Ce făcea George Copos cînd era puternic

UPDATE: Costin Ștucan și Decebal Rădulescu completează povestea din interior a investigației Loteria.

miercuri, 30 ianuarie 2013, 1:05

UPDATE: Costin Ștucan și Decebal Rădulescu completează povestea din interior a investigației Loteria.

George Copos a fost condamnat ieri la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria 1. Justiţia l-a trimis în judecată în 2006 și cazul nu e încă terminat. Patronul Rapidului e nevinovat pînă cînd Înalta Curte, ultima instanţă, va da o sentinţă definitivă. Tot 4 ani a primit Nicolae Cristea, atotputernicul director al Loteriei Romane.

Presa a scris despre afacerile dintre Copos și Loterie încă din anul 2000.

Eram la ProSport pe atunci și au fost cei mai grei ani de investigaţie din viaţa mea de jurnalist. Alături de mai mulţi colegi, Rădulescu, Ștucan, Mărgărit, Geantă și alţii, publicam într-o Românie total opacă, în care instituţiile statului îţi ascundeau informaţiile, încercau să te timoreze și te turnau la patron.

George Copos lua bani de la Loteria Română, pentru clubul Rapid sau Ana Electronic, prin diverse forme, de la publicitate pe stadionul Giulești, pe care nu-l deținea, pînă la vînzarea de televizoare supraevaluate pentru premiile Loteriei.

Cînd și-a dat seama că ziarul îi expune afacerile, Copos s-a enervat teribil căci investigaţia jurnalistică l-a urmărit ani în șir și, pînă la urmă, Parchetul a deschis un dosar. M-a dat și în judecată la un moment dat pentru că l-am calomniat referitor la dosarul Loteria și a pierdut.

Păstrez motivaţia judecătoarei, în care dă cîștig jurnalistului “pentru că dreptul societăţii la informare e mai important decît dreptul statului la siguranţă”. Incredibilă argumentaţie pentru România!

Sînt mai multe amintiri despre felul în care s-a pornit dosarul Loteria. Poate că e cazul să dezvălui cîte ceva.

Vizita de neuitat în cabinetul lui Mihai Tănăsescu 

1. Alături de Copos, directorul Loteriei, Nicolae Cristea, a făcut un lobby aprig și soios în toate zonele posibile ca să stopeze investigaţia. La un moment dat, am obţinut ceea ce credeam că e un interviu cu Mihai Tănăsescu, ministrul de finanţe din Guvernul Năstase. Tănăsescu răspundea de Loterie.

Am intrat în biroul ministrului și acesta s-a comportat cu o obtuzitate pe care nu o voi uita niciodată. A refuzat interviul, mă chemase, de fapt, ca să ne certe și să ne avertizeze că nu e în regulă ce facem. Tănăsescu avea o relaţie apropiată cu Adrian Sârbu și n-a uitat să amintească asta. I-am spus că noi ne facem treaba și că, indiferent dacă ne crede sau nu, restul nu ne interesează.

După 13 ani, iată că justiţia dă dreptate pîrliţilor de jurnaliști și nu emeritului finanţist, refugiat azi în elita unde se fac jocurile lumii și de unde ne trimite, cînd și cînd, lumina albă a soluţiilor austere.

O spun cu amărăciune și fără dorinţa revanșei. Toţi ne-am schimbat de atunci, vremea a trecut, dar exact așa s-a comportat Mihai Tănăsescu cînd afacerile dintre Copos și Loterie nu erau dezvăluite decît în paginile de ziar.

Poate că azi Tănăsescu e altfel, dar poate că nici Copos n-ar mai fi fost condamnat acum dacă se stopau mai devreme lucrurile, înainte să se ajungă la contractele dovedite penale din 2004.

Reverență pentru concurentul George Lăcătuș

2. Nu doar ProSport, ci mai multe ziare au scris despre afacerile Loteriei. Era vremea în care ziarele concurau, umăr la umăr, pe frontul dezvăluirilor.

România liberă, Cotidianul și, ulterior, Gazeta, sînt publicațiile care n-au abandonat ani în șir subiectul. Practic, de prin 2000 s-a scris un deceniu neîntrerupt!

Noi am continuat la Gazetă, din 2003, cînd am ajuns aici.

Ca să fiu exact pînă la capăt, înainte de 2003, Gazeta deținută de Dan Voiculescu tipărea contraanchete, finanțate de Loterie, împotriva ProSport, României Libere și Cotidianului.
George Copos și Dan Voiculescu aveau o relație strînsă. Voiculescu avea să-l facă pe Copos și vicepremier, primul din istoria postdecembristă României care a demisionat în fața unor acuzații de corupție la cererea explicită a partenerilor europeni.

Dar asta avea să fie mai tîrziu. Pe frontul fragil al dezvăluirilor din România de dinainte de aderarea la UE, George Lăcătuș era jurnalistul cu care concuram cel mai tare și care, în multe situaţii, ne lua faţa cu informații. Acum e la Evenimentul zilei. Fără acea competiţie de breaslă sînt convins că dosarul nu s-ar fi impus pe agenda opiniei publice.

Presiuni la patron

3. Sunat apoape zilnic de politicieni, Adrian Sârbu, patronul ProSport, a încercat în cîteva rînduri să intervină. Duelurile verbale au fost dintre noi au fost crunte, neplăcute pentru amîndoi, patron și ziarist. Eu vorbeam în citate de presă, el mă ironiza cu umorul său devastator, care te face să rîzi singur de tine, ca prostul. Dar, în fond, conflictul creștea.

În toamna lui 2002, atmosfera devenise insuportabilă. Ioaniţoaia media cît putea relația, mereu ne-a ţinut spatele.

Ancheta mergea înainte în ziar, Loteria presa, Cristea băga bani în ziarele lui Dan Voiculescu, care îi era prieten, Copos striga și meciurile noastre cu Sârbu se îndesiseră.

Într-o după-amiază de iarna timpurie a lui 2002, Sârbu m-a chemat și mi-a spus că așa nu se mai poate și că, din cauza încăpăţînării mele, “voi, ăștia de la ProSport, vă pișaţi pe interesele întregii organizaţii!”, e silit să renunţe la ziar. ”Îl vînd”, a zis. Știu că n-am dormit toată noaptea, era incredibil cum îmi punea în cîrcă o asemenea decizie, lucram de aproape 6 ani pentru el, mi s-a făcut rău.

După o săptămînă cruntă am aflat adevărul: Sârbu avea o datorie mare la Ţiriac și era în conflict cu acţionarii CME, Ringier dorea să cumpere ProSport și, cu acele milioane de euro, Sârbu îl împăca pe Ţiriac și își proteja acţiunile de la ProTV. Așa a și procedat, era dreptul său, investise în ziar. Doar că mă responsabilizase printr-un șiretlic cinic.

Cînd Sârbu n-a fost în regulă

Sârbu nu a avut curajul să-mi spună în față care-i motivul real al vînzării ProSport și a căutat pretextul scandalului infinit din cazul Loteria. O perioadă am fost fizic și psihic epuizat. Simţeam că nu meritam asta. Era și vina mea. Suprainterpretam. Cu siguranţă aveam un ego disproporţionat.

Abia apoi am aflat că investigaţia Loteria e doar un pretext folosit de patron ca să explice o vînzare a ziarului, vînzare forțată chiar și pentru el. Adevărul e că pînă și Adrian Năstase îl presa pe Sârbu și avea și mijloace avînd în vedere datoriile la stat ale companiilor acestuia.

Dar nu dosarul Loteria a fost motivul vînzării. Ani de zile Sârbu l-a detestat pe Țiriac pentru că a socotit că l-a obligat să vîndă ProSport, produsul său cel mai valoros de atunci.

Poate că, la un moment dat, se va scrie însă și povestea adevărată a lui Adrian Sârbu, așa cum a fost, cu bunele și relele sale. „Vezi că Steve Jobs n-a existat ca înger. Adevăratul respect e să-l descrii așa cum a trăit, cu marile sale umbre”, i-a spus soţia șefului lui Apple ziaristului care îi scria biografia.

Atunci, în toamna lui 2002, s-a consumat unul dintre momentele în care Adrian Sârbu n-a fost în regulă. Recunosc, cu mine, ca jurnalist, nu s-a întîmplat de prea multe ori. Dar atunci așa a fost și nici un detaliu nu e exagerat sau romanțat.

Asta ca să vedeţi cît de puternici erau condamnaţii de azi din cazul Loteria, ce acces aveau la pîrghiile statului și ce presiuni puneau pe media, pe oameni, pe oricine. De justiție ce să mai vorbim. A trecut un cincinal ca să înceapă cercetările!

Și a fost nevoie de mai bine de un deceniu ca invulnerabilii de atunci să-și ia înfățișarea de victime de astăzi! Într-un fel, România s-a schimbat pentru totdeauna.

CE S-A ÎNTÎMPLAT ÎN CAZUL LOTERIA

→ În cazul Loteria 1, Judecătoria sectorului 2 a reținut acuza procurorilor potrivit cărora George Copos a vîndut spații comerciale Loteriei Române și a contabilizat mai puțini bani decît a primit de fapt. Statul ar fi fost prejudiciat cu 1 milion de euro.

→ Faptele datează din 2004, dar afacerile lui Copos cu Loteria au început mult mai devreme, la finalul anilor ’90, atît prin clubul Rapid, cît și prin Ana Electronic.

→ Presa a scris repetat despre relația privilegiată dintre George Copos și Nicolae Cristea, directorul de atunci al Loteriei, care a dat sume mari de bani clubului de fotbal sau societăților patronate de Copos. Procurorii au consemnat asta. “În rechizitoriu se arăta că Nicolae Cristea – fost director general și președinte al Consiliului de Administrație în cadrul Companiei Naționale Loteria Română (CNLR) – a plătit 800.000 de dolari clubului de fotbal Rapid, ca sponsorizări și publicitate, în perioada 1996-1999”, scrie Mediafax.

→ “În plus, în 2002, Loteria Națională a închiriat pentru cinci ani, de la clubul Rapid, un panou publicitar în afara stadionului Giulești pentru suma de 175.000 de dolari pe an, preț de patru ori mai mare decât cel al pieței, susțin procurorii. În privința acestor sponsorizări, procurorii au menționat, în dosar, că nu au dispus începerea anchetei, ci doar au vrut să sublinieze relațiile strânse dintre Copos și Cristea”, mai relatează agenția de presă.

→ Decizia de ieri a instanței, 4 ani cu executare pentru Copos, poate fi atacată atît la Apel, cît și la Înalta Curte.

Comentarii (79)Adaugă comentariu

Dann  •  30 ianuarie 2013, 8:29

D-le Tolontan,
Aceasta „istorie coposiana” , care sper ca va avea sfirsitul normal (dupa 20 de ani!!), ma indeamna sa „cer” controlul averii acestui individ. Din cele expuse rezulta clar faptul ca averea acestuia s-a bazat pe fraudarea statului. Statul ar trebui sa fie primul care sa reactioneze. Asa cum noi suntem considerati „evazionisti”, daca nu ne-am platit nu stiu ce sume „imense”, acesta este considerat ca „investitor”, „om de afaceri”, etc si nu este deranjat de acest „stat’ care apara „interesele cetateanului” (ce frumos suna!!). Va rog continuati pina la finalizarea acestei spete. Mai sunt si altele (urmeaza cazul transferurilor – unde apare iar copos, de ce oare?)

octavianus  •  30 ianuarie 2013, 8:56

Inca o data se vede cati bani a pierdut Copos cu Rapidul, fara scrupule a castigat bani din orice era posibil si nu avea cum sa scape si ocaziile care i se ofereau din fotbal, desi consider articolul putin tendentios si oarecum revansard, nu pot sa salut orice document care atesta adevarata fata a lui Copos desigur in ceea ce priveste Rapidul, restul nici nu ma intereseaza, oricum este mic copil fata de marii jefuitori ai neamului romanesc. FZR si Doamne ajuta sa gasim calea spre a ne elibera de Copos si de a fi o echipa competitiva in toate planurile.

Cipri  •  30 ianuarie 2013, 8:57

Bravo Tolo!!!

boldy  •  30 ianuarie 2013, 9:00

l-ati vazut cumva pe Zdreanta,
Cel cu ochi de faianta?

5+4=9 « Vișiniu, culoarea supremă  •  30 ianuarie 2013, 9:08

[…] Andries si Catalin Tolontan ii cedeaza spatiu in Gazeta astazi. Va invit sa […]

geo  •  30 ianuarie 2013, 9:20

Mafie mare Tolontane….si acum Nastase il acuza pe Basescu ca a incalecat justitia si nu este libera dar se vede ca a dat liber la justitie sa isi faca treaba dar inca este greu ptr ca se lovesc de multe interese…o criticai pe Udrea dar in urma ei a ramas patinuare,pirtii de schii,terenuri…totusi este ceva decit nimic

mephisto  •  30 ianuarie 2013, 9:20

Cand vor intelege odata romanii ca, daca 60% din ei ar fi ca si acesti bravi jurnalisti Romania ar concura cu Elvetia si nu ar mai fi o mandrie sa fii descurcaret ca si inculpatii din dosarul transferurilor sau alti smecheri de bulevard din politica.

Zahaflr  •  30 ianuarie 2013, 9:29

„Într-o după-amiază, iarna timpurie a lui 2012, Sârbu m-a chemat și mi-a spus că așa nu se mai poate…”
Cred ca este vorba de 2002, nu 2012.

Alex  •  30 ianuarie 2013, 9:35

Mare om Bombonel, mafia lui a controlat statul ca o capuse; ce bine-i ta lui Nastase la puscarie, unde-i este locul.

cristian007  •  30 ianuarie 2013, 9:37

Da as fi stiut atunci, tot ce stiu acum, strada pe care as locui, s-ar termina cu strasse sau ar incepe cu rue. Oare cati jurnalisti au povesti de genul asta de spus ?? Cred ca totzi.

Gica  •  30 ianuarie 2013, 9:44

Bravo Tolo. Tin minte ca ti-am citi o mare parte dintre articole. Parca noptile nedormite si necazurile tale palesc in fata respectului pe care noi, cetateni sau suporteri, il punem la picioarele tale.

chupac  •  30 ianuarie 2013, 9:44

Scrieti voi multe articole de 2 lei, dar mai faceti si lucruri bune….

Cătălin Tolontan  •  30 ianuarie 2013, 9:59

zahaflr: da, am gresit anul, scuze, l-am corectat, multumesc!

dan  •  30 ianuarie 2013, 10:04

Respect Catalin, respect echipei! O sa mai dureze, dar finalul nu poate fi schimbat. Si cate mai sunt de povestit despre afacerile necurate ale acestui individ!!!

cristian  •  30 ianuarie 2013, 10:07

Felicitari!! incredibil cat de mari sunt presiunile asupra celor ce vor sa faca presa corecta… O corectare… finalul dosarului va fi la Curtea de Apel Bucuresti…

ieseanul  •  30 ianuarie 2013, 10:17

fromos dpmnule tolontan, dar ce facem cu borcea et company si dosarul transferurilor??? si daca ne uitam bine, exista o legatura ,,nefericita” intre copos, varanul si nastase, marele premier in timpul caruia justitia si institutiile statului functionau ,,impecabil”, nu-i asa??

Marius  •  30 ianuarie 2013, 10:19

Chapeau! Daca ar fi mai multi ziaristi de talia si talentul dvs. presa romaneasca ar arata cu totul altfel si, impreuna cu ea, societatea noastra in ansamblu. Va respect pentru curajul si profesionalismul de care ati dat dovada, de atatea ori, de-a lungul anilor.

simplu cetatean  •  30 ianuarie 2013, 10:19

dl.tolontan bun reportaj dar de copos e de scris un tratat,despre toate smecheriile pe care le-a facut 4 ani e prea putin ,are in spatele lui multe fara de lege nu e salariat care alucrat la el sa fi plecat ne furat , insistati cum a adoptat legea conventiilor civile sau colaborarile care nu erau inregistrate unde trebuie si te trezeai dupa ani ca ai pierdut vremea de geaba ,pentru toate astea si multe altele prea putin 4ani super reportajul

ady  •  30 ianuarie 2013, 10:20

Esti mare Tolontane, pentru mine esti ZEUS al informatiilor scrise de tine,despre ,,nemuritori,,gen nastase,copos, becali, udrea etc.si citite de ,,muritori,, ca mine.RESPECT.

dany  •  30 ianuarie 2013, 10:25

Felicitari, Tolo!
Chiar daca pentru 99% din oamenii din Romania nu se va schimba absolut nimic. Macar sa vada ce oameni le conduc destinele si sa inceapa sa se trezeasca!
Nu stiu daca are legatura cu Copos, insa chiar nu pot sa inteleg cum de 23 de ani nu se gasesc alti oameni care sa conduca destinele tarii. Parca de o viata intreaga ii „stiu” pe Cimpeanu (de la min muncii), Nicolaescu (sanatate), Berceanu (a fost in aproape toate guvernele), Nastase si restul…La noi a fi politician e o meserie, o mostenire. In curand o sa vorbim de dinastii.
Nu te lasa Cataline! Macar cei care au acum 5 ani sa duca o viata mai buna. Sa nu astepte sa ajunga la 50 ani ca sa vada „roadele” guvernelor gen Ciorbea, Nastase, Boc: vanzarea resurselor tarii! Pe Ceausescu l-au impuscat ca „a subminat economia nationala”, lor ce ar trebui sa le facem pentru vanzarea catre companii straine a gazelor, petrolului, aurului, cuprului, pentru autostrazile neconstruite dar pentru care se plateste 100.000 euro pe km?
Puscarie usoara, domnule Copos!

Bibi  •  30 ianuarie 2013, 10:30

Catalin, multumesc !

Schimbarea. Pentru cei care vor sa vada  •  30 ianuarie 2013, 10:34

[…] Catalin Tolontan in “Ce facea George Copos cand era puternic” – Gazeta Sporturilor – […]

vlad  •  30 ianuarie 2013, 10:38

impresionant prin modestie. felicitari! esti un mare OM. daca ar fi 100 ca tine in romania, in pozitii inalte cheie, de decizie, am fi departe astazi. inca o data felicitari.

simici  •  30 ianuarie 2013, 10:41

institutiile statului ar trebui sa se auto-sesizeze si sa le faca un nou dosar indivizilor mentionati in articol: copos,voiculescu, nastase, sarbu, tanasescu, tiriac etc pentru trafic de influenta (pentru cei cu functii publice: voiculescu, tanasescu, nastase, directorasul ala, copos ca vicepremier) si constituirea unui grup mafiot pentru prejudicerea statului roman (la precedentii se adauga: sarbu, tiriac, copos ca afacerist etc).
Ce ziceti domnule Tolontan? O sa depuneti marturie la proces impotriva „tatucului” voiculescu?

Gabriel Bugnar  •  30 ianuarie 2013, 10:49

Da… Nu pot decât să oftez după cele citite. Pare că pe vremea aceea jurnaliştii încercau să-şi facă treaba şi patronii care făceau şmenuri erau mână-n mână cu mai marii politicii. După cum spunea cineva în comentarii, azi e mai bine pentru că, iată! justiţia îşi face treaba. Am mari rezerve; nu mai târziu decât ultima campanie electorală şi a fost mai mult decât limpede care-au fost şmenurile. Doar că azi nu mai avem ziare tipărite, doar că Sârbu nu mai e singurul cu putere în televiziune, totul s-a fărâmiţat şi fiecare şef de televiziune a prins câte o felie, într-o direcţie sau alta. Au trecut anii dar doar şmenarii sunt alţii. Vor trece alţi ani şi vom vorbi despre şmenurile celor de acum. Poate partea bună să fie că unora le vine rândul la dat socoteala, chiar dacă asta se întâmplă cu un mare decalaj, în timp. Partea rea e că răul iremediabil pe care-l fac ţine ţara asta în întuneric.

roman  •  30 ianuarie 2013, 10:57

Intr-adevar memorabila motivatia judecatorului. Chiar si pentru 2013.

Valentin  •  30 ianuarie 2013, 11:03

Foarte bun articolul! Cu precizarea ca dosarul in mod normal nu va ajunge la Inalta Curte. Apelul se va judeca de catre Tribunal iar recursul de catre Curtea de Apel. Si cam acolo se va opri daca nu intervin alte incidente procedurale.Asa zice Codul de Procedura Penala.

Ioana  •  30 ianuarie 2013, 11:25

Eu am o nedumerire. Dl Tolontan scrie la inceputul articolului sau ” Patronul Rapidului e nevinovat pînă cînd Înalta Curte, ultima instanţă, va da o sentinţă definitivă”.
De acord cu prezumtia de nevinovatie. Dar nu cumva, dupa primul verdict, situatia se schimba ? Copos devine un vinovat care incearca sa-si demonstreze nevinovatia ?

Agamitza  •  30 ianuarie 2013, 11:25

Tolontane baiatu’ atit timp cit lucrezi pentru Felix nu esti credibil. Intelege „si cu p**a-n c*r si cu sufletu-n Rai, nu se poate”. Daca nu esti decis si nu „rupi pisica” inseamna ca nu ai nici o opinie si vei fi considerat parte a vulgului needucat ce sta cu ochii beliti la Antena 3. Asa era si pe vremea lui Ceausescu, se juca la Bulandra „Mormintul calaretului avar” si prostimea tragea concluzia ca nu exista cenzura.

fanulumocanu  •  30 ianuarie 2013, 11:26

Parca-l si vad pe Sarbu: tovarasu’ Mirea,cunosti dumneata benficiile apei minerale Hebe? Apa minerala Hebe e un tonic pentru ficat.

Tot respectul pentru munca voastra si pentru domnul Ioanitoaia fara de care cred ca era mai greu. Totusi, nu inteleg cum ai rezistat tentatiilor si n-ai fost nici marginalizat de sistem.

Andrei  •  30 ianuarie 2013, 11:27

și Copos este doar o persoană din câteva sute care au prejudiciat statul = populația plătitoare de taxe și dezvoltarea lui.

Cristi  •  30 ianuarie 2013, 11:28

FELICITARI.Sper ca a meritat totul,dupa toti acesti ani frustranti.

un patimas al Marelui Rapid  •  30 ianuarie 2013, 11:35

Un articol bine structurat, desi pare tendentios este totusi o realitate.
Daca justitia va merge pe aceasta linie, eu cred ca statul de drept in Romania va fi protejat.

hki  •  30 ianuarie 2013, 11:50

tragic pentru poporul Roman si felicitari pentru anii de munca!acest individ(+Becali si multi altii) ar trebui judecati in piata universitatii,cum au furat si ingenunchiat poporul Roman,asa si ei tot de lume sa fie judecati,ca doar lumea sufera!dar cam de obicei poporul ramane cu comentariile si ei rad si fura incontinuarie! VA ROG sa faceti un artikol si cu fondurile EUROPENE sa stie orice ROMAN,ca banii care au fost furati de Copos,Becali,Voiculescu,Sarbu si multi altii,VOR fi returnati in aprox.50 de ani!…nu este adevarat in ce situatie au dus tara!

RaduC  •  30 ianuarie 2013, 11:54

Felicitari pentru perseverenta si curaj, cu toate riscurile asumate si neplacerile indurate. V-ati asumat o misiune grea, investigatiile cer resurse enorme. Satisfactiile sint pe masura, cand deznodamantul este drept sau macar atunci cand oamenii apreciaza munca, desi rezultatul este viciat de un „arbitru” uns…Succes in continuare, la mai multi investigatori, la mai multe investigatii!

Alex  •  30 ianuarie 2013, 12:02

Daca imi aduc bine aminte cu ceva ani in urma un amarit de taran a strins un sac de cartofi de pe cimp ca sa-si poata hrani familia… si l-au prins paznicii. OK. Justitzia Romana i-a dat 7 SAPTE ani de puscarie!!!!!! Miliarde de lei si HOTII MAJORI AI ROMANIEI iau 4 patru!!!!

Dan Tofanescu  •  30 ianuarie 2013, 12:07

Si nenea Copos o sa apara si o sa ne spuna iar cum a facut averea pt ca facea pateuri pana la 3 dimineata :)dar uita sa spuna cum a pierdut exclusivitatea pt Samsung… ani de zile primea bani pt publicitate de la Samsung, bani pe care ii baga in publicitate dar la preturi mult umflate… pt cine nu stie sa zicem ca o aparitie costa intr-un ziar (tv, panou publicitar, etc) 1000 $ la pret de lista fara discount si in loc sa plateasca 400-600$ platea mai mult de 1000 iar diferenta se intorcea in buzunarul lui (evident cu marea complicitate a mass-media) asta pana Samsung a inteles smecheria si pt ca omul e tepar a incercat asta si cu Akai dar nu a reusit decat 1 an sau 2 🙂

cristian  •  30 ianuarie 2013, 12:07

incepand prin a-mi cere scuze ca postarea mea este off-topic, as vrea sa ma refer doar la o singura afirmatie din articolul dumneavoastra de ieri: “îl mai auzim pe președintele României spunînd pe la TV ”cutare să meargă în fața justiției și să-și demonstreze nevinovăția”, o, nu, e invers!”.
personal, mi se pare amuzant faptul ca dumneavoastra va imaginati ca presedintele Romaniei chiar crede ca principiul pe care se intemeiaza justitia romana in ziua de azi este ca un cetatean acuzat in justitie trebuie sa demonstreze el judecatorului ca e nevinovat, nu ca procurorul trebuie sa demonstreze ca cetateanul este vinovat. afirmatia presedintelui trebuie, in mod evident, interpretata in sensul ca, daca instanta de judecata pronunta o hotarare de achitare, cetateanul isi demonstreaza, astfel, nevinovatia.
avand in vedere faptul ca va “ocupati” indeaproape de justitia din Romania, afirmatia dumneavoastra, la care m-am referit mai sus, pare cel putin tendentioasa! ca sa nu spun manipulatoare!
va multumesc!

Milu  •  30 ianuarie 2013, 12:10

Bun articol. Mă întreb cât de mare poate fi mafia şi cât de orbi pot fi unii…
Mi-ar plăcea să pot vedea mai multe articole la fel de picante în presa autohtonă!

radu  •  30 ianuarie 2013, 12:23

George Copos este unul dintre cei mai mari corupatori din ultimii 20 de ani. A creat un sistem de relatii puternic, bazat pe mita si trafic de influenta. IMEP, Teleferic, hotelurile din Poiana au fost cumparate la preturi mult subevaluate, prin mituirea respunsabililor statului. Multi dintre ei au lucrat pentru el apoi pe salarii exagerate, ca o mita ulterioara. In plus, multi ani a importat produse Samsung cu taxe vamale mult subevaluate, cu complicitatea deja cunoscuta a lui Dinu Vama, recompensat din greu. Firmele sale au inselat statul sistematic, cu zeci de milioane de euro. Obsesia sa pentru imagine si presiunile asupra media au fost facute disperat fiind ca se va afla marimea inselaciunii firmelor sale. Pedeapsa pentru Loteria ar fi binemeritata si ar compensa in mica parte multele sale infractiuni. Numai cata spaga a dat pentru a obtine NUP in multe alte dosare. Ar fi un semnal de dreptate in aceasta tara.

Ibrail  •  30 ianuarie 2013, 12:50

Prin anii’91-’92 se aducea marfa de la ” Ana Electronic”.intr-un oras la 200 de km., de Bucuresti.Se „burdesea” duba cu aparate video si televizoare color si se aducea ,cu factura marfa la magazin.In aceiasi zi masina pleca si incarca din nou ,dar de data aceasta Copos nu mai dadea factura ,iar marfa se transporta cu acelasi act, din primul transport.Se proceda astfel nu numai in orasul de care vorbesc ci ,aceasta era o regula . Astfel s-au distribuit vapoare intregi de aparatura electronica.Iata cum a inceput Copos sa-si faca averea !

ion  •  30 ianuarie 2013, 12:56

felicitari pentru toata munca pe care ai depus-o pina acum. Si as vrea sa adaug: FELICITARI si ot respectul acelei JUDECATOARE! Intr-adevar, Incredibilă argumentaţie pentru România! mai ales ain acele vremuri!

boby  •  30 ianuarie 2013, 12:59

Astia sunt milionarii de carton ai Romaniei. Cei care au facut averi din afaceri cu statul si furand statul iar apoi apar si pozeaza ca mari patroni si uneori filantropi. Acesti oameni gen Copos, Netoiu, Popoviciu, Voiculescu, Iancu si alte asemenea specimene sunt o cangrena pentru Romania. Asa au stiut ei sa prospere furand, neplatind taxe sau dand spaga in stanga si in dreapta. Ar trebui sa se ascunda in cele mai intunecate colturi si nu sa mai apara in fatza niciodata. Au trebuit sa treaca 20 de ani ca justitia in sfarsit sa inceapa sa functioneze.

lereter  •  30 ianuarie 2013, 13:02

Acest aricol are doua idei : prima este bucuria deplina,a autorului,pentru deznordamant,a doua este lunga prezentare „vedeti ca am avut EU dreptate?!”.In mintea mea Copos a plecat de la patiserii,a facut avere treptat,poate a facut si matrapazlacuri.Daca e vinovat,sa plateasca !. Cit despre comentariile despre Sarbu,Tiriac,Tanasescu ele par in plus,doar ca sa arate „dusmanii”,”coruptii”‘”milionarii fara sentimente” ,care gatuiesc presa.

Radu  •  30 ianuarie 2013, 13:03

Cum era, dom’le? „UTC-istii de azi, patronii de maine”? Nu.. „UTC-istii de azi, mafiotii de maine”? Ptiu, nu-mi amintesc..

gelu  •  30 ianuarie 2013, 13:04

Bravo Catalin T. Arata acestei po pulimi sedata de imbecilitate cine i-a condus pana acum, cine a devastat Romania, cum au ajuns ei ,,mari,, afaceristi. Puscaria este floare la ureche. Istoria adevarata trebuie rescrisa, niciodata nu este prea tarziu. Succes.

Leo  •  30 ianuarie 2013, 13:05

BV, Tolo! Dar tare mi-e teama ca mafia la varf e prea extinsa si puternica incat incercarile voastre de a-i „pune la zid” pe cei ce merita sa aiba un ecou. Macar suntem bine informati, daca nu si bine reprezentati acolo sus.

Florian  •  30 ianuarie 2013, 13:05

D-le Tolontan inca o data ne dovediti ca sunteti un ziarist documentat,impartial si profesionist 100% . Noi oamenii de rand credem uneori ca este adevarat ce ne baga pe ” gat” pseudo-ziaristii astia dirijati de interese si grupuri marsave dar avem puterea sa facem comparatii intre judecarea unui caz sau a altuia si asa ne dam seama ca legea pt.unii este extrem de blanda iar pt.altii este ciuma .Judecarea „personajelor” din fotbalul romanesc va dura mult si bine iar ca verdict final vor fi absolviti de toate acuzatiile, ba mai mult vor da ei statul in judecata pt.prejudiciere de imagine ( ca progenitura lui Tiriac )si tot asa pana in anul 2500.

george  •  30 ianuarie 2013, 13:15

in tara asta toti vor sa fie platiti mai bine, dar suntem third-handul UE (cel putin). I-ati ridicat in slavi pe patronii din fotbal, apoi v-ati facut investigatii pe seama lor. Ce s-ar fi ales de Steaua fara Jiji, Rapid fara Capos, Dinamo fara trupa ei, de Craiova si Timisoara am vazut ce s-a intamplat. Acesti oameni si-au dorit rezultate mai bune, deci au bagat bani mai multi si au gasit solutii de a pune mana pe acesti bani, pentru ca intotdeauna in Romania a trebuit sa se descurce omul, inainte de 1989 dar mai ales dupa. Acum ce facem, bagam pe unii in puscarie si ii lasam pe ceilalti ? Vedeti f bine cate din anchetele dvs (in care va sustineti descoperirile) au ajuns in justitie. Ceilalti sunt liberi, cu ceva mai multe emotii, dar atat timp cat nu au adus averii lor personale este ca pana in 1990, cand trebuia sa aduci bani sa platesti arbitrii si jucatorii. Este corect ca numai cativa sa infunde puscaria, eventual sa fie dati de exemplu, cand multi altii au procedat la fel ?
Daca aceasta decizie s-a dat in judecatorie, inseamna ca urmeaza la tribunal si curtea de apel, deci mai e mult pana departe.

corect  •  30 ianuarie 2013, 13:31

de fapt, voua, rapidul va sta in gat

Comentează