Urmează al doilea KO în Gala Bute! Sursă judiciară: „Chiar dacă ministrul Elena Udrea a semnat doar felicitările de Crăciun și de Paște, ea este unul dintre profitorii corupției din spatele galei de box!”

Cercetările de la DNA vizează ”infracțiunile din achizițiile publice în cazul Galei Bute” și îi încolțesc pe toți cei protejați pînă azi, în primul rînd pe fostul ministru Elena Udrea

joi, 24 aprilie 2014, 8:11

Cercetările de la DNA vizează ”infracțiunile din achizițiile publice în cazul Galei Bute” și îi încolțesc pe toți cei protejați pînă azi, în primul rînd pe fostul ministru Elena Udrea

Investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

ULTIMA ORĂ: Firma Termogaz Company Hațeg a familiei Gărdean, unul dintre marii sponsori ai PD-L și beneficiar al banilor oferiți de ministerul Elenei Udrea, i-a plătit 2 milioane de lei lui Rudel Obreja, exact cît mai avea nevoie ca să-și achite creditul luat de la BRD și garantat de minister pentru Gala Bute! Obreja nu infirmă, spunînd că ”nu-mi amintesc și, oricum, nu e treaba voastră!”

Dacă e adevărat că esenţa unui lider este aceea de a-i face pe oameni independenţi, astfel încît ei să-l urmeze de bunăvoie (Orson Scott Card), atunci Elena Udrea este liderul perfect pentru un mic grup de iniţiaţi. Numai pentru ei.

Adrian Gărdean, Mirel Gărdean și Rudel Obreja sînt niște oameni cu bani. Într-o ţară dependentă, ei poartă cu mîndrie visul independenţei financiare.

Contractele oferite de ministerul Elenei Udrea i-au eliberat. Pentru că banii au venit, de fiecare dată, la timp. Mulți și la timp.

“Doamna” și clientela politică

“Schema e simplă. Și e schema tuturor pușculiţelor de partid”, explică o sursă a Gazetei Sporturilor, care dezvăluie noutăţi despre felul în care s-au învîrtit banii în Gala Bute.

“Firmele din Haţeg, din Petroșani și din București deţinute sau controlate de familia Gărdean au cîștigat în ultimii ani contracte de peste 100 de milioane de euro din bani publici! Ele au primit fonduri pentru pîrtii de schi, telegondole, drumuri, bazine de nataţie și multe alte investiţii. Sumele cele grase au fost dedicate de ministerul Elenei Udrea și de primăria lui Tiberiu Iacob Ridzi.
Aceste companii din clientelă au readus o foarte mică parte din bani, la vedere, către PD-L și către Tiberiu Ridzi. Le-au sponsorizat oficial campaniile electorale. Mărunțiș! Pentru că alte sume importante s-au întors pe rute invizibile. Cînd era nevoie să se onoreze o promisiune a Doamnei sau a altui protector, firmele stăteau în poziție de drepți”, descrie sistemul același om.

”Doamna” este Elena Udrea. Așa era numită în minister, așa a apelat- o Obreja, chiar pe ring luminat al meciului Bute – Mendy. Deși Doamna și-a delegat semnătura pe parcursul mandatului către secretarul general al ministerului, ea s-a implicat direct în Gala Bute.

Momentul plății

Un astfel de moment de nevoie, în care s-a apelat la firmele clientelare, a fost săptămîna 1-8 februarie 2012.

Din cauza campaniei de presă și a controlului DLAF care i-a urmat, chiar și genului de oameni senini și siguri pe ei, precum Udrea și Obreja, Gala Bute le dăduse deja motive de iritare. Și urma, nasol, stingerea afacerii, plata – partea cea mai importantă.

În plin control al fondurilor europene, MDRT îi plătește lui Obreja 8 milioane de lei, mai puţin cu 2 milioane decît fusese înţelegerea iniţială și promisiunea privată și publică a Elenei Udrea.

Această reducere de sumă, pe ultima sută de metri, a reprezentat o tentativă de a ascunde realitatea pe care DNA o descoperă însă, în decembrie 2013, cînd constată că “suma plătită de MDRT a fost de 88,5 ori mai mare decît cheltuielile efectuate de prestator”, adică de firma lui Obreja. Cifrele sînt culese din raportul DLAF, dar concluziile sînt ale procurorilor.

«De fapt, s-a urmărit finanțarea cu fonduri publice a galei de box, în care promovarea brandului a fost doar o modalitate de a masca obiectul plăților» Ordonanță DNA

O afacere camuflată. O afacere cu toate ingredientele de imagine, de partid și de business necesare.

Imunitatea ministrului Udrea

Cînd anunţa, de zeci de ori, că “MDRT e mîndru că se va implica în organizarea galei”, Elena Udrea nu realiza cît de grav e ce spune! Sau nu-i păsa.

Și, pînă acum, a avut dreptate. De ce să-i fi păsat? Orice a făcut nu a contat. Dovadă că, în prima formă a rechizitoriului DNA, cu excepţia lui Obreja, toată lumea scăpa.

Dar lucrurile cu adevărat spectaculoase nu sînt în acel referat sever de respingere a rechizitoriului, ci ele abia urmează să fie, încet, încet, dezvăluite.

«Pentru că ministerul i-a dat lui Obreja doar 8 milioane de lei din cele 10 promise de Elena Udrea, firma Termogaz i-a achitat președintelui FRB diferența de 2 milioane de lei, fix banii de care Obreja avea nevoie ca să-și stingă creditul» Sursă a Gazetei

“Nu o vor mai ocoli!”

Această informaţie de ultimă oră despre plata a 2.000.000 de RON făcută de Termogaz Company Haţeg într-un cont din Raiffeisen Bank al lui Rudel Obreja este confirmată pentru ziar din mediile judiciare. De acolo, Obreja a plătit în contul de credit de la BRD Sucursala Academiei.

“Descoperirea plăţii este doar unul dintre elementele care indică de ce, după redeschiderea dosarului de la DNA, procurorii nu o vor mai ocoli pe Elena Udrea!”, susţine o altă sursă.

Pînă la renașterea dosarului, Elena Udrea n-a fost deranjată de DNA.

Prin comparație, celălalt ministru implicat, Ion Ariton, fusese audiat. “Procurorii l-au chemat pentru că numele lui Ariton era pomenit în declaraţiile subordonaţilor care au recunoscut că ministrul economiei a fost la originea cererii de a sponsoriza gala organizată de Obreja. Să vedem dacă, atunci cînd va fi chemat din nou, Ariton își va aminti ceea ce la prima audiere a pretins că uitase: ce ministru i-a solicitat lui să finanţeze Gala!”, completează tabloul o sursă judiciară.

75% din plăți au provenit din ministerul Elenei Udrea, 25% din cel al lui Ion Ariton

”Gala Bute va fi declarația de independență a lui Kovesi și a DNA”

Memoria lui Ion Ariton nu e singura care va fi testată de evenimentele dure care urmează.

După ce Codruţa Kovesi a venit la conducerea DNA, ea a stat la originea împiedicării mușamalizării acestui dosar, potrivit informaţiilor din interior.

“Kovesi le spune mereu procurorilor că toate dosarele sînt tehnice, ca să-i scoată de sub presiunea publică sau politică și să se concentreze doar la datele concrete ale cazului. Dar Gala Bute a devenit mai mult decît atît, pentru că niciodată în istoria DNA un procuror n-a fost umilit public și n-a fost silit să plece pentru că, practic, mușamalizase un dosar, așa cum i s-a întîmplat în decembrie 2013 Alinei Stoica.
Pentru noi toţi, cei din sistem, momentul a fost un șoc. Pentru Kovesi, chiar dacă nu o va admite niciodată, Gala Bute va fi declaraţia de independenţă a întregii instituţii, care, la rîndu-i, își încurajează șefa să meargă pe acest drum, spune o  voce bine informată în legătură cu situația curentă din DNA.

«Nu doar Kovesi vrea ca dosarul Bute să meargă pînă la capăt! Există, la nivelul DNA și al mai multor instituții, senzația că protecția Elenei Udrea și a oamenilor săi, în condițiile unor ilegalități vădite, a umilit o întreagă clasă de profesioniști!» Sursă judiciară

Factotum fără nici o semnătură

Și, acum, date de ultimă oră. De dosar se ocupă o echipă coordonată de Mariana Alexandru, procuror șef adjunct în DNA. Alexandru e “un procuror meticulos și onest” potrivit unor caracterizări ale colegilor, care nu au nici un motiv să o laude, tot ei spunînd că “e cam obsedată de carieră”.

Alexandru a fost mîna dreaptă a lui Lucian Papici. Acum, este adjuncta lui Claudiu Dumitrescu, șef de secție la DNA și fostul lider al DLAF în momentul alcătuirii raportului care a disecat Gala Bute, transformînd-o într-un model de fraudă, vizibilă de la Bruxelles. Alexandru a lucrat, printre altele, la cazurile Adrian Năstase și Monica Iacob Ridzi, unde a obținut condamnări.

“Gala Bute este tratată ca un dosar de corupţie în achiziţiile publice”, susţine o sursă a ziarului. “Chiar dacă Elena Udrea a semnat doar felicitările de Crăciun și de Paște ca ministru, ea este unul dintre profitorii corupţiei și ilegalităţilor din spatele galei de box!”, sună continuarea șocantă a frazei. Am tăcut, am mai întrebat o dată, am primit același răspuns. Corupție, trafic de influență, abuz în serviciu. Ar fi, într-adevăr, al doilea KO al galei, după cel aplicat de Lucian Bute francezului Mendy.

Revenim cu întrebările. Răspunsurile din toate părțile sînt seci și constante. Corupție, trafic de influență, abuz în serviciu. E unul dintre acele momente în care te gîndești dacă universul te aburește sau dacă ai aflat ceva despre viitor. Totuși, acest dosar a fost ucis o dată și n-a vrut să moară pentru că oamenii au vorbit.

Procurorii au sesizat și înșelătoria aplicată Comisiei Europene

DNA a anunţat, în Ordonanţa din decembrie, că “va identifica și-i va trage la răspundere penală pe autorii, instigatorii sau, după caz, complicii acestor fapte din Gala Bute”. Se referă și la episodul în care s-a încercat înșelarea Comisiei Europene prin prezentarea unui decont fals. Sigur că mai important e nu ce anunţă DNA, ci ceea ce nu anunţă.

Gazeta l-a sunat pe Rudel Obreja. Așa a decurs dialogul.

 REACȚIA LUI OBREJA: “Termogaz? Nu-mi amintesc!”

– E adevărat că firma Termogaz v-a dat exact banii cu care ați plătit ultima tranșă a creditului?
– Termogaz?

– Termogaz, firma unuia dintre frații Gărdean…
– Nu-mi amintesc. Dar ce treabă are asta cu gala? Ce, mi-au plătit ei creditul?

– Nu vi l-au plătit direct că nu erau nebuni! Termogaz v-a dat banii într-un cont din Raiffeisen și de acolo ați plătit creditul către BRD. Despre ce contract e vorba? Ce ați prestat pentru Termogaz?
– Chiar nu-mi amintesc. Asta e companie de stat?

– Nu, privată.
– Păi și ce treabă aveți voi cu astea? Sînt afacerile a două firme private, dacă sînt.

– Deci nu recunoașteți banii luați de la firma lui Gărdean?
– Și dacă mi-aș aminti nu v-aș spune. De ce amestecați asta în Gala Bute?

– E o companie care a făcut afaceri mari cu același minister al Elenei Udrea care v-a dat mai puțini bani și restul vi i-a livrat ea.
– Eeee, păi dacă priviți lucrurile așa de ce nu vă gîndiți că am plătit creditul cu banii de la minister sau din alte afaceri ale mele?

– Ministerul v-a dat 8 milioane din 10.
– Din alte afaceri, atunci. Încă o dată, în gala “Campion pentru România” fiecare a avut un rol. E treaba ministerului ce a făcut. Eu n-am nici o treabă cu nimeni!

Pe parcursul a cîteva zile, Gazeta a încercat insistent să-i contacteze pe fraţii Gărdean. I-am căutat inclusiv la Termogaz, firmă cu sediul în București și în Hațeg, care a intrat între timp în insolvenţă, dar funcţionează. Adrian și Miron Gărdean au preferat să nu vorbească.

Termogaz a avut peste 30 de contracte cu statul. Firma e de o polivalență spectaculoasă! Sub mandatul Elenei Udrea a construit multe săli de sport, a studiat fezabilitatea unui domeniu schiabil la Straja pe care tot ea l-a executat, împreună cu partenerii, pentru 34 de milioane de euro.  A primit un bazin de înot în Timișoara și un centru de divertisment de 7 milioane de euro la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Versatilitatea sa ar putea să dea lecții corporațiilor din străinătate. Specializarea este trecut, extinderea în toate domeniile este viitorul!

Termogaz se pricepe la orice. A modernizat săli de operații chirurgicale pentru spitalul din Hunedoara, a lucrat pentru Compania Națională a Uraniului, a pus apă pentru primării, a adunat zgură de 15 milioane de euro la Deva și a construit un campus școlar la Cristian. Și, printre picături, a continuat să facă pîrtii de schi în toată țara. Firesc, după atîta succes, în 2013 a intrat în insolvență, la nici o lună după ce tocmai cîștigase un contract de 7 milioane de euro ca să modernizeze conducte de apă pentru primăria din Deva.

“Există probe în legătura Termogaz – Obreja”

Termogaz – Udrea – Obreja nu e o relaţie oarecare. “Există probe ale legăturii dintre Gala Bute și plata făcută de Termogaz lui Obreja”, susţine o mărturie din posesia ziarului.

“La cum lucrează procuroarea Alexandru și oamenii săi, procurorii vor strînge toate documentele, se vor face asocierile și confruntările și se vor rostogoli peste cei acuzaţi cu date, cifre și încadrări legale care îi vor năuci pe ei și pe avocați. Practic, unii dintre cei din ministere vor realiza abia acum cîte urme au lăsat și cît de mare e ilegalitatea pe care au comis-o!”, spune cineva care știe dosarul și cunoaște modul de lucru al DNA pe fraudele din achiziţii publice.

“Iar Gala Bute e un caz de corupţie la nivel înalt în achiziţii publice”, insistă sursa.

«Există probe că totul a fost pregătit cu multă vreme în avans și că deturnarea banilor publici a fost realizată cu mai mulți complici» Sursă a Gazetei Sporturilor

Căile procurorilor

DNA are antecedente. Cazul Monica Ridzi asta a fost. Un succes judiciar pe corupţia în achiziţiile publice, mergînd pînă la ministru.

Și mai sînt exemple în care DNA a probat în instanţă infracţiunile din achiziţii.

Tot achiziţiile publice au fost baza dosarului Transformatorul, alt caz instrumentat pe vremea lui Morar, cu care, deși iarăși nu va admite, Kovesi e într-o competiţie profesională de la distanţă.

În aceste cazuri, DNA a obţinut condamnări ale tuturor celor aduși în faţa instanţei, inclusiv Relu Fenechiu și Monica Ridzi.

Ca și pe Ridzi, pe Udrea au pierdut-o goana pentru imagine și convingerea că e deasupra tuturor

Nu toate deciziile din cazurile amintite sînt definitive, însă e limpede că procurorii au găsit un mod de lucru care merge de la micii funcţionari la directori, de la partenerii din mediul privat și pînă la capii ministerelor care au făcut achiziţiile publice. Frustrarea românilor că se fură din buget primește un răspuns concret. Dezinvoltura trufașă a miniștrilor și pofta de imagine pe banii contribuabilului au un preț.

Momentul poate fi rezumat.

Dosarul Galei Bute crește. Apar date noi. Unii dintre angajaţi încep să vorbească. ”Pînă acum li s-a promis protecție, acum ei se vor trezi acuzați și vor vorbi”, spune o sursă.

Conform mărturiilor aflate în posesia ziarului, Elena Udrea, cea care singură a declarat că “am muncit luni de zile pentru ca acest eveniment să fie posibil”, află acum că acest blestemat de meci de box finanțat pe bani europeni, pe care l-a folosit ca pe un car alegoric al propriei popularităţi, se va transforma într-un asalt de acuzaţii.

Udrea la DNA. Udrea în faţa instanţei.

Imposibilul de ieri.

 

REȚINERE PRELUNGITĂ

Obreja rămîne în arest la domiciliu pînă pe 1 iunie

Judecătorii Tribunalului București au decis ieri să admită propunerea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de prelungire a arestului la domiciliu pentru încă 30 de zile, începînd cu 3 mai pînă pe 1 iunie, inclusiv.

Obreja a fost arestat preventiv pe 5 februarie, fiind acuzat de DNA de trafic de influență. Potrivit procurorilor, acesta i-a promis lui Sorin Ovidiu Vîntu, contra sumei de un milion de euro, că-l va scăpa de închisoare datorită influenței pe care o are pe lîngă judecători de la Înalta Curte. Conform surselor Gazetei, numele vehiculat între cei SOV și Obreja este cel al Corinei Jîjîie, șefa secției penale a Înaltei Curți. Obreja a mărturisit pentru ziar că el este nevinovat și că ”de fapt, Vântu e cel care a vrut să o compromită pe Jîjîie și pe colegele ei”.

Comentarii (109)Adaugă comentariu

dana  •  24 aprilie 2014, 13:16

44.liliana dobre

doamna esti pur si simplu penibila cu udrea a ta…presedinte.Poate in visele voastre de basisti…ever Romania n-o va alege pe aceasta madam sa ocupe locul suprem.Cat despre cinstita, corecta…harnica….mai sunt multe de spus.Sper ca in al 12 lea ceas..sa plateasca toti care au furat in ultimii 23 ani tara asta..de am ajuns la coada europei.Felicitari dle Tolontan si echipei pentru aceasta investigatie jurnalistica.

Calin  •  24 aprilie 2014, 13:17

Respect.

Imi doresc sa vad, la trimiterea in judecata, un rechizitoriu care sa includa BRD-ul, cel putin din postura de complice.

Astfel de afaceri fara banci nu se pot face.

Iar aceasta investigatie, va rog, nu o extirpati din context. Sistemul este clar, este evident. Ce investitii majore s-au realizat in romania in ultimii 15 ani? Cine le-a executat? Daca sapati pana la radacina si gasiti 2 contracte curate in acesti 15 ani, eu imi cumpar palarie ca sa pot sa-mi mananc palaria.

In prezent, cine sunt firmele care realizeaza investitiile guvernului? Cum au castigat acele contracte?

Desi nu are legatura cu sportul, orice ziarist de investigatie are in raspunsul la intrebarile de mai sus materie prima pentru un cotidian de investigatie pentru cel putin zece ani. Si pun pariu ca ar fi si un cotidian profitabil numai din vanzari.

Succes, spor si multumiri!

direct  •  24 aprilie 2014, 13:20

Felicitari si succes in continuare. Chiar o sa ma imbat daca acest dosar se va finaliza cu mai multi invinuiti.

marian  •  24 aprilie 2014, 13:21

Nu-mi dau cu parerea pe fondul investigatiei realizate de echipa gsp, deoarece in acest stadiu lucrarea este de competenta exclusiva a persoanelor care realizeaza urmarirea penala. Oricum, situatia este dificila pentru toti cei anchetati, si repet: toti (si toate). De la un punct care pare sa fi fost deja depasit in aceasta cauza penala, procurorii nu-si mai desfasoara activitatea in dosar decat daca merg la sigur pe trimiterea invinuitilor in instanta. Cam aici suntem in momentul de fata. Eu as vrea, insa, sa apreciez discutia Tolontan – Ursu. Uite ca oamenii pot fi in dezacord pe teme majore, dar in conditii si modalitati rezonabile. Sigur ca pe un parcurs insiruit de la periferie spre Piata Universitatii discutia asta e inca undeva pe depoul Dudesti, dar tot e bine …

marian  •  24 aprilie 2014, 13:36

Turcescule, scrisoarea ta de pe blogul personal, fără adresă, era cumva pentru doamna cu gala lui Bute ?

Dragotoiu Mihail  •  24 aprilie 2014, 13:46

Feicitari TOLO! Tu si echipa ta dati dovada a nu stiu cata oara de adevarat profesionalism! Speram ca Udrea sa ajunga langa Ritzi, doar acolo ii e locul !

Pam-Pam! DNA intră adânc în zona Elena Udrea | AdrianHalpert.com  •  24 aprilie 2014, 13:50

[…] Astăzi, „Gazeta Sporturilor” titrează pe frontispiciu:Urmează al doilea KO în Gala Bute! Sursă judiciară: “Chiar dacă ministrul Elena Udrea a semna…… […]

vip  •  24 aprilie 2014, 14:40

gala bute,
a carnati plescoi si mere pute !

de-as mai duce-o pana-n tomana,
lelita ioana… 🙂

TOLONTAN,
ESTI NO ONE !

CALENDAR :LA 2 MAI—SARBATORIM -Dosarul „2 Mai” – Ridzi

qpax  •  24 aprilie 2014, 15:04

Exista cazuri mult mai serioase decat acesta, care o incrimineaza pe Elena Udrea … si pe fotul ei sot (afaceri imobiliare)! Procurorii o protejeaza, pentru ca fac parte din acelasi grup infractional cu Udrea si cu mai stim noi cine! Voi nu sunteti singurii care fac anchete si jurnalism de investigatie … procurorii au preluat de la voi doar acele materiale pe care le-au putut folosit ca si terorism politic … spre exemplu dosarul transferurilor (un prejudiciu infim, fata de marea infractionalitate) … pe care l-au lungit (procurorii) pentru a acoperii o serie de unghiuri oneroase, din care ultimul a fost ‘Burleanu la FRF’ … deci nu va mai dati cocosi … sunteti doar o resursa folosita sau nu dupa caz, pentru a crea avantaje pentru o parte a spectrului politic-afacerist. Fac acum un pariu cu tine pe cat vrei … ca ‘procurorii tai’ nici nu vor baga in seama aceasta ancheta … cp pana i se termina mandatul la DNA a lui Codruta Kovesi … 2016! Doar nu ne-am nascut ieri … asa cum sugerezi tu …:))

Nic  •  24 aprilie 2014, 15:14

Povestea asta seamana leit cu ce a lui Nastase cu „Trofeul Calitatii”. Sa ne demonstreze noua si UE ca justitia functioneaza marinelul l-a trims pe Nastase la „brutarie”. Asa se va intampla si cu „Doamna”, asa cum ar fi normal sau justita e folosita doar ca o rama politica impotriva adversarilor?

JohnnyBlade  •  24 aprilie 2014, 15:22

@ 16-Victor. Tu sigur esti o „fana” deghizata a doamnei. Nimeni nu poate fi atat de i m b e c i l complet dezinteresat. Hai sa-ti explic cine sunt functionarii pe care tu ii consideri „pricipalii” vinovati.

Sunt persoane trecute de 40-50 de ani care au lucrat toata viata in sistemul public. Au salarii mizere de maximum 1500-2000 lei si sunt total dependenti de slujbele pe care le au. Daca sunt concediati/remaniati ajung sa presteze munca necalificata pana la pensie pentru ca nu ii mai angajaza nimeni.

Personaje tenebroase gen Moraru sau Nastasia care actioneaza pe post de „hand of the king” pun o presiune enorma asupra lor si ii forteaza sa aprobe dosare in termen record (poate iti aminteste Tolontan viteza cu care s-a aprobat finantarea pt gala Bute).

Procurorilor le iau ani de zile sa descopere neregulile, iar daca funtionarii cer timp sa analizeze li se spune ca sunt incompetenti si sunt amenintati.

Fiecare dintre funtionarii astia are de a face individual cu „the hand/s of the king”. E practic imposibil ca ei sa se ridice in corpore si sa reclame presiunile la care sunt supusi pentru ar risca situatiile familiilor lor. Daca, prin absurd, se trezeste unul sau altul sa protesteze, sunt discreditati instant precum militarul care a protestat impotriva lui base si am aflat a doua zi ca „picase evaluarea psihologica”.

Deci, Victoras, scuteste-ne de pledoariile privind inocenta doamnei si domnului. Nu de alta dar ma enervezi atat de tare ca ajung sa pierd vremea aici explicandu-ti cat esti de rau intentionat.

Liliana Dobre  •  24 aprilie 2014, 15:26

Cătălin Tolontan Says:
April 24th, 2014 at 12:36 pm

44, liliana dobre: cum sa nu va dam ok la comentariu?
Udrea, presedinte!)

Sa vedem daca procurorii si, eventual, instanta vor gasi ca ea are o legatura cu infractiunile de la Gala sau nu. Haideti sa avem rabdare.
——————
De acord, dar va spun sincer, nu vad ce ar avea de anchetat in ceea ce o priveste pe Elena Udrea. Veti vedea ca am dreptate. Udrea niciodata n-a facut afaceri, n-a avut beneficii de pe urma unor aranjamente. S-a ferit de combonatii, nepotisme, prietenii care sa ii dauneze. Stiti cat afost de „cercetata” de catre haznelisiti, de actuala putere si n-au gasit nimic…ba, parca niste capace de wc comandate de cel care a fost inaintea sa! Iar acum, dupa cum stiti este pe picioarele ei, a investit in agricultura din bani proprii, vanzari de propietati etc.. totul la vedere.Mai vrea sa faca din statiunea unde detine o parte, ceva frumos ca oamenii din zona sa nu mai mearga in Ungaria pentru a petrece cateva zile libere. De ce dati voi cu parul in cel care munceste care constuieste, se implica…care nu face afaceri cu statul?!Doar ca este frumoasa si extrem de einteligenta? De unde atata ura pe cei care muncesc onest asa cum este Udrea? De ce credeti minciunile de la Haznaua 3, cand stiti ca niciodata nu s-au putut dovedi aberatiile de acolo!! Ganditi-va doar cateva minute la cei care au furat tara asta de 24 de ani, o fura si in prezent desi, sunt cu un picior in puscarie, tot nu se lasa si voi va tineti de Udrea ca boala de omul sanatos. Am citit ca cei de la Hazna v-au jignit d-le Tolontan, Ciuvica v-a facut praf in lipsa. Vedeti cine judeca lumea? Acesti slugoi platiti din banii furati de catre Varan de la toti fraierii care-l adora!! Ce popor stupid! Nu? Averile colosale pe care le are Felix, palesc pe langa diabolismul care zace in el, teama de puscarie il face si mai rau. Ah si cate v-as mai reprosa, deoarece nu sunteti corect si faceti, poate, nolens volens jocurile Varanului. Ce pacat…..

Pandele  •  24 aprilie 2014, 15:30

Cataline, trebuie sa ma asociez altor 2-3 persoane care au spus ca acest articol nu este decat o insailare de presupuneri, supozitii si deductii! Nici un document, nici o declaratie , nimic concret care sa justifice titlul „bomba”
Alte investigatii erau mult mai convingatoare, aveau „carne” , acum este doar o suflare in taciuni spre a face prezenta tema respectiva.
Pe de alta parte , din surse directe, persoanele din fostul minister al turismului care ar fi putut avea implicari – fostul secretar general Nastasia, fosta director economic Alina Dinca sunt bine mersi si nici nu au fost chemate sa dea explicatii.
Oricum, inca mai sper ca procururorii si voi ziaristii va veti face treaba cu profesionalism.

abc  •  24 aprilie 2014, 15:34

Excelent demers jurnalistic. Nu e prima data cand va admir munca si rezultatele. Felicitari si succes

vlad  •  24 aprilie 2014, 15:37

Sunt de acord cu afirmatia ca acest dosar ar putea fi declaratia de independenta a DNA, care acum, vrei, nu vrei, este asimilata ca o institutie aservita presedintelui Basescu. Daca vor dori sa-si curete imaginea, stiu ce trebuie sa faca. Este evident pentru toti romanii din tara asta.
BRAVO Tolontan & echipei

Pam-Pam! DNA intră adânc în zona Elena Udrea – Argument  •  24 aprilie 2014, 16:03

[…] Astăzi, „Gazeta Sporturilor” titrează pe frontispiciu: Urmează al doilea KO în Gala Bute! Sursă judiciară: “Chiar dacă ministrul Elena Udrea a semna…… […]

Liliana Dobre  •  24 aprilie 2014, 16:14

Domnule Tolontan, mai deranjez o data cu scuzele de rigoare, dorind sa va intreb ceva legat de subiect. Astept un raspuns nepartinitor daca se poate.
Intrebare: va rog sa-mi spuneti ce reprezinta in opinia dvs. infractiunea in povestea Galei?
Astept raspunsul cu nerabdare.
Multumesc!

Cătălin Tolontan  •  24 aprilie 2014, 16:17

67, liliana dobre: sa finantezi o gala de box profesionista cu bani publici cind fondurile alocate sint pentru publicitate cred ca e o infractiune.

Dar nu e important ce cred eu, e important ce cred procurorii si, mai important, ce vor crede judecatorii.

Aveti mai sus un raspuns (61) al unui om probabil dintr-un minister care va explica mai bine sistemul.

unsarac  •  24 aprilie 2014, 16:52

62, 67: liliana dobre, o fana a Elenei Udrea

luther  •  24 aprilie 2014, 17:14

la rizzi ai avut mereu ciorne varate pe sub nas aproape de realitate ,acum cu parere de rau iti spun ca tot aia te-au blindat cu material dar de slaba calitate .o sa vezi ca ma dreptate si ma dezic de multi imbecili ce te citesc si nu inteleg nimic din acest vis de a fii infundata elena in brutarie .de fiecare cum desecretizeaza scriierile unor jurnalisti de ;top ;poate gresesc .

Cătălin Tolontan  •  24 aprilie 2014, 17:53

70, luther: sint surse total diferite 🙂 Si asta cu ciornele virite sub nas este exact fraza cuiva care nu stie cum se petrec lucrurile intr-o redactie. Gresesti.

Liliana Dobre  •  24 aprilie 2014, 18:48

Bun. Am citit raspunsul (Multumesc), am stat pe ganduri putin si iar mi mi s-a pus de-o intrebare urmata de alte intrebari.

Dvs spuneti ca:”sa finantezi o gala de box profesionista cu bani publici cind fondurile alocate sint pentru publicitate cred ca e o infractiune”
Intrebare: de unde reiese ca Udrea ar fi furat ceva? S-au ca ar fi beneficiat de ceva foloase?
Intrebare: De ce nu pomeniti nimic despre finantarea Eurovision de catre Guvernul Ponta, dar finantarea turneului de tenis WTA acum… de catre acelasi guvern Ponta? Pentru ca la ambele sunt bube mari.
Aveti acest curaj? Daca da, chapeau bas, domnule!

muscarea populara  •  24 aprilie 2014, 19:02

Ce-ti mai place basismul, Tolontane. Cum pupi tu in dos DNA-ul, esti oribil. Cand scapam de basescu, sper sa scapam si de tine !!!! M-am saturat de basescu si de propagandistii lui sub acoperire, ca tine.

Liliana Dobre  •  24 aprilie 2014, 19:21

erata cu scuzele de rigoare: Sau ca ar fi beneficiat.

Doru Enescu  •  24 aprilie 2014, 20:11

Dle Tolontan, sa finantezi o gala, fie ea si profesionista, nu e DELOC ilegal. V-as ruga sa observati cate competitii sportive sunt finantate din bugetul Romaniei, prin intermediul Min Sportului, sau prin alte Institutii de Stat. Care este scopul acestor finantari ? Acestea nu sunt ilegale ? Tenisul, baschetul, handbalul, rugbyul, si multe alte sporturi la care sunt alocati O MULTIME DE BANI ! Ce v-a deranjat atat de tare la Gala Bute ? Ati inceput cu alte acuze, acum inaintati altele. Va e teama de un esec al acestei anchete ? Cred ca deja e un esec. Inteleg ca „doamna” nu a semnat nimic. Aveti pretentia unui gazetar echidistant. Recititi titlurile pe care le-ati dat de-a lungul timpului. Aproape toate sunt ACUZATOARE ! Titluri prin care puneti eticheta VINOVAT, INAINTEA JUSTITIEI ! Ati alergat impreuna cu o multime de „tineri, studenti, etc” si „ati refacut” traseul banilor… Cu soft-ul acela complicat. Sunteti mult prea patimas, e evident. Si nu cadreaza cu „matricola” pe care v-o puneti zi de zi pe bratul stang al sacoului, aceea de gazetar. Sunteti, sau v-ati transformat, intrun „berbece” veritabil. Uitati-va in spate. Poate va veti trezi. Succes !.

Erszsebet  •  24 aprilie 2014, 20:25

@Liliana Dobre
Daca banii respectivi sunt destinati pentru publicititate atunci pentru publicitate trebuie sa-i foloseasca, nu pentru a finanta o gala de box, nu poti schimba destinatia banilor publici.
Nu trebuie neaparat ca doamna Elena sa fi furat banii respectivi pentru a fi o infractiune.

Dann  •  24 aprilie 2014, 20:44

D-le Tolontan, va reamintesc inca o ancheta GSP peste care s-a depus praful. Sper ca nu a fost ordin de la „imparat” ca sa se „puna batista pe tambal”! Este vorba de promovarea „frunzei udrestiene” la Paris. A fost o combinatie Udrea, Nastase si BRD. Cred ca va mai aduceti aminte cind s-a semnat contractul de livrare al unor produse promotionale cu firma Amaliei Nastase!! De asemenea revedeti cind si-a achitat Udrea creditul la BRD? Nu mai spun de afacerile oneroase ale lui Udrea si Nastase contra intereselor statului! Astept o reluare a acestor aspecte din activitatea celor doi inainte de a ales senator acest Nastase.

bursucul  •  24 aprilie 2014, 21:24

Unii te fac basist, altii spun ca te afli la comanda varanului. Marea parte insa apreciaza investigatiile gazetei, care au finalitate in justitie, cu condamnari cu executare. Asta trebuie sa retina toti carcotasii si cei care nu se pot detasa de politica.
Felicitari

Liliana Dobre  •  24 aprilie 2014, 21:37

@ Dann, esti dezinformat. Udrea nu si-a achitat creditul la BRD. A cedat afacerea, adica terenul si constuctia cu tot cu credit unui om de afaceri. Totul facut legal si la vedere.
Nu mai daramati ce altii au construit. Debarasati-va de mentalitatea comunista. Lasati oamenii competenti si harnici sa faca treaba, pentru ca toti beneficiem la un moment dat de investitiile lor.
Promovarea Romaniei-barnd-ul turistic a fost un mare succes, premiat de PATRU ori in toata lumea. Cu rasunt la nivel mondial cum nu s-a mai intamplat pana la Elena Udrea. Stiti bine ca Turismul era mort si ea a indraznit sa-l renasca, sa-l faca atractiv, sa aduca cei mai mari operatori de turism printre care si TUI…dar, a fugit cand s-a lovit de Grapini. Sa spunem adevaruri nu presupuneri si minciuni.
Haideti sa fim corecti si sa lasam prejudecatile si misoginismul chiar daca avem de a face cu o femeie frumoasa si extrem de inteligenta, treceti peste acest „obstacol”
De ce vreti voi ca astazi, femeia sa mearga un metru in spatele barbatului? De ce nu suportati ca femeile pot fi mult mai inteligente, competente, corecte decat voi barbatii, in functii cheie?
Dl Tolontan poate nu este chiar asa, dar mai are inca sechele…de unde? Nu pot sti. Cert este ca Udrea nu a gresit, nu a incalcat legile statului ca ministru si nici in privat.
Oameni buni, la cat au puricat-o cam toti, pe femeia asta, nimic n-au gasit gresit, din contra au mostenit 6000 de investii regionale, unde Ponta s-a dus cu nerusinare sa taie panglici uitand sa mentioneze ca ii apartin Elenei Udrea. Mint cu ceva? Veniti cu dovezi ca sa imi demontati opiniile…..

Silviu Cirleneaga  •  24 aprilie 2014, 21:41

Putini au remarcat ca Lucian Bute a facilitat aceasta escrocherie. Bute stia cu mai mult de un an innainte ca se va organiza aceasta gala. Este un personaj care zambeste frumos pe sticla dar care este disperat dupa bani si gata sa faca orice pentru a face cat mai multi. Pe el l-a intrebat cineva ce stie?

Liliana Dobre  •  24 aprilie 2014, 21:48

@Erszsebet
De acord cu tine.
Dar, te intreb si pe tine, unde-i vina Elenei Udrea. Unde este „mobilul crimei”?
A deturnat Udrea banii pe publicitate? Nu s-a facut pubilicitate pe tot globul? Gala s-a transmis pe toate continentele, cu brand-ul Romaniei, cu acele imagini superbe.
Ce a privit MDRT si bradul de tara s-a indeplinit cu succes.
Restul, ce se invoca in acele speculatii, nimic dovedit cu acte, mi se pare apa de ploaie si totul facut la comanda, doar pentru a mai da in Udrea, stiind rivalii politici ca este posibil sa candideze la presedintie. Oameni buni, cu minciuni nu poti slabi puterea unui politician redutabil cum este Udrea. Ori pe ea nu o poti ataca cu nelegiuiri, deoarece nu a facut, nu avea niciun interes. A intrat in politica bogata in Mercedes, este in politica si n-a crescut averea sa. In declaratia de avere, apar cate va bunuri dupa divort pe carea ea a spus ca le-a pus la vanzare, a vandut….si investeste in agricultura. Femeia asta nu are nevoie sa faca ilegalitati, este o femeie inteligenta, de si-ar ruina cariera politica, de ce s-ar priva de libertate cand ea nu are nevoie de nimic ilegal obtinut. Analizati un pic si imi veti da dreptate.

manon  •  24 aprilie 2014, 22:09

d.le Tolontan, era bine daca va.ti fi oprit si asupra unor afaceri ale unora care va conduc trustul,deci si pe dvs. erati credibil ! asa, ramaneti subiectiv si partinitor si asta nu da bine la un ziarist SPORTIV !!!!!!!!!!

virusii virtuali basisti  •  24 aprilie 2014, 22:10

A aparut inca unul, la comentariul 44, Liliana Dobre.
Dar, fata de Mircea, acesta e mai complex, cu mai multe elemente de propaganda STAS, dintre cele enumerate de mine in comentariul anterior.
Are varan, are baroni, are Ponta, are bolsevici, are penali!
A imbatranit si Felix saracu’.
Nu mai poate nici el.
Felix Tataru.

misu  •  24 aprilie 2014, 22:24

Felicitari pentru tenacitate si corectitudine. Un demers jurnalistic laudabil si onorabil.

dana  •  24 aprilie 2014, 22:37

O ancheta a DNA care s-a nascut greu, a crescut si mai greu, cu momente de cumpana, si care acum a ajuns la maturitate. Sper sa nu moara inainte de a iesi la pensie cei care se ocupa de ea. Procurorii au avut ca ascendent, Gazeta Sporturilor.
Un bravo din toata inima, domnule Tolontan

Erszsebet  •  24 aprilie 2014, 23:13

@Liliana Dragan
Inainte de ultimele alegeri intr-un interviu luat chiar de Tolontan sau de Zoso, nu mai stiu exact, domn Traian a fost intrebat si a raspuns ca i-au facut mari deservicii de imagine femeile din jurul sau, Eba, Udrea.
Inainte de alegeri Udrea a si fost ascunsa sa n-o mai vada lumea, la dezbaterea televizata pentru presedintie nici nu stiu daca a fost.
In tot cazul, din cauza imaginii foarte proaste a numitei Elene, aceasta a iesit din prim plan pentru o perioada. Eu chiar am fost surprins neplacut cand dupa alegeri tanti Mis 91 Buzau a fost din nou nominalizata ca ministru. Nu stiu din ce cauza, probabil ca sotul Cocos avea o pozitie foarte puternica, mi-e greu sa cred ca tanti era un ministru exceptional cum n-a mai avut Romania.
Ce spui tu in textele tale este de gradinita. Voi sunteti militanti ai partidelor, propagandisti si de o parte si de alta, toti o apa si un pamant.

claude  •  24 aprilie 2014, 23:25

@ liliana dragan: am inteles din prima ca esti avocatul din oficiu al elenei udrea. si e ok. dar mai slabeste-ne un pic, poate mai ai si altceva de facut.

Liliana Dobre  •  24 aprilie 2014, 23:26

@Erszsebet
Nu ai raspuns la intrebarea mea. Ocolesti cu buna stiinta deoarece raspunsul este cel pe care ti-l banuiesc si este in acord cu mine. Udrea nu are nicio vina-implicare. Restul e folclor de proasta calitate.
Observ ca bati campii nestingerit, nimic nu este adevarat, dovedeste argumentat ca sa te cred.
Nu fac propaganda, n-am nimic de castigat sau de pierdut, militez pentru dreptate, corectitudine si, din cand in cand sanctionez in limita bunului simt pe cei care dezinformeaza intentionat.
De cei saraci cu duhul am toleranta…ii ocolesc. Cum am sa fac si cu dumneata. O seara excelenta domnilor! Multa intelepciune!

felix  •  24 aprilie 2014, 23:28

Udrea se pregateste sa candideze la presedintie in tandem cu Basescu premier. Cum puteti crede ca se va atinge DNA de Prima Doamna?! Sunteti naiv, domnule Tolontan.
Cu toate acestea, va felicit pentru aceasta investigatie jurnalistica si pentru toate celelalte care v-au asezat pe podiumul jurnalismului din Romania.

codrut  •  24 aprilie 2014, 23:55

Nu credeam ca aceasta ancheta o sa avnaseze atat de mult!
Cu respect,

Ioan F.  •  25 aprilie 2014, 0:09

Respect TOLO!

emilian  •  25 aprilie 2014, 0:27

Sa speram ca procurorii isi vor face treaba cu profesionalism si sa finalizeze acest dosar in acest an.

TOP ştiri şi ziare online – Cătălin Tolontan: Cînd Antena 3 crede exact ce crede și Udrea: că fostul ministru nu va păți nimic!  •  25 aprilie 2014, 1:25

[…] încerc să schițez argumentele că acesta este un articol și nu parte a vreunui […]

Dann  •  25 aprilie 2014, 7:11

@liliana Dobre. Da sunt dezinformat. Va reamintesc ca acest contract dintre Amalia Nastase si Udrea s-a semnat azi si a doua zi , la Paris, se dadeau materialele promotionale pentru care s-a semnat contractul(la meciul „demonstrativ” sustinut de Ilie Nastase pe terenul improvizat linga primarie). Ce sa fac daca am fost informat gresit!! Dar dupa numarul reactiilor dvs. cred ca va cheama Elena…

iancujianu  •  25 aprilie 2014, 8:20

BRAVO TOLONTAN si NEAG. Sunteti cei mai buni.
Investigatiile Gazetei au ramas singurele articole pe care le mai citesc din presa romaneasca.

Long arm of the law ! | Copacul din pădure  •  25 aprilie 2014, 9:00

[…] fi acuzata real de nimic, iar referitor la cealalta poveste, declaratia “unei surse” citata de Tolontan e de pomina : ““Chiar dacă ministrul Elena Udrea a semnat doar felicitările de Crăciun […]

TGC  •  25 aprilie 2014, 15:41

Cataline, ultimul meu mesaj pentru tine. Am avut mai devreme un mesaj aici, absolut decent si la subiect, dar cu o parere „mai diferita”. Au mai fost cazuri cand am patit asta pe blogul tau, dar am trecut cu vederea. Sincer, mi-a ajuns. Scuze ca o spun asa direct, dar esti un IPOCRIT! Nu poti cere o societate curata, politicieni OK…etc…atat timp cat CHIAR TU te comporti exact invers!!!! Sa fii sanatos!

Cătălin Tolontan  •  26 aprilie 2014, 9:53

97, TGC: Daca mesajul tau lua peste picior infatisarea Elenei Udrea, e normal ca n-a fost acceptat, pentru ca nu despre asta vorbim aici. Un asemenea mesaj a fost oprit.

Daca nu era acel mesaj, nu inteleg ce spui, te rog sa-l mai dai o data sau foloseste catalin.tolontan@gsp.ro ca sa ne lamurim, daca vrei.

Multumesc!

tasmanianul  •  27 aprilie 2014, 1:54

Dosarul asta e greu de tot din moment ce aproape ca se fac trei ani de la desfasurarea Galei Bute si inca nu s-au finalizat cercetarile penale. E greu de tot!

ccristhian  •  28 aprilie 2014, 0:49

Mare prostie a facut Lucian Bute cand si-a legat numele de Rudel Obreja, un escroc de clasa! Acum si numele lui o sa fie terfelit din cauza modului in care s-a derulat gala din 2011. Pacat.
Nu vreau sa opriti investigatia daca tot s-a auns pana aici. Vinovatii sa plateasca.
Succes

Comentează