“Lucruri pentru care merită să trăiești și să suferi”

Cu un ochi la Steaua acuala și cu inima în trecutul tinereții sale, Loți Bölöni vorbește despre felul în care se construiește și se respectă relația de afecțiune între echipă și fani

joi, 3 octombrie 2013, 10:13

Cu un ochi la Steaua acuala și cu inima în trecutul tinereții sale, Loți Bölöni vorbește despre felul în care se construiește și se respectă relația de afecțiune între echipă și fani

Telefon noctambul de la Bölöni, din Doha. L-a mișcat o frază din articolul de după înfrîngerea Stelei. Spune că e o chestie la care s-a tot gîndit.

“Ca sportiv, ești limitat să-ţi concurezi contemporanii”, scria in articolul postat in minutul 91. Asta apropo de discuţiile infinite lansate de actuala conducere stelistă despre adversarii slabi întîlniţi de Steaua în campania Sevilla. “Performanţele rămîn la locul lor, fixe și insolubile. Doar admiraţia și invidia traversează timpurile”. Laudislau a tresărit.

Este 1 și jumătate noaptea cînd începe discuţia. “La admiraţie mă gîndeam și eu. Admiraţia pe care o simt și astăzi pentru publicul Stelei, după atîţia ani, m-a făcut să vă sun”, spune Loţi.

Ce vrea? Să-și spună povestea!
Vorbește încet. Nu știe exact ce vrea. Se gîndește lung. Poate că are nevoie de o confesiune sau poate că derulează celebra lui ezitare, să spună, dar să nu zică! Să nu se interpreteze, însă să descarce ceea ce sufletul nu mai poate ţine. “Poveștile nespuse dor cel mai tare”, a observat cîndva un om înțelept.

Qatar și România sînt pe același fus. Ţi-l imaginezi șoptind în aparat ca un copil, acoperit de cearșaful luminat de lanterna slabă.

În martie, a împlinit 60 de ani și iată-l pe acest bărbat cu părul alb cum stă în noaptea caldă din Doha, sînt 30 de grade afară, emoţionat de propriile gînduri și de amintirile pe care vrea să le deslușească în singurul mod în care e posibil: împărtășindu-le cu ceilalţi.

Ladislau Bölöni transmite un mesaj suporterilor Stelei.

“Mai tîrziu mi-am dat seama ce mult ne iubeau!”
“Ce doresc să spun acum, cînd văd și eu ce se întîmplă în ţară și pe la echipă, este următorul lucru: atunci nu am realizat la adevărata dimensiune cîtă admiraţie ne înconjura”. Prezentul nu e o lupă bună, adaugă Loţi. Deformează.

Viaţa singură și rapid curgătoare nu e suficientă, e nevoie de timp și de perspectivă ca să poţi să realizezi ce ai trăit. Și, de fiecare dată, oricît de straniu sună, să rememorezi ce ai trăit devine mai puternic decît momentul în care ai trăit. Psihologii numesc asta “eul evocator”.

“Mi-am dat seama mai tîrziu cît de mult ne apreciau suporterii și ce momente de graţie am trăit împreună. Pentru că, iubindu-ne pe noi, se iubeau și pe ei într-un moment trist al României și al vieţii fiecăruia”. Tace un pic. Trage aer. Apoi explică.

«Cînd spun asta văd înaintea ochilor tribuna din Ghencea. Era plină, dar cenușie că așa eram îmbrăcați noi atunci, cu haine cenușii. Era frig și oamenii ne aplaudau! Era o euforie sinceră»

Egali, ei, fotbaliștii, și ei, suporterii
“Erau vremuri grele în România, vi le amintiţi. Oamenii erau vai de ei, fără benzină, fără căldură, risipindu-și timpul pe la cozi…”.

Se așterne din nou liniștea la telefon. Fostul număr 11 din echipa de glorie a Stelei caută starea potrivită care să traverseze timpul.

Pe deasupra lui trec avioanele, vizibile ca niște luminiţe îndepărtate și silenţioase. Sînt noile caravane refăcînd una dintre rutele Drumului Mătăsii. Pasagerii au de ales între cafea și ceai. Ţii căștile pe urechi și te joci cu ecranul din faţă. În hublourile din stînga întrezărești întunericul apelor Golfului Persic și mai departe, înspre est, Iranul.

În dreapta, culcat ca un trup întunecat, se întinde deșertul care se întinde pînă la Riad, iar jos, aproape sub avion, apare conturul peninsulei de lumină albă, explozivă, în care un bărbat de 60 de ani își tratează insomniile.

“Răsplata noastră cea mai mare a fost aceea de a oferi mîndrie unor oameni care aveau doar umilinţă și iar umilinţă”, spune Loţi. “Eu eram fotbalist, aveam 10.000 de lei în buzunar, iar ei 100 de lei. Într-un fel, mi-e jenă acum de discrepanţa de atunci și pentru că n-am realizat, poate, cît de mult ne iubeau. Dar cînd intram pe teren și simţeam admiraţia și ei înșiși se reîmprospătau cu această admiraţie, deveneam egali: noi și suporterii Stelei”.

«Ce am simțit atunci, în Ghencea, sînt lucruri pentru care merită să trăiești și pentru care merită să suferi. Despre ce se întîmplă acum la Steaua spun doar atît: ca echipă, ca șef de club și ca antrenor ai în relația cu suporterii ceea ce cultivi»

Un alt răsărit
Nu e convins că are neapărat dreptate. “Poate că eu romanţez totul, fiind vorba de tinereţea mea”, zice el. “Poate că mi se pare că am trăit timpuri unice, cu sentimente intense și poate că, de fapt, idealizez relaţia de respect din anii ‘80, dintre echipă și suporteri”.

Însă e ceva de care e sigur și care l-a ţinut treaz să vorbească și să tot vorbească în această noapte în care amarul scorului de 0-4 la București l-a răscolit pe antrenorul lui Al-Khor; vă daţi seama cîte ironii sînt posibile plecînd de la acest nume!

E sigur, așadar, de afecţiunea care a traversat timpurile, tăcută și greu de dus de inimile noastre slăbite de jocul crud. El, ezitantul, e de neclintit cînd e vorba de un afect!

Ladislau Bölöni e convins că amintirile contează chiar mai mult decît performanţele și că afecţiunea și celelalte sentimente vor continua să traverseze cerul, ca niște capsule luminoase, și după ce noi ne vom termina călătoria.

Acest cer care capătă nuanţe de roșu izvorîte din apele Oceanului Indian, dincolo de care încep să se deschidă ferestrele orașelor de coastă. De la Sharjah la Karachi și, mai departe, la Mumbai, oamenii se pregătesc pentru o nouă zi în care să-și cîștige cinstit amintirile.

MESAJE DE LA CITITORI PE TOLO.RO

“Milioanele astea de fani au apărut în anii 80! Sînt tații și bunicii noștri care ne-au învățat să iubim Steaua”

“Domnule Stoica, recunosc cu mana pe inima ca sunteti motivul numarul unu pentru care – desi-mi doresc- nu mai pot tine neam cu Steaua. Nu mai pot… M-ati adus la epuizare, prin comportamentul denaturat pe care-l manifestati. Ma adun, an de an, ma resetez, dar…. chiar nu mai pot. Jur: ma terminati psihic! Si stiti de ce?

Pentru ca nu aveti bun simt. Pentru ca nu stiti sa va tineti gura si sa plecati capul atunci cand e cazul. Pentru ca nu va intereseaza soarta clubului care v-a oferit alternativa la cutia de carton pe care, zau, o meritati. Pentru ca indemnati la ura, in loc de calm. Pentru ca sunteti dual, oportunist si saritor in valuri. (…)

Tot legat de istorie. Lasati-o mai moale cu marsaluitul pe spinarea milioanelor de fani. Milioanele astea de fani au aparut in anii ’80. Sunt tatii, bunicii, unchii nostri, care ne-au invatat, de la 3-4 ani, sa iubim Steaua”.
Silviuc

“Au creat o atmosfera irespirabila de «dai in mine, dai in fabrici si uzine»”
“Nu ar fi asa o catastrofa sa pierzi 0-4 cu Chelsea, dar este dureroasa lipsa de speranta. In mod normal din infrangeri inveti si iesi (teoretic) mai puternic. La noi, aroganta celor din conducere si incapacitatea de a interpreta corect realitatea se imbina cu reaua vointa (promovarea unor non-valori pentru portofelul nevestei, transferuri aiurea dupa cum ii bate vantul prin cap lui Gigi, vezi Cristea, vezi tentativa la Marica) iar din aceste infrangeri NU SE INVATA NIMIC, NU SE CASTIGA NIMIC, NU SE ACUMULEAZA. (…)

Impreuna cu MM, Reghecampf a creat la Steaua o atmosfera irespirabila de ”dai in mine, dai in fabrici si uzine“.
Nord Steaua

”Modestie, realism și muncă!“
”Trebuie sa spunem lucrurilor pe nume si anume ca Steaua a iesit mult slabita dupa vara aceasta.

A pierdut doi armasari de rasa: Chiriches, care era stalpul apararii, si Rusescu, care, dincolo de fizicul plinut, era jolly-jocker-ul care aparea pe tot terenul si marca. A adus in schimb trei gloabe rapciugoase, sa nu ne ferim, Piova, Kape si Printul.

E vina strict a lui MM si Reghe. Au avut echipa pe mana, au facut cam ce au vrut si asta a iesit. Steaua e o echipa de mijlocul Europei, care din cand in cand mai poate avea sclipiri. Acum insa au disparut si sclipirile. Lui Reghe i-as reprosa ca s-a lasat pacalit de isteriile lui MM. A facut o echipa buna, dar asta nu e totul. Ii trebuie mult mai multa modestie, realism si … munca!”.
Ciuenlai

 

Comentarii (47)Adaugă comentariu

tactic-zone  •  3 octombrie 2013, 10:21

desi iti admir calitatea scriiturii, cred ca ai putea deveni un scriitor foarte bun daca ai avea timp (oximoron peste oximoron 🙂 ),nu trebuie sa te razbuni pe noi acum 🙂 .emoticon ca sa intelegi ca glumesc, c-asa se poarta. esenta este ca as fi vrut mai multe cuvinte ale lui boloni in acest articol, mai putine ale naratorului.
ps
vorbesc serios, chiar scrii foarte bine !

gannicus  •  3 octombrie 2013, 10:41

e corect , Steaua este mai slaba decat cea din sezonul trecut , este politica patronului de a nu (re)investi banii din UCL, insa nu garanta NIMENI ca daca baga 10 mil EUR in transferuri obtineam alte rezultate, vedeti ce-a patit Galata, care a cheltuit sume fabuloase cu Drogba, Sneijder, Muslera, F.Melo etc si-a luat un 6-1 sec pe teren propriu de la Real …
Caciula este prea mare pentru noi , dar AVEM o caciula,altii n-o au nici p-asta.
Iar criticile si ironiile fanilor sau oficialilor altor echipe sunt comice,singurii care au dreptul moral sa vorbeasca sunt cei de la CFR (nu-s fanul lor,din contra,darle-am apreciat intotdeauna pozitia decenta in declaratii.

Liviu  •  3 octombrie 2013, 10:43

Respect Tolo,m-a uns pe suflet acest articol,ca stelist care mergea in Ghencea de cand elicopterele uscau terenul la meciul cu finlandezii…MM,citeste-l cu atentie si trage concluzii….spre binele tau!

gheorghe  •  3 octombrie 2013, 10:45

DEMISIA LUI REGHE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vnk  •  3 octombrie 2013, 10:48

Sunteti singurul jurnalist roman,care atunci cand scrieti un articol, sunteti impartial.Mai este si Andrei Vochin.In rest toti scriu intr-o singura directie.Multumesc!

P.S. mimi stoik ai facut Steaua de rusine!

vali t.  •  3 octombrie 2013, 10:55

Tare asta cu milioane de fani creati in anii 80. Este total adevarat.

Majoritatea celor de acum sunt cei nascuti in perioada 80 – 93.

Magarula sta nu are nici un merit in atasamentul publicului fata de echipa ba din contra in capul lui vrea sa ne bata. S-a si dovedit ca atunci cand a putut a facut-o si sincer cred ca o sa o mai faca.

Du te MM tare.

hombre  •  3 octombrie 2013, 11:07

catre cei care insista ca performantele stelei din 86 nu conteaza:
Ce ziceti de performantele stelei din 2006? Au ajuns pana in semifinale si erau la cateva minute de finala. Si sunt timpurile de azi, cu echipele grele de azi. De ce nu vedem pe Dinamo, pe CFR Cluj, pe Vaslui, pe Petrolul sau pe Astra aproape de o finala cupei UEFA? Au trecut 20 de ani de la ultima semifinala europeana non-stelista: Craiona si Dinamo pe la inceputul anilor 90 si cam atat.
E adevarat, steaua e o echipa mediocra acum. Din pacate restul echipelor romanesti sunt si mai mediocre. Iar de nationala nu mai zic.
Sa fim constienti ca n-avem valoare si sa compensam prin munca. Boloni zice bine, bravo lui.

fanulumocanu  •  3 octombrie 2013, 11:15

Am un respect deosebit pentru Ladislau Boloni, pentru ceea ce a insemnat ca sportiv, dar foarte mult il respect pentru interventiile publice din toti anii astia. In marea asta de declaratii fatarnice m-a surprins de multe ori cu niste adevaruri spuse pe un ton calm si foarte precis. Intotdeauna un personaj ca MM Stoica va aduna mai multe voturi decat unul ca Ladislau Boloni. Conteaza doar gargara ieftina si sloganurile manipulatoare. MM Stoica, in fata suporterilor, spune jucatorilor Stelei : in genunchi sa moara ma-sa , ca ne omoara astia. Ladislau Boloni spune: „Dar cînd intram pe teren și simţeam admiraţia și ei înșiși se reîmprospătau cu această admiraţie, deveneam egali: noi și suporterii Stelei”

Adrian  •  3 octombrie 2013, 11:19

Domnul Boloni…un exemplu extraordinar de vointa, ambitie si stiinta a fotbalului, in ciuda faptului ca nu a avut talentul unui Marcel Raducanu sau Balaci ! Tot ce a realizat in fotbal, consider ca a realizat numai si numai prin multa munca si repet, prin vointa ! Dar a fost unul din cei mai buni fotbalisti ai Romaniei „ever” !
Acum, sa zicem ca Bourceanu incepe sa semene cu el , dar doar la daruire, efort! Nu o sa aiba niciodata sutul lui Loti si nici pasele lui , insa e bun si Bourceanu (n-as fi crezut ca am sa zic asta acum mai bine de un an!) si daca ar fi putin mai rapid in executii , in asa fel incit sa nu mai piarda mingea si pe urma sa fie nevoit sa faulteze, ar fi …jumatate din Loti 🙂 !

liparonu  •  3 octombrie 2013, 11:22

Salut Catalin,
Ma bucur ca ai scris acel articol imediat dupa meciul cu Chelsea.
toti oamenii care lucreaza la Steaua, incepand de la maseur si terminand cu so-called managerul clubului, ar trebui sa citeasca aceasta poveste minunata si sa realizeze ce sentimente puternice l-au determinat pe Loti sa puna mana pe telefon. mi s-a facut pielea de gaina citind destainuirea acestui Stelist si am naivitatea necesara sa cred ca vor intelege ceva din asta!
PS: un singur lucru nu inteleg, de ce il consideri pe mimmy jump supe rmanager? sunt foarte curios…

Alexandru  •  3 octombrie 2013, 11:25

Paine si circ – asta vrea poporul. Nu aveam paine in anii ’80, dar Boloni si ai lui ne ofereau circ. Acum trebuie sa regretam vremurile alea, nu?

Cătălin Tolontan  •  3 octombrie 2013, 11:31

1, tactic-zone: inteleg ce spui, dar l-am intrebat si boloni nu a dorit un interviu. A fost cerinta lui explicita sa curga totul ca un schimb de idei. Sorry )

10, liparonu: il consider pe mm un manager bun pentru ca a obtinut rezultate in mai multe cluburi, cu antrenori, patroni, relatii si finantari diferite. Asta spune multe despre competenta lui. Rezultatele oricaruia dintre noi pot fi descompuse, anulate si contenstate, dar ele ramin. Asa cum MM incearca, fara succes, sa minimalizeze Steaua 1986, nimeni nu poate minimaliza rezultatele sale. Altele, evident, decit cele din 1986, dar cele mai bune dintre managerii activi.

ionut  •  3 octombrie 2013, 11:36

Ienei si Boloni sunt mereu injurati pentru radacinile maghiare dar prin declaratiile de bun simt care le dau mereu arata ca sunt mai romani decat 90% din tara asta. Adevarul e ca 25 de ani de asa zisa democratie a creat monstrii. La TV apar tot felul de asa zisi cunoscatori care ‘educa’ prostimea. Steaua nu are nici 1% din ce ar trebui sa aiba un club profesionist dar Reghe si MM se bat cu pumnul in piept ca ei sunt cei mai tari si au realizat lucruri marete. Boloni are dreptate cand spune ca Steaua culege ce a semanat. Din cauza comportamentului lor si a preturilor uriase la bilete au reusit sa alunge suporterii de calitate din tribune. Au preferat sa castige putin mai multi bani decat sa aibe un stadion plin.Lumea vine ca la Mall, nu mai e atmosfera incredibila din Ghencea. Prost sa fii sa ai pe mana un club ca Steaua si sa nu reusesti sa ai propriul stadion, sponsori puternici si un plan pe termen lung. Steaua poate fi comparata cu Romania dupa 90. Avem coruptie,prostie,fala,incompetenta,nepotism si lista poate continua. E trist dar sunt de parere ca Steaua ca si Romania nu mai au sanse sa se redreseze.

Steaua86  •  3 octombrie 2013, 12:06

Si, in ciuda reflectiei plina de realism: “ca sportiv esti limitat sa-ti concurezi contemporanii”, nu ma pot abtine sa nu continui comparatia peste timpuri inceputa cu Boloni – Bourceanu. Ce ziceti de Pintilii – Tudorel Stoica, de Georgievski – Dan Petrescu, Cristi Tanase – Hagi (!), Adi Popa – Lacatus, Gardos – Belodedici, Latovlevici – Iovan … Parca incepem sa ne explicam de ce acum vreo 30 de ani jucam cu Cupa campionilor pe masa, iar acum analizam cum putem lua 7 goluri in doua meciuri…

dan  •  3 octombrie 2013, 12:11

Imi amintesc acum de un meci din Ghencea prin 1987 Steaua-Suceava 5-0 la pauza. Boloni a marcat un gol cu calcaiul de la 14-15 m dupa un corner. Ce gol! Ce s-a mai bucurat, parca nu era el. Da, are dreptate in ceea ce spune; bine, Boloni poate sa faca aceasta comparatie in timp, pe el il duce mintea lui analitica. Nu pot sa le ceri asta tuturor. Pe de alta parte, MM este integrat f. bine in societatea in care traim, dupa ce i-a murit un prieten apropiat am crezut ca s-a schimbat, de unde, el este mult prea plin de el si mult prea vanitos. pacat!

Marius  •  3 octombrie 2013, 12:26

Despre MM Stoica , am vazut toti ce este. Un om fara caracter , chiciul demnitatii. Pacat de Reghe pentru ca are un caracter bun dar este slab din punct de vedere psihic si se lasa manipuat de sotia lui Prodanca , o femeie fara scrupule si bunatate , plina de minciuna si parsivitate ce se hraneste cu scandal si promiscuitate.

Ciuenlai  •  3 octombrie 2013, 12:31

Foarte frumos scris. Toata stima pentru Boloni. Un gentleman adevarat dar si un sufletist. Recunosc ca am fost impresionat cand m-am vazut citat desi erau randuri scrise la amaraciune dupa seara de marti. Am vazut ca raspunzi cuiva la intrebarea referitoare la managerul MM si ca ii apreciezi rezultatele. Sunt si nu sunt de acord. Rezultatele managerului se vad intr-un context mai larg. Depind de ceea ce stie si poate sa faca antrenorul si, in Romania, si de patron. Dar sa zicem ca sunt de acord. Dincolo de rezultate insa, un manager are atributii clare care nu au legatura cu PR-ul. Comportamentul lui MM din ultima vreme a fost clar descalificant pentru el dpdv profesional. Pur si simplu nu se face asa ceva. Ai in spate un club cu rezultate unice in fotbalul romanesc. Nu-ti bati joc de fostele glorii. Unii le ridica statui noi ii tavalim in mocirla?
ce exemplu dai pentru actualii si viitorii jucatori? Si ei vor vi balacariti si desconsiderati daca vor avea rezultate? E dureros si descalificant. Au ajuns suporterii sa te traga de urechi? Ar fi cazul ca Argaseala sau chiar Gigi sa-l puna la punct. Indiferent de rezultate nu tragi clubul intr-o polemica penibila sifonandu-i imaginea. Eu inteleg ca banii pe Chiriches si Raul plus cei de la UEFA sunt necesari pentru supravietuirea clubului dar totusi, apropo de rezultate, campania de achizitii din vara/toamna a fost total neprofesionista. O peticeala penibila. Frica de lipsa atacantilor a lasat descoperita echipa mai ales la mijloc unde s-a si pierdut meciul cu Shalke si Chelsea.

ag  •  3 octombrie 2013, 12:36

suporteri ati avut dupa semifinala cu anderlecht din 86 ,la acel meci stadionul inca era pplin cu militari..mai lasati-ne cu dragostea voastra ..ati simtit dragostea PCR ului si Armatei poate..

Tostao  •  3 octombrie 2013, 12:53

subscriu celor afirmate de ciuenlai si silviuc cu mentiunea ca nu voi lasa dragostea mea,Steaua,pentru doi tembeli care cred ca Steaua inseamna.. ei!!!….o sa ajungem sa dorim plecarea lui Reghecampf (pe a lui Stoica o visez de mult) doar ca sa scapam de mizeria adusa odata cu nevasta lui…nu neg lucrurile bune facute de antrenor,dar ma „omoara” aroganta si nesimtirea lui si,nu in ultimul rand,suficienta menifeststa tot mai des de el!…acum ca am scapat de cioban,macar pt o vreme,sunt doi,ba chiar trei(prodanca)care il inlocuiesc cu brio in proliferarea de jigniri,injurii,ofense!!!…am ajuns sa ma uit cu greatza si la Reghe,ma jigneste aroganta lui…pe Stoica nici macar nu vreau sa_l vad/aud…tind sa cred ca suntem blestemati,desi….

Geox  •  3 octombrie 2013, 13:19

Domnul Boloni simte cel mai bine ce inseamna sa iei bataie cu 4 – 0 acasa deoarece a patit-o si dansul in ultima etapa in Qatar…

Otomanu  •  3 octombrie 2013, 13:32

Si acuma mesajul meu pentru Boloni: ce ati facut bre dumneata, Hagi, Stoica, Iordanescu, Ienei si ceilalti cand Becali a preluat acest club prin forta? Ce au facut Dumitrescu, Hagi, Lacatus care s-au (si ne-au) umilit teribil cand au acceptat sa se joace de-a antrenorul sub cizma oierului??

Meme Stoica zis carton este si creatia voastra, nu numai a presei, pentru ca -prin tacerea vinovata si prin uitatul in alta parte cand intra cu bocancii peste demnitatea si identitatea generatiei voastre (la figurat) sau peste suporteri (la propriu)- si voi l-ati facut posibil.

ciobanu’ mioritic  •  3 octombrie 2013, 13:37

Trecand peste iubire si melancolie,
sa ”auda” si Reghe:
-1. OMULE, abandoneaza ideile cu Tatu,
-2. NU te mai lua dupa STOICA.
-Este un „manager” duplicitar, lingau, care reuseste sa isi pastreze postul. Intrucat restul, fac fotbalistii. Care pusi sub presiune, nu MAI nimeresc pasele catre colegi. Sigur, in Liga Mitica, merge.
US-25, poate fi si 26, 27 – dar, tot un drac ! … afara CHIX.

Marian  •  3 octombrie 2013, 14:05

Plictisitor si manipulator ca de obicei. Amintiri din copilarie, tinerete etc poate storci o lacrima in coltul ochiului de la un fan melancolic. Pusca si cureaua lata cenzura de alta data.

dac.impielitzat  •  3 octombrie 2013, 14:38

comentarii foarte pertinente si in articol si de la oamenii citati.
sa speram ca ii vine lui Reghe mintea la cap. de la el mai am speranta. de la la mm nici cat negru sub unghie.
omul se poate schimba. cred si am vazut asta. insa are nevoie fie de o drama foarte puternica in viata lui, fie sa fie un om cu o putere fantastica.

dansty  •  3 octombrie 2013, 14:52

Lipsa crasă de educație de care dă dovadă MM-ul nu poate fi ștearsă de toate rezultatele și de toate cunoștințele despre fotbal pe care le are sau se laudă că le are.Aceasta e părerea mea!

Adi  •  3 octombrie 2013, 14:58

M-a emotionat Loti. Iubim generatia aceea cum nici o generatie nu va mai fi iubita, simplu, pentru ca nu se mai poate, indiferent cum vor juca sau ce vor face. Nimic nu se poate compara cu Steaua 85-90.

Marc  •  3 octombrie 2013, 15:11

Dezamagirile sunt pe masura a ceea ce de dorim/propunem. Atata timp cat obiectivele sunt nerealiste, e normal sa simtim si gustul amar al infrangerilor altfel. In anii 80 asteptarile erau mici si doar visele ne lasau sa speram la mai mult.
Nimeni nu le-ar fi luat capul daca ar fi avut un drob de modestie in declartii. Iar toata atitudinea sfidatoare pe care o au in ultima perioada, a transferat frustarea suporterilor asupra lor.
In oricare alte conditii, lumea ar fi fost indulgenta.

sdl07  •  3 octombrie 2013, 15:50

Loti e fantastic ca de obicei. Ma bucur pentru ce a spus, e adevarat, imi aduc aminte de emulatia si emotia care inconjura templul cand jucau ei. Si, mai departe, celelalte doua ECHIPE pe care le vom iubi mereu… Steaua anilor 93-97 si cea din 2006. Tragic este ca de prin 2000, Steaua a inceput sa piarda din suporterii adevarati, din suporterii care ii faceau pe cei de la Villareal sa se intrebe ce se intampla pe stadion de tremura vestiarul cu ei…Si se pierd in continuare din cauza ciobanului, a lui Smarandescu( atunci cand a ajuns ‘sef de galerie’ au renuntat muuulti oameni sa mai mearga pe stadion), a lui meme si a arogantei lui reghe. Am inceput sa ma satur si de el. Par ca nu stiu si nu vor altceva decat sa creeze conflicte. Sunt infatuati, aroganti, inculti, si vor statui cand merita suturi in dos…Macar Fiara pe care nu o considerati niciunul antrenor i-a dat 3 goluri unui Lyon stelar…Reghe a luat 3 de la o echipa banala, mediocra si care nu o sa treaca de optimi in liga nici daca joaca cu Zenit
Subscriu la ce spune Otomanu’. CORECT SI DREPT. Ce ati facut atunci cu totii? Si de ce ati permis sa se ajunga aici?! Cat despre meme, Catalin, cred ca te inseala amarnic perversitatea si viclenia tipic balcanic-cocalareasca a lui. Rezultate au avut antrenorii, nu mm. Rezultate au fost DOAR cand a axistat un ANTRENOR, adica Oli, Piti, Zenga, SuperDan, sau miezul de Reghe. mimi nu a facut NIMIC in afara de polemica, scandal, japca si bataie. E o mizerie de om. Sper, pentru binele tuturor sa ajunga dupa gigi. Sa-si faca echipa la Jilava (au si lider de galerie acolo).
Pacat

marian  •  3 octombrie 2013, 17:01

dle. tolontan, va rog sa operati o corectura in text „intr-un fel MI-E jena”. imi cer scuze, sunt sigur ca este vorba doar de o usoara neatentie. in rest, ce sa spun .. poate sunt sau poate nu sunt de acord cu loti boloni, dar de un lucru sunt absolut sigur: e o mare diferenta intre boloni si t. stoica … asa era si pe teren dar si mai mult se vede asta acum. a bon entendeur …

Cătălin Tolontan  •  3 octombrie 2013, 17:28

29, marian: am corectat, imi cer scuze si multumesc!

17 Nentori Tirana  •  3 octombrie 2013, 19:34

Da stimabile, Bölöndi, ocupati cu incalzirea nu vedeati ca va admirau si adversarii.
Era bun tefefonul asta inainte de meci, motivarea potrivita.

Dupa meci se inscrie in nota de superioritate si batjocura pentru performantele actuale.
Vezi cele 10 titluri batjocoritoare in Gazeta.
O fi lupa prezentului murdara, dar si distanta destorsioneaza si provoaca nostalgii.
Va lipsec flegmele si sticlele in cap din Giulesti, suporterii drogati si platiti de interesati, va lipseste Romania. Ce ati facut pentru Steaua si fotbalul romanesc dupa ce ati avut onoarea de a juca la Steaua? Cred ca doar Hagi baga banii lui si are programe. De sfaturi de la oameni care se considera superiori unor ciobani nu avem nevoie.

Sa presupunem prin absurd ca ati fi preluat Steaua in locul lui Reghe, ati fi cistigat titlul si supercupa in mod categoric, ati fi trecut de trei ! tururi si ati fi in CL. Apare apoi un Lupescu, de la UEFA, care credeam in prostia mea ca e bun in locul lui Nasu, spunind ca Steaua nu are ce cauta in CL! Apare pina si un Lacatus care vorbeste de tactica, un Rachita, care probabil nici nu stiti cine este si tot felul de ciumpalaci care se bucura de acest 0:4. Mama Lupului cade beata linga pacanele si Lupul ameteste, nu stie ca Steaua si-a cistigat greu dar clar dreptul de a evolua in CL! Cu cine a jucat Steaua si cit de perfect a jucat adversarul? De la acel 1:0 cu campioana CL, Steaua a pierdut 4 jucatori de baza si nu s-a putut intari. N-am auzit sa fi avut atunci un sfat, bani de dat nici atita, am auzit doar de la marele Bölöndi ca Stelei i s-a intimplat ceva bun cu arestarea finantatorului pe motiv ca a fost furat si injura ca un cioban, ca poate altul va prelua Steaua. Stiti cine? Cine e cult, nu injura si merita?

In ameteala nostalgiei uitati ca Steaua voastra a luat si ea 2:0 cu Nimeni in Ungaria, a luat si un 0:4 de nici n-a existat pe teren. Steaua voastra putea lua chiar pe cine nu voia, ex. Geolgau, Gica P., chiar si Hagi a fost putin convins. La fel Dinamo, in 86 Luce i-a adus pe Balaci, Camataru,Lupu, …, de fapt toata „Nationala“ iar echipa lui, cu UEFA-Lupescu, a reusit performanta istorica cu frizerii de linga Tirana. Azi Steaua nu mai poate lua pe nimeni. Or fi fost pe vremuri suporterii nostrii cenusii, dar nu-i platea nimeni sa strige ceva, nu erau drogati, nu se gindeau sa conteste armata, managerul ori pe Valentin, iar coloneii se multumeau cu o ciorba si friptura la popota. Azi e altfel. Vor si Sigla in ciorba. Steaua a platit pentru Ghencea de 10 ori cit Dinamo si Rapid la un loc, Steaua este singura echipa care nu este sustinuta de Stat, Primarii si Politicieni. Azi se stie ca patronul Astrei, cel mai sarac roman, a primit numai energie in valoare de 60 milioane de EUR cadou. Azi se stie ca nu avem tineret, baze corespunzatoare si WC uri in scoli iar primarii si politicienii finanteaza aducerea de posirca din Portugalia si Africa, dar se asteapta ca Steaua sa faca Nationala.

Inca odata. Chelsea a fost campioana Europei cind a luar 1:0 si a cistigat greu la Londra, a cistigat apoi EL, s-a putut intari si a jucat perfect la Bucuresti. Cine ii rezista? Apoi, Bölöndi antrenor prin absurd, caci renunta la civilizatie si bani ca sa antreneze Steaua, este facut varza de toti jurnalistii si „prietenii“. Ce face atunci Bölöndi? Telefoneaza? Vorbeste de civilizatia suporterilor?

Eu cred ca Steaua va avea 9 puncte pina cind va juca din nou la Londra. Atunci mai vorbim.
Pina atunci nu trebuie sa mai „ajutati“! S-au terminat cumva arabii?

PS cred ca Reghe greseste ascunzind Steaua de suporteri, fosti fotbalisti si ziaristi. E greu ca in locul lor sa vezi tot felul de Potai, Juveti si Ciumlalaci la hotel, tot felul de indivizi ocupati cu fumatul, doar stelisti olandezi drogati, un Ducadam doar purtator de freza ca si doamnele invitate, Marcel Raducanu ocupat cu un cirnat la nici 20 km distanta, un reporter care se face ca stie ceva de echipa, ca e hotarita sa cistige, dar nu stie nici in ce localitate se afla.
Cred ca si MM greseste. Nu intereseaza pe nimeni daca are dreptate. El trebuie sa evite discutii si sa aiba grije de echipa si suporteri.
Dar cred ca si Gloriile steliste gresesc vorbind dupa meci si nu inainte. Toti se simt superiori lui George Becali dar nu ajuta cu nimic. G. P. Vrea doar scunul Nasului, altii il pindesc pe Corleone, pina si Pruneeea, Steleeea, Andone, Rednic, Raducioiu, Balaci, Camataru, toti din echipa care a realizat in 86 performanta cu frizerii si ospatarii de linga Tirana, toti vorbesc si vor un ciolan de ros.
Se trezeste din nou AISS, Tudorel Stoica, pina si Lacatus vorbeste de lipsa de tactica in jocul Stelei.
Se trezeste vorbind neintrebat si Lucescu. Poate Lacatus ori Juniorul ar fi buni in locul lui Rege?
Se trezeste vorbind neintrebat, vrind sa „ajute“ si Bölöndi. Ce i-ar place lui mai mult, FRF ori Liga?
Succes la arabi ori pe unde va mai poarta dragostea de „fotbal“!

…si opinia mea!  •  3 octombrie 2013, 19:38

Catalin, un articol in nota celor mai multe scrise de tine. Adica unul f. bun. Cu un plus de excelenta chiar. Dar imi permit sa am o oponie diferita, sub aspectul unui singur punct. Cel care priveste competenta lui MM. Desigur, MM este un „manager” bun. Dar nu cel mai bun dintre contemporani, fie si daca ma limitez doar la latura obiectiva a profesiei (exceptând-o pe cea subiectiva, a carei caracteristica ar privi personalitatea/anvergura persoanei, caracterul, etc.). Poate doar cel mai vocal, cel mai strateg si oportunist dintre ei, in sensul in care a cantarit mereu ofertele si a decis sa le aleaga doar pe acelea care ii asigurau performante si avantaje, in realitate, chiar si independent de capacitatile si calificarile sale manageriale. In toate cazurile a procedat astfel, fara exceptie, lipindu-se de proiecte care angrenau mereu antrenori cu potenta profi. In atare imprejurari, este f greu sa cantaresti (in procente certe) aportul personal al celor angrenati in respectivele proiecte: antrenori, patroni sau „managerul” MM. Personal as aseza de fiecare data in capul topului meritelor – antrenorul (fie ca a fost vorba de Protasov, Zenga, Dan Petrescu sau Reghe). Ergo, dpdv personal, antrenorii (si nu de fiecare data adusi de catre MM, ba dimpotriva, fie gasiti in proiect fie „impusi”) au fost cei care au asigurat succesele obtinute. Ei au fost actorii principali ai succeselor in cauza, de care a depins indisolubil si inaltarea cotei lui MM (repet, antrenori fata de a caror angajare nu MM are meritul sau nu pe cel principal). Asadar, calific „competentele” lui MM ca fiind mai degraba atribute ale unei inteligente native, materializate prin strategie si oportunism, decat valente clasice si standard in meseria de manager. De altminteri, MM nici macar nu are atributii veritabile de manager de club sportiv (care sa implice tripleta de competenta: administrativ-organizatorica, economica si sportiva), fiind mai degraba o combinatie intre un director sportiv si purtator de cuvant/reprezentant de imagine. Pe de alta parte, daca analizam competenţele manageriale (atat cat are MM, indubitabil restrictive) din perspectiva rezultatelor sportive si economice, dincolo de orice dubiu ca Iuliu Muresan, ca manager-conducator al entitatii in cauza, este in capul listei (CFR Cluj fiind clubul cu cele mai bune rezultate sportive si economice pe plan national si international, istorice chiar raportat la un interval scurt de timp, sub managementul lui Muresan). Dar asta e opinia mea. Oricum, nu ma cramponez in ea, astfel incat sa nu pot preciza inca o data „calibrul” articolului in speta. Nici nu consider ca e cazul sa te felicit pt. realizarea articolului, intrucat, repet, acesta nu e altceva decat o constanta a valorii tale narativo-jurnalistice. Ne mai auzim!

marin  •  3 octombrie 2013, 19:43

Ca si romani, nu ne dezmintem: intotdeauna lovim pe cel cazut si ne credem viteji. Ca jurnalisti sportivi, ne manifestam partinic, fara sa analizam sau sa consultam istoria. Daca vorbim de investitii la Steaua, uitam ca echipa actuala a fost formata urmare unor investitii in anii anteriori, facute de un singur om, care era huiduit si injurat de „suporterii” care acum sunt mandri de echipa lor. Rusine. Ar trebui sa luati exemplul suporterilor rapidisti, clujeni (U Cluj), petrolisti, care si-au sustinut echipa si in perioadele mai grele, mult mai grele decat cele prin care Steaua a trecut. In huiduielile fanilor, Steaua a fost prezenta in Europa, a adus puncte de pe urma carora echipe de mercenari au profitat. Ce este cel mai dureros pentru aceasta echipa a Stelei este ca suporterii se lasa manipulati de jurnalisti si foste glorii care se afla in razboi cu actuala conducere. Cate foste glorii ale Stelei au avut succes atunci cand au antrenat echipa? Intotdeauna de pe margine se vede mai bine. Iordanescu, marele antrenor, atunci cand a fost la Rapid a rupt gura targului (daca nu a avut o generatie de aur, nu a fost in stare sa faca o echipa). Mai este o chestie: judecam echipele romanesti in Europa de parca ele ar fi printre cele mai valoroase, uitand ca de fapt suntem la un nivel la care putem doar sa facem unele surprize, rare, in fata marilor echipe europene. Ne iluzionam, de facem sperante desarte, iar apoi de judecam cu asprime, fara sa vedem ca, in realitate, nu prea avem sanse in fata marilor puteri fotbalistice. Jurnalistii sportivi (oare pe ei de ce nu-i comparam cu jurnalistii straini?) sunt un factor de destabilizare a miscarii fotbalistice, deoarece cauta numai scandaluri (de fapt le provoaca) si critica dusmanos esecurile. Ei se cred detinatorii adevarului absolut, opiniile lor nu pot fi contrazise, etichetele puse sunt definitive, iar manipularile si instigarile suporterilor sunt scopul suprem (dupa care deplang actiunile violente ale acestora – vezi cazurile cu suporterii rapidisti, despre care se spune ca formeaza cea mai frumoasa galerie, iar apoi sunt mustrati parinteste ca scuipa si arunca cu diverse obiecte de la tribuna oficiala).

cabrera  •  3 octombrie 2013, 20:22

Cel mai mult va iubeau militarii in termen care de regula umpleau cel putin juma’ din peluza.Cu ei la stadion era alta viata!Si cu Arsenal,si cu Ajax,si cu Chelsea…

Gabi G  •  3 octombrie 2013, 20:52

Excelent si foarte util in mod egoist sa stiu cit a contat pentru jucatori faptul ca noi eram in tribuna atunci, inclusiv la meciul ‘nuclear’ cum l-a numit atiti de bine Tolo cu Anderlecht-16 Aprilie 1986, am fost acolo, la peluza de sub tabela, imbratisindu-ma cu necunoscuti la golurile lui Piti, Balint si iar Piti la cealalta poarta… Ah, ce timpuri, atirnind pe scara tramvaiului 41 in drum spre meci, cu seminte, cu tot-tacimu’….

brad pitt  •  3 octombrie 2013, 20:58

un articol foarte bun, dar nu inteleg de ce il consideri ‘un manager bun’?? pe principiul tau soferul de autocar de la Urziceni e unul dintre cei mai buni soferi. ce jucatori a adus – carlos, tatu…numai distrusi sau ma rog buni la comisioane? ca tot e la moda – cel mai bun manager e un distrus! bine zis „culegi ce cultivi”, practic ce poti culege dupa manele, cocalari, impresari-centura.. cum spunea cineva pacat ca nu realizeaza de impactul si de imaginea care ar putea avea de pe urma unui club ca steaua, insa aici iti trebuie manager nu carton… pe de alta parte voi i-ati creat si mai mult – ii apreciati ca fiind buni.

blogsferatu  •  3 octombrie 2013, 22:36

Lasa-ti Steaua in pace!!!Inca este euforica dupa victoriile cu Sageata si Avantul Barsana.Infrangerile cu Schalke si Chelsea-niste fleacuri!Urmeaza alte meciuri memorabile in compania Chiajnei si Coronei.Reghe cel mai tare tactician all-time-cel care a reusit sa califice Steaua prin 3 egaluri in 4 meciuri in Champions League in compania unor echipe foarte tari ale Europei (Tbilisi si Warszawa).Adios Titi, Olaroiu, Lacatus….sau Iordanescu…

Radu Niciporuc  •  4 octombrie 2013, 5:09

Ce oribil acest MM! Caz patologic! Treptat i-a mestecat lui Reghe toata modestia cu care venise. Acum e doar un balon spart in care MM mai sufla, disperat, fara sa-si dea seama ca tot ce obtine e un sentiment lamentabil de pârț!

marian0904  •  4 octombrie 2013, 5:51

Prea multe chestii pe langa subiect. Loti are dreptate. Steaua, pentru fanii ei (putini) de-atunci, a fost o dovada a faptului ca, inca, mai puteam face ceva intradevar memorabil. Ca unii o iau la-ntors . . . Ii bantuie Barbulescu care a pupat cupa inainte de ceremonie sau Duckadam (sarut mainile). Dar ce nu-mi place este faptul ca „fostele glorii” au devenit un cor de bocitoare. Tata, viata-i viata! Steaua e a oierului, cat o putea s-o duca. Daca ar fi altul mai tare ar lua-o, dar sunt unii care tot spera s-o ia gratis, numai asa, ca sunt pe bune cu Iordanescu. Nici mie nu-mi place ca Becali are Steaua, dar rezultatele arata ca nu gradul de educatie conteaza. Va pute MM? Si ce daca! Omul face ce poate sa mentina o atmosfera de lupta in echipa, chiar in absenta sefului, ocupat sa pavoazeze peretele cu trofee al carmaciului de barci (actualmente calator cu elicopterul). Inchipuieste-ti o Steaua condusa de unul ca si Cornel Dinu. Pe vremuri ucidea pt dinamo. Acum nu-l intereseaza decat sa numere banii. Un cioclu.

Ramon  •  4 octombrie 2013, 8:38

Românul a fost obișnuit să miorlăie, nu-i place una, unul, își dă cu părerea, jignește, țipă. Este un drept democratic, dar ce rost are ? Presa ațâță pentru un rating de proastă calitate, unde omul binecrescut nu are ce căuta. Fotbalul nu este jucat de lorzi, pretențiile de bun simț nu prea au ce căuta, dacă diriguitorii fotbalului ar fi mironosițe fotbalul ar fi și mai anost, rezultatele de doamne ajută sunt tot mai rare. Ieșirile nervoase sunt dovezile patimii cu care cei care conduc tratează fenomenul. Și iată că își dă cu părerea și Boloni. Că nu mai activează demult în țara asta, e dreptul dânsului, dar să vorbească de Steaua, unde a venit la o vârstî înaintată și a plecat după 5 ani nu prea e cazul să o facă. Steaua a avut mult mai mulți jucători emblematici decât a fost Boloni pentru ei. Loti și-a făcut veacul pe la ASA și nu el a fost cel mai adulat în Ghencea.

Raducu  •  4 octombrie 2013, 9:42

O mare placere sa auzim de la Loti Boloni. Ce vremuri am trait atunci Doamne.
Cand spuneai Stoica si Boloni, era deja o jumatate de echipa. Acest cuplu a fost cel mai stralucitor mijloc din toate timpurile, felul cum se completau reciproc, iubirea si devotamentul lor pentru fotbal, echipa si public. In ce forma se afla acesti atleti si acum!
Multumim Loti pentru mintea ta mereu limpede. Cu doar jumatate din profesionalismul tau, un jucator in ziua de azi ar fi de 25 de milioane de euro. Din pacate, acesta nu exista! As vrea sa va intalnesc undeva si sa va multumesc personal pentru bucuriile pe care ni le-ati facut cand eram copii.
Aveti dreptate, a fost mare lucru ce ati facut pentru noi.

Suporter  •  4 octombrie 2013, 9:56

Haideti sa nu aruncam cu pietrele cele mai mari !

Steaua arata bine datorita antrenorului, jucatorilor, dar si datorita lui Meme si lui Becali (pe care nu-l suport). Vrem nu vrem, oamenii de acolo muncesc si au reusit sa faca din Steaua o echipa puternica. Trebuie respectati pentru aceasta munca si apreciati.

DAR

Echipa actuala a Stelei trebuie sa inteleaga si sa nu mai reactioneaze prostesc la critici … precum Meme si, chiar si, Reghe (bine ca nu e Becali pe interval). Trebuie sa inteleaga ca aceste critici de la fostele glorii vin din iubire fata de Steaua si nu din alceva. Eu unul as fi nelinistit daca nu ar spune nimic, daca Iordanescu, Ienei, Lacatus, Boloni, Hagi si ceilalti ar tacea atunci Steaua nu ar mai exista. Ei sunt parintii Stelei iar voi, cei de acum, copii ei, iar un pic de educatie nu strica.

dumitru nicolae  •  4 octombrie 2013, 11:09

din pacate steaua a incaput pe mana unor personaje de acelasi nivel infractional cu gigi becali. sa nu uitam ca mm e inculpat in mai multe dosare, reghe a fost cercetat si e suspectat in continuare ca face parte dintr o mafie a pariurilor , deci n avem la ce sa ne asteptam bun de la ei. sunt lipsiti de educatie si-o mai au si pe aliata direct interesata de a risipi banii aia putini pe care patronul e dispus sa-i investeasca. cu asa oameni nu te poti astepta la altceva decat la lipsa de respect, bataie de joc la adresa suporterilor. ce performante a avut reghe pana acum, titlul intr-un campionat de schiopi? nicaieri n-o sa i se recunoasca asta, de ce nu merge unde are zeci de oferte pe milioane de dolari, oare pt ca nu-l cauta nimeni? smecheria si prostia nu tin decat in romania, ia sa-l vedem la o echipa mare sa-i critice pe cei care au facut acea echipa mare , ar fi linsat intr-o secunda. pacat ca am incaput pe mana acestor inculpati si doamne ajuta sa scapam de ei toti.
uniti spre debarcarea lui gigi, mm si reghe+amp.

dan  •  4 octombrie 2013, 14:10

draga tolo,a si avea o mare rugaminte in numele mai multor impatimiti de fobalul adevarat. te rog poate reusesti sa ii anunti pe cei de la digi sport ,sa renunte de al mai adduce sa analizeze -pe banii nostri-pe acest individ pe numele lui m.stoica. o mare,mare rusine pt digi sport.am incercat sa iau legatura telephonic dar nu am reusit.cunoscandu te ca un om de sport cinsit si corect,mi am permis sa ti adresez aceste randuri. succes in activitatea ta. cu stima, dan

vali  •  4 octombrie 2013, 15:18

Eu cred ca mimi incearca sa l imite pe gigi, care stim cu toti ce fel de caracter are.insa nu ar trebui sa uite (mimi)unde se afla gigi acum(datorita caracterului).poate se vor intilni pe acolo la o partida de table (are destule sanse .

kELOO  •  4 octombrie 2013, 22:50

Sunt foarte putini jurnalisti care mai reusesc sa trezeasca, sa incante si deopotriva sa tulbure imaginatia cititorului cu puterea penitei. Te felicit, Catalin! Esti unul dintre ei.

Cătălin Tolontan  •  4 octombrie 2013, 23:25

kELLO: multumesc, eu zic ca sint mai multi, dar ceea ce nu avem, nici noi, jurnalistii, nici voi, cititorii, e timpul. Timpul de a ne vedea unii pe altii. O seara buna!

Comentează