Obreja urmărit penal, dar unde au ajuns banii?!

STIREA ZILEI: DNA îl urmăreşte pe organizatorul Galei Bute. Numai pe el! Gazeta are însă mai multe informaţii.

vineri, 11 octombrie 2013, 9:56

STIREA ZILEI: DNA îl urmăreşte pe organizatorul Galei Bute. Numai pe el! Gazeta are însă mai multe informaţii.

Am aşteptat doi ani şi jumătate. Şi azi consemnam inceperea urmăririi penale pentru corupţie a unuia dintre cei implicaţi  in gala de box finantata din bani europeni: şeful FRB Rudel Obreja.
Dar ancheta jurnalistică nu se opreşte aici. Pentru că avem date surprinzătoare, altele decît cele din versiunea autorităţilor.

O investigație de Mirela Neag, Justin Gafiuc și Cătălin Tolontan

Pe 12 aprilie 2011, Gazeta Sporturilor tipărea primul articol despre finanţarea Galei Bute, sub titlul: “Gală profesionistă cu bani de la statul amator”.

Pînă în 9 iulie 2011, ziua meciului Bute – Mendy de la Romexpo, ziarul a continuat investigaţia în dezaprobarea, ironiile și atacurile lui Rudel Obreja și ale Elenei Udrea, oamenii care si-au asumat legal si public evenimentul.

Ministerul condus de Elena Udrea urma să plătească 2 milioane de euro, din bani europeni, firmei lui Rudel Obreja, “pentru promovarea brandului turistic al României”, conform contactului 232/24.06.2011 încheiat între minister și Europlus Computers SRL.

Firma care a promovat brandul turistic al ţării avea 5 angajaţi, nici unul cu timp integral de lucru! Trei dintre oameni lucrau un timp parţial de 2 ore zilnic, iar doi dintre ei munceau 4 ore pe zi.

Profesiile celor care au promovat brandul de turism al României
– Subinginer electronist
– Inginer electromecanic
– Consilier juridic
– Contabil
– Secretară

Refuz de plată, achităm din buget
Articolele noastre au curs neîncetat în lunile și în anii de după gala de box. Pînă la urmă, ministerul a achitat 1,5 milioane de euro, dar europenii au refuzat decontarea și banii au rămas plătiţi direct din buget.

Astăzi, publicăm decizia DNA de a începe urmărirea penală împotriva lui Rudel Obreja.

„Se dispune începerea urmăririi penale”
Iată cum sună motivaţia procurorilor.

“În dosarul 320/P/2011, se dispune începerea urmă ririi penale privindu-l pe Rudel Obreja pentru faptele prevăzute la Articolul 13, din Legea 78/2000. Prejudiciul imputat se ridică la 2.084.900 de lei”, scrie într-unul dintre documentele emise de procurori.

Obreja a confirmat ieri pentru ziar că i s-a comunicat că e urmărit penal.Dar cazul nu e nici pe departe încheiat.

460.000 de euro consideră DNA că este prejudiciul adus de Rudel Obreja fondurilor publice cu ocazia Galei Bute
1.500.000 de euro consideră DLAF că ar trebui să recupereze Ministerul Turismului în același caz

Muşamalizăm cazurile de corupţie
Ziarul are informaţii suplimentare, dintre care unele contrazic versiunea pe care pare că s-a fixat Parchetul: a unicului vinovat – Rudel Obreja.

Multă vreme, DNA a lăsat presei și anchetatorilor europeni iniţiativa în acest caz.

A fost nevoie să apară, în 2012, raportul dur al DLAF, reprezentanţa departamentului antifraudă european, pentru ca DNA să urnească din nou cercetările în Gala Bute. În raport, DLAF a trimis recomandări penale către DNA!

“Din păcate pentru România, Gala Bute nu era prima ocazie cînd europenii au sesizat că avem tendinţa de a mușamaliza cazurile de corupţie a fondurilor europene”, explică o sursă

„Ancheta DNA a stagnat multă vreme”
În 2011, OLAF a avertizat România că anumite instituţii ale sale, printre care nominalizează DNA, “par să lucreze într-o manieră coordonată pentru a contracara investigaţiile OLAF”. Citatul șocant provine dintr-o scrisoare oficială trimisă României de către OLAF și a fost dezvăluit de jurnalista Oana Stancu.

Chiar și după ce dosarul Bute a fost retrezit formal la viaţă, sursele ziarului susţin că “ancheta DNA a stagnat multă vreme”. De ce? Pentru că, din informaţiile solide ale Gazetei, Gala Bute are toate datele unei serii de operaţiuni din sport despre care am scris acum două zile: “Bani pentru Partid”!

Unde au ajuns banii?
“Dacă vă uitaţi la cazurile care au ajuns în justiţie sau s-au transformat în condamnări, Năstase, Remeș, Avram, Fenechiu, Babiuc, ce au în comun aceste dosare? Banii de buzunar! Cînd apar Banii de Partid, nimeni nu se bagă”, definește o sursă a ziarului cazurile cu “Bani pentru Partid”.

De fapt, ca și în afacerile celor 5 patinoare din plastic și a patinoarului olimpic de la Brașov, marea întrebare a Galei Bute este: unde au ajuns în final banii?

Conform informaţiilor ziarului, nu Rudel Obreja este beneficiarul principal al fondurilor publice cheltuite la Gala Bute

Bani publici la Gala Bute

03

Sponsori la ordin
În afara ministerului condus de Elena Udrea, 10 companii de stat din subordinea ministrului economiei, Ion Ariton, s-au mobilizat ca să sprijine gala. Zeci dintre directorii companiilor sponsor au fost audiaţi de DNA și mai mulţi susţin că vor să recupereze paguba.

Știm. Sînt multe cifre, nume și elemente în această afacere.

Dar în toată lumea așa arată investigaţiile de presă. Plictisitoare și aride, ca un dans obositor al pașilor mărunţi.

Odată cu începerea urmăririi penale, Gala Bute a ajuns, după doi ani și jumătate, într-un punct de răscruce.

Obreja e ironic: „Sînt singurul vinovat”
DNA i-a comunicat acum citeva zile lui Rudel Obreja ca e urmarit penal. De acum, DNA are la dispoziţie varianta simplă de a-l inculpa doar pe Rudel Obreja.

“Nu doresc să dau nici o declaraţie in acest moment, dar doresc să folosesc toate căile legale pentru a identifica modul ilegal prin care documente și informaţii din anchetă apar acum în spaţiul public”, a spus Obreja pentru Gazetă, după ce a aflat că știm că e urmărit penal, singurul lucru pe care l-a confirmat. Ceva interesant a spus mai tirziu.

Puţin mai tîrziu, la Radio Sport Total FM, Obreja a aruncat cîteva fraze care, în maliţia lor, sînt curioase pentru cei care întrevăd subteranele situaţiei: “DNA încearcă să găsească ceva. Sînt singurul vinovat din dosarul Gala Bute!  Eu am manipulat pe toată lumea, eu am făcut ca lucrurile să iasă prost, în opinia lor. Din cîte intuiesc, cred că dosarul va fi trimis în instanţă”.

Dacă e ca pe vremuri, cînd spionii trimiteau mesaje în emisiunile radiofonice, pentru cine a vorbit Obreja, spunînd că știe ce i se pregătește?!

Corect şi greşit
Oricum, două lucruri sînt certe. Obreja are dreptate și Obreja se înșală. Are dreptate cînd spune că dosarul se îndreaptă spre soluţia Ţapului Ispășitor.

Se păcălește atunci cînd spune că DNA încearcă să găsească ceva. DNA a găsit ceva!

DNA are probe. Le vede?
DNA a găsit și Gazeta are informaţii despre ceea ce a găsit. A găsit banii!

Procurorii au la dispoziţie date și mărturii clare care arată că Gala Bute s-a conturat după principiul “Bani de Partid”.

În acest moment, dosarul Bute a devenit un punct nodal al schismelor din DNA!

Unii procurori consideră că el merită aprofundat, luînd în considerare pista politică, în timp ce alţii ezită să urmeze această cale.

„Partidele funcţionează ca Mafia”
“Bani de Partid” înseamnă, conform descrierilor surselor ziarului, “operaţiunile prin care sînt finanţate la negru partidele și unde justiţia nu intră pentru că are undă roșie”.

Așa se explică, susţin informaţiile noastre, tergiversarea dosarului vreme de doi ani chiar și cu marele risc al reproșurilor OLAF! Așa se explică expedierea lui, doar cu Obreja urmărit penal, în acest moment de o tensiune extremă nu doar pentru instituţia DNA, ci și pentru profesia de magistrat.

“Partidele funcţionează ca o organizaţie de tip mafiot. Sună dur, dar așa e. În mod sigur va începe să pună în mișcare mașina manipulării opiniei publice, a justiţiei, care e vulnerabilă, și a celui care va rupe tăcerea”, sună o mărturie a cazului Bute, mărturie aflată în posesia gsp.

Acele scurte perioade de entuziasm
Cerul se deschidea pînă la siluetele ascuţite ale Insulelor Eoliene. Magistratul sicilian urma să-și viziteze mama.

“Uite, lumea face galerie pentru noi!”, își amintește Paolo Borsellino că i-a spus, “într-o scurtă perioadă de entuziasm”, prietenul său, judecătorul Giovanni Falcone, cel care a fost aruncat în aer împreună cu o bucată de autostradă.

“Falcone se referea la confortul pe care sprijinul moral al populaţiei îl dă muncii noastre de magistraţi”, spune Borsellino, el însuși judecator antimafia.

Cînd a ajuns în faţa blocului mamei sale, Paolo Borsellino și-a aprins o ţigară. O mașină cu 100 de kilograme de TNT i-a pulverizat pe el și pe cei 5 colegi din escortă.

«Dar eu sînt optimist. Pentru că văd că, în privința Mafiei, tinerii de azi au un comportament diferit de acea indiferență vinovată pe care noi am avut-o pînă la 40 de ani. Tinerii simt primii parfumul libertății care îi face să refuze compromisul moral al indiferenței și deci al complicității» Paolo Borsellino

Hai, DNA, alegeţi!
“Mafia concurează statul din interiorul lui”, îi plăcea lui Borsellino să le amintească magistraţilor.

Să nu mai complicăm lucrurile că oricum articolul are un aer baroc de ne doare capul!

Calea sigură sau calea complicată, ce alegeţi? Proptelele politicii sau confortul dat de sprijinul moral al oamenilor? Oricum, faptele si probele au ales deja si nu mai pot fi rasucite. Mafie sau stat?

Amîndouă nu se poate.

 

Comentarii (60)Adaugă comentariu

sly  •  14 octombrie 2013, 20:07

Aceasta afacere miroase a „Ridzi” atit in ceea ce priveste banii, cit si in ceea ce priveste desfasurarea in justitie.Din pacate pentru noi prostimea.Citi ani au trecut de cind ati scos la iveala „smenul Ridzi”?Care este stadiul dosarului?
Partidul sau serviciile sint in spatele acestor smenuri si prostimea nu trebuie sa aiba acces la aceste informatii si va fi foarte greu sa schimbam acestea.Cautati un editorial al lui CTP in care descria lupta intre cei din partid si cei din seecuritate.
Pina la urma prostimea pierde indiferent cine face jocurile:partidul sau serviciile.

Un provincial  •  14 octombrie 2013, 20:27

Cum mama naibii este anchetat numai arogantul asta de obreja cand coordonatoarea megahotiei ( si nu e singura hotie ! ) a fost blonda din plescoi ?!? Astia ne cred chiar atat de tampiti ?!? Parca o aud pe blonda cand se plangea pe la tv-uri ca are datorii de milioane la banca si ca , din cauza acestora, nu poate dormi noaptea …….. !!! DOAMNEEEEEE, iar astia din dna si „justitie”, o fac scapata !!!Bineinteles la ordinele crucisatorului . Auzi, cica, „justitie independenta” !!! Ha, ha, ha, ha !!!

Un provincial  •  14 octombrie 2013, 20:33

A, uitasem sa spun ca , la cateva zile dupa ce a declarat ca are datorii de milioane in banci si ca nu mai poate dormi de „grija”, a achitat toata suma , bine merci, fara sa o intrebe cineva : de unde atata banet???!!!???

macarena  •  14 octombrie 2013, 23:47

DNA chiar ne crede pe toti prosti! Chiar pot termina dosarul Gala Bute-Udrea mazilind un singur hot? Chiar a reusit acest mafiot sa insele de unul singur fix ministerul condus de eminenta blonda de la Cotroceni? De ce nu mai iese Udrea in public sa spuna acum ce contract minunat si ce succes a avut gala Bute? Ce audienta nemaiintilnita a facut meciul Bute? La nici 24 de ore de la gala a iesit in public si a anunta o audienta record? Ce minciuna sfruntata! Ce om de nimic care a avut cel mai mare buget pe mana? Brabo Basescule! Cum sa o scoata DNA pe Udrea vinovata si sa-l faca pe Basescu de rahat pentru ca a sustinut-o mereu?

vizadeamerica  •  15 octombrie 2013, 0:40

Sunt un cititor fidel al tau si printre putinii jurnalisti romani pe care-i urmaresc si mereu m-au fascinat investigatiile cu iz politic ale gazetei deoarece sunt facute de un ziar de sport. Iar aceasta, cu gala Bute-Udrea, este una foarte interesanta. Eu nu o sa fiu unul dintre cei care te anunta ca nu te va mai citi pentru ca nu stiu ce metafora sau ce scenariu inchipuit l-a deranjat, ci te voi anunta ca nu ma voi numara printre fanii tai daca nu vad ancheta dusa pana la capat. Ne-am inteles?
Bravo Tolo & echipa

marian  •  15 octombrie 2013, 8:32

Eu nu cred ca protejata de la Cotroceni o s pateasca ceva desi e evidenta participarea ei la hotia intitulata Gala Bute Campion pentru Romania. Numai pentru simplul fapt ca a girat acest jaf, desi a fost avertizata de presa ca nu e in regula. Practic, ea a pagubit statul de 1,5 milioane de euro.
Succes

Aristotel  •  16 octombrie 2013, 5:48

La cei 1.930.000 euro, trebuie sa se adauge si banii incasati pe bilete… si n-au fost putini ! Am auzit ca s-a furat si ringul ! Eu zic ca daca Rudel e luat serios la intrebari, poate sa spuna unde au ajuns banii ! Rudel stie multe ! Daca a fost baiat destept si si-a notat totul, e bine, iar daca nu, pe el cade magareata !

Tot noi…  •  31 decembrie 2013, 20:43

In fine…

Degeaba investigati, degeaba cade un cap… adevarul il „gasim” peste cel putin 10 ani, ca asta e regula de baza la noi.
Asa ca… ce tine Mafia in pumn, e in spatele usii inchise… ce cade printre degete se cheama „Obreja”, „Nastase”, „Becali” – pioni si atat…
… regina, unde-i?
De la cazul vamilor, tot se cauta regina. Cand s-o descopere, a aparut brusc psd-ul la putere… o schimbare a liniilor;
Ca la hochei… ca tot vorbim de sport.

PS: hai pa…

TOP ştiri şi ziare online – Cătălin Tolontan: Udrea în arest. Cum crapă sistemul de la un pumn  •  25 februarie 2015, 18:57

[…] 11 octombrie 2013, ziarul publică articolul ”Obreja urmărit penal, dar unde au ajuns banii?”. Se găsise un singur țap ispășitor și nici un […]

Practic, clasa politică își finanța autoreproducerea din bani furați de la cetățeni. Iar acum ni se spune că nu-i așa de grav, că toți o făceau. Dacă e general, n-o fi penal? | Revista ARMONIA – Saltmin Media  •  25 februarie 2015, 20:59

[…] 11 octombrie 2013, ziarul publică articolul ”Obreja urmărit penal, dar unde au ajuns banii?”. Se găsise un singur țap ispășitor și nici un […]

Comentează