Lucescu şi fibra sa

Mircea Lucescu s-a calificat şi e supărat. E singurul antrenor român care a trecut de grupele noului format al Ligii Campionilor. Nu o dată. De trei ori a trecut, întîi cu Galatasaray, în 2001 şi în 2002, şi acum cu Şahtior, în 2010.

miercuri, 8 decembrie 2010, 11:29

Mircea Lucescu s-a calificat şi e supărat. E singurul antrenor român care a trecut de grupele noului format al Ligii Campionilor. Nu o dată. De trei ori a trecut, întîi cu Galatasaray, în 2001 şi în 2002, şi acum cu Şahtior, în 2010.

Da, ştiu. Ori de cîte ori scriu despre Lucescu, apar contestatarii săi. Îl detestă, îl numesc „ţigan” şi apasă pe defectele sale, reale sau imaginare. Reale ca ale oricărui om.

E atîta ură, ură pînă la fibra sa umană, ură de ar vrea să-l şteargă de pe faţa Pămîntului, ură încît înţelegi, văzîndu-l pe acest bărbat tremurînd meticulos pînă şi la meciul cu Braga, care e soarta valorilor într-o ţară lipsită de sentimentul nobil al „celui bun”.

L-am urmărit, acum cîteva zile, pe Cristian Tudor Popescu la ProCinema. Jurnalistul prezenta filmul „Philadelphia”. S-a expus admirabil, cu năvala curajoasă a omului liber, spunînd că nu-i agreează pe homosexuali, dar nici nu-i detestă. Că şi-a aruncat ochii de bărbat pe filmele porno. Dar a mai spus CTP, cel pe care îl ştim, neschimbat, puternic şi nepreocupat dacă ne place sau nu de el, a mai spus că ceea ce l-a impresionat în filmul despre avocatul eminent bolnav de SIDA este felul în care America îşi protejează şi-şi califică cetăţenii în funcţie de ceea ce dovedesc în viaţa lor, în funcţie de ceea ce ştiu să facă, în funcţie de creierul, efortul şi realizările lor.

Se ridică aburul deasupra estului Ucrainei. În lumina reflectoarelor, la un an şi jumătate după ce a cîştigat Cupa UEFA, Lucescu se pregăteşte să meargă mai departe, urmărit de atîta invidie, mînie şi ignoranţă, toate inutile şi suficiente ca să-l califice pînă în ultima sa fibră umană.

Comentarii (60)Adaugă comentariu

gery76  •  9 decembrie 2010, 22:00

Se spune ca stelistii il urasc pe Lucescu.
Eu sunt un mare fan al Craiovei si nu pot uita caracterul acestui om cu reale calitati de antrenor dar cu uriase carente comportamentale.Exponentiala pentru caracterul sau indoielnic ramane atitudinea sa fata de marea echipa a Craiovei ,care prin jucatorii sai majoritari i-au adus calificarea la Euro’84,chiar in meciul decisiv de la Bratislava marcand Geolgau,iar la turneul final au mers ”uriasii”jucatori Dragnea si Zare precum si toti copiii lui de suflet de la Hunedoara .Celalalt exemplu concludent asupra caracterului josnic afost in prel. worl-cup’86 cand desi jucatorii stelisti luasera titlul si dupa aceea a urmat traseul excelent din C.C.E fotbalistii acestei echipe erau ocoliti constant in selectia alcatuita de Lucescu.Nu poata lipsi analiza perioadei din Italia considerata apogeu dar care in realitate a fost un mare fiasco,cu doua promovari din serieB in serieA ambele cu Brescia si trei retrogradari doua cu Brescia si una cu Reggiana si marele esec al antrenarii lui Inter unde ajunsese subiect de bancuri al jucatorilor si unde a fost aruncat ca o masea stricata.Concluzia este ca palmaresul lui Lucescu nu este asa de luminos cum este zugravit cu multa linguseala si obedienta de catre aplaudacii lui Lucescu.

ploiesteanu  •  9 decembrie 2010, 23:12

@maradonic.Te inseli! Lucescu nu l-a folosit pe Rednic libero la nationala,ci fundas dreapta si in cateva meciuri mijlocas.Doua din meciurile ca mijlocas au fost la Bratislava si pe Wembley,la acel 1-1,unde Rednic a avut evolutii foarte bune.Libero era Stefanescu,un jucator deosebit,capitanul ,unul din liderii echipei.Ca sa joace Belo(care a devenit apoi un jucator de superclasa}ar fi trebuit ca Stefanescu sa stea pe banca si nu se impunea asta,in ciuda varstei Stefanescu,era foarte bun,foarte sigur,experimentat,un lider al echipei.Ar fi fost ca si cum ,in zilele noastre,Chivu ar face tusa,ca sa joace un tanar talentat,Gaman sa zicem.Singura data cand ar fi putut fi folosit Belo,ar fi putut fi cu Irlanda de Nord,cand Stefanescu era suspendat,insa Mircea Lucescu a preferat sa joace cu Iovan, langa Iorgulescu,in centrul apararii,mizand poate pe forta lor.

Domnule Tolontan,felicitari pentru articol,ati surprins foarte bine situatia,stau marturie si multe din comentariile de fata.

tulceanul  •  9 decembrie 2010, 23:19

Catalin ai intuit perfect : sunt multi contestatari , la fel de multi pro Lucescu. Unii il numesc tigan..

dragii mei sunt mandru ca Lucescu este roman de-al meu, ma bucur pentru succesele lui. chiar daca sunt in afara tarii. oriunde a antrenat a facut performanta! tigani avem si la microsoft, si la yahoo!

defecte avem cu totii nu doar Lucescu ! eu de exemplu tin cu Steaua..

vsteaua86  •  9 decembrie 2010, 23:41

El si mai ales fiu-sau urasc Steaua,bineinteles ca toata suflare Stelista ai vom uri toata viata,si in Ghencea ei nu au ce sa caute….NICIODATA.

m  •  9 decembrie 2010, 23:56

Spre deosebire de altii el a creat echipe si jucatori, nu invers.
Asta inseamna meseria. Merita respect. Din partea mea il are.

Butago  •  10 decembrie 2010, 0:12

Aş vrea să-l întreb pe gery76 dacă el este ţesut numai din virtuţi sau poate că are şi vreo carenţă? Lipsa de respect pentru talentul sau succesul celuilalt vine din complexe şi micime morală. Nu-i nimeni perfect şi nici Lucescu nu pretinde că e. Nu există antrenor mare care nu ar fi avut şi eşecuri mari. Uitaţi-vă numai la Jose Mourinho ce ruşine a păţit în meciul cu Barselona. Şi nici la Chelsy n-a strălucit deloc.Lucescu e un profesionist desăvârşit. El face echipe mari nu cu jucştori de 100 de milioane ca alţii, ci cu nişte tineri anonimi pe care îi descoperă şi promovează singur. Doi juniori de la Şahtior au ajuns deja la naţionala Braziliei. Ce echipă din centrul şi estul Europei a mai reuşit asta? Nu loviţi în Lucescu, pentru că e un un munte de inteligenţă, intuiţie şi competenţă în materie de fotbal. România se poate ridica sus doar escaladând piscurile pe care i le oferă personalităţile sale de marcă. Acestea nu sunt multe însă. Una dintre ele este neîndoios Mircea Lucescu.

kla2005  •  10 decembrie 2010, 5:31

@gery76 – foarte corect

Stimate dl. Tolo nu il mai ridicati in slavi pe acest om care are performante numai in regim dictatorial
E o nulitate si ca antrenor, dar mai ales ca om.

Bogdan  •  10 decembrie 2010, 11:29

Deși sunt stelist… Lucescu e cel mai bun în ceea ce face. Bravo lui.

Jurnal Bio  •  10 decembrie 2010, 15:30

Palmaresul lui Lucescu este modest la nivel international, dar urias pentru Romania. Niciun alt antrenor nu a avut performante intr-un interval de timp atat de mare, aproape 40 de ani pe banca.

eicimic  •  10 decembrie 2010, 23:45

e foarte greu sa faci performanta la nivel european,nu numai in fotbal,ci si la pus faianta.

Comentează