Stadion made in România la preț de Germania!

Gazeta începe azi comparația dintre stadionul de la București și  modelul său, cel construit la Frankfurt cu 5 ani înainte

joi, 24 noiembrie 2011, 7:34

Gazeta începe azi comparația dintre stadionul de la București și  modelul său, cel construit la Frankfurt cu 5 ani înainte

» Fiecare dintre cele două stadioane a costat în jur de 190 de milioane de euro, cu tot cu amenajările exterioare, inclusiv parcările, cea de la București aflîndu-se deocamdată doar în schițe

» Noi avem cu 5% mai multe locuri și cu 20% mai multe scaune, dar nemții au făcut în aceiași bani o gară de tren, au tras linie de tramvai și au puse în cost pasarele feroviare și rutiere plus 1.500 de locuri de parcare subterane!

» Aceeași firmă nemțească Max Bogl a realizat amîndouă stadioanele

» Numai că stadionul din Frankfurt a fost construit în perioada boomului economic și cu salarii medii de 2.000 de euro, iar al nostru a fost făcut pe vreme de criză, cu salarii medii ale forței de muncă de 5 ori mai mici și cu materiale mult mai ieftine!

» Finisajele sînt net inferioare la București față de Frankfurt

» Atunci de ce Național Arena și Commerzbank Arena au costat aproape la fel?

În ziarul de azi, colegii mei Viorel Tudorache și Cristian Preda vă oferă un spectaculos și obiectiv tur simultan al ambelor stadioane. Pînă vom intra în cifrele financiare și vom continua comparația stadioanelor, lucruri pe care le vom face în ziarele din zilele viitoare, investiția poate fi rezumată sec:

1. Contribuabilii români au plătit la nivelul nemților.
2. Firma germană Max Bogl a cîștigat contractul și, împreună cu administrația Oprescu, aproape că a dublat prețul inițial.
3. Max Bogl a lucrat cu forță de muncă mult mai ieftină din România și cu materiale de calitate mai scăzută decît cele din Frankfurt.
4. Prețul total a ieșit același.

 

Comentarii (56)Adaugă comentariu

eleonor  •  24 noiembrie 2011, 7:50

Daca n-ai sti ca Videanu a semnat contractul initial fara absolut nici cea mai mica prevedere in el pentru utilitati , as zice ca esti obiectiv. Dar nu esti. Faci un joc politic penibil.

claudiu  •  24 noiembrie 2011, 8:23

JAPCĂ ROMÂNEASCĂ !!! SCAPĂ CINE POATE!

bogdan  •  24 noiembrie 2011, 8:44

oarecum constructorul ce vina sa aiba, daca beneficiarul nu il verifica si cauta sa reduca costurile. orice firma incearca sa isi mareasca profitul… asa ca nu trebuie aruncata mata moarta in curtea constructorului, ei au facut un business bun la noi in tara…

p.s. fiecare firma isi trece la costuri furturile materialelor(ex la Bechtel erau trecut in calcul 5% furturi, si ziceau ca in nici o tara furturile nu au trecut de 3%, pe cand in romania au ajuns undeva la 10%)

mad_musu  •  24 noiembrie 2011, 8:59

nemtii nu stiu de comisioane 🙂
in apararea oficialilor primariei pot fi 2 lucruri
1 – poate in acest pret a intrat si demolarea stadionului vechi ???
2 – stadionul din Bucuresti e in oras ceea ce face mai greu de adus materiale, astfel cresc costurile cu cel putin 15% din cauza distantelor mai mari de transport, plus k mai sunt si taxe de platit pt accesul masinilor agabaritice

oricum marea parte a banilor s-au dus pe comisioane, mai ales k tu scri aici k stadionul din Frankfurt are finisaje mai bune decat al nostru

C O M I S I O A N E

Yon  •  24 noiembrie 2011, 9:02

este o foarte mare diferenta – riscul seismic al Bucurestiului

dan.enache09  •  24 noiembrie 2011, 9:04

In conditiile unei coruptii generalizate si a lipsei unui stat de drept, eu sunt foarte multumit ca avem in sfarsit un stadion decent. Chiar isi imagineaza cineva ca in Romania este posibil sa fie construit ceva de catre stat, reprezentat de orice institutie am dori, fara ca un procent din costuri sa se scurga spre destinatii necunoscute? Restul vorbelor noastre incep sa devina dovezi de ipocrizie, ma tem. In orice caz, salut interventiile sanitare ale unor jurnalisti precum Tolontan sau Ioanitoaia. E placut sa stiu ca inca exista speranta…

Mircea  •  24 noiembrie 2011, 9:11

DE CE? Sincer, dle Tolontan, va place mereu sa auziti parerea romanilor precum a fost un „jaf la drumul mare”, parere dupa mine total agreata? Sau facem ceva in cazul acesta si ne exprimam nemultumirea, in sfarsit, precum britanicii sau chiar francezii iesind in strada si facandu-ne dreptate singuri? Fiindca, sincer, m-am cam saturat doar de dreptul la o opinie… O dimineata placuta!

cristi  •  24 noiembrie 2011, 9:17

Tolo, de Ridzi ce mai stii? Scapa pana la urma? In ce stadiu e dosarul 2 mai?

Farist  •  24 noiembrie 2011, 9:19

Tolo … alte jocuri politice de 2 lei?

niq  •  24 noiembrie 2011, 9:25

sa credeti voi ca nemtii au ridicat stadionul ! Max Bogl a castigat licitatia atat ! aveti idee cate firme au lucrat acolo ? Max Bogl nu a avut decat ingineri atat! s-a subcontractat firme din Romania gen Euroconstruct care la randul lor au subcontractat firme mici 🙂 deci romanii au facut treaba pe ideile nemtilor !proiect facut de max bogl si atat !

hwa  •  24 noiembrie 2011, 10:02

Mai nou, astia de la gsp vad ca se pricep si la constructii. Mama cum le stiti voi pe toate. Cine e interesat sa faca o „comparatie”, daca doreste poate cauta macar pe google date despre cum s-a lucrat la stadionul din Frankfurt in perioada 2002-2005. Daca afla inginerii astia de la gsp ca pe stadionul ala s-a si jucat fotbal in perioada constructiei sa vezi ce dezvaluiri mai fac(de fapt acolo s-a demontat treptat stadionul vechi si partile vechi demontate erau inlocuite de cele noi-va rog domnule Tolontan sa ne spuneti cum puteau face asta cu Lia Manoliu) si cum o sa ne explice noua ca aia au facut asa si noua au venit si ne-au tras teapa.
Ah, de fapt stai asa ca acum vad ca urmeaza noi episoade. In fine, daca tot doriti sa aflati de ce au costat la fel, de ce in loc sa intrebati arhitectul si firma care a construit stadioanele preferati sa abordati tipul de jurnalism de prin anii comunismului in care nu conteaza daca cel care scrie nu stapaneste subiectul, conteaza doar mesajul ?

nimeni important  •  24 noiembrie 2011, 10:09

Nu stiu daca vreti sa aflati adevarul sau doar vreti sa instigati prezentand totul intr-o maniera mult prea exagerata.
Cu siguranta s-a intamplat ceva acolo, nu zice nimeni ca totul e frumos si bine insa, n-ar strica sa relatati adevarul asa cum e si nu cum vreti voi sa para ca e. Indiferent ce se va spune, cat se va justifica, tot timpul veti spune ca „da, dar s-a furat!”. Nu neg asta dar dupa cum procedati, n-ar trebui sa ne mai mire ca cel care fura zece gaini este judecat mai aspru decat cel care fura tot abatorul. Pe ce ma bazez?
1. Din cate stiu, constructia stadionului a inceput in 2007, ceea ce face ca cel putin contractul sa se fi semnat in perioada boom-ului in constructii. Deci un motiv pentru care nu s-a putut negocia pentru o suma mai mica.
2. Salarii de 2000 de euro in Germania si de 5 ori mai mici la noi? in constructii? Domnilor in 2007, 2008, nu se angaja nimeni doar pentru 400 de euro, in constructii. Salariile dulgherilor, fierarilor betonisti treceau de 1000 de euro(la vremea respectiva insemna sub 3500 de lei) iar ale necalificatilor erau in jur de 2000 de lei. Mai scadeti din bani la ei, mai adaugati la noi si ajungeti la o diferenta mai mica de salarii.
3. Preturi la materiale mult mai ieftine? Am impresia ca din nou nu suntem corecti. Uitati ca cea mai mare parte din materiale sunt aduse din afara. Daca adaugati cel putin pretul transportului si-al profitului importatorului(distribuitorului) veti vedea cam cum se inclina balanta preturilor la materiale.
4. Poate cel mai important aspect, stimati domni, in Romania, cel mai bine se traieste din intermedieri. Deci ca sa spuneti ca Max Bogl a construit stadionul… E un lant, care nu se mai termina, de intermediari. Fiecare isi pune adaosul si-asa se face treaba. Cea mai ciudata activitate la ora actuala, nu mi-a venit sa cred ca exista si denumire pentru asa ceva, este „leasingul de personal”(normal putina englezificare si-aici nu strica, deja ne-am invatat)
N-am pretentia ca cineva sa citeasca ce-am scris sau sa comenteze, imi dau seama ca poate fi plictisitor dar, nu puteam sa ma abtin, daca tot vreti sa fiti justitiari, incercati sa prezentati adevarul si nu sa riscati sa ajungeti tortionari.

my_shoes93  •  24 noiembrie 2011, 10:20

S-au imbuibat foarte multi smecherasi cu bani, d-asta ! contracte, comisioane la greu, Videanu si-a tras si el partea…si tot asa, fiecare a ciugulit cate putin si s-a ajuns la suma asta ! Ce naiba, si eu daca eram acolo…muscam cu dintii ptr o bucata de paine foarte alba, e normal in ziua de azi : nu esti ` caine `, nu mai prinzi nimic si ramai coate-goale !

nimeni important-completare  •  24 noiembrie 2011, 10:33

Stimati domni, revin cu-o mica precizare,completare la posibilitatea diferentei de pret. Cel putin la nivel de structura de rezistenta, in caz ca nu stiati, aflati ca in Romania exista ceva care nu exista in Germania: PROIECTARE ANTISEISMICA. Deci, cu alte cuvinte, structura stadionului din Germania a fost proiectata tinand cont de anumite eforturi posibile pe cand la noi acestea sunt „ceva” mai mari.

Cătălin Tolontan  •  24 noiembrie 2011, 10:43

nimeni important: cititi pina la capat ceea ce am scris in articol. Vom reveni cu discutii despre aceste lucruri. Va aruncati ochii pe articol, dar nu pe cel amplu din ziar ci numai pe cel de net, si incepeti sa aveti certitudini. Aveti rabdare, am scris ca am discutat deja cu oamenii implicati in constructie si va vom da detalii.
Sau nu aveti rabdare, puneti-ne o stampila si fiti impacat cu gindul ca stiti tot inainte de a citi.
Oricum ar fi, multumesc!

microbist  •  24 noiembrie 2011, 10:53

Parerea ta conteaza!
Salveaza fotbalul romanesc!
Protesteaza pe faceboook IMPOTRIVA CORUPTIEI DIN FOTBALUL ROMANESC

facebook.com/impotrivafotbaluluicorupt

vlad  •  24 noiembrie 2011, 10:55

Pe mine cel mai mult ma doare ca desi a costat mai mult al nostru, arata mult mai rau. Finisajele, deci senzatia pe care o ai pe stadion…. este de mizerie!! Multi oameni sunt ultra incantati cand merg pe National Arena, insa la asa pret, eu ma asteptam la mai mult!!! Cel mai mult ma deranjeaza ca nu au putut sa imbrace stadionul, sa inchida macar la arcele de sus ca sa nu bata crivatul in stadion iarna…. Apoi, atata spatiu irosit, nu spuneau ca stadionul ar fi trebuit sa fie ca un mall?? plin de magazine sportive?? muzee sportive de exemplu…. poate fast fooduri serioase??? …. probabil ca pe parcurs si-au dat seama ca s-au dat niste mite serioase pentru hipermarketul care se construieste la Electroaparataj, care nu avea nevoie de concurenta. De ce sa cumperi tricouri de la stadion??? Sa mearga nene spectatorii la magazinul Adidas din mall…. nu???

Ah, si inca un detaliu, care ma deranjeaza enorm. De ce este stadionul inchis, izolat publicului???? Ca nu se poate vizita inteleg, sunt incapabili sa organizeze asa ceva…. dar de ce sa nu ne putem plimba in jurul lui???? In jurul vechiului Lia Manoliu erau sute de alergatori in orice moment al zilei, miute la bordurile si portile de-acolo…. nici macar sa ne plimbam nu mai putem??? Numai la noi exista obsesia asta a izolarii, a protejarii…. doar pana si la parlament gardul e la 300 de metri de intrare. La Budapesta ma duc pana la poarta parlamentului lor daca vreau 🙂

John  •  24 noiembrie 2011, 10:56

Eu zic sa il daramam si sa facem unul pe structura metalica cu niste firme romanesti,la preturi romanesti. Ca sa fim multumiti !
Ne-au furat nemtii, finisajele sunt proaste pentru ca nu s-a tencuit/zugravit (aberatia asta cu finisajele nu poate fi spusa decat de cineva care nu are idee ca exista un trend in arhitectura moderna), gazonul e prost (pt ca nu am cumparat instalatiile necesare) etc.
Bai oameni buni, ori veniti cu argumente clare: unde si cum s-a furat ori continuati sa o dati prin balarii comparand mere cu pere si comentand habarnist in dulcele stil romanesc, facandu-va de ras.

nimeni important  •  24 noiembrie 2011, 10:58

D-le Tolontan, va multumesc pentru rabdarea in a-mi citi comentariul si pentru amabilitatea in a-mi raspunde. Insa, va rog sa ma intelegeti si pe mine. Ca inginer constructor(neimplicat in acest proiect)nu pot sa ma abtin in a comenta chiar si „abstract-ul” sau intriga acestui articol. Nu mi se pare corect sa se inceapa intr-un anumit fel iar apoi sa se mai dreaga busuiocul. Inteleg ca trebuie spus ceva care sa atraga interesul, comentarii…Incep insa sa-mi pierd increderea ca vreodata, in tara asta se va mai afla adevarul despre ceva. Vreau sa ajung sa traiesc si eu condamnari sau achitari bazate pe adevar si nu pe vicii de procedura. Si ca cel condamnat, e condamnat in functie de vina si nu doar ca e vinovat.
N-am incercat sa fiu de partea cealalta prin comentariul anterior insa in articolul de pe net sunt niste date parca,prea exagerate.
Va multumesc pentru intelegere.

luciosu  •  24 noiembrie 2011, 11:01

La stadionul asta s`a furat la drumul mare…tot nu inteleg cu dreaq a putut costa asa mult, in conditiile in care finisajele nu ca sunt mai slabe decat alea din Frankfurt..ci lipsesc cu desavarsire, acustica este extrem extrem de proasta( se aude, da` nu are claritate) sistemul de sonorizare este prost, cubul cu monitoare este destul de mic pentru un stadion asa de mare, de gazon ce sa mai spunem, scrumierele sunt niste galeti de var umplute cu nisip, scaunele sunt incomode, portile de intrare nu prea merg…in general merge 1 din 3, parcarea lipseste…deci treaba ca la noi…

P.S. nimeni important: in inceputul articolului scrie ca au costat relativ la fel, 190 de milioane de euro, de fapt al nostru a costat 235 de milioane de euro..poate diferenta te ajuta cu proiectarea antiseismica 🙂

cristinuzzu  •  24 noiembrie 2011, 11:09

Cataline,

Dupa atatia bani care dispar in proiecte de infrastructura (autostrazi, intretinere drumuri, etc) da-i in mortii masii; chiar daca a costat dublu, bine ca s-a facut.
Pentru a ajunge la etapa de „hai sa vedem de ce a costat atat” trebuie intai sa se obisnuiasca sa faca, oricine, oricand si oricat ar costa.

Andrei  •  24 noiembrie 2011, 11:10

Pe de alta parte,e un demers excelent, pentru ca, in sine,de fapt toti credem ca s-au facut „combinatii si permutari de forte”, sentiment care incepe sa se transforme in instinct pentru noi toti… Instinctul ca nu se pot face afaceri curate in Romania, indiferent despre cine si ce este vorba. Nici nu vreau sa ma gandesc cum difera structura de rezistenta a celor 2 stadioane. „Industria de avize si autorizatii necesare pentru constructii” este una din „comorile” tarii in care traim… aici resursele sunt nelimitate iar imaginatia si creativitatea abunda efectiv… Asta pana la urmatorul cutremur, se ne fereasca Dumnezeu.

mishu  •  24 noiembrie 2011, 11:22

Cred ca cel mai important lucru este ca nu se ia nicio masura impotriva oamenilor care si-au insusit banii in plus….pentru ca nu mai exista oameni care sa faca ceva in tara asta…

Cătălin Tolontan  •  24 noiembrie 2011, 11:24

nimeni important: e ok, va rog doar sa cititi articolul din ziar, il gasiti la chiosc, acolo este descris pe larg stadionul din Frankfurt si e doar primul episod. Daca va intereseaza subiectul, veti vedea cum evolueaza el in perioada urmatoare in ziar si pe net. Tocmai pentru ca sinteti inginer intelegeti ca e imposibil ca intr-o zi sa fie publicate/lamurite datele unor asemenea investitii! Vor vorbi toate partile, fiti sigur de asta.

Meka  •  24 noiembrie 2011, 11:29

Videanu citeste articolul cu paharul de sampanie in mana si noi ne certam ca prostii aici.

bwin  •  24 noiembrie 2011, 11:29

Dnul Tolontan, ati uitat proiectul. Pentru stadionul de la Bucuresti, au scos proiectul din sertar l-au sters de praf si s-au apucat de treaba. Sau stersul de praf costa vreo 30 milioane de euro?

Daniel B.  •  24 noiembrie 2011, 11:32

dincolo de hatisul de argumente/acuze ale ziaristilor si de contra-argumente/aparari ale celor implicati in constructie, hatis pe care nu il putem descurca clar nici daca citim 10 articole ale gsp (pt ca nu stiu nici cat de fundamentate si nici cat de impartiale – sorry dl. Tolontan- sunt acestea…

pe mine ma deranjeaza o chestie. la gramada asta de bani, stadionul este neterminat. tehnic poate el este terminat, insa cand te duci la un meci observi ca nu e. finisajele nu numai ca sunt de calitate proasta, dar uneori lipsesc cu desavarsire. betonul din pereti e netencuit, din afara stadionul se vede un schelet de beton inestetic, fara o copertina exterioara care sa ii dea cu adevarat o forma placuta, fara ornamentatii, scarile interioare din beton arata fragil si la fel de nefinisat, scarile din tribune sunt dintr-un beton la fel de golas, nu exista locuri proprii pt fumat (ci doar galeti amplasate pe holul stationului), si cel mai urat lucru e ca nu este asigurata iluminare suficienta pentru gazon, lucru care deja e un mare defect, care ar fi trebuit prevenit INCA DIN FAZA DE PROIECTARE. Vine acum constructorul si zice „pai da dar trebuie sa cumparati instalatie de iluminat” . Ca platitor de taxe, vorba ziaristilor, aveam pretentia ca firma proiectanta sa fi prevazut o iluminare corespunzatoare a gazonului FARA INVESTITII ULTERIOARE si deci fara costuri suplimentare, mai ales ca in materia constructiilor de stadioane problema aerisirii/iluminarii gazonului este una cunoscuta (vezi Amsterdam Arena, Giuseppe Meazza, si parca si Stade de France), deci care putea fi prevenita.

…dincolo de orice argument, ma asteptam ca la banii astia macar sa se fi negociat cu dezvoltatorul ca stadionul sa arate cu adevarat de lux si sa nu existe probleme cu gazonul, de nicio natura…

stadionul per ansamblu e ok. dar lucrul facut pare de mantuiala daca ne gandim la toate aspectele de mai sus. asta ma enerveaza ca spectator pe Arena Nationala…

fanulumocanu  •  24 noiembrie 2011, 11:40

o masina frantuzeasca construita in turcia are acelasi pret cu una construita in franta. constructorul nu-i obligat sa imparta profitul cu noi, e treaba lui ca poate construi la costuri mai mici.totusi ,de ce niciodata un pret de cost initial nu este respectat ci de obicei se dubleaza cu cheltuieli neprevazute? zici ca la noi se construieste pe nisipuri miscatoare, tot timpul se schimba relieful, se modifica pretul mondial al cafelei si betonul nostru e mai saltaret. nu e numai hotie, e si multa incompetenta…

Razvan  •  24 noiembrie 2011, 11:43

Poate se poate face si o comparatie cu Cluj Arena. Locuri in plus cu vreo 40%, fara pista de atletism dar cu acoperis retractabil, fara sist de incalzire de ultima generatie. Pret mai mare de 8 ori. Adica, de banii aia se puteau face 8 stadioane in tara de categoria elite. Cu capacitate totala de 240.000 locuri. Si cu 8 piste de atletism.
M-a mai mirat faptul ca, desi National e copie fidela a unui alt stadion si e construit de aceeasi firma, ei au descoperit doar acum ca e nevoie de sistem de lumina/aer/apa pentru ca gazonul sa reziste. Banii pt acest sistem au fost inclusi in comparatia dvs?

geo  •  24 noiembrie 2011, 11:47

Daca as avea multi bani as pleca din Romania. sa scap de jeg, cersetori, gropi, ambuteiaje, mitocanie

Adrian  •  24 noiembrie 2011, 11:51

“…vă oferă un spectaculos și obiectiv tur simultan al ambelor stadioane”.
Dupa cum incepe varianta de pe net a articolului este vorba despre ceva mai mult “spectaculos” decat “obiectiv”…
Bravo „nimeni important”! Dupa cum stii banii se fac mai mult din “spectaculos”… asta cere poporu’. Sunt curios daca spre sfarsit, in ultimul articol din ultima zi o sa (si cat?) se dreaga ceva din busuioc…

nimeni important  •  24 noiembrie 2011, 11:51

D-le Tolontan inca o data felicitari. Si mi-am zis ca n-o sa mai intru in jocul asta. Va inteleg ca cel putin incercati sa aflati adevarul insa la noi se pare ca nu exista prezumtia de nevinovatie sau dorinta de a afla adevarul. Vreau sa analizam doar doua comentarii de astazi,(poate o sa citeasca si „andrei” si „luciosu”. D-voastra spuneti ca stadioanele au costat aproximativ la fel (190 de mil), eu mentionez cateva argumente pentru care poate fi posibil acest lucru, „luciosu” incepe cu ironii ieftine iar „andrei”(si ca el sunt foarte multi) ia in deradere modul in care se construieste in tara asta. Domnilor, acest stadion s-a construit si sub consilierea unor personalitati in domeniu, indiferent de ce vreti voi sa credeti. Mai mult decat atat, nu sunt chiar asa multi cei care-si bat joc de meseria de constructor(cel putin in proiectare) iar cei care sunt, cu siguranta nu ajung sa faca asemenea lucrari. Va asigur eu, ca atunci cand veti vrea sa va faceti o casa, voi va veti plange ca „e prea mult beton, ca e prea mult fier, ca afara nu-i asa…”.
O sa incerc sa ma abtin in a mai comenta(am si uitat de cand imi promit lucrul asta)insa sunt inca tanar si, deci, naiv.

Cipri  •  24 noiembrie 2011, 12:21

Concluzia e una sumbra ca de obicei cand vine vorba de sume asa mari . S-au supt bani din toate partile .

Dragos Sturzoiu  •  24 noiembrie 2011, 12:31

Cătălin Tolontan Says:
November 24th, 2011 at 10:43 am
„Aveti rabdare, am scris ca am discutat deja cu oamenii implicati in constructie si va vom da detalii.”

De ce ar trebui să am eu răbdare? De ce nu ar trebui dumneavoastră să aveți răbdare? De ce aruncați numai câteva informații, numai cele care „contează”?
Atunci când ancheta va fi completă ați avea dreptul de a publica rezultatele ei. Pentru că, așa cum au spus și alți cititori, cheltuielile sunt mult diferite la cele două stadioane. Arată la fel? Poate. Dar structura e cu totul diferită. Una e să faci un stadion la Constanța și alta e să îl faci la București. Nu mai spun de locație ca Frankfurt…
Este un articol incomplet și în consecință unul incorect. Dar asta vă e meseria: Să aruncați numai firimituri, să ciugulească românașul. Să instigați, să acuzați
La fel, nu Max Boegl a construit stadionul National Arena, d-le Tolontan

Vă credeți mari specialiști dar sunteți numai oameni…

stelian ceara  •  24 noiembrie 2011, 12:37

Indiferent de costuri avem in sfarsit un stadion de nivel european. Din pacate nu avem echipe pentru acest stadion. In vremuri de criza economica Oprescu a reusit sa-l termine.

Sorin  •  24 noiembrie 2011, 12:39

eu bag mana in foc ca la stadionul din Frankfurt nu au lucrat muncitori nemti. Mai mult ca sigur au lucrat muncitori din sud-estul Europei, poate chiar romani, iar salariile sunt comparativ egale. Nu stiu daca la Frankfurt s-a demolat ceva inainte si cat s-a demolat, pentru ca si asta este inclusa in pret. Si a costat ceva demolarea. Eu cred ca „JAPCA ROMANEASCA” este un cuvant mult prea dur. Discrepantele cred ca sunt foarte mici, astept cu interes analiza voastra.

Tudor  •  24 noiembrie 2011, 12:59

Nea Tolontane,mai lasa-ne cu Arena Nationala!Stie o lume intreaga ca Videanu a semnat contractul pentru acest stadion,cu gandul ca va fi folosit de Dinamo!Sorin Oprescu a mostenit pur si simplu acest contract,marca Videanu-Bordureanu!

socului  •  24 noiembrie 2011, 13:01

Faci un serial pe tema asta ?! Normal , intinde-l pana la alegeri , si cand ajungem la punctul culminant arunca bomba . Tine armele in rastel , da-ne cu picatura si la alegeri scoate arsenalul . Interesul e clar : ciuruieste-l pe Oprescu .. Esti penibil flacaule..
Cand zicea Badea ca le primesti servite, ma indoiam , dar acum….

Nicu  •  24 noiembrie 2011, 13:02

Videanu a semnat contractul si apoi a plecat din primarie!Cand Sorin Oprescu a venit la primarie,a venit si UEFA cu cerintele:trebuie si aia,trebuie si ailalta…Si uite asa,socoteala din targ nu s-a potrivit cu cea de acasa!

GARDA VECHE,STIINTAe  •  24 noiembrie 2011, 13:11

Am remarcat in poze anterioare pe acest site ‘Buloane’ fara saiba, tip arc, intradevar cu contra piulita… arata a fi sub-dimensionate, cu inceput de rugina, deci non tensile strength, atentie la cutremur, pt ca sunt ansamblate la stalpii de sustinere a cupolei.

Alexe  •  24 noiembrie 2011, 13:14

In loc sa ne bucuram ca acest stadion va gazdui o finala de cupa europeana,stam si despicam firul in patru!Eu cred ca raul din fotbalul romanesc trebuie cautat in alta parte,nu la acest stadion.Pana la urma,acest stadion e o chestie de mandrie nationala,si cu atat mai mult ar trebui apreciate eforturile lui Sorin Oprescu si ale constructorilor.

adi  •  24 noiembrie 2011, 13:16

sa intre D.N.A. ul si in hotiia asta

Bogdan Barbu  •  24 noiembrie 2011, 13:23

Cerintele ulterioare ale UEFA au facut ca pretul sa creasca!Nu inteleg de ce i se pune in carca lui Sorin Oprescu acest lucru?UEFA a cerut,Sorin Oprescu nu a facut decat sa respecte aceste pretentii!

moto grip  •  24 noiembrie 2011, 13:33

interesanta comparatia, ca la noi…..

provincial  •  24 noiembrie 2011, 13:37

si ..olani uefa astilea: cum auvazut caa vine oparescu la primarie, hop sh ei..da-i in ..la mea ..e otzi!!! si de ce ma rog, nu a facut huefa, un stadion mai ieftin???? este un atac nepermis la adresa celui mai securist primar din tara si asta, nu se iarta!!!! koooooorect!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

GARDA VECHE,STIINTAe  •  24 noiembrie 2011, 13:49

Cerintele UEFA se cunosteau inainte ca stadionu sa fie construit!!!

Ciprian  •  24 noiembrie 2011, 13:53

Stiti care e partea ce nu o inteleg ,vedem cu totii cum suntem furati, prostiti,dar se pune intrebarea care sunt masurile ce trebuiesc luate? De ce ne multumim sa scriem articole sa scriem pe bloguri sa tragem astfel de concluzii si nu luam in niciun fel masuri!(De ce ,de ce …..,asta ca in reclama), si cazu Universitatea Craiova si altele ,hai fratilor in strada,hai cu autoritatile peste ei sa-i bagam la puscarie…. ,tacere nimeni nimik : e mai cald in fotoliu si sa scriem pe bloguri si in ziare frustrari ale noastre,inca merege se fura inca pt ca mai e de unde la noi in tara ,altii mor in strada pt drepturile lor ex.(Ocupay Wall Street,Londra,Italia,Spania)cu diferite cerinte, la noi nici la cele mai clare dovezi nu luam masuri.

iulianf  •  24 noiembrie 2011, 14:04

O intrebare cat se poate de simpla. Ati luat in calcul TVA?

@eleonor  •  24 noiembrie 2011, 14:14

Esti precum strutul.Cu capul bagat undeva sa nu-ti auzi prostiile care le debitezi.
Stii cum e:unul semneaza si altul profita.Si la propriu si la figurat.

bogdan  •  24 noiembrie 2011, 14:14

Iar batem iapa sa priceapa Grivei. De exemplu o diferenta majora (din 2010) e ca la noi TVA e 24% iar la nemti e 19%. Si probabil se maigasesc diferente. Pe de alta parte, orice firma va oferi in Germania pret mai bun (stiind ca-si primeste banii la timp) decit in Romania (unde arieratele-s o obisnuinta, iar riscul de intirzieri la plata aproape o certitudine). Da’ de ce sa nu criticam, ca e mai simplu de spart seminte pe margine si de hiuduit… la asta e bun tot romanul… la datul cu parerea despre lucruri la care nu se pricepe…

Comentează