De ce Romania curata?

Alina Mungiu a anuntat si nuantat lansarea siteului romaniacurata.ro, motorul digital al unei initiative civice pe care o viseaza de multa vreme. Cum inevitabil nuantele se pierd pe net, fac citeva precizari:

joi, 11 noiembrie 2010, 4:41

Alina Mungiu a anuntat si nuantat lansarea siteului romaniacurata.ro, motorul digital al unei initiative civice pe care o viseaza de multa vreme. Cum inevitabil nuantele se pierd pe net, fac citeva precizari:

1. Ca jurnalist, nu am fost si nu voi fi membru al nici unui partid, organizatii sau miscari civice, cu exceptia celor profesionale ale breslei. E o regula la care tin si de la care nu ma voi abate. Daca munca de ziarist are o componenta publica, si are, asta e alta treaba. Revenit de curind in Romania dupa o bursa de doi ani la ziarele din SUA, Catalin Abagiu, un fost fotoreporter gsp ne povestea in redactie ca „americanii inteleg jurnalistul ca pe un actor civic, un functionar al interesului public, neplatit de la buget”.

2. Tipul acesta de neutralitate nu e bine primit intotdeauna, dar asta e treaba celorlalti. La o intilnire de acum citeva luni cu citeva figuri noi din justitie, procurori, judecatori, oficiali din minister, le-am spus ca „noi nu sintem de partea DNA”, lucru pe care l-au privit cu oarece nedumerire, cum adica n-am fi de partea legii? Nu asta e treaba presei, sa se plaseze pe baricade oricit de dalbe, in realitate sau aparent, nu discut asta acum, ci sa relateze ceea ce se intimpla pentru public. Restul, justitia, reforma, transformarrea Romaniei, le fac alte tipuri de organizatii.

3. Incurajez ideea Alinei Mungiu si a colegilor sai de la SAR si voi participa miine la lansarea siteului pentru ca am invata din propria experienta cit de important e ca oamenii sa vorbeasca jurnalistilor si institutiilor despre lucrurile care li se par ilegale. Mii de neprofesionisti ai informatiei care vad si vorbesc despre ce se intimpla in jurul lor, care, vorba Hertei Muller, „macar se enerveaza si reactioneaza” nu vor face niciodata treaba jurnalistilor, dar le-o vor potenta, le-o vor inlesni, le-o vor inspira. Cind un ziarist american spunea cindva ca „sursele sint camera de panica a democratiei si ultimul refugiu al constiintelor”, la acesti oameni se gindea.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Mobilizare civică: Tolontan şi Mungiu-Pippidi « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET  •  11 noiembrie 2010, 17:23

[…] Tolontan curăţă avîntul civic de posibile interpretări care să înregimenteze politic […]

Leo  •  11 noiembrie 2010, 18:14

In tara aia constiintele nu pot avea niciun refugiu! Doar simt ca-si pierd mintile!
Succes Tolo, dar sunt tare pesimist!

ionescu  •  11 noiembrie 2010, 19:13

succes, si va doresc sa fiti membru al unui partid, ca sa am si eu cu cine vota

Margelatu  •  11 noiembrie 2010, 20:25

Scuze, dar ma intreb ce utilitate practica are aparitia unui nou site (indiferent de cat de bun si documentat ar fi continutul sau), cata vreme TONELE de INFORMATII si DOCUMENTE publicate zilnic in presa despre coruptia guvernantilor sunt aruncate direct la cos de catre DNA/Procuratura/SRI/etc… Exemplu concret: http://www.porcisme.ro, ce totalizeaza pana in prezent (doar el!) „porcisme” (guvernamentale si locale – cu nume, fapte, prejudicii cat se poate de concrete si verificabile) in valoare de 8,5 MILIARDE de euro!!! La ce bun insa – „cel mai mare orb e cel care nu vrea sa vada”, „cel mai mare surd e cel care nu vrea sa auda”, iar „In Romania dreptatea umbla cu capul spart”…

Rational Idealist  •  11 noiembrie 2010, 21:41

Mi se pare mie, sau din ton se citeste inceputul unei distantari fata de initiativa inca nelansata oficial? Ce alt rost ar avea nuantarile astea tocmai acum?

ovidiu_mm  •  12 noiembrie 2010, 1:43

Tolo, o intrebare foarte simpla si pur organizatorica: cine alege orele astea, gen 11:30 dimineata?

Acum serios, de ce va privati exact publicul tinta de participare? La ora aia pana si studentii au cursuri, nu mai zic de unii dintre noi care niciodata nu pot veni nicaieri pentru ca voi ziaristii traiti dupa alt orar…

De fiecare data cand am zis ca poate vin si eu la o astfel de intalnire m-am lovit mereu de aceeasi problema a orei alese intr-un mod absolut tampit.

PS: Nici somerii nu se misca la ora aia, ca dau telefoane pentru interviuri de job. Sa-nteleg ca ne bazam strict pe pensionarii mereu liberi…

Cătălin Tolontan  •  12 noiembrie 2010, 10:28

Rational Idealist: nu ma distantez,dar e bine sa se stie care este raportul exact cu aceasta intiativa. Am explicat de ce. Dupa parerea mea, un jurnalist se plaseaza neutru, nu cred ca e bine sa fie parte/membru al unei intiative civice, oricit de generoase. E parerea mea, altii gindesc diferit, eu asa procedez

ilie de la scularie  •  12 noiembrie 2010, 12:33

Atata timp cat lucrezi in trustul lui Felix nu te poti distanta de el.

Cătălin Tolontan  •  12 noiembrie 2010, 14:56

ilie de la scularie: e opinia ta. Eu am fapte care arata ca sintem un ziar absolut neutral fata de interesele economice sau politice ale patronului

mirela  •  12 noiembrie 2010, 15:56

Felicitari Catalin, in primul rand pentru atitudine. Dincolo de neutralitate, partizanat sau activism, solidaritatea cu o idee decenta este insa absolut necesara. Si ma bucur cand se promoveaza astfel de lucruri… bune.

As fi venit si eu insa am aflat prea tarziu, si oricum, precum zice cineva mai sus, nu mi-ar fi permis programul, de fapt. Suntem sclavii joburilor noastre, inainte de orice actiune civica. 🙁

ghimposul  •  12 noiembrie 2010, 20:11

Salut,
felicitari pentru initiativa. Vad persoane pentru care am numai respect in lista de initiatori. Sper ca in timp sa fortati „statul” sa-si faca treaba atat de bine, incat sa nu mai aveti obiectul muncii..

PS: mai „pieptanati” putin site-ul http://www.romaniacurata.ro... sunt cateva greseli de ortografie

m  •  15 noiembrie 2010, 22:49

ma bucur daca incurajezi aceasta initiativa.
Bafta Romania!

Catalin  •  16 noiembrie 2010, 23:11

Catalin, de ce au disparut de pe lista (explicita)a membrilor romaniacurata B1TV si Evenimentul Zilei? Se gasesc pe coloana din dreapta, la Parteneri media, da’ nu mai sunt in lista scrisa. E ca in bancul ala cu „mai rasfirati”? Care e treaba cu GDS- 22? Se fac referiri la „sediul vechi”, in revista nici pas despre initiativa, si cam atat. Si ca sa inchei intr-o nota cum altfel decat optimista, mi-a placut cum ai demontat explicatiile lui Lazaroiu, legat de, vezi doamne, cum au avut acces toti ziaristii la dosarul cu interceptarile si cum au aparut ele imediat. Touche.
Tizu’.

Şi poliţiştii plîng. Rolul României curate « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET  •  16 noiembrie 2010, 23:50

[…] chestie care-mi sărea în ochi este delimitarea cît mai clară de politic pe care a vrut s-o facă Tolontan. Frica de eticheta […]

Comentează