Să ne corectăm opiniile inexacte, dar repede, că se supără politicienii!

UPDATE: Hotnews amintește că Elena Udrea a procedat la fel în cazul unui articol al lui Cristian Câmpeanu publicat în România liberă.

duminică, 22 decembrie 2013, 3:24

UPDATE: Hotnews amintește că Elena Udrea a procedat la fel în cazul unui articol al lui Cristian Câmpeanu publicat în România liberă.

Continuă prostirea noastră ca ziariști, ceea ce nu e atît de grav pentru că ținta a fost oricum atinsă, dar, mai ales, continuă încercarea politicienilor de a ne terraforma meseria după regulile lor.

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu a scris, pe siteul ziare.com, un editorial în care trece în revistă, folosind maliția, nu atacul, principialitatea Elenei Udrea, după ce Elena Udrea atacase ”lipsa de principii a Monicăi Macovei”.

Ce face Elena Udrea? Trimite un drept la replică la o opinie, atacînd părerea unui ziarist despre ea! Este un caz unic în presa mondială democratică. Potrivit principiului ”opinia este liberă, faptele sînt sacre”, nu se trimit drepturi la replică pentru editoriale.

Asta nu înseamnă că Elena Udrea trebuie să fie de acord cu opinia sau cu argumentele ziaristei, ci doar că nu are nici un rost să-i considere părerea drept imprecisă! O  părere poate fi excesivă, deranjantă, nedreaptă, dar nu inexactă! Pentru că e o opinie, nu un enunț faptic! Tot așa după cum un sentiment nu poate fi inexact sau tot așa după cum la afirmația „Imi este frig!” nu ți se poate răspunde cu „Este incorect!”.

Gestul Elenei Udrea de a striga „Incorect!” in cazul unei opinii, trădează un reflex antidemocratic mai profund, potrivit căruia sîntem perfecți și toți cei care ne critică sînt dușmani și o fac cu o rea credință detestabilă, că altfel ar vedea cît de inatacabili sîntem. Elena Udrea nu si-a exprimat propria opinie, ea incearca sa o suprime pe a jurnalistei si sa o minimalizeze pe autoare. Povestea de pe ziare.com poarta si un nume: delict de opinie.

De fapt, dreptul la replică are drept sens corectarea erorilor de informare în fața publicului. Cum să consideri amendabilă, deci rectificabilă, opinia liberă a cuiva despre tine?! E un nonsens, demn exact de acești politicieni care, după ce au supus presa, deținînd-o, timorînd-o sau înregimentînd-o, acum încearcă să ne și învețe cum se face meseria!

Nu e suficient că dețin media, vor să ne spele pe creier ca să fondeze un nou tip de presa, de comunicare si, implicit, o noua lume. Nu o fac neaparat concertat, ci pur si simplu construiesc lumea in care ei se simt bine.

Să explic. Dacă cineva scrie ”Tolontan nu are talent sau nu are principii sau e prost” aceasta este o opinie. Nu trimit un drept la replică în care să spun că sînt talentat, principial sau deștept. Dacă cineva scrie ”Tolontan a furat”, atunci acela nu e un editorial, și da, pot trimite un drept la replică sau il pot da in judecata, pentru că a enunțat un fapt, nu și-a expus o părere.

In rest, opiniile merita protejate si nu pot fi inexacte, tocmai prin natura lor libera. Ce e lipsit de acuratete la a-ti placea o echipa de fotbal sau un anume gen de muzica?! Elena Udrea crede ca Monica Macovei e neprincipiala. Foarte bine, e parerea ei libera. Opiniile si preferintele ne definesc, ne fac vulnerabili si umani.

Ioana Ene Dogioiu nu a transcris nici un fapt greșit despre Elena Udrea, dovadă că în replică nici nu e acuzată de asta, ci doar și-a făcut cunoscută părerea și a încercat să o argumenteze. Dar iata ca și asta a devenit de nepermis în acest final de an 2013 și, mai mult, după o expresie a politicianului PD-L, editorialul e proba că ziarista ”n-a reușit să facă mare lucru în viață”.

Se iteste ceva subtil din aceasta exprimare de final a politicienei favorite a presedintelui Traian Basescu. Ceva ce tradeaza convingerea ca, daca nu esti nici faimos, nici bogat si nici puternic, atunci duci o existenta „in care n-ai facut mare lucru”. Adica o existenta lipsita de sens. Elena Udrea nu are copyright pe doctrina neinsemnatatii oamenilor obisnuiti. Am mai auzit-o rostita de multi politicieni.

Mai simplu de atît nu pot să o spun. Că nu-i lăsăm să transforme negrul în alb si ca pledam pentru importanta fiecarei existente, e suficient dacă am incercat doar asta în mărunta și disprețuita noastră viață.

Comentarii (49)Adaugă comentariu

Alexandru  •  22 decembrie 2013, 15:46

Dl Tolontan, la ora asta avem o mare magarie facuta de RDS si Dolce abonatilor sai si d-voastra scrieti pe un site de sport, despre Udrea si mai stiu eu ce?

camolot sucit  •  22 decembrie 2013, 15:58

Dreptul la replică nu aparţinea Elenei Udrea ci unei admiratoare.

Nasul TV » Catalin Tolontan: Sa ne corectam opiniile inexacte, dar repede, ca se supara politicienii!  •  22 decembrie 2013, 16:02

[…] postare pe blogul personal, jurnalistul Catalin Tolontan atrage atentia asupra unui „reflex antidemocratic” sesizat in […]

victor L  •  22 decembrie 2013, 16:32

Hopa, Elena Udrea, „favorita presedintelui Traian” dictatoru` este marele pericol pentru presa; recenta lege a insolventei era o binefacere.
Elena, favorita, trebuie scalpata: este un pericol public. Pentru misogini 😛

Tolontan, despre cum a devenit Elena Udrea ”caz unic în presa mondială” | Reporter Virtual – stiri exclusive | Pe urmele stirilor  •  22 decembrie 2013, 17:10

[…] Citiți integral textul lui Tolontan, AICI. […]

Matei  •  22 decembrie 2013, 18:02

E un fapt banal, v-ați fi așteptat la altceva din partea dnei Udrea? Si înainte de localele din 2012 trăia cu impresia ca PDL va lua multe voturi in București. Eu cred ca trebuie compatimita.

Florin Tanase  •  22 decembrie 2013, 18:24

” Opiniile merita protejate, fiind prin natura lor, libere „, spune dl-Tolontan si sunt perfect de acord cu el. Atitudinea ziaristului e demna de lauda cand incearca sa-si apere colega Ene, insa domnia sa nu stie probabil ca eu o urmaresc de ani de zile pe acel site, ziare.com, remarcand si atragandu-i atentia ca in articolele sale exagereaza cu ” iubirea ” pentru Macovei…ea face parte din grupul adulatoarelor exagerate ale fostei procuror ( Pora, Filati, plus Dan Tapalaga ) ! Fiindca totul ar fi ok, d-le Tolontan daca articolula cu pricina n-ar fi comandat de Macovei, iar dvs. stiti prea bine cum se baga soparlele in presa…Eu inca astept din partea unui jurnalist roman castigarea unui Pulitzer, sau nu mai apuc ?

Matei  •  22 decembrie 2013, 18:28

Totusi, ce-i trist este ca si dupa ce a cazut vechiul regim, iar asta in mare masura datorita Elenei Lupescu, pardon!, Udrea, tot nu s-a schimbat nimic. Si au trecut aproape doi ani. Baronii locali, esecul fondurilor europene si dispretul fata de cetatenii obisnuiti sunt teme la fel de actuale. Si atunci, ce facem, ii dam dreptate lui Alex Mihai Stonescu, cu a sa carte „Esecul democratiei romane”?

Cătălin Tolontan  •  22 decembrie 2013, 18:56

7, florin tanase: premiul pulitzer este un premiu al presei americane, nu are legatura cu europa si nici cu romania

Tagore  •  22 decembrie 2013, 19:41

Ha,ha,e buuuna,cum poti sa te pui Cataline la mintea acestei parvenite,tu chiar vorbesti serios? Femeia asta nu are nici o valoare intelectuala(aoleu,sa nu fiu acuzat de misoginism de 4.victoras),
Hai s-o lasam jos cu misoginismul si cu „tinta udrea”, ea e foarte multumita ca mai este bagata in seama,dar fereasca Domnul sa se supere pe vreunul dintre protectori! Cred ca Dorin Cocosh sta cuminte in banca lui asteptand sa vada ce o sa i se intample lui Basescu.
Si nu am inteles care e supararea ca pe „un site de sport se scrie despre udrea si mai stiu eu ce”. Probabil ca se scrie fiindca omul are curaj si nu cere voie „duduii” s-o dea in vileag.Sarbatori fericite !

tatoi53  •  22 decembrie 2013, 19:53

Draga Tolo, esti din ce in ce mai mediocru si lipsit de idei jurnalistice.Chiar nu mai poti fi citit.

koll  •  22 decembrie 2013, 20:17

… „Cuiva care nu a fost in stare sa faca mare lucru in viata pentru ceilalti”…
Dl Tolontan, pentru ceilalti,nu fiti rau!
Cat tupeu,pentru ceilalti si binele public!
Nerusinata,opinia mea.
Opinia este liberă, faptele sînt crunte!

cristian cearcovschi  •  22 decembrie 2013, 20:51

Femeia asta e un monument de prostie, infatuare, tupeu dambovitean si manelism politic!

Adriana  •  22 decembrie 2013, 21:03

Dar despre asta ce zici, Tolo? Un parlamentar a reușit deja să pună la punct un ziar și să dea afară un jurnalist:

http://www.jupanu.ro/vasilica-pitipoanca-razboinica_1958

Hans  •  22 decembrie 2013, 21:31

Ba vere, ce bagi articole din astea in GSP?
Te-a mustruluit VVP-ul ca te bagi in politica si acum incerci sa te „indrepti”?

ion  •  22 decembrie 2013, 21:57

udrea a declarat acum cateva zile ca valul de scumpiri generat de majorarile de taxe ale guvernului ponta, va fi resimtit pana si de cea mai joasa patura a societatii.

ce pretentii sa mai ai?!

mufu  •  23 decembrie 2013, 2:10

Distinctia intre un enunt de fapt si un enunt al unei pareri nu mi se pare usor de facut.

Daca cineva zice ‘Tolontan e prost’ mi se pare un enunt de fapt exact la fel ca ‘Tolontan a furat.’ Si se poate verifica empiric daca Tolontan e prost sau nu, la fel cum se poate verifica daca a furat sau nu. La fel, se poate demonstra empiric daca Tolontan are sau nu are principii.

Daca intelegem enuntul ‘Tolontan e prost’ ca fiind implicit precedat de prefixul ‘E parerea mea ca’, atunci la fel putem intelege enuntul ‘Tolontan a furat’ ca implicit exprimind propozitia ‘Parerea mea e ca Tolontan a furat.’ Care-i problema?

Concluzia e ca distinctia intre fapt si parere nu se poate face la nivelul continutului enuntului. Daca ceva e un enunt de fapt sau numai o parere depinde de alti factori, cum sint intentiile vorbitorului, sau contextul enuntului etc.

petru  •  23 decembrie 2013, 3:06

Cata , sunt unul dintre cei care n-o sufera pe EU pt. simplul fapt ca e ea insasi si pt. apropierea de Base. De aceea postarea mea nu are de fapt legatura cu Nuti ci cu opinia ta despre reactia ei.
Dar , cu toata prietenia iti spun ca reactiile astea ale ziaristilor la cei care-i contrazic sau ii combat sunt cam nelalocul lor. Ziaristii au dreptul sa critice pe oricine , o fac de multe ori exagerat , partinitor sau manipulatoriu ( vorbim de Romania ) si daca cineva ridica glasul sa-i contrazica, ori incepe circul cu atacul la libertatea presei ori ( cum faci tu acum ) se face apel la subtilitati de genul oportunitatii dreptului la replica in cazul unei opinii si nu a unui enunt faptic. Daca cineva isi apara imaginea prin dialog, prin intermediul unui drept la replica aparut fie in presa fie pe blog-uri este absolut dreptul acelui personaj. Dreptul de a deschide gura si de a spune prostii sau enunturi genial il are oricine in democratie.
Daca politicienii incearca sa „terraformeze” ziaristii e dreptul lor sa incerce asa cum e dreptul ziaristilor sa reziste si sa ramana cat de colturosi vor. Ar fi excellent daca nu ar reusi terraformarea jurnalistilor dar , stim cu totii ca 95 % au primit cu bucurie ingredientele si stau pe un gard sau altul . As fi curios sa stiu daca opinia dlui. Florin Tase ( art. 7 ) e reala. Daca e, si omul pare ca stie ce spune , ce mai zici ?
Nu am mai scris demult la tine pe blog dar de data asta n-am rezistat. Eu vreau o democratie in care sa poata vorbi oricine si sa fie ascultati aceia care vorbesc cu sens. Nu ziaristii sunt unicii detinatori ai intelepciunii si nu consider ca media e o colectie de postulate.
In rest, nu pot decat sa ma bucur de duelul amazoanelor lui Base. Chiar daca se bat prin intermediari. Asta ne demonstraza inca odata ca suntem o democratie consolidata. Bobu si Dascalescu nu s-ar fi certat in public….

Rictus  •  23 decembrie 2013, 8:16

Nu pot sa nu remarc cateva greseli majore astazi:

1. „suntem” nu „sintem”

2. „nu se trimit drepturi la replică pentru editoriale”?! Fiind vorba de o democratie, (cum ar veni ne este garantata constitutional libertatea cuvantului) ma gandesc ca oricine poate trimite un drept la replica chiar si pentru un titlu, daramite pentru un editorial. Ca e corect sau incorect scris, ca trebuie sau nu publicat si alte chestii de gramatica sau deontologie profesionala devin irelevante.

PS: Putem discuta la nesfarsit despre marketing si imagine precum si despre rolul mass media in spalarea pe creier a maselor. Cred ca era mai util pentru toata lumea daca o lasati pe Udrea sa se ridiculizeze singura. Opinia mea e ca articolul de astazi a fost o pieredere de timp … pentru toti deopotriva.

HAI ROMANIA!

Cătălin Tolontan  •  23 decembrie 2013, 9:09

17, mufu: enuntul poate descrie un fapt dupa cum poate relata o opinie. Enuntul este vehiculul, eu ma refer la continutul pe care-l transporta.

Daca dumneavoastra spuneti „Nu-mi inspira incredere Tolontan” asta are „adevarat” ca valoare de adevar pentru dumneavoastra si nu pot veni eu sa schimb aceasta valoare de adevar in „fals”, explicindu-va ca, de fapt, va inspir incredere, de vreme ce simtiti altceva.

Dar aveti dreptate acolo unde spuneti ca distinctia dintre opinii si fapte e dificil de facut, de aceea e si bun nivelul acestei discutii)

18, petru: sigur ca e dreptul elenei udrea sa nu fie de acord cu ziarista, dar stilul acesta (invocat si de #7, tase) in care cineva comanda articolele care ne critica este total neproductiv. A spune ca Monica Macovei e in spatele unei critici la adresa Elenei Udrea mi se pare, in primul rind pentru EU, lipsit de eficacitate. Facind asta, ea apeleaza la un refuz de cunoastere. Adica in loc sa se gindeasca „nu cumva ziarista are si ceva sens in ceea ce spune?”, EU zice ca ziarista are ceva cu ea si ca e o fiinta inferioara pentru ca n-a facut mare lucru in viata.

Multumesc pentru comentariu!

Gabriel Bratu  •  23 decembrie 2013, 9:20

Este foarte discutabil punctul tau de vedere. Oricine trebuie sa aiba drept la replica, de vreme ce este atacat. Nuantarea pe care o faci suna smechereste si pagubos pentru voi, ziaristii si face parte din acelasi arsenal care v-a departat in ultimii ani de la inima publicului: in loc sa tratati evenimentele, pe voi va intereseaza doar interesul vostru. Este la fel ca la recentele imbranceli dintre ziaristi si jandarmi; rezultatul a fost ca jurnalistii respectivi au lasat balta tratarea evenimentelor la care participau si s-au concentrat aproape exclusiv pe faptul ca au fost imbranciti.

Presa a ajuns jos de tot pentru ca in loc sa faca treaba pentru public (singurul ei motiv de a exista, de fapt) a inceput sa lucreze pentru interesul oamenilor care o compun, asta a ajuns prioritatea numarul 1. Asa s-a ajuns la coruperea presei. Ce semnalezi tu nu este decat un fenoment de acest tip: va protejati voua interesele in loc sa le protejati pe ale publicului. A dat Elena Udrea un drept la replica ? Ei, si ce ?! Stiam ca tipa e oricum in opozitie… De cand se lupta presa cu opozitia ?! Da in putere, daca tot dai, iar in Elena Udrea da pentru ce a facut cand era la putere, cum deja ai mai facut si ai fost felicitat pentru asta.

Toate par gresite in editorialul asta, inclusiv faptul ca aperi un site care de fapt nici nu se incadreaza la presa. Gaseste-ti mize mai mari si mai importante, stim ca poti!

Cătălin Tolontan  •  23 decembrie 2013, 9:28

21, Gabriel bratu: esti atit de populat de certitudini („siteul nu se incadreaza la presa”, „nu tratati evenimentele, va intereseaza doar interesul vostru”) incit evident ca nuantele ti se par „smecheresti”.

Asta e, sintem diferiti, prefer sa traiesc intr-o lume cu nuante decit intr-una plina de verdicte.

Dar uite ca ne putem intilni ca sa discutam si sa nu fim de accord in toate cele. Multumesc!

Gabriel Bratu  •  23 decembrie 2013, 10:30

Catalin, cand esti contrazis te apuci sa jignesti. Asa este excelent. ”Numai prostii au certitudini, oamenii inteligenti au indoieli.” La modul asta poti spune despre oricine ca este prost. Gen „O părere poate fi excesivă, deranjantă, nedreaptă, dar nu inexactă! Pentru că e o opinie, nu un enunț faptic!”, „Dreptul la replică are drept sens corectarea erorilor de informare în fața publicului”. Si astea le poti baga tot la „populat de certitudini”.
Nu mai multumi, n-ai de ce si e pacat sa fii fals. La modul asta zeflemitor, n-ai ce sa discuti, oricum. Mergeti inainte pe calea voastra, o faceti excelent.

Tiberiu Lovin  •  23 decembrie 2013, 11:33

Catalin Tolontan, nu e un caz unic in presa mondiala, ba chiar unul care a intrat in reflex unor politicieni romani. Nu doar ca au trimis drepturi la replica, ci chiar au dat in judecata jurnalistii pentru opiniile lor. Doream sa subliniez ca „unic” nu-si are rostul.

TOP ştiri şi ziare online – Mihai Goţiu: Anul cetăţenilor non-serioşi. Cadoul de sub bradul de Crăciun 2013  •  23 decembrie 2013, 12:20

[…] Elena Udrea, într-un halucinant drept la replică la un articol de opinie (!?), semnat de Ioana Ene Dogioiu, pe Ziare.com (articolul şi replica aici şi un comentariu pe această temă, de Cătălin Tolontan, aici) […]

bigradu  •  23 decembrie 2013, 13:09

Ar trebui sa trimiti articolul asta si lui Badea si lui Gadea, nu de alta dar reactioneaza rau cand cineva (e.g. Plesu) isi spune parerea despre ei.
Sau poate numai jurnalistii au dreptul la opinii despre altii dar nu si invers? Caz in care, orice fel de opinii despre jurnalisti ar constitui o limitare la adresa libertatii presei.

radu  •  23 decembrie 2013, 13:15

Nici eu nu te apreciez,in special pentru ca nu este CORECT.

Cătălin Tolontan  •  23 decembrie 2013, 13:28

24, tiberiu lovin: in romania da, in afara, nu.

23, gabriel bratu: nu am fost deloc zeflemitor, dar inteleg cum ti-ar placea sa dune comunicarea. Eu sa tac si tu sa critici.
Asta nu se poate.

Uita-te inca o data, nu am fost deloc ironic.

Dramis  •  23 decembrie 2013, 16:34

„continua prostirea ca ziaristi..” Pai mai e loc? Credeam ca deja sunteti tembeli toti la ce presa de 2 lei avem in Romania.

sorin gabriel ionita  •  23 decembrie 2013, 18:45

Deosebirea faptelor de opinii este esentiala nu numai pentru ziaristi, dar si pentru publicul receptor; este o forma minimala de cultura politica si de stavilire a manipularii. De obicei, asupra faptelor, exista un mare consens, care le deosebesc de opinii. De exemplu: unirea mica a fost facuta in 1859, este un fapt unanim acceptat; ca s-a facut prin punerea in fata faptului implinit a Marilor Puteri este o opinie dominanta, dar contestabila si pretabila la polemici. Deci, polemicile, esentiale intr-o democratie(domnia opiniilor), sunt numai intre parerile cetatenilor (se presupune ca cetatenii se deosebesc de mase prin educatie). Polemicile reprezinta un joc intelectual, care, daca este onest, ne apropie de adevar si de interesul public.(„din vorba-n vorba iese adevarul”) In Romania, ne-am obisnuit cu monologurile politicienilor si ale trompetelor lor jurnalistice.

Gabriel Bratu  •  23 decembrie 2013, 18:47

Catalin, este normal sa nu se poata. Adica unul sa critice si altul sa n-aiba voie sa dea replica, nu ? Ar fi absurd. Am fi ca acum 24 de ani + 2 zile. Dar ce este critica ? Nu tot o opinie ? Deci nu cumva este fix ceea ce soliciti tu prin acest editorial ? Adica politicianul respectiv sa nu dea replica desi este criticat ? Poti sa explici care este diferenta ? Daca doresti, sigur…

Rictus  •  23 decembrie 2013, 20:47

D-le Tolontan, cumva se pare ca voi(il includ aici si pe C.I.) nu v-ati prins ca nu aveti decat de pierdut in demersul de a da lectii folosindu-va de dreptul la replica trimis de Elena Udrea. Sunt convins ca pe nimeni (in afara de o mana de jurnalisti) nu intereseaza fondul ci mai mult forma asa zisului editorial. Spun „asa zisului” pentru ca textul ironic la adresa EU e departe de ceea ma astept eu sa citesc intr-un editorial. (Ca presa din Romania a incetat de mult a fi o sursa de informatie si a devenit un vehicul de manipulare e o alta discutie)
Are vreun rost demersul de astazi? Urmariti un scop anume? (Mi-e greu/imposibil sa gasesc raspunsurile asa ca va adresez direct intrebarile anterioare…)

Nedumeritul  •  24 decembrie 2013, 1:50

Foarte bun articol. Aceasta Udrea se da in spectacol peste tot, crezand ca e speciala. Nu-i va ajunge nici la degenul mic de la picior lui Macovei.

Am vazut-o intr-o postare pe Facebook ca Udrea a fost la taiat porcul. Imbracata, insa, ca de bal. Asta cred ca toata lumea e tampina.

Să ne corectăm opiniile inexacte, dar repede, că se supără politicienii! | OnlineReport.ro  •  24 decembrie 2013, 3:00

[…] Ce face Elena Udrea? Trimite un drept la replică la o opinie, atacînd părerea unui ziarist despre ea! Este un caz unic în presa mondială democratică. Potrivit principiului ”opinia este liberă, faptele sînt sacre”, nu se trimit drepturi la replică pentru editoriale. Citește continuarea pe blogul lui Cătălin Tolontan […]

Petru Bucur Volk  •  24 decembrie 2013, 5:28

Emit si eu, cu respect mai mare sau mai mic pt toti cei implicati in acest „contencios”- Ioana Dogioiu vs.Elena Udrea vs. Catalin Tolontan vs(pro/contra) cei care au postat comments pana acum – repet, emit si eu o opinie(nu e certitudine absoluta doar 99% o impartasesc!)
Tot contenciosul descris mai sus imi explica perfect 2 fapte pe care le-am vazut cu ochii mei:
1. Ca la manifestatiile (incepand din sept.2013-pta Universitatii) se striga si protesteaza tot mai mult si impotriva PRESEI in totalitate sub Motto-ul „PRESA ROMANA PLINA DE MINCIUNA” nefacandu-se in fond diferentieri intre o parte „buna” si una „manipulatoare” a presei!
2. In acelasi timp se striga tot mai vehement sloganul „antisistem”(de fapt) „JOS BASESCU, PONTA SI ANTONESCU”, prescurtat impotriva intregii clase politice!
Neincrederea asta totala in politicieni si presa A UNOR VECTORI ACTIVI IN SPATIUL PUBLIC CUM SUNT PROTESTATARII NU E DELOC DE BUN AUGUR INTR-O ROMANIE in care doar 42% DIN POPULATIE SA PREZINTA SA VOTEZE! JANDARMERIA NU VA PUTEA LA INFINIT STAPANI SITUATIA DACA SUSPICIUNEA GENERALA NU SE DIMINUEAZA SI FIECARE CREDE CA DETINE DREPTATEA DEMOCRATICA A MAJORITATII DE VOTURI! Mersi pentru atentie!

grid  •  24 decembrie 2013, 17:20

Dle Tolontan, știți, probabil, exemplul cu logica falsă de care se folosește burghezul gentilom imaginat de Molliere, un parvenit care ajunge la concluzia că e cel mai tare din lume doar fiindcă este personajul important din palatul lui dobândit prin furt și situat în Paris, oraș pe care îl consideră capitala lumii. Nu numai Nuțica gândește astfel, așa chiar sunt convinși toți neisprăviții înavuțiți după revoluție. Ei și-au ”produs” bogății profitând că românii sunt fie apatici, fie proști, dar ajung să se creadă genii ale afacerilor.

17 N T  •  24 decembrie 2013, 19:10

Crăciun fericit ! ministre

Radu-Cristian  •  24 decembrie 2013, 21:35

Eu nu inteleg de ce lumea a uitat de „Clopotel”. Numai cateva interceptari trunchiate au ajuns la noi, dar tot ne-am putut face o parere depre pozitia doamnei Udrea in traseul unor bani negri si foarte-foarte negri.

Ervin  •  26 decembrie 2013, 1:13

Udrea are capacitati intelectuale un pic limitate, lumea de azi este mult prea
complexa ptr. Nivelul ei de intelegere care este redus la noi cei bogati si voi cei
Multi saraci si prosti.
Femeia asta incepe sa inspire mila. Pacat …. La inceput parea inteligenta

ipsen  •  26 decembrie 2013, 14:02

in absolut, ai dreptate. In relative, mai greu: Udrea e de 50 (cincizeci) de ori mai putin nociva decit un nenoricit mincinos si profund antidemocratic precum Ponta. Tu ce faci? Ii dai bot de 50 (cincizeci) de ori mai mult decit dai la tot USL-ul.

Stiu, nu esti politic, tu ai problem de principiu… Asa si Inchizitia, asa si bomba de cauciuc: doar pe sarite, dupa un principiu imposibil de descifrat.

Nicu  •  26 decembrie 2013, 15:33

Cataline, nu prea e de acord lumea cu tine. Remarc si eu comentariile cititorilor tai, sunt ca un fel de ” drept la replica” vizavi de opinia ta. Ciudat cum ei incearca un drept la replica vizavi de o opinie. Sa fie unic si inacceptabil?
P.S. Ioan Becali avea demult o opinie despre cum miroase un anumit jurnalist. A primit multe „drepturi la replica” desi inteleg ca nu s-ar fi impus…

doru marghidam  •  29 decembrie 2013, 19:08

Dle Tolontan, mata ai lucrat intr-o perioada in care presa mai avea inca vreo putere, adica tu minteai cat vroiai si lumea trebuia sa inghita. Acum lucrurile s-au schimbat si presa e pe cale de disparitie.Cand o sa ajunga varanul in puscarie o sa ramai fara blogul asta, adica un nimeni.

Romania  •  29 decembrie 2013, 21:14

Draga Tolo, Este limpede ca Lenutza nu are habar de democratie si nici macar nu are habar de bun simt. Imi aduc aminte cum impartea pantofi cu toc pentru sinistratii cu namol de jumate de metru in curte si in case.. orice roman normal si cu 7 ani de acasa( basca cu miliardul in banca) comanda de urgenta un camion de cizme si nu pleca pana nu isi cerea scuze de la oameni. Asa ca ne miram ca da drept la replica ziaristilor care exprima o opinie? Merci.

fanulumocanu  •  30 decembrie 2013, 16:10

Da,domne, dar cand ai o parere pe care o argumentezi aia nu mai ramane doar o parere personala, ci vrei sa-i dai valoare de adevar obiectiv. Ori , argumentele se combat, argumentele cer drept la replica.

Altfel , as fi curios daca Elena Udrea o sa bage un pic de puscarie, se cheama ca a facut ceva in viata? Sa te lauzi ca ai facut ceva in viata stiind ca ai dat cu jula, mi se pare treaba de sociopat.

victor L  •  31 decembrie 2013, 9:42

Şi dă-i si lupta.
Cu o Elena s-a facut vestit si un grec orb si care, se zicea, mai atipea si el cite odata 😛
Dl Tolontan nu atipeste si are un obiectiv: Elena Udrea.
Daca o va dovedi ca incalcatoare nerusinata de lege oprobiul ei si meritul dlui Tolontan pentru insistenta si demascare.
Dar altfel tare mi se pare ca este ceva dubios si care are ca tinta si tinta patronului: Basescu.
In rest, La multi ani.

victor L  •  31 decembrie 2013, 9:47

postarea @ 43,
(ca nu cre`ca ai fost botezat „Romania”.)
Zici ca trebuia sa comande un camion de cizme? te cred: judeci chiar ca o cizma. Si nu vreau sa fiu rau ci, daca ai judeca macar ca un pantof cu toc cui ai intelege ca acele cadouri nu erau pentru zilele cu namol. Si ca la sate traieste si lume care foloseste asemenea obiecte care pe tin te oripileaza.

nicu  •  31 decembrie 2013, 10:06

felicitari, domnule Tolontan;chiar daca nu e usor de facut respectiva distinctie impartasesc parerea dumneavoastra; va rog sa continuati sa scrieti cu obiectivitate;

lelu  •  3 ianuarie 2014, 15:21

Voi,ziaristii, in general, atunci cand vi se arata cat de subtiri sunteti in gandire, incercati sa induceti faptul ca s-a produs un atac la libertatea presei. S-a cam incetatenit intre voi faptul ca, indiferent de ce spuneti si ce scrieti, nu puteti fi contrazisi;vasazica, din momentul in care sunteti angajati la vreo publicatie, va da Dumnezeu tot ce v-a lipsit pana atunci si deveniti infailibili si purtatori de adevar. Lumea, in opinia voastra, va poate neglija „opera”, dar n-are voie sa o contrazica, pentru ca noi cu greu putem intelege opinia,intentia,scopul…Sa stiti ca, modul in care se face politica la noi, nu a avut o influienta mai mare niciunde in alta parte,decat in presa. Vezi posturile din organismele politice vanate de catre ziaristi.
Domnule Tolontan, in „opinia” mea, dumneata inca n-ai ajuns ziarist.

nea caisa  •  4 ianuarie 2014, 10:46

Interesant acest articol partizan (putin spus partizan) al dlui Tolontan. Inteleg ca el se pozitioneaza, in ceea ce incepe a fi o rafuiala Udrea – Macovei, de partea dnei Macovei. Cofirmand dorinta sa de a ramane ziaristul justitiar. Dle Tolontan, poate ca, in timp, nu ati observat ideile directoare ale propriei tabere politice. Haideti sa va ajut un pic si sa va spun ca dna Udrea, conform unor afirmatii de mai demult, de pe blogul personal, imparte lumea in oameni de succes si neputinciosi. Aceasta diviziune a lumii noastre nu apare doar la dna Udrea ci o regasim, mai pe fata ori mai mascat, in destula propaganda proprezidentiala (in special) si propedelista (in secundar) din trecut, inclusiv ca schelet al unor articole propagandistice aparute, sa zicem , chiar si in revista „22”. Observati ca aceasta imparteala nu pune in discutie definirea succesului, mijolacele de a-l atinge, cine judeca si cum,…Dihotomic, ceea ce nu este succes este neputinta. Putem discuta despre lumi: dumneavoastra, Tolontan, ati putea fi un om de succes in lumea ziaristilor, prin pozitia ocupata si cititorii personali, insa un neputincios relativ la lumea politica. Data fiind adeziunea verificabila a dnei Udrea la aceasta idee, mi se pare mai interesant faptul ca dna Udrea nu doreste sa o abandoneze ori este incapabila sa o faca, odata cu schimbarea statutului sau in ceea ce priveste puterea. Ce credeti? Nu vrea, ori este incapabila sa o faca? Oricum, inteleg ca dna Udrea o considera pe colega dvs de breasla ca nefiind un om de succes, adica fiind o neputincioasa, fiind, adica, in afara lumii ei. Insa replica dnei Udrea mi se pare a semnifica o oarecare contradictie. Pana la urma, asa inteleg, colega dvs. ia partea dnei Macovei in ceea ce pare a deveni o disputa intre doua doamne „de succes” si care, in opinia mea, tind sa devina neputincioase. Mi se par ciudate argumentele cu care va pozitionati. Va citez:”Tolontan nu are talent sau nu are principii sau e prost”. Si daca afirmatia nu este o opinie, ci un fapt? Adica Tolontan nu are talent, nu are principii, este prost, faptic vorbind? Oare atunci cand nu aratam, intr-un mod oarecare, ca ne expunem opinia, lasam sa se inteleaga existenta faptelor nu doar in interpretare personala, ori comitem o calomnie? Mai departe, dna Udrea aplica un principiu foarte sanatos din politica si anume acela de a nu lasa nici un atac la adresa ei fara raspuns. A tacea inseamna a consimti, iata o fraza care nu este adevarata, dar pe care multimea o percepe ca fiind adevarata. Dna Udrea nu putea, deci, sa nu riposteze. Ceea ce va deranjeaza pe dumneavoastra, prin apartenenta de breasla dar, cred, si prin prisma simpatiilor este un artificiu pe care il face dna Udrea: atacarea persoanei care emite idei deranjante este o veche practica a partizanilor presedintelui si a celor pro-PDL. Nimic nou sau nefiresc, deci, aici. Altceva mi se pare interesant: atacand ziarista, dna Udrea lasa deschisa o cale de discutie cu dna Macovei. Sa vedem, vor discuta cele doua doamne politice sau nu? Aici va fac atent, o impacare ar putea fi platita, conform traditiei, de toti cei care au fost amestecati in cearta. Daca va continua cearta, atunci stiti ca ostilitatea dnei Macovei poate conduce la inchisoare, iar dna Udrea nu pare a avea o amenintare pe masura. In concluzie, dle Tolontan, desi mi-am format despre dumneavoastra opinia ca nu aveti talent, nu aveti principii si sunteti si prost (glumesc, desigur!), am speranta ca spatele dumneavoastra este suficient de puternic pentru a va implica in ceea ce ar putea deveni un conflict extins, intre cele doua doamne din politica.

Comentează