O seară frustrantă, urmează testele de caracter

Cînd, în minutul 45, Sînmărtean l-a lansat perfect pe Raț, acesta avea zece variante de a continua faza. Prima ar fost să preia prea lung, a doua să preia bine, dar să se complice, a treia era să centreze către Chipciu, pe colțul scurt, primul jucător din cîmpul lui vizual.

sâmbătă, 11 octombrie 2014, 9:00

Cînd, în minutul 45, Sînmărtean l-a lansat perfect pe Raț, acesta avea zece variante de a continua faza. Prima ar fost să preia prea lung, a doua să preia bine, dar să se complice, a treia era să centreze către Chipciu, pe colțul scurt, primul jucător din cîmpul lui vizual.

A ales singura variantă garantat letală pentru defensiva maghiară: centrarea pe jos, înapoi. Asta făcea Hagi pe vremuri și asta a insistat, la Șahtior, Mircea Lucescu ani de zile cu fiecare dintre fotbaliștii săi de bandă.

Așa a ajuns balonul la Rusescu, singur, singurel, în jurul unei apărări bulversate de mingea întoarsă. 1-0 pentru România! E pentru prima oară de 15 ani, adică din preliminariile pentru Euro 2000, cînd am avut șansa de a învinge ambele contracandidate la calificare, conform repartizării pe urne valorice. Atunci au fost Portugalia și Slovacia, astăzi puteau fi Grecia și Ungaria. Dar n-a fost!

Ungurii ne-au egalat în minutul 82, pe fondul euforiei noastre și al risipei atacanților. După ieșirea maestrului Sînmărtean, Maxim a rămas dirijorul care s-a încurcat în propria muzică. Mijlocul a cedat terenul, a venit lovitura liberă a ungurilor, Tătărușanu a plecat tîrziu pe șutul lui Dzsudzsak și așa s-a făcut 1-1.

Din 1972, ungurii nu ne dăduseră gol acasă!
Se va mai scrie, bineînțeles, despre acest meci. Despre Raț, ca de obicei, mai puțin, pentru că fundașii laterali iau mai puțin din fotonii atenției publice.

La 33 de ani, Raț este, pînă la urmă, supraviețuitorul generației lui Mutu. Un fel de Dorinel Munteanu al Generației de Aur. Un stîngaci uimitor prin constanță, uitați-vă cîte grenade aruncă în careul advers!

El a făcut un meci aproape perfect, dar echipa n-a învins. Și, pentru că am avut partida în mînă, rezultatul va fi înregistrat drept un semieșec. Dacă ne uităm la unguri, vom vedea că au jucat foarte bine pentru nivelul lor, dar asta nu ne consolează.

Marți urmează meciul cu Finlanda, la Helsinki. Din ultimele cinci duble ale echipei naționale, o singură dată România a izbutit să cîștige al doilea meci. E o mai veche slăbiciune, pe care Pițurcă o cunoaște și pe care e timpul ca echipa s-o depășească!

Lucrurile s-au complicat și vine testul adevăratului caracter al echipei. Finlanda și, apoi, în noiembrie, Irlanda de Nord la București, în aceste două meciuri se decide enorm.

Nu ne-au mai rămas zece variante de a continua grupa!

Comentarii (75)Adaugă comentariu

ovialex23  •  12 octombrie 2014, 7:56

„…După ieșirea maestrului Sînmărtean”
Foarte corect !

dar pina a veni la Steaua, nimeni de la nationala nu l-a bagat in seama. Degeaba declara (cu adevarat!) ani dearindul Porumboiu, ca in anumite privinte e cel putin egalul lui Hagi. Si nu e singurul caz.
De ce numai daca un jucator valoros ajunge la Steaua imediat e bun si de nationala ?
Sa inteleg ca exista un „aranjament” intre nationala-FRF si Becali.
Voi ziaristii, chiar nu vreti sa va puneti intrebarile astea ?

pecio  •  12 octombrie 2014, 7:57

Nu am vazut nationala de cativa ani pt.ca nu locuiesc in ROMANIA dar ce am vazut astazi m-a dezamagit.cel mai slab joc din acest weekend,si am vazut cateva.asa nu o sa-i batem nici pe Feroe

emil  •  12 octombrie 2014, 9:09

Sanmartean ca sa joace la Nationala a trebuit intai sa ajunga la Steaua. „Putin” cam tarziu, cu toate ca fotbalist a fost dintotdeauna. Nu a invatat sa dribleze si sa paseze ieri.Dodel, dupa ce ca e praf cu fenta orezului ,de care m-am cam plictisit, joaca dupa ce a fost accident. Nu a mai jucat…., nici nu mai stiu de cand. Chipciu e bun, dar are o problema psihologica numita infatuare. Si ca atare, comite gesturi prostesti… Nu mai continui… Concluzia : selectia se face dupa niste criterii pur dambovitene. Nu aveam voie sa jucam fara jucatori in forma cum ar fi Budescu si Enache. Dar ei, inca nu au ajuns la Bucuresti. Inca sunt la tara.

sorin  •  12 octombrie 2014, 9:50

toata lumea il injura pe Piturca ! Piturca zice ca la vestiar le-a spus ca trebuie sa dea al doilea gol . jucatorii recunosc ca nu li s-a spus sa se retraga dar totusi au facut-o ! traduceti asta ! romania a fost cu totul alta in repriza a doua aici se vede diferenta . Anglia sau Germania la 1-0 pe teren propriu continuau sa atace si sa incece sa marcheze nu sa lase adversarii sa atace ca sa-i prinda pe contraatac ! Asta-i o tampenie ! Vinovat aseara : echipa de fotbal a Romaniei lasati gargara cu arbitrul . cand acuzam arbitrajul pt. mine e clar ca suntem penibili !

unguru bulan  •  12 octombrie 2014, 10:19

nu stiu de ce va tot ratoiti?!

3,14tzurca a bagat exact echipa dorita de suporteri, cu maxim, sanmartean, chipciu, rusescu, kiticat ; fara tanase sau b stancu etc ! asa ca ce mai comentati ? atat putem, asta suntem, impacati-va cu ideea !!!

George  •  12 octombrie 2014, 10:33

Pentru un anume nivel NU AVEM CU CINE !!
Referitor la scandarile din tribune pot spune acelasi lucru :
– un grup de persoane needucate si din partea lor dar si din partea noastra . Nu poti fluiera imnul unei tari , e o mare lipsa de respect!
Mergand cu afaceri in Ungaria (bucurestean fiind) AM FOST TRATAT CU DEOSEBIT RESPECT DE OAMENII DE ACOLO SI ORIUNDE AM FOST , RESPECTAND OAMENII AM FOST RESPECTAT . NU TREBUIE SA URMAM CALEA UNOR PERSOANE EXALTATE . ACELASI LUCRU SE INTAMPLA SI IN ROMANIA . CU SCANDARI SI MINTI EXALTATE NU VOM AJUNGE NICAIERI NICI NOI NICI EI .

Cătălin Tolontan  •  12 octombrie 2014, 11:03

37, sandu: ia ziarul de azi si vei gasi acolo imagini cu incidentele dintre suporteri si BGS

lord belial  •  12 octombrie 2014, 12:00

tatarusanu ar fi putut si el sa apere lovitura aia libera daca ar fi fost portar

Marcel  •  12 octombrie 2014, 12:47

„O seara frustranta”, de acord – desi mai bine ar fi fost „O seara pentru frustrati” – dar care sunt „testele de caracter” care urmeaza?
Un meci modest intre doua echipe slabe, cam la fel cu cel de anul trecut de la Budapesta, bine ca urmeaza Finlanda si nu Olanda, sau poate ca nu…
Iar spectatorii… prea multi dintre ei in ton cu meciul! probabil ca s-au intors in pesterile unde-si fac veacul urmarind la nesfarsit personaje gen Mircea Badea sau Vadim Tudor…

Cătălin Tolontan  •  12 octombrie 2014, 12:52

59, marcel: spectatorii au fost formidabili! Sigur ca intr-o multime de 50.000 de oameni exista si citeva sute de violenti. E sociologic masurat.

Tocmai asta inseamna sportul: capacitatea de a gusta impreuna un spectacol aparent facil, dar care poarta mesaje mai puternice decit cred cei care-l dispretuiesc.

Marcel  •  12 octombrie 2014, 12:59

PS. „Maestrul” Sanmartean!!! Nu e cam mult? Cu maestrul Hagi bateam Argentina… Stiu, e fortata comparatia, dar sigur e in ton cu epitetele primite de Sanmartean meciul asta. Totusi, un meci de fotbal are 90 de minute!

ANTYPITURCA  •  12 octombrie 2014, 13:46

a gresesti e omeneste
dar, sa fii prostul prostilor si sa nu recunosti greselile repetate, sa nu vezi padurea de copac, sa nu pleci capul in fatza a 99, 99% critici dupa necalificarea la mondiale, victoria norocoasa de la atena si jocul prost al nationalei cu o echipa carpoita-n c.u.r cu chiriches, chipciu, holban, pintili, maxim, gardos=rezervele rezervelor in europa si sa nu-i convoci pe sanmartean=10 ani, pe sapunaru si stefan radu= de 2 ani, pe costin lazar, la inchidere, sa nu8 joci cu keseru si sa joci 90 min cu ageamiul chipciu, e proatie fara numar, fara seaman.burleanu, de miercuri, ori te da afara sa pleci la arabi, daca nu e o cacealma si alibi, ori plecati amandoi.vrem pe oricine in afara de tinearogantule nesimtit si incompetent!

Ion Ion  •  12 octombrie 2014, 13:46

Retragerea în apărare a fost cauzată de lipsa forței fizice.Automat jucătorul care simte că nu mai poate se retrage și nu mai e lucid la schimbul de pase și joc avântat.Nu știu dacă s-au numărat pasele greșite și mingiile pierdute la mijlocul terenului de echipa noastră, iar aici antrenorul nu prea are ce face. Peste acestea s-a așezat și atitundinea neglijentă și arogantă a unor jucători (Chipciu, Chiricheș, Maxim etc.). Gestul lui Chipciu (care nu avea ce să caute acolo) a fost bomboana pe colivă.

cantemir.iasi  •  12 octombrie 2014, 13:53

daca valida arbitrul golul ungurilor marcat din offside? si daca marcau ungurii si la acea ocazie din ’88 si se termina 1-3? mama mama, isi cerea Piturca azil politic

cantemir.iasi  •  12 octombrie 2014, 13:54

era inmarmurit Piturca aseara dupa fluierul final, nu isi revenea din soc, statea pierdut pe scaun cand toti treceau pe langa el… isi dorea foarte mult cele 3 pct aseara… si-a dat seama ca si-a facut de-acu viata complicata la fel si problema calificarii… l-am vazut dupa victoria din Grecia ca era foarte fericit deoarece avea morcov inaintea preliminariilor mai ales ca in prima etapa dadeam piept cu elenii… el se baza ca daca le-am luat 3 pct elenilor cu Ungaria si Finlanda vom defila, iaca nu a fost asa… nu stiu ce s-a intamplat in repriza a 2-a… daca continuam la fel si in repriza secunda cum am jucat primele 45 minute ungurii plecau cu vreo 4 acasa, dar nu a fost sa fie… era sa luam bataie in ultimele 10 min, golul bozgorilor in min 83 si acea imensa ocazie a lor in min 88 ne putea complica extrem de tare problema calificarii… daca batem la Helsinki putem repara acest egal… oricum la Budapesta ne va fi greu tare… ungurii si-au invatat lectia de anu trecut, sunt mai precauti… NOROCUL nostru este ca Grecia a facut 1-1 cu finlandezii aseara, obligandu-ne astfel sa batem la Helsinki sa mai putem spera in continuare, altfel ne va fi foarte greu daca nu, MISIUNE IMPOSIBILA….

marian  •  12 octombrie 2014, 14:08

de ce nu spui mai pe romaneste am cazut odata cu intrarea celui mai fals si slab numar 10 care a jucat vreodata la nationala iar cu domnul sanmartean cam problema daca nu rezista decat o repriza pe meci.cat despre cuvinte gen maestru pictor acordati-le un pic mai greu ca suntem satui de ingineri ,avocati sau generali ai armatei din porumb.

octavian  •  12 octombrie 2014, 15:17

Taria de caracter? Care?
Se pune mereu intrebarea „Esti mandru ca esti roman?”.
Intrebarea e fundamnetal falsa. Denota lipsa intelegerii unor termeni si minima cultura psihologica.
In afara faptului ca mandria e un pacat capital cu consecinte grave asupra sanatatii mentale si fizice – pentru cine vrea detalii poate gasi pe net explicatii suficiente – mai potrivit ar fi sa se intrebe; „Esti bucuros ca esti roman?”
La aceasta intrebare majoritatea ar raspunde ca sunt mai degraba depresivi decat bucurosi.
Per ansamblu, intreaga tarasenie care s-a numit Romania-Ungaria 1-1, incluzand jocul, antrenorul, rezultatul, si evenimentele de pe stadion, sunt departe de a produce bucurie.
Spre norocul meu, am reusit 10 ani in urma sa ma eliberez de dependenta psihologica numita „Romania”. Nu ma mai identific cu rezultatele economice, sportive, administrative, etc, asociate Romaniei, imi vad pur si simplu de succesele si insuccesele mele, imi sunt suficiente.
Probabil ca cine nu-si traieste propria viata si nu lupta sa aiba propriile succese, se cramponeaza sa fie mandru ca e Roman, si sufera inutil pentru toate insuccesele colective. Se exalteaza la un gol al nationalei si se frustreaza la golul egalizator al „dusmanului national”. Dovada clara de dezechilibru.
Astept ziu cand presa va trece la etapa doua de dupa revolutie. La faza echilibrata.
Dupa 50 de ani de interdictie a exprimarii libere, au urmat 25 de ani de vorbarie inutila, goala, exaltata, emotionala. Cred ca ar trebui sa urmeze mijlocul, echilbrul.
Acesta ar fi testul de caracter. Bunul simt echilibrat, care conduce la rezultate, si implicit, la succese.
Nu pot sa zic „Hai Romania!”. Pot doar sa spun „Succes Romanilor!”

Donkeypapuas  •  12 octombrie 2014, 15:45

Îmi explică şi mie cineva rostul schimbării lui Maxim cu Stancu? Nu ar fi fost mai logic să fie retras din faţă Rusescu şi introdus Keşeru în locul lui Maxim? Dar asta însemna întărirea tacului, ori Piţi se gândea doar la betonarea măreţului rezultat de până atunci, adică toţi cu fundul în poartă.
PS: Tovarăşul Burleanu avea ca obiect al muncii la 3Coceni legăturile cu minoritarii, adică era veriga dintre Băsescu şi Paszkany. Între altele, a făcut totul ca CFR să câştige campionate, utilizând în acest scop inclusiv „serviciile” (vezi cazul „Valiza”). Iată că ieri oamenii din firma de pază cu care FRF-ul a încheiat contract a făcut şi ea tot ce se putea pentru ca românaşii să simtă, la ei acasă, pe propria lor piele că Burleanu (şi compania politică băsisto-pontacă) se află cu totul în serviciul hungarismului.

San Martin  •  12 octombrie 2014, 18:11

Rrrrrromânia = Ssssssssssteaua

S-a văzut clar acuma: prea multe căcăreze pe Arena Națională.

Atît.

Steaua1986forever  •  12 octombrie 2014, 19:04

Rat nu a fost membru al generatiei asa-zisa „de aur”. Cel mult, in fata televizorului.
P.S In rest, ce pot sa zic, ce mai face agentul acoperit Turcescu?

Petro Burgener  •  12 octombrie 2014, 19:32

Acest semiesec este echivalent cu un esec. Daca nationala Romaniei a jucat foarte slab, unele declaratii dupa meci au fost halucinante, lipsite de bun simt.

neghinita  •  12 octombrie 2014, 21:13

FRF=ALEGERI ANTICIPATE, DEMITEREA LUI BURLEANU SI PITURCA
CHIVU=PRESEDINTE FRF
UN AGEAMIU adus de la bacaul lui chivorchean=ochi albastri arogant,
superficial, prostdefudul, burleanu, trebuie sa demisioneze marti seara
pt.
1. organizarea meciului cu ungaria
2. pt nedemiterea lui piturca dupa meciul cu grecii
3. pt incopmetenta, incapacitate manageriala, lipsa totala de experienta
4. functia de presedinte sa fie atribuita lui chivu, hagi, d munteanu, balint
5. miercuri la sediul FRF, PROTEST ANTIBURLKEANU, ANTIPITURCA.
DEMISIA SAU DEMITEREA=NEGLIJENTA IN SERVICIU!
BGS=DESFIINTATA, TRIMISI LA POARTA ALB
burleanu, pleaca piturca sau plecati amandoi miercuri!!cale de mers inainte cu voi 2 aroganti, ageamii, incompetenti, NU EXISTA!
DACA FACEM 3 EGALURI IN TOAMNA ACAESTA IN LOC DE 9 PUNCTE CU UNGARIA, FINLANDA, IRLANDA DE NORD, PIERDEM CELE 3 PCT CU GRECIA!
sa-ti bati joc de nationala si sa nu-l convoci 10 ani pe cel mai
bun.SANMARTEAN, sa-ti faci ambitiile de oltean nesimtit, batut in cap cu
sapunaru, stefan radu,costin lazar, sa joci ca la ciorogarla, cu cei
care sunt lustragii bancilkor din europa, chiriches, gardos, holban, cu
indolentul chipciu, sa nu-l folosesti pe luchin, fundas dr, iar in
repriza a doua sa nu ai tactica si forta fizica, dovedeste ca si ionut
chirila sau antrenorul de la mioveni, puteau castiga acest meci .
burleanu, pleaca pituirca sau plecati AMANDOI!!!

Cristi  •  12 octombrie 2014, 22:09

Mi s-a părut total deplasat titlul de pe prima pagină a ziarului de sâmbătă: Război. Are și presa partea ei de vină pentru bâlciul din tribune.

olteanu vesel  •  12 octombrie 2014, 23:11

Testele de caracter ?
1)-.Piturca . Chipciu . Rusescu : ambjucat bine.am avut ghinion si doar.nu suntem Brazilua sa fim favoriti oricand.
2)-.Sanmartean : s-a facut.pasuk inapoi si a urmat penalizarea la nivel acesta fotbalul nu iarta.
Votez pe Varianta 2).Vad si ascult pe ardelean. Rad cu pofta de gasca celorlalti.
La comentatorii TV.si la dv. Tolo nu se intelege. E in coada de peste. Generatia
Chipciu are modele. Se va dribla cu propriile pacaleli de dupa.Pacat !

Alex One  •  13 octombrie 2014, 9:41

Adevarul e ca lumea se bazeaza prea mult pe Sanmartean zeificat de presa la apus de o cariera modesta. Fara dirijor echipa noastra nu conteaza. Dar uite ca maestrul paraseste terenul ,cam tarziu, de mai bine de zece minute disparuse complet din joc,si fara el jucatorii parca au fost paralizati. Asa se intampla cand toti asteapta ca unul singur sa rezolve meciul. Fara el nimeni nu stie ce sa faca. Spunea candva un antrenor, Olaroiu dupa Midlesborough, de ce s-a retras echipa in repriza a doua desi el nu le indicase aceasta tactica, pentru ca cei din teren atat au simtit ca pot ! De ce s-a retras din joc echipa noastra mult inainte de iesirea lui Sanmartean daca Piturca nu le-a cerut asa ceva ? In ceea ce il priveste pe maestru, Sanmartean pare chiorul in tara orbilor. Nu cred ca sunt suficiente trei patru dribliguri si tot atatea pase intr-adevar deosebite si placute ochilor, mi se pare total deplasat termenul de „genialitate” ca doar nu suntem la sah, ca sa intri in categoria maestrilor. Dar mingiile prea usor pierdute care au creat pericole majore pentru propria echipa, dar lipsa vreunui sut la poarta , pe astea nu le contabilizam ? Sanmartean maestru ? Fie, dar nu mare maestru !

Comentează