Un pesedist șef pentru Agerpres și cîteva tendințe în presa lui 2013

UPDATE1: Găsiți în finalul textului un mesaj de la Simona Ionescu, redactor-șef la Evenimentul Zilei.

luni, 25 februarie 2013, 6:13

UPDATE1: Găsiți în finalul textului un mesaj de la Simona Ionescu, redactor-șef la Evenimentul Zilei.

UPDATE 2: Într-un interviu în România Liberă, Alex Giboi, noul șef al Agerpres, îi spune Andreei Pocotilă că ”Pe mine mă interesează în primul rând ca angajaţii Agerpres să fie mulţumiţi, să le fie şi lor mai bine la locul de muncă, pentru că deocamdată e dificil pentru ei. Nu ce spune lumea, că vin de la PSD. Cuantificarea oportunităţii prezenţei mele va fi în momentul în care angajaţii vor spune ‘Da, mă, omul ăsta a făcut ceva’. Atâta tot”.

Ce naivi sîntem. Noi credeam că îl plătim pe șeful unei agenții de presă publice nu ca să îl laude angajații cărora să le fie bine, ci pentru ca ”Agerpres să informeze corect opinia publică în condiții de transparență și deplină obiectivitate”. Așa scrie în documentele Ministerului de Finanțe cînd iau banii.

Șeful biroului de presă al PSD, Alex Giboi, niciodată jurnalist, a fost numit directorul agenției de știri Agerpres, instituție care consumă anual 4 milioane de euro, cam cît cele mai importante 8 ziare locale din România. În curînd, singurele rămase.

Tot acum, TVR ia un imens împrumut. PNL continuă să-l susțină pe Claudiu Săftoiu, care face la TVR efortul de a reașeza scaunele de pe puntea Titanicului, vorba unui ziarist american care descria operațiunile de cosmentizare a companiilor aflate în faliment nedeclarat. Așa cum este acum televiziunea publică.

TVR, care topește 200 de milioane de euro anual, tocmai împrumută încă 70 de milioane de euro, bani pe care nu va avea niciodată cum să-i restituie din propriul rezultat, ci de la stat, doar băncile fiind cele fericite, spre justa disperare a lui Costi Rogozanu, care avertizează în van pe voxpublica despre efectele traiului pe datorie ale autorităților publice, mînă în mînă cu profitul corporatist insațiabil.

Dar PSD stă și el bine la cheltuieli, punîndu-l pe Ovidiu Miculescu, vechi amic mediatic al lui Adrian Năstase și un apropiat al premierului Victor Ponta, la Radio România, care are costuri de 100 de milioane de euro pe an. ”Doar 65 de milioane cheltuim noi, restul dăm pe relee”, mi-a spus el. De curînd, la o masă rotundă a CNA, am avut o contră civilizată cu șeful Radio România, întrebîndu-l în direct și apoi în pauză care a fost ultimul material critic la adresa oricărei Puteri difuzat de Radio România sau ultima investigație cu adevărat deranjantă. Cu 100 de milioane de euro se poate face ceva jurnalism, așa că poate va veni răspunsul. Pe unde.

În acest timp, ziarele de calitate, cîte mai sînt, trăiesc în marea lor majoritate din machete de fonduri europene, distribuite de baronii locali, în funcție de opțiunile politice ale publicațiilor. Fenomenul a început în toamna lui 2012 și se extinde în 2013. Ziarele se vulnerabilizează îngrozitor, dar ce să le ceri, cîtă vreme publicitatea asta perfect inutilă pentru beneficiari, dar vitală pentru publicațiile generaliste și orientată pe interese nu ajunge nici la 1% din cît consumă media de stat din România?!

În ultima perioadă, mailurile și telefoanele tuturor redacțiilor de ziare în primul rînd, în ele mai au cît de cît încredere oamenii, sînt asaltate de informații și cereri disperate ale românilor, care vor să-și verse undeva amarul și indignarea. Dezgustul și furia publică sînt fenomene care cresc de la săptămînă la săptămînă. Nu au început în 2013, însă se multiplică. Dacă tot au oameni infiltrați în redacții, ilegal, desigur, poate că serviciile secrete, SRI, SIE, cele ale poliției și armatei, bagă și ele de seamă acest murmur subteran tot mai puternic!

Pentru că, oricum, în ritmul curent de tăiere de costuri din redacții, la un moment dat nu va mai răspunde nimeni. Cît să finanțeze Niro, Cocoș și Petrache publicațiile? La cîte ziare să scrie simultan fiul lui Petrache, devenit editorialist și la Adevărul și la Evenimentul Zilei?!
Sigur pe el, Dan Andronic spune că EvZ nu are nici o legătură cu Petrache senior.
De cîte ori să aflăm în Click că Elena Udrea trăiește modest la Roman și că doar imaginația noastră o proiectează în studiourile televiziunilor de știri bucureștene? Cîte regimuri să se mai schimbe de a amețit și ProTV, care e un soi de TVR în materie de conformism cu orice putere nou instalată?

Efectul? ”Îngrijorarea mea este că nu doar clasa politică este lipsită de legitimitate, ci şi instituţiile publice, la un punct fără în­toarcere”, declara, conform ZF, un profesor american care analizează manifestațiile de stradă din Bulgaria.

Cînd canalele normale de dialog dispar, cînd informația este partizană, bravo, mogulilor, de la Voiculescu și pînă la Ghiță sau Vântu, ați reușit!, cînd redacțiile se golesc și oamenii obișnuiți nu mai au nici măcar senzația că sînt auziți și că ei contează, se iese în stradă. Și atunci, abia atunci, vom vedea care este efectul real a ceea ce se întîmplă acum în media. Pentru că, țineți minte episodul?, casetele vor fi închise în fișetele din turnurile televiziunilor, singurele vestigii mincinoase ale unei prese cîndva luptătoare.

——————–

Un mesaj de la Simona Ionescu, redactor-șef la Evenimentul Zilei:
Bună, Cătălin
Am citit cu interes și atenție replicile dintre tine și Dan Andronic, generate de o inițiativă editorială în paginile de sport ale EVZ. Ca redactor șef al cotidianului Evenimentul zilei vreau să fac câteva precizări:
1.    Am decis ca paginile de sport să găzduiască, periodic, opinia unui specialist provenit din genul sportiv care produce eveniment: fotbal, rugby, handbal etc. Este o idee pe care am mai pus-o în practică și la alte ziare unde am lucrat, inclusiv în anii 90 când împreună cu Dan Andronic făceam parte din staful lui Ion Cristoiu, fondatorul acestui ziar. Astfel, de circa 6 săptămâni, în EVZ au apărut texte semnate de Emeric Ienei (2 buc.), fost selecționer al Stelei și al echipei naționale, Țiți Dimitriu (1), fost antrenor al echipei Steaua, Vasile Stângă (2), fost antrenor al echipei de handbal și Alin Petrache (2), președinte al Federației Române de Rugby.
2.    În legătură cu ”publicitatea din bani publici” îți atrag atenția că, ori omiți cu bună știință adevărul, ori nu citești conținutul pătrățelului/sau dreptunghiului care încaderează macheta publicitară.
Publicitatea la care te referi este făcută de toate instituțiile care beneficiază de bani din fonduri europene și care sunt obligate să aibă apariții în presă despre activitățile pentru care au primit finanțare. Astfel de machete cu caracter pubicitar au apărut și în Jurnalul național, Adevărul sau România liberă.
P.S.Te știu un jurnalist onest, de aceea îndrăznesc să-ți semnalez faptul că ar fi fost corect ca punctele de vedere ale lui Dan Andronic și Alin Petrache să le fi publicat la sfârșitul textului tău de pe blog și nu să le lași la comentarii.
Cu prietenie,
Simona Ionescu

 

Comentarii (29)Adaugă comentariu

Nu trageți în Săftoiu, face și el ce poate. Și până acum a putut câte ceva | Comanescu.ro  •  25 februarie 2013, 19:31

[…] oamenii pe care îi cred și urmăresc, azi, Cătălin Tolontan scrie într-un post care conține mai multe informații și aprecieri despre piața […]

Lito  •  25 februarie 2013, 20:16

nu am vazut sa comentezi ceva cand s-au papat zeci de milioane sa se afca telegondole pe pinalty si la ridzi in valea jiului.falimentare, evident. de ce?pai aia erau portocalii, nu aveai cum sa dai in ai tai. in schimb, cand se deruleaza un proiect despre care habar nu ai despre ce e vorba, sari de 3 km si arunci cu rahat. am vazut ca te-a durut la basca de performanta stelei in dubla cu ajax, nu ai scris nimic, ma gandeam ca esti ocupat cu marea ancheta de decontat piese de sah de la primarie; din pacate, ai sarit de la ancheta cu banii de la csm bucuresti la a apara o sportiva manga de beata (varianta nikolici de la scrima) .cat priveste fraza de inceput a articolului tau „Șeful biroului de presă al PSD, Alex Giboi, niciodată jurnalist, a fost numit directorul agenției de știri„ nu pot decat sa citez din mitica de la liga :„tolontan, niciodata jurnalist. la revedere si spor in campania electorala interna din pdl, banuiesc ca esti in gruparea macovei

Șerban  •  25 februarie 2013, 21:54

Nu-mi aduc aminte să fi citit vreo luare de poziție, a dvs., în 2005, când au fost alungați cei au condus TVR și SRR! Țin să amintesc că și Pittiș era să fie alungat, dar a avut inspirația să meargă la OTV – acea aparitie a coagulat alte forțe, dar nu și pe Tolontan!
Valentin Nicolau a lăsat TVR pe Plus, iar Șeuleanu a fost târât 6 ani în procese înscenate.
Se zice că fiecare are parte de atâta corectitudine de câtă a manifestat el fața de alții – așa să fie!!!

Cătălin Tolontan  •  25 februarie 2013, 21:59

lito: nu ai suficiente litere in comentariul tau cite articole am avut eu impotriva pd-l, impotriva lui ridzi (sot-sotie) si impotriva lui pinalty. Daca tu ai memoria scurta, asta nu modifica trecutul, imi pare rau 🙂

Șerban  •  25 februarie 2013, 22:18

Bună dimineața!
În articol era vorba de numirile la TVR și SRR sau am înțeles eu greșit?!

marian  •  25 februarie 2013, 22:47

„Daca tu ai memoria scurta . . .”. Tolo, decat sa raspunzi asa, mai bine nu. Nu numai tu ai memorie.
Alta: „De cîte ori să aflăm în Click că Elena Udrea trăiește modest la Roman și că doar imaginația noastră o proiectează în studiourile televiziunilor de știri bucureștene?”. Ai ajuns sa citesti Click pt documentare. Parc-o vad pe madam facand piata si pe tine (Tolo) ajutand-o sa care plasa (trai modest, taica).

Lila  •  26 februarie 2013, 0:00

felicitari si pup-o pe elena ( care vrei din ele)!

Tolo și cântecul de lebădă al ziarelor rromânești | arhi blog  •  26 februarie 2013, 0:00

[…] fel, îmi place de Cătălin Tolontan. Deși este angajat la un ziar deținut de putere, gsp, nu are nici un fel de rețineri în a lovi […]

dumitru constantin  •  26 februarie 2013, 0:29

D-le Tolontan, Daca nici macar numele corect al Agentiei Nationale de Presa AGERPRES nu-l stiti, daca ignorati Gramatica Academiei Romane- oare L`Equipe asa face cu Gramatica Academiei Franceze?- vreti chiar sa fiti crdibil ca fiind onest in ceea ce reprosati? Stiu ca, la fel ca altadata, cand v-am adus niste reprosuri civilizate si pe cel mai urban ton, veti sterge si acest mesaj. Va cunosc si recunosc stilul.In rest, nu ca Giboi e pesedist e problema, si Rosca a fost tot pesedist, asa cum predecesorul lui, C. Badea, a fost membru cu carnet al PNTCD,ci faptul ca habar nu are de o agentie de presa. Ne intoarcem la epoca lui Ceausescu, cand un inginer era pus sef al radioului, s.a.m.d.Salutari si succese!

mariusc  •  26 februarie 2013, 9:12

Agerpress mai exista? Serios, n-am auzit nicio televiziune sau ziar sa-i citeze.

Alin Petrache  •  26 februarie 2013, 10:06

Domnule Tolontan, chiar nu am înţeles unde am greşit, publicînd săptămânal pe blogul adevărul.ro, reluat câteodată într-un colţ de pagină al Adevărului, câte un articol, pe o singură temă: introducerea orelor de educaţie fizică în şcoală. Tot aşa, nu ştiu unde am greşit, publicând în Evenimentul zilei,o dată la două, trei săptămâni, după meciurile echipei naţionale de rugby şi după cele din Turneul celor 6 naţiuni, cîte un comentariu despre aceste meciuri. Nu pot să cred că un jurnalist- pe care, de altfel, îl stimez pentru opiniile lui, pe care-l respect pentru curajul lui profesional – mă critică pentru că sunt…fiul lui tata. Un jurnalist tânăr, din generaţia mea, nu din anii ’50…Rămânând acelaşi admirator al ziaristului de talent Cătălin Tolontan, mărturisesc că nu regret nimic din ce am scris şi nici nu aveam cum să mă nasc…înaintea tatălui meu.

Octavian Stăncioiu  •  26 februarie 2013, 10:07

E bine ca se scriu astfel de articole… Din pacate prea putine. Esenta, si neajunsul major, e insasi sistemul democratic, pt. ca mecanismele sale permit astfel de lucruri!

Dar mie mi-e dor de Catalin Tolontan cel de-acum vreo doua decenii. De cronica la un Rapid – Craiova 3-5, in ’94, si o expresie memorabila, ”cai tineri ai Craiovei” (sau asa ceva)… Si de emisiunile din perioada Euro ’96, la postul ce va deveni agent principal al imbecilizarii si americanizarii Romaniei dacice.

dean  •  26 februarie 2013, 10:29

Catalin cred că eşti un laş… pentru că nu intri în politică

Cătălin Tolontan  •  26 februarie 2013, 10:29

Alin Petrache: Si eu va respect ca presedinte de Federatie de rugby. Ati modernizat, ca urmas al lui Morariu, un domeniu pe care putini il vedea progresind. felicitari!

In politica nu ma pronunt, ati intrat de putina vreme.

Dar editorialist (invitat) in Adevarul si in EvZ ati ajuns datorita faptului ca tatal dvs are legaturi cu cele doua ziare, ca inteleg de la Dan Andronic ca pe Evz zilei nu-l finanteaza. Sa spunem asa: legaturi. Zau, nu e nevoie sa ma convingeti de contrariul, totusi. Ceea ce nu e o rusine, dar nici un merit.

Multumesc pentru mesaj, foarte bine ca ma contraziceti, asta nu-mi modifica deloc respectul de la punctul 1.

dean: nici n-am sustinut ca sint curajos )

mihai  •  26 februarie 2013, 11:17

nu m-am obosit sa-ti citesc rindurile,esti pe urma lui cristoiu,ai fost un editorialist bun, puteai sa progresezi catre unul excelent dar ai ales gresit, iti lipseste autocritica, esti plin de suficienta,persisti in greseli si incerci sa le si argumentezi penibil citeodata,daca nu te schimbi o sa ajungi intr-o nisa, cu 5 comentarii la subsol ca nea ovidiu iti doresc succes,sincer,te mai poti salva-nu ca m-ar interesa cazul tau in mod special, dar sint doar vreo 5-6 editorialisti de sport care merita sa fie cititi si e pacat cind „moare” vreunul-se nasc foarte greu altii in zilele noastre

Cristian  •  26 februarie 2013, 11:24

Tolo…ce pot sa mai spun? Decat ceea ce s-a mai spus:
1) Tu esti din pacate doar o exceptie. Ne-am conversat de cateva ori si pe mail si m-am convins. Esti o persoana de toata isprava. Si uman si profesional. Nu perfect. Dar mult, mult peste medie.
2) Tu fiind exceptia, mass-media romaneasca ma tem ca este si ea „lipsită de legitimitate pana la un punct fără în­toarcere”. Este adevarat ca a fost si este supusa la presiuni uriase. Insa daca suntem/esti sincer cu tine insuti o sa recunosti ca prabusirea se produce din interior. Din lacomie, din iresponsabilitate, din lipsa de patriotism, din incompetenta, din vanitati etc etc. OAMENII CARE COMPUN MASS-MEDIA SUNT SLABI. Nu mai slabi decat restul tarii, dar esta este adevarul: sunt slabi si nu merita mai mult!
3) Ca un exemplu concret: suporterii de fotbal. Nu ma intelege gresit, din pacate si ei sunt slabi. Mai putin slabi decat retul tari — dar vai, slabi. Si isi merita soarta.
Altceva vroiam sa spun insa: printre multele greseli pe care le-au facut ultrasii de-a lungul timpului au facut (au incercat) si lucruri bune. Nu numai ca nu au fost ajutati/incurajati dar dimpotriva: au fost linsati mediatic. Nu li s-a tinut partea, ba dimpotriva: s-au aliat cu mitica dragomir/mircea sandu/lotul „dosarul transferurilor” si de aici au rezultat foarte foarte multe lucruri rele. Opinia publica ia partea mafiotilor, nu exista solidaritate sociala. Nu mai vorbesc de aberatiile legislative gen Legea 4 si Legea 10 („antihuliganice”, in speta adevarate legi antidemocratice).
4) Te admir ca inca te mai lupti. Insa eu unul nu mai cred. Sunt scarbit si resemnat. Asta este adevarata pierdere.

ciuche  •  26 februarie 2013, 11:25

Domnilor aici vorbim de incompetenta, clientelism politic(indiferent de culoare), de nepotism, de finism si nasism.Dar cum majoritatea zdrobitoare a cetetenilor acestei tari beneficiaza de ele, e firesc sa-l blamati pe Tolontan.Unul e nasu si multi sunt finii lui!

mihai ionita  •  26 februarie 2013, 12:31

Incredibile si ingrijoratoare reactii la un articol necesar si corect. Ce se intimpla, domnilor? Pe cine a calcat pe coada Tolontan asa bine tintit de ati sarit in sus in grup organizat?

Un pesedist șef pentru Agerpress și cîteva tendințe în presa lui 2013 | adpres.ro  •  26 februarie 2013, 13:30

[…] Vezi Sursa… […]

gigel  •  26 februarie 2013, 13:50

Catalin ,
nu stiu ce se petrece , foarte multe reprosuri, fara argumente !
Exista cumva ‘un curent’ contra ta? Oricum, suntem mai multi cei care te sustinem ! Nu ceda. Suces !

Felix  •  26 februarie 2013, 14:38

Metastaza presei din Romania nu a inceput acum, ci in 1990, cand orice gainar punea mana pe cate un ziar sau un radio. Trebuie sa ne intoarcem la presa locala de calitate daca vrem sa salvam ceva din meseria asta pe care o dispretuiesc acum si aia care o practica.

Dan D  •  26 februarie 2013, 15:52

Pentru a exista democratie este nevoie de dialog. Confruntarea de idei poate avea loc numai intr-o mass-media impartiala. Mai exista portiuni de mass-media independenta la noi? Tolo ne arata cum se poate face treaba – si eu nu cred ca el ar trebui sa se transforme din jurnalist (de varf) in politician, ci noi cititorii lui trebuie sa ne transformam in protestatari. Pentru ca mersul politic este clar – intr-o tara de hoti sa nu ne asteptam ca la putere vor ajunge oameni integri. Si daca ne resemnam sa fim condusi de prosti si hoti chiar nu mai avem nici o sansa (nici noi, si mai ales copiii nostri).

Reporter Virtual – stiri exclusive » Contre Tolontan – Petrache pe tema finantarii ziarelor  •  26 februarie 2013, 16:10

[…] Catalin Tolontan publica pe blogul sau un material intitulat „Un pesedist șef pentru Agerpress și cîteva tendințe în presa lui 2013” in care face o analiza asupra prabusirii pietei media si cauzelor acestei tendinte in viziunea […]

meteor  •  27 februarie 2013, 3:18

Si totusi : AGERPRES se scrie cu un singur „S” !

dan andronic  •  27 februarie 2013, 8:09

Cătălin,
Am citit întâmplător comentariul tău legat de prezența lui Alin Petrache ca editorialist în EvZ. Explicația ta, potrivit căreia Alin Petrache scrie în Evenimentul Zilei întrucât tatăl lui finanțează ziarul, este falsă și calomnioasă. „Evenimentul Zilei” nu are alte surse de finanțare decât cele normale, din publicitate și distribuție. Puteai să o verifici foarte simplu, întrebând direct. Întrucât nu ai făcut-o, am simțit nevoia să fac această precizare. Pe de altă parte, puteai observa că în paginile de sport ale EvZ comentează diverse evenimente sportive nu numai Alin Petrache, președintele FRR, ci și Emeric Jenei, Vasile Stângă și vrem să aducem cât mai mulți colaboratori din rândul foștilor mari sportivi. Sper că nu-i bănuiești și pe ei de finanțare ascunsă a EvZ.
Rugămintea mea este să rectifici informațiile pe care le-ai publicat în privința EvZ, întrucât acum ai confirmarea oficială că ceea ce ai scris este neadevărat.
Mulțumesc,
Dan Andronic

Cătălin Tolontan  •  27 februarie 2013, 10:10

dan andronic: Da, e adevarat ce spui tu. Alin Petrache e in aceeasi categorie cu Jenei si Stinga 🙂 Prezenta lui in paginile ziarului miroase de la o posta a favor datorat filiatiei. Iar nivelul textelor sale spune tot. Acum, pe bune, poti cumpara un ziar, bravo, EvZ e mult mai viu ca inainte!, dar si mai partizan (din acest punct de vedere esti un Voiculescu mai mic), dar nu ma poti orbi.

Asa cum intimplator ai citit tu comentariul meu, tot intimplator stiu si eu planul de construire a statutului public al lui Alin Petrache.

In legatura cu finantarea, am adaugat punctul tau de vedere in post si la dialogul cu Alin Petrache. Ai dreptate, am facut o afirmatie fara probe in dialogul cu Alin Petrache si o rectific. Nu finanteaza daca asa zici tu, evident ca stii mai bine.

Cit despre publicitate, succes cu machetele pe bani publici (europeni)! Ramin la observatia ca in acest moment grosul publicitatii din ziarele acestea vine din bani de utilitate publica. Ceea ce nu e un proces de intentie, dupa cum reiese din sensul comentariului, e o constatare.

gilos  •  27 februarie 2013, 12:11

Am comentat si eu articolul, dar nu l-ai postat. Ce se intampla, selectionezi comentariile ?

Ponta, scoate-ți gazele din cap! Un avertisment de la Tolo și cum au ajuns Yoko Ono și Susan Sarandon în slujba Gazprom  •  28 februarie 2013, 14:39

[…] este un articol despre presă și jurnaliști. Nu despre gazele de șist. Pe 25 februarie, Cătălin Tolontan scria despre numirea șefului biroului de presă al PSD, Alex Giboi, niciodată jurnalist, director […]

Koly  •  10 decembrie 2019, 15:17

Fănel Cuți, Georgel Ninel Toader, Marian Gabriel Toader, Ionuț Daniel Mihalcea sunt patru brăileni acuzați că făceau parte dintr-o grupare de hoți care a organizat o serie de spargeri la sedii de societăți private din Prahova. Cei patru au fost prinși de polițiștii de Fănel, Ninel, Gabriel și Daniel au fost indicați drept complici de alți doi bărbați din Brăila, reținuți de polițiștii din Prahova în urma unor percheziții care au avut loc la Câmpina, săptămâna trecută. ”În urma acestor percheziții, doi bărbați au fost arestați preventiv ., pentru o perioadă de 30 de zile. Cercetările au fost extinse și față de alți patru bărbați din județul Brăila, care au fost dați în consemn si inca doi complici Florea Bogdan Stefan

Comentează