Dosarul Gala Bute a ajuns la procuroarea Ana Dana, cea care îl anchetează pe Mazăre

UPDATE: Reportervirtual anunță îndepărtarea lui Moise Guran din grila TVR. Completarea informațiilor sună astfel: mișcarea nu vine de la Stelian Tănase, ci de la ”politrucii” din TVR și din exteriorul instituției, în special de la membri PSD! Mișcarea nu e încă decisă, se mai discută prin birourile TVR. Pretextul este revenirea la grila de vară, din cauza lipsei de bani. De ce pretext? Pentru că nu Guran lua bani de la TVR, ci invers! ”Chiar săptămîna trecută, Biziday a plătit cam 15.000 de euro către TVR”, spune cineva care cunoaște contractul. Realizatorul Biziday și echipa sa au oferte de la mai multe televiziuni. Și pentru că sîntem jurnaliști, nu glugi de coceni, recitiți, vă rog, ce am susținut încă de acum două săptămîni, într-un interviu în Kamikaze:  

joi, 18 septembrie 2014, 5:50

UPDATE: Reportervirtual anunță îndepărtarea lui Moise Guran din grila TVR. Completarea informațiilor sună astfel: mișcarea nu vine de la Stelian Tănase, ci de la ”politrucii” din TVR și din exteriorul instituției, în special de la membri PSD! Mișcarea nu e încă decisă, se mai discută prin birourile TVR. Pretextul este revenirea la grila de vară, din cauza lipsei de bani. De ce pretext? Pentru că nu Guran lua bani de la TVR, ci invers! ”Chiar săptămîna trecută, Biziday a plătit cam 15.000 de euro către TVR”, spune cineva care cunoaște contractul. Realizatorul Biziday și echipa sa au oferte de la mai multe televiziuni. Și pentru că sîntem jurnaliști, nu glugi de coceni, recitiți, vă rog, ce am susținut încă de acum două săptămîni, într-un interviu în Kamikaze:  

Rep.: Cât de mult crezi că sunt cauzate acuzele, insinuările în privința ta, de anchetele marca Gazeta Sporturilor? Te-am auzit că o bănuiești pe Udrea că e în spatele scandalului „salariul lu Tolontan”…

CT: Am primit un mesaj interesant de la Cristi Ghinea, de la ”Dilema Veche”, un ziarist care nu e lovit de teoria conspirației: ”Vin după voi, cei autonomi. Au început cu tine și cu Moise Guran”. Cuvîntul cheie e aici ”autonom”. Pentru că nu poți fi independent dacă nu te ții pe picioarele tale. Eu cred că se urmărește ceva care n-are legătură decît tangențial cu alegerile, ci se încearcă aplatizarea media pentru ca mai apoi să se atace justiția. Gala Bute e o miză mică în tot acest proces. Dar Gala Bute va merge înainte. Și nu cred că ce s-a pornit în România mai poate fi oprit. Însă fără o media puternică, le va fi la îndemînă să încerce și se va încetini toată schimbarea.

De atunci și pînă azi s-au întîmplat două lucruri: Mariana Alexandru s-a pensionat anticipat și Moise Guran a fost anunțat că emisiunea sa nu mai intră în grila TVR de săptămîna viiitoare! Prima e ireversibilă, a doua încă mai poate fi întoarsă.

Investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Audierile martorilor în Gala Bute continuă. După pensionarea anticipată a Marianei Alexandru, cercetările sînt conduse de doi procurori. Unul dintre ei a rămas din echipa veche, iar cel nou numit în dosar este Ana Dana, care a fost repartizată de Codruța Kovesi după plecarea abruptă a lui Alexandru, petrecută la începutul lui septembrie și neclarificată pînă azi.

Ana Dana face parte din a treia schimbare de gardă în acest dosar care se investighează de doi ani și jumătate și unde procurorii suspectează o fraudă în cheltuirea celor 2,4 milioane de euro bani europeni și din bugetul național.

„În fiecare zi, noi oameni din Ministerul Dezvoltării și din cel al Economiei vin la DNA”, susține o voce informată.

Cu o zi înainte, într-un interviu la Europa FM, Elena Udrea mărturisea că nu a fost chemată la DNA și întărea ideea că nu are nici o legătură cu eventualele nereguli care ar fi avut loc „și care, dacă au fost, nu s-au petrecut la Ministerul Dezvoltării”.

În același interviu, Elena Udrea continuă să susțină că ”Organizatorii galei de box profesionist din 2011 au fost Federația Română de Box și o firmă a domnului Rudel Obreja”. Atît potrivit inspectorilor DLAF, cît și potrivit referatului procuroarei Alexandru, teoria potrivit căreia gala ar fi fost organizată de FRB, ceea ce nu a fost adevărat nici în plan sportiv și nici în plan legal, a fost ”punctul zero” al infracțiunilor. Încă de la începutul finanțării, s-a mințit în legătură cu faptul că FRB ar fi organizat gala.

În referatul din 2 decembrie 2013, procuroarea Mariana Alexandru scria că ”În ceea ce privește calitatea de organizator al galei de box profesionist nu s-a observat că în cuprinsul contractului de prestări servicii nr. 232/24.06.2011 ( capitolele 4 şi 7) Federaţia Română de Box este menţionată ca organizatoare a galei. Acest aspect are valenţa unui indiciu că reprezentanţii legali ai MDRT şi Rudel Obreja au creat şi menţinut, în mod deliberat, confuzie în spaţiul public în privinţa entităţii care organizează gala de box. Toate aceste aspecte impun continuarea urmăririi penale pentru a se stabili dacă modul de atribuire a contractului a respectat dispoziţiile OUG nr. 34/2006”.

Elena Udrea a mai spus la interviul Europa FM că ”ministerul doar a promovat brandul turistic al României în gală”.

Procuroarea Alexandru aprecia cu totul altceva  în același referat, unde scria că ”Din probele administrate în cauză rezultă că prin atribuirea contractului s-a urmărit asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box de către societatea comercială administrată de Obreja Rudel, iar prestarea serviciilor de promovare a reprezentat doar o justificare formală a acestui transfer. Reprezentanţii MDRT nu au realizat o evaluare proprie a necesității achiziției și a realității serviciilor prestate şi nu au urmărit ca între aceste servicii și prețul plătit să existe o echivalență, iar întreaga documentație întocmită a avut caracter formal. Bugetul contractului, categoriile şi tipurile de servicii propuse, precum şi valorile acestora au fost stabilite de prestator și au fost însuşite de către reprezentanţii MDRT, care nu au urmărit interesele de promovare a brandului turistic, ci satisfacerea intereselor financiare ale inculpatului”.

Între timp, azi, Hotnews a publicat o investigație realizată împreună cu RISE Project, care arată cum a fost atribuită o comandă publică de 20 de milioane de euro unui grup de firme din cele deținute de Sebastian Ghiță de către o instituție din subordinea Ministerul Mediului, pe vremea cînd Elena Udrea asigura interimatul acestui portofoliu.

Revenind la cazul Bute, Ana Dana este procurorul care investighează dosarele lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. În ultimii 5 ani, magistratul Ana Dana a lucrat la Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție, a susținut interviul pentru admiterea în DNA în decembrie 2013 și a fost cooptată în DNA în ianuarie 2014.

Comentarii (33)Adaugă comentariu

uzu  •  18 septembrie 2014, 17:59

mie nu-mi place Udrea.
dar nici nu inteleg ce-i cu articolul asta ? e bine c-a ajuns dosarul al Ana Dana ? nu e bine ? e facatura ? sau e doar asa ca in caz ca nu iese cum trebuie sa citim ca „pai eu v-am atentionat c-a ajuns dosarul la Ana Dana” …
sa-i prinda pe toti. sa-i bage pe toti langa Voiculescu … cel cinstit 🙂

Cătălin Tolontan  •  18 septembrie 2014, 18:12

1, uzu: e o informatie, nu o opinie. Adica nu e de bine, de rau (pentru cine?), ci doar e.

doze  •  18 septembrie 2014, 18:18

atat timp cat marinarul conduce DNA-ul, nu o sa se intample nimic, indiferent ce procuror va conduce cazul.

teddy  •  18 septembrie 2014, 18:19

e mai repede un apropo ca justitia cel putin formal poate fi independenta atat timp cat un procuror poate duce procese impotriva ambelor tabere politice aflate la putere in acest moment 😉

Tolontan: Dosarul „Gala Bute”, preluat de procuroarea din dosarele lui Mazăre | Pagina de Politică | Parte din familia RV  •  18 septembrie 2014, 18:20

[…] Audierile martorilor în Gala Bute continuă și după pensionarea anticipată a Marianei Alexandru, cercetările fiind conduse de doi procurori, relatează jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul său. […]

buna ana dana  •  18 septembrie 2014, 18:21

Deci, e clar. Ii pune cruce dosarului. Catalin, sper ca nici tu nu ai sperante ca se va intampla ceva. Cat despre profesionalismul acestei procuroare, s-a vazut in cazul mazare, cand i s-au respins cererile de arestare

Cătălin Tolontan  •  18 septembrie 2014, 18:24

6, buna ana dana: nu ma grabesc sa cred nimic, sint curios ce se va intimpla si, asa cum spun nu de acum, ci de mai multi ani, am incredere in justitie.

vas  •  18 septembrie 2014, 18:30

Acu’ chiar ca nu inteleg ce-i cu tevatura asta! Care-i problema? Sa organizezi tu, autoritate publica romana, in Romania, pentru un roman, un meci de box pentru titlul mondial?? Asta-i problema?? A „furat” ceva din bani Lenutza?? A deturnat ceva bani precum Nastase?? S-a dovedit ca Lenutza a organizat gala ca sa fraudeze banul public?? Daca nu, ce tot o dam cum „marile anchete Tolontiene” care, in fond, au ca finalitate salvarea unei publicatii sportive ce o duce din ce in ce mai greu dupa „saltarea” sefului, Il capo di tutti capi, zis si Felix…..!

dada  •  18 septembrie 2014, 19:04

Ana Dana e putin. Ana cu Dana e mai mult. Dar Ada cu Nana e si mai putin. Deci NUP.

Mihai  •  18 septembrie 2014, 19:14

sa stii ca nu trebuia sa-mi confirmi ca te afli in aceeasi categorie cu moise..stiam deja..miscarea „autonoma” de rezistenta basista..serpisori subversivi, deghizati amindoi in analisti in investigatori obiectivi..justitia corecta pe care o clamezi si in care crezi nu o sa existe in romania, nici acum si nici din decembrie incolo.. pina cind nu o sa raspunda si magistratii (procurori si judecatori-nu ma intereseaza ca o sa vii sa spui tu ca unii sint magistrati si altii nu,bla bla-uri de-astea) pentru deciziile infirmate si automat sa si plateasca pentru ele..atunci da or sa se responsabilizeze si se schimba lucrurile..pina atunci santaj,scheleti in dulap si pisici negre pe toate drumurile

sorin  •  18 septembrie 2014, 19:27

E clar NUP pe toata linia pentru Udrea!In ceea ce il priveste pe Guran, ma bucur ca eu cel care plaeste pentru TVR nu mai trebuie sa platesc o Pora de gen masculin.

Dinu  •  18 septembrie 2014, 19:40

Da, Moise Guran este unul dintre f.f. putinii profesionisti din televiziune la ora actuala. Eu l-am auzit la emisiunea trecuta spunand ca TVR este a doua companie de stat cu cele mai multe datorii de stat. Apoi a adaugat ca niste companii care au continuu datorii la stat au cu siguranta probleme de management. De aici I se trage sigur inchiderea emisiunii de catre noii comunisti. Dar sa lasam asta la o parte, tu Catalinea ai putea lucra la orice alt ziar sau televiziune. Chiar nu imi pasa de Udrea, ea a distrus PDL-ul, singura speranta a Romaniei. Acum toti sunt o apa si un pamant.

sighisoreanul  •  18 septembrie 2014, 19:51

OFF TOPIC
Am rugamintea sa adresati public primului ministru urmatoarea intrebare:
Cu ce au gresit sighisorenii sa nu mai poata beneficia de niciun fond european atata vreme cat condamnarea definitiva cu suspendare a primarului Dorin Dăneșan exclude Sighisoara de a fi eligibila?
Situatia este tragica si daca nu reuseste d-l Ponta sa raspunda atunci poate raspunde d-l Mitrea pentru ca este sighisorean.
Vorbim de patrimoniu UNESCO exclus de la orice finantare. Daca prefectul PSD-ist l-ar revoca, totul ar intra in normalitate. Grav este ca orice document semnat de el este nul de drept. De la orice autorizatie de construire si pana la contracte de investitii etc.
Va multumesc anticipat!

Virgil  •  18 septembrie 2014, 20:22

Draga Catalin Tolontan, ori esti naiv ori te prefaci. NU TE INTELEG. SA NEGI EVIDENTA? mi se pare prea mult!!! NUP!!!

SUSAN  •  18 septembrie 2014, 20:31

o ciorba care se reicalzeste la fiecare doua zile numai ca sa apara si ELENA UDREA in acea posibila frauda !Tolontane esti ridicol credema si tO spun ca cunosc cazul f.f.f. bine.

florin  •  18 septembrie 2014, 20:49

Despre dosarul „Gala Bute” nu stiu ce sa zic, citesc cu interes informatiile de pe blogul asta, dar om trai si-om vedea ce se intampla, cu toate ca siguranta Elenei Udrea in interviurile in care neaga acuzatiile nu imi da mari sperante ca dosarul va ajunge in instanta.

Informatia din update ma calca pe nervi rau de tot. Emisiunea lui Guran e singura pe care o urmaresc si chiar daca nu am timp sa ma uit in direct, o urmaresc pe site inregistrata. Nu stiu ce audienta are, habar n-am ce impact ar avea daca ar fi scoasa, dar pe mine cel putin m-ar convinge sa merg la vot(deocamdata sunt nehotarat) sa votez, bineinteles anti-PSD si in niciun caz cu madam Udrea. Am citit stirea si pe alt site ca incepand de luni s-ar scoate, dar pe site-ul TVR inca apare in program si saptamana viitoare.

Tolontan si Guran sunt singurii oameni de presa despre care cred ca nu sunt intr-o barca sau alta, sper ca activitatea jurnalistica sa nu le fie influentata/stopata de diverse „personalitati” politice cu viziuni staliniste.

cip  •  18 septembrie 2014, 20:54

Aceasta este justitia lui Traian Basescu.
Dosarele importante se repartizeaza doar procurorilor lui.
Cate comentarii mizerabile am citit aici. Este strigator la cer faptul ca, procurorii corecti sunt eliminati din sistem in momentul in care ancheteaza mafia PDL-ista.
Cand vor inceta aceste mizerii?
Domnule Tolontan, va felicit si va implor sa nu va opriti.

Broscuţa Oac  •  18 septembrie 2014, 21:32

Udrea poate dormi liniştită. Băse’s Angels sunt fete deştepte şi ştiu să-şi facă datoria…

hjkhf  •  18 septembrie 2014, 21:38

te citeam cu placere, esti talentat. ceea ce faci insa acum, se numeste manipulare sau propaganda. sau cel putin incercare. eu am cam emigrat de ceva ani si nu am ganduri de intoarcere in tara ta. iti doresc un guvern psd in care mazare si evident felix dupa ce va fi gratiat sa ocupe functii ministeriale. si atunci poate te voi citii din nou. cu respect,…

blondul  •  18 septembrie 2014, 22:50

Nici Ana lu’ Manole nu o sa duca la bun sfarsit acest dosar. Ce incredere sa ai intr-un procuror care nu a facut decat dosare anti-PSD. Macar Mariana Alexandru stateaintr-un echilibru stabil cu dosare de ambele parti: Nastase si Ridzi.
Cred ca Ana lui Dana este o infundatura. Parerea mea.
In rest, numai succes.

xena  •  18 septembrie 2014, 23:54

Un NUP hotarat va avea acest dosar adresat Elenei Udrea. Totul s-a limpezit dupa manevrele din acest septembrie negru pentru justitia din Romania. Adio!

Cătălin Tolontan  •  19 septembrie 2014, 1:17

21, xena: aveti un pic de rabdare si ne vom lamuri. Aveti incredere.

20, blondul: teoria impartirii dosarelor politice e slaba. Are 9 luni de DNA, cind sa fi facut dosare cu toate partile?! Aveti rabdare.

dudu  •  19 septembrie 2014, 5:10

Poate nu ar fi stricat ca, pe perioada de campanie/precampanie, sa o lasi mai usor cu subiectul asta. Nu de alta, dar toata aura de „autonom” se face praf, atunci cand pui toate tunurile pe unul din candidatii la prezidentiale, facand astfel (chiar si indirect) jocul celorlalti. Ziceam si eu…

jj  •  19 septembrie 2014, 8:11

Devine o OBSESIE pt Dv sau atacati doar la ORDIN ?
Nu v-am vazut sa verificati si alte subiecte .
E cu ATA ALBA !!

fan  •  19 septembrie 2014, 8:15

Nu stiu ce sa zic despre Ana Dana, dar directia este evidenta. Un drum fara sfarsit. Citi ani au trecut de la Gala Bute? Trei ani si ceva?! Poate intra in seria „Povesti nemuritoare”.
Succes

skeleton  •  19 septembrie 2014, 9:31

E bine cand nu r a t a t i nici un pas din aceasta investigatie. Poate si numai acest lucru nu le va permite celor de la DNA sa-si bata joc de acest dosar sensibil si delicat.

bianca  •  19 septembrie 2014, 11:15

Udrea, cu si fara sustinerea lui Basescu, nu o sa termine prea fericita alegerile pentru Cotroceni pentru ca acest popor dispretuieste cam tot ceea ce reprezinta ea. Basescu spune ca i s-a facut o imagine falsa. Ma bucur cand se imbata de unul singur pentru ca realitatea o sa-l trezeasca bine de tot din vis.

Iar dosarul nu are cum sa fie ingropat pentru ca altfel DNA nu o sa mai valoreze nimic in fata cetatenilor.

Are primul caz adevarat portocaliu si trebuie sa-l duca pana la capat. La cel al adevarului.

scotianul  •  19 septembrie 2014, 12:37

Va felicit pentru consecventa in acest subiect dificil de dus pana la capat. Pana la urma raman acei oameni care nu renunta la ceea ce cred. Ei sunt si cei care reusesc de cele mai multe ori.

O urare britanica, in contextul referendumului din Scotia: „Keep Calm and Carry On”

Moise Guran, îndepărtat din grila TVR? Guran confirmă situația pe Facebook, Tolontan comentează | România curată  •  19 septembrie 2014, 14:39

[…] Tolo.ro, Cătălin Tolontan oferă o ipoteză dură care ar sta la baza acestei […]

TOP ştiri şi ziare online – Mihai Goţiu: Chiar se riscă Ponta să-l scoată pe Moise Guran din grila TVR? Și un mesaj pentru politrucii și slujbasii lor care își închipuie că pot pune botniță jurnaliștilor independenți  •  19 septembrie 2014, 15:40

[…] Dincolo însă de finalul poveștii cu Moise Guran eliminat de la TVR și dincolo de faptul că acest abuz va fi sau nu scânteia necesară să rupă iar barajele revoltei publice, două lucruri grave rămân în discuție. Primul e cel menționat de Cătălin Tolontan, care încă de acum două săptămâni, afirma în Kamikaze, că a fost avertizat că se va veni după el, după Moise Guran și alți jurnaliști autonomi, care îi calcă pe bombeuri pe alte Udrea sau Ponta. ”Am primit un mesaj interesant de la Cristi Ghinea, de la ”Dilema Veche”, un ziarist care nu e lovit de teoria conspirației: ”Vin după voi, cei autonomi. Au început cu tine și cu Moise Guran”. Cuvîntul cheie e aici ”autonom”. Pentru că nu poți fi independent dacă nu te ții pe picioarele tale. Eu cred că se urmărește ceva care n-are legătură decît tangențial cu alegerile, ci se încearcă aplatizarea media pentru ca mai apoi să se atace justiția” (vezi aici). […]

cei7pitici  •  19 septembrie 2014, 22:38

Suntem alaturi de voi in acest drum greu.

Si de Moise Guran, care este unul dintre putinii jurnalisti profesionisti care mai profeseaza in prezent in tara asta atat de slab condusa de 25 de ani.

Jurnalistii care nu pot fi controlati nu sunt pe placul mafiei politico-econimice, dar incercarile de eliminare a lor din ultimele saptamani sunt atat de agresive incat ne vine sa urlam.

gogu  •  20 septembrie 2014, 11:08

Tu duci ancheta mai departe, Guran ramane in grila TVR. Nu sunteti usor de inlaturat. Succes in continuare

plesuvul  •  20 septembrie 2014, 21:58

Nu-i slabiti pe cei din DNA pentru ca adevarul triumfa mereu.

Comentează