Miercuri dimineaţă, acum 25 de ani

A căzut tot într-o dimineaţă răcoroasă. Ca şi azi, doar că era miercuri.

sâmbătă, 7 mai 2011, 11:18

A căzut tot într-o dimineaţă răcoroasă. Ca şi azi, doar că era miercuri.

Bucureştiul se trezise, îşi trimisese muncitorii spre platformele industriale şi copiii la şcoală. Începea o nouă zi obişnuită, liniştită, indistinctă. Străzile erau aproape pustii, doar cîteva maşini aşteptau la stopul de la Universitate şi, mai sus, spre Coloanele dinspre ASE, studenţii „schimbau clădirile” în pas mecanic.

La suprafaţa oraşului nimic nu anunţa finala Cupei Campionilor Europeni. O echipă românească se calificase pentru prima oară în finală. Şi ce? Ziarele acoperiseră prima pagină cu stăpînii vremii.

„Sportul”, el însuşi cenzurîndu-se la greu, nu se mai găsea de la 7 dimineaţa, însă acesta era un lucru obişnuit. Nici o forfotă, nicăieri, nici o emulaţie vizibilă, doar discuţii izolate, la un borcan de zacuscă deschis pe birou, între colegii de serviciu.

Şi totuşi, aşa cum se întîmpla de fiecare dată în acei ani terminali ai comunismului, dacă erai atent puteai surprinde o vibraţie ascunsă. Nu ştiai de unde vine, poate de la ochii omului care stă în troleibuz lîngă tine şi pe care ţi-l imaginezi gîndindu-se şi el la meci sau poate de la vînzătorul de la chioşc care-ţi dosise „revista cu finala”, un supliment scos pe hîrtie lucioasă, oauuu, mai tare de iMax-ul de astăzi! Iubeai sportul si simţeai că faci parte dintr-o comunitate amplă şi secretă care freamătă, grăbindu-se spre un eveniment atît de mare şi de neaşteptat încît nu ştii cum să-l trăieşti.

Astăzi, totul pare o fantezie răsuflată, dar adevărul e că, în acel timp, să numeri cum se scurg orele pînă la un meci şi să faci asta doar în sufletul tău, fără internet, fără telefoane mobile si fără televizor, era o formă de a trăi cu pasiune, împotriva îndobitocirii şi lipsurilor curente. Aşteptarea se simţea la fiecare partidă importantă; nu conta că erai dinamovist, stelist, craiovean, orice altceva sau suporter al „naţionalei”. Era Rezistenţa Microbistă, imposibil de găsit în lucrările despre comunism,discretă, infimă la scara istoriei, dar pe deplin reală.

Steaua – Barcelona a fost, nu e nici un dubiu, cea mai modest promovată finală de Liga Campionilor în ţara uneia dintre participante! În timp ce Spania fierbea, celebrîndu-şi în avans triumful înlesnit de organizarea acasă a meciului, România îşi trăia cu încetinitorul dimineaţa de 7 mai 1986. Usor, temperatura urca de la 12 grade la 18, la fel ca azi. Ce coincidenţă, pînă şi vîntul se simte aproape identic.

Timpul se scurgea şi liniştea rămînea intactă. Mai erau cam 10 ore pînă cînd, în cartierele întunecate, prin geamurile deschise, se vor auzi ţipetele acelea aproape neomeneşti de bucurie, singurele urlete publice îngăduite în public. Dar, în acea dimineaţă vîntoasă, nimeni nu credea că vom avea ocazia să strigăm.

Comentarii (84)Adaugă comentariu

Flaviu  •  7 mai 2011, 11:53

Ce vremuri…Imi aduc aminte cum eram tinuti in tensiune pana pe la buletinele de stiri de la radio de la ora 13. Abia atunci se anunta ca „meciul va fi transmis in direct la postul de radio si televiziune”. Finala o sa o tin minte toata viata, oricum nu cred ca vom mai apuca vreo finala cu echipe romanesti. Aproape ca am murit la penalty-urile ratate de ai nostri. A doua zi am ajuns ca prin vis la scoala unde fotbalul era primul subiect al zilei, iar noi jucam in fiecare zi pe viata si pe moarte Steaua-Dinamo (clasa a 7-a). Ce putine aveam, dar ce frumos era!

gretzky  •  7 mai 2011, 12:18

ce nasol ca traim din amintiri!ce bine ca,totusi,ne aducem aminte un asemenea MECI nu care nu se mai va vedea in Romania zilelor noastre!ce tragic,am ajuns sa vedem niste grobieni pe toate posturile de televiziune si nu ne vedem adevaratele valori din alte sporturi,pentru ca fotbalul e la si altele,chiar daca inca se mai vinde!
cataline,ca nu suntem departe ca virsta si pot sa-ti spun asa,ce vremuri au fost in ’86,ce meciuri de fotbal pe maidan intre blocuri!ce nebunie a fost in ziua de 8 mai,ce mindru am fost!eram la scoala si eram cvadruplu de mindrie,mindrie pe care n-o mai vedem pe nicaieri in zilele noastre!pentru nimic!si la nimic!pacat ca sunt o gramada de pusti,care nu stiu ce inseamna SPIRITUL unei echipe,sacrificiile PE CARE LE FACI pentru care a pleca de acasa sa vezi meciurile ECHIPEI TALE si toate astea la timpul trecut!nu,nu am gresit cind am scris asta,timp,verbe!acum nu se mai merita sa-ti lasi sotia acasa pentru a te duce la meci,nu se mai merita berea bauta in buza stadionului,amenzile,timpul pierdut!chiar nu se mai merita nici sa te uiti la tv!pacat,unii,stii tu cine,au lasat fotbalul de izbeliste,si nu e vina suporterilor!

alex_mihai  •  7 mai 2011, 12:22

Felicitari pt.articol

Leo  •  7 mai 2011, 12:26

Ce ciudat e, imi amintesc ziua mai bine decat pot sa-mi amintesc ce am facut acum o luna. Ce bine imi amintesc: un oras mic de provincie, imbracat intr-un echipament care semana cu al Stelei, cu jambiere de la echipa de rugby a Stelei, pe care mi le daduse un amic de la Rulmentul Barlad, tremurand o zi intreaga si apoi o bucurie pe care nu cred ca am mai avut-o sau o sa o mai am vreodata. Si apoi bucuria de pe strazi!Am pastrat si ziarul de pe 8 Mai, ziua partidului, doua exemplare pe care le am inca.
Mare echipa am avut!

octavian  •  7 mai 2011, 12:29

Vorba lui Florin Calinescu: Cat o sa plangem dupa ce a facut baba moarta striptease in 1986! Hello suntem in 2011:Barcelona joaca iar finala, iar Steaua joaca finala locurilor 6-7 cu Gaz Metan Medias!

fanulumocanu  •  7 mai 2011, 12:29

ma bucur ca am trait acea zi si da, asa era, numaram orele pana la inceperea oricarui meci… chiar daca era transmis numai la radio.nu-mi aduc aminte cum am trait meciul dar imi aduc aminte ca dupa meci tata a deschis larg geamul sa se aeriseasca pentru ca fumase tot meciul carpati. in cartier era o liniste curata. in noaptea aia primavara , blocurile, oamenii erau la locul lor… cred ca de-atunci serile de mai mi se par cea mai buna perioada a anului.

milan6  •  7 mai 2011, 12:30

85-86
Steaua – Vejle 4-1 1-1
Steaua – Honved 4-1 0-1
Steaua -Kussissi 0-0 1-0
Steaua -Anderlecht 3-0 0-1
daca in editia 2005-2006 cel mai bun an dupa Lovilutie ,cel mai bun an Becali,
Steaua juca in CCE (fara echipele de la locul 2 in jos) contra campioanelor Danemarcei , Ungariei , Finlandei , Belgiei NU-I ASA CA SE CALIFICA IN FINALA?
e drept , era mai greu contra lui Ronaldinho . . .

Cătălin Tolontan  •  7 mai 2011, 12:36

milan6: da, dar spune si cine juca la honved, aproape toata nationala ungariei, cu detari in frunte. Plus cine era anderlecht atunci 🙂

gretzky  •  7 mai 2011, 12:39

completare,m-a luat aducerea aminte si nu am terminat ideea cu pustii,completez acum:e pacat de pustii astia traiti pe mess,care nu au habar de ceea ce a insemnat Steaua pentru Romania in vremurile alea,si lasam odele aduse partidului,pentru ca erau obligatorii si cine nu aducea in discutie aportul Familiei Prezidentiale era nevoit sa indure ceva!vorbesc de urletele,asa cum ai spus si tu,urletele alea din noaptea de 7 mai!ceva nebunesc pentru cei care erau atunci,o timpenie pentru cei de azi!

ghiaurul  •  7 mai 2011, 12:41

eram student , la meciul cu anderlecht am stat 11 ore la „coada” ( a se citi imbulzeala) , am luat 4 bilete cu 99 lei/buc .Doua le-am vandut unor maramureseni cu 1000 lei/buc…..ce vremuri.
Finala am vazut-o cu niste prieteni acasa la unul din ei , am castigat un pariu de 5000 lei (neonorat nici in ziua de azi ….:-P )….a urmat o betie zdravana si euforica pana dimineata cand am luat trenul spre Bucuresti. Aveam 3 ani cand tata mi-a inoculat microbul stelist .Imi venea sa-mi tatuez pe frunte „sunt stelist” ( multumesc bunului Dumnezeu ca mi-a dat minte si n-am facut-o …..)
Am ramas stelist dar iubesc Steaua mea …aceea boema , nu pe-a lui jiji .Probabil ca mine sunt mii. Pacat ca a ajuns fotbalul stelist pe mana lui . Steaua chiar are nevoie de iubirea unor suporteri batrani si adevarati .
Chiar am crezut ca putem castiga finala cu Barca spre deosebire de urmatoarea cu Milan cand am fost convins ca pierdem.

ctl  •  7 mai 2011, 12:47

pai ce echipe erau astea atunci anderlecht de atunci e ca barca de azi nush ce te omori asa

dvnd  •  7 mai 2011, 12:57

Desi sunt dinamovist convins, la acea finala am fost stelist din toata inima. Sper sa mai apuc macar odata in restul de viata cel mai am de trait sa mai vad o echipa romaneasca in finala CL.

Cătălin Tolontan  •  7 mai 2011, 13:05

dvnd: sa ne propunem sa traim mult atunci 🙂

room  •  7 mai 2011, 13:21

la acea finala, vazuta de mine cu un prieten bun, acesta avea un ceas scum cu care dadea de pamant la fiecare penalty aparat de DUCKADAM. Ceasul a reziatat, Duckadam a rezistat!!!

Dragos N.  •  7 mai 2011, 13:24

Ferice de voi care ati prins finala… Noi, cei nascuti dupa `90, asteptam 2086 😀

Florin  •  7 mai 2011, 13:42

Sunt unul din fericitii care au fost la Sevilla si am trait pe viu cele petrecute atunci. DAR, am un mare regret. NUMENI nu a organizat o intalnire si cu noi, cei ce am fost acolo, ca sa va povestim, sau sa povestim ce am trait, cum am simtit noi acele clipe, cum s-au manifestat locuitorii Sevilliei dapa joc si multe, multe altele. Mai multe, daca voi fi contactat candva. Inco o data MARE PACAT ca nu avem si noi posibilitatea sa ne intalnim si sa povestim. Probabil vom fi acuzati ca suntem niste comunisti pentru ca numai ei puteau merge atuni la Sevilla. Nu este adevarat. Si atunci, din cei cca. 1000 de romani care am fost acolo cu 5 avioane, la apel, la plecare nu au raspuns 22 de nume. Ei… si multe altele as avea de povestit.

Cristi Tanase  •  7 mai 2011, 13:47

Eu,in acea dimineata nici macar nu eram nascut,ma-m nascut un pic mai tarziu,iar cand am crescut mare ma-m facut fotbalist si acum joc la Steaua,nu stiu ce a insemnat acea cupa castigata atunci,si nici nu-mi pasa,eu joc la Steaua patronata de nea Gigi,el ma plateste suficient de mult incat sa-mi pot permite bombe sexi,masini scumpe si tot ce imi doresc,ce-mi trebe mie cupa aia a campionilor,sa ajung precum Majearu,Balan sau alti fotbalisti sa mor de foame?

eu insumi  •  7 mai 2011, 14:27

@dvnd:
cinste tie, romane! daca am fi macar jumatate ca tine…….

DD  •  7 mai 2011, 14:38

Ehe….ce vremuri ! Steaua juca cel mai bun fotbal din Europa ! Frumos articol Cataline !

Iar pt cei ce inca spun ca Steaua a prins echipe slabe pana in finala….Anderlecht era peste Barcelona iar honved era nationala Ungariei ! In afara de asta, in 1987 am castigat Supercupa Europei, in 1988 am jucat semifinala cupa campionilor europeni, iar in 1989 am jucat iar finala cupei campionilor europeni (Champions League de astazi) ! Chiar asa, toate echipele intalnite in astia patru ani au fost echipe slabe si care ne-au tratat de sus ? Am fost tratati de sus desi castigasem champions league si supercupa europei….asta e rautate !

Steaua intre anii 1985-1990 a dat lectii de fotbal in Europa !

Cătălin Tolontan  •  7 mai 2011, 14:41

florin: ne-ai dat o idee, multumim! da, te rog, o data de contact la catalin.tolontan@gsp.ro

DD  •  7 mai 2011, 14:43

Pt octavian de la postul 5: Are si Romania o echipa care a castigat in toata istoria fotbalului romanesc trofeul Champions League! Ce vrei sa sarbatoreasca presa sportiva ? Incendierea peluzei din Ghencea de catre fanii dinamovisti ?

PS: Inainte in Cupa Campionilor Europeni (Champions League de astazi) jucau NUMAI echipele dupa primul loc ! Asta o facea o competitie mai puternica decat Champions League de astazi unde poate juca si echipa dupa locul 5 acum !

Hellrider  •  7 mai 2011, 14:52

Alo,domnu Tolontoan suntem in 2011!!!Si Coreea de Nord a castigat contra Portugaliei la Mondiale acum 1000 de ani si nu face nimeni aniversare an de an ca voi.Nu va dati seama ca deja e penibil sa mai scrieti de asta an de an?

baltazar  •  7 mai 2011, 14:58

imi amintesc prima pagina a ziarului „sportul” din dimineata urmatoare finalei. Poza to’a’shului trona in mijlocul unui articol elucubrant. Stirea despre marea izbanda a stelei se inghesuia intr-un coltisor. Nu-mi venea sa cred ca-l puneau pe ceausescu in prima pagina chiar in ziua aceea.

Cătălin Tolontan  •  7 mai 2011, 15:03

baltazar: da, despre steaua era doar o banda jos la pagina 1 si ultima pagina

hellrider: sint 25 de ani, totusi, esti cam radical pentru o asemenea performanta

DD  •  7 mai 2011, 15:04

@baltazar: nu-ti venea sa crezi ? cati ani aveai atunci ? Nu vreau sa te jignesc, dar la acea vreme orice izbanda pe orice plan trecea pe locul doi in fata conducatorului suprem! Doar stii asta….daca citeai singur erai destul de mare !

No offence ! Doar respect !

aham  •  7 mai 2011, 15:06

foarte bun articolul felicitari. eu aveam doar 10 ani si am vazut meciul cu bunicul meu care e dinamovist. cand s-a terminat, scotea niste urlete de n-am auzit in viata mea asa ceva, am iesit la geam si era ca un revelion, o eruptie de bucurie cum n-am mai vazut.n-o sa uit niciodata fata lui transfigurata de fericire si lacrimile din ochii lui.

elise  •  7 mai 2011, 15:06

Acum 25 ani strabateam in lung si in lat coridorul din blocul de nasteri asteptand primul fiu . Asistentele aveau un radio dat la maximum . Patruland am ascultat tot meciul . Steaua m-a ajutat enorm in acele clipe . Astazi din pacate pot sa-i multumesc doar pentru trecut .

Sergiu  •  7 mai 2011, 15:07

Într-adevăr atunci a existat o echipă magică,astăzi este foarte greu să se mai compună o astfel de echipă deoarece patronii din fotbal mereu intervin mereu pe la TV și își critică jucătorii,îi desființează mai ceva ca pe ultimii oameni iar după vreun meci mai bun îi laudă.
Trebuie să existe un echilibru între patron-președinte-antrenor-jucători.Becali în viața lui nu va mai avea rezultatele pe care le-a obținut în 2006,să acceadă în semifinalele Cupei UEFA.
Este nevoie de un plan bine definit,răbdare,muncă,liniște iar rezultatele nu vor înceta să apară.Dar cum Becali este un tip foarte agitat,nervos,rezultatele sale vor fi nule.
Văd că de ceva vreme este de nesuportat.Mere este pe vreun post și mereu are câte ceva de comentat.Și se mai plânge că n-are rezultate.
Să-i cinstim cum se cuvine pe eroii de la Sevilla 1986.Respect!

Mircea  •  7 mai 2011, 15:14

Este foarte trist aceasta traire numai din amintiri ce nu vor mai fi egalate niciodata…

marian  •  7 mai 2011, 15:19

nu am fost niciodata stelist, insa acea finala am urmarit-o cu sufletul la gura. La inceput nu credeam ca avem sanse, apoi in prelungiri speram in sansa noastra la penalty-uri… cand s-a ajuns la penalty am trait poate cel mai stresant moment din viata mea la un meci de fotbal.. gata… s-a terminat!… URAAAAAAAA apara duckadam!!! … bai ce ghinion avem!!!s-a terminat! suntem emotionati!…. uraaa!!!! a aparat iar, e incredibil!!!!… goooooooooooooooolllllllllllllll!!!!! e sansa noastra!!!….. au ratat!!! hai ca se poate!!!…. apara!!!! e cupa noastra!!!! nu ratati acum!!!… goooooooooooolllllllllllllll!!!!! …. si apoi sincer am avut la crimi de bucurie cand am auzit SUNTEM FINALISTI! Tot respectul pt acea echipa si merita an de an sarbatorita!

ady  •  7 mai 2011, 15:29

sunt stelist si din pacate m-am nascut la cativa ani dupa meciul din 86.Din pacate nu am trait decat meciuri ca cele cu Sohthamton,Valencia,Dinmao kyev,Betis etc. la multi ani dupa si vagi amintiri cu Steaua anilor 90 care juca cu Juventus sau B.Dortmund.
Insa cred ca acel meci a fost cel mai mare care a fost vreodata pt o echipa romana de fotbal si nu ii inteleg pe cei care il contesta.Probabil doar fani ai unor echipa rivale care aduc fel de fel de argumente incercand sa minimalizeze performanta Stelei.
Dar una peste alta,faptul ca a castigat cupa si performantele ulterioara(semifinala si finala) arata ca nu a fost ceva intamplator si din moment ce acum nu avem ceva la fel de bun cu care sa ne indulcim zilele,trebuie sa ne aducem aminte de acea zi.Felcitari C.Tolontan,cel mai bun ziarist sportiv roman.

Hellrider  •  7 mai 2011, 15:48

Domnule Tolontan imi permit sa va transmit acest articol scris de un prieten de al meu(Ultras Tei),si doamne, cata dreptate are!!!!
Aici:
„GSP.RO a analizat cifrele de la Sevilla. Sînt INCREDIBILE » Steaua a fost peste Barcelona! Asa incepe gsp azi. Deci dupa 25 de ani au reanalizat ei meciul, iar de data asta le-a dat cu plus. Exact ca atunci cand un elev dobitoc ia nota 4, face contestatie „uitand” in prealabil 2 sacose in portbagajul profesorului, iar a 2-a zi 4 se transorma intr-un 9. In ce tara traim! Incredibil! Transformati in ceva eroic orice tine de echipa asta a voastra, a celor multi.Nu va e jena sa mintiti in halul asta zi de zi, ora de ora?! Chiar nu aveti limite?! steaua eliminat echipe „uriase” pana in finala: honved, vejle, kusisilahti (cu mare bulan), anderlecht, iar in finala (AM VAZUT CU OCHII NOSTRI!) au jucat cu 11 fundasi, romaneste, la ciupeala. Apoi blajinul Helmuth a intrat in cartea recordurilor pentru „cel mai bulanos portar”. Cand o sa amintiti ca steaua a castigat CCE cand echipele englezesti (care faceau legea in Europa) erau eliminate din europa pentru 5 ani cu 1 an inainte (1985, episodul Heyesel).”
De aceea v-am scris mai devreme ca ceea ce faceti voi jurnalistii nu este altceva decat incercarea de a indobitocii „romanii de bine” readucand aminte an de an o performanta obtinuta contra unor echipe mediocre acum 25 de ani!!!!Nu acum 5 ani sau acum 6 ani.Acum 25 de ani!!!!Oare steaua rosie belgrad tot asa o sarbatorii an de an ca si voi o performanta de acum „1 veac”???

Kingstonian Stelist  •  7 mai 2011, 16:21

Eu unul cand a aparat Dukadam al patrulea penalty am crezut ca imi explodeaza creierul … a fost una dintre cele mai intense trairi din viata mea, care nu stiu daca va mai putea fi atinsa vreodata.

manymany  •  7 mai 2011, 16:34

In 1986 eram in galeria Stelei de ani buni deja si la 90 de minute dupa fluierul final am ajunsla aeroport si am ramas acolo nemiscat pana la venirea CUPEI.
Doar 21 decembrie 1989 m-a miscat mai mult si am fost la Intercontinental de la 13:30 pana la ora 23:15.
Nu se compara vremurile de azi cu celel de atunci, la fel cum nu se compara Tolontan cel ce debuta promitator, ca elev al lui Ioanitoaia cu cel de azi, ziaristul care primeste pe surse directe de la Elena Udrea subiecte de presa politica.
Atunci eram toti romani, azi suntem rosii, galbeni, portocalii, moldoveni, banateni, ardeleni sau bucuresteni……………

Miercuri dimineaţă, acum 25 de ani | Meciuri Live pe Net | Meciuri Online | Meciuri Live Online Pe Net  •  7 mai 2011, 16:36

[…] original here: Miercuri dimineaţă, acum 25 de ani Tagged as: amintirile-voastre, campionilor, despre-acea, liga 1, steaua, tat-diminea, tolontan […]

florin1980  •  7 mai 2011, 17:00

steaua de -atunci nu o poti compara cu cea de azi jucatori din acea vreme nu aveu figuri in cap nu se gandeau la cuburi cum se gandesc cei de acum

florin1980  •  7 mai 2011, 17:03

jucatorii din acea vreme nu se gandeau la cluburi

Cătălin Tolontan  •  7 mai 2011, 17:04

Hellrider: am publicat punctul de vedere al prietenul tau tocmai pentru ca sint adversarul unanimitatii. El are parerea lui, eu, alta.

manymany: nu cred ca ai plecat la aeroport si ai ramas pina la venirea cupei pentru ca echipa n-a venit in acea noapte, ci o zi mai tirziu 🙂 In fine, ne mai tradeaza memoria. Las-o balta cu Udrea ca i-am spus in fata la TV ca e incompetenta! Ceea ce sustin si acum.

flo_aka_me  •  7 mai 2011, 17:15

Deja o ardem in penibil an de an…ok a fost o performanta dar an de an sa facem zi nationala din chestia asta mi se pare deja penibil cum deja e penibil an de an sa-l vad pe ienei cum repeta acelasi text la interviuri….pe duckadam(sau cum s-o scrie)…deja parca e prea mult….performanta remarcabila a fost si la gimanstica…de ce nu sarbatorim si chestia asta an de an????….deja suntem satuli de steaua pe bune am inteles ca e ceea mai iubita echipa din tara dar si 40% din 22 de milioane de romani e semianalfabeta….dar na e tipic ptr romani sa sarbatorim orice an de an…..hai salut sper sa postezi comenatariul asta…

Brutus  •  7 mai 2011, 17:21

@Hellrider: Nu Steaua a fost cea care a banat echipele englezsesti in acea perioadasi nici cea ce facea regulamentul de participare in CCE. Dupa cum spunea Arsena Wenger: you can win only against the opposition that’s in front of you. Ia o lamaie si poate-ti trece greata fata de articolul asta, ca invidia ce zace in tine o sa-ti fie alaturi mereu.

Alexandru  •  7 mai 2011, 17:43

Si eu ma regasesc in comentariul lui Catalin. Aveam 9 ani; jucam Steaua-Dinamo la scoala. Eram si am ramas dinamovist (din amintire pentru vremurile de pe atunci). Tin minte cum asteptam meciurile de fotbal toata ziua, toata saptamana ce mai, cu inima stransa. Cand juca o ehipa romaneasca in deplasare, te apuca tremuratul la telvizor, de parca aia urmau nu numai sa ne bata (ceea ce se intampla cel mai des, Anderlecht-Steaua, Anderlecht-Dinamo, Danemarca-Romania) dar sa ne nimiceasca pe veci. Cu câta ura îi asteptam la retur…
Atunci pe 7 mai, inainte de prelungiri, m-am rugat Domnului, sa castige Steaua si sa ma ierte ca sunt dinamovist. A castigat Steaua, si peste 2 saptamani Dinamo a batut-o pe Steaua 2-1 in Stefan cel Mare. Daca Steaua avea asemenea echipa in ’85-’89 era si meritul lui Dinamo…

radu  •  7 mai 2011, 17:46

Catalin ar mai fi de adaugat ca putinii suporteri romani care s-au intors de la Sevilia sa intrebau dupa doar cateva ore petrecute in Spania: domne la ei de ce se poate si la noi nu ?

Arsenal  •  7 mai 2011, 17:56

Poate ca unii au dreptate, Steaua a facut un meci defensiv atunci la Sevilla si a cam lipsit spectacolul. La urma urmei a fost un meci in deplasare si Steaua era destul de timorata in jocurile ‘afara’. Dar in Ghencea, cu putine exceptii, era o echipa careia efectiv nu puteai sa-i faci fata, care se pravalea peste adversari, ii zapacea, cu jucatori care parca se gaseau cu ochii inchisi, din prima, cu ocazii peste ocazii. Jocul cu Anderlecht -echipa tare in anii ’80- este cel mai bun exemplu. Antrenorul lor a si spus-o: nici o echipa nu ar fi rezistat atunci la Bucuresti si personal ma gandeam ca si Brazilia sa fi venit, ar fi fost batuta la fel de rau… Steaua 1986 era o super-echipa, oricine ar zice altceva (iar eu eram suporter al Bacaului, deci nu e vorba de nici un bias).
PS Norocul Stelei a fost neparticiparea echipelor englezesti, dar ne pierdem in amanunte? 🙂

uvu  •  7 mai 2011, 18:01

in 7 mai 86 eram un tinar care isi satisfacea stagiul militar in socol, comuna natala a lui belodedici. eram pe frontiera si trebuia sa intram de paza la ora 22, eu impreuna cu 4 colegi. bineinteles am stat la tv pina s-a terminat meciul, dar ajungind in sectoarele de paza am avut marea surpriza sa il gasim pe comandantul nostru, un lt major, stelist infocat si bun prieten cu belodedici, care a vrut sa ne anunte imensa bucurie si nu a avut cui. a doua zi dimineata din frizeria comunei ieseau 5 tineri, soldati, tunsi zero dar veseli nevoie mare. a meritat, mai ales ca dupa vreo saptamina la venirea acasa a lui belo am jucat un meci de fotbal echipa comunei cu echipa pichetului la care au asistat aproape toti consatenii lui mile. sunt amintiri deosebite si privesc cu nostalgie fotografiile de atunci. nu mai m-am intilnit demult cu belo dar sigur isi aminteste si el ce haz a facut de noi cei 5 baieti tunsi zero pt ca am vrut sa vedem acea mare victorie a stelei, si a fotbalului romanesc.

mateo  •  7 mai 2011, 18:02

sunt Stelist de pe la 5 ani, adica in 1990 ma uitam la meciuri, desi mam nascut in 85′ ,de finala CCE din 86′ am auzit,sau am citit articole,felicit echipa de atunci bravo lor!!!!,au avut ambitie!!! nu fumau nu beau ,nu mergeau prin discoteci,cum fac cei din ziua de azi,era dictatura ,ca la armata!;)
Desi nam trait acea finala live,pt ca eram prea mic(1 an) ,voi ramane pana la moarte cu un gust amar,ca nu voi apuca sa mai vad o finala a Stelei in Champions Legue!:(

paul  •  7 mai 2011, 18:03

sincer cred ca Steaua a fost o mare echipa atunci in perioada 1986-1989, era o concurenta mare cu Dinamo si Craiova(Rapidul nu conta), care si ele au avut unele performante atunci, dar nu comparabile cu ale Stelei, e bine sa ne amintim de cea mai mare performanta a fotbalului romanesc, alta nu va ma fi probabil niciodata, jalnic arata Steaua acum cu JiJi patron, a facut din ea o jucarie stricata, dar jalnic arata si Dinamo, marile echpe ale Romaniei arata jalnic, ca si patronii lor

Mihai  •  7 mai 2011, 18:08

Momentele de glorie sportiva pre-’89 vor fi mereu importante pentru cei care le-au trait. Finala Cupei Davis, nota 10 a Nadiei, Mondialele de handbal si 7 mai 1986 sunt inca vii in memoria noastra. Felicitari, Catalin, pentru ‘fotografia’ societatii la 1986!

Danny  •  7 mai 2011, 18:23

O performanta unica si probabil irepetabila a fotbalului romanesc, orice s-ar zice! La raritatea cu care se intampla un astfel de eveniment, merita sa ne aducem aminte de el anual!
Si a trecut un sfert de veac… Si cate s-au putut schimba!

claustrofobus  •  7 mai 2011, 18:34

Scrisoare deschisa Domnului Mircea Sandu si restului lumii, Va multumim pentru tot ce ati facut pentru fotbalul romanesc. Ati crescut generatii de fotbalisti de top care se lupta din greu cu generatia de aur a Burkinei Faso sa intram din nou in primele 50 de echipe ale lumii. Ati dovedit tarie de caracter cand v-ati luptat cu mafia din uefa si fifa alaturi de mitica dragomir tinand cu dinti de comisiile neparitare ale caror decizii sunt infirmate de fiecare data la TAS. Ati dovedit atasament fata de spiritul competitiei sportive incurajand cooperativele de productie de campioane si retrogradate. Sa nu uitam si de metoda inovativa „Valiza” perfectionata tot in mandatul Dvs, si care iata isi produce efectele pozitive adica greseli in aparare exact in momentele cand echipele „Samsonite” trebuie sa castige. Ati mentinut un sistem perfect de selectare a arbitrilor prin care ati dovedit stiintific ca talentul la arbitraj se transmite genetic din tata in fiu ,din nas in fin si de la angajator la angajat. Astfel ne demonstrati an de an ce om puternic sunteti in statul roman, cum decideti Dvs campioana Romaniei in functie de culoarea politica aflata la putere! Felicitari Domnule Sandu ati reusit! Ati reusit sa alungati de pe stadioane si ultimii suporteri adevarati din Romania, pe cei de la Timisoara. Gata Domnule Sandu ne-am saturat sa va validam prin prezenta noastra la stadion mocirla in care ati bagat fotbalul romanesc. Scaldati-va Dvs in laturile porcine cu care va mandriti! Sa mearga de la anul valizele, comisiile, cooperatisti si rudele arbitrilor la meciuri, poate faceti de-o peluza. Eu unul m-am saturat! Iubesc Timisoara si echipa de fotbal a acesteia, Politehnica, respect jucatorii polisti cat si ai adversarilor, apreciez suporterii altor echipe atata timp cat nu vin sa dea UE Timisorii, dar nu mai pot! Nu mai pot fi partas prin prezenta mea la stadion, la macelul, la bataia de joc la care supuneti aceasta echipa, si nu numai pe ea, de cativa ani incoace. Totusi mai am o speranta si ea vine de la jucatorii si suporterii echipei Politehnica Timisoara, Polisti: daca in astea ultime 3 etape veti reusi imposibilul, sa va bateti si sa castigati impotriva mafiei din fotbalul romanesc promit sa vin la meciuri si in anii viitori. Daca nu invingeti asta e, eu va admir lupta, am fost alaturi de voi de la inceput dar nu se mai poate sa validam an de an acelasi scenariu cu furaciuni si aranjamente impotriva Timisorii. Sa oferim prestigiul nostru altor echipe fantoma care rasar ca ciupercile dupa ploaie doar ca sa justifice directionarea banilor veniti de la uefa catre anumite zone de influenta. Trebuie sa reusiti imposibilul, trebuie sa luptatti sa-i faceti sa va fure asa de evident ca-n filmul ala cu Pele, Rocky si Nazistii si sa faceti oamenii sa intre pe teren ori de bucurie ori de nervi, suparare si frustrare. Daca tot sunt hoti si ne fura macar le vom spune asta in fata, la loje! Sa aratam ca nu ne pasa de sistemul si de regulile lor si ca doar furand pe fata ne pot invinge. Cu orice risc daca tot nu castigam nimic din cauza ca ne fura, vom mai face un Targu-Jiu 2009. Sa se spele cu fotbalul lor pe cap, ne mutam la rugby! Cu respect domnule mircea sandu si restului lumii

manymany  •  7 mai 2011, 18:40

Ba da, Dle. Tolontan am ajuns la 90 min. dupa meci in aeroport cu un grup de 10 colegi de facultate care era nucleul studentesc al galeriei Stelei si cand militienii ne-au spus ca vin peste 30 de ore le-am spus: ‘NU VA CRED SI A DOUA OARA NUMAI AM SANSA ASTA” si am ramas acolo non-stop!
Sau sa va povestesc de 21.12.1989, Sala Dalles, 17 morti…..eram langa ei………….. !
Pot sa va spun ca la un cuplaj cu o zi inainte de alegerile simulate de comunisti, cand ne retineau ‘civilii’ asezati intre noi, nu am mai putut suporta si am strigat in gura mare: ‘mo….tii mamii voastre de securisti nenorociti!” moment in care galeria a ridicat toate steagurile si confeti&tot arsenalul si Bebe, seful galeriei m-a dezbracat de geaca si am fugit din stadionul 23 aug.!
Memoria mea este foarte buna si va reprosez ca Dvstr. v-ati implicat in lupta din interiorul portocaliilor, ca asta a fost afacerea Ritzi!
Ramaneti ziaristul sportiv Tolontan si nu va mai implicati in luptele politice mizerabile si noi microbistii o sa va apreciem pe Dvstr. la justa dumneavoastra valoare intriseca.

Comentează