Directorul de achiziţii al lui Ridzi devine directorul de achiziţii al lui Funeriu. Ministrul cere sa fie demis

UPDATE: A sunat de la Bruxelles, la redacţie, ministrul Daniel Funeriu. El a declarat: „Am citit articolul din Gazetă, nu ştiam despre această numire şi vreau să vă spun două lucruri. Unu: i-am cerut doamnei Melinte să revină asupra deciziei de numire a lui Marius Mărcuţă. Doi: ne-am constituit ca parte civila împotriva tuturor celor din lotul Ridzi ca să recuperăm pagubele”.
La întrebarea „Ce înseamnă să revină asupra deciziei de numire?”, ministrul a răspuns: „Cred că înseamnă să-l demită pe Mărcuţă. E decizia doamnei Melinte, care are autoritate în sport, însă eu i-am spus clar că trebuie să ne apăram principiile după care funcţionează ministerul”.

duminică, 13 februarie 2011, 11:35

UPDATE: A sunat de la Bruxelles, la redacţie, ministrul Daniel Funeriu. El a declarat: „Am citit articolul din Gazetă, nu ştiam despre această numire şi vreau să vă spun două lucruri. Unu: i-am cerut doamnei Melinte să revină asupra deciziei de numire a lui Marius Mărcuţă. Doi: ne-am constituit ca parte civila împotriva tuturor celor din lotul Ridzi ca să recuperăm pagubele”.
La întrebarea „Ce înseamnă să revină asupra deciziei de numire?”, ministrul a răspuns: „Cred că înseamnă să-l demită pe Mărcuţă. E decizia doamnei Melinte, care are autoritate în sport, însă eu i-am spus clar că trebuie să ne apăram principiile după care funcţionează ministerul”.

Un personaj prea puţin cunoscut pentru a fi criticat şi o afacere prea lungă pentru a mai fi interesantă. Aceasta e povestea lui Marius Mărcuţă, fostul director de achiziţii şi investiţii din perioada operaţiunii „2 Mai”.

Mărcuţă a fost învinuit penal de DNA, conform referatului datat 20 iulie 2009, a fost demis de către Sorina Plăcintă, succesoarea Monicăi Ridzi, şi recent s-a întors în sportul românesc, pe exact aceeaşi poziţie!

Imediat după venirea în funcţie, ministrul Daniel Funeriu afirma public pe 9 februarie 2010 că „funcţionarul public trebuie să fie dincolo de orice suspiciune, iar eu nu voi angaja sau menţine în funcţii oameni fără probitate morală”.

Dacă e aşa, Marius Mărcuţă face notă discordantă în mandatul derulat de Funeriu în sport. Întîi, pentru că este cercetat de DNA într-un dosar de corupţie instituţională. El este cel care, după discuţia cu Ridzi, l-a sunat pe omul de la IT şi i-a spus să şteargă mailurile în care falsificaseră contractele. El l-a supravegheat în birouri pe inginer cînd acesta a umblat, inutil, la calculatoare.

A doua oară, pentru că, potrivit dosarului CNSAS publicat în ediţia de azi de Gazeta Sporturilor, Mărcuţă a fost informator al Securităţii. El a fost racolat pe 31 ianuarie 1989 şi pe 2 februarie îşi turna deja un coleg de la ferma horticolă din Beneşti, Bacău, pentru că „obişnuieşte să audieze programele muzicale transmise de postul de radio Europa Liberă”. Genial! „Programele muzicale”.

În loc de două concedieri, Mărcuţă a obţinut o angajare. La un an şi 8 luni după ce justiţia a pornit investigaţiile în cazul Ridzi, revenirea silenţioasă, fără concurs, a funcţionarului pe poziţia din care se cheltuiesc banii explică exact cum funcţionează sistemul.

„Tipul e de o viclenie incredibilă la audieri”, mărturiseau surse judiciare despre momentul în care Mărcuţă era în corzi, la începutul afacerii „2 Mai”. Între timp, nici nu mai e nevoie de viclenie. Totul se derulează la vedere. Monica Ridzi e parlamentar şi membru al partidului de guvernămînt, iar directorul ei de achiziţii devine directorul de achiziţii pe sport al actualului ministru PD-L.

Europa Liberă a încetat să emită.

Comentarii (35)Adaugă comentariu

Tweets that mention Directorul de achiziţii al lui Ridzi devine directorul de achiziţii al lui Funeriu : Cătălin Tolontan — Topsy.com  •  14 februarie 2011, 0:37

[…] This post was mentioned on Twitter by Sibiuspot.com, George Costiță. George Costiță said: Directorul de achiziţii al lui Ridzi devine directorul de achiziţii al lui Funeriu http://bit.ly/gIVLh4 […]

Sorin  •  14 februarie 2011, 2:26

Ok, a colaborat cateva luni cu securitatea timp in care a
a facut 2 rapoarte despre 2 colegi de-ai sai, nici o dovada ca vre-unul din ei a avut de suferit.
Se stiu alti securisti celebrii din cauza carora au si murit oameni si ii vezi zi de zi la televizor (in parlament sau la conducerea unor mari firme).
Oauuu a fost inscris in PCR, mai stiu alte cateva milionae, ma lasa rece.
A devenit directorul de achizitii al unui minister! Fara concurs! ?
Ok, treziti-va!
Nu, nu a fost un cosmar, traiti in Romania….

Marmeladow  •  14 februarie 2011, 2:49

Cind i-am vazut in primii ani de studentie cum se dadeau de ceasul mortii sa devina membrii PCR, cum susoteau retrasi intr-un colt, 3-4, punind la punct scenariul cu „propunerile” reciproce in functii UTC sau UASCR, mi-a devenit clar cit de inradacinat era raul. Fatarnicia, lasitatea, minciuna, tradarea, sint „uneltele” celor care nu-si pot face un drum onest. Ei au raspindit otrava care a imbolnavit sufletul Romaniei si, multumita lui Ion Iliescu, primul frontist salvator national, „spontan” si live, o fac in continuare. Mai ales Valea Jiului e o cloaca de nedescris, infiltrata si dezumanizata metodic de fosta securitate, servind orice stapin, indiferent de culoarea politica, pretul fiind singura necunoscuta a jocului. Fostii studenti deveniti datorita „meritelor” sefi de combinate si ulterior actionari majoritari nu s-au schimbat, si-au perfectionat numai metodele! Ce viitor poate avea o societate cladita pe minciuna?

sacalu  •  14 februarie 2011, 6:43

N-o lasati asa scaldata, e pacat de timpul ocupat de aceasta super investigatie!!! Spor la treaba si, Catailne, tineti-o tot asa! Succes!

saramango  •  14 februarie 2011, 8:04

Ai lasat-o balta cu patinuarul din Brasov. Vezi ca se apuca sa construiasca altul !!

gogu de la 2  •  14 februarie 2011, 9:21

si asa, lupta cu marea coruptie continua si azi… si vor trai fericiti pana la adanci batraneti.

cezar  •  14 februarie 2011, 9:35

Mie imi place Funeriu. Sper sa se sesizeze. Oricum, ii vor gasi un alt loc spalatorului de bani si turnatorului de creiere.

dr. b  •  14 februarie 2011, 10:15

…iar Dumneavoastra ati tinut cu ei…

gogu  •  14 februarie 2011, 10:24

BRAVO..
Intrebare Domnului Tolontan: este adevarat, ca in cazul in care PSD ar fi obtinut Ministerului Tineretului si Sportului,in anul 2008, ati fi fost propus pentru functia de ……?
Cel ce e fara pacat sa ridice primul mana !
In rest asa e, cum le ziceti, dar oare de unde aceasta inversunare pentru o fapta de coruptie totusi mica pentru valoarea lor?

beep  •  14 februarie 2011, 10:30

pai funeriu pe ce baza a ajuns ministru? in afara ca stie calcula viteza pumnului prezidential… asa va mirati de parca nu ati sti in ce tara traiti

Cătălin Tolontan  •  14 februarie 2011, 11:39

gogu: prostia asta a venit dinspre pd-l, a spus-o chiar ridzi, disperata. Nu, nu e adevarat si stilul acesta de gindire, ca tot ce-si poate dori un om e o functie de ministru, este el insusi absurd. Cind investigam salile lui Nastase, pesedistii spuneau ca o fac pentru ca voi primi o functie in guvernul D.A. sau, apoi, guvernul PD-L 🙂

MBEBE  •  14 februarie 2011, 11:49

FII CU OCHII PE EI TOLONTANE ,NU-I LASA SA MISTE PE MAFIOTI !

curios  •  14 februarie 2011, 12:04

LEGAL, ce posturi NU POT OCUPA cei cu sentinte definitive ce confirma deciziile CNSAS? Vicepresedinte la Senat e OK? dar director la achizitii nu e?

TOLO: voi verifica pontul din sport pe care mi l-ati oferit

cneius  •  14 februarie 2011, 12:08

inca o dovada ca nici macar presa nu are vreo puitere in romania. rau am ajuns si inca nu s-a terminat.

COsmin  •  14 februarie 2011, 12:42

D-le Tolontan, stiti ce e tragic in cazul dvs.? Ca va deranjeaza paiul din ochi (adica acel M.Marcuta ce-si turna colegii care ascultau Europa Libera), dar nu va deranjeaza barna din propria ograda care-si turna familia la Securitate si care acum se viseaza al 2-lea om in stat (stiti despre cine vorbesc)! Uscaturile au ajuns peste tot, in tot spectrul politic, au avut timp sa prinde radacini din ’89 incoace. Oare sub obladuirea cui? A celui care patroneaza alternativa la actualul presedinte! Mi-e teama de ziua in care veti scrie doar despre sport iar pe antene va fi liniste.

Cătălin Tolontan  •  14 februarie 2011, 12:55

COsmin: amintiti-va ca am scris impotriva abuzurilor din sport si pe vremea in care PSD+PC erau la guverare, iar PC avea chiar portofoliul sportului

Bibi  •  14 februarie 2011, 13:12

Catalin, multumesc pentru articol ! Un om care toarna stupid la doua zile dupa adeziune este criminalul perfect, prost, arivist si fara remuscari. Nici nu stii care-i mai periculos, asta sau golanul ala de Pasat, cu limbaj de puscarias.

Total de acord cu comentariul lui Marmeladow. Surprinde perfect atmosfera din mediul studentesc al anilor ’80.

COsmin  •  14 februarie 2011, 13:23

D-le Tolontan, pacat ca ancheta dvs. de atunci n-a avut acelasi succes ca cea de acum (si nu sunt deloc ironic). Astept ca toti oamenii politici acuzati de fapte de coruptie sa raspunda in fata justitiei, nu sa se ascunda in spatele imunitatii iar Parlamentul sa-i apere.

Cătălin Tolontan  •  14 februarie 2011, 14:23

COsmin: asta, trebuie sa admiteti, nu mai e responsabilitatea celor care scriu, ci celor care fac cercetarile legale

monica: vom verifica, daca mai ai detalii le poti trimite, te rog, pe catalin.tolontan@gsp.ro. Inca o data multumiri

chimir sen  •  14 februarie 2011, 14:32

Marcutii astia-s adevarati „survivori” indiferint de regim politic,sau culoare politica …Daca Funeriu (Melinte) il da afara , maine va aparea in alt munister ,poate pe o functie chiar mai importanta …Va luptati cu morile de vant …

Cata  •  14 februarie 2011, 14:47

Laudabila intentia de a demasca raul si coruptia din sport, dar nu cred ca se poate schimba ceva dupa aceasta sesizare – sunt convins ca acest Marcuta va fi angajat „tiptil tiptil” pe aceeasi functie, cand se vor mai linisti apele. Poate ca si la anul ar fi bine sa verificati unde lucreaza Marius Marcuta 🙂

Omul lui Ridzi s-a întors pe aceeaşi funcţie pe care a avut-o înainte de scandalul “2 Mai” | Financiarul  •  14 februarie 2011, 14:55

[…] Iacob Ridzi, Marius Mărcuţă, s-a întors în instituţie, exact pe aceeaşi poziţie. Potrivit tolo.ro, Marius Mărcuţă a fost repus în funcţie, în instituţia condusă acum de Daniel Funeriu, […]

ANdrei  •  14 februarie 2011, 15:09

supertare!

Marius  •  14 februarie 2011, 15:15

Nu va mai mirati.
Doamna Melinte a facut din columbofilie sport national in Romania si mai mult a autorizat o federatie care nici macar nu exista la momentul respectiv sa coordoneze toata columbofilia romana.
Mai exact e vorba de vre-o 12000 de oameni.
Acestora li sa bagat pumnul in gura si unui grup de interese li sa dat dreptul de a devenii … federatie sportiva … ca si fotbalul, handbalul … si porumbeii!!!!
Treziti-va oameni buni, pe astia nu-i intereseaza decat banul.
Indiferent ca federatia columbofila care exista in Romania de atatia amar de ani a sezizat si a dat in judecata ministerul atat Melinte cat si Funeriu s-au facut ca ploua.
Cand li sa cerut alegeri intre toti columbofili romanai – pauza!!!
La fel si cu acest personaj specilizat in contracte … destepte.
Pacat ca Gazeta nu se sesizeaza cu privire la acest nou sport … sa va dau eu materiale de sa ramaneti masca de ce au putut sa faca.
Pacat de tara asta.

Oscar  •  14 februarie 2011, 15:37

Cataline, nu spun ca nu ai dreptate in povestea Ridzi. Numai ca faci unele greseli. De acordarea sumelor umflate se face vinovat acest mizerabil turnator, despre care abia acum va aud vorbind. Ridzi se face vinovata de prostie, prostie pentru care a platit si va mai plati. Pentru numirea acelui infractor (pentru ca e clar ca omul nu a umflat din prostie decontul)se face vinovata Doina Melinte. Nu am auzit ca ar fi intrebat-o cineva pe ce criterii l-a propus ea in functie.

cata  •  14 februarie 2011, 18:45

mda….misto!!! nu numai ca n-a primit nicio pedeapsa,ba chiar a revenit in forta nenea! iar flutur ieri avea obraznicia sa se lege de ponta si nastase!!! sunteti foarte corecti domnilor pd-l-isti!

FisherKing  •  14 februarie 2011, 19:43

Domnule Tolontan, e laudabil ce faceti, dar ma intreb totusi cate zile vor mai trece pana cand veti fi tras pe linie moarta. Va ambitionati sa respectati menirea naturala a presei intr-o societate in care presa a devenit un apendice corporativ, exact ca in Statele Unite, mama democratiilor propagandistice. Stau si ma intreb daca o eventuala accedere la putere l-ar determina pe proprietarul trustului al carui angajat sunteti sa permita in continuare asemenea investigatii si dezvaluiri, dar din tabara lui. Si ma mai intreb cum veti reactiona atunci cand vor incerca sa va „redirectioneze” preocuparile gazetaresti. Pentru ca o vor face, fara indoiala.
@gogu
O fapta de coruptie e o fapta de coruptie, nu se judeca dupa dimensiuni, cel putin asa spune legea. E adevarat ca prin definitie legea e o notiune relativa si devianta, pentru ca e creata si adoptata de catre cei care detin puterea intr-un anumit moment, iar asta nu garanteaza ca va servi si celorlalti. Dar vinovatia nu se cuantifica, e o chestiune de bun simt, fara conotatie juridica. Comparatii precum cea facuta de dvs mai devreme, rezida din incapacitatea justitiei romane de a-si face datoria, indiferent de influente si interese si de a aplica aceeasi masura pentru toti, fara a lua in calcul apartenenta politica sau genealogica. In ceea ce priveste aceasta institutie in Romania, e doar o gluma proasta si nociva. Personal, voi recunoaste o hotarare judecatoreasca abia dupa ce justitia romana va da primul semn de bun simt, de normalitate: condamnarea batranului edec pentru 13-15 iunie 1990 macar, daca nu pentru intreaga mascarada pe care ne-a servit-o si care a facut atatea victime.

geta  •  14 februarie 2011, 20:03

asta-i pitifelnic,altii sunt conducatori de institutii centrale, via prof tuzgureanu, au colaborat, colaboreaza cu urmasii urmasilor, isi promoveaza nepotii, amantii mai tineri cu 20 de ani, vecinii, lingaii.

yahoo  •  14 februarie 2011, 20:41

@ Marmeladov: Multumesc ca ai pus punctul pe i, imi amintesc senzatia. Oameni care, sigur, „n-au facut niciun rau nimanui” si „oricum ei nu credeau in partid, s-au inscris doar asa, ca o faceau toti” (care toti?). Nimeni n-a vorbit indeajuns de mizeria morala a celor care se pregateau sa se catere in sistem din studentie, in ultimii ani ai regimului. Ce-a fost in anii 60, 70 nu stiu, dar in 88-89 nu te constrangea nimeni sa ajungi turnator sau membru de partid!

petre stelistu  •  14 februarie 2011, 21:47

Nimeni nu a platit nimic si nici nu o sa plateasca.Atata timp cat sunt dovezi si nimeni nu e arestat sau sa aiba averea(afacerile) sub sechestru,tot ce e scris in presa e egal cu zero.Ganditi-va,cum Adrian Nastase a furat sute de milioane de euro de la poporul roman si a avut neobrazarea sa spuna ca afacerile sunt incepute cu banii de la MATUSA TAMARA.Ce functie are acest hot in momentul de fata,dupa ce a mintit un popor intreg?El este cel mai mare exemplu al politicii romane.In ochii poporului roman,Romania este o tara prezidentiala,dar adevarul ca tara e controlata de senat(kk) si parlament(maca).Le-as pune cu litera mare,dar nu cred ca se merita.

Emil  •  14 februarie 2011, 23:18

1. Despre tovarasul Marmeladow: are memorie scurta, adica reproduce doar ce ii convine. Pana la capat, totusi. Daca nu erau primiti in partid, treceau de baricada si deveneau oponenti. Totusi, la nivelul studentesc nu toti analfabetii erau facuti membrii PCR. Nici urmasii clegionarilor. Interesanta schimbarea lor la fata. NU stiu cum a ajuns membru de partid tovarasul Bogdan Olteanu.
2. Tolo s-a oprit in cercetarea despre Ridzi la niste firme ciudate. Sigur, asa cum spune toata lumea, nu e normal sa duca un jurnalist ancheta pana in cele mai adanci cotloane. Totusi un repros (si nu numai lui).
In semtembrie 2010 a aparut http://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/aas-rs-10
un raport al Curtii de Conturi a Romaniei in care se arata
„Decizia nr 10 a Curtii de Conturi, din 27 august 2010, privind abaterile de la legalitate si regularitate asupra situatiilor financiare intocmite in anul fiscal 2009 de catre fostul Minister al Tineretului si Sportului (MTS) scoate la iveala o situatie diametral opusa celei retinute pana in prezent de DNA in sarcina fostului ministru Monica Iacob Ridzi. Si anume ca toate platile legate de evenimentele Zilei Tineretului din mai 2009 au fost facute „fara aprobarea ordonatorului principal de credite”. Adica, fara semnatura Monicai Ridzi care, prin rezolutia de incepere a urmaririi penale data in august 2009 de procuroarea Mariana Alexandru de la DNA a fost acuzata de urmatoarele: “Iacob Ridzi Monica Maria, in calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea platilor catre cele doua firme (n.n. – SC Artisan Consulting SRL si SC Mark SRL) pe baza unor documente justificative intocmite cu incalcarea dispozitiilor legale, ceea ce a avut drept rezultate plati pentru servicii neprestate, mai mari decat pretul de piata al serviciilor ori triple, pentru o singura prestatie” – (vezi facsimil).”\
Din pacate reactii zero in presa, inclusiv Tolo. De ce oare? Nu stiu iar a imi da cu presupusu…
Efecte?
Se vad mai sus.
Emil

in numele dreptatii  •  14 februarie 2011, 23:55

Adica, mai precis, e plina presa de informatia ca insusi seful unitatii de politici publice, numit de dl ministru in functie, a dat cu subsemnatul pe la DNA – este vorba de celebrul caz „Mita la BAC – 2010”, in care inculpatii (ulterior arestatii) declara in scris sub semnatura ca (citez): „Dorel Avram, a recunoscut că, prin intermediul omului de afaceri clujean Gelu Adămuţă, a intervenit pe lângă Valentin Sorin Popescu, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei. În plus, profesorul Avram a recunoscut că a plătit pentru acest serviciu suma de 1.000 de euro.”, „“Numele lui Valentin Popescu, seful Unitatii de Politici Publice din cadrul MECTS apare in majoritatea declaratiilor lui Ioan Rus, directorul Grupului Scolar Alexandru Borza.”
DECI…TOLERANTA ZERO?!

Funeriu cere revocarea unui director de pe vremea lui Ridzi, revenit la minister | Stiri din Politica  •  15 februarie 2011, 0:11

[…] Catalin Tolontan, jurnalist la GSP, a scris si pe blogul sau, relatand reactia ministrului: acesta a sunat la redactie, spunand ca a cerut revocarea lui Marcuta. […]

Proverbu’  •  15 februarie 2011, 4:43

Pai, atunci nu e nici o greseala, domnu’ Oscar: prostia si domnia se platesc! D-na Ridzi le-a avut din plin, pe amindoua. Putem fi de acord ca nu e vina ei, sarmana: de vina e cine-a pus-o acolo, sa faca lucruri la care nu se pricepea (de exemplu sa gestioneze onest si cinstit, cum ii sade bine unui demnitar, nu-i asa?) – si-atunci a facut si ea ce stia sa faca, gainarii… Oare cine a pus-o acolo sus?

opinie  •  15 februarie 2011, 14:49

Cine va da informatii, nu vi le da cum trebuie. cat de constient esti ca publicati doar ce va convine, si nu adevarul? Va lasa constiinta sa va odihniti noaptea? Adica chiar vrei sa imi spui ca acest nene e „pazitorul banilor din sport”??? Un simplu angajat dispune cum vrea de banii pt sport? e la latitudinea lui asta, a lui sau a oricui alt angajat? sa fim seriosi, stii f bine ca nu, „draga Tolo”. probabil ca a deranjat foarte, foarte mult…si pe multi, care nu au mai avut acces la „miere”…prea ne luati pe toti de prosti, de ignoranti si de habarnam-isti…te crezi formator de opinie? da, pt ignoranti probabil. pentru cei care stiu cum stau lucrurile de fapt in sport, nu esti decat un mincinos partinitor. dar…nu mor caii cand vor cainii si fiecare primeste exact ce merita, la un moment dat.

Comentează