stiu daca iti ajung cunostintele pentru asta dar ai servitori pe acolo si o sa te ajute. Simt ca prieteni nu ai.

Imi apari nociv si nu o sa ma opresc de la a-ti comenta articolasele aberante. Cat timp esti OK, cu modestie si bun simt nu am nimic cu tine.

gabarelo  •  4 noiembrie 2010, 23:25

Barbateste e sa raspunzi, nu sa tai. Te-ai luptat tu si cu balaurul Ridzi, ce, iti e frica de un „neziarist”?

PS Daca tu crezi ca ajuta iti pot da numele meu, adresa si nr de telefon. Imi fac si un CV cuviincios, sa stii.

dc  •  5 noiembrie 2010, 0:18

ce e asa formidabil in replica lui paunescu? oare cand vom avea decenta de a fi seriosi fara a jigni, ucide prin cuvinte, injura? vanitatea lui paunescu? cine n-o stie? fanafaronada lui paunescu? o cunoastem prea bine. se va stinge curand si o noua formidabila gogoasa umpluta cu mult aer se va dezumfla si noi vom ramane cu ce am avut si inainte: nimic

Schnappi  •  5 noiembrie 2010, 0:21

Cui si ce incercati sa ne vindeti d-le Tolontan? „Ioaniţoaia descrie “Flacăra” ca o revistă făcută după regulile presei moderne, minus factorul regimului şi al cenzurii, desigur.” Ce cenzura era in Flacara cand Paunescu scria poezii in care il lingea undeva pe „Geniul”, „Parintele”, „Zeul” Ceausescu. Cum de-l plangeti pe Paunescu ca statea saracul tras intr-un colt cand Ridzi i-o reteza?? Paunescu a fost una dintre rotitele (chiar mari) comunismului roman. Una era ca trebuia sa inghiti cateodata ca sa aiba copiii de mancare si alta e cand te apuci sa pupi non-stop fund de „parinte nascut din geniul poporului roman”. == Pe AP nu-l suport. Cu toate acestea mi se pare absurd si lipsit de bun simt cand citesc multe dintre comentarii negative si absurde. Dar si lipsit de demnitate mi se pare sa incercam sa-l ridicam pe un piedestal care nu-i e sub nicio forma destinat.

Gaftoneanu Alexandru  •  5 noiembrie 2010, 0:25

Sunt trist ca lumina se stinge…ramanem putini si timpul ne fura imaginea de maine.Dumnezeu sa ii dea sanatate poetului,om mai mult decat destept in fata noastra a majoritatii si a naturii din care facem parte,desi eu nu prea l-am urmarit,dar l-am apreciat prin vorba,stil,caracter si eleganta,toate exprimate sincer corect ,…un suflet de roman adevarat.Sanatate.

Cătălin Tolontan  •  5 noiembrie 2010, 1:05

sorinaccio: n-ai gasit in paginile gazetei si strofele omagiale la adresa lui ceausescu? le-am amintit si pe acelea, dupa cum am amintit si momentul in care, imediat dupa revolutie, a fost alungat de catre multime in fata interului. Dupa cum vezi, nu am relatat partial, nu am construit un paunescu ideal.

consi  •  5 noiembrie 2010, 1:17

Oameni buni, voi n-ati inteles nici pana acum? Ca sa indrazniti sa criticati un astfel de om trebuie sa existati!!

dan mirescu  •  5 noiembrie 2010, 1:23

treziti-va!
iubiti frumosul,ignorati prostia.
eminescu anilor 1800 ,se stinge.
doamne ,ocrotestei pe romani!

onu sima  •  5 noiembrie 2010, 1:59

am citit toate comentarile,concluzia e ca inRomania,spre dezamagirea mea,rata incultilor e intr-o continua crestere,hranita mai ales de generatia postdecembrista.insanatosire grabnica domnului Paunescu!

ksa  •  5 noiembrie 2010, 8:00

PAUNESCU mai mare decat Eminescu…!!! Asta e realitatea,un geniu cum tzara asta de 2 lei nu mai are,pacat,mare pacat,sa speram intr-o minune!

jardia  •  5 noiembrie 2010, 10:26

stau si citesc ce spun multi de aici . da fac pariu ca multi dintre ei (care-l considera aplaudac , comunist sau ceausist ) nu au citit carti cite a scris maestru . nu stiu cum cenaclu flacara era o oaza de libertate in plin comunism . nu stiu citi oameni a ajutat si salvat maestru in vremuri de trista amintire . DAR MAI ALES NU STIU CA EL A FOST FOCUL CARE A MENTINUT VIE CULTURA ROMANA IN VREMURU TULBURI . multumim pentru tot maestre si promitem sa raminem cu CACIULA PE FRUNTE . ODIHNESTETE IN PACE MAESTRE . locul tau e in inimile noastre .

jardia  •  5 noiembrie 2010, 10:28

si inca ceva : vorba maestrului ,ca sal criticati atit trebuie sa existati .

jardia  •  5 noiembrie 2010, 10:40

sau poate cum a spus maestrul si-a terminat rostul pe acest pamint .

Comentează