Cine nu sare, cine nu sare ori este gabor, ori este pur și simplu mort (I)

REPORTAJ » SUPORTERI ŞI JANDARMI LUPTĂ UMĂR LA UMĂR ÎN TRANŞEELE ZĂPEZII
„Cine nu sare, cine nu sare / Ori este gabor/ Ori e prost de moare”. Așa se strigă pe stadioane. Dar drama a zeci de mii de oameni a transformat rivalitatea suporteri – jandarmi într-un armistițiu al durerii și al pîinii

luni, 13 februarie 2012, 10:13

REPORTAJ » SUPORTERI ŞI JANDARMI LUPTĂ UMĂR LA UMĂR ÎN TRANŞEELE ZĂPEZII
„Cine nu sare, cine nu sare / Ori este gabor/ Ori e prost de moare”. Așa se strigă pe stadioane. Dar drama a zeci de mii de oameni a transformat rivalitatea suporteri – jandarmi într-un armistițiu al durerii și al pîinii

de Cătălin Tolontan și Raed Krishan
(din Movila Oii și Cotu Ciorii – Buzău)

Față în față
Imagini și fapte dintr-o lume care s-a întors cu fundul în sus și încearcă să nu se ducă naibii

„Hai, măi băiatule, înfige ranga!”. Jandarmul și ultrasul sînt la 30 de centimetri unul de altul. Fețele lor își azvîrlă aburul pînă li se condensează privirea. Acum cîteva minute, doi jandarmi și doi suporteri au fost la un pas să se încaiere într-un cîmp de zăpadă.Exploratorii polari i-au spus „Nebunia albă”. Oamenii își pierd reperele.

„Dă tare cu ranga!”, șuieră jandarmul către tînărul care ține fierul cu ambele mîini. Îl provoacă. Tensiunea se ridică deasupra, suflată de vînt, miroase a zăpadă și a îndîrjire, pînă cînd, dintr-o dată, poarta cedează de la balamale!!!

Uriașa glorie
Amîndoi slobozesc un țipăt de copii, au reușit, pe toate alea sfinte, pe hainele lor ude, pe mîinile lor roșii și pe femeile lor calde care-i așteaptă acasă că au reușit! Un jandarm și un suporter au spart o poartă! Li se alătură alte mîini de jandarmi și de suporteri.

Poarta e ridicată peste capete, purtată ca un trofeu glorios, și aruncată trufaș într-o parte. O uriașă victorie inutilă împotriva furtunii care reîncepe. O casă poate fi deszăpezită, dar numai atunci cînd vor veni plugurile. O casă din cele peste 20.000 în care 60.000 de oameni tremură în România polară.

Jandarmi de dimineață
Polul Nord este la Focșani, iar cel Sud nițel mai jos de Buzău. „Aici, în Buzău, vîntul bate de două ori pe an. O dată 6 luni dinspre nord-est și a doua oară, tot 6 luni, dinspre sud”, spune Florin Micheten, șeful jandarmilor din Buzău. E bună, dar acum e groasă!

La 7 dimineața, harta de pe peretele biroului său e plină de buricele transpirate ale degetelor. O fi transpirația puturoasă de aseară sau cea proaspătă de dimineață? Nimeni nu mai știe. Oamenii lucrează două zile da, două nu, șefii bagă permanență, asta-i treaba.

Un jandarm cîștigă 1.200 – 1.400 de lei, un șef ceva mai mult, dar și unul, și altul și-au pierdut cam 40% din salariu și „25% din echipament„.”Da, ne-au tăiat și din bocanci”, povestesc ei, amuzați și aglomerați în autospeciala care-i mînă în comunele izolate.

Și-au pus doi-trei pantaloni pe ei, glugi, măști și cagule. Uniformele arată bine, sînt curate, „chiar dacă anu’ trecut ne-au sărit”. De regulă, echipamentul se schimba anual, dar anul trecut uniformele noi au lipsit.

Li s-a luat un an și li s-a dat o iarnă.

Cele două feluri de oameni
Ajungem în comuna Cilibia. Drumul a fost eliberat de drumari, cei peste 100 de jandarmi sînt întîmpinați în centru de o ceată de localnici rromi care se ițesc de după movilele de zăpadă după ajutoare.  „Îl trosnesc”, zice unul. Nu mai e loc de corectitudine politică. De fapt, legătura e alta și nu are nici o treabă cu rasa, sexul sau îmbrăcămintea.

„Sînt foarte mulți cei care așteaptă și nu-și ajută nici măcar rudele. Nervii ne apucă atunci cînd vedem tineri care stau și bătrîni care fac și ei tot ce pot!”.

Așa îi împart bărbații și femeile în uniformă pe cei cărora le distribuie efort și ajutoare. În nesimțiți și oameni de bun-simț. Ambele categorii de localnici se unesc, însă, în suferință.

Nămeții sînt imprevizibili. Pătrunzi în cîte un sat unde, în centru, totul pare cumva cumsecade, o iarnă, acolo, și ea, numai că, doar două străzi mai încolo, ruta dispare, lăsînd loc unui sus-jos alb, fără criterii și fără speranță. Vîntul a atașat tumore de zăpadă pe trupurile comunelor dintre Buzău și Brăila.

Mai ales marginile de sat sînt poetice ca-n Esenin, dar practic s-au trezit aruncate într-o mașină de spălat dementă, care amestecă oameni, case și roza vînturilor.

Ușa de zăpadă
De sus ninge frumos. Jos, vezi un tetraedru cărămiziu. Arată ca  piramidă, dar e acoperișului unei case. La ea se ajunge  coborînd trepte sculptate cu năduf în zăpadă înghețată. Se intră printr-un fel de veceu. Stăpînul casei deschide ușa principală. În spatele ei, o ușă de zăpadă, cu modelul șocului imprimat pe ea! Pe pereți, stalactite de zăpadă. Locuința e rece și înșelătoare ca o sală a oglinzilor. Unde naiba e lumea și ce căutăm în această farsă?”

Zăpada a intrat în casă întîi prin spațiile de la priză și apoi ne-am trezit cu ea peste tot”
Localnic Cotu Ciorii

Țicniții de la capătul lumii
Există un personaj în Jules Verne, căpitanul Hatteras, un nebun care și-a făcut un fort din gheață acolo unde se termina lumea. Au apărut suporterii, nu mai e timp de patetisme literare! Deși, vorba lor, „hai, frate, că sîntem mai citiți ca voi, jurnaliștii”.

Sînt cam 60-70. N-am luat și punctul de vedere al Jandarmeriei. Estimări diferite, ca de obicei.Au sosit pe la prînz, cu mașini mici, de la un Explorer 4×4 la un Renault Clio. Sînt total duși, entuziaști și încăpățînați. Descarcă pîine, conserve și zacuscă iute, iute!, din portbagaje. Au lopeți, fesuri care cum apucă, unii sînt îmbrăcați în echipament profesionist Mammut, alții în blugi cu capse.

Și toți, indiferent de stelismul, rapidismul și dinamovismul lor, se reped să-i ajute pe oamenii din sat.

Fac echipe cu jandarmii, se mai tachinează, se uită suspicioși la aparatul foto al lui Raed, dar continuă să se arunce, ca niște dihănii subțiri și supreme, peste dominioanele de zăpadă. Le surpă, le netezesc, cad, nu se lasă și strigă la oameni ca să-i depisteze pe cei imobilizați și să-i scoată din case.

Companiile Milosteniei de Sud Est
Fanii găsesc, la un moment dat, un profesor bolnav. Împreună cu jandarmii îl scot afară. Cînd bărbatul ajunge în siguranță pe ATV, unul dintre ultrași șoptește: „Ex-tra-or-di-nar! Cînd îl scoteam noi au zis jandarmii să-i lăsăm pe ei să-l scoată mai bine”.

E competiție sălbatică. Competiție care îți lasă gura apă, între cele două multinaționale, unice în zonă și preocupate cînd să se ajute și cînd să se supravegheze cu coada ochiului una pe alta, dar, peste toate, să lase o urmă în mijlocul străzii. Urmă pe care viscolul o astupă aproape imediat. „Hai cu ranga, măi băiatule!”.

Între cei care transpiră și cei care transpiră altfel.
Povești incredibile cu morți reali, morți care-l păcălesc pe preot și unde se face cel mai bun ness din zonă.

Culoarea de pipi a vieții

Viața are culoare de pipi. Că doar n-o fi whisky acest galben palid care marchează distinct porțile din satele buzoiene! După cîteva ore de rătăcit pe fostele ulițe îți dai seama că urmele de urină semnalizează viața. Stropii aceștia, indecenți într-o altă împrejurare, indică, fără urmă de tăgadă, că locuința are oameni în ea. Oameni care beau apă, oameni care își îngrijesc animalele rămase nedegerate, oameni care primesc cu mîinile scorojite pîinile întinse de jandarmi și de suporteri.

Oameni ghemuiți, în 9 din 10 cazuri, într-o singură cămăruță, deasupra căreia se întinde foarte rar un fir de fum, dar în fața căreia se vede galbenul de pipi. Aici, viața are culoare de pipi. Parcă numai aici?!

Mortul  și mai puțin morții
Poveștile jandarmilor sînt amețitoare. „Ieri am găsit un om mort de aproape o săptămînă. Nici nu am știut cum să-l scoatem afară. I-am făcut un tunel”. Tunelul lui Caron, ultima ceremonie. De fapt, ultima ceremonie a fost o pungă de orez „pe care am lăsat-o să facă oamenii pomană mortului”.Alteori, morții învie. „Am primit, de la 112, două constatări de decese la sud de Rîmnicu Sărat, în comuna Rubla”, zic ei.

„Unul dintre morți ne-a așteptat cu cafea. Falsificaseră pînă și scriptele popei din satul Rubla ca să fie siguri că venim. Cică se simțea rău, dar acum își revenise”

Amenințarea parfumului
Rubla e un sat norocos în felul său. „Al doilea mort era de fapt la București și problema era că nu reușeau să-l aducă acasă”, istorisesc jandarmii. Ieri puteau muri de inimă și de nervi, azi acea întîmplare e atît de departe, la 30 de kilometri, adică la naiba-n praznic în iarna dimprejur.

Alături de brigada de la Buzău au venit și jandarmii de la Ploiești. „Cei din fața Spitalului Colțea, din prima noapte de violențe”, povestește comandantul lor. Și demonstrațiile au rămas în urmă, doar furia persistă întreagă, furia cu care caută, superficial la prima vedere, probleme, oameni singuri și nevoia de ajutor.

Într-un fel, istoria morților care așteaptă cu sutele dezghețul ca să împută cu parfumul lor nerecunoștința țării e un mit. Jandarmii buzoieni patrulează de o lună și au avut cîteva pierderi de vieți omenești în case tăcute, dar asta nu le face temerea mai mică. La nivelul întregii țări sînt aproximativ 70 de decese de cînd a venit frigul, însă survenite în situații diverse.

Iluzia concordiei imposibile
Statistica nu e nici o consolare. Iată-i pe jandami ca niște ogari cu coada lopeții în sus, cîini credincioși care amușinează propria spaimă printre dunele de zăpadă. Cară rucsacuri kaki cu alimente, chibrite și lumînări, jandarmii din București și-au donat biscuiții și restul suplimentului de hrană, se deplasează febril și strigă, strigă pentru toate strigătele care le-au fost adresate.

„Pacea e o iluzie! Cînd vor reîncepe manifestațiile, iarăși oamenii se vor răsti la noi”, vorbește singură o cagulă împietrită în ger.

Deocamdată, șeful trupei de intervenție din Buzău, Gil, „Gil-și-atît”, își mînă oamenii prin cîmpul devenit deal, prin țara decăzută din drepturile sale.

Pleacă premierul, pleacă utilajele!
Unele rute se curăță mai repede decît celelalte. Sîmbătă, de pildă, utilajele au băgat mare dincolo de Săgeata, „se auzise că prim-ministrul vrea să vadă pînă unde am înaintat”.

După plecarea premierului, utilajele, trei la număr, au făcut cale întoarsă spre disperarea sictirită a jandarmilor și a militarilor. Și așa s-a amînat deszăpezirea de la Robeasca, aflată în prelungire drumului, abia a doua zi.

„Adevărul că dacă nu se sincronizează utilajele cu oamenii, sub un ordin ferm și deștept, totul merge mult mai greu”, explică unul dintre jandarmi.

La Săgeata a fost, se pare, o excepție. O deszăpezire de protocol. În rest, dincolo de rivalitățile dintre arme și instituții, fiecare respectă truda celuilalt. Drumarii, electricienii, jandarmii, soldații, medicii, pompierii, toți sînt mai preocupați să pună pasul pe zăpada sigură decît să se bîrfească.

Ping pong, ping pong!
„Auzi alta”. O nouă poveste a salvatorilor. „La Banița, unul a dat să iasă pe ușă. Zăpadă. A deschis cealaltă ușă, din spate. Gheață. S-a speriat omul, a luat un topor și a spart peretele casei pînă a ajuns la suprafață”. Asta e o poveste frumoasă.

Mai e povestea oamenilor din comuna CA Rosetti, satul Cotu Ciorii, care jucau ping pong în căminul cultural cînd jandarmii intrau cu ranițele goale, ca să se încălzească nițel, între două drumuri.

Priviți imaginea! Fotoreporterul a surprins vîrtejul jucătorului. Undeva în dreapta, nevăzută în cadru e o sobă. Spre ea se îndreaptă jandarmul cu raniță și căciulă cu urechi de blană.

La barul semicircular, alți jandarmi stau la coadă „pentru un ness super, asta facem noi aici”. Costă 2 lei paharul, barmanul e în zi bună, singur pe piață cum s-ar zice și cu audiență captivă. „Mitică, mai adu o găleată de apă!”.

Cel mai bun ness din Cotu Ciorii și cel mai aprig meci de tenis.

Pe mîine!
Undeva jos, s-a căscat un defileu înalt de 4 metri. „În unele zone din cîmp, nămeții depășesc stîlpii de lumină”.

Cîțiva jandarmi și o mînă de ultrași aruncă, euforici, zăpada înapoi către cerul din care vine. Fulgii se întorc plini de neputință și de povești despre victoriile omenești. Pe mîine!

ULTIMA ORĂ: ”Codul roșu costă. Starea de urgență costă! De ce credeți că nu le declanșează?! Codul roșu și starea de urgență vom fi tot noi, cu mai multe lopeți”, spune unul dintre salvatori. Citește mîine continuarea reportajului lui Cătălin Tolontan și Raed Krishan în Gazeta Sporturilor!

Comentarii (95)Adaugă comentariu

Cosmin C  •  13 februarie 2012, 11:06

in sfarsit o mostra de jurnalism…ca m-am saturat de atatea cancan-uri si „glumite rasuflate” intre mai marii fotbalului….
bravo tolo…
bravo ultrasilor care spre deosebire de alte categorii sociale care stau la caldura si se scarpina undeva, dovedesc ca sunt proactivi si se implica in diverse cauze…conteaza foarte mult ca mai exista oameni care se implica pentru o idee..ca o fac cum stiu ei mai bine indiferent ca aprind o torta pe stadion, ca arunca o piatra ca sa-si exprime nemultumirea sau ca sapa in zapada dupa semeni de ai lor nu conteaza…inseamna ca inca traim…se manifesta in felul lor…care macar nu este ipocrit, precum al nostru, oamenii de bine, suparati ca ne ingramadim in metrou zilele astea pentru ca nu putem deszapezi masina…ce sa mai vorbim de pierdut duminici pe drum pentru niste „straini”…

gruia  •  13 februarie 2012, 11:13

Multumesc frumos

volosnicu  •  13 februarie 2012, 11:16

Marfa! Recunosc ca am fost un pic socat de modul in care l-ai scris. Dar cam asta este realitatea! Daca mai ajungi pe acolo poate faceti mai multe poze la carciuma

Cristian Pinzaru  •  13 februarie 2012, 11:18

faza de la final, cu tenisul de masa, este [ SO ROMANIAN!! ]

Citește Cea Mai Mare Mizerie a Anului 2012 Numai în GSP.ro  •  13 februarie 2012, 11:31

[…] 13.02.2012, ora 11 Surprize, surprize! Articolul e scris chiar de Cătălin Tolontan! Curat murdar, Coane Fănică! Pe aceeași temă:Paşte FericitReţeta Coca Cola a fost […]

torkus  •  13 februarie 2012, 11:35

tolo asa cum am comentat si pe adresa de facebook a aiss nu am decat un cuvant: RESPECT

Cristi  •  13 februarie 2012, 11:37

Dupa cum bine spune Cristian Pinzaru – SO ROMANIAN!!
Indiferent cine ar fi fost la conducerea tari in asemenea situatie ar fi fost la fel.
Asa cum era pe vremea lui Ceasca asa este si acum.
Se actioneaza cu avant revolutionar doar acolo unde vine seful.
Dumnezeu sa-i ajute pe oamenii din aceste zone urgisite de mama natura.

Cătălin Tolontan  •  13 februarie 2012, 11:39

inpanamea: e opinia ta ca sint/sintem niste prosti si am scris o mizerie. Dupa cum vezi, colegii mei de la moderare nu te-au cenzurat. Foarte bine.
Asa scriu, nu altfel. Tu esti oripilat? OK, nu ma citi si publica un reportaj mai bun de acolo.

Mihai  •  13 februarie 2012, 11:40

foarte interesant si placut de citit, pacat ca nu suntem mai uniti si sunt si elemente de gen „ping-pong” pe care cand noul prim-ministru le-a admonestat au sarit repode toti moralistii – vezi CTP sa il critice, dar pe CTP nu l-am vazut scotand nasul afara in zapada macar sa vada care e situatia daca nu sa puna mana pe o lopata. Pacat ca suntem prea multi carturari si prea putini muncitori.

P.S. o mica observatie, nu exista Ford Clio 😉

Cătălin Tolontan  •  13 februarie 2012, 11:53

mihai: asa e, ai dreptate, am gresit din viteza redactarii facuta in conditii mai grele, renault clio e corect, in ziar vazusera colegii mei de la bucuresti si a aparut bine, dar pe blog era gresit

multumesc pentru observatie!

alex  •  13 februarie 2012, 11:55

Domnule Tolonton,mai scrie de oamenii astia, cum ii vreti voi in puscarii si in sectiile de politie la ora meciurilor.Scrie despre ei ca sunt mizerii,drogati,manipulati,iau bani de la conducere.La puscarie cu ultrasii ,mama lor de nenorociti!

GOPO  •  13 februarie 2012, 12:25

Felicitari. Ca de obicei la obiect si scris cum trebuie. Te rog sa il transmiti si nebunilor de la antene. Cei de acolo comenteaza de la caqldura si pe multi bani. Ungureanu a avut mare dreptare. O parte dintre asa zisi sinistrati sunt niste puturosi notorii. Eu am avut ocazia sa vad pe viu la inundatii la Secuieni-Bacau. Armata le scotea apa si ei statea la magazinul mixt, unde mixta era bautura. Eu am prins iarna din 1954, locuiam la casa, dar cand am vazut ca ninge intr-una am adus in casa lopetile, ceva lemne, cartofi din beci , varza murata, sunca si faina din camara si cand s-a orpit ninsoarea, era omatul la streasina casei. N-a venit nimeni, dar nici nu era cazul; eu cu tata si cu mama am facut partie. Am mers la scoala peste gard. Scoala era inchisa dar noi copii am vrut sa mergem la scoala. Astia de acuma merg la bufet.

Dana  •  13 februarie 2012, 12:26

Am mai auzit nebunia asta, cu apelurile false la 112. Cred ca ar trebui amenzi de 100-200 mil lei vechi pt. astia, niste pedepse sa fie potoliti. Este inadmisibil sa trimiti aiurea jandarmii, militarii, ambulantele cand in timpul ala se putea merge la alte adrese si salva vieti.

ccvbetips  •  13 februarie 2012, 12:32

http://ccvtips.wordpress.com/2012/02/13/povestea-fotografului-si-cum-s-au-inecat-elefantii-in-zambezi/

articol despre finala can 2012

aiurea  •  13 februarie 2012, 12:34

Felicitari celor prezenti, toata stima. Catalin Tolontan, te apreciez pentru faptul ca nu ai ales sa te duci cu „armata” de jurnalisti unde se duce si prea iluminatul ala. In ultimul timp observ ca faci parte din tabara ce mai si judeca inainte de a posta doar pentru titluri ce tind spre violenta si minciuna. Sper sa se mai organizeze Asociatia si sa mai faca un drum acolo.

alex  •  13 februarie 2012, 12:37

Cum sa stai sa joci ping pong.???… si sa bei bere sau ce bea ala acolo si alti sa ti dea zapada din curte sau de la poarta , eu as da lege si as inchide carciumile unii intrec orice masura , nu ca as tine partea priministrului dar unii chiar pot sa munceasca si stau la carciuma …. . si cred ca oricum priministrul nu sa referit la batrani sau la cei care au probleme cu sanatatea…

fotbal  •  13 februarie 2012, 12:42

un reportaj cat o pastila de realitate. face bine la cap, n-are afecte adverse si nici contraindicatii, asa ca o luam fara precautii, excelent!
mai baga, nu ne trece doar cu una :)dam o soba la schimb

andrei antoniu  •  13 februarie 2012, 12:44

de unde sa stiu ca aia care joaca ping pong au fost fotografiati ieri in zonele sinistrate ? propaganda portocalie este in stare de orice ca sa demonstreze ca spionul cu ochelari a avut dreptate si ca nu si-a dat autogol chiar de la prima iesire…tara de pupincuristi

vlad  •  13 februarie 2012, 12:48

Asta este un articol mai slab, sau oricum, aveam asteptari ceva mai mari, din toate punctele de vedere. Si aici ma refer la redactare, dar oricum, astept cu interes partea a 2-a 🙂

sven  •  13 februarie 2012, 12:58

poza aia cu baietii destepti care joaca tenis de masa ar trebui trimisa onor tov. cristian tudor popescu, se stie de ce, nu-i nevoie de amanunte…

laurentiu1972  •  13 februarie 2012, 13:02

In sfarsit un articol de jurnalist , la obiect .
Am 40 de ani , ptr mine cea mai mare dezamagire in viata sunt oameni , ori in copilarie , fiind pe vremea comunistilor , aveam eu impresia ca lumea este mult mai buna , ori cu cat am inaintat in varsta si am ajuns la 40 de ani am inceput sa vad lucrurile mai clar .Asa a fost mereu.
Trebuie sa fim mai buni cu noi , oameni sa ajute oameni , jandarmii sa ajute suporterii ,si invers ….. sa putem spera la o viata mai buna .
Cum pana mea aia de acol joaca tenis de masa , iar niste STRAINI le curata satul ………

blaq jesus  •  13 februarie 2012, 13:12

tolontane, de aplaudat faptul ca ai mers pina acolo. de aplaudat faptul ca ultrasii au fost acolo. nu pricep insa ce tot incerci sa demontrezi ca si jandar’ii si ultrasii sint din acelasi aluat: ROMANI. ai fost vreo zi la proteste in strada? incit sa vezi deosebirea flagranta dintre cele doua grupuri? le-as zice chiar subculturi? cum dracu vrei tu sa eliciti aici simpatie pentru jandar’i, („sint ei oameni, bietii de ei, si ei o duc rau”). personal, ma p_i_s pe jandarmi. m-am batut cu ei pe stadion, la universitate, am dat si eu(simbolic), au dat si ei (cu pulanul). ei sint autoritatea (legitimata de catre cine mama dracu>???) decerebrata care trebuie stirpita. vii si ne cinti colinde aici cu jandarmul frate cu romanul. cind, se stie, „aveti pe spate pene/ si dati lacrimogene”. revenind la reportaj, interesant, inedit, dar departe de a rupe gura tirgului. oamenii s-au mai unit in conditiile astea, si la pelinu, la vreo 100 km pe autostrada, inspre calarasi, la adapostul de ciini ingropati de vii. se rupeau sapele acolo, vreo 30-40 de insi,am vazut vreo 5 fete cum carau galeti. de subiectul ala nu s-a mai ocupat nimeni pt ca, nu-i asa, nu avea acest element glorios jandarmeria, ruda cu romania. ciinii aia puteau sa moara in zapezi daca nu erau oameni – nici jandar’i, nici ultrasi – degraba saritori in masini, la hirlete. altfel, repet, laudabila intentia ta, de apreciat, dar e lipsita si de miza mare a lucrurilor. ma asteptam ca reportajul tau (il tot asteptam de ieri) sa aiba sio respiratie mai larga, o invatatura ceva,o concluzie, o privire de ansamblu. si nu ma lua cu obiectivismul jurnalistic,ca pe limga poza aia cu taranii care joaca ping pong sint sigur ca puteati sa mai faceti zeci de poze cu utilaje care stateau pe loc, cu autoritati care o freaca, cu oameni platiti sa curete drumurile care nu au competenta necesarapt asta. credeam ca o sa faci, indirect, o analiza a sistemului de ca_c_at de guvernare in teritoriu. ai decis, insa, sa joci la 0-0

mircea  •  13 februarie 2012, 13:17

Asta cu Cotu Ciorii seamana cu „sinistratii” de la Vadu Rosca,parca, de acum cativa ani cand militarii se luptau cu inundattile, iar localnici frecau menta la barul comunal.
Oare ce naiba ne-a facut pe noi romanii indolenti?
Sau asa sunt moldovenii?

ionut  •  13 februarie 2012, 13:19

felicitari. doar un jurnalist care intelege realitatea si doreste sa o prezinte corect poate realiza un astfel de editorial.nu inteleg de ce nu il prezentati si la tv. pentru ca numai prostii ni se prezinta.sa fim seriosi inafara de cateva utilaje,,particulare,, pe strada nu vedem decat jandarmi, pompieri si politie toti prin nameti.inca odata felicitari.
p.s. gigi becali in mediocritatea sa ajuta mult romanii.felicitari desi sunt suporter dinamo.

je  •  13 februarie 2012, 13:28

in ultima poza este surprins f bine spiritul de solidaritate al romanului (lasa ba sa ma scoata jandarmul de sub zapezi ca doar de aia e platit).tot timpul ne sifonam cand ne spune cineva sa ne apucam de munca .asa ca o curiozitate intreb e vreun reporter care relateaza , transmite de la fata locului si care intre intrarile in direct in care ne spun aceleasi lucruri de fiecare data , a pus mana pe lopata sa deszapezeasca si el macar 50 cm patrati ??Tolo daca ai ajuns prin zonele alea ai incercat lopata sau doar condeiul??

blaq jesus  •  13 februarie 2012, 13:30

bine ca au venit jandarmii de la ploiesti, aia care ne provocau si ne goneau in ziua cu tnbul, coltea si unirii. si pe astia ni-i lauzi tu??? ar fi bine sa public si eu aici video-urile facute cu ei, in exercitiul functiunii. sa puna, dracu, mina pe lopeti si sa muncerasca, asta e jobu lor, daca nu au facut carte, pricepi, tolontane?

adriani  •  13 februarie 2012, 13:33

Bravo Catalin, bravo suporteri, bravo jandarmi. Multumim.

sven  •  13 februarie 2012, 13:38

bine ca tineti comentariile unora care injura si pentru ca am scris sa trimiteti poza cu cei ce jucau ping-pong lui cristian tudor popescu ca raspuns la un editorial patetic si lipsit de bun simt, pentru asta m-ati cenzurat.. penibili…

sven  •  13 februarie 2012, 13:40

ooops.. sorry.. mea culpa..

FOTOGRAFIA despre deszăpezire care te va REVOLTA FOTO | eZilnic.net  •  13 februarie 2012, 13:40

[…] sobă. Spre ea se îndreaptă jandarmul cu raniță și căciulă cu urechi de blană”, scrie Cătălin Tolontan, într-un reportaj realizat pentru Gazeta Sporturilor, din zonele sinistrate de […]

Toader  •  13 februarie 2012, 13:41

Jos palaria in fata jurnalistului si reporterului de exceptie !

Toader  •  13 februarie 2012, 13:44

Un reportaj de exceptie despre ruperea barierelor dintre romani in perioade de nevoie. Asa ar trebui sa fim mereu, asa ar trebui sa ramanem mereu !

cristian  •  13 februarie 2012, 13:50

Trebuia sa ignor complet acest blog, precum si reportajele de acest gen. Dar nu m-am putut abtine sa nu-ti spun parerea mea, domnule „jurnalist”. Initial, am primit de la un prieten un link cu titlul „fotografia despre dezapezire care te va revolta”. Nu ma revolta mai mult decat injosirea si stupizenia, in crestere, a maselor de oameni. Se stie: masele de oameni au nevoie de senzational, de incredibil, de socant, de jucatori de ping pong! Nu conteaza faptul ca lipseste esenta, nu conteaza ca sunteti un diluator de realitate, nu conteaza limbajul murdar, important e sa iti castigi painea din audienta. Domnule „jurnalist”, aduci mari prejudicii oamenilor care isi doresc doar sa fie informati, oamenilor decenti, oamenilor care au demnitatea si inteligenta de a gandi singuri, fara „ajutor”. Domnule „jurnalist”, am incredere ca aveti o inteligenta peste medie pentru a intelege ceea ce va scriu, si sa nu va revoltati pe cuvintele mele.

Ronny  •  13 februarie 2012, 13:57

Un articol grotesc, idiotic, trist … transpiratia de aseara sau din aceasta dimineata… lasa-ma! Zici ca e una dintre emisiunile imputite omniprezente la toate posturile. Prima data dezamagit de Dl Tolontan!

Magazin Adidasi  •  13 februarie 2012, 14:03

Jandarmii au dat dovada de patriotism in ciuda taierilor de salaraii … fara ei multe vieti ar fi fost pierdute !

billy  •  13 februarie 2012, 14:16

De unde stiu ca fotografia a fost facuta acum si nu cu 2 luni in urma.De ce nu e datata? Nu e credibila.

Ne doare-n Cotu Ciorii « AVANPOST  •  13 februarie 2012, 14:18

[…] cârciumă, Ciorii, Cotu, Cătălin, jandarmi, sinistrați, tenis, Tolontan 0 Citiți excepționalul reportaj făcut de Cătălin Tolontan și Raed Krishan (din Movila Oii și Cotu Ciorii – Buzău) din care am preluat un fragment și o […]

Cătălin Tolontan  •  13 februarie 2012, 14:22

billy: „De unde stiu ca fotografia a fost facuta acum si nu cu 2 luni in urma.De ce nu e datata? Nu e credibila”

Ne crezi pe cuvint sau faci o investigatie.

Sau ne dai mailul sa-ti trimitem mai multe imagini si le trimiti la CIA sa le confirme si ei autenticitatea.

Sau, mai simplu, te duci la Cotu Ciorii si-i gasesti facind acelasi lucru.

liparonu  •  13 februarie 2012, 14:30

Salut Catalin, reportajul tau este tulburator, mi s-a facut pielea de gaina. nu cred ca este cazul sa raspunzi unor cititori rautaciosi, observ ca sunt destui. Sunt sigur ca daca nu ar fi in fata calculatorului la caldurica, ar juca ping-pong. Am vazut ca cineva a sugerat ca acest reportaj sa fie transmis la tv. O idee buna, dar din pacate nu il poti transmite decat la antene, iar colegii tai de trust de la tv, cu parere de rau ti-o spun, sunt ocupati NONSTOP cu eviscerarea puterii si nu au timp de „vrajeli”. Sper sa nu te superi, dar antena 3 nu este post tv de stiri, este o psihoza. Ce a patit saracu` ministru Igas, acest iresponsabil fara pereche, sa indrazneasca sa spuna ca vom avea o iarna ca-n `54!Hai ca am deviat de la subiect. Felicitari si sper sa nu mai ai ocazia sa faci astfel de reportaje niciodata!

Craiova  •  13 februarie 2012, 14:34

Si suporterii sunt oameni, si au sufletele mai curate ca multi altii, exact din cauza pasiunii extreme pentru o echipa,
Mult noroc si sanatate oamenilor suferinzi, tot respectul pentr suporteri, si sanatate Catalin!

aiurea  •  13 februarie 2012, 14:41

Se observa unele persoane ce sar in ajutorul distusilor cu ping-pong. Fratele meu este pompier, a fost la inundatii si la impartit ajutoare… rezumatul lui la ceea ce sa intamplat acolo se regaseste la perfectie in aceasta poza. Astia suntem, nu cautati scuze.

Marc  •  13 februarie 2012, 14:44

Mie chestia cu pipi mi se pare o mostra de realism pur. Mai ales in astfel de momente. Comentariile pudibonde ale carcotasilor de serviciu sunt ridicole. Probabil ca respectivii ar fi preferat o cronica a mortii, uneia despre viata, pur si simplu.

Basescu T  •  13 februarie 2012, 14:46

Nu stiam cine e agentu lu Ungureanu ?
simplu, Tolontan .
de unde avea detalii despre Ritzi ?
simplu, de la „colegi”
Tolontan a gasit 4 betivi care jucau tenis, si a facut o „stire”
dar nu a gasit nici un om care murea de foame ?!? deci a mers dupa senzational! Nu ?
Si, era sa uit, a mai gasit niste cinici pupatori de fund Ungurian.
Succesuri !!!

Florin  •  13 februarie 2012, 15:06

Din punctul de vedere al unuia care a fost acolo ,si care a participat fizic si emotional la aceasta actiune ,pot confirma veridicitatea acestor fotografii ! Pacat ca aparatul foto ,nu reda si in cuvinte ceea ce au facut acesti oameni acolo ! Din punctul meu de vedere (al unui suporter) a fost ok felul in care am colaborat cu jandarmeria ,dar au fost din pacate si aici cateva scapari din partea lor ,si imi pare rau ca din cauza efortului depus la scoaterea acelei porti din prima poza ,nu am avut inspiratia sa inregistrez cu telefonul anumite replici ! ” Ce mama dracu cautati voi aici ,a fost replica unui jandarm” sau „plecati ba la alta casa ,numai cu voi nu dadeam la lopata ” ….nu le-am ascultat sfatul si ne-am dedicat cauzei .Nu toti au fost asa ,doar doi dintre cei cu care am interactionat ! Restul au acceptat ideea ca unde-s multi ,puterea creste ! Dincolo de realitatea cruda a acestui articol ,domnule tolontan ,mai trebuia spus si ceea ce am vaut cu ochii nostrii ,trebuia sa veniti fara teama printre noi ,si sa vedeti reactiile oamenilor . Am ramas inmarmurit cand ,poposind in varful unei case cu un sac de alimente si strigand la o batranica ce aduna cateva vreascuri ,sa se opreasca sa ii dau cate ceva de mancare si niste apa ,mi-a raspuns asa : ” Multumesc baiatul mamii , au mai fost si ieri niste oameni,dar nu am 10 lei sa dau pe o paine ” I-am lasat tot sacul ,si mai ca am luat-o la sanatoasa cat mai departe de grupul meu ,sa nu vada careva ca ultrasul din mine avea lacrimi in ochi ! Sunt foarte multe de relatat cu privire la aceasta situatie ,putem acuza si localnicii ca nu se implica ( pe unii ) ,pentru ca majoritatea celor pe care i-am ajutat ,erau in imposibilitate sa faca asta datorita sanatatii precare sau a varstei inaintate ! Tot la fel de bine am putea sa acuzam si discursul primului ministru ,sau al ministrului de interne ,care fara sa cunoasca situatia reala din teren s-au lansat in declaratii mai mult decat acide ! Ar trebui sa lasam vorba si sa ii ajutam pe acei batrani ,pentru ca nu sunteti cu nimic mai prejos decat cei care jucau ping-pong ,daca stati in fata unui monitor in loc sa faceti ceva concret ! Noi o sa fim din nou printre oameni ,speram de data aceasta mult ,mult mai multi !

Florin  •  13 februarie 2012, 15:10

Cand am spus ca nu sunteti cu nimic mai prejos , ma refer la cei care comenteaza ! Eu respect munca de jurnalist atunci cand este impartiala ! Si pentru ca va aflati acolo ,toata stima !

REAlista  •  13 februarie 2012, 15:17

Asta pentru ca inainte de toate suntem oameni…

gabi  •  13 februarie 2012, 15:19

felicitari pentru articol cataline! cat despre cei care jucau ping-pong nu exista cuvinte in DEX. poate jeguri, zdrente. e inadmisibil asa ceva, dar sunt primii la ajutoare. nu ei sunt prostii ca le iau ci cei care le dau. aici a se intelege cine le inmaneaza si la ale cui recomandari si nu oamenii care efectiv au facut eforturi pentru a le oferi. scuze pentru exprimare, dar e revoltator. RUSINEEEEEEEEEEEEE1

elena-bc  •  13 februarie 2012, 15:33

Situatie critica in toata Europa dar cred ca nicaieri atata isterie ca la noi . Mai devreme l-am vazut pe Ponta ca il acuza pe Premier ca din cauza lui au murit oamenii !Irealitatea si Antenele au isterizat lumea si ”muncesc din greu” la campanie electorala ca au o spaima dementa sa nu piarda si alegerile astea ca au buzunarele goale si multe DOSARE la DNA si MULTE PROCESE IN JUSTITIA noastra ”” mult corecta””” S-auzim se mai bine .LA munca cu bun simt si…ASUMAREA greselilor!!

Mandiant  •  13 februarie 2012, 15:39

Cataline, ai talent cu carul, baiatule. Orice-ar zice unul sau altul dintre „prietenii” tai din media, esti un JURNALIST DE EXCEPTIE si -de ce nu- un scriitor cu enorm de mult har. O sa tin multa vreme minte articolul tau.

o-mega  •  13 februarie 2012, 15:45

mda se pare ca numai la noi vezi asa ceva…

Comentează