Viața de după proteste

Un mesaj pentru cei care ne gîndim la pasul următor, contrazicîndu-ne. Și pentru Mihai Goțiu, cel mai vocal militant împotriva proiectului Roșia Montana.

duminică, 22 ianuarie 2012, 2:09

Un mesaj pentru cei care ne gîndim la pasul următor, contrazicîndu-ne. Și pentru Mihai Goțiu, cel mai vocal militant împotriva proiectului Roșia Montana.

Mihai, îți scriu ție. Vei înțelege că ești, într-un fel, un pretext.

Oricum, îți scriu ție și nu cauzei pentru care te lupți, și bine faci! Îți scriu ție, nu celor pe care Deutsche Welle îi numea ”mercenari ai retoricii” și pe care îi întîlnim anonimi de ambele părți ale dosarului Roșia Montana, asaltînd forumurile și blogurile și executîndu-i verbal pe toți cei care nu sînt de aceeași părere cu ei.

Postul e despre ceea ce ai scris tu, cînd i-ai numit pe Aneta Bogdan și pe Bogdan Naumovici ”profitori ai sistemului” după ce, alături de cîțiva profesori români de la universități de prestigiu din străinătate, cei doi au lansat un manifest și au anunțat că se gîndesc să creeze o mișcare politică.

Postul e despre ce așteptăm de la politică și de la pașii următori.

Mihai,

Ne știm și ne respectăm de peste 13 ani. În lumea tulburată de azi și în piruetele oamenilor sau grupurilor, 13 ani înseamnă aproape o veșnicie. Am lucrat împreună, ca jurnaliști, și din acest motiv am zîmbit și am contrat răbdător pe oricine mi-a sugerat măcar că ai vreun interes în chestiunile sociale, politice sau ecologice pe care le susții cu o patimă pe care eu o recunosc.

În general, cînd conviețuiești îndelung cu oamenii la ocna unui ziar, ajungi să-i simți. Același lucru îl spun și azi. Mihai Goțiu își susține propria opinie, dar asta nu înseamnă că are dreptate în tot ceea ce susține. Înseamnă doar că o face cu bună credință.

În cazul Anetei Bogdan și al lui Bogdan Naumovici, convingerea mea e că greșești. Iarăși, nu înseamnă că eu am de la sine dreptate, ci doar că, de vreme ce românii protestează acum pentru dreptul de a fi luați în calcul atunci cînd spun ”Președintele țării gîndește greșit!”, probabil că nu e nici o tragedie dacă Tolontan sau Goțiu gîndesc greșit. Și unul dintre noi doi greșește în acest caz.

Uite de ce cred că tu ești în eroare. Tu și cei care reclamă perfecțiunea și imacularea. Nu creditez în avans nici una dintre noile mișcări politice, dar ceea ce susțin e că nu ne putem permite să ajungem în faza în care să nu mai auzim ideile din cauza imperfecțiunii vocilor care le rostesc.

Toți ducem vieți imperfecte. Dar așteptăm de la cei care ne conduc să aibă existențe exemplare. În acest caz, nu ei, ci noi sîntem ipocriți. Oricine dintre cei din piață, și se exprimă acolo femei și bărbați pe care îi admir enorm, are slăbiciunile sale. Pe unii îi invidiez cît de limpezi sînt, altora le constat neaderența la democrație și le ascult utopia că vor găsi o soluție pură, perfectă, unică și mesianică.

Uite un exemplu de admirat. Am senzația că nu de acum, ci de aproape un an, una dintre cele mai lucide voci ale unei stîngi libere este cea a lui Costi Rogozanu. Pe bune, dacă Rogozanu răcește, cred că o bună parte a relatării clare din povestea asta va lua o pauză. El a vorbit despre ”finalul capitalismului românesc”, el extrage, conform propriei viziuni, ceea ce se petrece în siajul protestelor, hei, băieți, o folie de paracetamol preventiv pentru Costi ar fi cea mai bună investiție a stîngii românești!

Dacă Rogozanu ar intra mîine într-un partid sau ar participa la fondarea unuia, eu aș spune ”Oau!”. Nu înseamnă că l-aș vota, nu știu asta, dar m-aș bucura, ceea ce, avînd în vedere cît de încercănați și suspicioși sîntem cu toții, poate că ar însemna mai mult.

Sigur, imediat s-ar spune că Rogozanu făcea parte din nu știu ce curent, vor începe bîrfele delicios-distructive ale elitei literare, și se vor trezi cei care îl vor repezi că a lucrat la Vântu. Prostii, evident, dar prostii cărora Rogozanu ar trebui să le facă față. Ceea ce, pentru un politician, e logic pînă la urmă. Era doar un exemplu, l-am băgat pe om fără voia lui în politică!

Asta cu lucratul la Vântu, Voiculescu sau Patriciu este o acuză nerumegată sau provenită dintr-un deficit de logică. Dar se vede treaba că, dacă acceptăm că se naște o lume nouă, în embrionul ei se simte și multă agitație mediocră. Nu e nimic nou, la fel s-a întîmplat acum 22 de ani. Oricui i se poate spune asta cu mogulii. Și ție, Mihai, și mie. Dar noi știm că mulți oameni și-au făcut onest meseria în acești 22 de ani.

Am ajuns la chestiune.

Români exigenți și Mihai,

Nu mă menajați inutil! Asta faci tu în text. Nu Naumovici, Bogdan și profii sau antreprenorii sau arhitecții aceia necunoscuți, dar eminenți, s-au descris drept ”oameni care, în general, n-au făcut parte din partide politice și care au o reputație de învingători în breslele lor”. Nu ei s-au prezentat astfel: ”Fără a fi în sensul curent vedete, sînt personalități puternice, care au și admiratori, dar și contestatari în domeniile sau industriile în care activează”.

Eu am făcut-o, eu sînt problema aici, cu mine vorbiți. Ca jurnalist, cred  că aceste atribute îi unesc și că frazele informează publicul cu privire la ei. Eu le-am zis așa, ironizează-mă pe mine, nu pe ei. Cînd am scris textul pe blog, ei nici nu aveau habar că le cunosc intențiile, probabil că i-am și băgat în cofă publicîndu-le în avans, dar asta îi privește.

Ce cred că mă privește pe mine, pe tine, pe noi toți, este maniera în care ne gîndim la pasul următor. Cel de după proteste. Există viață după Băsescu, dar există viață și după manifestațiile împotriva lui Băsescu. Nu înseamnă că protestele nu ar trebui să continue, uite că e suficient să scadă în intensitate și cei din Putere își iau imediat viteză.

Vedeți momentul în care Igaș s-a dus zilele trecute la spartul tîrgului în Rondul de Noapte sau butaforia primarului UNPR Piedone care apăra cu pieptul granița sectorului 4 și care striga de mila ”panseluțelor  și băncuțelor” distruse de invazia ostrogoților. Piedone ținîndu-ne lecții de civism, întîmplări de revoltă, asta e soarta zilelor amestecate! De aceea și acest text este mare ca un mamut.

Ce facem însă după? Cine se va bate sinucigaș cu Piedone în alegeri? Cine va avea o șansă să înfrunte carul alegoric al lui Sorin Oprescu, mit clădit pe o risipă uluitoare? S-au băgat mai mulți bani pentru asta decît a băgat Roșia Montan în imaginea sa și nu înseamnă că au băgat puțin canadienii.

Așadar, cine?

Mihai,

Conform criteriilor pe care le văd în textul tău, nimeni. Antena Bogdan este omul numărul 1 din România în branding. Și nu genul acela de specialist numit de stat, ci omul cu care s-a asociat profesional Wally Olins, unul dinte fondatorii intelectuali ai brandingului.  Sigur, Wally Olins a fost insuficient pentru Elena Udrea, care a dat brandul de țară firmei care a creat frunza, asta apropo de cît a profitat Aneta Bogdan de sistem.

Ai văzut, probabil, cum brandul turismului Românesc a fost construit pe turismul de aventură, iar zilele trecute ministrul spunea că turismul balnear e soluția. Sfinte și Dulce, Mamă și Îngeri, cîte zeci de milioane de euro și cîte șanse făcute ghem!

Pentru Aneta Bogdan, istoria cu partidul nu e decît un efort și un risc în plus. Tocmai își mută o parte din business în Singapore, de mult ce a profitat în România.

Probabil c-o va lăsa baltă cu intenția politică, oricum cei de pe listă au o candoare care îi va costa dezamăgiri. Cert e că, prin aventura asiatică și independent de chestia cu manifestul, Aneta Bogdan intră deja în zona creierelor românești devenite apatride. Era deja o mulțime splendidă  acolo, nu mai era nevoie și de cea care a gîndit brandul Connex, dar asta e!

Vă recomand cartea ei. A selecționat Petrișor Obae esența a ceea ce crede Aneta Bogdan despre viața politică din perspectiva profesionistului.

Bogdan Naumovici e și el un personaj. N-am fost niciodată parteneri, dimpotrivă, de cîteva ori s-a exprimat  cîș la adresa unor campanii ale Gazetei, făcute de rivalul său istoric din publicitate, Șerban Alexandrescu. Eu îl prefer, cu totul, pe Șerban, nu pe Bogdan.

Dar nu pot să nu văd că Naumovici a traversat acești 20 de ani de publicitate în România cu o forță vitală incredibilă, lăsînd în urmă nu doar campanii memorabile, ci și o companie, Leo, care se bazează și azi pe prestigiul acumulat în timpul cînd o conducea creativ.

Plus, ceea ce e extrem de important, în lumea complicată și nu întotdeauna integră a comunicării, nimeni nu a pus în dubiu vreodată corectitudinea lui Naumovici!

Nu și-a înșelat patronii, nu și-a păcălit partenerii, pentru el nu există conceptul de șpagă, ci doar acela de idei plătite. Scump, dacă vrei! A rămas întotdeauna egal cu el, orgolios, talentat și puternic. Printre zeci dacă nu sute de creiere frumoase, nu sînt doar el și Alexandrescu buni, mintea lui a devenit unul dintre lideri.

Da, știu, Roșia Montana! Nu o expediez, doar îl aduc din nou în discuție pe Rogozanu, care nu vrea excomunicări, ci dialog pe toate temele, mai ales pe cele sensibile.

Dacă oamenii îl descalifică pe Naumovici pentru Roșia Montana, OK, e dreptul lor. Numai că, eu unul, mă întreb ce urmează și care sînt soluțiile concrete cînd aflu de la voi nu doar că toate partidele și toți politicienii sînt de rahat, dar și că, aprioric, tot ce încearcă să se structureze nu e demn de lumea inorogilor.

Alina Mungiu și SAR l-au susținut cîndva pe Băsescu, Andrei Pleșu e dilematic, Liviu Mihaiu a fost cu Delta, parcă ar fi luat-o drept concentrat în propria vază!, Badea și Ciutacu lucrează la Voiculescu, Ernu a propus, via Iași, un protest național cu însemne albe, super idee!, da, știu amestec intenționat lucrurile, Patapievici e tipul lui Băse și un laș, a fost închis la Jilava pe 21 decembrie 89!, Mircea Toma e contra RMGC, să știți că pînă și ei îi admiră consecvența. Și mereu așa.

Toți au făcut ceva, au fost amestecați în ceva și tocmai aici stă una dintre neînțelegerile acestor zile. Există în volumul fundației americane ”Spune adevărul puterii”, colecție de curaj și de toleranță și de modele civice din toată lumea, o mărturie care mi-a atras atenția. Rudele unui cetățean care o pățise pe stradă în Irlanda de Nord parcă, povesteau, contrariate, ”că era un om cumsecade, nu înțelegem de a căzut tocmai el victimă. Nu era băgat în politică, nu era băgat în nimic!”. Ca și cum a nu fi implicat civic reprezintă simbolul cumsecădeniei și garanția că nu ți se va întîmpla nimic. Tocmai că nu!

Așadar, uităm repede și ne luăm ținte false. Nu de la SRI, nu de la servicii, e mintea noastră care zboară! Am uitat atît de repede că șeful Fiscului sau Adrian Năstase sau Rovana Plumb, că tot o văd vocală, au mari dificultăți în a-și justifica averile, încît am ajuns la motorul Harley al lui Naumovici, care pun pariu că e imediat reperabil în impozitele lui?! Uf!

Mihai și oameni încercănați,

Nu intru în politică, nu mă așteaptă nici o funcție în partidul pe care chiar sînt curios dacă Naumovici va avea ambîț să-l nască.

Dar pentru că eu nu intru în politică nu înseamnă că urăsc politica, pe cei care o fac sau pe cei care doresc s-o facă. Și nu înseamnă că nu mă exprim în calitate de cetățean, în limitele regulilor meseriei de jurnalist, doar ca ”să nu fiu băgat în ceva”.

Am rezervele mele de reporter și vechile polemici cu Crin Antonescu, dar mi-a plăcut că a avut temeritatea să rostească în aceste zile, repetat, că cei care fac parte dintr-un partid nu sînt inferiori celor care ies în piețele țării. Cei din partide militează zilnic, în agorele lor virtuale. Ce ar trebui să le spunem? Lăsați-ne, noi sîntem imaculați!

Sigur, putem continua detestînd diferențele și rîvnind la omul pe cal alb. În așteptarea perfecțiunii, ce mîngîiere a diversității și fragilității umane se aude în articolul Leliei Munteanu! Ne uităm în zare. Uite, deocamdată, albul e doar al ninsorii, unica soluție a Puterii, ninsoare omogenă și rece în care ne pierdem, puri, nepătați și izolați.

 

Comentarii (60)Adaugă comentariu

Traian  •  22 ianuarie 2012, 14:37

Tolo, atata vreme cat unul din „grupul-initiativa” respectiv comenteaza la genul ” Eu va spun ca educatia nu ar trebui sa fie un drept „, da-mi voie sa am dubii nu asupra inteligentei, ci asupra sanatatii omulul. Nu dau nume. E foarte usor de gasit pe Facebook.

AlexBP  •  22 ianuarie 2012, 15:19

Daca Aneta si Bogdan sunt profesionisti in branding, respectiv creativitate publicitara este bine sa faca aceste lucruri.
Politica trebuie facuta de profesionisti. Problema politicii noastre de aici vine. Ea este facuta de amatori (absolventi la fara prezenta SNSPA si Colegiul National de Aparare) ce privesc politica fix ca pe o investitie.
Miscarea Civica si activismul sunt privite ca niste rampe de lansare. Sindicalismul la fel.
De ce nu am evoluat in aceste domenii? Ai raspunsurile mai sus.

Cristi  •  22 ianuarie 2012, 15:33

Domnule Tolontan, dati-mi voie sa va contrazic: cei din partidele mari, partide care au mai fost la putere din ’90 si pana in prezent, SUNT INFERIORI protestatarilor apolitici prin simplul motiv ca sustin niste politicieni care si-au demonstrat deja incompetenta, care in mandatele lor nu au facut altceva decat sa pana umarul la prabusirea Romaniei pana in punctul in care se afla acum!

Hrebenciuc, Berceanu, Mitrea, Videanu sau Nastase reprezinta nume de trista amintire pentru Romania, nume care trebuie sa dispara din orizontul politicii romanesti!
Abia atunci cand Romania va scapa de acestia si de politicienii formati pe langa acestia, cand vom avea o clasa politica noua si tanara, abia atunci vom putea discuta despre un viitor al Romaniei!

presacaopra(v)da  •  22 ianuarie 2012, 15:35

Cataline,
Vezi că „aprioric” e „apriori”!
Vezi că oamenii ăia din Pieţe îşi doresc în primul lideri politici care să le spună mai degrabă ce au făcut în ultimii 22 de de ani, decât ce vor face ei dacă vor pune laba pe Putere. În acest context, Naumovici şi semnatarii Manifestului au şi ei probleme, cel puţin de conştiinţă. El, alături de Aneta Bogdan sunt un fel de mercenari prin prisma meseriei pe care o practică. Adică dispuşi să facă orice pe banii clientului. Adică lipsiţi de conştiinţă, în unele cazuri. Înclin să cred că „Mişcarea” celor doi e mai degrabă o ocheadă aruncată principalelor partide politice, pe principiul „Nu vreţi să vă re-brenduim noi”, că tot strigă poporul că sunteţi expiraţi!

Cătălin Tolontan  •  22 ianuarie 2012, 15:35

cristi: eu ma refeream la cei cu un carnet de partid, nu la cei care au condus. Inteleg ce spuneti si aveti dreptate, e nevoie de o schimbare majora, tocmai de aceea poate ca miscarile noi sint o solutie, dar e greu de crezut ca se pot face in 3 luni

presacaopra(v)da: imi place cind intilnesc opinii atit de categorice 🙂
1. aprioric e asimilat in limba romana si pe deplin corect
http://dexonline.ro/definitie/aprioric

2. cred ca mergi cam departe cu ipotezele. Nu de rebrenduire au nevoie partidele noastre acum si nu cred ca la asta s-au gindit cei despre care am scris

victor L  •  22 ianuarie 2012, 15:40

Si io ma gindesc la o tara condusa de Felix, Ponta si Crin; da` mai departe ma lasa imaginatia.
Aaa, am uitat, si la o tara cu jurnalisti ca Gotiu.

Gogu G  •  22 ianuarie 2012, 15:48

Tu ca si cei pe care-i aperi, sunteti oamenii sistemului. Sunteti toti manjiti, intr-un fel sau altul.

Nu mai incerca sa-i speli. Cum putem avea incredere in doi oameni a caror meserie este sa manipuleze, pe bani, oamenii? Caci asta inseamna reclama, branding, pana la urma?

Nu e nicio graba. Asteptam oamenii curati. Exista si n-au luat bani de la RMGC.

catalina  •  22 ianuarie 2012, 15:56

Acum multi ani am vrut sa lucrez in publicitate. am mers la o conferinta de-a lui naumovici si la final i-am adresat intrebarea asta…cum pot sa lucrez la agentia lui? mi-a dat o tema, si anume continuarea povestilor pe care le spuneau reclamele lor pentru o bautura racoritoare. am muncit o saptamina la tema asta. i-am trimis pe mail zeci de idei si… bineinteles ca n-am mai primit nici un raspuns. in plus, vazandu-l vineri seara la emisiunea lui ciutacu, mi s-a parut departe de realitatile vietii asteia…sau doar joaca teatru, ca intr/o reclama. de altfel, in toate imprejurarile in care l-am auzit vorbind la televizor, mi s-a parut un jalnic si vulgar comunicator. ii pun totusi o intrebare in legatura cu ideea lui de a inlocui sistemul de stat al pensiilor cu unul privat… stiati ca faimoasa companie privata de pensii si asigurari de sanatate AIG a fost salvata de la faliment de statul american? eu ma gindesc la altceva…nu vreau sa mai cotizez la pensii deloc! nu mai vreau ca aceste contributii la sistemul de pensii sa fie obligatorii. economisesc eu! naumovici,inspira-te de-aici!

Dan Paun  •  22 ianuarie 2012, 16:07

domnule Tolontan, ai scris mai sus:”Nu înseamnă că protestele nu ar trebui să continue, uite că e suficient să scadă în intensitate și cei din Putere își iau imediat viteză”.nu ti se pare ca te contrazici? pai.ori inceteaza ca sa ia astia care conduc dintr-o regretabila eroare tara viteza maxima,ori ar trebui sa se stranga 20_30 care sa strice in soapta….

Bogdan Iancu  •  22 ianuarie 2012, 16:07

Catalin:
Chestiile discutate de Mihai sint punctuale si le-ai raspuns printr-o invitatie pe care omeneste o inteleg. Practic ea ne spune ca nu e timpul sa intram in detalii, important e sa nu ne mai certam. Am zis si intr-un post anterior, o repet: daca o miscare de genul asta se articuleaza pe cv-ul impresionant al unor oameni care au studiat la universitati din strainatate plus niste modele de succes din zona marketingului nu vom face decat sa importam/aplicam modele care nu au instrumente de analiza (si actiune) pentru realitatile locale la etajele inferioare discutiilor despre antreprenoriat etc.

Costi Rogozanu spunea la una din dezbaterile la care a participat zilele astea un lucru de bun-simt: ar fi ideal ca atomii care participa zilele astea la proteste sa isi asume voci/pancarte direct proportionale cu contributia lor ceea ce se intampla acum in piete (Impreuna 2012 nu face asta, tureaza deja motoarele branding-ului dar nu de branding avem acum ci de o centrifuga in care sa se mestece niste idei cat mai aproapw de motivele pentru care miristea a luat foc).

Asperitatile (pana la urma inerente) date de dialogul – uneori surd – al acestor grupuri pot genera&rafina liniile unor proiecte de actiune pe viitor, nu cred ca exista, inca, pericolul sa ramanem puri, nepatati si izolati, cine merge zilele astea in piete simte asta din plin…

Dan Paun  •  22 ianuarie 2012, 16:20

si mai lasati-ne cu Rosia Montana! aurul este acolo si el al nostru! Daca nu santem acum in stare sa-l scoatem pentru NOI atunci sa stea bine mersi acolo si o sa-l scoata copii sa nepotii nostrii! nu te mai prostii si nu incerca sa ne prostesti pe noi!

Cătălin Tolontan  •  22 ianuarie 2012, 16:32

dan paun: Nu ma contrazic. „Nu inseamna ca protestele n-ar trebui sa continue” este echivalent cu „Protestele ar trebui sa continue”. De fapt, asa ar fi fost bine sa scriu de la inceput, e mai clar.

cristi1314  •  22 ianuarie 2012, 17:20

Cel mai grav lucru este ca alternativa la Basescu este horror: Voiculescu, Ponta, Antonescu, Diaconescu.

Mihai  •  22 ianuarie 2012, 17:23

Aha.Daca se ocupa Naumovici si Aneta Bogdan de rebrenduirea Rosiei Montane este ca si cum Basescu l-ar schimba pe Boc cu Udrea.Aceeasi otrava in alt ambalaj.

Viiktor  •  22 ianuarie 2012, 17:41

Tipic romanesc: amestec de cuvinte folosite o data pe an ca sa dea impresia unui context inteligent. Dar oare cand o sa va opriti din spulberat fum in ochii cititorilor si sa fiti simpli, concisi, clari si la subiect? Domnule (si asta din simpla politete, pentru ca nu meriti in totalitate aceasta apelatie) Catalin Tolotan , te rog frumos, ca simplu roman ce ti-am citit acest articol: inceteaza sa pari diferit si complicat! Daca doresti neaparat sa faci un bine de cunostinta si interpretare pentru orice alt membru egal al statului roman, pune degetul pe rana si vorbeste deschis despre ce te doare pe tine despre tara asta. Utilizeaza cuvinte simple sa te inteleaga si romanul care nu a avut puterea economica suficienta in familie sa urmeze si studii superioare ca sa faca un sens din abrambureala cuvintelor puse intre randuri de catre tine.
Iti multumesc in avans daca reusesti acest lucru.

petre stelistu  •  22 ianuarie 2012, 17:52

Pana ce romanul nu invata sa-si respecte aproapele,nici nu am putea vorbi despre o directie normala in Romania.Respectul si prietenia nu au nimic in comun.Peste tot in lume oamenii au opinii diferite,in schimb respectul fata de cei din prejur conteaza mai mult.Daca in Italia cuibul mafiot e in Sicilia,la noi mafiotii s-au cuibarit la Bucuresti,mai exact la Cotroceni, astfel incat e greu de crezut ca se va schiba ceva dupa aceste proteste,indiferent cine revine sau vine la putere.La noi trebuie o revolutie adevarata.

Moromitic  •  22 ianuarie 2012, 18:38

@Catalin Tolontan: Problema e simpla si chiar ati expediat-o, desi s-a lasat asteptata pana la sfarsitul articolului. Problema e pozitia celor doi profesionisti asupra proiectului Rosia Montana.

Ar trebui sa intelegem magnitudinea dezastrului. Comparatie cu fotbalul: lacul de cianuri propus de corporatia canadiana are un luciu de apa cat 1,200 de stadioane. O mie doua sute! Vrem asa ceva in Ardeal?

Apoi, problema nici macar nu e in primul rand ecologica. De ce trebuie cateva sute de oameni sa renunte la amintiri, la casa parinteasca, la biserica, la livezi doar fiindca o corporatie vrea sa le topeasca satul in cianura? Chiar suntem asa vanduti cat sa radem patru munti in cianura?

Si dupa aspectul de proprietate, mai urmeaza si partea comerciala. Asa-zisele polite de asigurare sunt de fapt finantate de asociatul roman al afacerii. Adica ramanem cu lacul de cianuri in inima Ardealului ca sa platim intretinerea lui pentru sute de ani de-acum incolo. Nu mai zic ca nu exista asigurare in caz de faliment. Si in general nu exista niciun fel de bond conform standardelor bancare.

Exista doar o casuta postala care ne vinde un basm toxic. Ne fraiereste aici si mai fraiereste si alti investitori la bursa din Toronto.

Ce se intampla daca vor exploata fara „a-si tine cuvantul”? Astia au presedintele tarii in buzunar, crede cineva ca se vor impiedica de amenzile unui inspector judetean de mediu?

Pe scurt: inca un tun, o alta teapa dupa care vom curata sute de ani.
NU, multumesc.

koll  •  22 ianuarie 2012, 19:09

„Antena” Bogdan este omul numărul 1 din România.
Stiu ca e din cauza vitezei,dar sa nu se interpreteze.
In rest, respect!

Dani  •  22 ianuarie 2012, 19:33

Mama mama, ce ghiveci! Nume amestecate de-a valma, nume de jurnalisti ce put a coruptie de la o posta si de politicieni mizerabili, de pseudo intelectuali si canalii, amestecate cu doua-trei persoane oneste dar fara nici o legatura cu subiectul articolului. De ce? simplu, deoarece art… pardon, scrisoarea asta nu are vreun subiect. Nume si laude desarte mixate bine, astfel incit si pramatiile cele mai mari par umane, dar nici o fapta. Despre oameni morti, ei, nu fizic, ci doar asa, putreziti de vii intr-o politica care le-a mincat si farima de bun simt pe care o aveau, despre clientela politica si economica, despre stapini ori umili slujitori, despre romani si evrei…ce cauta astia in articol? pai…ce dracu’cauta la noi in tara, nu in articol? Stiu, sa suga singele acestui popor, daca le spun pe nume lipitorilor sint catalogat antisemit si comentariul nu are voie sa treaca de cenzura, uite ca prefer sa fiu bun roman si patriot decit pupincurist si risc…dar se pare ca sint singurul care risca sa spuna lucrurilor pe nume. Ne ascundem dupa degete si atita ocolim adevarul incit uitam ca e acolo, iar cind, intimplator, ne impiedicam de el,nu se intimpla nimic… constiinta zace intinsa la orizontala, din monitor se aude un tiuit strident, gata…a murit, odihneasca-se in pace constiinta asta nationala, oricum nu mai avem ce face cu ea intr-o uniune europeana in care oricum sentimentele si mindria nationala ale fiecarui popor se amesteca pina se omogenizeaza si iese o compozitie incolora, inodora si, mai ales insipida…nu avem voie sa fim inteligenti, nu mai avem voie sa fim liberi, nu mai avem voie sa vorbim, de gindit nici nu se mai pune problema(pai se poate, dom’le? uniunea ne vrea prosti!)…nu mai avem voie sa mai avem voie ceva. Si atunci, daca nu avem voie, facem voia altora si ne apucam si amestecam nume de-a valma, interesele altora, multe vorbe, ne batem cu ele in piept, punem pe cei pe care i-am laudat mai devreme sa ne laude la rindul lor, o mina spala pe alta, si tot ghiveciul asta pare un turn Babel fara trecut pentru ei si fara viitor pentru noi ( a se citi printre rinduri cine sint „ei”)…si iese o scrisoare deschisa fara cap si coada, fara subiect, cu verbul „a fi” conjugat numai la timpul trecut: „au fost oameni”, au ajuns o adunatura de jigodii !
Si uite asa ne facem ca vorbim de Rosia Montana dar uitam subiectul, si vorbim de fapt doar de cei care vorbesc despre Rosia Montana, si aceia doar din auzite, iar guvernantii (era sa zic „guvernantii nostri”, dar nu ne mai reprezinta interesele de mult, mai degraba sint o adunatura de marionete) fac numai ce vor…ce vor altii, in fine. Si uite-asa, dupa tot acest ghiveci nesarat, ei – aceiasi „ei” cu nasuri coroiate – vor ramine cu Rosia Montana, iar noi vom cinta un cintec vechi si trist…foarte trist.
„Muntii nostri aur poarta,
Noi cersim din poarta-n poarta”

Dani  •  22 ianuarie 2012, 19:50

Vezi? Ce-am spus mai devreme, ca nu mai avem voie sa vorbim liberi? Toti va bateti cu pumnii-n piept in piept ca iubiti democratia, iubiti libertatea , dar libertatea voastra de exprimare, pe cind libertatea altora o ingraditi cit se poate de mult…in ’89 toti jurnalistii urlati cit va tineau bojocii „Jos cenzura!”, acum ati ajuns la rindul vostru calaii libertatii de expresie. Asa ca ma voi simti dator sa decodific sirurile acelea de asteriscuri.
rind 5 – sinonim cu „decedati”
rind 8 – sinonim cu „sa soarba”
rind 24- sinonim cu ce vreti voi, sau fara asteriscuri. O adunatura si atit. Deja e absurd…ne impuneti cum sa stam cuminti, cum sa mincam, cum sa respiram, cum sa vorbim,in fine, cum vreti voi…un singur lucru nu ne puteti impune: cum sa gindim!

m  •  22 ianuarie 2012, 20:53

Catalin,
desi nu sunt fan Gotiu, cred ca tu gresesti.
Cei doi au din pacate exact ce n-ar trebui sa aiba cei ce vor sa construiasca o altfel de politica, un fir de care pot fi trasi de maini abile…
O constructie sanatoasa trebuie sa inceapa cu o fundatie fara hibe, pe piloni care sa reziste. Acei oameni se pregatesc sa iasa la suprafata, ii vom vedea, probabil de aici si graba cu care au aparut cei 2.
Nu de asta „ne temem” cel mai mult? Ca acei oameni chiar ar putea aparea? Chiar ar putea conduce Romania?
Cat despre Naumovici separat, imi pare rau ca a acceptat sa lucreze cu RMGC, dar alegand asta nu mai poate convinge pe nimeni ca nu va repeta isprava. E profesionist, ba chiar unul cu stomac tare, dar tocmai de d`astia nu mai avem nevoie in politica, avem destui…
Sunt curios, ti s-a propus publicitate rmgc pe blog si ai refuzat sau nu ti s-a propus? De ce? 🙂

Daniel  •  22 ianuarie 2012, 21:26

Slăbuț articulul. Doar unul dintre cele de șapte pagini pe care încerc să le evit.

Mircea  •  22 ianuarie 2012, 22:41

Catalin, esti unul din ziaristii pe care ii urmaresc de mult timp, inca de pe vremea Sportului Romanesc, condus de Mitica Dragomir. Ma bucur ca, de la un timp, vorbesti si depre altceva decat sport. Si pot sa spun ca am citit si articole de-ale tale cu care n-am fost de acord. Dar acest punct de vedere ti-l sustin 100%. Dar, citind, comment-urile, vad ca nu duci lipsa de detractori.
Am oroare de cei care-si dau cu parerea despre subiecte pe care nu le stapanesc, doar din principiul ca „da bine”. Iar acum „da bine” sa fii ecologist: „Fuck pe capitalistii care vor sa ne fure aurulul si sa ne otraveasca pamantul”. Chiar asa? E mai bine sa moara o comunitate si sa pierdem niste bani lasand-i sa zaca in pamanat decat sa-i credem pe cei care vor sa exploateze si care spun ca nu exista un pericol ecologic iminent. Mai bine sa-i consideram vinovati apriori decat sa-i lasam sa greseasca.
Mai mult decat atata, sa sustii ca cei care lucreaza (sau au lucrat) pentru Gold Corporation (vezi Naumovici), Voiculescu sau Vantu nu pot sa fie obiectivi si n-au dreptul sa sustina sau sa initieze o posibila miscare civica mi se pare chiar nebunesc. Dosarul Pelican transpus pe meleaguri mioritice.
Macar Naumovici, Aneta si indraznesc sa il adaug si pe Tolontan in mica mea lista, sunt varfuri in domeniile lor. Mi-ar place ca si politicienii actuali sa aiba macar 10% din realizarile lor, nu neaparat materiale. Sunt acuzati ca (probabil) doresc sa castige bani sau imagine (care inseamna, de fapt, tot bani) de pe urma demersului lor. Dupa logica asta bolnava, n-ar trebui sa interzicem si spitalele particulare sau caminele de batrani pe principiul ca si ele castiga bani de pe urma suferintelor umane?
Chiar numai cei care lucreaza intr-o patiserie sau croitorie de cartier pot si au dreptul sa isi spuna punctul de vedere? Daca seful meu a avut un contract de livrare produse de papeteraie catre unchiul verisoarei vecinului soacrei soferului de pe basculanta care cara piatra la Rosia Monatana inseamna ca sunt tarat pe viata?

Florin  •  22 ianuarie 2012, 23:53

Sunt de acord cu re-brenduirea de care vorbeşte Cristi. Deja în interiorul partidelor se formează opozanţi gata să le ia locul celor expiraţi. Altfel cum se face că în pieţe ies la miting politicieni de linia a doua, dar care au afaceri înfloritoare? Scopul lor este să se folosească de aceste mişcări de stradă şi să pună mâna pe nişte partide ce necesită o nouă imagine. E mai uşor, politic, să repari ceea ce există, decât să construieşti ceva nou. Căci partide noi fac toţi: Dan Diaconescu, Geoană, Miron Cozma… cum să le dai credit?
Şi, apropo de Piedone de la UNPR: chiar nimeni nu vede că acest „partid” are primari care n-au fost aleşi prin vot? Conform legii, primarii şi consilierii care-şi schimbă partidul îşi pierd şi posturile. Dar compromisurile sunt prea mari.
Neimplicarea dă, de fapt, apă la moară celor implicaţi. Cei din stradă nu vor merge la vot că n-au pe cine alege. Legea electorală e antidemocratică… Tot cei care sunt în funcţii la marile partide decid să se (re)pună candidaţi, mulţimea va fi scârbită din acest motiv şi va sta în case, iar la vot va ieşi camarila ce va aduce în prim plan rezultate ce vor da legimitate aceloraşi politicieni.
Apoi ne vom plânge că avem o ţară de cacao, vom vorbi de laşitatea poporului sau de alte teorii care vor „ascunde” practica. Platon, cred, a spus: „Preţul pe care-l plătim că nu facem politică este să ne conducă alţii mai proşti ca noi!”

Florin  •  23 ianuarie 2012, 0:03

Am dorit să mai spun ceva: protestele nu vor înceta până nu se va lua o decizie politică, probabil schimbarea lui Boc, avansez poate chiar ideea de alegeri prezidenţiale odată cu localele şi parlamentarele!!!! Dincolo de toate astea am o singură convingere: cei din piaţă vor o ultimă soluţie, înc-o Revoluţia… aşa cum s-a mai tot strigat. Doar că, de data asta, Revoluţia ne-a fost furată înainte de a începe!

Valentin  •  23 ianuarie 2012, 0:13

Un punct de vedere la care subscriu Catalin. Mai putin in ce-i priveste pe Badea si Ciutacu: ei ce-au facut sa intre in gura lumii? Eu cred in ei in continuare. Si in Gadea si in Vali Stan. Cred in toti cei de calibrul lui Badea pe care ai uitat sa-i mentionezi in aceeasi propozitie cu Patapievici. Dumnezeule mare!!, am luat-o razna cu totii!

Razvan  •  23 ianuarie 2012, 0:20

Am fost entuziasmat de aceasta miscare pentru ca am vazut numele tau iar pentru Naumovici aveam o oarecare simpatie. Nu stiam de contractul pe care il are cu RMGC si nici nu imi plac oamenii care pentru un anumit pret ar face orice.

„Despre Aneta Bogdan au mai scris colegii de breaslă. Și despre contractele ei cu statul: TVR, CEC, Radiocom (și despre cum Radiocom a ajuns acționar la Brandient-ul Anetei Bogdan), dar și despre contractul ei cu Transavia psd-istul Ioan Popa.”

De aceasta individa nu am auzit pana acum dar acest pasaj imi spune tot. Da, nu cred ca exista oameni cinstiti care sa „prinda” asemenea contracte. Esti implicat, ai datorii, ai obligatii, ai puncte slabe, nu poti sa faci curatenie.

Draga Catalin,
in majoritatea opiniilor ma regasesc dar nu si in acest caz. Naumovici si aneta Bogdan nu sunt doua persoane care sa primeasca tara asta pe mana. Bine, daca as fi pus sa aleg intre mafia PDL/UDMR/UNPR si Impreuna 2012 atunci, fara sa stau pe ganduri, as merge cu Impreuna 2012. Ar fi mai putin rau dar eu vreau sa fie putin mai bine.

Rozica  •  23 ianuarie 2012, 1:04

Domnule Tolontan,

Lucrez de 7 ani in publicitate. Sunt om de creatie, ca domnul Naumovici. Si nu am incredere in el, nu as avea incredere in el nici macar sa-mi ia o paine de la magazinul de la parter.
Cat despre subiectul Rosia Montana, nu inteleg cum puteti sa puneti in aceeasi oala concepte precum ,,ala e cu delta”, ,,ala e anti rmgc”,,,ala e dilematic” cu felul in care Naumovici si-a vandut principiile? Ca despre asta este vorba. Domeniul comunicarii, ca e publicitate, pr sau ce dumnezeu mai e e plin de oameni destepti, insa lipsiti de principii. Sunt foarte putini cei care au coloana vertebrala in acest domeniu. Din fericire eu lucrez pentru o companie care ar avea sangele sa refuze RMGC, sa nu se vanda.
Bogdan Naumovici este un tip foarte inteligent. Un tip foarte inteligent, foarte carismatic, lipsit de principii, usor de corupt si misogin. Sigur, cum spuneati si dumneavoastra, nu ne putem impiedica de imperfectiunea umana. Cu toate astea sunt imperfectiuni de o anumita factura si dimensiuni de care, cateodata, e cazul sa te impiedici.
Ma amuza comentariul de mai sus. Cel cu seful care a avut un contract de livrare… E atat de naiv! Domnule draga, ce legaura are contractul de livrare al unchiului verisoarei cu cazul in care dumneavoastra ati concepe o campanie meschina si mincinioasa pentru o companie care exista abuziv, care vrea sa faca numai nenorociri?
Da, RMGC este un subiect SUFICIENT pentru care sa retragi orice urma de incredere pe care o acorzi cuiva care pretinde ca a creat o misiune salvatoare pentru tara asta. RMGC este un subiect pe care orice candidat la un post important din politica romaneasca ar trebui sa-l abordeze in programul lui.

Asa ca, domnule Tolontan, nu mai minimalizati acest criteriu. El e mare, e valid. Si se aplica.

Eu nu astept un erou pe un cal alb. Nu astept pe fat frumos cel perfect. Eu astept un om drept, bun, incoruptibil, moral. Sigur, inteligent si carismatic. Si asta nu e Bogdan Naumovici.

P.S.: Daca ar renunta maine la contractul cu RMGC si si-ar recunoaste pacatele, i-as da o sansa. Dar lasati-ma sa ma indoiesc ca ar face asta.

Vlad Ionescu  •  23 ianuarie 2012, 1:15

EU VREAU SA ALEG! Si tocmai de aceea vreau un lucru simplu: liberalizarea vietii politice. Fara piedici in constituirea si functionarea partidelor si in calea candidatilor independenti. Eu cred ca stiu sa aleg pentru mine, dar nu am oferta. Vreau o oferta cat mai bogata. E problema mea sa ii judec pe candidati; vreau sa am multi ca sa pot sa aleg. Marea pacaleala a actualului sistem este ca ne obliga sa alegem dintr-o oferta foarte redusa si ne spun ca asa e bine. Ii vreau pe toti cei care doresc sa candideze sa poata sa o faca foarte usor. In rest e treaba mea ce voi alege. Sa fie cat mai multa concurenta. Sunt de acord cu domnul Antonescu cand spune că cei care fac parte dintr-un partid nu sînt inferiori celor care ies în piețele țării, dar si el, alaturi de ceilalti politicieni, ne ingradesc de fapt drepturile politice si incearca prin toate mijloacele sa pastreze esenta actualului sistem politic inchis. Nu sunt inferiosi sunt superiori fiindca, in realitatea actuala, numai ei pot candida. Ideea de mai multa democratie, de liberalizare a sistemului politic ar trebui sa uneasca cat mai muta lume, indiferent de solutiile politice pe care le are fiecare in parte. Nu ne trebuie un partid nou, perfect pe deasupra, ci mai multe alte partide alaturi de cele existente. Ar putea fi un nou inceput. Daca vreau il votez pe Naumovici, sau pe Rogozanu, sau pe Alina Mungiu, treaba mea pe cine. Nu trebuie sa fie toti in acelasi partid, trebuie doar sa poata candida usor. Cred ca de aici trebuie sa incepem. E simplu!

GARDA VECHE,STIINTAe  •  23 ianuarie 2012, 9:27

Atentie ici!! la afirmatiile de dedesubt.
_______
„Există în volumul fundației americane ”Spune adevărul puterii”, colecție de curaj și de toleranță și de modele civice din toată lumea, o mărturie care mi-a atras atenția”.
_______

America anilor 30, cu prohibitie si mafia italiana, la ora actuala Romania se scalda in aceiasi oala.
Imediat in anii 40, America intr-a in razboi…prin diferite metode aresteaza un numar mare de oameni de stiinta germani!?
Razboiul se termina precum stim.
Imediat acesti demnitari germani, incep sa explice clasei citite, americane, ce insemneaza expansionismu si beneficiile acestuia…precum se stie america intra in razboi, contra Vietnam! si se cunosc urmarile?! inclusiv razboiului din corea.
Urmeaza perioada razboiului rece URSS-SUA… cu mai putina actiune din partea americana.
Odata cu terminarea razboiului rece, america trece la actiune, Iraq, Iugoslavia, Iraq, Avganistan, si se proecteaza Iran.

Paremise ca nemtii au fost numiti Nazisti.

jos_cenzura  •  23 ianuarie 2012, 9:27

Traiane (de la comentariul nr 1, nu de la Cotroceni): Desconsideri din start pe cineva care are dubii in privinta faptului ca educatia este un drept. Uite totusi argumentul: educatia costa resurse, cineva trebuie sa ofere timp si material pentru a educa pe altcineva. Daca declari ca educatia este un drept, inseamna ca trebuie cumva sa fortezi pe altcineva, sa inrobesti pe altcineva, sa ofere acest bun unui copil, unor copii, sau unei societati. Faptul ca incepem sa consideram educatia, sanatatea, un trai decent etc drepturi inseamna ca implicit vrem sa inrobim pe altcineva sa ofere aceste lucruri (costisitoare) celor care nu au cum sa faca rost de asa ceva prin propriile puteri. Nu spun ca este bine sau rau, dar trebuie sa constatam ca cu cat ne consideram indreptatiti mai mult sa ne ofere societatea aceste „drepturi”, cu atat vom avea de suferi ca societate la capitolul libertate. Deci tot ce am castigat in 1989 vrem sa aruncam la gunoi pentru un pumn de malai. Este pana la urma o chestiune de ideologie. Lumea protesteaza, dar trebuie sa spuna clar ce vrea: libertatea sau pumnul de malai. Nu le poti avea pe ambele – este si zicala neaosa a nostra: nu poti si cu ….. in ….., si cu sufletul in raiu.

yaruk  •  23 ianuarie 2012, 9:41

ma intreb ce-ar comenta lumea daca proiectul Rosia Montana ar apartine statului, adica daca statul s-ar gandi sa extraga aurul de acolo.
Chestia cu Naumovici trezeste multa neincredere iar oamenii il asimileaza cu unul din sistem.

livius  •  23 ianuarie 2012, 9:58

Salut Catalin,

1.bogdan si aneta sunt buni in meseria lor. dar vor curge anchetele pe tema banilor publici adjudecati de-a lungul anilor. atunci se va vedea cat de buni sunt ei sau companiile lor in pr !? sa-i aperi si sa-i speli pe altii e usor…vezi cazul liviu mihaiu. sau garcea vacanta mare.sau principele duda…mi-ar parea rau sa mai vad inca doua persoane remarcabile „invinse de sistem”.
2.rosia montana e un subiect local dpdv al mediului. potentialele probleme de mediu nu vor afecta bucurestiul sau giurgiu. dar, pt ca oamenii de acolo sa poate decide e nevoie de o alta organizare administrativa. altfel, un referendum local pe aceasta tema e imposibil. si atunci, ramane o batalie de pr. cu cei mai buni meseriasi din romania, de partea lor, compania va castiga !
3. initiativa unui blogger (sigur il stii) de a face o platforma politica online (romaniapolitica parca se numea) era senzationala. sper ca nu o va abandona. ala era un punct de plecare minunat pt viitorul democratiei – democratia si guvernarea participativa ! sigur ca mai e cale lunga, dar daca toate mintile deschise din tara asta ar face un efort, poate copiii nostri vor avea sansa de a trai intr-un sistem mai bun.
ce bune,
livius

Zoltanul  •  23 ianuarie 2012, 10:04

Circula o vorba-n targ (de pe surse citez, aproximativ – doar pentru simplul fapt ca nu stiu si nu inteleg exact cum stam cu libertatile de ecsprimare) cum ca, preadistinsul domn Soros, incepand din aprilie 2011, este direct, indirect, lateral si gramatical, dar mai ales financiar interesat in exploatarea aurului de la Rosia Montana. Ce a urmat s-a vazut in campania agresiva din mass-media. Pana aici totul pare simplu si pe alocuri democratic (desi nerecunoscut oficial de catre domnia sa). Sursele spun ca de fapt in spatele „deal”-ului sta un troc al statului american cu gasca porto si cu Soros, stat american care si-a dat acordul pentru sprijinul neconditionat al Coalitiei la urmatoarele alegeri. In situatia data cred:
1. o sa ma considerati un conspirationist
2. Naumovici a gresit fara discutie
3. Daca recunoaste ca a gresit il vom putea vota pentru presedinte
4. Aneta Bogdan va putea prelua rolul D-nei Udrea(e doar o gluma – fara nicio urma de rautate)
5. Aurul nu va fi scos preacurand de nimeni pentru ca e „bine pazit”
6. Singura noastra arma este va ramane pastrarea unui ton pozitiv constructiv si nu agresiv radical si cataclismic (sau clismic – gen Antonescu, uslasul)
5 si 6: Parerea MEA.
7. Avem dreptul sa ne dorim oameni nepatati sau pocaiti de gresealele lor – doar pentru simplul fapt ca ei exista si doar trebuie incurajati.
8. Nu stiu exact daca Borbely (ministrul) si-a bagat avizul in mediu au ba! Dar cred ca vom afla curand. Probabil inca negociaza ceva cu Boc. Ceva ce nu are legatura cu aurul, caci ala e gata impartit deja.

banks  •  23 ianuarie 2012, 10:12

Toti urlam ca vrem altceva, ca ne-am saturat, ca nu se mai poate..dar cand unii chiar incearca sa faca ceva, ne repezim cu imaculatele noastre principii si le dam repede in cap, cumva grabiti sa nu ne fure NOUA revolta, sa nu o transforme in ceva, sa nu cumva sa FACA ceva pana ne lamurim noi ce vrem de fapt.
Dupa mine, e binevenita interventia solomonica a d-lui Tolontan, de fapt un apel sa judecam (cu capul) si sa intelegem sau macar sa incercam sa intelegem.
Dupa zecile de comentarii aiuritoare de mai sus, se pare ca vorbeste in gol, toti sunt bine fixati si neclintiti in ideile lor. (exceptie notabila @Mircea) Sa speram ca sunt mai multi cititori cu capul pe umeri decat cei vocali de pe aici.

mircea  •  23 ianuarie 2012, 10:13

@C.T.:
1.Aversiunea fata de oamenii politici de la noi este printre altele ignorarea avertismentului lansat de catre cel mai versat om politic roman si se referea prin anii 2005-2007,la innoirea,improspatarea clasei politice cu noi membrii si mai ales a celor ce ne reprezinta in parlament.
2.Caracterul pervers si duplicitar al presei romanesti este si ea o cauza a ceea ce se intampla acum.Mi-aduc aminte,cand la un meci international al lui Dinamo terminat cu invadarea terenului a celor ce se numesc suporteri,impreuna cu alti ziaristi, ai avut o pozitie transanta,de condamnare fara echivoc a celor ce s-a intamplat la acel meci.Astazi,la „aceeasi Marie dar cu alta palarie”,v-ati intors la 180 de grade,facand sluj acelorasi golani,pentru ca asta sunt acesti indivizi.Chestia cu „suporterul” are dreptul la opinie politica,nu tine la aceati derbedei.Pentru ca astia joaca precum le canta lautarul.Nu vedeti ca asa zisa asociatie nu isi asuma nici o raspundere pentru distrugerile facute?
3.Intr-adevar romanul e artist din nastere,dar sa nu ne amagim ca lozincile este o creatie a sa.Este acea otrava,pe care voi presa ati strecurat-o in sufletul romanului.Acele lozinci s-au auzit ani de zile pe „Antene” si Realitatea prin diverse trompete nationale,Mihai Dinescu de exemplu.”Chiorul”,”Piratul” daca nu ma inseala memoria sunt patentate de un slujbas al statului,presedintele CNSAS.Chiar daca a fost provocat,n-am auzit o pozitie transanta a colegilor d-voastra la jignirile aduse de acest slujbas al statului la adresa unei jurnaliste.Sau ea nu intra in aceasta categorie a ziaristilor?

George  •  23 ianuarie 2012, 10:25

In toata aceasta perioada, politicienii si politica de Dambovita ne-au facut sa uitam un lucru: diferentele de opinie nu inseamna implicit si coruptie.

Daca nu sunt de acord cu cineva, sau am alt punct de vedere, nu inseamna instantaneu ca am fost platit.

Asta ne-a facut sa uitam toata masa de politicieni din 1989 si pana acum, astfel incat am sentimentul mai grav ca democratia este doar la un pas de a se destrama in Romania.

mircea  •  23 ianuarie 2012, 10:40

C.T.:
Revin cu o intrebare:De ce rad strainii la ceea ce se numesc manifestatii in Romania?
Va dau un motiv:La un moment dat manifestantii strigau:”LIBERTATE”. Asta e de rasul rasilor.”LIBERTATE” e un cuvant pe care multi nu stiu ce inseamna.Chiar si presa.Colegilor d-voastra din TV si care filmeaza din mijlocul multimii dand impresia de mii de manifestanti,spunteti-le sa mai cenzureze cand se mai aud asemenea prostii iesite din gura „suporterilor”.
Eu stiu ca intr-o democratie adevarata,minoritatea se supune majoritatii si se respecta reciproc.La noi in Romania niciodata nu am vazut asa ceva.

gilos  •  23 ianuarie 2012, 13:38

Cataline,

Te rog sa ma ierti , dar n-am inteles nimic di articolul-fluviu prezentat ( nici nu l-am putut citi pana la sfarsit, prea lung si abstract ).
Lumineaza-ma si pe mine, tu l-ai scris sau e scris de altii ?
Care-i treaba cu Rosia Montana si protestele ?

Cătălin Tolontan  •  23 ianuarie 2012, 15:55

gilos: da, e scris de martieni si eu doar l-am semnat. Eu le-am spus ca cineva se va prinde 🙂

nu ei, EU!  •  23 ianuarie 2012, 16:30

bogdan naumovici? la inceput m-am intrebat, firesc, cine e asta? am cautat pe net si am aflat…am vazut si cateva imagini cu el. si mi-am zis. clar, mediocrul propune, logic, un mediocru. b. naumovici asta e doar un mediocru…se exprima simplist, este vadit lipsit de orice fel de experienta in orice alt domeniu in afara celui in care isi desfasoara activitatea (si nici acolo nu-l vad ca pe unul de exceptie…sa nu mai spunem ca domeniul in sine, publicitate, e unul absolut insignifiant pt. ideea de profesie generatoare a unui lider social…e chiar ridicol sa propui un „muncitor in publicitate” pt. pozitia de „lider social”…e ca si cum ai propune un inginer bunicel de la dacia pitesti, bunaoara…atat inseamna pt. mine, repet pt. mine, anagajatul in publicitate..iar eu reprezint un vot). in fine, de ce nu eu? ca e clar, dincolo de subiectivismul indus controlat,ca sunt mai capabil si „valoros profesional si social”, prin prisma pregatirii si profesiei (drept, avocat/jurist remarcabil in materie si, actualmente, functionar public emblema pt. categoria de gen). subliniez, aprecierea personala e confirmata categoric de cei din bransa. deci, de ce nu eu? sau oricine altcineva (o suma aproape nedefinita, raportat la valoarea profesionala si sociala a „subiectilor tematici” ai articolului)?

nu ei, EU!  •  23 ianuarie 2012, 16:42

precizare: mesajul postului anterior nu-l tinteste pe semnatarul articolului, ci pe generatorii autentici ai temei.

gogu  •  23 ianuarie 2012, 17:23

1.pt mircea:esti sofist 100%.
2.nu am incredere in naumovici,proiectul asta e facut pt imboagtirea catorva (basescu si sleahta)si poluarea peste masura (se stie,iar cine nu stie,sa studieze,nu va mai faceti ca ati inteles pe aici pe blog,ca nu ati inteles nimic).cianura e cianura,invatati chimie.si la asemenea volum e jale.putem sa asteptam sa apara cai ecologice de extragere a aurului si mai ales a celorlalte de care nu se zice nimic.nu murim de foame.iar daca plata pensiilor (de rahat din romania) se sprijina pe acest amarat de proiect,atunci suntem de tot qakatul.graba asta cu rmgc e doar din frica lui base ca pleaca inainte sa lanseze totul si sa-si ia spaga.
3.cat despre idiotenia cu pensiile private cred ca s-au mai lamurit cei care se dau destepti:chestia asta nu poate avea viitor niciodata.normal ca daca il intrebi pe basescu el zice ca statul social va disparea,uitand ca in secunda doi nimeni nu-i va mai achita vreo taxa din care sa faca bugetul ala de stat pe care il fura acum pe atatea cai.o sa mai aiba atunci tupeul sa ceara taxe?aici e mult de vorbit si imi dau seama cat de putine lucruri au in cap cei care susutin (evident ca doar interesat) teoria pensiilor private si a statului social disolut.

mihai  •  23 ianuarie 2012, 17:34

Multumesc frumos pentru cenzura domnule Tolontan :)))) Mi-ati confirmat punctul de vedere ! Ati pierdut un admirator 🙁

lll  •  23 ianuarie 2012, 18:56

Articol stufos si neinteligibil. Ma aluatur comentariului de mai sus care cere articole simple si clare. Mersi.

flobits  •  24 ianuarie 2012, 2:02

Daca o sa tii vreodata un curs despre eficienta comunicarii ma inscriu si eu.
Mersi de articol, in vremurile astea confuze a fost foarte binevenit.

O zi splendida in continuare

taranu’ filosof  •  24 ianuarie 2012, 2:35

Catalin, cu tot respectul, nu de mai mult sau mai bun branding, PR sau publicitate are tara asta nevoie, ci de oameni cu viziune care sa o reorganizeze in asa fel incat CETATEANUL sa aiba o viata mai buna si usoara. Sistemul actual e praf, si asta dureaza de vreo 30 de ani. Sistemul politic de guvernare a fost si este unul impotriva romanului, nu pentru el, nu conteaza eticheta: comunism, democratie, bla-bla-bla.
Crezi ca branduind sistemul altfel se schimba principiile profund gresite pe baza carora tara asta e organizata? Eu nu. Ar fi nimic mai mult decat o alta sarja de praf in ochi.

Andreea  •  24 ianuarie 2012, 5:54

Auch. Catalin Tolontan, gandeste-te. Mai gandeste-te.

poweraxxel  •  24 ianuarie 2012, 7:29

Va plangeti de “dictatura”?
Ganditi-va la asta …

La venirea la putere a USL presa va arata asa:
Intact, RomaniaTV, RealitateaTV, TVR = USL
0 = actuala putere, viitoare opozitie …

poweraxxel  •  24 ianuarie 2012, 7:43

@ Catalin Tolontan: Degeaba te certi cu ei. Unii au deja preferinte politice, chiar daca se chinuie sa si le ascunda. Ideea prezentata de tine (o celula a societatii care ar putea perturba sansele preferatilor secreti ai unora) este un pericol pentru venirea „frumoasei din padurea adormita” la putere. Schimbarea este insa o solutie atunci cand fiecare „artist” isi arata adevarata culoare si nu cea cu care il poleiesc unii … Chiar daca nu e alba (ca doar si pana acum am ales tot „cel mai apropiat de alb”). In acceptiunea unora, succesiunea la putere nu inseamna decat Antonescu. Restul e caca …

Comentează