4 ore și 21 de grame

 În România, legile nu poartă nume de oameni. Pentru că nu credem nici în legi, nici în oameni.

joi, 14 februarie 2013, 12:59

 În România, legile nu poartă nume de oameni. Pentru că nu credem nici în legi, nici în oameni.

Dar, dacă ar purta, legea prin care în clasele V-VIII vor fi introduse 4 ore de sport pe săptămînă, în loc de două, ca pînă acum, nu s-ar numi Ponta, Bănicioiu sau Pricopie, ci ar purta numele tinerilor români morți de infarct de la începutul anului pînă acum.

Nimeni nu le știe numărul. Ministerul Sănătății nu deține o astfel de statistică. La începutul lui ianuarie a căzut Andreea Chirvasiu, 32 de ani, prezentatoare TV. Infarct. Mai apoi, un deținut de 35 de ani s-a prăbușit din senin în penitenciarul din Vaslui. Infarct. La începutul lui februarie a mai existat un caz și mai tînăr, care n-a devenit public. Toți au murit de infarct.

Nu va fi deloc ușor să se împlinească “punctul fix” al celor 4 ore de sport, așa cum și-a numit chiar ieri Victor Ponta obsesia. Este ideea lui. Nu va fi ușor.

În ședința de guvern, Nicolae Bănicioiu a adus ca argument exact numele tinerilor morți de infarct. Remus Pricopie, ministrul Educației, este de acord cu o introducere treptată a orelor, dar el păstorește un domeniu unde profesorii se opun măsurii. Și o fac, la rîndu-le, cu argumente. “Nu aceasta este prioritatea unei educații deficitare, care a ajuns printre ultimele din Europa”, spun dascălii.

La testul de bacalaureat de acum cîteva zile, doar 1 din 4 elevi din București a luat 5 la matematică!

O altă observație a celor plasați în curentul contra proiectului este aceea că “Nu vor face nici carte, nici sport, pentru că se vor multiplica scutirile medicale”. Cei care susțin ideea celor 4 ore de sport săptămînale vin și spun că, îngrijorați de sedentarism și chiar de obezitate, părinții își doresc ca puștii să facă mai mult sport și, de aceea, chiar părinții vor fi cei care vor stopa mareea de celuloză a scutirilor medicale.

“Dar cu ce profesori vor face sport?”, întreabă scepticii, care se uită pe statisticile ce spun că în ultimii ani majoritatea absolvenților de IEFS nu se duc la catedră. “Vom găsi profesori dacă tot am construit sute de săli de sport”, replică avocații ideii.

E foarte bine! E foarte bine că discuția există, într-o țară unde am înțeles greu că nici o dezbatere nu se pierde cu adevărat decît atunci cînd se ajunge la insultă. În rest, publicul cîștigă.

Gazeta e un ziar de sport, dar se va exprima ca o platformă a dialogului și va consemna, și va găzdui opinii diverse. Tocmai pentru că nu credem că miza este “sport sau educație”, de vreme ce, după o expresie reînviată la noi de Mircea Lucescu, “Sportul e educație”. E nu doar o opinie, dar și o constatare după mai bine de 50 de ani petrecuți de antrenorul român pe un teren de sport.

Sînt multe semne că în loc de “sau” ar fi util să credem în “și”. Dacă ne uităm pe lista țărilor care au progresat major în ultima perioadă economic sau tehnologic, vom vedea că ele au progresat și educațional. Și le vom regăsi și în ierarhia Jocurilor Olimpice, ca țări care urcă cu un elan formidabil în sport.

Doar un exemplu: Coreea de Sud, un model de investiție în instruirea copiilor și tinerilor săi, este țara cu cea mai puternică ascensiune la Olimpiada de la Londra 2012.

Merită să discutăm. 4 ore de sport pe săptămînă sună mult, e adevărat, dar dacă adăugăm cele 21 de grame care lucesc intermitent deasupra spitalelor din România n-ar strica să ne gîndim la asta.

Comentarii (95)Adaugă comentariu

eugeniu  •  14 februarie 2013, 11:32

Problema noastra este ca chiar profesorii de sport discuta despre sport in loc sa faca sport si ei si copii . In scoala din Romania s-au format mari campioni pana in ’89 dar nu mai vrem sa recunoaastem ; frica de anu fi ” interpretat ” a inceput sa paralizeze . Subiectul este de actualitate si chiar daca este obsesia cuiva merita discutat si nu numai , merita luat in consideratie . Felicitari dar atentie : ati putea fi ” interpretat ” de puzderia de inteligenti ! Va sustin demersul cu toata convingerea .

Antonescu  •  14 februarie 2013, 11:36

Numarul orelor de sport nu este o problema, ci modul in care decurg cele 2 ore de sport. Eu am facut ore de sport si in Moldova (tot 2 pe saptamana) si in Romania. Pot spune ca in Moldova ora de sport incepea obigatoriu cu apel si 5 minute de incalzire, nu se accepta decat tinuta sport (training + adidasi). Nu erai primit la ora daca erai imbracat altfel. Cand se intampla ca cineva sa uite acasa hainele sport nici nu venea la ora respectiva, fiindca era ceva absurd sa mergi la ora de sport in blugi. Elevul care nu se implica total in cadrul orei de sport era exlclus de grup si vazut ca o paria/un milog. Imi aduc aminte ca iarna atunci cand jucam volei tineam scorul de la o ora la alta (ajunsesem la scoruri de genul 30 de seturi la 34) si toata clasa abia astepta ora urmatoare. Toti eram prezenti in sala cu 5 minute inainte. In Romania in schimb am ramas socat cand cel care nu purta tinuta sport era considerat „shmeker”, iar restul niste fraieri. Daca nu te conformai rigorilor de la ora de sport deveneai un soi de vedeta, erai privit cu admiratie. Cei care se implicau total erau vazuti ca niste ciudati. Nu se facea apel, nu exista incalzire. Poftim mingea. Cine isi dorea juca, cine nu sprijinea peretii o ora. Tinuta sport era optionala. Imi aduc aminte ca pe jumatate dintre colegi i-am vazut prima data in training abia in clasa a 12-a la ora deschisa. Aveam un sentiment ciudat sa-i vad asa, dupa ce 4 ani la rand veneau in blugi si pantofi. Consider ca ar trebui imbunatatit actul de predare a unei ore de sport si nu crescut numarul lor. Daca cineva va sprijini peretii de 4 ori pe saptamana si nu de 2 ca pana acum nu am rezolvat nimic.

Vali  •  14 februarie 2013, 11:39

Nu numarul de ore de sport e deficitar la noi ci lipsa competitiilor si competivitatii sportive la nivel de scoala, oras, judet etc. Competitii saptamanale de weekend cu antrenamente si meciuri, cu profesori platiti sa faca asa ceva, cu premii pentru castigatori mai mult sau mai putin simbolice si cu prezenta obligatorie pentru elevi. Iar daca se face asa ceva atunci e bine sa se scoata orele de sport din timpul saptamanii si sa se bage 4-6 ore in weekend.
– lipsa vestiarelor dotate cu dusuri
– lipsa timpului necesar schimbarii si dusului
– lipsa salillor de sport in mai toate scolile generale
– lipsa competivitatii si plictiseala groaznica a programei pentru obiectul Ed. Fizica
– zgomotele si tipetele de pe terenul de sport care deranjeaza o scoala intreaga
sunt tot atatea motive care fac din orele de sport in timpul saptamanii un supliciu pentru scoala si elev

Emil  •  14 februarie 2013, 12:01

Scuze pentru cele ce urmeaza, mai ales vazand cate aprecieri sunt mai sus, dar mie nu imi pareti credibil ….
Ati facut un circ extraordinar pentru patinorul din Brasov, incat la inceput cand mergeam la patinaj ma simteam oarecum vinovat ca „s-au rupt bani de la gura pensionarilor” pentru asa ceva. Acum spun ca putea costa si dublu dar construirea patinoarului a fost ceva extraordinar, in care te simti un alt om si de care Brasovul avea nevoie. Aceasta a fost introducerea si acum urmeaza cateva intrebari:
– de ce nu ati urmarit ca al doilea patinoar pentru FOTE sa se faca la timp si sa fie unul normal nu tip balon?
– de ce nu ati spus nimic despre drumurile de acces pentru FOTE la Fundata, la Cheile Gradistei la care cei responsabili spun ca au banii necesari dar „nu ii lasa vremea sa asfalteze drumurile”?
– de ce nu spuneti nimic de organizarea FOTE, program si locatii, festivitate de deschidere in circuit inchis, etc?
Imi cer inca o data scuze dar imi pareti tot un fel de ziarist tip Banciu dar de partea cealalta a baricadei si visul dv. este sa vi se ofere intervalul de la ora 22,00 la 23,00 la una din televiziunile concurente cu cea a lui Banciu.
Mesajul acesta il scriu ca sa ma si eliberez de greutatea cuvintelor dv. privind modul in care ati atacat cazul patinoarului din Brasov, interpretat de 80-90% din populatie ca un caz in care s-au luat bani de la pensionarii bolnavi si care nu au ce manca.

Claudiu  •  14 februarie 2013, 12:02

Daca reforma invatamantului in opinia usl/ponta reprezinta : hai sa scoatem o ora de fizica si una de matematica si sa joace copii leapsa…
Ceea ce vreau sa spun este ca in sport si invatamant sunt probleme mai urgente si cu rezultate mai benefice si rapide care ar trebui rezolvate. Dar na… i-a trecut lui prin cap sa faca treaba asta cu 4 ore de sport in loc de 2… si o sa il vedem la TV pe urma cum se va lauda : uite ce mare branza am facut. Daca ar incuraja sportul prin reduceri de taxe in veniturile din sport de exemplu, cluburile sportive ar deveni atractive, iar tinerii s-ar duce magnet spre sport.
Din punct de vedere al educatiei, mai bine sa lase profesori din invatamant sa dea idei de imbunatatire a sistemului, iar ideile domniei sale de pontacel sa le scrie in jurnalul lui in fiecare zi si sa le arda zilnic, pentru ca se face de cacao.

supertuxy  •  14 februarie 2013, 12:03

Daca de exemplu vor avea 2 ore de sport luni dimineata de 8 la 10, se vor antrena sau isi vor copia tema? Sau isi vor repeta ceea ce au invatat pentru testul care urmeaza in ziua aceea?

Atitudinea asta e incurajata de parinti. Sunt pedepsiti daca au note mici si nu mai sunt lasati afara la fotbal, de exemplu. In primul rand pe toti parintii ii intereseaza ca ai lor copii sa aiba note mari. Copii lor sunt prea tineri ca se gandeasca la sanatate.

La noi prin sport te gandesti la incultura, nu invers. Intai trebuie sa nu mai fim saraci, apoi doar sa fim sanatosi.

dan  •  14 februarie 2013, 12:14

Se pot pune si 4, 6 si chiar 10 ore de sport…tot degeaba fiindca nu s-ar tine. Daca mai punem la socoteala si debandada din invatamint, toata aceasta discutie este inutila.

luigi  •  14 februarie 2013, 12:17

Eu spun ca problema nu e cu numarul orelor de sport din scoala.E adevarat ca 2 ore sunt putine dar problema e cu tot sistemul de invatamant, cu programa scolara care e foarte incarcata si care nu prea lasa timp copiilor sa faca si altceva dupa scoala.Mai ales pentru sport nu prea mai este timp.Si aici nu ma gandesc neaparat la sport de performanta ci la miscare in general.Iar de sportul de performanta ce sa mai zici? Daca copilul nu e inscris intr-un liceu cu profil sportiv nu prea face fata.De lipsa banilor sa nu mai vorbim.Ca orice domeniu din Romania si sportul e subfinantat. Mai ales sportul.Nu cred ca dublarea orelor de sport in scoli rezolva problema.Ar trebui gasita o alta cale de ai indruma si ai stimula pe copii sa faca miscare.Dupa orele de scoala.Mai incarci programa scolara cu 2 ore de sport care se traduce cu 2 ore libere in minus pe saptamana.Caz concret fiica mea de 12 ani clasa a cincea si care face inot de performanta.Trezirea ora 7,scoala de la ora 8 pana la 14.De la scoala direct la bazin si antrenament pana la ora 16.30.Ajunge acasa la ora 17-17.30,odihna pana la 18 si teme pana la 21 sau si mai tarziu.Odata sau de doua ori pe saptamana antrenament dimineata de la ora 6.Unde mai intra 2 ore de scoala in plus?Sigur ea face un sacrificu pentru ca ii place inotul dar cel care nu face sport de perfomanta nu isi va sacrifica cele 2 ore libere pe zi sa faca miscare si sunt convins ca nici in cele doua ore de sport suplimentare nu va face mai multa miscare dar o sa aiba si mai putin timp liber dupa scoala.
Eu zic ca solutia ar fi o atentie mai mare acordata sportului(si poate mai multi bani)si o regandire a intregului sistem de invatamant bazat pe calitate si nu pe cantitate lasind mai mult timp liber copiilor, indrumandu-i spre activitati care implica miscare si sport. Ar trebui sa existe viata si dupa orele de scoala.

Cătălin Tolontan  •  14 februarie 2013, 12:31

brod: asa e, in multe tari exista calculul care arata ca banii investiti in educatie fizica reprezinta o economie pentru stat pentru ca se reduc cheltuielile medicale. Sigur ca cifrele pot fi discutate, tocmai asta e treaba noastra, sa asiguram locul unde sa se dialogheze.

supertuxy: „trebuie intii sa nu mai fim saraci”, spuneti dvs. Nu stiu. Am impresia ca, de fapt, lucrurile se rezolva sincronizat, nu in etape de genul intii economia, apoi educatia, apoi sportul. E doar o parere

Cătălin Tolontan  •  14 februarie 2013, 12:35

emil: „Imi cer inca o data scuze dar imi pareti tot un fel de ziarist tip Banciu dar de partea cealalta a baricadei si visul dv. este sa vi se ofere intervalul de la ora 22,00 la 23,00 la una din televiziunile concurente cu cea a lui Banciu”. Asta spuneti dvs.

Intii ca nu e o insulta sa fii un jurnalist de tip Banciu. Am mai scris asta, am lucrat impreuna cu Banciu si in afara momentelor in care spune ca „sint singurul care…”, si unde uneori nu are dreptate, eu il apreciez pe ziaristul Banciu. Acum face TV, asta e altceva.
Si nu, nu am visul sa lucrez la TV, nu ma pricep la asta, nici macar nu onorez invitatiile in studiouri decit foarte rar.

Cit despre ce am facut si ce n-am facut, atita am putut. Sigur ca ne puteti reprosa si ca n-am arestat noi organizatorii FOTE, dar sinteti nerezonabil in acest tip de judecata.

Oricum, multumesc pentru comentariu, o zi buna!

emi  •  14 februarie 2013, 12:37

Cu o floare nu se face primavara. In sensul asta sper ca Gazeta si tu sa nu va rezumati doar la un articol pe aceasta tema deoarece simt ca este nevoie de mai multe explicatii privind aceasta tema care poate fi un nou start in educarea generatiilor de azi si de maine…

Cătălin Tolontan  •  14 februarie 2013, 12:38

marian: va rog dati-mi pe catalin.tolontan@gsp.ro un mail al dumneavoastra. Am dori, daca sinteti de acord, sa prezentam cazul copilului dvs, care face sport desi are o situatie speciala.

brod  •  14 februarie 2013, 12:38

revin: între timp, s-a rezolvat problema. MEN a şi lansat în discuţie publică proiectul în care cele 4 ore sunt numai la clasa pregătitoare şi urmtoarele două după ea. 2 ore de sport, alte două de „muzică şi mişcare”.
personal, nu ştiu cu cât se va alege sportul românesc din această măsură, dar şcolile de modeling vor descoperi o bază mult mai largă de selecţie…

adrian  •  14 februarie 2013, 13:26

Ideea de a avea patru ore de sport la scoala este foarte buna! Populatia Romaniei este intr-un proces de „imbatranire” mai rapid decat inainte de Revolutie, este adevarat ca si alte tari din Occident au aceeasi problema! Dar, Romania spre deosebire de acele tari conduce un nefericit top in ceea ce priveste bolile cardiovasculare si alte tipuri de afectiuni, incurajate tocmai de sedentarismul prezent in societatea de azi, si de dependenta tot mai mare de internet, televizor, la cei mici se adauga si efectul nociv al jocurilor video, console etc. Asa ca ideal ar fi date fiind problemele ca guvernul sa implementeze cat mai repede masura asta ca un prim pas dintr-o viziune mai larga prin care sa se realizeze un model de popularizare a sportului indiferent de varsta! S-a mentionat deja aici exemplul Coreei de Sud, cred ca si alte state asiatice stau bine la capitolul asta, si China si Japonia, Thailanda, Indonezia, daca nu ma insel! Romania are (avea?) si cateva domenii de excelenta in sport gimnastica, handbal, box, caiac – canoe, arte martiale. Aici vad necesara o discutie ampla si solutii rapide prin care in doi ani sa fie pus la punct un sistem in care este implicat statul cu o parte din infrastructura, acordarea de facilitati pentru investitii privat in zona asta, poate chiar recalificarea unor someri sau integrarea de tineri din randul celor care chiar si cu diploma nu isi gasesc joburi! Important e sa se intample repede lucruri, si ca sa se intample media ar trebui sa o tina in campanii de presa pe subiectul asta tot anul, dupa parerea mea, ca sa ii faca pe guvernanti sa realizeze lucrurile necesare in sport! O precizare la sfarsit: nu sunt sportiv, nu am investit in asa ceva, dar simt ca este nevoie acuta in societate de dezvoltarea sporturilor ca prea ne garbovim repede cu stresul de la serviciu sau din alte medii 🙂 Iar dascalii sa nu isi faca griji, nu inseamna ca daca faci sport stii neaparat mai putina carte! Oricum modelul de invatat carte la noi inca nu este unul de dezvoltare practica a abilitatilor! Va doresc sanatate! implicit, si un pic de sport deci 🙂

soriniz  •  14 februarie 2013, 13:34

Este o idee excelenta asta cu patru ore de sport pe saptamana. Stiu ca unii imi vor sari acum in cap, dar s-ar putea ca doua din cele patru sa fie rezervate competitiilor scolare(la baschet, fotbal, atletism, etc) intre clase si/sau intre scoli si sa se desfasoare sambata. Reamintesc celor mai tineri ca pe vremea noastra sambata era zi lucratoare , chiar si pentru scoala. Eu vad cand merg in delegatie in Germania ca seara, chiar si in sate pe stadioane copii joaca fotbal, terenurile de tenis sunt ocupate iar pistele de biciclism dintre sate (paralele cu soseaua) sambata si duminica sunt pline de biciclisti intre 5 si 85 de ani.

Lion  •  14 februarie 2013, 14:35

O idee excelenta. S-ar putea inlocui in trunchiul comun orele de religie si alte cateva, de la materii care nu aduc plus valoare unui absolvent fie de gimnaziu sau de liceu. Problema este ca profesorii sa fie mai exigenti atat cu elevi cat si cu ei insisi. de asemenea baza sportiva scolara trebuie inbunatatita. Important este sa se inceapa de undeva. In majoritatea tarilor europene nr orelor de sport este mai mare de 2. In Franta (ARRAS) in fiecare saptamana se dedica o zi (miercurea) pentru sport. toti elevi fac doar activitati ludice/fizice in acea zi. In Serbia majoritatea scolilor au 6-8 ore de EFS/saptamana. Unde sunt sirbii in sport si unde suntem noi. Bravo d-le PrimM

Octavian Stăncioiu  •  14 februarie 2013, 15:17

Felicitări, domnule Tolontan. Aveți forța și capacitatea de a determina niște schimbări. Articole din acestea, sau din acelea – contra nemernicilor din ”sistem”, care, la adăpostul democrației de tip euro-mafiot, usucă tot în jurul lor…
Vă stă infinit mai bine în rolul ăsta decât în cel de apologet al corectitudinii politice.
Doamne-ajută!

catalin  •  14 februarie 2013, 15:30

Unde dracu sa practici sportul in localitatile rurale unde majoritatea nu au sali de sport? iarna ce te faci jucam table nu in clasa. sa construiasca dracului cat mai multe terenuri de fotbal sau sali sportive in comunele prapaite ale romaniei ca sport se poate face si dupa ore. dupa ore tragi o ora de somn te imbraci si alergi 5 – 10 km la doua zile macar pe maidane pe campuri. sport se poate face orinde dar na e mai comod sa stai in fata calculatorului sau la bar. depinde de educatia fiecaruia – nu lipsa orelor de sport se rasfrange asupra sanatatii noastre. eu alerg in fiecare an de cum da caldura cu limba pana la genunchi pt a imi mentine inima sanatoasa pe cand altii fac teorie sportiva pe aici.

Misu  •  14 februarie 2013, 15:31

E o prostie uriasa cu orele de sport in scoala.E importanta ca acei copii sa practice un sport saptamanal.Numai sa aiba unde.
Este important sa practici sportul.Sa alergi,sa practici un joc sportiv.Si asta depinde de educatie in primul rand si apoi de baza sportiva pe care o ai la dispozitie.Cluburile sportive nu te primesc sa practici un sport numai daca faci performanta.Asta e valabil pentru un doritor de orice varsta.Nu exista baze sportive cu terenuri adecvate numai in putine locuri si alea eventual cu plata.In general nu exista sport de mase asa cum este in tarile la cre ne uitam ca au o viata sportiva publica.

No9  •  14 februarie 2013, 16:02

Ideea celor patru ore de sport e buna, insa contextul actual din sistemamul de invatamant et complicat…

Avand un parinte profesor de educatie fizica si sport, pot sa va spun ca mentalitatea comuna in ceea priveste rolul acestei discipline este gresita. In Romania, cu precadere in mediul rural, sportul este privit ca inamicul invataturii de catre majoritatea convarsitoare a parintilor. Ceea ce e si mai trist insa, e ca si dascalii celorlalte materii desconsidera profund educatia fizica. Nu putine sunt cazurile in care profesorii de fizica, matematica ori romana iau elevi de la ora de sport petru a-i pregati pentru concurusri si olimpiade.

Pana la un punct e normal ca orice parinte sa fie interesat ca ordrasla sa aiba note bune la materile care ”conteaza”. In consecinta, la orarul scolar deja incarcat, se aduga meditatiile (inca din ciclul primar). Parte pentru ca programa educationala e grea, parte pentru ca e un fenomen la moda (sic!) sa-ti trimiti copilul sa invete in particular. (mai sunt si cazuri, din pacare, in care un dascal conitioneaza reusita elevilor de prezenta acestora la meditatii)

O alta problema serioasa o reprezinta calitatea percara profesorilor tineri. Foarte putini sunt cei care au har, vocatie si pasiune pentru aceasta meserie. Confruntari cu numeroase griji si probleme, dintre care cea mai evidenta ramane salariul umilitor al unui cadru didactic, multi aleg varianta simpla: ”le dam o minge sa se joace si am terminat cu ei”

In fine, cred ca suplimentarea numarului de ore de spor este de bun augur, cu conditia ca sistemul de invatamant sa fie modifican inca de la baza. E o chestiune veche, despre care se stie, insa pe care nimeni nu pare capabil sa o remedieze.

Ma inreb si va intreb de ce oare !!??

P.S. Catalin, IEFS-ul a fost odata, demult, astazi se cheama UNEFS 🙂

ovidiu  •  14 februarie 2013, 16:10

Daca iei un bulevard la picior constati ca sunt multe banci si farmacii,nici una nu am vazut sa dea faliment,asta denota o societate bolnava dependenta de medicamente si de bani imprumutati pentru a le cumpara.Pe de alta parte daca doresti sa faci miscare intrun loc amenajat,civilizat nu gasesti sau gasesti in locuri private ,contra cost.

curly  •  14 februarie 2013, 16:42

@Tolo: felicitari pt fraza de final cu 4 ore si 21 de grame. fara ea era un articol mediocru (nici tema nu e foarte ofertanta, asa ca nu e neaparat o critica). cu ea, are urme de genialitate. chapeau!
@Cip (comment 26): e singurul care a inteles ce vrea Tolo cu alea 21 de grame pe care le-a imprumutat de la Inarritu. Ma simt aproape de tine, domnule!

Daniel  •  14 februarie 2013, 17:00

Mens sana in corpore sano
Asta ar trebui sa inteleaga toti cei care se opun proiectului. Cu o minte limpezita, dupa orele de sport copii se vor putea concentra mult mai bine si in timpul claselor. Daca sta in fata calculatorului se v-a gandi tot timpul care e urmatoarea miscare la jocul ala idiot pe care il joaca.
Problema noastra este cu nu avem competitii in care sa angrenam scolile, liceele si universitatiile. De fapt lipsa de competivitate se regaseste si in notele pe care le obtin la toate materiile in scoala.
Asta dar si faptul ca: „ei e shmekeri”, iar cartea e pentru fraieri.
Eu sunt mare adept al sistemului american, care ofera in cadrul universitatiilor de prestigiu burse pentru performanta, insa strans legate de rezultatele scolare… Asta e viitorul.

Licurg Popescu  •  14 februarie 2013, 17:17

Categoric, copiii şi tinerii din România au nevoie de mai multă mişcare, dar nu la şcoală. Ar fi bine dacă s-ar încuraja mişcarea şi sportul în rîndul tinerilor în afara programului de şcoală. Altfel, vom avea doar o altă idee bună aplicată prost.

diss  •  14 februarie 2013, 17:36

Cataline, unde se vor desfasura cele 4 ore de sport? Nu numai ca nu mai avem profesori de sport dar nici conditii nu avem! Am vazut cum faceau copii sport printre banci,in cantna scolilor…etc! Despre ce vorbim atunci? In rest sistemul educational din Romania este la pamant!

hki  •  14 februarie 2013, 18:16

orele de educatie fizica si sport au fost valabile pana in „90”,dupa care au aparut in sportul Romanesc indivizi precum Mircea Sandu, Obreja,Becalii,Copos,Iancu s.a.m.d.,la care din interese personale(imbogatirea rapida) au desfiintat centrele si echipele de juniori,ca mai tarziu sa incaseze interesele…!Ce speranta au copiii,tinerii care vor sa faca sport!!!???,,,niki un fel,pentru ca indivizii mai sus amintiti le-au FURAT si viitoarele picaturi de transpiratie care trebuiau sa curga pe obrajii lor,ridicand steagul SUS,visand si prosperand la ceva mai bun!Ce le ofera Ministrii si Guvernul Romaniei acestor viitoare generatii care mai tarziu trebuie sa FIE capabili de a conduce tara si poporul Roman,NIMIC!TRAGIC!

ringzro  •  14 februarie 2013, 20:13

La ce trebuie 4 ore de sport cand oricum astia fug de la fiecare ora?

Iulian  •  14 februarie 2013, 21:55

@Tolo, cred ca vei aprecia melodia si mesajul: http://www.youtube.com/watch?v=2L2Bb2AO_7M

dany  •  14 februarie 2013, 22:00

va rog , bagatile 6 ore de sport si 6 ore cu inginerii zilnic , ar fi mai corect , ca si asa nu avem nevoie de cultura generala , ciau

Dulgheru Mirela  •  14 februarie 2013, 22:17

Ma numesc Dulgheru Mirela, sunt fosta campioana mondiala universitara, olimpica, locul 4 la JO Barcelona 1992, la saritura in lungime, in prezent lect. univ. dr. si Director al Departamentului de activitati Motrice si Sport Universitar la U.P.G. Ploiesti. Felicitari, d-le Catalin Tolontan, pledati pentru sport, pentru educatia fizica in scoli, licee si facultati! Tanarul care are o atitudine pozitiva pentru invatat, invata, chiar daca are 4 ore de sport pe saptamana! Sunt mama, sunt profesoara, sunt femeie, sunt dezamagita de ce vad in jurul meu! Tineri obezi, cocosati, copii fara viata, fara aspiratii, necombativi, egocentrici, nu stiu sa lucreze in echipa, lipsiti de vointa si parinti si medici inconstienti care scutesc copiii de efort. Cand aud parintii ,, nu alerga mama, ca transpiri, ma incearca sentimente de mila, de compasiune, de revolta, as mai inventa o taxa sa salvez bugetul, as pune taxa pe prostie, inconstienta, ignoranta! Bucurati-va, dragi parinti ca o sa aveti copii ingineri, matematicieni, avocati, cocosati, diformi, dependenti de medicamente pana in ziua in care o sa i plangeti! Domnule Tolontan, Educatia Fizica trebuie sa existe in planurile de invatamant in toate ciclurile primar si gimnazial cate 4 ore, liceal 3 ore si universitar 2 ore pe saptamana! Dar, atentie, trebuiesc legi, ordine clare: activitate saptamanala, obligatorie, 4 ore la ciclul primar si gimnazial, 3 ore la liceu si 2 ore la facultate, pentru ca din experienta va spun ca cei care conduc institutiile de invatamant dau interpretarile care le convin !!!!SUCCES!!!!!!!

vocea v  •  14 februarie 2013, 22:18

DACIADA, vremuri apuse…da e bine ptr. elevi sa faca ed. fizica (vezi def.) si sport ,doi termeni separati dar cu profunde asemanari.PM Ponta are dreptate ,trebuie sa avem copii sanatosi sau preferam sa avem copii cu o minte sanatoasa intr-un corp barosan,prof. de ed. fizica si sport sa aiba norma intreaga de 18ore/saptam.atat la rural cat si la urban ,si nu 8 -10 ore si in completare cu jalba la insp. sau dr. de sc.pt. intregire de catedra cu alta specializare daca o ai …In unele cazuri nu ai norma pt ca la gimnaziu se merge 1 -2ore ,la liceu 1ora max, iar la celelalte specializari se poate 2-3-4 ore legale ,de aceea sindicatul tipa.Problema se poate rezolva simplu pt elevi fara…. aer ,soare ,miscare ,invatati invatati,invatati.Educatie se poate face si prin miscare ,fara a neglija , celelalte obiecte……voi continua….

vocea vb  •  14 februarie 2013, 22:25

bine zis….

vocea vb  •  14 februarie 2013, 23:19

….in curand batalia se v-a da intre calculator si miscare ,exercitiu fizic,avem nevoie de ore de ed, fizica in scoli pentru a dezvolta o atitudine pozitiva ,disciplinata, de a invata sa lucreze individual,pe grupe, in echipa ,ca apoi sa faca fata in societate prin disiplina obtinuta in scoala si ,cateodata rau manifestata in tribunele stadioanelor,salilor de sport prin acte huliganice,vulgare ,acestia fiind in multe cazuri elevi.Toleranta prof.,mistocareala ieftina din partea unora,chiulul legal prin adeverintele medicale cu deagnostice ,,acopoerite,, completeaza un tablou care nu face bine copilului , mai tarziu in socitate.E bine sa avem olimpici in stiintele exacte, dar e bine sa avem si in sport.DA pentru cele 4 ore de ed. fizica si sport si astfel , ei,vor deveni poate mai vioi si nu vor mai fi atat de ,,amortiti,,.

campeonu  •  15 februarie 2013, 7:29

in prezent, sportul in scoli e o prostie, 4 ore ar amplifica prostia. ce ar trebui schimbat:
– notele inca mai conteaza, la trecerea din scoala generala in liceu si la admiterea la facultate. exista profi de educatie fizica la care toti copiii au 10 din oficiu si altii care nu ezita sa puna note mici. se creeaza inechitati.
– notele la educatie fizica, atunci cand se dau corect, inca mai implica vechiul sistem cretin de comparare cu niste bareme stabilite la nivel national. nu mai discutam metodologia, frecventa actualizarii etc. ce vreau sa zic este ca si un tocilar gras ar trebui sa poata lua 10 la sport, daca s-ar nota PROGRESUL facut, si nu rezultatul in sine. la timpii de la sprint / alergare de rezistenta, la flotari si la ce probe mai sint.
– notarea progresului, nu a performantei absolute, ar evita si situatiile penibilie in care campioni internationali la o disciplina – fie ea matematica sau karate – se pomenesc cu media 7 la educatie fizica pentru ca nu au tehnica sau forta la aruncarea mingii de oina sau rezistenta la alergat 3000 de metri.
– fara caiete si creioane, ci practic, putini profesori de educatie fizica se ostenesc sa le explice copiilor diversele jocuri sportive – elementele de baza ale regulamentelor si tehnicii la handbal, volei, baschet, chiar si la fotbal. si baietilor, si fetelor deopotriva.
– majoritatea profesorilor de sport sunt chiar mai saraci intelectual decat cei de la alte discipline (oricum nivelul dascalimii e in scadere – alta discutie). preocupati sa fluiere si sa cronometreze, n-au niciodata vreme sa povesteasca copiilor cate ceva despre mari campioni, despre recorduri, chestii d-astea.
– majoritatea orelor de educatie fizica sunt pe tipicul „le-aruncam baietilor o minge de fotbal sau de baschet si fetelor una de volei”… si cine vrea, joaca, cine nu, sta si se uita sau se joaca pe telefon. pai nu asa o sa dispara infarctul juvenil, poti sa pui si 10 ore saptamanal, nu 5.

Mirela  •  15 februarie 2013, 8:15

Lasati, sindicatele! Sindicatele ar face bine sa se ocupe de problemele reale ale invatamantului! Ia sa fie presedinte de sindicat un profesor de educatie fizica, sa vedeti ca parerea acestuia se schimba! Se tem ca pierd ore de la alte discipline, ca nu mai au copiii timp de meditatii… Aerisiti programa, sistematizati materia, nu mai ne chinuiti copiii cu concepte, teoreme si formule! Va dau un exemplu: specializarile, orientarile de la clasa a 5 a spre o anumita materie, e o mare greseala!

Ionut Simion  •  15 februarie 2013, 11:11

Sunt multi copii care raman cu traume psihice din cauza unor profesori de sport.
Copiii, tineri, nu trebuie obligati sa faca sport, trebuie convinsi ca vor ei sa faca sport. Este in firea umana sa se opuna constrangerilor – mai ales in firea adolescentilor.

Gelu  •  15 februarie 2013, 12:03

Felicitari domunului Ponta pentru initiativa.Pentru a raspunde domnilor profesori la afirmatia ca „nu vor face nici carte nici sport” trebuie sa le reamintesc faptul ca tot profesori sunt si cei de mate ca si cei de sport insa slaba pregatire a elevilor se explica in mare parte ca fiind rezultatul neimplicarii dumnealor.
Proful de sport zice:”na-va mingea” si copii alearga deci fac miscare …ceea ce inseamna ca fac mai mult decat nimic.La ora de mate insa din pacate copii fac …tot sport.Proful vine plictisit la ora merge la cancelarie sa…i-a ceva..copii se misca prin clasa, alearga-deci fac sport.Profu de mate in cautare de clienti la pregatire individuala pune note mici suflet putin si se ajunge exact acolo unde suntem in prezent.Licee cu 1% promovari la Bac,analfabeti cu studii medii,etc,samd.Traim in tara tuturor faradelegilor.”Si asta ne ocupa din timp….tot timppul!”

serban  •  15 februarie 2013, 12:08

Ce folos au cele patru ore de sport pe săptămână la 14 ani, când la douăzeci deja majoritatea intră în programul celor zece ore de stat în fund la calculator, cărora li se mai adaugă alte câteva de stat în fund la volan?

Mişcarea ar trebui promovată în rândul adulţilor, nu impusă în şcoli. Dar, na, spuneţi-le asta celor care merg cu maşina o sută de metri ca să îşi ia pâine.

Ciprian  •  15 februarie 2013, 12:17

Daca se doreste sprijinirea sportului scolar, Ministerul Sportului ar trebui sa conditioneze acordarea subventiilor catre federatii de anularea taxelor percepute de federatii pentru legitimarea sportivilor de la Liceele cu program sportiv. Este absurd de ex ca FRH sa primeasca de la stat un milion de euro pe an si sa perceapa taxe f mari pentru inscriere ain campionat a echipelor de la licee.

duli  •  15 februarie 2013, 12:31

Da, vrem miscare dar nu avem educatie sportiva!

nelu  •  15 februarie 2013, 14:19

totusi,nu este bine ca se incearca si varianta cu mai multe ore de sport?[parca la celelalte materii avem profesori destui si mai ales pregatiti!!!].Ne-am invatat sa criticam tot,tot.Am ajuns sa ne hranim doar cu critica.Si sa stii ca sunt apolitic!!

Codarcea Sabin Bogdan  •  16 februarie 2013, 11:25

Problema orelor de sport in scoala nu este doar aceea ca sunt putine ,mai sunt si facute la misto ! De asemenea profesorii nu incurajeaza deloc copiii care fac sport , ci din potriva ii „ard” la note si ii descurajeaza (va asigur din experienta proprie si sunt multi altii care pot sustine asta ) ! In loc sa incuajezi un copil care invata ,dar si isi sacrifica din timpul liber pentru a practica un sport de performanta , profesorii prefera sa le creeze probleme . Eu am practicat 10 ani un sport de performanta si am invatat binisor , dar intotdeauna profesorii s-au strambat cand plecam in cantonamente ,desi erau alti elevi care aveau note mai mici ,dar nu absentau .

Acest lucru ii impinge si pe parinti sa nu mai indrume copii spre sport , iar daca incepem sa vorbim si de exemplele „de urmat” care le ofera mass-media , distractile si ideile idioate ale societatii , ne dam seama ca orice idee buna va da gresi in fata cocalarilor,pitipoancelor ,smecherilor ,mass-mediei , politicii ,etc……..

Apropo , nici nu stiu cum se poate astepta lumea ca sportul sa fie incurajat in Romania , in conditile in care esti privit ca un OZN daca mergi in parc la alergat !

ion moroita  •  16 februarie 2013, 21:46

Ma numesc Ion Moroita si sunt antrenor de box la C S Petrolul Ploiesti,efectiv sunt dezamagit de EDUCATIA FIZICA din scoli,copiii nu stiu macar sa alerge dar…, trebuie,dar urgent implementata aceasta idee, si nu numai in scolile generale, ci si in licee si facultati.Eu as merge mai departe si as obliga fiecare copil intre 9 si 12 ani sa faca sport obligatoriu(atletism,inot,gimnastica, etc.),iar cei talentati si cu calitati pentru performnta si marea performanta sa continue,dar au unde,….sa se infiinteze licee cu profil sportiv sau macar cateva clase cu acest profil. Ceilalti PROFESORI, nu trebuie sa mai strambe din nas, ei chiar trebuie sa-i incurajeze sa faca sport,ca atunci cand sunt rezultate deosebite si lor le tresalta inima in piept si sunt mandri ca sunt ROMANI.Mai e o problema: din 2011 exista o lege,care trebuie anulata pana nu dispare sportul de performanta(ce mai e), LEGEA CARE A ANULAT PREMIEREA SPORTIVILOR SI ANTRENORILOR PENTRU REZULTATELE DE LA campionatele nationale.Antrenorii,care foarte multi sunt si profesori,au salariile mult mai mici ca profesorii, pentru ca existau premierile,acum…..
Am deraiat putin,dar tot problemele sportului sunt.

GOLOMBIOSCHI ILIE  •  17 februarie 2013, 17:05

E corect 4 ore pe saptamana, 1 pe zi de luni pana joi si vinerea liber, pauza, pentru ca sambata si duminica sa se poata face apoi activitati sportive libere, de placere. Acest numar de ore de sport ar trebui ca in mod unitar sa fie respectat la toate ciclurile de invatamant inclusiv la facultate, devenind o constanta a invatamantului romanesc. Important in acest context ar fi ca programul la clasele I-VIII sa fie de 4 ore/zi si la VIII-XVI si facultate maxim 6 ore/zi. Decizia fundamentala ce urmeaza a se lua ar fi perierea drastica a programelor de invatamant de unele materii si de volumul si gradul de dificultate inutil al altora.

Zelist Blog » Blog Archive » Topul celor mai viralizate stiri in social media in perioada 11 – 17 februarie 2013  •  20 februarie 2013, 12:40

[…] locul doi se situeaza un post redactat de Catalin Tolontan pe blogul sau. Postul a generat 530 de share-uri pe Facebook, 48 de […]

Comentează