ANAF recuperează doar 5% din prejudiciile stabilite de judecători!

După ce îi urmărește în medie pe marii infractori vreme de pînă la 1 an și 6 luni (84% din cazuri) și-i judecă apoi mai mult de 5 ani (53% dintre cazuri), statul român nu recuperează prejudiciul stabilit de instanță decît în proporție de 5%! Această situație se regăsește și în dosarele condamnaților din fotbal sau din sport.

luni, 2 iunie 2014, 7:37

După ce îi urmărește în medie pe marii infractori vreme de pînă la 1 an și 6 luni (84% din cazuri) și-i judecă apoi mai mult de 5 ani (53% dintre cazuri), statul român nu recuperează prejudiciul stabilit de instanță decît în proporție de 5%! Această situație se regăsește și în dosarele condamnaților din fotbal sau din sport.

”Procentul neînsemnat de recuperare”, așa cum l-a numit Laura Codruța Kovessi în discursul său din februarie 2014, de la bilanțul DNA , este unul dintre cele mai  scandaloase secrete de funcționare defectă ale statului român.

În 2013, conform raportului de activitate al DNA, dintre cei 1.051 de condamnați definitiv, la 541 urmărirea penală și judecata pînă la sentința finală au durat mai mult de 7 ani. Finalitatea economică a muncii îndelungi a justiției este însă sever diminuată!

Pentru că deși în 2013 procurorii au pus sechestru asigurator pe 1,5 miliarde de lei, ”un sfert din bugetul total al Ministerului Sănătății”, potrivit expresiei din discursul de bilanț al lui Kovessi, iar judecătorii au dispus prin decizii definitive recuperarea a 261 de milioane de euro, ”ANAF nu recuperează decît 5% din acești bani”. Informația vine de la un om care ocupă o funcție importantă în sistemul judiciar.

Practic, prin intermediul Fiscului, statul își discriminează cetățenii de bună-credință, de la care recuperează creanțele într-un grad mult mai ridicat decît o face în cazul infractorilor dovediți, judecați și condamnați!

”Concret, lucrurile se petrec astfel: judecătorii dau un verdict definitiv care prevede închisoare cu executare sau cu suspendare și, în cele mai multe cazuri de corupție, tribunalele prevăd și recuperarea prejudiciului, adică a banilor produși din infracțiuni”, povestește un om din sistem.

”Sechestrul pe casele sau pe bunurile condamnaților definitiv trebuie să fie executat de către Ministerul de Finanțe, prin ANAF. Dar, din cauza unor combinații, multe dintre bunuri, mașini, alte valori sau terenuri, sînt vîndute mult sub preț și reapar pe piața neagră. Statul încasează infim. În cazul caselor, cumpărătorii nu vor să ia imobile confiscate de la condamnați pentru că noii proprietari ar trebui să le scoată familiile sau prietenii afară și le e frică!”
Specialist în recuperări

Potrivit unor surse, s-au creat filiere care deturnează aceste valori în afara sistemului. În casele pe care, teoretic, statul este proprietar stă în continuare cine decid cei care au fost condamnați. Formal, ei nu le mai dețin, practic, le stăpînesc.

Contribuabilul este păcălit a doua oară! Întîi are loc actul de corupție originar, care generează paguba din bugetul public, iar apoi dauna este încă o dată înregistrată în buget, cînd ea nu este recuperată conform hotărîrii judecătorești. Altfel spus, banii furați, chiar și în cazul celor prinși, nu sînt înapoiați cetățeanului.

În privința propriei extorcări, statul funcționează ca un organism fără imunitate. Un audit realizat în iulie 2013 de către Basel Institute on Governance arăta că statul român are capacități extrem de slabe și o organizare confuză în privința confiscării și recuperării banilor provenind din infracțiuni. ”Competenţele de management al bunurilor sechestrate sunt partajate între mai multe autorităţi, fără o coordonare eficientă, fapt ce are impact inclusiv asupra sumelor efectiv recuperate de către ANAF prin procedurile de valorificare”, sună raportul.

Axat pe proceduri, documentul nu furnizează nici el procentul recuperării daunelor, dar autorii subliniază în numeroase rînduri că statul român nu are statistici de încredere în acest domeniu! ”În plus, este imposibil să urmărești un anume bune pe parcursul procesului de valorificare a sa”, scriu elvețienii.

Auditul observă că, de cele mai multe ori, statul nu are habar nici măcar ce bunuri posedă cel condamnat, ”de vreme ce doar 30% din registrele de proprietate imobiliară sînt digitalizate, restul fiind ținute pe hîrtie”.

Dincolo de audit, oricine urmărește lanțul faptic poate vedea cinismul risipei. Imaginați-vă cît se pierde! Dacă tu, ca stat, recuperezi doar 5% de la cei pe care reușești să îi prinzi, să-i trimiți în judecată și să-i condamni definitiv, cît nu se știe de la cei neprinși și nu se recuperează, de fapt, niciodată?

Deși recuperarea sumelor provenind din infracțiuni este expres prevăzută în MCV, România își bate în continuare joc de acești bani și de propriile eforturi de a finaliza dosarele în instanță.

Gică Popescu, ducînd 400.000 de dolari într-o pungă de plastic în sediul ANAF, imediat după publicarea investigației despre transferuri în Gazeta Sporturilor, va rămîne pentru multă vreme un caz rarisim.

Ca să rămînem la sport, nimeni nu poate spune cît se va recupera din cei 650.000 de euro prejudiciu al MTS dacă sentința patrimonială în cazul Ridzi va rămîne definitivă sau din cele 11,5 milioane de dolari în Dosarul Transferurilor.

De ce 11,5 milioane de dolari? În Dosarul Transferurilor, statul a fost păgubit cu 1,5 milioane de dolari, iar cluburile cu 10 milioane de dolari. Și pentru că echipele de fotbal nu s-au constituit în parte civilă, banii cuveniți lor ar urma, conform unor interpretări juridice încă neconfirmate de ziar, să meargă la bugetul de stat. Dar numai dacă sumele vor fi recuperate de la frații Becali, Cristi Borcea, Mihai Stoica, Gigi Nețoiu și de la ceilalți condamnați din lot.

Informația privitoare la uriașele probleme cu recuperarea banilor proveniți din infracțiuni este întărită de afirmațiile Ministerului de Justiție (MJ). Într-o notă de fundamentare din 11 martie 2014, necesară achiziționării unui sistem informatic de recuperare a creanțelor provenite din infracțini, MJ motivează că ”Din punct de vedere statistic, conform datelor furnizate de ANAF şi monitorizate de Oficiu, procentul de recuperare efectivă a sumelor de bani provenind din activitatea de punere în executare a ordinelor de confiscare emise de instanțele de judecată <a înregistrat o scădere accentuată în ultimii ani>”.

Din nou, nu se spune despre ce ”scădere accentuată” e vorba! Conform raportului DNA pe 2013, ”se constată că, din valoarea produsului infracțional, în cursul procesului penal a fost recuperată suma totală de 23.401.146,37 lei, echivalentul a 5.295.575,1 euro (17.673.000 lei, echivalentul a 3.971.000 euro în anul 2012)”.

5 milioane de euro dintr-un prejudiciu de 261 de milioane de euro stabilit de instanță reprezintă 2%, însă se înțelege că aceștia sînt banii recuperați direct prin acțiunea procurorilor și nu se referă la ce s-a recuperat de către ANAF.

Despre celelalte sume nu se spune nimic, ele fiind pierdute undeva între ANAF, agenție din subordinea Ministerului de Finanțe, care ar trebui să le recupereze, și ONPCCRCPI  (Oficiul Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor Provenite din Infracţiuni), organism al Ministerului Justiției, care are sarcina monitorizării lor.

Statul român pare că a făcut o pasiune din 5% recuperare. Acum cîțiva ani, DLAF sesiza că ”doar 5% din fondurile europene fraudate se recuperează”.

Printre siluetele atîtor acronime trec, pierzîndu-se în zarea dezinteresului și a corupției ”second hand”, sute de milioane de euro în fiecare an.

 

Comentarii (43)Adaugă comentariu

aliadiere  •  2 iunie 2014, 8:07

De aceea eu as fi de acord ca in cazul lui Gica Popescu, care a platit suma de bani hotarata de instanta ca fiind prejudiciu, sa i se diminueze pedeapsa sau sa fie eliberat conditionat. In acest fel s-ar da un exemplu, daca esti prins si iti recunosti fapta ai parte de o pedeapsa mai blanda

yaruk  •  2 iunie 2014, 8:17

Nu exista nicio dorinta in a se schimba actuala stare de lucruri.
Daca lucrurile ar fi clare si fara echivoc ar disparea spagile iar celor din sistem nu le-ar conveni pentru ca ei aplica legile tarii in interesul lor,prin urmare ,existenta unei situatii confuze este benefica pentru ei.

anaugh  •  2 iunie 2014, 8:24

5% din respect pentru munca lor. au pastrat cifra de la drepturi de autor. in consecinta, ii trateaza ca pe artisti. cred ca ei nu se chinuie ca mine sa stinga dobanda uriasa care alearga mai rau ca dobanzile bancilor in curtea anaf-ului. puscariasii sport-show-biznisului au statut de favorit in bratele statului roman.

PSD = PLOSNITELE ROSII  •  2 iunie 2014, 8:29

De scris este usor.

Si io, stiu atatea incalcari ale legilor…

Treci si la fapte domnule …justitiar

ramirez  •  2 iunie 2014, 8:48

Doamne fereste sa ai tu ca muritor de rand vreo datorie la anaf!!!te executa de nu te vezi de nu sti ce te-a lovit,iti blocheaza carduri te hartuieste cu scrisori,telefoane si alte arme „legale”!!stiu di propria experienta cam cum se comporta acesti vajnici slujitori ai patriei care pentru 60 de lei m-au facut cu nervii 3luni in care suma a crescut cu 70 de lei si nu am reusit nici pana azi sa aflu de unde aveam aceasta datori,singurul raspuns primit a fost ca trebuie sa platesc si atat,dupa care mi-au blocat cardurile pe care aveam bani!!

Prudent  •  2 iunie 2014, 8:48

Politizarea acestor organe ale statului conduce nemijlocit la situatiile descrise. Ar fi nevoie de sacrificii si vointa politica spre a putea spera ceva. Oriunde in lume recuperarea este o sarcina dificila (sau imposibila uneori), dar la noi precum se vede treaba, tinde la zero.
Poate actualul sef al statului in postura de pm ar putea fi un atu !

valy  •  2 iunie 2014, 8:49

cum le sti mai tolo tu pe toate?!

H.  •  2 iunie 2014, 8:56

atunci sa procedeze ca-n bancul cu politistul care aresteaza un h o t ce fura din buzunare, dar care nu avea destui bani sa-si plateasca amenda. Intrebindu-si seful cum sa procedeze, acesta ii da solutia: mai lasa-l o ora prin multime…

Erszsebet  •  2 iunie 2014, 8:58

@aliadiere
Pai, daca-i asa, ma apuc si eu sa fur sute de milioane si daca ma prinde cineva returnez 40, 50% din prejudiciu, sau cat hotaraste instanta si sunt eliberat conditionat. Nu-i asa ca-i o treaba misto asta?

Mihai  •  2 iunie 2014, 9:00

Felicitari d-le Tolontan pentru inca un articol de inalta calitate si tinuta morala. Pentru a dori intelegerea multor lucruri in aceasta tara, ne trebuie in primul rand multa educatie si dorinta de a intra in lumea civilizata din partea celor care pun o stampila pe o foaie de vot.

esapament  •  2 iunie 2014, 9:02

Pentru o datorie de 88 de lei am avut 2 luni blocat cardul si o serie de convorbiri telefonice si un schimb de mailuri ,in final am platit acei 88 de lei plus 37 lei penalizari si toata treba a luat sfarsit.Multumesc statului!la altii vad ca exista alta procedura…

0101  •  2 iunie 2014, 9:29

campanie fundrasing. sa punem un leu in plus la punguta anaf, sa isi cumpere si ei un calculator cu excel.

Alexandru  •  2 iunie 2014, 9:30

Este ceea ce se cheama un stat esuat, tipic tarilor americii latine.
Poate doar structurile externe (UE, NATO) mai stavilesc proportiile coruptiei. Un ministru care-si vinde tara, sta citeva luni in puscarie apoi iese si se bucura de avere, un justitiar cu cel mai mare salariu bugetar este condamnat cu suspendare pentru a se bucura apoi de cea mai mare pensie bugetara, un functionar platit de cetatean sa-l apere de furturile financiare cu salarii ce sfideaza bunul simt sfirseste prin a coopera in ale furatului cu cel pe care trebuie sa-l controleze, un semianalfabet capuseaza de 20 de ani sportul romanesc sfirsind prin a-si aranja pensie viagera, limuzina de serviciu si secretara. Despre ce tara vorbim ?

Cristian  •  2 iunie 2014, 9:34

@ramirez: Autorul nu observa prin antiteza cat de uns merge masinaria recuperarii „prejudiciilor” la contribuabilii neinsemnati! Sa vezi poprire conturi si debitare ca un iatagan pe sume „datorate” statului, fara nicio notificare, pe modul repede silentios! Depui declaratiile fiscale la timp, platesti prompt obligatiile aferente si vine apoi ANAF dupa 5 ani (literalmente) si iti debiteaza conturile pentru o datorie fictiv calculata. Dupa investigatii si nervi afli ca de fapt declaratiile vechi de 5 ani pe care ai stampila fiscului nu fusesera inregistrate in sistemul informatic din neglijenta!! Sute de astfel de cazuri!

jaoju  •  2 iunie 2014, 9:44

doar ultimul aliniat e gresit ! nu se pierde nimic, de banii astia beneficiaza reprezentantii nostri, alesii nostri, puscariasii nostri (nu toti, elita) !

Cătălin Tolontan  •  2 iunie 2014, 9:56

12, 0101: e buna de gluma) Sigur ca lucrurile nu sint deloc simple, nici un stat nu-si recupereaza 100% creantele din infractiuni, dar ideea e ca MF si ANAF nu sint platiti doar ca sa faca lucruri simple, ci mai ales pe cele complicate ar fi bine sa le rezolve.

magica doru  •  2 iunie 2014, 10:10

1. sa existe o noua lege care sa ii plateasca din ce recupereaza efectiv, asa nu au nici un interes sa isi faca treaba cum se cuvine, ba chiar exista posibilitatea sa dea la ,,pace ,, cu cei controlati
2. sa fie cati mai putini sefi, cei mai multi dintre ei sa lucreze efectiv pe ,,teren,,
3. cei care nu isi fac treaba asa cum scrie in fisa postului sa fie dati afara, si s aplateasca statului sumele incasata, deoarece nu au corespondent
4. concomitent sa fie angajati altii, dar verificati/controlati indeaproape, si dati afara imediat, pana se angajeaza oameni competenti si dornici de a face treaba pentru care sunt paltiti
5. sa primeasca un anumit procent din ce recupereaza, ex. 5-10%
6. cei care nu platesc, sa li se confiste averile, conturile, casele, masinile, iar pedeapsa cu inchisoarea sa fie 25-50 de ani, s-ar reduce la maximum fraudele, iar cel in cauza se va gandii de 10 ori daca se merita sa fure sau nu
7. confiscarea averii sa fie extinsa pana la al 10-lea neam

Mihai Rusu  •  2 iunie 2014, 10:43

Imi pare bine dle Tolontan, ca dezvoltati comentariul meu la editorialul dvs din 19.05.14, referitor la „tunurile” oamenilor de Sport in Bugetul Statului. Recuparea se face in state bine organizate si functionale precum Germania; Uli Höness, care se va prezenata zilele acestea la inchisoarea stabilita de MJ, urmeaza sa achite 48 milioane € Fiscului, adica 30 de milioane evaziunea fiscala plus dobinda si amenda ca atare. Cazul Höness a „motivat” cca 24.000 de evazionisti fiscali din Germania cu conturi in Elvetia, prin care Fiscul va recupera cca 2 miliarde € din suma totala de peste 100 miliarde €! Deci se poate daca politicul vrea. Revenind la cele 5% pe care statul le re-primeste de la penali, constat ca din Sport, niciun insovent, falimentar sau datornic, nu s-a achitat integral de obligatiile fiscale; a platit cineva pagubele pe x S.C./S.A schimbate sau divizate in fotbal? Ma refer la Dinamo, Steaua, Rapid, FC Arges, Sibiu, Alba Iulia, Cimpulung Muscel, Farul Cta, Poli Timisoara, U Craiova, UTA Arad, Oradea, Baia Mare, U Cluj, Otelul Galati. A platit cineva 5% din pagubele inregistrate pe bani publici in baschet, volei, handbal? Categoric nu! „Oamenii de fotbal/Sport isi savureaza viata in vilele de la munte sau pe la lacuri si se amuza de efortul presei si al Statului de a recalcula si a reprimi ceea ce ise cuvine legal. Aici sunt banii dvs!

Un Prostalau  •  2 iunie 2014, 11:43

Buna Ziua, stimati concetateni, atatia cat mai sunteti sau cati ati scapat de furia si ura viscerala actualilor gurvenanti care uzeaza de orice mijloace pentru a ne reduce/extermina. Nu-l felicit pe domnul ziarist Tolontan despre descoperirea a cat ar fi trebuit a se incasa.IO CA unul dintre cei care recunosc a fi Prostalaii acestei minunate tari care am crezut/cred in normalitate intreb pi tati cei carora le place a fi recunoscuti ca ORGANILI acestui stat unde este preventia pentru care sunt platiti si a se obtine conformari voluntare asa cum o fac de regula numai pensionarii in primele luni ale fiecarui an – oare numai acestia mai traiesc in Romania. SUCCESURI!!!

Dragon  •  2 iunie 2014, 12:06

Suma nerecuperata din vanzarea bunurilor sub sechestru va trebui recuperata prin munca de catre puscariasi. Astfel, se va adauga la pedeapsa, cate o luna de puscarie pentru fiecare „salariu minim pe economie” nerecuperat.
Simplu si eficient…

Gabriel  •  2 iunie 2014, 12:10

Personal nu sunt de acord cu acest gen de „afaceri” in urma carora numai unul are de castigat iar ceilalti (inclusiv statul) sa piarda. Dar totusi (ca exista un „totusi”) statul; este cel mai mare camatar si cel mai mare hot, folosind multiplele parghii de care dispune. Atunci cand vezi ca oricat ai munci, totul se duce in „gaura neagra” prin sistemul de taxe si impozite aberante si economic nefundamentate, atunci cand 3 devine mai mare ca 16 prin nerecunoasterea fiscala a cheltuielilor fundamentale pentru functionarea unei afaceri, deci, atunci, in sinea fiecaruia nu izvoraste un sentiment fraticid cu aceia care au avut curajul ca prin diverse metode, sa fraudeze „hotul cel mare”? ca isi recupereaza doar 5%, asta in actuala stare de fapt, ma incanta deosebit. atata timp cat economia va fi condusa de juristi si de contabili, nu va intra niciodata intr-un fagas normal. Juristii nu au deloc pregatirea economica necesara intelegerii fenomenelor economice, dupa cum contabilii nu vor putea niciodata intelege ca economia micro sau macro este la momentul actual si previzionat, la momentul „+1”, ei judecand totul la un moment trecut. Degeaba ne vaitam ca „babele pe ulita” ca nu merge aia, nu merge aialalta, cand nu se ia adevarata pozitie in fata acestor stari de lucruri, cand la vot aplicam stampila pe aceeasi escroci si mincinosi si sistemul gaunos are posibilitatea sa prospere si sa se intareasca in timp.

alphas  •  2 iunie 2014, 12:50

Ce parere aveti de o modificare legislativa, prin care sa se realizeze convertirea debitelor nerecuperate ale celor condamnati definitiv in zile / luni / ani de puscarie, sa zicem la o paritate de o luna de puscarie la o datorie egala cu salariul mediu lunar pe economie???? Adica, datorezi statului prin sentinta definitiva si irevocabila 1800 de lei si nu-i platesti?! Mai faci o luna de puscarie! Datorezi 180.000 de lei? faci 100 de luni (vreo opt ani si ceva…)! Zic si io! 🙂

codrrin  •  2 iunie 2014, 12:52

mai Tolo,asteptarile noastre de la tine sunt mult mai mari decat simpla dezvoltare a unui subiect asupra caruia s-a pronunta FOARTE CLAR dna Kovesi!in rest…numai bine!

justice  •  2 iunie 2014, 13:27

codrrine tata mare dreptate ai,ce usor e sa ne apucam sa dezvoltam subiectele enuntate de altii care deja au facut foarte cunoscut subiectul,si interesul asupra subiectului este deja castigat de ei!traiasca copy-paste!

dariu  •  2 iunie 2014, 14:14

tatal meu a avut posibilitatea sa-si faca o firma atunci cand s-a pensionat din armata. pur si simplu isi alegea domeniul si numele si-i venea gata facuta.

la foarte putin timp dupa ce s-a pensionat (cam un an), s-a imbolnavit grav si, dupa inca ceva timp, a trecut in nefiinta. inainte sa moara a facut toate demersurile sa inchida acea firma. ma rog, cica din cauza modului in care s-a facut acel srl nu-l poate inchide mai devreme de nu stiu cati ani.

la 10 ani de la moartea lui, am inceput sa primesc notificari de executare silita de la anaf. se pare ca mai avea impozit de achitat (sau nu stiu ce taxe. ori pentru inchidere anticipata, ori (ne)functionare pana s-au facut acei sase ani. nu am fost niciodata instiintat ca as avea ceva de plata pana cand n-a venit acea notificare cu penalizari si nu stiu cate alte adaosuri pentru vreo 10 ani de zile. am platit 2800 de lei in loc de 45 de lei, cat era de platit la inceput, cand nu m-a anuntat nimeni. „a fost anuntat tatal dumneavoatra la data X”, mi s-a zis. Le-am raspuns ca tata era mort la acea data si ca in fostul domiciliu stateau alte persoane deja. „Nu e problema noastra”, a fost raspunsul. A trebuit sa platesc.

andrei  •  2 iunie 2014, 15:44

Nu e interesul clasei politice sa schimbe legea….cat sunt la putere fura, indiferent de culoare rosie, portocalie, verde, mov, stiind ca dupa ce nu vor mai fi este foarte posibil sa fie trasi la raspundere….macar sa nu fi furat degeaba, de ce sa schimbe legile??
La nivel legislativ Romania este mai praf decat in orice alt domeniu, este absolut haos ce se intampla. Legile sunt facute de nimeni in drum angajati prin departamente juridice….fiice nepoate unchi veri habarnamisti care se joaca indirect cu destine.

dan  •  2 iunie 2014, 15:54

stati linistiti, si inculpatilor de genul gigi becali sau altii, li se blocheaza conturile si cardurile, DOAR CA EI AU LA SALTEA MILIOANE CASH, plus neveste, copii, nepoti , unchi, cu conturi unde isi varza infractorii banii, CE NEVOIE ARE GIOVANI DE CONTURI PE NUMELE LUI?? cand are o mare familie

Gabi  •  2 iunie 2014, 17:09

IN CE TARA TRAIM ????!!!! CAT DE CORUPTI POT FI POLITICIENII ROMANI ???

thomson&french  •  2 iunie 2014, 20:53

in sua exista o casa de licitatie privata care vinde la licitatie bunurile confiscate sau sechestrate de catre i.r.s. si al carui onorariu este direct proportional cu valoarea de vanzare a bunurilor. in romania anaf ul vinde bunurile catre proprii angajati prin tot felul de interpusi. apropo controlul marilor averi ar trebui sa inceapa cu controlul mai marilor de la fisc care cu greu si ar putea justifica averile din salarii…

mihaela ciobanu  •  2 iunie 2014, 23:04

In opinia mea, singura sansa pt a incepe sa se miste lucrurile ar fi profesionalizarea institutiilor din subordinea MF. Dar nu s-a gasit nici-un prim ministru suficient de puternic sa reuseasca acest lucru. Experimentul Macovei->Morar->Kovesi, sau Maior la SRI arata ca omul sfinteste locul, ca punctul de start este un politician care numeste omul potrivit la locul potrivit, altfel nu se poate, si ca realizarea unor institutii puternice necesita mult timp, mai mult decit mandatul unui prim ministru; acest obiectiv se realizaeza in final prin determinarea si abilitatea oamenilor numiti in punctual 0 . Dar ce ne facem cind oameni de buna credinta si inteligenti, ca tolo si altii, sunt in dezacord cu alti oameni de buna credinta si inteligenti, si privesc raul cel mai mic si raul cel mai mare cu acelasi ochi critic si pun semnul egal intre ele? Atunci ei devin dusmanii societatii occidentale, conform lui Paul Johnson (vezi
“Dusmanii Societatii”- Paul Johnson, – Humanitas 2013) si aceste institutii puternice vor intirzia sa apara la nesfirsit, oricit am scrie pe bloguri despre ele.

zona magheru  •  3 iunie 2014, 7:32

Eu scriu pe aici ca de ani de zile STATUL ROMAN a fost un stat slab dintoteauna mai putin in perioada comunista . Nu cred ca va altfel vreodata .

un caine  •  3 iunie 2014, 8:52

Cataline,problema e ca banii furati de la Stat se intorc sub o forma sau alta prin sponsorizari ale partidelor politice.De aceea, nimeni nu are interes ca sa fie recuperati mai multi bani.

Mihai Rusu  •  3 iunie 2014, 10:43

Recuperarea impozitelor se face aproape in totalitate in RGF; exemple:
Steffi/Peter Graff a platit cele 15 mil € plus amenzi si dobinzi dupa care a mai facut si 2 ani inchisoare; Boris Becker, si-a platit restantele si o suma de binefacere iar seful Postei Germane Klaus Zumwinkel, a repetat procedura avind o evaziune doar de un milion €. La fel si alti oameni de afaceri din Germania care prin societatile lor, sunt obligati sa transfere in avans taxe catre Fiscul German, conform legislatiei economice. In acest fel, statul controleza si colecteaza la timp banii fara sa astepte buna/proasta dispozitie a contribuabilului respectiv. In Romania, nu am luat cunostinta de o asemenea practica (internationala), ba mai mult receptionam si ne crucim de „restantele” fiscale ale unor mari companii de Stat si societati particulare (ProTV de exemplu)la care se adauga cluburile de fotbal capitalizate, ramase in urma la plati cu cel putin 2-3 ani de zile. Conform jurisdictiei economice (valabile si in Romania), societati pe actiuni ca FC, BC, HC sau Volei Cluburi, sunt obligate sa-si prezinte bilantul anual daca nu chiar semestrial. Ati auzit de asa ceva in rindul oamenilor de sport de la noi? Ba mai mult, noul presedinte al COSR, Alin Petrache, propune in proiectul sau de reforma sportiva, inlesniri fiscale ale cluburilor, uitind ca intra in zona discriminarilor economice ale societatilor comerciale; dar ca „doctor” in Sport, ii cerem prea multa cultura comerciala! La fel si noul senator „de stinga” gen. lt. Ilie Nastase, care imi spunea la alegerile FRT ca:” nu vream ca in Romania, sa fie asa ca la tine in Germania” inchei citatul unui fost „rezident” de Monte Carlo/Paris!

Ce au scris ieri liderii de opinie din România despre politică, economie și viața noastră | Blogul lui Ilias Papageorgiadis  •  3 iunie 2014, 11:04

[…] După ce îi urmărește în medie pe marii infractori vreme de pînă la 1 an și 6 luni (84% din cazuri) și-i judecă apoi mai mult de 5 ani (53% dintre cazuri), statul român nu recuperează prejudiciul stabilit de instanță decît în proporție de 5%! Această situație se regăsește și în dosarele condamnaților din fotbal sau din sport. ”Procentul neînsemnat de recuperare”, așa cum l-a numit Laura Codruța Kovessi în discursul său din februarie 2014, de la bilanțul DNA , este unul dintre cele mai  scandaloase secrete de funcționare defectă ale statului român, a scris Cătălin Tolontan. […]

simplu  •  3 iunie 2014, 11:58

NIMIC despre dosarul „GALA BUTE”. Nu era clar ca se va alege praful? A fost asa, o palma usurica peste ceafa bruneta si acoperita blond ca sa termine cu copilareala.

„Dragostea e lucru mare !”
Ion Baiesu

Cătălin Tolontan  •  3 iunie 2014, 16:08

35, simplu: ok, e opinia dvs, noi credem altceva. Crdem ca dosarul Galei Bute va merge pina la capat.

simplu  •  3 iunie 2014, 17:29

Catalin Tolontan, o sa fiu alaturi de dv cand acest lucru va fi posibil, dar deocamdata dosarul are frana de mana trasa. Toti asteptam DREPTATEA. Iar chestia cu Nutzica nu-i gluma. S-au spart multe pahare de pereti in deal la vestea escapadelor prin muntii patriei . Unii dau declaratii la DNA pentru pui sau contracte la primarie. Acum e pace. Si Ion Baiesu stia ce spune.

JIM BEAM  •  3 iunie 2014, 18:36

Bine ai venit in lumea reala!, Romania dupa ’89 a devanit raiul hotilor!,strainii ne-au impus si ne-au modificat si codul penal ca sa nu pateasca nimic..!!.Nu exista rezolvare pt. asta sintem colonia SUA,noi nu putem schimba in bine nimic la noi in tara..!

Sorin T  •  3 iunie 2014, 21:53

”Crdem ca dosarul Galei Bute va merge pina la capat.”.
Si eu crd.
Ba chiar sunt convns.

Cătălin Tolontan  •  3 iunie 2014, 22:29

39, Sorin T: bna gluma 🙂 stii ca exista un studiu care arata ca daca inlociesti sau omiti litere intr-un text e posibil ca ochiul sa nu ses1zeze acest lucru si sa se intelegega totul? nu e o scuza, desigur 🙂 oricum, multumesc pentru umor!

Salluste  •  4 iunie 2014, 0:23

De-aia există fisc, ca printre altele să facă niște conFISCări. Confiscări de avere – bunuri mobile și imobile dacă e cazul, nu doar bani. Dar nah! e greu la noi cu boii mici … chiar dacă, privind la ce coarne rămuroase au, juri că-s magaboi și megacerbi.

ANAF recuperează doar 5% din prejudiciile stabilite de judecători! | Strategik.ro  •  5 iunie 2014, 15:41

[…] Category: Fotbal, Gazeta Sporturilor, gsp.ro, Ponturi media […]

lm  •  5 iunie 2014, 17:28

Mai bine și atât decât nimic. Suntem abia la început și este totuși un început încurajator în lupta contra evaziunii fiscale din țară.

Comentează