Într-o treime din alegerile din Europa, locul 2 a răsturnat clasamentul și în 10% a reușit o mare surpriză

Imediat și despre dezbatere. Știrea zilei am găsit-o pe siteul open politics, creație a unui think tank fără preferințe politice.

miercuri, 12 noiembrie 2014, 12:04

Imediat și despre dezbatere. Știrea zilei am găsit-o pe siteul open politics, creație a unui think tank fără preferințe politice.

Ei au studiat 25 de ani și 18 țări europene care organizează alegeri prezidențiale directe în două tururi, ca în România. Din 1990 și pînă azi, 70 de scrutinuri prezidențiale au avut loc în aceste țări . În 18 cazuri s-a cîștigat din primul tur, o dată și în România, în 1990 prin Ion Iliescu, iar în 52 de situații s-a ajuns în turul 2.

Din cele 52 de cazuri, în 18 candidatul de pe locul 2 a reușit să întoarcă rezultatul. Cu alte cuvinte, aproape într-o treime din situații a devenit președinte cel care după primul tur era outsider. Ceea ce urmează e și mai interesant.

Dintre cele 18 situații de întoarcere de rezultat, 5 au fost reușite în condițiile unui handicap de voturi plasat în jurul a 10%, situație de la care pornește ”returul” de duminică, 16 noiembrie 2014, dintre Victor Ponta și Klaus Iohannis. Vedeți aici care au fost țările și condițiile în care  s-a răsturnat clasamentul în turul 2.

Calculul e nepartizan și descrie că reușita a existat în aproximativ 10% din alegerile europene, surpriza fiind favorizată de situațiile în care următorii clasați după primii doi strînseseră multe voturi. În 1999 în Macedonia s-a reușit revenirea de la 12 procente, iar în Slovacia în 2004 de la 10 procente.

Pe scurt, dacă Iohannis întoarce spectaculos, el se va încadra într-un caz din zece. Candidatului ACL i se cere performanța de a fi între primii 10% dintre candidații europeni la funcția de șef de stat.

În dezbaterea de marți de la Realitatea, omul de dreapta n-a marcat aceste puncte. O scrie și Gândul, unul dintre cei mai vehemenți susținători media al candidatului Iohannis, prin articolele lui Negruțiu și Livadaru.

Într-o analiză lucidă,  Cristi Pantazi reamarcă pe Hotnews ”improvizația lui Iohannis” care ”a fost dublată de superficialitatea la abordarea temelor economice”. Pantazi atinge și ideea ”nepregătirii pe temele mari”, ceea ce e  un adevăr amar. Dacă Ponta a venit mai bine pregătit pe cifre, asta e, antrenamentul de premier se simte, deși e cumva ciudat că un profesor de fizică precum Iohannis nu are obișnuința și nici plăcerea de a lucra cu informații și cu date.

Dar cum de l-a iertat Iohannis pe Ponta la materia democrației, acolo unde campania PSD e repetentă, asta e greu de înțeles. Vorba Lilianei Ruse pe România TV, alegătorii lui Iohannis știu că votează o idee, nu neapărat un om, însă e nevoie s-o formuleze cineva. Dacă citești interviul lui Iohannis din Kamikaze înțelegi ce se petrece.

”Printre primele lucruri pe care le voi pune pe tapet vor fi votul electronic, votul prin corespondență. Urgent! Avem mulți specialiști IT chiar în diaspora. E o rușine că le spunem că nu am găsit soluții tehnice de IT pentru ca ei să voteze”, spune Iohannis. Una e să-l votezi pe un om și alta e să fii de acord cu toate opiniile lui.

Votul electronic (pe internet) e altceva decît votul prin corespondență. Votul pe internet se practică doar în Estonia, o țară cu o populație egală cu cea a cartierelor Berceni, Titan și Pantelimon. Au încercat pe secții-pilot Olanda și Anglia și rezultatele sînt descurajante. Într-o țară ca România, îndrăgostită de teoria conspirației, să votezi pe net ar echivala cu a muta credibilitatea rezultatului alegerilor în Zona Crepusculară. Noi ne îndoim de ele și cînd votăm după un sistem străbun și strigăm ”fraudă” ori de cîte ori auzim cuvîntul ”soft”. Așadar, nu e o problemă de IT, e o problemă de decizie democratică.

Votul prin corespondență e, într-adevăr, singura soluție realistă. Și e datoria tuturor să o împingem pe agenda publică și să ne-o asumăm pînă cînd politicienii vor ceda. Și să credităm ce iese la alegeri, nu să stăm să țipăm că directorul Poștei, care în cazul votului prin corespondență va deveni un fel de șef al SRI, are o verișoară klingoniană.

PNL a depus mai demult o inițiativă legislativă în legătură cu votul prin corespondență, de ce Iohannis nu l-a atacat pe Ponta cu asta? Poate pentru că se identifică prea puțin cu PNL.

Cam toate vocile cer și alte dezbateri. Dacă Iohannis s-ar retrage acum, și-ar recunoaște cumva neputința. Nu poți ajunge în primii 10% din toată Europa dacă nu duci lupta pînă la final. Dacă vrei să stai la masă cu Putin nu te temi de Gâdea.

În acest timp, PSD continuă să proiecteze pe cerul național imaginea lui Victor Ponta la fel de agresiv, de dezinvolt și de puternic precum era candidatul Traian Băsescu. Cînd coborîm la firul ierbii, întîlnim nu doar implicarea popilor în campanie, la care se răstește în fiecare seară, pe bună dreptate, Radu Banciu. E mai mult de atît.

Afurisirea lui Iohannis prin biserică nu e decît una din declinările vechiului model al ”Străinului” de la care pasămite ni se trag toate relele. La noi, o spune eminentul istoric economic David S. Landes, identitatea se sprijină pe intransigența religiei sau ideologiei. ”Asta conduce ușor la ură și la iraționalitate. Nu e deloc benefic pentru afaceri sau progres”, observă profesorul de la Harvard.

Peste tot în lume, progresul a venit cu educație, nu cu soțiile preoților amenințate cu concedierea, cu instituții reprezentative înlocuindu-le pe cele despotice, cu egalitatea preferată ierarhiilor de forță.

A zîmbit de multe ori Victor Ponta, condescendent și superior.

Și, în timp ce el zîmbește, noi uităm că ”nu resursele sau banii au făcut diferența, nici abuzurile intrușilor. Ci ceea ce se afla în interior – cultura, valorile, inițiativa. În absența străinilor, cei din Balcani se războiesc între ei și dau vina pentru sărăcia lor pe exploatarea de către economiile mai bogate din Europa Occidentală. Așa se simt mai bine”.

Mai sînt cîteva zile. Nu e clar dacă Dumnezeu ne va iubi condiționat, în funcție de cum vom vota.

”Această iubire nu e condiționată de cumințenia noastră, după cum nu e afectată de obrăzniciile noastre. Este o necondiționată putere de iubire” – Mitropolitul Antonie de Suroj.

Comentarii (52)Adaugă comentariu

petru  •  12 noiembrie 2014, 12:19

Totusi , dece trebuie neaparat sa castige KJ ? Daca nu e prea spontan , nu le are cu cifrele ,nu e nici f.iute la minte , e clar ca nu are experienta (ceeace e un handicap in relatiile internationale ) , toate acestea il fac canditatul providential. Chiar crezi ca asa vioi cum e o sa fie el reformatorul clasei politice ? Sa fim seriosi , pt.asta e nevoie de un tip cu o forta si o prestatie pe care KJ nu le poate visa. Nu e el ala ! Si atunci prefer un presedinte mai tanar si istet care poate sa invete repede care e fisa postului.

fotbal  •  12 noiembrie 2014, 12:20

„Nu e clar dacă Dumnezeu ne va iubi condiționat, în funcție de cum vom vota.” Asta trebuie sa ne-o scriem cu lama pe frunte-sclipitor!

andrei  •  12 noiembrie 2014, 12:29

ponta sa mai invete ceva? ce? ca dupa cat rau face de 2 ani, dupa o campanie ultra-murdara facuta pe bani publici, dupa bataia de joc cu votul, dupa toate minciunile spuse, dupa toata frectia de menta pe care o face din postura de premier (ca treaba nu face), ce sa mai invete?
presedintele tarii nu trebuie sa fie reformatorul clasei politice, de unde o scoti, petru draga?

am vazut cu totii ce istet e ponta. e un smecher cu pile, atat. si va face doar ce ii spun baronii, alta problema majora. sa vezi ce bine e cand ii va gratia pe toti psd-istii de dupa gratii.

dan  •  12 noiembrie 2014, 12:30

Bun articol, obiectiv, garantie a injuraturilor din ambele parti :). Din pacate, conditiile initiale, cum ar spune dl prof de fizica, nu sunt egale pentru ambii candidati.

Tavi  •  12 noiembrie 2014, 12:30

victor Ponta e istet in furt. Primul furt dovedit in cazul lui e cel intelectual. Care inseamna o enormitate, mai ales in cadrul titlului de doctor, astfel obtinut.

@petru  •  12 noiembrie 2014, 12:33

„Trebuie” sa castige Iohannis pentru ca s-a creat o psihoza, ca trbuie sa scapam de „ciuma rosie” (?!?), ca POnta e vandtu rusilor si chinezilor (!?!) si alte imbecilitati de acest fel. Oamenii cred in aceste enormitati nu pentru ca sunt manipulati, ci pentru ca modelul ideologic si de gandire al Romaniei, la ora actuala, e setat pe „anticomunism”, „liberalism” si „Americanism”. Astea sunt valorile infantile ale romanilor azi; daca am depasi aceasta faza, atunci am putea vedea cat de slab si penibil si nepotrivit pentru presedinte e Iohannis. Sa nu ne speriem, Romania NU are cum s-o duca mai bine cu Iohannis! Poate insa intra in multe incurcaturi si neintelegeri (oamenii vor astepta de la Iohannis investiori, dreptate, drumuri, benzina ieftina, alt stil de politica etc. aceastea nu vor veni, gastile politice vor lucra in continuare in stilul lor; lumea va astepta de la Iohannis lamuriri, neamtul va tace; lumea va astepta de la Iohannis sa fie mai prezent, mai aactiv in decizii, sa puna piciorul in prag, acesta se va da batut si „invins de sistem” ca si Constantinescu etc. )

geo  •  12 noiembrie 2014, 12:37

Din pacate dupa confruntarea de aseara AM PIERDUT CU TOTI!!!

chiar nu-mi mai pasa cine va fi presedinte,dar pot spune ca pe Ponta il votam daca nu era in psd…vrem nu vrem psd-ul este cel care a distrus Romania dupa anii ’90.

briche  •  12 noiembrie 2014, 12:37

Istet zici Petru? Vai de capul nostru…

Alexandru  •  12 noiembrie 2014, 12:54

A avut foarte multa munitie. De la familia Ponta toata prin diferite ministere sau companii de stat, case mai multe decat Iohannis, baroni arestati sau pusi sub urmarire chiar in campanie, pana la plagiat si desfiintarea comisiilor. Fuga psdistilor din parlament ptr votul privind avizul ptr arestarea preventiva, votul psdistilor ptr acoperirea penalilor din pnl.
Iohannis a avut munitie cat ptr un razboi si a preferat sa iasa la lupta in chiloti.
Putea sa ii intoarca toate minciunile alea cu taierea pensiilor, copii etc.
Daca il batea aseara pana duminica am fi vazut un Ponta care alerga dupa el pe la toate televiziunile ca sa incerce sa isi repare imaginea si daca l-ar fi evitat cateva zile l-ar fi facut sa para si mai slab.

gogu  •  12 noiembrie 2014, 13:07

dl tolontan puteai sa pui titlul articolului
,,Curaj gaina ca te tai” se vede ce obiectiv esti si-dai curaj singur
lucrurile sunt clare nu avem nevoie de un mototol presedinte

gica  •  12 noiembrie 2014, 13:08

in loc de laptele si cornul,Ponta o sa dea la scolari tableta si smartpfonul………

Mihai  •  12 noiembrie 2014, 13:08

Petru… daca tu il consideri Istet pe Victor Ponta, este destul de grav sincer sa fiu si imi dau seama si de gandirea ta 😀

Mere  •  12 noiembrie 2014, 13:09

Iohannis nu a fost in stare sa raspunda la nicio intrebare (sau raspundea cu o intrebare, dar niciodata la subiect)… parca a fost luat de mana de pe strada si adus in studio, e depasit de situatie !

Cristian Rusu  •  12 noiembrie 2014, 13:12

Trebuie votat KJ (profesor de fizica, ceea ce inseamna mult) !!! de ce? pentru ca e cineva nou in labirintul politicii romanesti. Ponta e produsul lui Adrian Nastase, un infractor si un shpagar care in loc sa fie parintele natiunii, de fapt a furat-o cu toate mijloacele politice pe care ca prim-ministru le avea la indemana. 25 de ani ratati dupa 1989 nu va indeamna la ratiune? atunci pentru cei ce nu vor vota Johannis, imnul „desteapta-te romane, ca esti de fapt creeetin si prooost si ai creierii prajiti” spune totul. !!!

Tudor  •  12 noiembrie 2014, 13:45

eu cred că lumea o să-l voteze pe Johanis tocmai pentru că e civilizat şi reţinut şi NU a reacţionat la fel ca Ponta, cu ură şi părtinire şi cu foarte mare bădărănie.

Tudor CFR  •  12 noiembrie 2014, 13:52

la noi, din 6 prezindenţiale, de 2 ori a câştigat locul 2, Constantin în 96 şi Băse în 04.
Dacă socotim că o dată s-a luat din primul tur, rezultă că din 5 aruncări, de 2 ori a luat locul doi, adică aproape 50%.

Encipi  •  12 noiembrie 2014, 13:58

Am fost un sustinator al lui Ponta si chiar mi-a placut ca un tanar este bagat in seama, indiferent daca pe pile sau nu. A fost cel mai tanar procuror, cel mai tanar conducator al unui partid mare,acum cel mai tanar premier, ceva totusi il recomanda nu doar tineretea. Insa ce a facut in ultimii 2 ani, m-a facut sa-mi schimb parerea despre el. A avut majoritate zdrobitoare in parlament si nu a promovat nici o lege de interes national. A pus acciza la carburanti si nu a terminat nici macar 5 km de autostrada desi a incasat peste 100 de milioane de euro. A micsorat CAS-ul, dar nimeni nu zice ca cei 5% inseamna practic o contributie mai mica cu 5% la fondul de pensii. Si asa avem pensii de mizerie, iar o contributie cu 5% mai mica cum poate fi benefica? Practic noi toti acum contribuim cu 5% mai putin la pensie,deci implicit vom avea o pensie mai mica. Iar ultimul motiv pentru care nu il pot vota pe Ponta, e faptul ca apeleaza la mijloace neortodoxe pentru a ajunge presedinte. Am fost observator intr-o sectie de votare, iar in afara de reprezentatul ACL, restul membrilor din comisie erau membri PSD, sub alte forme..gen „membru PP-DD,PER,PAS, etc. Prefer sa aleg raul cel mai mic.

Alex  •  12 noiembrie 2014, 14:00

Trebuie votat anti ponta numai pentru a nu fi toata puterea de partea psd-ului.

costi  •  12 noiembrie 2014, 14:02

„Dacă vrei să stai la masă cu Putin nu te temi de Gâdea.” 🙂
Replica de tinut minte.
Totusi Gadea are un nume predestinat. Nu uitati ca doar Crin Antonescu a reusit sa-l faca „mic, mic”. Cand esti in fata lui Putin ai in spate un popor care te sustine neconditionat pe cand cu Gadea…

Maxi  •  12 noiembrie 2014, 14:14

Si totusi Iohannis l-a atacat pe Ponta in legatura cu propunerea legislativa referitoare la votul prin corespondenta. I-a spus de vreo 2 ori ca PSD-ul a votat impotriva. A fost momentul cel mai incins al emisiunii, cand Ponta s-a bagat peste Iohannis, iar Iohannis a reusit sa ridice vocea. Dar asa e, pare ca Iohannis nu are combativitate. In ciuda acestui lucru, raman la parerea ca e un candidat mai bun decat Ponta.

Alex Marin  •  12 noiembrie 2014, 14:28

Ca sa fim totusi matematic precisi, subliniez ca 18 inseamna mai mult de o treime din 52, nu aproape o treime. 34,61%, mai exact.

Maria R.  •  12 noiembrie 2014, 14:40

@Petru:asa e,Ponta este mai…smecher,nu neaparat istet-ca daca era istet,nu se inhaita cu PSD.
O sa ajunga presedinte,se vede deja din multele comentarii si analize,dar sa nu uitam ca vine la pachet cu PSD-ul.
Adica vom fi”rezolvati”:coruptia endemica se va extinde.
DNA va reteza un cap,iar PSD va genera altele 10.
Asa vrea boborul(ne)muncitor,si asa se va face.
Al.dracu’neam de oameni am devenit:orice,numai sa nu punem osul la truda,orice in afara lucrului bine facut si onorabil.Smecheria,alba-neagra,smenozeala,gargara palavrei-astea sunt de baza.

Petrache  •  12 noiembrie 2014, 14:57

Cei din Balcani s-au razboit intre ei, incitati fiind de imperiile occidentale. Cine auzise de conflicte intre sarbi si croati pana la catolicizarea celor din urma?

Profesorul respectiv nu spune nimic despre incitarea popoarelor din Bizant pentru a distruge Constantinopolul? Sa nu uitam de catolicizarea fortata din Ardeal. Similara cu cea din Ucraian…Hai sa fim seriosi. Balcanii au fost ocupati sute de ani. Si nu de catre noi insine. Ci de catre altii.

alex  •  12 noiembrie 2014, 15:08

Daca „neamtul” mai vrea sa castige (aseara a dat senzatia ca nu-si prea doreste asta), trebuie sa scoata rapid „glontul de aur ” si sa-l foloseasca : sa se delimiteze de „portocalii” si sa rupa aceasta alianta. Poate ca este ultima sa sansa. Mica ….asa cum e …dar ea exista. Cand spui o vorba urata, poate ca lumea te uita sau te iarta, dar cand bagi mana in buzunarul omului si ii umbli la bani…cum au facut ” portocaliii”…….motivand acest gest, prin criza economica globala…….in conditiile in care un anumit minister „mai blond”, avea un buget S.F.,…..asta….. lumea nu poate uita. Ca e asa…am vazut in urma cu doi ani, la ultimele alegeri. Personal, as merge pe mana „neamtului”, indiferent cate dezbateri pierde cu contracandidatul sau…..doar ca……..nu pot face asta, cand vad la televizor, in stanga si in dreapta sa, niste „oameni” care au facut milioane de romani sa sufere, in timp ce ei si gasca lor….. invarteau milioane de euro din contracte, care acum ies la iveala. Nici cu contracandidatul sau nu pot vota, pentru ca stiu ce este in spatele sau. Este mizerie multa. Iar el…. se face ca nu o vede. In acaesta situatie…… nici eu nu il vad presedinte. Voi merge la urne si voi aplica doua stampile, astfel incat votul meu sa fie nul. Macar asa, voi fi sigur ca nu voteaza altul in locul meu.

Student  •  12 noiembrie 2014, 15:11

Catalin, in afara de vot prin corespondenta, mai exista o optiune a largirii posibilitatii de a vota.. early voting.. se practica in State

mM  •  12 noiembrie 2014, 15:27

Eu vad treaba ca pe un interviu de angajare a unui manager in fata asociatiei de actionari. Statul romnan angajeaza presedinte. Pe cine angajezi, pe unul care vine pregatit si stie sa raspunda la orice intrebare dar vine dintr-o zona (a se citi patid) dubioasa, sau pe celalalt care nu prea se descurca, nu este deloc pregatit insa vine dintr-o zona mai bine vazuta (oare?), cu speranta ca o sa invete el pe parcurs si o sa se descurce.
Adevarata intrebare ce imi vine e cine si de ce l-a ales candidat daca stia ce poate si de ce nu a ramas Antonescu candidatul dreptei ci a disparut din peisaj?

john  •  12 noiembrie 2014, 15:31

Irelevant comentariul…

silicon_v  •  12 noiembrie 2014, 15:40

„Si atunci prefer un presedinte mai tanar si istet care poate sa invete repede care e fisa postului.”

Nene, tanarul asta istet e de 10 ani in politica la nivel mare. E capul unui partid care se comporta cum se comporta (plin de penali, puscariasi, gata de aranjamente a la Catalin Voicu – cumparare cu bucata de judecatori ICCJ), gata sa dea legi de amnistiere si sa castreze ANI si DNA.

Ia sa vedem cine e in jurul lui
– Socru-sau e mare parlamentar si lider influent in PSD, acuzat intr-un dosar nasol cu zeci de mii de ha de retrocedari ilegale
– primul nas – e si el mare om influent, gen Oprea Izmana, si e in guvern de vreo 100 de ani, cu toate partide,
– al doilea nas e seful SRI si e deja propunere de PM,fiind si sef SRI in functie!
– seful SIE – Melescanu, a strans 400.000 de voturi in timp ce era director SIE (!) si a fost iepurasul lui Ponta la alageri, ii da voturile pe un post de consilier
– cel mai bun prieten – Ghita – e putred de bogat din afaceri cu statul, asteapta sa preia partidul dupa alegeri in tandem cu Dragnea si are o televiziune folosita ca ghioaga politica – RTV.

Nene, tanarul asta istet e deja seful Mafiei, dar tu nu te-ai prins inca.

rusu maria  •  12 noiembrie 2014, 15:49

am ajuns sa nu putem vorbi in public, ne simtim ca in trecut, pe vremea lui Ceausescu cand nu puteai sa spui nimic, nu ai dreptul la opinie, chiar daca nu vrei sa influentezi votul cuiva, decizia de a avea un presedinte trebuie sa fie responsabilitate tuturor, nu impusa de primarii fugitivi.

brod  •  12 noiembrie 2014, 15:52

titlu de comentariu: „mândria lucrului prost făcut!”. din păcate, aşa e.
domnule tolontan, cunoaşteţi „crucea lui ferentz”, de la iaşi? ştiţi cine a fost respectivul ferentz şi de ce are acolo o cruce? istoria lui este interesantă şi, desigur, pilduitoare.
http://cultural.bzi.ro/crucea-lui-ferentz-si-istoria-nestiuta-a-sa-foto-353

CĂTĂLIN TOLONTAN, despre SURPRIZELE turului II al alegerilor prezidenţiale  •  12 noiembrie 2014, 15:54

[…] Citeşte mai mult pe tolo.ro […]

Panda  •  12 noiembrie 2014, 15:59

Iohannis este ultima speranta de a ma intoarce candva acasa.
Odata cu infrangerea lui se va spulbera pentru totdeauna acest vis.

mM  •  12 noiembrie 2014, 16:00

Pana la urma votul nul masiv ar fi o solutie daca ar fi aplicat de majoritate. Sa refuzam structurile de tip grup infractional PSD si PD-L (sau ciorile vopsite gen UNPR, PMP) si sa incurajam pe altii. Problema e cum convingi majoritatea de acest lucru si cum garanteaza altii ca nu se vor asocia, vazundu-se la putere, in noi grupuri infractionale sau cu cele vechi?

MariusG  •  12 noiembrie 2014, 16:02

Asta cu Iohannis si relatiile internationale e o tema falsa. Omul e decorat de Italia, Germania, Luxemburg, Austria, Belgia si a avut zeci de persoane importante invitate la Sibiu. I-a fost facuta la un moment dat si invitatia de a deveni ambasador al Romaniei, pe care a refuzat-o din respect pentru cetatenii sibieni care l-au votat.
Ca nu-i face fata unui smenar cu comportament de mahala gen Ponta e altceva. Ma rog, mie imi este chiar jena pentru Iohannis ca trebuie sa se coboare la nivelul lui Ponta si sa-i raspunda la toate atacurile murdare. Dupa cum e si proverbul „nu te pune cu prostii ca te coboara la nivelul lor si te bat cu experienta”.

In al doilea rand, Iohannis e genul de om care ii schimba pe cei din jur prin modelul sau de comportament, nu prin discurs, fiind un om interiorizat. Sa nu uitam ca el a schimbat un sistem corupt si ineficient la Sibiu.
Daca aveti curiozitatea sa-l cunoasteti pe KI ca persoana cautati pe youtube emisiunea Profesionistii la care a fost invitat, acolo fiind intr-un cadru care ii permite sa se exprime.

Politica [de citit primul post ] – Pagina 26  •  12 noiembrie 2014, 16:29

[…] […]

Cristian  •  12 noiembrie 2014, 16:30

Saptamana asta ne cautam valizele si trollerele , domnule Tolontan, le curatam frumos, vedem cate haine punem, ce nu trebuie sa uitam si ne pregatim , incet, incet s-o tulim din Romania…

Credeti ca aiurez nu-i asa ? Eu chiar cred serios ce a spus primarul din comuna Leu, jud. Dolj, ce spune Govor ala de la Satu Mare, ce face BOR si cum „minerii de la IMGB” Olgutzei Vasilescu de la Craiova „vor face ordine” in Transilvania si Banat !

Si uite asa , anii ’80 ii retraim si sunt foaaarte „interesanti”…

Destinatia multora dintre noi ? Congo, evident…

Alegatorul  •  12 noiembrie 2014, 17:08

Alegatorii romani de la sate din care multi nu stiu in ce an suntem sau cum se numeste tara in care locuiesc, nu vad in dezbaterile televizate decat care pe care il face.
Cum Ponta e obisnuit cu vorbaria si stie sa latre bine ei il vad pe el invingator neintelegand ca Ponta doar vorbeste iar Iohannis e mult mai sincer si pe fata si nu stie sa minta in halul in care o face Ponta.
Eu in locul lui Iohaniis ma si ridicam de la masa in momentul in care Ponta se tot baga peste el pe timpul lui Iohaniis si ii spuneam ca daca odata ma mai intrerupe pe timpul meu il las sa vorbeasca singur ca Moise in pustiu.
Ponta e unul din cei mai slabi candidati la presedintie de top pe care i-a avut Romania pana acum, daca trebuia sa stea fata in fata cu Basescu sau cu Antonescu facea pe el in doua minute. Isi permite acum sa vorbeasca peste Iohannis si sa poarte ca un smecher doar pentru ca Iohannis e om serios si nu e obsinuit cu vrajeala lui ieftina.

Cătălin Tolontan  •  12 noiembrie 2014, 17:26

1, petru: nu trebuie sa cistige nimeni obligatoriu. Cistiga cine cred votantii ca merita si ca le va reprezenta mai bine interesele. Nu va disparea luni de pa harta Romania indiferent de rezultatul alegerilor. Si, oricum ar fi, noul presedinte va fi primul care, cred eu, nu va beneficia de nici macar o zi de gratie. Oamenii vor fi extrem de exigenti cu el.

In Romania incet, incet, oamenii intra in rolul de cetateni.

cristian s  •  12 noiembrie 2014, 18:18

Imi pare rau dl Tolontan ca,incet-incet treceti de la sport,unde va pricepeati atat de bine,la politica.O luati pe urmele lui Cartianu,un alt basist convins.Pacat….

capraru  •  12 noiembrie 2014, 19:30

Oameni buni nu trebuie sa ne fie frica de Ponta cat de clica care vrea sa devina oligarhica din jurul sau!!!
bine a punctat silicon_v dar sa privim mai atent la lupii tinerii,noua garda a PSAD-vezi sova -putred de bogat ,vezi corlatean,vezi Olguta,Valcof sotul aleia care ia ridicat mingea la fileu lui ponta aseara cu moldovenii ,vezi pe Zgonea,pe Manda si sa nu uitam de GHITA SEBASTIAN care face si desface cu toate serviciile!!!
ar trebui sa ne intristam!!!!
apropo stie cineva de ce unii BAIETI DESTEPTI isi lichideaza afacerile si pleaca la ANTIPOZI???

ganditi romani inainte de a va da votul!!!!

Ramon  •  12 noiembrie 2014, 21:04

D-le Tolontan
majoritatea României așteaptă banii de la stat, fie că sunt angajați, fie pensionari, fie se fac că muncesc pentru stat. Nu știu dacă știți că profesorii au primit ”bani de cărți”, iar promisiunile, deși șmechere, de mărire a pensiilor sunt o speranță pentru mulți. Știu și pensionari care sunt anti PSD indiferent ce se întâmplă, dar majoritatea se vor bucura. O replică îi scapă lui Iohannis (sau mult mai multe): d-le prim ministru, aici puteți promite orice, 25 de ani de minciună și distrugere a dus majoritatea populației dependentă de stat. Pe aceasta o cumpărați, dar pe românii din afară nu-i puteți cumpăra. Aceia au ajuns acolo din cauza incompetenței și disprețului clasei politice, votată să le facă viața mai bună și înșelați mereu. Ponta vorbea ieri de 1,7 mln români în Italia, ceea ce duce la aprox 4 mln plecați de sărăcia propagată de PSD/PDL/PNL. Deși voi vota anti Ponta, mă îndoiesc că Iohannis va putea face ceva, cu excepția lăsării justiției să lucreze.

marian  •  12 noiembrie 2014, 21:54

pacat de oamenii care au murit la revolutie in rest s-a ales praful de aceasta tara.

sorin  •  12 noiembrie 2014, 22:14

Ce a castigat Ponta ? ca a venit cu hartiile de acasa si a fost stresat mai tot timpul sa nu le incurce…
Iohannis foarte calm, echilibrat. Se vede de la o posta diferenta de educatie primite…
Hai sa fim seriosi, Ponta presedintele care uneste … ce sa uneasca el, poate baronii care fura

Adi  •  12 noiembrie 2014, 22:49

18 din 52 reprezinta ceva MAI MULT de o treime si nu aproape o treime!

gabi  •  12 noiembrie 2014, 23:06

Bun artcol.Micul Titulescu este sustinut de vechea garda rosie care a venit dupa 1989 plus popii, Ciorbea, Constantinescu si cei care doresc promulgarea Legii amnistiei si gratieri, deci simpatizanti sau chiar colaboratori ai infractorilor,daca nu chiar infractori. De partea cealalta un individ Klaus ,rigid, incadrat, limitat, ascuns,nu pare nici prost dar nici nu exceleaza, uneori pare robot si ms intreb daca este normal. Si eu cu cine votez coana Joitico? Probabil cu robotul ca sa scap de hoti. Dar oricum statul prin reprezentantii sai ramine cel mai mare hot. Deci il caut pe ala despre care cred ca va fura mai putin. Va astept la vot, va fi foarte interesant si pina atunci HAI ROMINIA, avem meci cu Irlanda.

Ileana  •  13 noiembrie 2014, 0:46

„Pacat că Iohannis nu s-a documentat. Decizia ÎCCJ nu arată că Ponta nu a plagiat, ci doar că nu se poate începe urmărirea penală pe baza faptului că „Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate și paginațiile sunt diferite” (expertiza ORDA).

Adică: fiindcă lucrarea lui X este format A4, e scrisă cu font de 14 și are 100 de pagini nu se poate calcula dacă sunt copiate 40 de pagini din lucrarea Y care are format A5, e scrisă cu corp de literă 12 și are 80 de pagini.” Atît. Plagiatul ÎN SINE e o temă de actualitate.” Asa spunea un comentariu la obiect.

radu  •  13 noiembrie 2014, 8:06

Din pacate pentru cei cu optiunea KJ, pe care o respect dar nuo pot impartasi, s-a spulberat in astea doua seri un mit: ca un primar poate deveni mare politician. Au existat 23 cazuri Ciorbea, Basescu Boc. Crede ca singurul care a reusit cate ceva a fost d-l Ciorbea, in ciuda aparentelor. KJ si-a aratat clar limitele. Presedintele are rol clar si prerogative clare, iar dansul nici macar nu le cunoaste. Nu stie sa negocieze, nu stie sa dezbata, mai pe romaneste NICI NU STIE SA SE BATA PENTRU EL. Imi pare rau de el, dar noua ca popor nu ne plac arhanghelii. Ia ganditi-va un pic cum ne-ar sta cu el prin strainatate. In lumea de serpi si crocodili de azi iti trebuie un crocodil. Si ma cuvintelel la mine, caci am fosti colegi de fac care au participat la negocierile ce se poarta pe la Bruxelles ca experti si care mi-au descris scene de troc tipete si urlete intre marii conducatori ai Europei de neconcepit pentru no. Azi la noi si in afara se joaca extrem de dur in politica. Eu cred ca KJ nu e un om rau, dar nu este deloc potrivit. Sa raman la primarie, cred ca acolo ii este mai bine. Cat de vreun glont de aur sau vreo rasturnare, fereastra asta a venit si s-a dus. Victor Ponta a transat deja lupta.
Sa speram ca va fi cu adevarat ce promite. Iar noi cei ce il votam nu suntem nici prosti, nici prostime, nici neanderthalieni, nici spalati pe creier si nu votam contra ci pentru. Ce pacat ca pentru dreptul meu de nu fi de acord cu ei cei din dreapta(!!!) NU SUNT GATA SA SE LUPTE.

Tankoczi Istvan-Norbert  •  13 noiembrie 2014, 8:53

Va salut cu respect domnule Tolontan, nu vreau sa instig pe nimeni la cine stie ce gesturi necugetate dar eu am 22 de ani si sunt foarte revoltat pentru ce se intampla in tara asta. Sunt indignat si ingretosat de ambele tabere. Vreau doar sa indemn pe toata lumea SA SE TREZEASCA, nu e bine ce se intampla, trebuie sa luptam pentru drepturile noastre, pentru tara noastra! Romani treziti-va! Cand deschideti dictionarul la cuvantul lupta, veti vedea poza mea acolo! Suntem aici si aparam tara, nu am de gand sa stau cu capul aplecat in pamant din cauza astora! Trebuie eliminati din clasa politica indivizii in gen Ponta, acest Ion liescu altoit cu Justin Bieber! Eu votez, nu pontez! Treziti-va mai oameni, ca daca nu va fi mai greu mai tarziu sa ii dai jos de unde s-au cocotat! Va salut cu respect, Norbert http://www.KBMotors.ro

m  •  13 noiembrie 2014, 10:01

scenariul din Slovacia 2014 ni se potriveste cel mai mult 🙂
Premierul social democrat, in functie, aparator al saracilor,comunist, intrat pe primul loc in turul 2 pierde alegerile cu aprox 60%-40% :). Partidul sau controleaza parlamentul si restul institutiilor.
Slovacii n-au vrut sa dea toata puterea unui singur partid. Oameni destepti.
Cam de-aia e o diferenta de la cer la pamant intre cifrele lor si cifrele lui Ponta(coafate sau nu), daca tot le prezinta obsesiv…
2014 !! 🙂

Alegz  •  13 noiembrie 2014, 10:03

In toate dezbaterile acestea pentru Presedentie se discuta probleme ce nu tin de funtia de Presedinte.
Si totusi de ce se refuza sa se discute pe atributiile Presedintelui Romaniei de fapt: politica externa si afacerile europene.
Din cate s-a vazut Iohannis a refuzat clar cele doua teme, inclusiv la B1 TV

Comentează