Halep și ”naționala de fotbal”

Simonei Halep i-am cerut moralitate extremă, dar, într-un caz asemănător, pe fotbaliștii "naționalei" de fotbal i-am fi somat să o lase mai ușor preț de un meci, dacă asta ne-ar fi dus pe un traseu mai ușor în competiție

luni, 27 octombrie 2014, 11:19

UPDATE: Lucian Davidescu vine cu o observatie esențială: ”…dar dacă Simona a riscat strategic etapa asta, ca să câștige un meci încă și mai mare?”

După ce Simona a cîștigat un set în fața lui Ivanovici, păstrînd-o practic în cursă pe Serena, românca a fost aplaudată de presa americană.

Astăzi, la o zi după ce Serena Williams a zdrobit-o pe Simona Halep în finala Turneului Campioanelor, aplauzele sună un pic mai departe. Nouă ne povestiți cum se răsucesc ziariștii?

„O discuție revine în actualitate: cum am mai spus, Simona a făcut o greșeală de un milion de dolari în meciul cu Ivanovici”, scrie Ben Rothenberg pentru New York Times.

„Nu toate jucătoarele s-au ridicat la nivelul româncei, multe ar spune că Halep s-a împușcat singură în picior ținîndu-o în competiție pe Serena”, observă și Steve Tignor în Tennis Magazine.

Cei 72% dintre cititorii care participă minut de minute la sondajul de pe gsp.ro și care consideră că Halep a fost fair-play preferînd să lupte deschis cu Ivanovici, cred probabil că cei doi jurnaliști citați sînt lipsiți de morală. Dar este etica sportului tot una cu definiția de dicționar a moralei?

În fond, scopul participării la o competiție este acela de a o cîștiga. Dacă, la un Campionat Mondial de fotbal, o echipă și-ar odihni jumătate din titulari și ar remiza în ultima partidă din grupe ca să nu întîlnească Germania, ci Paraguay, în „șaisprezecimi”, am considera asta o mișcare strategică, nu un blat. Iar dacă ar fi „naționala” României, am obliga-o să-și gîndească traseul astfel încît să meargă mai departe!

Doar pentru că tenisul e un sport individual, nu cumva concentrarea noastră de ultramoraliști pică pe un singur cal de bătaie?

Așadar, sensul e să cîștigi competiția, nu neapărat fiecare meci. Căci dacă am crede că scopul e să cîștigi fiecare meci, atunci de ce să nu cîștigi fiecare set sau ghem? Pe parcursul unor partide, apar situații cînd profesioniștii cedează cîte un ghem pe finalul de set, instinctiv sau pentru că-și păstrează voluntar energia pentru setul următor. Acceptăm că asta nu e lipsit de morală, dar am fi condamnat-o pe Simona dacă ar fi jucat un meci tactic cu Ivanovici, pierzînd cu 2-0.

Dacă organizatorii concep un sistem de turneu care îți dă mai multe șanse să ajungi la victorie printr-o înfrîngere intermediară, e în logica sportului să urmezi ruta care îți maximizează triumful final.

Cînd au pornit să descopere drumul spre bogățiile Asiei, corăbierii spanioli și portughezi au descoperit că, din cauza orientării curentului Oceanului Atlantic, după ce treci de Insulelor Capului Verde ajungi să ocolești mai repede Africa dacă urmezi un curs mult mai lung, care te îndepărtează mii de mile de coastă, spre larg.

Practic, navigînd o porțiune de drum în Vest, spre Americi, ajungi mai ușor în Asia. Și, după ce te reapropii de Africa și treci de Capul Bunei Speranțe, e deschisă calea spre Insulele Mirodeniilor, prin Oceanul Indian, strîmtoarea Malacca și Singapore.

Fiecare microbist are varianta sa. Important e să acceptăm ideea că există mai multe puncte de vedere. Asta nu-i face pe unii „imorali” și pe opozanții lor „încuiați”. Singapore va rămîne o controversă.

Gazeta a dezbătut astăzi subiectul. Cu fibra de gîndire a fostului tenisman, Ruxandra Dragomir a explicat că a existat un calcul al Simonei, dar unul nu al prudenței, ci al îndrăznelii. „E profesionistă. Și-a dorit încă un meci cu Williams după ce o bătuse în grupe, tocmai ca să arate că nu îi e frică de ea”, a spus Dragomir.

Gabi Szabo a detaliat psihologia campionilor de la sporturile individuale, „care nu gîndesc matematic, așa cum poate se întîmplă în sporturile de echipă”.

Și mai există încă un argument al celor care spun că Halep a procedat bine. Sportivii cred mult în forța ultimului rezultat. Ei sînt niște naturi superstițioase, pentru care victoriile aduc victorii și înfrîngerile, înfrîngeri.

971.000 $ a câștigat Simona Halep la Singapore

„Dacă Simona s-ar fi lăsat în fața lui Ivanovici, unde tot a pierdut, dar nedorind asta, și-ar fi setat mintea pe înfrîngere și avea dificultăți în continuare”, cred ei. Argumentul suprem: „Simona și-a cîștigat respectul lumii tenisului”.

Da, zic ceilalți, o fi așa, însă gîndiți-vă la următorul lucru. „Simona ar fi fost mai respectată dacă ar fi cîștigat turneul, lucru care i-ar fi devenit la îndemînă în cazul în care Serena pleca acasă”, cred ei. În sport, victoria aduce respect mai mult decît orice altceva, mai ales că Serena n-avea ce contesta după ce pierduse clar în fața Simonei meciul direct.

Disputa e infinită și e felul nostru, al omului modern, de a duce caravelele înainte, spre Asia.

Comentarii (118)Adaugă comentariu

m  •  27 octombrie 2014, 11:41

eu vad doua nuante diferite
una e sa o lasi mai moale ca sa iti pastrezi resursele fizice („odihnind titulari”) si alta e sa pierzi la scorul potrivit(sa-ti dai autogol ca sa iasa scorul) ca sa elimini o adversara(o echipa) 🙂

Rozu  •  27 octombrie 2014, 11:43

A fost o greseala impardonabila a Simonei!

Nici o jucatoare din top 10 nu ar fi ratat ocazia eliminarii Serenei din turneu!

In plus, s’ar fi odihnit si nu s’ar mai fi chinuit inca 1 ora ca sa piarda in fata Anei…

alex  •  27 octombrie 2014, 11:46

Sa te dai la o parte in sport este lipsa de fair play. Si mai este un aspect. Carolina vi se parea asa accesibila ca Radvanska? Este foarte posibil ca sa nu fi ajuns in finala. Calculele pot fi multe dar sa te dai la o parte ca sa iti faci jocurile nu este moral. Ar fi avut mai mult de pierdut. Nu e ca la sah unde pierzi o piesa dar castigi o pozitie.

Paul  •  27 octombrie 2014, 11:49

Personal cred ca Simona a procedat corect. Adevarul e ca Serena a fost mai buna in finala si merita sa castige acest turneu.
Oricum, la cum joaca si avand in vedere varsta pe care o are, Simona va mai accede in finala in sezoanele care urmeaza.

alex  •  27 octombrie 2014, 11:49

Oricum dle. Tolontan astazi este prima oara cand nu vedem lucrurile in acelasi fel. In fotbal tot blat s-ar fi numit. Si au fost multe si de toate mi-a fost sila.

m  •  27 octombrie 2014, 11:53

sunt curios cam ce ar fi scris cei doi distinsi domni daca Simona pierdea cu „scorul potrivit” la Ivanovic. Sau daca dupa ce pierdea la „scorul potrivit” pierdea finala in fata altei jucatoare 🙂 Pentru ei si pentru ei e simplu sa ne schimbam parerea, pentru Simona ar fi mai greu sa schimbe faptele ca sa se incadreze in noile noastre pareri 🙂

Kulcsar  •  27 octombrie 2014, 11:53

Fiecare pasare pe limba ei piere.Probabil ca e un pic fortata paralela asta,dar……..Cand esti la un pas de a castiga (inca)un milion de $ o lasi mai usor cu etica.Dar fiecare alege dupa cum il taie capul.Cred ca 99% dintre jucatorii de tenis nu alegeau ca Simona.

Catalin  •  27 octombrie 2014, 12:02

Eu cred ca tenisul ar trebui sa se joace doar pe teren. Daca toate sporturile ar urma exemplul Simonei, am avea per total sportivi mai valorosi si clasamente mai corecte. Nu zic, si mie aceasta infrangere mi-a lasat un gust amar, dar sper ca Simona Halep va reusi in curand sa o infranga pe Serena Williams intr-o finala de turneu important.

sim  •  27 octombrie 2014, 12:03

La sah, iti ofer spre capturare nebunul, pentru a-ti lua apoi regina.
Asta se numeste sacrificiu.
Dar problema Simonei nu era asta.
Problema este ca s-a comportat ca o scolarita in meciul cu Serena.
Serena recunoscuse asta in primul meci.
Simona nu, si ii ridica osanale Serenei

nucred  •  27 octombrie 2014, 12:09

pai simona a facut asta a jucat mai lejer dar ivanovic pe final de set la punctele importante a inceput sa dea in aut si sa faca duble greseli ati uitat

chiar sa se dea la o parte si sa greseasca absolut tot nu se putea deci ea si-a facut partea

cine cunoaste cat de cat tenis poate observa momente cheie in meciul cu ivanovic si nivelul de implicare al simonei mai scazut decat in celelalte meciuri (mai putin la inceputul setului 2 cand cateva gameuri a apasat pe acceleratie)

gintonic  •  27 octombrie 2014, 12:10

In urma razboiului, multi viteji s-arata!… insa eu am spus tuturor prietenilor ca gafa setului castigat cu Ivanovici ii va aduce gustul amar al infrangerii cu Serena in finala!

„Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti!”… bine spus: „gestul” ei de a tine-o pe Serena in lupta, nu ramane scris in istoria tenisului!… insa nu sunt sigur ca avea un meci ca si castigat cu o Wozniacki in forma.

Daniel  •  27 octombrie 2014, 12:12

Simona a incercat sa o invinga pe Ana Ivanovici deorece fiecare victorie aduce un numar considerabil de puncte ce conteaza pentru clasamentul WTA. Bineinteles ca acum putem face analize, la finalul turneului, dar puteam fi 100% siguri ca Simona nu va fi invinsa in faza semifinalelor? Daca ar fi trantit intentionat meciul cu Ivanovici si ar fi fost eliminata in semifinale, nu ar mai fi ajuns pe locul 3 in clasamentul WTA. Este o diferenta foarte mare intre un turneu final de fotbal si acest turneu de tenis, tocmai din aceasta privinta. Pe de alta parte, ce anume ne face sa fim siguri ca Wozniacki ar fi fost un adversar mai facil in finala, avand in vedere forma excelenta demonstrata.

Cip  •  27 octombrie 2014, 12:20

Frumoasa comparatia cu corabierii spanioli.

Pe de alta parte, victoria Serenei in finala, unde Simona nu a jucat decat 3-4 seturi imi da de gandit. Cum, de altfel, si victoria din grupe a Simonei cu Serena a fost de-a dreptul socanta.
Ma intreb (fara sa acuz pe nimeni) daca nu si acest sport (cum sunt multe altele) este de fapt resling.

O Parere  •  27 octombrie 2014, 12:22

Simona vrea si poate sa ajunga nr 1 mondial. Pentru a fi nr 1, trebuie sa te lupti cu si sa-i invingi pe cei mai buni.
Comparatia cu nationala de fotbal, care se chinuie pentru o calificare, nu-si are rostul.

Dan  •  27 octombrie 2014, 12:25

Disputa pe aceasta problema este infinita, dovada miile de comentarii pe aceasta tema din toata lumea tenisului (numai pe treizecizero cate sunt).
Asa cum am mai scris si pe alte forumuri inainte de meciul Simona-Ana, cunoscand felul de a fi al Simonei blatul era exclus.
Dar era de asteptat sa fie pragmatica, asta insemna sa stea cat mai putin pe teren, consumand cat mai putina energie fizica si mentala, pentru ca semifinala si finala erau in zilele imediat urmatoare (deci nici o pauza).
Era recomandat si se astepta un joc relaxat al Simonei, un antrenament in care sa testeze anumite mingi si trasee pentru viitor. Daca primul set ar fi dus spre victorie, avea sens sa traga si in al doilea set, pentru a termina meciul repede.
Asa ca pana la 5-2 in primul set totul a fost normal, totul in grafic.
Simona servea pentru set si cum nu pierduse nici un break tot turneul normal era sa castige. A intervenit insa o relaxare prematura, niste mingi jucate neinspirat si de la 5-2 s-a ajuns la 5-6. Nimic neobisnuit, Sarapova mai devreme pierduse un set decisiv de la 5-1 si 40-15 cu Radwanska.
Ce s-a intamplat in continuare insa n-a mai avut nici un sens.
Pe un set practic pierdut si care se prelungea deja destul, Simona s-a incapatanat sa-l castige, setul s-a intins si mai mult (peste o ora!) si Simona a pierdut!
Conform planificarii de dinainte de meci, in urmatorul set Simona ar fi trebuit sa incerce numai lovituri de antrenament, locul 1 si-l asigurase dupa primul ghem castigat din set.
Dar Simona a tras inca si mai tare, din incapatanarea de a invinge, si a lungit meciul si mai mult. A castigat setul si a eliminat-o pe Ivanovici din grupa cu pretul consumarii energiei, a pierderii unui meci pe care l-ar fi vrut castigat, a riscului unei accidentari la muschiul bandajat.
Singura satisfactie: a eliminat-o pe Ivanovici, pe care n-o inghite.
Din nou Simona a facut pe teren ceea ce i-a trecut ei prin cap, nu ceea ce a stabilit cu antrenorul.
In semifinala a fost inca proaspata, pe valul laudelor ‘ca si-a aparat corect sansele’ (desi si le-ar fi aparat corect si la 5-7, 2-6).
Dar in finala, Simona a fost terminata. Cand finala este cel mai important meci al unui turneu! (de-asta a a jucat Serena cum a jucat, pentru ca stie cand sa se mobilizeze).
Simona a pierdut un titlu si un milion pe care le merita (Serena nu merita calificarea in semifinala dupa cum s-a prezentat in meciul cu Simona).
Dar din pacate Simona nu este inca la nivelul mental pe care l-ar fi cerut acest titlu, este foarte multumita de ea ca a ajuns in finala. Si n-am auzit-o ca de-abia asteapta sa ajunga acasa pentru a se antrena pentru Serena!
Ba mai mult, isi va concedia si antrenorul, iar ca sa-si angajeze un psiholog nici nu se gandeste (pentru ca ea face totul din instinct).
Parerea mea, pentru nivelul ei mental actual Simona e deja foarte sus.
Si e pacat, pentru ca din punct de vedere tehnic e jucatoarea numarul 1 din WTA.

Iulian  •  27 octombrie 2014, 12:26

Garanta cineva ca o putea bate in finala pe Ivanovici sau Wozniacki?

Prosti!
Bravo Simona!
Nu este sigur ca ar fi castigat 1.000.000 USD, dar este sigur ca a castigat respectul celor care se respecta!

Un oarecare  •  27 octombrie 2014, 12:27

Domnule Tolontan,
Dupa batalie…
Simona Halep este o sportiva extraordinara, o stea in negura sportului romanesc actual, o minune intr-o tara in care sportul nu prea mai conteaza, din pacate.

Dar cam aici ne oprim cu laudele: cred si sper ca va ajunge sa castige turnee de Grand Slam, cu putin noroc poate ajunge si locul 1 mondial, dar e greu sa se compare cu jucatoarele mari ale acestei perioade din multe puncte de vedere si sa va spun de ce, „parerea mea” se intelege: provine dintr-o tara mica, cu putini suporteri in ale tenisului cu toate ca avem o istorie in sportul acesta. Nu e vreun copil teribil al tenisului, sa nu uitam Sharapova a castigat primul Grand Slam la 17 ani, Simona inca nu si are 23. Fizicul nu este de partea ei, mult sub inaltimea oponentelor Simona a trebuit sa suplineasca acest deficit prin multa munca, si sa o spunem pe aia dreapta, din punct de vedere al marketingului, daca vrei sa promovezi ceva preferi sa folosesti o blonda inalta la 1.88, nu?
De asemenea pana nu isi va imbunatati limba engleza,are cam 100 150 de cuvinte pe care le foloseste in orice interviu, e greu sa devii foarte popular cu toate ca zambetul si modestia ei impresioneaza multa lume.

Parerea mea, din nou: Simona si-a facut mult mai multi fani prin acel set castigat,cu Ivanovici, decat daca ar fi castigat finala impotriva Carolinei Wozniacki, spre exemplu. Iar un alt aspect e ca se putea mai rau: sa o elimine pe Serena si sa piarda finala, pentru ca trebuie sa recunoastem Simona a avut ieri o zi foarte proasta in care nu a jucat nimic, si asta nu doar pentru ca Serena a jucat foarte bine. Simona nu a putut sa intre in meciul de ieri, dupa o saptamana in care a jucat senzational.

maigret  •  27 octombrie 2014, 12:30

Probabil ca,in afara de tatal ei,toti ceilalti au sfatuit-o pe Simona sa traga pentru Serena.Modelul Ma simt ca pe vremea fanariotilor,numai ca Inalta Poarta otomana a devenit…americana…Partea buna e ca eu sunt nepot de HAIDUC.Respectele mele,Domnule Tolontan.

Cătălin Tolontan  •  27 octombrie 2014, 12:31

1, m: tocmai asta e frumos, ca exista multe perspective de a privi intimplarea

18, maigret: nu va suparati, dar cred ca nu are vreo legatura cu relatia romania – america, a fost un meci de tenis 🙂

LS  •  27 octombrie 2014, 12:31

Comparatia cu echipa de fotbal nu sta in picioare deoarece, asa cum s-a mentionat, tenisul e un sport individual. In cazul unei echipe de fotbal e una ca echipa sa contina rezerve mai slabe din punct de vedere sportiv si alta ca titluarii sa nu joace la valoarea lor adica sa nu isi apere corect sansele.

Frumusetea, si in acelasi timp drama vietii, este ca ofera infinite posibile scenarii dar o singura istorie reala, care odata infaptuita nu mai poate fi schimbata deoarece timpul nu poate fi dat inapoi si decizia nu poate fi renegociata.

De aceea, nu conteaza cum s-ar fi desfasurat lucrurile daca Simona Halep ar fi gandit o alta strategie cu Ana Ivanovici.

Conteaza ceea ce s-a intampla si lucrurile care o pot ajuta sa creasca dupa aceasta experienta.

danutzbv  •  27 octombrie 2014, 12:33

Foarte onorabil ce a făcut Simona. Ne mirăm că a dat cu piciorul la 1 milion de dolari, fără să înţelegem că joacă în primul rând din dragoste pentru tenis şi mai puţin pentru bani. Simona a câştigat deja la 23 de ani mai multi bani decât un om de rând într-o viaţă întreagă, nu ăsta e scopul ei.
Şi poate că e mai bine că nu a câştigat turneul, ar fi însemnat că e cea mai bună din lume la ora actuală, ceea ce încă nu e cazul. Mai există loc de progres, iar victoriile în marile turnee şi locul 1 mondial vor veni firesc, în timp. Simona înţelege asta, noi nu.

gesia  •  27 octombrie 2014, 12:33

Nu va suparati, nu credeti ca vorbim discutii acum? Fiecare isi face socotelile lui, care ii ies sau nu. Asta a fost, nu a putut sa bata numarul 1 de doua ori la rand. Care e problema? Eu unul nu imi fac nicio grija daca dvs nu puteti scrie doua articole interesante la rand, Asta este, astept articolul urmator.

Un oarecare  •  27 octombrie 2014, 12:35

Ah si inca ceva:
„reprezentativa de fotbal a Romaniei” reprezinta Romania, Simona Halep se reprezinta pe ea, cum vrea ea. Si de ce asa multe referinte la fotbal? E cumva jocul etalon al sportului romanesc? In afara de performanta Stelei, generatia de aur nu a castigat nici o tinichea asa ca e cea mai proasta comparatie care puteati sa o faceti.

E ca si cum ati spune: „Ferrari-ul asta e vopsit in verde, ce prostie, noi ne vopsim loganul in rosu”

daniel  •  27 octombrie 2014, 12:35

niciodata maria sharapova daca era in locul simonei nu facea ce a facut simona….maria si-ar fi vazut interesul si ar fii luat bataie de la ana ivanovici ca sa moara de ciuda serena si si-ar fi urmat drumul si lua cele 2 milioane si castiga turneul campioanelor…daca o iei cu morala si cu alte abureli….cum sa aduci mortu de la groapa si sa i oferi inca o sansa?

cum sa crezi ca serena pierde intr-o saptmana 2 meciuri cu tine….in fine …parerea mea e ca strategia ei a fost slaba….a pierdut 1 milion de parai si a lasat-o pe manuta ei sa ia al 5 lea tiltu CAMPIOANA SERENA….

Si mor de oftica ca nu i-a zis nimeni ca doar campionii raman scrisi…..pt cine mai conteaza cu cine a jucat finala???daca pierdea cu 0-2 cu ivanovic Simona Halep era cea care a ELIMINAT-O pe marea Serena de la turneul campioanelor….asa ce a facut???

a reinviat-o si i-a dat cadou 2 milioane de parai si al 5 lea tilu…

Pang  •  27 octombrie 2014, 12:36

Cataline, paralela cu echipele de fotbal e incompleta si deci inexacta; daca o echipa isi poate proteja si gestiona resursele inlocuindu-le in meciuri in care miza e eliminarea unui adversar care nu e pe teren un sportiv are resurse mult mai limitate in a se „preface” ca joaca pe bune – ori da ori nu da totul; ce putea sa faca Simona, sa joace cu o paleta de ping pong sau desculta?
Mi se pare ca acceptam cam greu faptul ca unii oameni joaca sa castige orice meci si nu concep sa o lase mai moale nicicand.

Adrian  •  27 octombrie 2014, 12:37

Simona avea deja respectul tuturor.
Pana la urma meciul cu Ivanovici tot l-a pierdut, si inca in 3 seturi, adica nici bani, puncte sau ce se mai dadeau in cazul unei victorii, plus oboseala unui meci de 3 seturi.
Ne dam mai cinstiti si fair play dar nu ratam ocazia (si ma refer si la marea parte a presei) de a ne bate joc de Serena pe unde apucam, ba ca e prea solida, ba ca „a batut-o o femeie, ba ca ar trebui sa joace la masculin etc.

Asta e fair play? Pana la urma orice echipa baga rezervele intr-un meci fara miza cand stie ca urmeaza un adversar dificil si un meci important dupa acel meci.

Serena n-avea decat sa-si castige meciurile, iar cine tot insista ca Simona a castigat ceva (simpatie sau mai stiu eu ce altceva) nu are dreptate.

Cătălin Tolontan  •  27 octombrie 2014, 12:38

23, un oarecare: comparatia cu fotbalul nu poate fi, evident, 100% acoperitoare.

Evident ca exista similitudini si diferente majore.

Pe mine ma bucura faptul ca discutam civilizat, cu argumente, pe o tema care aprinde patimile, asa cum sint mai toate temele din sport.

Tudor  •  27 octombrie 2014, 12:42

depinde cum esti construit:) daca ar fi castigat turneul (in urma infrangerii cu 2-0 in fata Anei Ivanovic), tot i s-ar fi putut reprosa frica de revansa! Iar finala a demonstrat ca ar fi fost nemeritat. Nu cred ca Serena a pierdut vreodata un meci ca sa evite o adversara. Asta face diferenta intre un profesionist constant si un campion de conjuctura!

Halep a pierdut un campionat dar a castigat respectul de sine (mai important decat al unor americani), locul meritat in campionat si
un posibil viitor nepatat, cu multe finale castigate pe merit!

Ce sentiment mai placut, decat recunostinta unui campion/adversar pt fair-play. Peste ani, cand se va uita in urma, asta va conta mai mult decat 1 mil $ 🙂

Atat Serena cat si Simona au aratat ca au caracter frumos si demn; Serena m-a uimit cu cata naturalete a laudat jocul lui Halep si faptul ca a fost mai buna in meciul din grupe. Un adevarat campion stie sa piarda si sa recunoasca meritele adversarului. Ceva ce, imi pare rau sa o spun, Federer nu a stiut niciodata. De aceea, pt mine, Sampras va ramane nr 1!

Felicitari Simonei pentru sansa de a arata lumii ca aceasta e calea unui adevarat campion.

multumim pentru articol:)

daniel  •  27 octombrie 2014, 12:43

sau mai e o varianta ca s-a crezut prea bazata pe ea simona halep si ca va putea sa o bata de 2 ori intr-o saptamana pe serena…e si asta o varianta…si cineva i-a bagat in cap ca poti simona….de parca serena era o fetiscana venita la cules de mure….in fine…proasta strategie…

nyk  •  27 octombrie 2014, 12:43

Catalin,cred ca nu-si are rostul aceasta discutie. De ce comentam acest lucru? Am ajuns sa punem in balanta un lucru legat de normalitate.Am ajuns sa ne felicitam pentru ca suntem normali. Acesta este cel mai grav lucru. Intr-o tara in care coruptia este „aproape” la ordinea zilei,facem asemenea caz pentru un lucru normal. Nu uitati ca Simona s-a ridicat pe propriile ei forte si ca este pe contul ei in lumea asta rapace si ca de asemenea castiga o multime de bani din contracte de imagine.Ea nu poate face asemenea abateri la nivelul la care a ajuns.Ea a castigat acea finala datorita acestui fapt.A fost o infrangere cat o victorie. Se vorbeste mai mult despre acest lucru decat despre Serena. Gestul Simonei a umbrit cu mult succesul Serenei care a raspuns si de aceasta data cu aroganta si inganfare.Serena este o lebada care moare urat datorita propriilor demoni dar si datorita Simonei care i-a dat o lectie de caracter.
Nu credeti ca acest lucru este mai minunat decat titlul?

daniel  •  27 octombrie 2014, 12:49

si ar mai fii o varianta : daca sa zicem pierdea cu ivanovic cu 0-2 si se clasa pe locul 2 sa zicem…ar fii jucat semi cu carolina wozniacki…la ce forma are si avea carolina imi dadea mie scris cineva ca simona halep era apta sa o bata pe daneza???never ever….as fii pariat si 1000 de euro pe carolina ca o distrugea pe simona halep ….si asa simona nu mai juca finala si nu mai pupa milionul de dolari….asa ca, poate poate pana la urma strategia de a o reinvia pe serena a fost cea mai buna din punct de vedere FINANCIAR SI NU MORAL!!!clar baieti?asta a fost logica doamnei Ruzici!

Mugabe  •  27 octombrie 2014, 12:51

Cătăline, simona nu are nici un argument corect ptr care a făcut gestul asta. Punct.

Cred ca acum își da pumni in cap, asta cu laudele ptr fair play durează câteva momente, dar șansa de a câștiga turneul si un milion in plus s-ar putea sa nu o mai aibă.

Ai uitat de Suedia- Danemarca ori de Austria -Germania ??? Hai noroc…

flaviua  •  27 octombrie 2014, 12:51

ONOARE. Un cuvant din ce in ce mai putin folsit in ziua de azi.

GIC  •  27 octombrie 2014, 12:52

Ipocrizie la maxim, ca de obicei, in randul romanilor.

Cati dintre cei 72% ar fi dat cu piciorul la 1 milion de dolari si castigarea unui turneu de calibrul asta?

sa fim seriosi…

Leonidas  •  27 octombrie 2014, 12:52

DA ! DA ! DA ! si asta ar fi facut si nationala Germaniei,Olandei,Angliei,Italiei,(cum au si facut de fapt in trecut!)samd. caci vesticii isi stiu si isi vad interesul si nu sint prosti ca romanii!.Sa -ti dau exemplu;Germania-Austria la CM egal atat cit le trebuiau sa mearga la brat in optimi,Anglia-Irlanda de nord 0-0 si Romania eliminata din cursa calificarii in prelim. CM, M.Lucescu fiind antrenor atunci.La ultimul CM din Brazilia,Olanda a incercat sa evite sa intilneasca gazdele in optimi fiindu-le frica de arbitraje care au dus pina in semifinale o Brazilie impotenta.Astea sint calcule pe care toti le fac numai noi trebuie sa fim prosti de cinstiti..in opinia ta

flavius  •  27 octombrie 2014, 12:53

ONOARE. Un cuvant din ce in ce mai putin folosit in ziua de azi.

Cătălin Tolontan  •  27 octombrie 2014, 12:54

32 mugabe: Te contrazic, argumentele Simonei au fost corecte pentru ca, pe baza lor, a jucat finala. Sigur ca exista si alte argumente, dar ea a judecat cumva si si-a urmat logica.

Intr-un caz ca asta, logica unuia nu anihileaza logica celuilalt, asta-i frumustetea dezbaterii.

alex  •  27 octombrie 2014, 13:05

E a doua zi dupa ce Simona ajunge in finala Turneului Campioanelor (la prima ei participare!) si tot ce puteti voi titra pe prima pagina e „Corecta si infrinta”? Cam care e mesajul pe care vreti sa il transmiteti? Nu e bine sa fii corect? Fraiero, toti stiam ca nu o vei bate pe Serena, cum de nu ti-ai dat seama si tu?

Cam cit de mult va pasa de sport daca puneti pe site sondajul ala daca a fost bine sau nu, cind oricine care iubeste sportul cu adevarat nici macar nu se gindeste la intrebarea asta? Fata asta ne-a dat un an extraordinar. Ne-a dat emotii la doua turnee de mare slem si la turneul campioanelor. Ne-a ocupat timpul si voua v-a dat ceva de scris. Si ati scris… In fiecare zi un articol despre meci si o groaza pe linga despre cit de mult cistiga si despre ce crede unul sau altul ca nu a lasat-o pe Serena sa moara (culmea tot voi scrieti pe undeva ca nici Wozniacki nu s-a lasat invinsa de Kvitova desi asa ar fi evitat-o pe Serena!).

Cind eram eu copil nici prin cap nu imi trecea sa ma bucur daca echipa sau jucatorul meu favorit ar fi pierdut un meci, chiar si fara miza. Pariez ca asa erati si voi cind v-ati apucat de gazetarie. Pe atunci Tolo, articolele tale erau mai scurte si spuneau mai multe, acum te folosesti de corabierii spanioli sa justifici ceva ce nu ar fi trebuit scris (si pentru care, ironic daca ne uitam in urma, ai alocat doua ecrane).

Stiu, nu mai suntem copii, suntem oameni moderni. Si avem si noi copii. Asta vrei sa ii invatam?

Cătălin Tolontan  •  27 octombrie 2014, 13:14

38, alex: de ce esti suparat ca oamenii nu au acelasi punct de vedere pe un subiect care doar pare simplu, dar nu e.

De fapt, asta am vrut sa spun. Ca subiectul nu e simplu, ca exista mai multe argumente de toate partile, ca nu e vorba de bani, de morala, de competitie, nu e vorba doar de un singur aspect, ci de mai multe.

Ce ii invatam pe copii? Sa gindeasca, sa-si sustina punctul de vedere si sa-l respecte pe al celuilalt.

pmarc  •  27 octombrie 2014, 13:16

Oricum discutia e ipotetica (what if sau istorie contrafactuala) pentru ca la cat de bine a jucat Wozniacki si in grupa si cu Serena in semifinale nu e deloc sigur ca Halep ar fi batut-o. Asa ca : putin respect pentru Caroline !

Enoeth  •  27 octombrie 2014, 13:18

Ar mai fi si o a-3-a posibilitate, care nu a fost enuntata pana acum : Sa fi existat presiuni de alta natura din partea americanilor asupra Simonei pentru ca ea sa evolueze asa cum a facut-o. Stiu ca varianta pare fantezista, desprinsa din teoria conspiratiilor, dar sa nu ne amagim : viata bate filmul,iar competitia a starnit mult prea mult interes si mandria americanilor este fara limite si…ei pot orice…sau aproape orice. In finala, Simona, dupa 2-1,practic a abandonat lupta brusc, a fost de nerecunoscut, a facut greseli incredibile, greu explicabile.

GR  •  27 octombrie 2014, 13:20

Adevarul este ca totusi nu o putem jigni pe Simona comparand-o cu nationala de fotbaliatori.
Ea lupta sa ajunga numarul unu intr-o zi – si acum oricum este in primii 5 – in schimb aia cauta sa ajunga de o buna bucata de vreme in primii 16 sau 32 (depinde de turneul final) si nu prea le-a mai reusit de cand eram eu prin facultate.

Maria R.  •  27 octombrie 2014, 13:21

Nu prea cunosc tenisul,gimnastica este sportul la care ma pricep,insa o respect si imi este foarte draga aceasta Simona Halep.
Credeam ca notiunea de fair play,onoare si de intrecere cu propriile tale limite au disparut,insa iata ca micuta Simona din Romania se bate de la egal la egal cu marea(si la propriu)cu Serena Williams,readucand in prim plan exact notiunile in discutie.
Unde vezi asa ceva in fotbal?Poate in nefericitul caz al lui Nesu.
Sa zic ceva si de box?
Respect,Simona Halep,si multam fain,d-le Tolontan si ptr.editorialul acesta,si ptr.alte atitudini…

daca…  •  27 octombrie 2014, 13:22

Un scenariu posibil ?

Casele de pariuri ar fi putut sa-si bage coada ?

Ma voi explica de ce poate fi un posibil raspuns: DA.

In grupe, victoria Simonei a fost considerata o SURPRIZA enorma. Casele de pariuri au castigat enorm, la fel si Serena, posibil si Simona.
Casele de pariuri au dorit apoi sa nu fie eliminata Serena si au dictat acest lucru, cu mentiunea ca exista riscul ca Ivanovici sa castige cu 2-0 meciul cu Halep.
Daca ar fi invins serena, in grupe, se mai califica Simona ?

Johnson (JFM)  •  27 octombrie 2014, 13:25

Dupa ce am vazut secventele din meciul de la Tg.Mures am ajuns la concluzia ca fotbalul este cel mai urat si mai mizerabil sport ce se desfasoara intr-o lume a banilor intorsin cu lopata,a violentei pe teren si in afara lui.

O antireclama mai mare facuta fotbalului mai greu gasesti.Chiar daca acea caricatura de arbitru va lua cateva etape de suspendare imaginea fotbalului romanesc va ramane acolo jos.la cota zero.Cine se mai duce sa ceara societatii de cablu preluarea meciurilor din prima liga ? Nu am decat doua variante ori ma plictisesc de moarte deci pierdere de timp ori vad asemenea mizerii.Mai degraba ma voi duce sa renunt la acest pachet TV.

Cat priveste atitudinea Simonei ea a fost superba.Nu am avut emotii mai mari in tot turneul ca acelea cauzate de a reusi sa-i ia un set Anei(o jucatoare si ea exceptionala) tocmai ca sa nu planeze nemeritat acea banuiala pe Simona ea fiind o jucatoare la inceput de cariera, vine dintr-o tara mica nu-i trebuia o presa proasta in USA si aiurea.

Chiar daca a pierdut finala ea a castigat simpatia multora iar asta o va ajuta mai departe in cariera.Iar pe noi nu ne-a umplut de rusine ne-a acoperit cumva imaginea reala de oameni meschini care ne bucuram de profitul imediat indiferent cum il obtinem iar pentru asta ar trebui sa-i fim recunoscatori. Felicitari Simona Halep !

Cătălin Tolontan  •  27 octombrie 2014, 13:27

41, enoeth: e SF, pe bune! Nu supralicitati acest titlu pentru Serena. Ea mai cistigase inca 4. Si SUA nu sta intr-un singur sportiv, in Serena. Mergeti muuuult prea departe.

ion  •  27 octombrie 2014, 13:30

Comparatia cu echipa romaniei de fotbal, asa cum a subliniat un antecomentator, este ridicola.

O situatie similara ar fi daca Germania ar baga juniorii la un meci cu o echipa slaba, ca sa iasa pe 2 in grupa sa nu joace cu Brazilia mai departe. Cum ar fi?

cosmin  •  27 octombrie 2014, 13:35

ganditi-va la spectatori, la fani, cum ar fi sa vedeti meciuri ca suporter, sa mai platiti si o gramada de bani pe bilete in care sportivii ‘se dau la o parte’ ? nu exista gresala in a -ti apara corect sansele.Am facut sport ani de zile si ca sportiv asa ceva e de neconceput….in afara de asta Simona e tanara si are timp dar mai are mult de lucru la capitolul psihic .

alex claudiu  •  27 octombrie 2014, 13:38

Simona putea alege sa piarda in doua seturi si ar fi avut argumentele ei. Dar a ales sa fie fair-play. Pentru mine este decizia corecta. Poate ca, pana la urma, a crezut ca poate sa o invinga pe Serena si a doua oara, a crezut in forta ei. N-a fost sa fie, dar a crezut in ea. Personal mi se pare atitudine de campion. Mi se pare strict ”chestiune” de filosofie personala luarea unei astfel de decizii. Sunt oameni pentru care nu conteaza mijloacele prin care ajung la destinatie, sunt altii pentru care destinatia nu este un scop in sine, oameni pentru care conteaza mai mult drumul. Si tot asa. Personal sunt foarte mandru de ceea ce a reusit Simona, de decizia pe care a luat-o si sunt convins ca a invatat multe din aceasta a doua confruntare si ca pe viitor o astfel de infrangere se poate transforma intr-un veritabil ”asset”. Cinste ei!

alex  •  27 octombrie 2014, 13:44

39, Tolo: Sigur nu ii invatam sa gindeasca ca un campion. Oricine a facut sport intelege ca nu poti fi cel mai bun decit daca il invingi pe cel mai bun. Trebuie sa ai curajul sa te cobori in arena si sa il rapui. Sportul nu e politica, nu cistigi prin evitarea adversarului. (Apropo de asta vezi ce au zis si Ruxandra Dragomir si Gabi Szabo).

Apoi e vorba de onoare. Sunt sigur ca ai citit postul asta (http://www.iuliantanase.ro/2014/10/cit-mai-costa-onoarea-in-ziua-de-azi.html). Nu neg ca mintea noastra e tentata sa relativizeze totul, dar sunt unele lucruri pentru care nu exista nuante.

De fapt eu nu iti reprosez subiectul, ci faptul ca e pe prima pagina. Nu avea ce cauta acolo (bonus intrebarea se desparte de antrenor?). Prima pagina ar fi trebuit sa fie o pagina a bucuriei, trebuia sa surprinda extraordinarul. Voi ati bagatelizat toata povestea si, cum am zis si mai sus, tot ce pot citi eu din titlul vostru e nici noi nu credem in tine.

Ati preferat din nou can-can-ul si sunt sigur ca imi vei aduce argumente in sensul asta :). In general am observat ca va aparati destul de bine orientarea asta, desi exista multe voci printre comentatori care va spun ca vreau altceva. Peste tot presa o duce prost, dar daca intri acum pe site la New York Times vei vedea ca nu au linkuri catre TMZ.

Poate sunt eu de vina pentru ca mi-e dor de vremea cind incercati sa copiati l’Equipe :).

Comentează