Pe urmele unui fruct minunat şi ale unui contract fictiv

UPDATE: Ministrul Nicolae Bănicioiu a declarat în după-amiaza de marți, după publicare articolului în Gazetă, că ”directoarea Mihaela Neagu de la Olimpia și-a dat demisia, iar pe Alin Cârstoiu, directorul juridic al MTS, îl voi demite”. Mai multe în ediția tipărită de azi, miercuri, 6 februarie.

marți, 5 februarie 2013, 1:00

UPDATE: Ministrul Nicolae Bănicioiu a declarat în după-amiaza de marți, după publicare articolului în Gazetă, că ”directoarea Mihaela Neagu de la Olimpia și-a dat demisia, iar pe Alin Cârstoiu, directorul juridic al MTS, îl voi demite”. Mai multe în ediția tipărită de azi, miercuri, 6 februarie.

Soția directorului juridic de la MTS a încasat bani pe un contract fictiv de la ”Olimpia”. Confirmarea vine de la capătul lumii, din Asia. Vreme de un an și jumătate, clubul directoarei Neagu l-a plătit pe Alin Cârstoiu prin soția acestuia cu 1.000 de lei pe lună, în numele unui fost angajat al Olimpiei care, de fapt, lucrează la granița dintre Thailanda și Cambodgia, acolo unde l-a găsit Gazeta!

Investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

“Nu am văzut fructul de longan în Europa. Păcat!”, spune fermierul thailandez. “Are un gust puţin acru, delicios. Cam ca litchiile, dacă le știţi!”, își laudă el marfa, vesel și pasionat ca orice crescător.

E aproape 6 seara în provincia Chanthaburi, aflată la frontiera dintre Thailanda și Cambodgia. Zona e aproape de ocean, dar senzaţia e mai degrabă montană, cu o vegetaţie copleșitoare pentru un european. De la livezi cu forme curioase și pînă la invazia de orhidee multicolore, aici s-a prăbușit planeta Pandora după ce a terminat Cameron producţia lui “Avatar”.

Incursiune în Ochiul Dragonului
“Longan înseamnă Ochiul Dragonului în chineză și ei îi atribuie proprietăţi afrodisiace”, continuă omul. “Vă trimit și vouă o poză pe mail”, ne consolează.

Fermierul este Ciprian Rădăvoi, ziarist cunoscut în anii ‘90, apoi consultant politic, apoi director la clubul Olimpia, apoi consul la Cairo, angajat consular la Bangkok și acum crescător al fructului parfumat, supranumit și Ochiul Dragonului, la ferma socrului său din Thailanda.

La el sînt 28 de grade deși e iarnă, luăm o pauză de la telefon și mutăm puţin acţiunea în clădirea din strada Vasile Conta, la sediul MTS.

Șeful legalității și al controlului în MTS
Alin Cârstoiu e îmbrăcat într-o cămașă albă, cu dunguliţe, și afișează o siguranţă naturală, neepatantă. Nu are nimic de reproșat Gazetei, altceva decît că l-a numit “extrem de tînăr pentru postura de director juridic la MTS”. Și nu sînteţi? “Sînt tînăr, e o răspundere imensă aici, dar îi fac faţă”.

Cârstoiu a fost numit șef al Departamentului juridic în noiembrie 2009, de către Sorina Plăcintă, pe cînd avea 26 de ani. “A fost un ordin de numire temporară, apoi am cîștigat concursul pe post”, spune el.

A fost șeful comisiei care a restituit în decembrie 2010 terenul de 11.880 de mp de la Olimpia și apoi membru în comisia care a negociat preţul de 4,5 milioane de euro plătit de stat pentru răscumpărarea terenului. “Președinte la Comisia de negociere a fost Puiu Gîrbă”, precizează el.

Tranzacţia? “Nu e treaba mea să spun dacă preţul de 385 de euro pe metru a fost corect. Ca jurist, sînt obligat să nu mă amestec în chestiuni economice”, adaugă el. Și despre restituirea în natură spune că a fost decisă de o comisie din 2008, condusă de Bogdan Gheorghe. E clar?!

“O cunoașteți pe Roxana Crăciuneanu?”
Alin Cârstoiu nu-și reproșează nimic în cazul afacerilor de la Olimpia și, mai ales, nu înţelege de ce Mihaela Neagu spune că nu e cazul ca el să conducă acum comisia de disciplină care o judecă pe fosta directoare de la Olimpia.

Mai mulţi angajaţi de la Olimpia relatează că au auzit- o pe Neagu strigînd chiar zilele trecute că “la cît au luat directorii din minister nu pot să mă judece ei pe mine!!!”

Îi spunem asta lui Cârstoiu. E coerent și sigur pe răspunsuri. “Nu mă interesează ce spune Neagu”.

Rostim un nume. Dar pe Roxana Crăciuneanu o cunoașteţi? “Da, e actuala mea soţie, ne-am căsătorit în octombrie 2011”. Din acest moment relatăm cu metoda interviului. E mai clar așa.


ŞOCUL DIRECTORULUI MTS

„Banii reprezentau returnarea unui împrumut de la Rădăvoi către soţia mea”

alin-carstoiu– Roxana Crăciuneanu a primit timp de un an și jumătate, din ianuarie 2011 și pînă în mai 2012, o sumă lunară constantă de bani de la Olimpia.
(Lovit din plin de întrebare, Cârstoiu își împinge scaunul un metru mai în spate. Fața i se înroșește, e surprins că discuția a ajuns aici. Tace)
-Soția dumneavoastră a luat cam 1.000 de lei noi pe lună. 11.438 de lei în 2011 și 5.880 în 2012. Un total de 16.618 lei net, aproximativ 3.500 de euro de la Olimpia.
– N-a luat de la Olimpia.
– Dar de la cine?
– De la Ciprian Rădăvoi, un angajat de la Olimpia.
– Banii veneau direct de la contabilitatea Olimpia, care îi vărsa în contul de la Bancpost al soției dumneavoastră. Practic, nu Rădăvoi își lua salariul, ci îl lua soția dumneavoastră. De ce îl lua?
– Erau banii lui Rădăvoi și acesta avea o datorie la soția mea.
– Se cunoștea soția dumneavoastră cu Rădăvoi?
(Directorul e încă destul de nesigur, șocul persistă). Da, se cunoșteau.
– Vă ascult, continuați, vă rog.
(Încet, încet, își revine) Rădăvoi îi datora o sumă, despre asta e vorba. Dar să știți că am returnat toți banii la club, nu vorbim despre nici un prejudiciu.
– Păi, dacă erau ai soției și Rădăvoi i-i datora de ce i-ați returnat?
– Pentru că metoda nu mi s-a părut în regulă și n-am vrut ca numele meu să fie menționat în acest caz. Olimpia nu mi-a făcut nici un favor. Să știți că îmi rezerv dreptul să acționez în instanță dacă mi se lezează imaginea. (Nu e clar la cine bate, dar e ultimul lucru care contează acum).
– Și cînd ați dat banii înapoi?
– Păi, cînd am aflat de ei. După controlul de audit de la Olimpia, în vara lui 2012.
– Dar soția îi lua de la începutul lui 2011.
– O vreme n-a știut că-i încasează.
– N-a știut? (Discuția devine un chin pentru toate părțile)
– Adică a știut că intră banii, dar nu știa de la cine.
– Sînteți șeful Departamentului legal și de control din MTS și soția dumneavoastră a luat bani pe un contract fictiv de la un club, în numele unui angajat care nu presta, după cum scrie în raportul de audit. Directoarea a fost auzită spunînd că v-a cumpărat. Cum vă sună?
– V-am explicat. Nu e nici un prejudiciu!

«Înțeleg că există o hîrtie prin care Ciprian Rădăvoi a indicat ca plata salariului său de la Olimpia să se facă în contul soției mele»
Alin Cârstoiu

– E adevărat că ați depus o plîngere că vi s-au furat date personale de identificare? Adică datele soției, contul…
– Nu, dar m-am gîndit și la varianta asta. M-am sfătuit cu cineva de la poliție.
– Păi, dacă Rădăvoi îi restituia împrumutul, poate că datele i le-a dat chiar soția.
– Mă gîndesc și la varianta să depun o plîngere pentru furt de date. Poate o voi face.

Ne ridicăm. Greu de dus. Sincer, greu de dus! Mai aveţi ceva să reproșaţi ziarului, ceva de adăugat? “Că aţi scris că cineva din minister spune că sînt prieten cu Alin Petrache”. Și nu sînteţi? “Sînt amic, îl admir pe Alin Petrache, mă mai duc la cîte un meci de rugby. Am lucrat împreună cînd era secretar de stat, dar nu ne vedem în viaţa extraprofesională”.

Pe contul de Facebook al lui Cârstoiu, la preferinţe apar “Maya Fashion – rochii de mireasă, Alin Petrache și Massimo Dutti”.

Se deschide ușa. MTS organizează concursuri pentru toate posturile, veţi mai candida? ”Da, vreau să continuu ce-am început, deși e greu cu doar 5 oameni și cu 160 de dosare în instanţă. Vreau să continuu!”.

Înapoi la verdele depărtat din Chanthaburi. De la fermă, vocea lui Ciprian Rădăvoi se aude perfect. Ca să fie egalitate de termeni, iată dialogul telefonic București – Thailanda.

REACŢIA LUI RĂDĂVOI
„Nu o cunosc şi n-am luat nici un împrumut”

CiprianRadavoi– Ciprian, ai fost director la Olimpia între 23 mai 2009 și 19 octombrie 2009.
– Da și am văzut ce șerpărie e acolo, ce presiuni am simțit chiar și eu.
– Ce presiuni?
– Erau unii foști polițiști care aveau închiriat ceva. Am încercat să reziliez. Am primit telefoane. Sînt și oameni buni la Olimpia, dar și o șerpărie pe care mă bucur că ați pus tunul! Vă citesc cînd ajung de la fermă în oraș, unde găsesc internet.
– Din octombrie 2009 ai fost detașat la Ministerul de Externe.
– Da, căutau consul la Cairo, că nu dorea nimeni să meargă.
– Și din 1 ianuarie 2011 ajungi din nou la Olimpia, cu un contract de colaborare.
– Da și probabil că asta e singura mea eroare. Una disciplinară. Nu prea am trecut pe acolo.
– Salariul tău de circa 1.000 de lei mergea la Roxana Crăciuneanu.
– Poftim?
– Banii mergeau nu la tine, ci la altcineva. Numele Alin Cârstoiu îți spune ceva?
– Am auzit de el.
– E directorul juridic din MTS. Era și pe vremea ta. Roxana Crăciuneanu era numele de fată al soției. O cunoști?
– Nu!
– El spune că îi datorai bani Roxanei Crăciuneanu și că i-ai cedat salariul.
– E fabuloasă povestea! Nici vorbă! Nu aveam nici o datorie, nu o cunosc pe această persoană.
– Dar aveai o datorie în acea perioadă?
– Nu. Eu mi-am pus toți banii și am depus o aplicație să urmez un doctorat în drept la Beijing. Așa m-am mutat și în Thailanda, la finalul lui 2011, cu soția. Întîi la Bangkok, apoi aici, la capătul lumii.
– Cârstoiu mai spune că ai semnat o hîrtie prin care cedai salariul.
– N-am semnat nici o astfel de hîrtie.
– Ultima întrebare. Aveai un contract de consultanță juridică cu Olimpia, dar nu-ți intrau banii. Nu ai sesizat asta?
– Ba da, dar am crezut că nu mă plătesc pentru că nu merit. Că mi-au reziliat contractul.


VEZI ÎN CONTINUARE DACĂ DIRECTORUL MTS A SPUS ADEVĂRUL

„Mi-a venit o hîrtie cu numele Crăciuneanu, de la secretariatul doamnei Neagu”  

Cristian Nicolae, omul de la Resurse Umane de la Olimpia, dezvăluie cititorilor Gazetei care e filiera pe care a fost pus să-i verse banii soției directorului din MTS

“Ciprian Rădăvoi a fost plătit în mod nejustificat ca urmare a neprezenţei la serviciu și a neîndeplinirii sarcinilor stabilite”. E felul auditului de a spune că au găsit plăţi fictive. Controlul început în mai 2012 e cel care a scos la iveală schema salariului plătit teoretic lui Rădăvoi și practic soţiei directorului Cârstoiu din MTS.

În momentul în care au văzut contul și numele atașat lui, cei patru din echipa de control, trei auditori și un consilier din ANST, au sesizat că numele nu e al lui Ciprian Rădăvoi, fost director al clubului cu ani în urmă, ci al Roxanei Crăciuneanu. Care nu le spunea nimic.

“Cine e?”, i-au întrebat ei pe cei de la club. “Li s-a zis că cei 1.000 de lei pe lună ajung la șoferul Elenei Udrea”, povestește cineva din Olimpia.

«A fost rostit numele șoferului Elenei Udrea ca posesor al banilor ca diversiune, pentru ca nimeni să nu mai întrebe nimic. N-a ținut»
Sursă a Gazetei

Neagu se lăuda cu prietenia lui Udrea
Nu era prima oară cînd pe holurile de la Olimpia se rostea numele Elenei Udrea. “Neagu se lăuda permanent că are acces direct nu doar la ANST, la Melinte și la Funeriu, prin Nedelcu. Ea zicea că e apropiată de Elena Udrea și de Wiliam Brînză”, povestesc angajaţi ai clubului.

Aceiași angajaţi o descriu însă pe Neagu drept “manipulatoarea prin definiţie”. “E maestră la învrăjbirea oamenilor, niciodată nu poţi miza pe ce spune ea”, zic foștii colegi, altfel extrem de laudativi pe cînd era șefă.

“Chiar și acum, zilele trecute, unul dintre șefuleţi i-a zis lui Neagu, de faţă cu mai mulţi oameni… «Mihăiluţa, eu n-am văzut femeie mai deșteaptă ca tine! Cred că nu ţi se va întîmpla nimic și te vei întoarce!»”.

Informația cu „șoferul lui Udrea” a ajuns și la Gazetă. Am verificat-o. A fost o intoxicare.

Bănicioiu l-a ascultat pe Cârstoiu și l-a pus șef ca s-o ancheteze pe Neagu
Episodul cu șoferul lui Udrea a fost, cred și auditorii, “o fabulaţie și o minciună”.

Poliţiștii de la Antifraudă, între timp au intrat și procurorii pe fir, au reușit să afle cine e Roxana Crăciuneanu și vestea s-a strecurat silenţios în club și MTS. Nimeni n-a știut dacă e reală. Informaţia a devenit publică abia azi, cînd ziarul a confirmat-o.

Și ministrul Nicolae Bănicioiu l-a chemat pentru explicaţii pe Alin Cârstoiu, cel care răspunde de legalitatea actelor MTS. “I-am spus ministrului că nu am nici un amestec și că soţia a restituit banii”, povestește Cârstoiu. Între timp, Bănicioiu l-a pus chiar pe Cârstoiu în fruntea comisiei disciplinare care o judecă pe Neagu!

“O hîrtie fără semnătură”
“De la cabinetul lui Neagu a venit numele Roxanei Crăciuneanu”, își amintește Cristi Nicolae, responsabilul de Resurse Umane de la Olimpia.
Dialog.
– Cum a venit numele?
– Pe o hîrtie.
– Prin care Rădăvoi cerea să fie plătită Crăciuneanu?
– Nu. O hîrtie scrisă de mînă cu numele Crăciuneanu Roxana și contul de la Bancpost.
– Fără semnătura lui Rădăvoi?
– Fără.
– Ați mers, pur și simplu, doar pe un ordin verbal?
– Da, că venea de la directoare. Nu știam cine e Crăciuneanu. Habar n-am avut! Eu am scris pe hîrtie, cu mîna mea, numele Rădăvoi, ca să știu al cui salariu îl plătesc pe contul care mi-a fost transmis.

“Soluții de plată cu numerar”
Cei din Olimpia și-au amintit că, după ce a început scandalul, restituirea celor 16.000 de lei încasaţi vreme de un an și jumătate s-a făcut nu prin transfer bancar dintr-un cont al Roxanei Crăciuneanu, ci cash, la casieria clubului. “O fată de la contabilitate i-a adus. Ne-a spus că i-i dăduse Neagu, cash. De unde îi avea Neagu, asta nu mai știu”.

Gazeta a sunat-o ieri pe Roxana Crăciuneanu, acum Cârstoiu. A răspuns pe “fixul” firmei Danemar, unde lucrează.
– Bună ziua, soțul dumneavoastră ne-a spus că ați primit banii de la Olimpia în urma unei datorii pe care Ciprian Rădăvoi o avea la dumneavoastră.
– Nu înțeleg… vă sun eu mai tîrziu…
– Bine, spuneți-ne de cînd îl cunoașteți pe Ciprian Rădăvoi? De multă vreme?
– De destulă. Vă sun eu mai tîrziu. Dar de unde aveți numărul acesta de telefon?
– De pe pagina de net a firmei. Este trecut la contacte.
– Vă sun eu mai tîrziu.
Am lăsat numărul. N-a sunat. Aici s-a închis ziua începută într-o livadă de fructe zemoase în Thailanda și încheiată la telefonul unei firme din București al cărei slogan este “Soluţii de plată cu numerar”.

biletel

 

 

 

 

 

Comentarii (54)Adaugă comentariu

singurpelume  •  7 februarie 2013, 23:09

Curat murdar! Felicitari gazetei, felicitari tolo

dan  •  8 februarie 2013, 9:50

Speechless. Bravo!

Reporter Virtual – stiri exclusive » DESTINE. Ziaristi care si-au „luat lumea in cap”. Fermier in Thailanda, doctorand la Beijing  •  16 februarie 2013, 11:04

[…] la noi, a fost gasit si de colegii de la „Gazeta Sporturilor”, pentru care a fost sursa intr-o ancheta. L-am invitat pe Ciprian sa-mi scrie pentru rubrica de pe Reporter Virtual – „Destine. Ziaristi […]

denis  •  5 septembrie 2014, 19:49

Da.Si acum, acest domn Florin Alin Carstoiu este director adjunct in cadrul Directia Protectia Persoanelor cu Dizabilitati din Ministerul Muncii.Bravos natiune, halal sa-ti fie!Penibil!

Comentează