Țara unde „fiecare zi trece ca un război” (Cristian Mungiu)

UPDATE: ”După dealuri sîntem noi”, scrie, frumos, Gabriela Lupu în România Liberă, în ceea ce cred că este articolul zilei de azi. Dacă nu credeți că au dreptate, Mungiu și Lupu deopotrivă, dați clik aici!

joi, 25 octombrie 2012, 10:25

UPDATE: ”După dealuri sîntem noi”, scrie, frumos, Gabriela Lupu în România Liberă, în ceea ce cred că este articolul zilei de azi. Dacă nu credeți că au dreptate, Mungiu și Lupu deopotrivă, dați clik aici!

Astăzi, la cinema Patria, la ora 20:00, are loc premiera filmului ”După dealuri”, peliculă de două ori premiată la Cannes 2012.

Regizorul Cristian Mungiu i-a acordat un interviu amplu colegei mele Maria Andrieș în Gazeta de azi. Cred că merită să-l citiți. E ceva de nuanță în ceea ce spune regizorul despre România, ceva care înstrăinează și apropie deopotrivă, fără sictir și fără patetisme. Ceva ce nutrim mulți dintre noi.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

alex  •  25 octombrie 2012, 10:44

N-am invitatie, dar in wkd ma duc la film )

Maica Tereza  •  25 octombrie 2012, 17:12

D-le Tolontan,
Doua observatii (ar fi cca. 25, dar ar deveni obositor):
1/ E clar ca mai multe din premiile primite de acest film sunt legate de caracterul sau anti-ortodox si, mai ales, anti-crestin. Asa a fost perceput si probabil, din cate stim deocamdata, asa si este. Pt. a intelege ce spun, trebuie sa studiati juriile, biografiile membrilor, etc. Curentul anti-crestin din mediul care domina „lumea filmului” e puternic si destul de vizibil. Pot sa va dau undeva la 100 de exemple fara efort (producatori, scenarii, personaje, distributie).
2/ Daca cititi cu creionul in mana raspunsurile lui Mungiu, cum ati citi rechizitoriul dvs. la parchet, veti gasi o multime de mici prostii, neadevaruri, inadvertente. Dar Mungiu e comentat ca un meci „la rezultat”. Daca a luat 5 premii, ne place mult. E fb. Dar e un individ care se exprima despre religie prin „chestia asta”. Intelectual? Model in societate? Uitati al cui e interviul si cititi cu creionul in mana. Nu face documentar, dar filmul e o oglinda (!!!), adica filmul lui Mungiu e „adevarul”, ne uitam si ne vedem cum suntem (!!!) Da? Iarasi ne arata cineva cum suntem? Ca noi nu stim si avem nevoie. Doar ca ne arata cum suntem pe plan religios (!!!!!!). Adica pe planul chestiei asteia. Cu bine.

burduf gh  •  25 octombrie 2012, 17:33

Multumesc Catalin,
Din cand in cand,ne incalzesti sufletul cu ceva .”ceva ce nutrim multi dintre noi”….

Cătălin Tolontan  •  25 octombrie 2012, 19:05

aici e locul comentariului 🙂

joe: Multumesc pentru raspuns. Te inseli, Tolo, daca crezi ca esti depozitarul adevarului . Chiar si un animal este mai complex decat crede majoritatea lumii . Daramite un om .
Faptul ca simplifici totul la cateva cuvinte si sensuri ale lor e o graba de judecator sau de ziarist . Foarte interesant interviul dat de Dl. Mungiu colegei . Acolo daca citesti poti avea niste raspunsuri la ceea ce am vrut eu sa iti spun .
Multa sanatate .

lord belial  •  25 octombrie 2012, 19:38

am invitatie, ca lucrez in industrie, dar nu merg la asemenea film. premiile lui nu ma intereseaza. iar la casting, nu are ochi: eu, unul, l-as distribui oricind pe giovanni becali intr-un rol: are carisma, nu e camera-shy, e si telegenic, l-as pune sa se joace pe el insusi. nu, ignore lui mungiu si cinemaului lui mic, facut dupa reteta. plus ca se contrazice: pe de o parte se delimiteaza de un demers de reconstruire/ reconstituire, ca el face filme, nu jurnalism, pe de alta parte tipa in gura mare in trailer ca e dupa romanele non-fiction ale nu stiu carei autoare, adica isi confera greutate filmului, e dupa caz real, hai, lume, la film. filmul nu are pic de spirit in el, nici macar ortodox, nici macar o vibratie panteista, ceva. subiectul e prea mare pt un regizor asa de mic.

Mazarin  •  25 octombrie 2012, 20:55

@Maica Tereza,
Punctat perfect!

silviu grig  •  25 octombrie 2012, 23:08

Multumesc pentru interviu!Probabil un interviu cu G.Becali starnea mai multe comentarii.In Romania contestam si putinele valori intelectuale cu care ne putem…lauda.Suntem interesati(unii dintre noi)sa ascultam parerile unor oameni ca Mungiu si ne bucuram ca nu e pierdut in turnul de fildes si vede realitatea ca si noi,oamenii obisnuiti.Sunt de aceeasi parere cu el si anume ca in Romania,ce ar trebui facut si se poate si nu trebuie banii foarte multi,este educatia.Avem un mare deficit,avem dinspre stat o educatie profund politizata,dinspre mass-media prea putin interes,la fel dinspre BOR care e mai interesata de predarea superficiala in scoli decat de a fi o biserica cu un rol socio-cultural-educativ.Probabil,filmul lui Mungiu(inca nu l-am vazut)face mai mult decat toti cei enumerati.Succes pe mai departe Cristian Mungiu!

muu  •  26 octombrie 2012, 3:27

Maica Tereza, o cam iei pe arătură şi în plus unele pasaje din interviu te depăşesc.

De exemplu filmul nu e documentar, dar e o oglindă. Dacă citeai atent observai că nu e vorba despre o oglindă a realităţii ci o oglindă în care să te priveşti tu şi să-ţi pui anumite întrebări care la final te vor face să te cunoşti mai bine… în fine, după răspunsul anterior mi-e greu să cred că vei putea face asta.

dan  •  26 octombrie 2012, 11:15

@Maica Tereza: Ai accentuat ce ti-a convenit. Vin la schimb doar cu 2 propozitii memorabile: „Încerc să fac filme cu oameni, oameni care fac şi ei fiecare ce pot. Încerc să-i înţeleg pe fiecare.”. Decat sa punem etichete, mai bine hai sa vedem filmul….

Kendo  •  26 octombrie 2012, 11:48

@Maica Tereza – „chestia asta” e frumos spus fata de cum as numi eu religia si biserica (ma refer la institutie, nu la vreo cladire). Credinta e cu totul altceva si am tot respectul pentru cei care cred, dar nu le baga pe gat altora credintele lor.

Tibi  •  27 octombrie 2012, 12:25

@maica tereza: nu stiu ce numesti tu curent / caracter „anti-crestin” si „anti – ortodox”. Filmul in orice caz nu-si propune asta. In alta ordine de idei: nu crezi ca trebuie sa prezentam toate aspectele unei religii ?? Crestinismul ( si nu numai ) asa cum este el inteles de oameni, este una dintre oglinzile omenirii cu toate bunele, relele, extremele ei…

IO  •  27 octombrie 2012, 16:11

I-as dori domnului Mungiu sa traiasca nu mai mult de-o saptamana intr-o tzara ca India, Columbia, Venezuela, ca sa numesc doar o parte din „creme de la creme”, sau intr-un oras ca New York, Detroit sau Paris, sa nu zic de Tijuana, Harare sau alte mii de orase si atunci sa zica unde traieste fiecare zi ca pe un razboi.

sonumbitch  •  29 octombrie 2012, 0:22

doamne, mai e ceva la ce suntem campioni: cliseistica. o iubim, ne construieste un fel de nostalgie paguboasa…

jocker12  •  29 octombrie 2012, 5:57

Catalin, fa-ti timp si urmareste acest http://www.youtube.com/watch?v=N1VBawGN85Y documentar despre Pablo Escobar si Andres Escobar, primul neffind nevoie sa amintesc cine a fost, cel de-al doilea fiind fotbalistul omorit dupa esecul nationalei Columbiei la C.M. de fotbal din Statele Unite din 1994. Documentarul este realizat de ESPN, subtittrat in marea lui majoritate, deoarece persoanele intervievate vorbesc spaniola. Vei intelege greselile din forbalul romanesc, pericolele ce pot apare oricind din cauza folosirii sportului ca agent de propaganda si cistigurile pe termen scurt precum si afecatrea pe termen lung a reputatiei unei tari afectate de saracie, unde banii din droguri au creeat o himera.
In plus, pe la jumatate se discuta si despre „spalarea” de bani prin fotbal…. Merita sa fie difuzat la ora de maxima audienta pe cel mai urmarit post de televiziune, cu atit mai mult cu cit filmul cuprinde si imagini din partida Romania – Columbia din 1994, iar portarul columbian explica ce s-a intimplat la fenomenalul gol inscris de Gica Hagi.

Ovidiu  •  29 octombrie 2012, 19:52

Am vazut filmul, acum a patra oara! Super bun, imi pare rau ca nu sunt difuzate mai multe filme Romanesti si pe canalele mai mari de televiziune.

georgecdb  •  6 noiembrie 2012, 20:24

da sunt prea putine filme romanesti, dar vreau mai multe filme romanesti de actiune

Comentează