Om cu „amici” în Partidul Conservator, fostul director a ajuns noul director la Olimpia, după un concurs contestat!

de Cătălin Tolontan

joi, 4 iulie 2013, 8:23

de Cătălin Tolontan

„Olimpia” e o poveste fără sfîrșit, în cel mai generos sens sportiv și în cel mai soios înţeles birocratic. Oricît de mult a fost furat în ultimii ani, clubul din estul Capitalei reușește să rămînă în primele cinci din ţară.

În 2011, a fost pe locul 4 în clasamentul MTS. În 2012, tot pe 4.

De cîteva zile, el are un nou director. Vechiul director. Numele lui e Gheorghe Iordache, 61 de ani, și a fost mîna dreaptă a Mihaelei Neagu, conducere sub care toate organele de control și anchetă ale statului român au descălecat în curte la Olimpia.

Om cu proptele “amicale” în Partidul Conservator, Iordache a cîștigat un concurs care l-a uluit pe contracandidatul său Adrian Ghioroaie, un tînăr antrenor de atletism de 33 de ani întors din SUA “ca să văd cum se aranjează concursurile în România”.

Nimeni nu descrie mai bine ce s-a întîmplat decît cei care le-au trăit pe propria piele.

ADRIAN GHIOROAIE POVESTEȘTE CUM A DECURS CONCURSUL
„I-am întrebat de trei ori: «Vreți să vă prezint strategia pentru club?»
Mi-au spus: «Nu ne interesează!»”

DSCN0371Antrenorul de 33 de ani susține că oamenii din comisie au schimbat tematica interviului în așa fel încît “concursul să fie cîștigat de domnul Iordache, care a fost susținut politic”

– Domnule Ghioroaie, dacă ar fi să rezumați în numai cîteva rînduri, pentru un public nerăbdător, ce vi s-a întîmplat, cum ați spune-o?
– Am 10 ani de sport în America, 5 ca antrenor de atletism, și am revenit în România avînd iluzia că se poate schimba ceva. Am citit investigațiile din Gazetă și, văzînd că apare clubul Olimpia, mi-am zis că măcar aici, din cauza atenției publice, va fi un concurs corect. Am aplicat și m-am înșelat. Pe holuri, candidații de la celelalte cluburi mi-au spus: “De ce pierzi timpul dacă nu ai sprijin politic?”. Acum două zile am văzut rezultatele. Au avut dreptate!

– Cum a decurs concursul?
– Cu două probe. Una scrisă, pe 13 iunie, de legislație. Acolo am luat 93 de puncte din 100, iar contracandidatul meu, domnul Iordache, a luat 96,3. Relativ aproape unul de celălalt.

– Și apoi?
– A urmat interviul, pe 20 iunie. Deși nimic nu e clar în concursurile românești, urma să vorbim despre nivelul de limbi străine, experiență, premii cîștigate și, bineînțeles, proiectul de club.

– Și?

– Interviul, care la mine a durat 10- 15 minute, s-a axat pe legislație. A fost, practic, repetarea primei probe.

– Cine a fost în comisie?
– Domnii Căpățînă, Popa și încă un domn, cred că mai nou în minister.

– N-ați încercat să vorbiți despre cum vedeți managementul clubului Olimpia și despre ideile dumneavoastră.
– Ba da. I-am întrebat de trei ori: “Vreți să vă prezint strategia pentru club?”. Mi-au răspuns: “Nu ne interesează!”.

– Exagerați!
– Ar fi bine, dar nu exagerez deloc. Cînd am văzut că de două ori mi-au dat același răspuns, a treia oară le-am zis: “Deci eu pot avea aici un Proiect de premiul Nobel dedicat clubului Olimpia și pe dumneavoastră nu vă interesează”. “Nu ne interesează!”, mi-au zis. Și au continuat cu întrebări din legislație.

“Un manager privat de la CFR este pus să recite pe de rost legislația sau să-și expună experiența și proiectul de modernizare a companiei? Nu cred! De ce la un club sportiv ar fi altfel?” Adrian Ghioroaie

– Dacă nu v-a întrebat comisia, vă întreabă ziariștii: ați fost antrenor de atletism, ce vă recomandă pentru conducerea unui club?
– În Statele Unite, un antrenor din mediul universitar se ocupă de multe lucruri: de la bugete la relații publice și de la antrenamente la recrutare, interviuri și decontări. Eu nu spun că sînt un ultramanager, ci doar că am o experiență globală în sport, că am bună credință, că n-am avut nici o legătură cu matrapazlîcurile de la Olimpia și vă povestesc ce am trăit la prima încercare de a aplica pe o funcție publică în România.

– Cînd…
– Să vă mai povestesc ceva. În momentul în care așteptam, pe etajul 8 al Ministerului Tineretului și Sportului, ceilalți candidați de la alte cluburi mi-au spus: “Ce mai pierzi timpul pe aici dacă nu ai nici o susținere politică”.

– Care a fost rezultatul final?
– Nu m-a anunțat nimeni, l-am văzut luni, acum trei zile, fusese afișat în parterul de pe holul ministerului din 26 iunie. La interviu, eu am luat 60 de puncte, iar domnul Iordache, 90. Am pierdut. Dar dînsul a fost susținut politic?

– De către ce partid?
– Partidul Conservator, din ce am înțeles.

– Un om anume?
– Secretarul de stat de la tineret este numit de PC.

“Bazinul de la Olimpia e construit și întreținut pe bani publici. Știți ce acces are publicul? O oră pe zi cu un abonament de 210 lei pe 12 ședințe” Adrian Ghioroaie

– Și…
– Mai am ceva de adăugat. Știți care- i ora publicului de la bazinul Olimpia? Între 20:30 – 21:30. Pe bani publici. Mai scrieți o data, că știu că vă doare asta!

CE SPUNE SECRETARUL DE STAT CRISTIAN COSMIN
“Am luat ca un dat faptul că domnul Iordache îmi e coleg de PC”

 

cristian-cosminCosmin confirmă că-l cunoaște pe Iordache, că au vorbit de mai multe ori despre sport, că i-a spus că va candida, dar susține că nu l-a sprijinit în nici un fel

– Domnule Cosmin, îl cunoașteți pe directorul Iordache de la Olimpia?
– Da.

– Cum l-ați cunoscut?
– În minister l-am întîlnit. Dar știam despre dînsul dintr-un context mai larg, coleg nu doar de sport, ci și de partid. De ce mă întrebați?

– Pentru că sînt ziarist și pentru că ocupați o funcție publică.
– Am înțeles. Da, îl știu, ne mai sfătuiam din cînd în cînd pe probleme de sport.

– Dar dumneavoastră vă ocupați de tineret. Aveți și atribuții pe sport?
– Nu am. Doar pe tineret. Am vrut să spun că ne sfătuiam amical, așa…

– Din cîte ne-a spus acum cîteva luni, Iordache pretinde că nu e membru PC.
(Tăcere)

– …
– Da, nu știu ce să zic. Vă dați seama că n-am de unde să știu exact. Dar așa auzisem. Am luat-o ca un dat că e membru PC.

– Știți că a candidat și a cîștigat poziția de director la clubul Olimpia?
– Da, însă nu l-am ajutat deloc. Nici nu aveam cum.

– Pentru că nu e pe partea dumneavoastră de organigramă?
– Exact. Și pentru că eu n-am dat niciodată o recomandare politică. Am văzut multe, n-am dat nici una.

– Cînd ați fost numit secretar de stat în MTS?
– Pe 21 ianuarie 2013.

– Ce experiență aveți?
– Am fost consilier personal al ministrului agriculturii, domnul Daniel Constantin.

– De cînd?
– De cînd am venit la putere. În mai 2012, parcă.

– Și înainte?
– Am lucrat la cabinetul domnului Sabin Cutaș, europarlamentar.

– Aceeași întrebare, încă o dată, vă rog: l-ați sprijinit în vreun fel pe Gheorghe Iordache să devină director la Olimpia?
– Nu! Dar înțeleg că, oricum, dînsul era director temporar acolo și acum doar a fost reconfirmat sau cum se numește asta.

GHEORGHE IORDACHE SPUNE CĂ A BIRUIT EXPERIENȚA
“E de NASA ce vrea în sport contracandidatul meu!”

CPdads558_“Nu sînt membru al nici unui partid politic. I-am spus domnului Daniel Constantin, de la PC, că mă chinui să rămîn la Olimpia, dar într-un context amical”, afirmă cîștigătorul

– Domnule Iordache, ați cîștigat poziția de director la Olimpia. Ați avut sprijin politic?
– Ce, au scris ei în locul meu la examen?

– Nu asta v-am întrebat.
– Nu, nu sînt membru al nici unui partid. N-am semnat nici o adeziune.

– Interesant e că domnul Cristian Cosmin, secretar de stat la MTS, cu care am vorbit acum, spune că vă știa membru PC.
– Nu sînt. Se poate verifica! La 61 de ani, cu trei ani înainte de pensie, numai la politică nu mă gîndesc eu.

– O secundă! Ați fost în PD-L și apoi v-ați dus la Daniel Constantin să vă oferiți să intrați la conservatori. Ne-ați declarat asta acum 6 luni.
– Da, dar asta se întîmpla mai demult. Am plecat în 2011 din PD-L, cînd n-am mai fost dependent de ei. Acum nu a mai fost cu recomandări, cu nimic, a fost un concurs pe bune.

– Domnul Ghioroaie a simțit altceva.
– Păi, așa pot să spun și eu ce mi-au zis colegii din MTS care au vorbit cu el: “Ghioroaie e un băiat doxat, dar e de NASA ce vrea el să facă la Olimpia!”.

“Ghioroaie visează la soluții americane și nouă ne-a căzut acoperișul de la Olimpia la furtună peste mașinile părinților veniți la bazin cu copiii. Astea sînt problemele reale, de zi cu zi” Gheorghe Iordache

– Ați fost vicepreședintele Mihaelei Neagu, cercetată de poliție și de procurori, vreme de peste doi ani. Într-un interviu pentru Sportevolution.ro ați spus că vă simțiți vinovat moral pentru ce s-a întîmplat la Olimpia! De ce ați candidat?
– Ca să ne recuperăm patrimoniul. Și ca să rămînem un club de top. Olimpia a fost pe locul 4 în 2012, după Steaua, Dinamo și Farul Constanța. Dintre cluburile departamentale, sîntem pe locul 2.

– Dar cu domnul Cristian Cosmin, secretar de stat, ați discutat că veți candida?
– Da, i-am spus.

– Doar lui dintre oamenii politici?
– Și domnului Daniel Constantin, de la PC, despre care v-am spus că sîntem în relații amicale, i-am spus că mă chinui să rămîn la Olimpia, dar într-un context amical, nu politic. Mă întrebase ce mai fac, ce mai e în sport… Nu mai faceți legături politice că nu e cazul! Și ministrului Bănicioiu i-am spus.

– De multă vreme în MTS există mărturii că v-ați lăudat că vă sprijină Voiculescu și PC. Acum, un om nou în MTS, secretarul de stat Cosmin, pus de PC, ne-a mărturisit că v-a tratat ca pe un coleg de sport și de partid.
– Știți ceva? Sînt în sport de o viață. Și colegii de la Olimpia s-au bucurat că am cîștigat concursul. Asta e ceea ce contează enorm pentru mine.

100 de angajați și antrenori are Olimpia la cei 550 de sportivi legitimați din 19 secții

Comentarii (19)Adaugă comentariu

jalemare  •  4 iulie 2013, 11:01

rusine, rusine, rusine…
”proiectul e de NASA”, m-ati lasat fara cuvinte.
l-as fi intrebat pe stimabilul nou si vechi director care sunt tintele pe care trebuie sa si le stabileasca un manager ca dansul. sa nu cada acoperisul?! sa nu faca multa lume sport, pentru a nu fi aglomerat?!
uitati-va la experienta secretarului de stat, e absolut incredibil. omul a fost 2 ani secretara, in adevaratul sens al cuvantului! cred ca la transfer un semianalfabet a mancat litera ”a” din titulatura iar colegii de partid au luat totul de bun.
felicitari d-le Tolontan, ma astept, si va rog sa tineti aproape!!!

vlad  •  4 iulie 2013, 11:31

Nimic de spus, toata tara e politizata :(, bine ca lucrez in privat.

Goagal  •  4 iulie 2013, 12:37

Multumim pt obstinatia de a fi un ghimpe in coasta politrucilor-ciocoi d-le Tolontan! Poate nu suntem multi, dar va sustinem! La mai mare!

Gelu  •  4 iulie 2013, 13:16

Este incredibil ca un dentist, Banicioiu impreuna cu secretarele oamenilor lui Voiculescu ajunsi secretari de stat, isi bat joc de tinerii romani in halul acesta. Ca si cei din sport care au intrat in politica sper ca si dumneavoastra politicieni1 incompetenti si corupti bagati in sport sa ajungeti unde va este locul.
Felicitari ca inca relatati despre mafia MTS

un roman  •  4 iulie 2013, 14:21

Wow!!!!!!!!!!!!!!!! Ce descoperire………. Abia acum ai aflat ca toate concursurile pentru un post de bugetar sunt aranjate? Sau te-au suparat astia in care dai in articol si dramatizezi la maximum o realitate veche de zeci de ani?

mieusa  •  4 iulie 2013, 14:38

Am citit pana aici. „Pentru că sunt ziarist și pentru că ocupați o funcție publică.” Pana și polițistul ala amarat iți spune: „Sa trăiți, v-am oprit c-ați trecut pe rosu”, și nu „V-am oprit pentru ca eu sunt polițist și d-tra șofer! Revenind la posturile Olimpiei, e clar nepotismul politic e in floare.De fapt a fost importat din SUA. D-lui Adrian Ghioroaie i-as recomanda un Liceu Sportiv. Cred ca acolo e mai multa democrație. Si mai da-o încolo de NASA ! Noi suntem cu NASU !

bugetari  •  4 iulie 2013, 15:00

de multa vreme, institutiile bugetare sunt politizate. De cele mai multe ori nici macar nu se sustin concursuri. si pe vremea posturilor blocate exista un mecanism ingenios de fentare: de angajai pt o zi la o firma privata gasita de tine (unde iti treceai ce functie vrei si ce salariu doreste viitorul sef)apoi erai detasat la bugetari, unde, chiar daca nu aveai nici macar o zi experienta si nu stiai altceva in afara terorizarii angajatilor contractuali, ajungeai sa ai salarii de 4-5 ori mai mare decat ale salariatilor obisnuiti. Ministerele sunt pline de astfel de detasati, bineinteles acestia sunt adusi pe criterii politice, contractualii avand sefi noi la fiecare schimbare politica. Chestia e de ani buni de zile si din pacate nu se va schimba niciodata.

un Parinte  •  4 iulie 2013, 15:17

Banicioiu si Cristian Cosmin s au inteles la o bere mica.
Cat tupeu si nesimtire la acest Cosmin: „Exact. Și pentru că eu n-am dat niciodată o recomandare politică. Am văzut multe, n-am dat nici una”spune cel care a fost numit pe prietenii la fel ca si ministru.2 oameni fara nici o zi de experienta in domeniul tineretului si sportului un dentist care nu a profesat si o secretara. Cosmine pe ce criteriu ai fost dumneata numit in pozitia din care papi banul public? care sunt competentele in domeniu ?

Ciprian Nițu  •  4 iulie 2013, 15:58

E un fenomen. A devenit o tradiție. Se perpetuează .
Totul e săvârșit în dauna competenței și a bunului simț . Eu însumi cunosc o persoană care a fost debarcată dintr-o anumită funcție pentru a fi introdusă o rudă a fraților Becali.
Flagelul ”nepotismelor” a atins și spațiul privat, cei potenți material își promovează apropiații…

just_m3  •  4 iulie 2013, 16:06

conflictul se va stinge,Ghioroaie va emigra in SUA unde va face performanta…la noi raman copiii lu’ mami si tati pe posturi cheie si dinozauri care vor ingropa si ultima farama de sport si performanta ! Spaga e la putere…in ritmul asta de saturatie nationala si de emigrare definitiva in 15 ani copiii lu’ mami si tati o sa ramana singuri in tara ! Sa vad in criza financiara de-atunci cine ii mai salveaza ! Bine ca m-am hotarat si eu ca in Romania nu e nicio sansa sa-ti cresti copiii si sa se schimbe ceva si ca urmeaza sa emigrez la CIVILIZATIE si NORMALITATE ! Aici e un stat mafiot !

just_m3  •  4 iulie 2013, 16:08

A ajuns efectiv sa-mi fie greata cand ies afara din casa ! Studenti cu x6 cu parinti bugetari care nici nu dau pe la facultate si cand termina(cu note mari evident) ocupa pozitii cheie !

Florin  •  4 iulie 2013, 16:09

Ne meritam soarta. Nu am invatat nimic dintrecutul nu prea indepartat, cand reprezentantii de seama ai fanariotilor, Ion Iliescu si Adrian Nastase, au dus de rapa tara asta. Acum le-a fost asigurat o majoritate de 70% acelorasi fanarioti,condusi de Mister <>, majoritate ce le permite sa termine si ce-a mai ramas in piciore in Romania: CFR(marfa,calatori si infrastructura), productia de energie si zacamintele de aur, cupru si gaze naturale(din Marea Neagra) si de sist. Ce ne mai mira matrapazlacurile de la cluburile sportive!? Unde e vorba de sifonat banii publici, partidul e-n toate!

Cătălin Tolontan  •  4 iulie 2013, 16:12

un roman: Nu, noi scriem asta de 20 ani. Acum ai descoperit tu ca sportul este politizat, nu noi sua cei care citesc 🙂 dar poti fi ironic, desigur, si fara sa ai obiectul ironiei

cantona  •  4 iulie 2013, 21:46

Tolo, speculez si eu: inca un atac la adresa PC, doresti sa pleci de la GSP?

mihai  •  4 iulie 2013, 23:15

Bravo pentru ca-ti nu renunti la o ancheta, cum e cea de la Olimpia. daca tragi cu ochiul si la baza de alaturi, cea de la Lia Manoliu, nu o sa regreti. cu ce se intampla acolo s-ar putea intocmi o lucrare de doctorat.

name  •  5 iulie 2013, 7:52

si eu sunt membru pc,chiar membru fondator al fostului partid umanist si tocmai ce-am fost concediat de catre superconducatorii acestui trust!

ion stanici  •  8 iulie 2013, 15:08

Ceea ce n-au inteles scumpii nostri „alesi” in ceea ce priveste viitorul aceastei tari, fie ca discutam de sport sau educatie, cultura sau sanatate, este ca au ales calea cea mai josnica de a trai si perpetua intr-o tara atat de bogata.Datorita goanei dupa bani, acestia sunt in stare sa pozeze goi prin Playboy, mai ceva ca fatucele ce s-au consacrat pe acolo. In Romania, imoralitatea este la ea acasa! Acestia nu mai fac diferenta intre bine si rau iar singurul lor gand este acela de a se imbogati prin orice mijloace! Mediocritatea atinsa de societatea noastra, asta ca sa fiu indulgent, se datoreaza acestor indivizi care promoveaza in posturi importante oameni ce ar trebui sa fie la pensie de mult sau, pe cei slab pregatiti pt a-i conduce usor! De acest lucru suntem de vina cu TOTII!! Ce facem in sensul acesta?! In Turcia manifestul unor persoane cu atitudine a oprit planurile unor mafioti! Noi de 24 de ani acceptam cu pantalonii dati jos sa fim sclavi! Inchei prin a va expune o speta care are girul ministerului de resort si unde tupeul a atins cote inimaginabile iar mass media, noi cetatenii, acceptam linistiti marlaniile acestora! Federatia Romana de Hocheipe Gheata, are un presedinte care este mai presus decat legea!! Printr-o hotarare definitiva si irevocabila data in 2013 de catre Curtea de Apel Bucuresti, presedintele Tanczos Barna a fost suspendat din functie in urma alegerilor din iulie 2012. Zilele trecute la MTS, a avut loc Adunare Generala a FRHG iar pe ordinea de zi era printre altele si stabilirea bugetului pentru campionatul 2013-2014, nicidecum realegerea presedintelui! Oare calitatea lui de senator al Romaniei ii confera dreptul de a incalca legea in continuu fara ca cineva sa intervina, dle Tolontan?! Cu astfel de oameni ne confruntam zilnic iar abuzul si tupeul au ajuns la rang de moralitate! Ion Stanici

Silviu  •  10 iulie 2013, 18:47

Dle Tolontan ramaneti aproape de acest subiect. Disperarea lui Iordache si a lui Banicioiu are un motiv intemeiat. Ei spera sa fure din nou, mai un teren concesionat, rascumparat, samd. De interviuri falsificate la drumul mare ce sa mai vorbim…..sunt patetici ca si mamele care iau fatat

andra  •  14 iulie 2013, 18:15

HAIDETI SA VA SPUN CUM STA TREABA ,LA BAZIN SE FURA IN DRACI receptionerele au cota 1000 ron pe zi si nu este de mirare incasarile luna trecuta au fost sub 40000 in conditile in care bazinul este ful dar cum sa traiasca IORDACHE pela mare pe la munte cu cadouri pe pe la pc faceti socoteala 100 copii pe zi inseamna 3000 ,1500 la stat 1500 in buzunare,in fiecare dimineata soferul il asteapta in baneasa cu masina clubului cu benzina clubului il aducela 9-10 il duce la 13-14,semneaza 2 trei acte se lauda cu ani trecuti dar sa vedem rezultatele ani astia totii antrenori sunt amenintati cu Voiculescu si alti la 2 vorbe Daniel CONSTANTIN VERIFICATI INCASARILE LA BAZIN ,FACTURILE DE CONSUMABILE BAGATE IN PLUS ,DEPLASARILE PE WEED CU FAMILIA LA HOTELURI SI SA VEDEMCE A FACUT PENTRU SPORTIVI PE AICI UMBLA ZVONUL CA SI A INCEPUT SI O CASA PE CE 1700 SALARIUL DE DIRECOR ???

Comentează