Asta scriam în 2003 despre gazonul aceluiași Oprișan

Dan Duca, de la realitatea.net, a găsit două texte de ale mele din 2003, scrise cu ocazia scandalului gazonului de la meciul România – Danemarca. Îi mulțumesc! Atunci a fost un război dur de peste o lună de zile, în care ziarul la care lucram, ProSport, critica decizia atribuirii gazonului lui Adrian Oprișan, iar reprezentanții guvernului Adrian Năstase ne acuzau că dezinformăm și că iarba va fi perfectă.

miercuri, 7 septembrie 2011, 1:17

Dan Duca, de la realitatea.net, a găsit două texte de ale mele din 2003, scrise cu ocazia scandalului gazonului de la meciul România – Danemarca. Îi mulțumesc! Atunci a fost un război dur de peste o lună de zile, în care ziarul la care lucram, ProSport, critica decizia atribuirii gazonului lui Adrian Oprișan, iar reprezentanții guvernului Adrian Năstase ne acuzau că dezinformăm și că iarba va fi perfectă.

Primul articol, scris inainte de meci:

Efectele unui guvern laudaros, incompetent si clientelar

Vor trece ani pînã cînd românii vor putea sã uite defilarea sefilor tãrii, cu Adrian Nãstase în frunte, pe gazonul stadionului National. Era în noiembrie 2002, dupã meciul cu Norvegia, disputat în mocirla din “Ghencea”

Prim-ministrul, secretarul general al Guvernului, prefectul, primarul de sector, presedintele Federatiei, ministrul Tineretului si Sportului, seful Ligii Profesioniste si alti zeci de directori generali si baroni adjuncti au nãvãlit pe iarba verde, promitînd cã “pe 29 martie gazonul va fi excelent”. Mîine e 29 martie si în urma roiului de lãcuste a rãmas iarbã arsã si nisip.

Vor trece alti ani pînã se va sterge din memorie cum, acum o lunã, cînd presa a semnalat criza care se prefigura, secretarul general al Guvernului, Serban Mihãilescu, a apãrut la “Minutul 91″, emisiunea postului national, si a asigurat cã nu e vorba decît de o alarmã falsã. “Guvernul îsi va face treaba si vã promitem cã acest gazon va fi excelent”, a zis el. Apoi a comandat imagini, nervos cã regia de emisie nu insistã suficient de mult pe cadrele cu “pirul si trifoiul”, declarati dusmanii de clasã ai guvernãrii.

Dar oricît de multi ani vor trece, efectul raidului acestor personaje, încolonate sub conducerea lui Adrian Nãstase si Micky Spagã, va rãmîne în viata noastrã. Ei atribuie banul public unor nepriceputi sau smecheri, sau ambele!, care n-au altã calitate decît aceea de a fi clientii politici ai PSD. Dacã asta au putut face pe un dreptunghi cu dimensiunile 70 de metri pe 100 de metri, gînditi-vã cum se multiplicã smecheria si incompetenta pe suprafata de 30 de milioane de ori mai mare, despre care, atunci cînd am fost mici, am învãtat cã se numeste România si cã este cea mai frumoasã tarã din lume.

catalin.tolontan@prosport.ro

28 martie 2003

Al doilea articol, scris dupa meci:

PSD, PSD, iarba noastrã unde e?!

Pe scurt. Sã te numesti Adrian Nãstase si sã suferi, într-o singurã searã, cea mai îngrozitoare declasare publicã dupã trei ani de guvernare!

Sã fii prim-ministrul unei tãri si sã te temi sã vii la meciul echipei tale nationale, de teamã cã lumea te va huidui. Sã fii seful unui cabinet care n-a fost în stare în 6 luni decît sã strice iarba care era si sã punã nisip în locul ei. Sã fii presedintele unui partid care paseazã banul public conform organigramei PSD.
Pe scurt. Sã te numesti Adrian Nãstase si sã suferi, într-o singurã searã, cea mai îngrozitoare declasare publicã dupã trei ani de guvernare!

Vom vorbi si despre tacticã. Si despre ghinion. Si despre alte mituri ale fotbalului contemporan. Înainte de orice, sã vorbim însã despre aceste lãcuste politice în urma cãrora nu mai creste nici iarba.

Singur cã danezii au jucat pe aceeasi suprafatã. Dar nici în visurile cele mai frumoase, ei nu s-ar fi gîndit cã vor avea aliat Guvernul României. Înainte de a fi învinsi fotbalistic, “tricolorii” au fost îngenuncheati de Adrian Nãstase si Micky Spagã!

catalin.tolontan@prosport.ro

30 martie 2003

 

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Florin  •  7 septembrie 2011, 13:57

singura diferenta: alte personaje, in rest ce ar mai fi de zis…

Mynsc  •  7 septembrie 2011, 14:28

Clientela politica nu are culoare, macar atata lucru ne-a dovedit domnul Oprisan. Nu conteaza partidul de la putere si numele premierului, smecherii Romaniei se adapteaza si continua bine mersi sa se imbogateasca pe pielea noastra. Exista oare in tara asta politicianul care sa poata spune NU hotarat unor astfel de lichele?

Razvan  •  7 septembrie 2011, 14:51

…si de ce ne dorim sa revenim la aceeasi oameni? …se pare ca suntem o natiune ce nu e in stare sa invete din greselile trecutului! …eu unul daca USL sau PSD, (pentru mine e tot aia, ba mai rau, alaturi de ”rechinii Romanie”), voi pleca pentru totdeauna din Romania! Domnule Tolontan dvs. sunteti printre putinii jurnalisti sportivi din tara care se pot numi ”jurnalisti sportivi” …Cu sima, Razvan

Alex  •  7 septembrie 2011, 15:00

Excelent!
O dedicatie pentru toti pesedeii si pedeleii.

SF  •  7 septembrie 2011, 16:31

http://scorfinal.ro/marius/2011/mai-avem-nevoie-si-de-iarba/

aceeasi chestie ca in 2003

Despre gazon şi alte românisme | Pagina de sport  •  7 septembrie 2011, 17:23

[…] Danemarcei cu 2-5, microbiştii sigur ţineţi minte acea dezamăgire cruntă. Şi atunci presa, cu Tolontan vârf de lance a scris, a făcut anchete şi cu asta s-a rămas. Şmecheriile, şpăgile, […]

Petre  •  7 septembrie 2011, 17:36

Am asteptat cu emotie meciul de ieri seara,am sperat intr-un spectacol total cu un stadion nou dar mai ales cu o suprafata de joc asa cum numai pe alte plaiuri vedem. Efectiv am suferit fara sa ma joc cu cuvintele, atunci cand am vazut cum „rezista” suprafata de joc dupa primul minut.Nu se poate asa ceva,nu mai putem accepta la nesfarsit astfel de bataie de joc.Trebuie sa putem face ceva.Nu cred ca nu se poate face ceva.
D-l Tolontat va rog sa continuati pe aceasta cale in presa si sa gasiti o solutie prin care sa’i descalificam pudlic pe acesti nenorociti.As dori sa continuati investigatile jurnalistice si sa aflati exact cine este vinovat. Am incredere ca intr-un fel sau altul vinovatii vor ajunge unde trebuie.
Bafta

alk  •  7 septembrie 2011, 19:06

Sper ca vei scrie si despre mutilarea cu iz politic al imnului national. A mai existat o practica in acelasi stil https://www.tolo.ro/2009/11/26/talpa-pe-tvr/

Flufy  •  7 septembrie 2011, 21:09

Domnule Tolontan, doar o intrebare.

De ce insista publicatia Dumneavoastra sa poceasca limba romana? Ce inseamna „Naţional Arena”?

Chiar nu putem scrie „Arena Nationala”? In numele corectitudinii as prefera chiar si varianta in engleza, „National Arena”, desi e penibil, ca am mostentit o limba bogata si frumoasa.

Am zis ca poate aceasta anomalie se va termina dupa ce va fi inaugurat oficial, unde scrie clar, negru pe alb „Arena Nationala”. In aceste conditii, cu ce sunteti mai buni decat Marcel Pavel?

Leul  •  7 septembrie 2011, 23:05

http://zamfy-blog.blogspot.com/2011/09/na-ti-o-anal-arena-sau-romanihilismul.html

monica  •  8 septembrie 2011, 8:31

Cataline,

Ai uitat ca in 2003, Iordanescu si Marasescu au fost cei care au facut loby pentru gazonul lui Oprisan si tot Ontanu era primar la sectorul 2. Vezi ca imaginile cu cei doi inspectand gazonul sunt o multime pe net. Numai ca acum Ontanu si Irdanescu au trecut in trupa uneperista a lui Oprea. Iar cand Sandu Mircea a fost intrebat la Tuca de Gingaras ce a facut banii din fotbal si de ce nu a pus el gazon mai ales ca incasase la acel meci peste 250 000 USD din publicitate a inceput sa o dea in balbaiala. De ce nu mergeti la Mogosoaia sa vedeti ce gazon … de doi este si acolo si acolo numarul angajtilor este cat cel de la Arena Nationala?

Ilie  •  8 septembrie 2011, 12:01

Da Dl. Tolontan, insa sa stiti ca la noi totul e bio : nisip, gazon .. nici-un ingrasamint, nici-o irigare. Ca la tara !

kELOO  •  8 septembrie 2011, 15:37

Noroc ca in epoca Internetului aceste articole raman „in the cloud”!

vlad  •  9 septembrie 2011, 10:22

sau dupa cum scria un cunoscut blogger din urma cu 100+ ani:
Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi si noua toate; …
🙂

monica  •  9 septembrie 2011, 11:40

Sorin Oprescu a avizat azi parteneriatul intre Mircea Sandu si Valeriu Tabără pentru introducerea Arenei Nationale în circuitul agricol.

ale)(  •  9 septembrie 2011, 21:33

@Razvan

Ce cauta lozincile PDL pe acest blog sportiv? Du-te la videanu, sa-ti dea bani, ca oricum el a semnat contractul de rahat pentru national arena

petru  •  12 septembrie 2011, 1:47

Cata , asa cum am discutat de cateva ori , ceeace am convenit de fiecare data se reconfirma : nu sunt in stare sa faca nimic bine. Niciodata. Fara exceptie, tot ce fac este in gama prost – nu prea bun- neterminat – cu defecte . Este consecinta prezentei „la butoane” a unei categorii de oameni care nu vor putea face niciodata ceva de care sa fim multumiti. In cal mai bun caz , cei mai merituosi dintre ei vor face lucruri bunicele sau care „merg”.

Comentează