O fabrică de pîine a grupului fondat de Dan Voiculescu va beneficia de reducerea la 9% a TVA-ului

UPDATE. După ce m-a certat sever, într-un mail, că nu am argumente și că ar fi trebuit să aștept să rămînă constant prețul pîinii înainte să scriu despre decizii politice care aduc beneficii economice, o prietenă din mediul academic european, care are siteul asta, descoperă chiar ea, uluită, declarația prin care ministrul Daniel Constantin admite că măsura nu vizează scăderea prețului, adică ajutorarea populației cu venituri mici, ci încasările la buget și păstrarea prețului, adică implicit ajutorarea fabricilor.

marți, 2 aprilie 2013, 8:21

UPDATE. După ce m-a certat sever, într-un mail, că nu am argumente și că ar fi trebuit să aștept să rămînă constant prețul pîinii înainte să scriu despre decizii politice care aduc beneficii economice, o prietenă din mediul academic european, care are siteul asta, descoperă chiar ea, uluită, declarația prin care ministrul Daniel Constantin admite că măsura nu vizează scăderea prețului, adică ajutorarea populației cu venituri mici, ci încasările la buget și păstrarea prețului, adică implicit ajutorarea fabricilor.

„Din punctul meu de vedere, eu cred că vom avea venituri suplimentare la bugetul de stat, chiar cu un TVA mai mic, prin combaterea evaziunii fiscale. Obiectivul pe care îl urmărim cu scăderea TVA de la 24% la 9% la pâine, făină şi grâu destinat panificaţiei, nu vizează neapărat ieftinirea pâinii”, a afirmat ministrul.

Un unghi pe care media l-a scăpat din vedere în aceste zile. ”Decizia de a scădea TVA de 9% la pîine este un angajament politic pe care îl vom aplica în ciuda opoziției unor funcționari din ministerul de finanțe”, a declarat recent Daniel Constantin,  ministrul agriculturii.

Numai că această decizie politică promovată de Daniel Constantin va favoriza economic o firmă care poartă numele lui Dan Voiculescu.

”SMART FOOD SOLUTIONS S.R.L. este o companie nouă pe piața românească, ce face parte din Grupul Industrial Grivco”, scrie pe siteul pîinii Savoria, marcă produsă începînd cu 2010 de ”cea mai modernă fabrică de toast din sud-estul Europei, investiție de 9 milioane de euro din fonduri europene”.

Grivco este grupul fondat și controlat de Dan Voiculescu, al cărui nume îl și poartă. PC este partidul fondat de Dan Voiculescu și care l-a trimis pe Daniel Constantin în guvernul USL. Dan Constantin are datorii private către Dan Voiculescu, în urma unui împrumut.

Cînd am scris repetat că Dan Voiculescu, în calitate de politician, om de afaceri și deținător de media, deține o forță disproporționată pentru o societate democratică, afirmația nu avea în spate nici un motiv ascuns, nici un conflict, ci doar inevitabilitatea unor astfel de situații, precum reducerea TVA-ului la pîine.

Lucrez la un ziar deținut de familia Voiculescu, dar opinia mea e liberă, iar faptele sînt încăpățînate: chiar dacă în acest caz lui Daniel Constantin nu i se aplică probabil legea conflictului de interese, există un beneficiu economic privat deservit de o decizie politică.

 

Comentarii (32)Adaugă comentariu

bogdan  •  2 aprilie 2013, 20:33

exagerezi, dar o faci bine.

Cătălin Tolontan  •  2 aprilie 2013, 20:39

bogdan: ce informatie e exagerata in ce am relatat? Totul e public.

Andrei  •  2 aprilie 2013, 21:00

Daca inteleg eu bine aceasta reducere de TVA va avantaja TOATE fabricile care lucreaza cu acte in regula si va dezavantaja circuitele gri sau subterane. Astfel ca acest subiect este nefericit pentru o indignare, un cetatean neimplicat nu are cum sa tina cu neplatitorii de taxe.

GOLOMBIOSCHI ILIE  •  2 aprilie 2013, 21:30

Domnule Catalin Tolontan aveti dreptate. Toate fabricile din domeniu vor profita de reducerea TVA-ului si probabil ca preturile la consumatori vor ramane neschimbate. Gaura din buget va fi acoperita tot de contribuabilul onest pe principiul privatizarea castigurilor si nationalizarea pierderilor.

O fabrică de pîine a grupului fondat de Dan Voiculescu va beneficia de reducerea la 9% a TVA-ului | adpres.ro  •  2 aprilie 2013, 21:46

[…] Vezi Sursa… […]

Radu  •  3 aprilie 2013, 0:49

Andrei, incearca sa intelegi. Reducerea TVA la paine nu va dezavantaja zona gri a taxelor din panificatie ci le va baga in buzunare, producatorilor de paine si comerciantilor, (cel putin) procentul dedus din taxa pe valoarea adaugata. Ca sa-ti fie si mai clar, statul nu are mecanisme sa intervina direct in piata, la pretul final. Astfel, orice reducere a tva pe un singur segment nu poate garanta un pret mai mic la raft. Gogorita cu reducerea tva-ului e text preferat de campanie electorala, iar domnul Voiculescu, recte PC-ul, o flutura cu destula constanta de ani si ani incoace.

mihaela ciobanu  •  3 aprilie 2013, 9:28

Aseara am auzit-o pe Alina Mungiu la realitatea spunind ca reducerea tva la piine este o masura imposibil de sustinut financiar si ca declaratia ministrului agriculturii ne arata ca PC este o solutie si mai imorala in guvernul USL decit era in guvernul PDL. Acum prin informatia postata de tine se si limpezesc interesele solutiei imorale. Nu ne ramine decit sa speram ca Ponta, Voinea si voi jurnalistii ne veti apara pe cit posibil de talibanii din USL.

Ilie M  •  3 aprilie 2013, 10:27

Aceasta masura vine in sprijinul MAFIEI din domeniul panificatiei si nu va reduce evaziunea fiscala din domeniu, caci marii evazinosti { care sint si marii producatori din panificatie } fac evaziune cu acordul autoritatilor, caci daca s-ar dori, autoritatile ar putea sa elimine evaziunea fiscala prin controale reale, nu fictive.

Gaura de la buget va fi platita tot de catre cei saraci, care vor plati preturi mai mari la produsele accizabile { carburanti, bauturi aloolice, tigari etc.} iar mafitii din panificatie vor incasa si legal profituri mai mari, majorate chiar de „guvernul” de la Grivco.

Paul P  •  3 aprilie 2013, 10:30

Felicitari tolontane, arati ca ai coloana. Dreapta.

Reporter Virtual – stiri exclusive » Tolontan despre interesele patronului sau, Dan Voiculescu, in TVA-ul de 9% la paine  •  3 aprilie 2013, 11:12

[…] Tolontan explica de ce decizia ministrului agriculturii, Daniel Constantin, omul lui Voiculescu, de a reduce TVA este una politica – in ciuda opozitiei manifestate de Finante – si cum aceasta il favorizeaza pe mogulul media care detine o fabrica de paine in care a investit 9 milioane de euro beneficiind de fonduri europene. […]

area  •  3 aprilie 2013, 11:54

Domnule Tolontan, am impresia ca vrei cu tot dinadinsul sa-ti risti pozitia de la Gazeta Sporturilor. Altfel nu inteleg de ce il subminati pe patronul ziarului la care scrieti editoriale…

In alta ordine de idei, este admirabil demersul dvs., insa ar fi mai admirabil daca ati formula un denunt penal in care sa sesizati exact ceea ce scrieti pe blogul dvs.: ca dl ministru de la agricultura esta dator d-lui Voiculescu intr-o chestiune punctuala particulara, iar pe acest considerent dl. ministru se simte de nenumarate ori dator sa tina seama de „sugestiile” unui domn care nu mai este nici senator, nici sef de partid.

Astept ziua in care un ministru sa se simta dator si fata de mine in mod individual si sa-si creeze un avantaj comercial si fiscal doar pentru faptul ca votez si dumnealui poate fi beneficiarul votului meu.

” Reducerea TVA la pâine – cu sau fără voia celor de la Finanţe ‘? Sa mori tu ? | Politica ta  •  3 aprilie 2013, 11:56

[…] cu staif, fiindca reducerea TVA la paine n-ar modifica pretul la vanzare in nici un fel. Dar Tolontan zice ca e decizia politica a unei fabrici de paine mogulesti O fi, chiar daca e putin exagerat, […]

Cătălin Tolontan  •  3 aprilie 2013, 12:06

area: va spun ce i-am spus si presedintelul Romaniei atunci cind ma indemna intr-o conferinta de presa sa fac denunturi penale in privinta unui patinoar. Asta nu e treaba mea ca jurnalist. Treaba mea e sa scriu.

In privinta TVA-ului la piine, eu nu spun ca decizia a fost influentata de Voiculescu, ci ca aceasta situatie arata de ce triada business-politica-media nu e rezonabila intr-o democratie. Pentru ca situatii de acest gen vor aparea mereu.

Daca influentezi sau nu e secundar. Conflictul de interese e un concept care vizeaza potentialitatea, el exista oricum si nu e nevoie sa se exprime faptic.

androidul cu sobolani  •  3 aprilie 2013, 12:14

asadar, epopeea in trustul INTACT se incheie si pt. d-voastra. aveti insa un avantaj major fata de ciutacu, badea, radu-tudor sau gadea. ei nu-si vor putea vreodata gasi de lucru in alt mediu, iar sa reinventezi o hazna precum antena 3 nu mai merge. a avut momentele sale de glorie in ultimii ani, insa acum se prabuseste. d-voastra insa ati putea participa la un proiect precum cel schitat de mihena maruta. si poate ar fi o ultima sansa pentru presa autentica autohtona.

area  •  3 aprilie 2013, 12:35

ART. 257 – Traficul de influenta Codul penal
Primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, sãvîrşitã de cãtre o persoana care are influenta sau lasa sa se creadã ca are influenta asupra unui funcţionar pentru a-l determina sa facã ori sa nu facã un act ce intra în atribuţiile sale de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani.
Dispoziţiile art. 256 alin. 2 se aplica în mod corespunzãtor.

Acesta e un text legal.

ART. 13 din Legea nr. 78/2000
Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid sau într-o formaţiune politica, într-un sindicat ori într-o asociaţie fãrã scop lucrativ sau fundaţie şi care foloseşte influenta ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Acesta e alt text legal.

A spune public ca ceva vi se pare in neregula (vedeti, sunt atent la nunate!) fara a si denunta fapta e frectie la picior de lemn…
Problema e ca aceasta afirmare a neregulii (nu neaparat a unei chestiuni care sa aiba semnificatii penale ori care sa atraga vreun fel de consecinta juridica) daca nu e insotita si de un demers concret e exact ceea ce folclorul acestui popor determina prin zicala „cainii latra caravana trece!” sau prin zicala „frectie la picior de lemn”.

Interesant este ca dvs. stiti ca intre un domn si celalalt este un raport obligational juridic, nascut dintr-un imprumut.
Iar acest imprumut leaga cu mult mai mult cele doua persoane decat triada „business-politica-media”.

Democratia poate exista daca exista reguli. Altfel vorbim de democratia „proletariatului organizat ca clasa stapanitoare”, asa cum zicea Marx in Manifestul Partidului Comunist. Si aia e tot o democratie.
Intrebarea e pe care din cele doua „democratii” preferati?

Alex  •  3 aprilie 2013, 12:47

Ma indoiesc ca meseria de jurnalist va supravietui in Romania, insa – oricum – singura ei sansa e prin verticalitate, nu prin servilism.
Tot respectul pentru dumneavoastra, domnule Tolontan.

bubu  •  3 aprilie 2013, 13:09

Pentru „area”, comentariul de la punctul 11.

Datoria Ministrului Agriculturii catre dl. Voiculescu apare in Declaratia de avere, pe care o regasiti chiar pe site-ul Ministerului pe care il conduce: http://www.madr.ro

Ne meritam soarta!

area  •  3 aprilie 2013, 14:12

Desigur ca ne meritam soarta, fiecare dintre noi, singuri sau impreuna … cum preferi.
Eu nu am timpul necesar sa citesc povestile puse pe nu stiu unde, fie ea si o pagina de net. Am remarcat doar ca exista o relatie legata despre un imprumut. Acolo pe unde ati gasit dvs. detalii despre imprumutul dintre cei doi erau cumva si detaliile (spre exemplu, in ce conditii se va face restituirea imprumutului)?

Eu am remarcat doar faptul unele imprumuturi sunt reciproc avantajoase, asa cum de altfel a remarcat si dl. Tolontan. Desigur, ca orice contract care precizeaza partile, imprumutul pare a fi reciproc avantajos exclusiv partilor contractului, cata vreme aspectele scrise, l-au determinat pe dl. Tolontan sa se manifeste ca un jurnalist onest ce ramarca de ce „triada business-politica-media nu e rezonabila intr-o democratie”.

O fabrică de pâine a grupului fondat de Dan Voiculescu va benefica de reducerea de 9% – Tolontan. | Ziare  •  3 aprilie 2013, 16:14

[…] O fabrică de pâine a grupului fondat de Dan Voiculescu va beneficia de reducerea de 9% a TVA-ului, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul personal. […]

O fabrică de pâine a grupului fondat de Dan Voiculescu va benefica de reducerea de 9% – Tolontan. | Stiri  •  3 aprilie 2013, 16:18

[…] O fabrică de pâine a grupului fondat de Dan Voiculescu va beneficia de reducerea de 9% a TVA-ului, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul personal. […]

O fabrică de pâine a grupului fondat de Dan Voiculescu va benefica de reducerea de 9% – Tolontan. | HotNews  •  3 aprilie 2013, 16:32

[…] O fabrică de pâine a grupului fondat de Dan Voiculescu va beneficia de reducerea de 9% a TVA-ului, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul personal. […]

sinea  •  3 aprilie 2013, 16:52

…”ci doar inevitabilitatea unor astfel de situații, precum reducerea TVA-ului la pîine.” Nu e onest. Spuneti lucrurile atat cat va convin;
fraza corecta este: ‘inevitabilitatea unor astfel de situații, precum reducerea TVA-ului la pîine in conditiile in care castiga doar producatorul si pierde statul, iar populatia plateste acelasi pret.’
In sine, n-ar fi rau daca n-ar fi pacaleala.

Zass  •  3 aprilie 2013, 20:04

Cu desavarsire corecte si pertinente observatiile tale, Tolo. Felicitari! Argumente interesante – matematice as zice – in sensul justificarilor mai curand politice decat economice ale masurii in discutie gasim si in emisiunea lui Moise de alaltaieri (eu am urmarit-o in reluare, noaptea, si chiar adormit pe jumatate am gasit-o convingatoare).
Cu bunavointa ta si spre beneficiul cititorilor tai dau link-ul, cu mentiunea ca tema este abordata pe la minutul 10.

http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-95202

Totodata, aici vom gasi si argumente in favoarea acestei masuri, luate din practica europeana. Un fel de dreptate a rabinului, impartita cu abacul si cu creionul in mana 🙂

MIrcea Stanescu  •  4 aprilie 2013, 1:17

Impresionant! Un jurnalist care scrie chiar despre afacerile patronului său, invocând standardele jurnaistice… Sincer, nu credeam că această specie există la români…

cursdeguvernare.ro  •  4 aprilie 2013, 11:37

despre beneficiile scăderii tva la produse de panificatie (nu doar pâine), niște cifre (suprinzător de relevante – mai ales din punct de vedere al ipc)care desenează miza economică a deciziei :

http://cursdeguvernare.ro/cifrele-unui-experiment-si-miza-economica-a-reducerii-tva-la-paine-scaderea-inflatiei-si-cresterea-puterii-de-cumparare.html

Moise  •  4 aprilie 2013, 12:51

A explicat foarte clar, zilele trebute, Moise Guran, ca si daca evaziunea fiscala ar deveni zero, deficitul bugetar ar fi destul de mare, in urma acestei masuri. Cum evaziunea fiscala nu va putea fi complet evitata, rezulta ca deficitul bugetar va fi important.

Matei  •  5 aprilie 2013, 9:33

Ce este si mai interesant este ca Smart Food Solutions pare sa fi obtinut fonduri europene in maniera incorecta. Fondurile au fost obtinute pe masura 123A, schema de ajutor de stat, pentru care una din conditiile principale era ca firma sa fie IMM.
Or, facand parte din grupul GRIVCO, Smart Food Solutions nu este IMM si deci nu ar fi trebuit sa primeasca ajutor (la incadrarea in categoria IMM se iau in considerare si datele financiare ale companiilor legate si partenere).

claudia  •  5 aprilie 2013, 13:46

in continuarea a ceea ce ai scris si tu, am gasit acest text detaliat care ridica niste intrebari interesante: http://www.openpolitics.ro/noutati/tva-ul-scazut-pe-painea-noastra-cea-de-toate-zilele-de-la-argumente-economice-la-neclaritati-si-suspiciuni.html

rod22  •  18 aprilie 2013, 13:32

alta vrajeala marca Ponta USL

Marc33  •  1 august 2013, 20:43

„Omul de rind” cind aude ca scade TVA-ul la piine ce gindeste? „Slava domnului, o sa fie mai ieftina piinea”. Daca nu se ieftineste piinea cineva va trebuii sa ii explice de ce nu. Nu cred ca il va interesa chestia cu incasarile mai mari la bugetul de stat. Si daca il va interesa va spune: „Bun, dar cu banii aia ce faceti?”.

cartonic  •  2 august 2013, 1:35

N-am nici un dubiu ca asa e dar stiti partea pe care nu o inteleg? Nu inteleg ce va opreste sa va dati demisia si sa luptati cu sistemul din exterior.
E buna si dizidenta interna dar mai cinstita/morala e aia externa cand spui pa unui patron pe care il consideri oribil/corupt/etc si il confrunti din exterior, nu din postura de angajat. E cam ca atunci cand Robert Turcescu il considera extrem de oribil pe domnul Vantu dar lua un porcoi de bani de la acesta. Aici nu e cazul cu porcoiul de bani dar situatie e destul de asemanatoare.

Un mogul producător de pâine și lapte. 4 afaceri mai puțin cunoscute ale lui Voiculescu | INews  •  22 octombrie 2014, 23:28

[…] Aceasta este și fabrica despre care jurnalistul Cătălin Tolontan, scria anul trecut, că este beneficiara măsurii de reducere a TVA de la 24 la 9%, în domeniul panificației.  […]

Comentează