Procurorul din dosarul Ridzi redeschide cercetările în Gala Bute

Mariana Alexandru a reluat, practic, de la zero dosarul galei profesioniste de box finanțate din bani europeni. Într-un referat, ea a afirmat că trebuie mers pe pistele Ministerului Turismului și Ministerului Economiei

joi, 30 ianuarie 2014, 9:37

Mariana Alexandru a reluat, practic, de la zero dosarul galei profesioniste de box finanțate din bani europeni. Într-un referat, ea a afirmat că trebuie mers pe pistele Ministerului Turismului și Ministerului Economiei

Investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Rivali din tabere politice contondente, Adrian Năstase și Monica Iacob Ridzi au în comun un nume.

mariana alexandruE vorba de Mariana Alexandru (foto), procurorul DNA care a instrumentat deopotrivă dosarul Zambaccian și cazul MTS – 2 Mai. Alexandru s-a specializat în dosare cu politicieni și a reușit să obţină condamnări improbabile în momentul formulării acuzaţiilor.

În cazul Ridzi, verdictul nu este definitiv. Va mai trece probabil o jumătate de an pînă cînd completul de cinci judecători de la Înalta Curte va păstra sau va infirma condamnarea lotului de 12, pe care completul de trei judecători al aceleiași instanţe a pronunţat-o.

Ordonanța de o duritate fără precedent

Pînă atunci, Mariana Alexandru va avea însă alte emoţii.

Ea este cea care, la indicaţia expresă a Laurei Codruţa Kovesi, a verificat dosarul Galei Bute. Procurorul de caz Alina Stoica întocmise un rechizitoriu în care singurul trimis în judecată era Rudel Obreja. Toate celelalte piste fuseseră abandonate. Ceea ce a urmat a zguduit DNA, o instituţie mai degrabă atentă să-și păstreze imaginea și secretele.

Pur și simplu, Mariana Alexandru a întocmit un referat de respingere a rechizitoriului care a pulverizat-o pe Alina Stoica. A fost o acţiune echivalentă cu o demitere. De altfel, Alina Stoica a părăsit DNA la cîteva zile. Kovesi a fost de neîndeplecat, explicînd colegilor că pur și simplu Stoica ”a făcut un lucru nepermis în munca unui procuror”.

”A fost evident o mișcare neobișnuită, dar Kovesi a ținut să facă o demonstrație atît pentru interiorul instituției, cît și pentru cei din afară. Gala Bute a fost, practic, primul dosar scos de la sertar”, a explicat o sursă a ziarului.

În același referat, Alexandru a prefigurat și primele acţiuni necesare în refacerea dosarului.

Ministrul Ion Ariton a aflat că va fi urmărit penal, iar funcţionarii ministerului Elenei Udrea au intrat și ei în vizor. Cercetările despre cele peste 2 milioane de euro bani publici cu care a fost finanţată gala de box profesionist se reiau și se extind.

Știrea nouă este că procurorul șef al DNA, Codruţa Kovesi, a numit-o pe Mariana Alexandru drept procuror de caz în dosarul Gala Bute. Cercetările s-au redeschis cu Alexandru la comandă. Ea îi va raporta direct lui Kovesi.

Pro și contra Alexandru

Cine este Mariana Alexandru? Referinţele colegilor o descriu drept “un procuror capabil și extrem de tipicar, atent la detalii și hotărît să meargă pînă la capăt”. Aceiași oameni văd însă și “dorinţa ei evidentă de a se da bine pe lîngă șefi”.

Unii o numesc, depreciativ, “ un procuror de modă veche”, alţii spun că ăsta e un compliment, avînd în vedere vremurile recente, în care investigaţia judiciară rareori a atins înalte personaje politice.

Procuroarea și oamenii alături de care a lucrat, ofițeri judiciari și alți procurori, au reușit să convingă un om din MTS să treacă de partea lor. Angajatul respective a purtat microfoane, care au înregistrat momentul în care Ridzi,soțul ei și ali directori discută cum să păcălească DNA și să șteargă urmele prefabricării documentelor pentru evenimentul de la 2 Mai. Echipa de la DNA nu s-a mulțumit cu înregistrările.

Ei au obținut și mărturia omului de la IT din MTS, cel care fusese trimis să șteargă fișierele. Apoi, au conectat asta cu informația că Ridzi i-a cerut sfatul lui Trăilă, șefa de la AMRMAP, după atribuirea contractelor.

Practic, procurorii au dovedit că dosarul Ridzi a fost un caz prin care a fost falsificată și apoi antedatată o achiziție publică, misiune extreme de dificilă pentru avocații apărării, dovadă că ei n-au reușit să apere condiția de nevinovăție pentru nici unul dintre cele 12 personaje implicate. Și asta în condițiile în care echipa de apărărtori a fost redutabilă, muli dintre ei fiind foști procurori, unii chiar la DNA.

Tocmai pentru că au reușit să probeze falsificarea întregului proces de achiziție publică și să demonstreze ”dedicația”, cei din DNA sînt nemulțumiți de o parte a deciziei și vor face și ei recurs. Pentru mediul politic, condamnările în cazul Ridzi sînt ”severe”, după cum s-au exprimat cîteva voci, dar cei din DNA cred că, pentru o asemenea rețea, sînt prea multe condamnări cu suspendare.

„Punctul nodal al acestui dosar este procedura de achiziții”, a fost remarca judecătorului Ilie Iulian Dragomir, președintele Completului de 3, în timpul pledoariilor finale în procesul Ridzi.

Alexandru a fost adjuncta lui Lucian Papici și acum este adjuncta lui Claudiu Dumitrescu, la cealaltă secţie, cea de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie. “Nu este neapărat un investigator rapid, dar este foarte abilă”, spune despre ea un coleg din DNA.

Rezerve la Palatul Cotroceni

Procuroarea care a redeschis dosarul Bute Nnu e una dintre preferatele lui Traian Băsescu, președintele României rostind cuvintele “am niște rezerve” cînd a fost vorba despre susţinerea publică a Marianei Alexandru, în contradicţie cu felul plin de energie în care șeful statului i-a susţinut pe ceilalţi trei șefi și adjuncţi din perioada Morar.

Președintele n-a explicat care este sursa rezervelor sale, dar a acceptat-o pe Alexandru.

Chiar dacă este subordonata lui Claudiu Dumitrescu, în cazul Galei Bute, Alexandru va avea un fir direct cu Laura Kovesi.

22 de luni a durat ancheta penală, coordonată de procurorul Mariana Alexandru, în cazul “Ridzi”, dosarul ajungînd în justiție în mai 2011

DNA: “MDRT a plătit de 88 de ori mai mult”

Infirmarea rechizitoriului “Gala Bute”, decizie semnată de procurorul Mariana Alexandru, a fost argumentată prin faptul că “reprezentanții MDRT au stabilit în mod arbitrar valoarea serviciilor achiziționate, fără a folosi criterii obiective prin care expunerea brandului cu prilejul galei să fie raportată la valoarea unor servicii similare de publicitate. Nerespectarea acestei obligații a permis ca suma plătită de MDRT să fie de 88,5 ori mai mare decît cheltuielile efectuate de prestator pentru serviciile de promovare”.

Procurorul DNA a mai considerat în referatul de respingere că “soluția de neurmărire cu privire la Ion Ariton, ministru al economiei în acea perioadă, este greșită, fiind necesară continuarea cercetării penale”.

Comentarii (51)Adaugă comentariu

Suporter  •  30 ianuarie 2014, 10:06

„Procuroarea care a redeschis dosarul Bute nu e una dintre preferatele lui Traian Băsescu, președintele României rostind cuvintele “am niște rezerve” ”

Hmmmm….

Respect domnului Tolontan !

Diaspora  •  30 ianuarie 2014, 10:11

Speram sa vedem rezultate si in urma acestei investigatii!

bogdan  •  30 ianuarie 2014, 10:31

Superinformatie! Procurorul lui Nastase si Ridzi lucreaza la dosarul Bute! Ghinion Udrea!

Ovidiu T.  •  30 ianuarie 2014, 10:38

V-a scapat o greseala de ortografie in text, ati scris „numito”.

dc  •  30 ianuarie 2014, 10:39

sa speram ca mai exista oameni cinstiti in romania si care-si fac meseria cu seriozitate; sa speram ca acesti oamani din DNA care pana la urma isi pun in pericol viitorul au colegi asemenea lor in politie, procuratura, justitie, si in celelalte institutii ale statului si sa speram ca romania nu a ajuns inca curtea din spatele casei a guvernantilor si a parlamentului; sa speram, ca oamenii de rand nu mai voteaza puscariasi si patentati ai lumii interlope; mai sper ca romania nu a devenit inca in totalitatea ei o cosa nostra sau o somalie fara lege;dar daca basesacu inca mai pare singurul de la varf de partea dreptatii, sa mai sper ca sa nu mai apara niciodata unul ca el in politica romaneasca, fie si pentru ca se asociaza usor cu golanimea media dar nu numai, prin el romania s-a decredibilizat mult iat celebra lui fiica seaman cu tanti leana

Miki Maus  •  30 ianuarie 2014, 10:47

Punem pariu că pe Udrea n-o condamnă?

Ovidiu T.  •  30 ianuarie 2014, 10:51

Ati fost prompt in a o corecta 🙂
Puteti sa nu lasati comentariile mele sa treaca de moderare,

clau  •  30 ianuarie 2014, 10:57

Sa va dea Dumnezeu sanatate si multa putere de munca in incercarile dumneavoastra de a mai curata din gunoaiele astea de politicieni!
PS Felicitari si echipei de investigatii GSP

oficial  •  30 ianuarie 2014, 11:20

Dosarul Gala Bute ar avea noroc daca Alexandru nu se grabeste sa finalizeze cercetarile inainte de alegerile din toamna. Atunci am avea noroc ca Udrea sa fie incriminata, cand taticul Base nu mai are putere. Insa atunci blonda de doi lei o sa spuna ca este dosar politic. Dar nu va fi nicio noutate. Toti hotii politici au invocat asta, inclusiv Nastase!
Succes

Gabi  •  30 ianuarie 2014, 11:39

ridzi e cumva in arest sau cu catusele la maini la ora asta? Deocamdata este o condamnare simbolica, de ochii lumii. Iar Udrea in arest… vise tata, vise. Mai repede il vad pe basescu in puscarie decat pe udrea :):)

gigel  •  30 ianuarie 2014, 11:41

Nu cred in corectitudinea aceastei procuroare, dar nu impartasesc aceleasi rezerve ca domnul de la Cotroceni. Neincrederea mea e legata de aceasta institutie, care mereu a regizat cu ajutorul media toate arestarile, spectacole care au avut, majoritatea, in momente cheie din politica noastra. Si care toate au fost indreptate catre o parte a politicii. OK. Basescu a speculat momentele si a facut curatenie! Dar nu vad nimic onest, moral in toate aceste actiuni. Iar independenta DNA e o vorba in vant…
Eu tot va felicit pentru efortul depus impreuna cu Mirela Neag in aceste investigatii jurnalistice, care sunt net superioare celor ale DNA sau ale altor institutii cu acelas specific

viorel  •  30 ianuarie 2014, 11:56

Sa fie cu noroc sau cu ghinion pentru suspecti?!

flipper  •  30 ianuarie 2014, 12:15

@CT,

asa cum am mai spus, cheia dosarului este directia pe care au luat-o banii. Toata activitatea infractionala din dosar are ca scop final dirijarea unor bani spre anumite conturi/persoane. Aceste persoane trebuiesc investigate la greu pentru a gasi scopul pentru care au fost colectati acesti bani. Abia cunoscand cele de mai sus se poate spune ca justitia/faza de ancheta si-a facut treaba.

Din pacate in cazul Ritzi nu s-a urmarit traseul banilor. In dosarul „gala Bute” in schimb ati demonstrat VOI traseul banilor, deci nu se mai poate pune tacere peste acest final. Va avea d-na Mariana Alexandru curajul de a duce ancheta pana la capat, dar capat – oricine ar fi persoana/partidul implicat??? aceasta este intrebarea de baza, care trebuie rostita min. data pe sapt. in media/blog, pentru a nu se musamaliza nimic.

Va urmarim cu atentie.

koll  •  30 ianuarie 2014, 12:36

Apropo de: “Băutura nu schimbă caracterul omului, ci îl dezvăluie mult mai clar”,din articolul domnului Vochin.
Un mic ex.ce nu-l pot uita:
Soțul doamnei Ridzi,comandând nonșalant un telefon nou!
Nu era beat, ci milionar!
dar caracterul de…nu-l lasă, sa fure și el acolo,3-400 de euro!
Frumos caracter!

decretel  •  30 ianuarie 2014, 14:30

Tot inainte, mandri pionieri!

dacul  •  30 ianuarie 2014, 14:32

Sa fie cu noroc! Sper! Si nu sunt singurul….
Inca mai am rabdare.
Felicitari

dan  •  30 ianuarie 2014, 15:35

daca basescu are rezerve fata de alexandru, iar eu am rezerve fata de presedinte, inseamna ca e bine ca aleandru instrumenteaza gala bute!

laur  •  30 ianuarie 2014, 15:39

Stirea zilei e buna si sper sa se transforme in stirea anului: Udrea inculpata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma continuata. La fel ca la Ridzi: 5 ani cu ececutare. Sa tricoati bine dupa gratii!
Bravo Tolo si Neag. Sunteti tari!

EMY  •  30 ianuarie 2014, 16:15

Vestea că fosta ministru a tineretului Monica Ritzi va face pușcărie m-a făcut să cred că lucrurile încep să se miște și la noi chiar și cu mare întârziere.Mă întreb dacă europarlamentara E B A noastră cea deșteaptă care are un vocabular de mare intelectuală care face cinste românilor …… nu o va apăra prin tata BĂSE deoarece aceste cheltuieli și pregătiri s-au făcut onor pentru ( FATA LU TATA ),,,,,in Campania electorală să fie cunoscută și votată .E frumos .Aștepțăm verdictul final.

Cătălin Tolontan  •  30 ianuarie 2014, 17:38

monica: n-am uitat nimic, am multumit de fiecare data.

6, miki maus: pariu pe libertatea oamenilor? cam sadic dupa gustul meu. Nu pun pariu, am incredere in justitie

Ervin  •  30 ianuarie 2014, 20:53

D-na Mariana Alexandru sa va dea Dumnezeu sanatate Dvs. Si familiei. Felicitari!!

virgil  •  30 ianuarie 2014, 23:23

Sa avem incredere in institutii si in justitie? Asta-i intrebarea!

mihaela  •  30 ianuarie 2014, 23:55

Totul pleaca de la procedura de achizitii. Acolo pot sa-i ptinda procurorii!
Nu renuntati!
Cu respect,

kontact  •  31 ianuarie 2014, 0:02

Anul acesta se anunta unul greu pentru penabili. A inceput rau pentru ei: nastase, ridzi, fenechiu.

laura  •  31 ianuarie 2014, 0:28

Va multumesc pentru ca nu renuntati. Stiu ca nu va este usor si de aceea suntem alaturi de voi doi. Cu sufletul si inima

Valeriu Mangu  •  31 ianuarie 2014, 6:31

Articolul “Cand “fapta” este confundata cu “faptuitorul”, iar “instructia penala” cu “urmarirea penala”” pe:
http://ascunzisuri-constitutionale.eu

Danil  •  31 ianuarie 2014, 8:47

Abia daca se ajunge la Udrea si la EBA se va putea spune ca aceasta campanie a fost un succes. Gandititi-va ca Ridzi era o anexa, fara vreo importanata reala, DAR Udrea si EBA sunt pe pozitii inalte, ele decid politici pentru romani, ne influenteaza viata cum ar veni. Trebuie sa clarificam lucrurile in legatura cu aceste doua mari figuri ale politicii romanesti, si apoi vom putea simiti ca s-a facut dreptate!

jj  •  31 ianuarie 2014, 9:14

Domnule Tolontan,
Daca tot ati luat sabia dreptatii va mai dau cateva teme .Am insa impresia ca temele sunt impuse !!!!
Banii platiti de Steaua catre jucatori Craiovei in faimosul U Craiova -Rapid cand s-a jucat titlul la Craiova.
Preturile platite pentru Stadionul national plus de cateva ori gazonul asta ca vorbim de banul public
Sper ca sunt subiecte INTERESANTE pentru Dv.

Palade  •  31 ianuarie 2014, 9:45

daca nu se elimina textele din codul ala de procedura penala privind eliminarea interceptarilor telefonice scapoa cine poate. Salut baieti Mai aveti 15 ore si sunteti liberi la ciordit. Aveti grije sa nu mai vorbiti la telefoane.

codrut  •  31 ianuarie 2014, 9:52

Face ce face Udrea si cred ca o s-o vedem candidatul lui Basescu la Cotroceni. Asa ca nu cred ca se va atinge cineva de blonda, cu atat mai putin DNa-ul lui Kovesi.

Vlad  •  31 ianuarie 2014, 12:55

Faci o treaba foarte buna si cred ca ai un merit in ultimele decizii.

Cand iti intorci putin fata si spre Dosarul Transferurilor?

Anca Alexandrescu este intr-o forma maxima de caterinca.

VICTOR  •  31 ianuarie 2014, 15:10

Bravo domnule TOLONTAN.Ar fi bine sa fie multi ca dumneata.Sa plateasca toti hotii din tara asta,indiferent de partidul care i-a trimis la furat.Procesul va tine mult si la capatul lui speram ca cei implicati(udrea+gasca)sa tie companie lui Nastase sI Fenechiu ca tare au nevoie de niste femei printre ei.SUCCES DOAMNA PROCUROR!

brunetul  •  31 ianuarie 2014, 23:45

Sa tinem pumnii procuroarei Alexadru, sa lucreze mai repede, pentru a nu ne pune pe noi in situatia ingrata de a ne duce in toamna sa-l votam pe Antonescu pentru a nu iesi Udrea presedinte!
Iar voua, Tolo si Neag, continuati, suntem alaturi de voi.
Succes

t

helioglobalus  •  31 ianuarie 2014, 23:46

nu puneţi botul, că e an electoral…

Ionut  •  1 februarie 2014, 0:50

Inca 1 an si aflam ce si cum. Pana atunci, sa ne rugam ca Becali si Copos + Borcea sa se duca la necaz. 🙂

ADRIANA  •  1 februarie 2014, 12:16

Urmeaza si altii, Ridzi e doar varful iceberg-ului… Se apropie alegerile, poporul vrea sange, deh!

cezar prusac  •  1 februarie 2014, 18:20

Doamne`ajuta poate acum ajunge si pana la tanti nuti … n-are cum sa fie sarita cel putin nu in dosarul „gala bute” …

radu  •  2 februarie 2014, 12:36

Succes tuturor, celor doi ziaristi si procuroarei, in anchetarea banilor investiti de ministrul udrea in gala bute

andrei  •  2 februarie 2014, 22:43

rezultate ne dorim!

silicon_v  •  3 februarie 2014, 13:13

Off, nu mai pleaca odata Basescu, sa vina Ponta presedinte, ca sa intre Udrea, EBA si Videanu la puscarie, sa se faca dreptate pana la capat!

Hai, mai baieti, ca am glumit.

Da, pana la urma, DNA-ul e pe bune sau nu? Ca eu vad ca Tolontan zice ca da.

Si intrebarea suplimentara: cum credeti ca o sa fie DNA-ul dupa ce devine Ponta presedinte? Ca eu au auzit ca o sa devina o sectie a procuraturii si cam atat. Si o sa ancheteze procurorii aia de or sa rupa.

Deci, cum ziceam, off, nu mai pleaca odata tiranul ala! Cat mai e oare AMR-ul?

sile  •  3 februarie 2014, 23:46

UDREA. ASTA-I CHEIA DIN DOSARUL BUTE! Sa vedem daca o va gasi procuroarea Alexandru si va desface cutia?!
Succes

Valeriu Mangu  •  4 februarie 2014, 21:18

Articolul “De ce Presedintele Romaniei este un legiuitor in domeniul securitatii nationale si al apararii tarii” pe:
http://ascunzisuri-constitutionale.eu/despre-blog/

tristan  •  5 februarie 2014, 8:26

Sunt curios daca va avea curajul sa ajunga pana la Udrea, sau o sa se opreasca la cativa functionari din minister. Nu pot sa spun daca Udrea este sau nu vinovata in acest dosar, dar cu siguranta trebuie anchetata si dansa, altfel e clar ca DNA-ul inca mai actioneaza la comanda. Astept sa vad cum decurge ancheta!

redknapp  •  5 februarie 2014, 16:26

Sursa rezervelor lui Basescu se numeste Elena Udrea. Dar asta o stie toata lumea…

nea caisa  •  5 februarie 2014, 18:50

Seamana cu un joc la doua capete atat pentru kovesi cat si pentru Alexandru. Udrea intra ca intr-un joc dificil pentru ea, in care poate fi moneda de schimb si rufa de spalat.

Ionut  •  5 februarie 2014, 19:27

de Box, nimic? ca macar el e 29 zile la necaz, Ridzi nu a stat 1 zi.

papainog  •  6 februarie 2014, 21:54

copy/paste de pe blogul lui TRU articolul „OPERATINEA SOCI” dar ce bine se potriveste si aici mai ales post scriptumul
……………………………………
domnule T.R.U. va asigur ca daca romania ar organiza o olimpiada banii cheltuiti ar fi fost mult mult mai multi.
exemplul este arena nationala un stadion asemanator cu al lui arsenal finalizat cam in aceiasi perioada si care a costat cu 100 de milioane de euroi mai mult.
asta e nimic pentru ca noul wembley este cu 200 de milioane de lire mai scump decat al lui arsenal situatia fiind similara cam aceiasi capacitate dotari si perioada de finalizare.
aia e ! tot ce este construieste statul ( a se citi politicienii ) costa dublu sau triplu fata de cat ar costa daca ar fi construit de un privat.
si in canada si in rusia si in romania si in grecia si in anglia, poate doar in china nu ar face asta dar nu ca sunt chinezii mai de soi, ci de frica glontului in piept.
ce nelamurire am eu e de ce ziaristii se raliaza unor oameni care nu performeaza in nici un domeniu si se fac politicieni ca sa FURE.
nu cumva pentru ca si ei nu reprezinta nimic ca si jurnalisti ? si atunci iau si ei din ce fura aia ?
intreb si eu.

P.S.
am eu o presimtire ca tanti nuti nu scapa, chiar daca rizi si-a luat fapta pe ea

mihai  •  8 februarie 2014, 14:03

Acum, Alexandru il are langa ea pe Obreja. L-a bagat la racoare ca sa aiba timp sa reflecteze. Intrebarea este daca DNA doreste ca el sa vorbeasca sau vrea sa taca?!
Va doresc si mai mult succes, pentru ca va trebuie

maniacul  •  10 februarie 2014, 23:10

Obreja vrea sa stea 30 de zile in arest preventiv?! Interesant!

Alex  •  12 februarie 2014, 7:20

Credeti ca incep sa prinda curaj procurorii si judecatorii stiind ca basescu mai are un pic? Cum speranta moare ultima ne ramane doar sa vedem cursul anchetei. Succes pe mai departe domnule Tolontan si tuturor celor care au puterea de a duce lupta asta! Chiar daca nu ne vedeti, suntem multi alaturi de voi.

Comentează