De azi, înscrieri la „Unde-s banii din Gala Bute?”. O declarație de avere și ceva tare în ziarul de mîine!

Colegii de la marketingul Gazetei, care au avut ideea jocului social prin care să oferim indicii cititorilor, au conceput mecanismul și modul de pe gsp.ro unde vă putețin înscrie. Ideea e ca, împreună, ziariști și public, să ajutăm DNA să descopere unde-s banii din Gala Bute. Unele probe s-or fi rătăcit, altele nici nu le-au găsit, să punem umărul să ajutăm justiția 🙂

marți, 22 octombrie 2013, 11:30

Colegii de la marketingul Gazetei, care au avut ideea jocului social prin care să oferim indicii cititorilor, au conceput mecanismul și modul de pe gsp.ro unde vă putețin înscrie. Ideea e ca, împreună, ziariști și public, să ajutăm DNA să descopere unde-s banii din Gala Bute. Unele probe s-or fi rătăcit, altele nici nu le-au găsit, să punem umărul să ajutăm justiția 🙂

După doi ani de investigație îngreunată de presiuni politice și de nervozitatea crescîndă a unui sistem de sifonat bani publici pe care o să-l expunem printr-un efort comun e timpul ca să ne apropiem de adevărații autori și beneficiari!

Jocul va avea loc duminică, în București. Jocul va presupune să parcurgeți un traseu pe care vom presăra indicii pe care le avem despre culisele Galei Bute. Va fi amuzant și vor fi premii importante! Dar cea mai meseriașă recompensă e că o să-i scoatem la lumină pe ei și, mai ales, mecanismul lor! Pe parcursul traseului, puteți folosi orice mijloace de transport, telefoane mobile sau GPS-uri. Detaliile jocului și înscrierile se fac aici.

Între timp, bîlbîielile și nervozitatea autorităților crește. În loc să răspundă întrebării esențiale, ”De ce un om care e pomenit în Raportul DLAF ca funcționar care a prefabricat documentele Galei Bute e angajat la Ministerul Transporturilor ca să vegheze corectitudinea cheltuielii fondurilor Europene?”, MT comite același gen de diversiune a oricărui guvern.

Trimite un drept la replică nu nouă, ci altcuiva. Amuzant e că se invocă faptul că publicul ne-ar fi păcălit. Deloc! De fapt, încercarea de a o scoate pe Ramona Mănescu e genul de contrainvestigație care confirmă că sîntem pe drumul cel bun 🙂

Și, dacă tot mergem pe acest drum, haideți să vedem ceva, extrem de rapid. Iată declarația de avere a lui Carmen Moraru de pe siteul Ministerului Transporturilor! Jocul continuă. După cum puteți citi, fosta directoare și om de încredere a Elenei Udrea deține, împreună cu soțul, Liviu Moraru, fost consilier local al PNL, 3 terenuri, 3 imobile și acțiuni de 100% și 90% la două companii: Activ Soft Box SRL și IM Paramedia SRL.

Potrivit declarației întocmite pe 22 mai 2013, Carmen Moraru are la bănci, în lei și în euro, depozite care depășesc 150.000 de euro. În plus, a mai avut alți aproximativ 35.000 de euro, cu care a împrumutat o companie: Ecofix SRL. Toți banii sînt obținuți în perioada 2009-2012, atunci cînd și-a cumpărat și casa din București, cu un credit pe care însă, rezultă din declarație, l-au achitat.

Venitul lui Carmen Moraru din salariu la ministerul Elenei Udrea în 2012 a fost de aproximativ 1.700 de euro pe lună. Tot în 2012, soțul a obținut din salariu 200 de euro pe lună și un rest de 7.000 de euro, indemnizație de performanță din anul 2008 (!!!) de cînd era director la Monitorul Oficial.

Veniturile anuale ale familiei se completează cu venituri din chirie (12.000 de euro), dividende (15.000 de euro) și dobînzi bancare (7.000 de euro). Dacă cineva face o socoteală simplă rezultă o sumedenie de semne de întrebare.

Dar nu asta vom publica mîine, ci ceva mult mai tare! Ceva despre care DNA nu a știut nimic și nu știe nici acum, un document pe care îl vom dezvălui și care vorbește despre rețeaua incredibilă de bani țesută la Gala Bute. În ziarul de mîine!

 

Declaratie de avere

Comentarii (24)Adaugă comentariu

claudia  •  22 octombrie 2013, 12:50

Pai dara sa ne inscriem! Sa dam o mana de ajutor, zic 🙂

Blogul TNR | Joacă-te de-a DNA  •  22 octombrie 2013, 13:52

[…] la Tolo pe blog. Înscrieri se fac […]

uzfv  •  22 octombrie 2013, 14:19

tolontan mai bine te ocupi cumva sa ne putem inscrie la cautarea celor 2,5 miliarde disparute la construirea aeroportului de la berlin sau la descoperirea unui miliard disparut cu ocazia inceperii constructiei garii din stuttgard. sau poate arajezi sa gasim alea 3,2 bilioane pe care le-a pierdut rumsfeld in 2001 si pe care nu le-a gasit nimeni nici pina astazi la fel cum s-a intimplat si cu bilioanele lui bernanke disparute in 2008. asa functioneaza renumitul sistem al avansatilor si cinstitilor care va patroneaza! cel mai mult imi place cind vesticii vin si va spun voua taranilor ametiti ca sinteti corupti cind voi nu sinteti in stare nici de asta! 🙂

George  •  22 octombrie 2013, 14:35

Stimate D-le Tolontan ,
Nu cred ca aveti nevoie dar… daca …totusi e nevoie , va recomand contabilul meu si va spune CE S-A FACUT SI UNDE S-AU DUS BANII !
CE S-A TRANSFERAT afara si unde …etc. Problema devine interesanta (si pentru asta e nevoie de organele statului !) pentru a studia cu cine s-au facut contractele si mai ales DE CE S-A PLATIT DIN BANI PUBLICI !
Asemenea lucruri trebuie sa aiba girul CUIVA (nu stiu cine dar persoana importanta ) !! A dispune dupa placul personal de banii tarii este periculos si mai a ales foarte tentant – daca nu i-ai muncit tu si n-ai transpirat pentru ei . In aceasta privinta educatia romaneasca este extrem de precara si , aproape fara exceptie guvernantii post revolutionari ne-au demonstrat mai degraba CUM NU TREBUIE FACUT !!! SIMILAR-DIN PACATE- CU CEI CE TREBUIAU SA VEGHEZE SI SA DISPUNA IMEDIAT ANCHETAREA CAZURILOR SI REZOLVAREA CU PRIORITATE MAXIMA A DOSARELOR !! Dar , dupa cum stim amandoi n-au facut-o . Daca se intampla asa de la bun inceput n-am mai fi ajuns sa ne punem atat de multe intrebari si … tara (implicit sportul) ar fi avut o alta turnura . Problema cea mai grava este ca – dupa parerea mea – MAI DEPARTE NU SE VA INTAMPLA NIMIC SI ”CEI SMECHERI” SI ASISTATI DIN UMBRA DE ANUMITE PERSOANE ISI VOR FACE IN CONTINUARE DE CAP !

marius  •  22 octombrie 2013, 14:55

Domnule Tolontan eu mai propun o astfel de investigatie si in cazul Arenei Nationale. O arena care a costat suma colosala de 240 de milioane de euro, si care inca mai costa din cazua gazonului execrabil care se schimba de cel putin 4 ori pe an.

Deci eu propun episodul 2, „Unde sunt banii de la Arena Nationala?”.

adevarul  •  22 octombrie 2013, 15:03

Eu zic sa-i cautati pe la Hermes si Loui Vuitton! 🙂

cocojambo  •  22 octombrie 2013, 15:15

De ce faceti tot felul de investigatii tampite si neroade. Sunt oare sanse sa curatati mocirla de noroi? Voi nu ati inteles ca e liber la furat si nimeni nu pateste nimic daca se impart banii din furaciuni? De unde atata prosperitate la partide..credeti ca doneaza vreun afacerist bani la partide. Se da un leu se fura 4. \Filmul Ticalosii (2007) descrie cum merge masina de facut bani si explica arestarile de 24-48 de ore sau vizitele la DNA ale multor persoane acolo: Patriciu, Becali, Popa Petrom, Voiculescu, Nastase….in ordine aiurea. E noroi frate de juma de metru nu se mai poate face curatenie. Voi ca presa sunteti parte murdarita ca dealtfel toate institutiile statului. Doar o noua revolutie mai poate face ceva ..dar nu mai e democratic acum sa dai lovituri de stat ca in 1989 cand de fapt s a dat lovitura la averea tarii si cand smecherii au furat Romania. Asta Romania s a furat atunci iar acum se mai fura ce a mai ramas. Saraca Romanie si vai de poporul ei. Suntem tiganii Europei si degeaba dam vina pe ei ca ne fac de rusine ei doar ca suntem nu foarte departe de ei. In Romania sunt doua feluri de oameni, cei care fura si au de unde, cei care ar fura si ei dar nu au de unde dar asteapta la cotitura. Cei are vroiau sa munceasca ..au plecat de mult sau mai pleaca.Nu i mai cautati (banii de la gala Bute) au fost papati pe masini, vile femei, excursii, toale de firma, bijuterii, si ceva pe la partide.

Alex Goaga  •  22 octombrie 2013, 15:42

Felicitari pentru ancheta/idee! De s-ar face ceva similar si in cazul RMGC..oho!
Succes!

Pandele  •  22 octombrie 2013, 17:31

Draga Tolontan,
stii foarte bine (ca si la cazul Ridzi) ca totul are la baza o Nota de fundamentare si apoi documentatia de aprobare;
toate acestea au la final semnaturile celor care au contribuit la jaful acesta si daca ai aceste 2-3 hartii, pubica-le si vom sti cine sunt autorii! cu siguranta directorul economic, directorul juridic, dir de achizitii, secretarul general, secretarul de stat si ministrul (sau cine a semnat „pentru”)
hai sa vedem cine au fost haimanalele astea si cred ca va trebui si DNA-ul sa se sesizeze;

grig  •  22 octombrie 2013, 19:15

Dl Tolontan, joi Obreja va fi trimis in judecata, ca fiind singurul vinovat in acest caz. Toti cei care au semnat si aprobat, sunt scosi de sub invinuire ( nici n-au fost anchetati ) sub pretextul ca totul a fost facut de obreja si ca ei sunt doar ” faptuitori fara vina” … frumos nu?

Asa ca faceti degeaba ancheta … V-ati trezit cam tarziu !

Mihai Rusu  •  22 octombrie 2013, 19:18

Foarte necesara o astfel de investigatie care ar mai demasca anumite piste din coruptia romaneasca de trista celebritate internationala. O extindere cu anchete jurnalistice in MTS la toate federatiile din str. Vasile Conta, ne-ar arata cum se cheltuiesc banii publici la peste 600 de angajati pe filiere de protectie politica! Iar pentru dvs investigatorii GSP, v-ati creste vertiginos vinzarea ziarului precum si interesul pentru editia online. Va doresc recunoastere profesionala si financiara!

Cătălin Tolontan  •  22 octombrie 2013, 19:42

10, grig: ne-am trezit cam tirziu? Poate, dar ne-am trezit inainte sa ne culcam pentru ca noi am inceput sa scriem despre neregulile pregatirii aceastei Gale in aprilie 2011, inainte de a se desfasura 🙂

Am incredere in justitie. Si unde justitia inchide ochii, am incredere in fiecare meserie in parte. Mai spunem o data: banii nu sint la Obreja!

Mai vedem daca DNA isi asuma public teoria unicului vinovat in Gala Bute. Inscrieti-va pe site sa ne distram)

unu  •  22 octombrie 2013, 19:43

La varan s-au dus, Tolo

Lereter  •  22 octombrie 2013, 20:41

Chestie de moralitate : vorbiti de „Gala Bute”,patati numele unui mare sportiv,ajuns campion,la box,care-si castiga banii ,cu pumnii. Nu v-am auzit vorbind de „afacerea Antenele”,de „afacerea Voiculescu”,deja in cercetari si judecata . Oare de ce ? In numele carei deontologii vorbiti de „ministerul Elenei Udrea” ? Din ce stiu,pina acum nimeni nu a aratat ceva care sao implice.Cum aduceti la comentarii tot felul de frustrati,cum nu vorbiti de imprumuturile lui Voiculescu date lui Gadea,sau saltora din politica,mi-ae clar ca „anchetele tip Tolontan” ,p0e tema asazisei sifonari prin sport a banilor publici sint in fond incercari de a balacari oameni ,care fac ceva pentru sport. Cind vor fi procese asa cum au sefii dlui Tolontan,cu dovezi clare,va voi crede,pinaatunci ma distrez.

iuliu ma  •  22 octombrie 2013, 21:41

of, ce nasoala e tara asta, cu „lereter” si altii ca el in ea. crancen e ca sunt multi in filmul asta al certitudinilor si al lipsei de critica si judecata proprie

grig  •  22 octombrie 2013, 22:27

Tolo … numai maine nu-i poimaine … Nu are rost sa intram in jocuri si alte dastea … Banii logic ca n-au ramas la obreja … Si in nici un caz nu vorbim de 2 mil de euro, ca e absurd sa credem ca nu au existat cheltuieli … Profitu nu cred ca a fost atat de mare cum se crede .

Cat despre ce isi asuma DNA … nu-si asuma nimic. Obreja e singurul vinovat . Ba chiar procuroarea sustine ca cei de la minister au semnat fiindca tipa obreja la ei :). Asa ca ce mai putem sa zicem ? Doar sa tinem minte fraza ” FAPTUITORI FARA VINA ” … Asta o sa ramana in analele justitiei …

tudor  •  22 octombrie 2013, 23:22

Detectivi din toata tara, uniti-va! Hai la joc, la joc, la joc!
Felicitari pentru idee!

mihai  •  23 octombrie 2013, 0:18

Urez succes tuturor participantilor la joc si cine-i cel mai tare in informatii sa castige! Daca DNA nu poate, reusim noi!

gogu  •  23 octombrie 2013, 9:22

Sa ne intrecem cu DNA sa vedem cine-i mai hotarat sa afle adevarul!

cici  •  23 octombrie 2013, 10:07

Hai sa vedem cati ne strangem duminica sa facem curat in oras! Sa vedem daca numai gura e de noi!

covrigul  •  23 octombrie 2013, 12:04

Superba ideea unei investigatii interactiva. Sa vedem cine-i mai tare: noi sau DNA?
Cu respect,

dan  •  23 octombrie 2013, 18:49

Daca nu noi, cine? Daca nu acum, cand? Misto idee!

Cătălin Tolontan  •  24 octombrie 2013, 16:00

monica: am verificat si nu apar altele. Ne poti da detalii, te rugam?

tam11  •  10 noiembrie 2013, 20:51

draga Tolo,chiar nu poti face nimic cu colegii tai habarnisti?mai trage-i de urechi,nu se poate sa fie asa penibili uneori.Eu mai imi dau cu parerea ,dar nesimtirea la cativa colegi ma dispera

Comentează