Culisele Galei Bute: cum să nu ajungi ca funcționar public la DNA

LECȚIILE UNUI DOSAR DNA. Ministerele spun că sînt blocate de frica arestărilor. Teama e omenească, dar oamenii din MDRT care au spus ”nu semnez” sau ”europenii nu ne vor da banii” sau ”e ilegal” nu au pățit nimic!

miercuri, 18 martie 2015, 5:19

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

LECȚIILE UNUI DOSAR DNA. Ministerele spun că sînt blocate de frica arestărilor. Teama e omenească, dar oamenii din MDRT care au spus ”nu semnez” sau ”europenii nu ne vor da banii” sau ”e ilegal” nu au pățit nimic!

Mîine, Elena Udrea se va confrunta cu denunțătorii. Printre ei, fostul secretar general al MDRT Gheorghe Nastasia și Ștefan Lungu, consilierul personal al ministrului.  Ei înșiși sînt urmăriți penal în Gala Bute, ceea ce înseamnă că nu e suficient să dai post-factum cu subsemnatul ca să scapi.

Există această teorie, că denunțătorii vor fi scoși basma curată. De fapt, procesul e imprevizibil și ultimul cuvînt îl au judecătorii. Orice înțelegere dintre procuror și inculpat trece prin voința Curții și nimeni n-ar vrea să-și joace libertatea la un meci de 1,x,2.

Ce poți face ca să nu ajungi aici?

Valul de arestări de la DNA a produs teamă în administrația publică. Mulți funcționari au rețineri de înțeles. Mai bine lași hîrtiile nesemnate decît să-ți riști pielea. Dar și mai bine e să îți faci treaba fără să-ți riști pielea.

Gala Bute e un bun studiu de caz. Vorba lui Dan Tăpălagă, dosarul a fost colectat cu multă atenție în ani de zile, dar n-a existat voință de a transforma faptele în acuzare. Tocmai de aceea e înjurat omul  de la Hotnews de către fostul președinte Traian Băsescu, pentru că ziaristul are dreptate. Și cu cît are mai multă dreptate, cu atît va fi blestemat mai tare. Insultele sînt direct proporționale cu faptele corelate într-o opinie. Dacă ar fi înșirat ficțiuni, n-ar fi deranjat pe nimeni.

Procurorii și ofițerii judiciari au avut timp să stea de vorbă cu zeci de funcționari din MDRT.

DNA susține că toată suma de 2 milioane de euro reprezintă prejudiciu și totuși mulți șefi de direcții sau funcționari fără funcții de răspundere au fost scoși în afara cercului de suspecți. Printre ei se regăsesc și cei care au semnat note de oportunitate sau alte documente ale achiziției publice.

Ceea ce indică faptul că, dacă tu te-ai opus în mod repetat, ți-ai argumentat opinia și totuși ai semnat în final, procurorii vor merge către cei pe care ei îi consideră adevărații responsabili, nu către carnea de tun din ministere.

Acesta ar fi și primul sfat.

1. Vorbiți! Nu după, ci înainte. Vorbiți pentru că, în ciuda temerii normale pe care o aveți, șefii nu au ce să vă facă în cazul în care ei pregătesc un abuz pe bani publici. În astfel de momente, n-au nevoie de scandal, vă vor lăsa în plata Domnului!

Există, în dosarul Gala Bute, povestea unei ședințe nocturne de la minister. Se făcuse două noaptea. Elena Udrea era în capul mesei. Gala Bute trebuia organizată și le era clar tuturor că nimic nu îi va sta în cale ministrului. Tocmai venise vorba despre cum vor fi banii decontați de la UE.

Aerul condiționat duduia. La un moment dat, Gabriela Bostănescu, care lucra în Direcția de Fonduri Europene, a exclamat: ”Niciodată nu vor deconta europenii acești bani!”. Și a început să plîngă.”Niciodată! Vă spun eu asta!”. S-a lăsat o liniște care a spus tot. Au lăsat-o în pace pe Bostănescu.

Mai tîrziu, banii au fost ceruți totuși la decontare. MDRT a fost mînă în mînă cu Autoritatea de Management, ”directorul Friptu era chemat direct la Elena Udrea în birou”, și Autoritatea a aprobat decontarea.

Dar, în urma investigației jurnalistice, s-a lansat controlul DLAF care a blocat automat decontarea. Ministrul s-a ales cu acuzații de încercare de decontare prin înscrisuri false a fondurilor europene.

Nici Gabriela Bostănescu și nici alții, care au lucrat practic la întocmirea documentelor false, nu sînt urmăriți penal. Prin mărturii încrucișate, DNA a stabilit că oamenii se opuseseră fățiș, se exprimaseră în ședințe și semnalaseră riscurile superiorilor ierarhici sau chiar ministrului. Mai departe acționează o prevedere a legii care te absolvă dacă, deși ți-ai exprimat dezacordul, poziția ta profesională nu te-a putut apăra și te-ai simțit silit să faci ceva în dezacord cu propria conștiință.

Avocații Elenei Udrea numesc asta o vînătoare exclusivă a fostului ministru. Alții îi spun discernămînt din partea procurorilor.

2. Amenințați cu demisia și, dacă nu funcționează, chiar demisionați!

Nu e ușor să te gîndești să renunți, dar așa au procedat mai mulți oameni din MDRT. Nu-ți vine să spui stop jobului la stat, chiar dacă salariul e modest. Ți-ai risca și cariera de funcționar, că tot partidul ar trebui să te recomande în alt minister. Dar, de cele mai multe ori, e suficient să ameninți, fără să pleci.

Bărbații și femeile din MDRT spun că Elena Udrea sau cei delegați de ea, Răzvan Murgeanu și Gheorghe Nastasia, îi presau să finanțeze gala de box profesionist. ”Atunci mulți oameni au amenințat că pleacă”. Ei povestesc că ”de fiecare dată ne rugam să fie ultima ședință, dar mai apărea una”. Aceasta era atmosfera din minister în primăvara lui 2011, cu cîteva luni înainte de gală.

Unii au căutat un cod de identificare a finanțării și, pentru că nu l-au găsit, au spus că nu semnează nimic și s-au retras pur și simplu în biroul lor, fiind săriți de la ședințele ulterioare.

Cei care n-au putut ocoli subiectul, pentru că aveau funcții mari și erau direct vizați, s-au cărat pur și simplu. Asta a făcut Paul Mărășoiu. Cînd, după mai multe proteste, el a văzut că și pe nota de oportunitate se insistă cu miciuna că ”FRB organizează gala de box”, directorul a tăiat și a scris de mînă că nu FRB, ci o firmă privată face gala. Și a demisionat. Nici n-a mai stat s-o întîlnească pe Elena Udrea. I-a trimis demisia pe mail.

Omul nu face pe eroul, recunoaște că a invocat motive medicale. Nu popularitatea l-a interesat, ci să nu ajungă inculpat într-un dosar. Și el, și ceilalți, care doar au amenințat cu demisia, și-au îndeplinit scopul.

3. Nu vă încredeți în promisiunea șefilor că ”totul va fi legal”!

A pățit-o primarul din Lupeni, Cornel Resmeriță. “Pentru a obţine fondurile din care urma să fie plătit Obreja Rudel, ministrul Udrea Elena Gabriela i-a cerut inculpatului Resmeriţă Cornel, primarul municipiului Lupeni, să atribuie un  contract în valoare de aproximativ 11 milioane RON pentru domeniul de ski de la Straja prin procedura negocierii fără publicarea unui anunţ de participare. Potrivit inculpatului, Udrea Elena Gabriela i-a garantat că legalitatea acestei proceduri va fi confirmată de funcţionarii ministerului şi că plata acestor lucrări va fi efectuată cu prioritate”, susțin procurorii.

Primarul a avut încredere în Udrea. Banii i-au venit, într-adevăr, uluitor de repede. În două zile. ”Restul investiției de la Straja nu e plătită integral nici acum, după trei ani, iar atunci ne-au dat banii în două zile”, se vaită Resmeriță. Dar, pentru că n-a făcut licitație și pentru că lucrarea încredințată lui Gărdean a fost doar un pretext pentru ca acesta să-i dea mai departe banii lui Rudel Obreja, primarul din Lupeni este urmărit penal.

Contraexemplul: Mihaela Dincă, secretarul general adjunct al MDRT, i-ar fi spus ministrului: ”Nu voi aviza niciodată așa ceva!”.

Primarul Lupeniului vine acum și spune că ”am simțit o mare presiune în convorbirea cu ministrul Elena Udrea” și că ”mi-am exprimat rezervele în discuția telefonică” față de atribuirea contractului de 11 milioane de lei fără licitație, dar se vede că era mai bine ca pur și simplu să nu facă asta. Pe semnătura ta, nimeni nu-ți poate asigura legalitatea îi transmit primarului Resmeriță zilele mototolite după gratii, arestul la domiciliu și acuzele penale.

4. Ocoliți-i pe cei care vorbesc în numele miniștrilor și faceți ce vă spune fișa postului!

Toată lumea din minister știa că ”au existat multe discuții informale între Elena Udrea și Rudel Obreja”. Obreja devenise buzduganul lui Udrea. De altfel, ca să-și vadă visul galei și al profitului cu ochii, Obreja nu ezita să o invoce pe Udrea în discuțiile cu funcționarii din minister. Se prezenta drept posesorul unui deal sacru cu ministrul.

Șeful FRB a pornit cu o cerere de 4 milioane de euro pentru Gală. Funcționarii au refuzat. S-a ajuns la 2,5, din care au plătit doar 2 milioane. Obreja s-a enervat, a zis cu Udrea, cu promisiunea, toată lirica obișnuită, dar unii au refuzat să cedeze.

Pînă la urmă, Udrea i-a dat lui Obreja toți banii promiși, 2,5 milioane de euro, dar nu direct prin minister, ci o parte prin primarul din Lupeni și prin firma lui Gărdean.

Obreja a studiat la Harvard materia culpabilizării celorlalți. E genial în a  te face responsabil pentru problemele lui.

Probabil că Udrea a avut senzația că, în numele promisiunii, îi datorează restul de bani și a făcut toată această nebunie pe filiera MDRT – Lupeni – Gărdean – Obreja.

Ca să pasezi 3 milioane de lei prin două autorități publice, două companii private și trei contracte comiți mai multe abateri de la traiectoria legală decît la un transport de făină 000 în Medellin. Și exact asta s-a întîmplat. Au rezultat acuze de luare de mită și de abuz în serviciu pentru Elena Udrea și o transpirație rece pentru cei care le-au evitat.

Să îmbini acest sport al ferelii și să servești interesul public ca funcționar, asta ne interesează pe toți și trece mult dincolo de Gala Bute.

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Albert  •  18 martie 2015, 16:57

Catalin, deși e un tutorial minunat si o oază de normalitate, topicul articolului e trist pentru publicul său.
Majoritatea angajatilor la stat stiu in detaliu ce trebuie sa faca sa nu ajunga la DNA.
I-ar ajuta un articol cu titlul ”Ce trebuie să fac să-mi iau și eu partea și, totuși, să nu ajung la DNA”.

Cătălin Tolontan  •  18 martie 2015, 17:05

2, albert: multumim, dar tu nu crezi, totusi, ca majoritatea angajatilor de la stat sint corecti? Noi asa credem. Si mai stim, din informatii care curg dispre ministere, autoritati si agentii, ca oamenii de buna credinta sint realmente speriati.

De ce sint speriati si cei de buna credinta? Pentru ca, la un moment dat, pot ajunge victime colaterale. Pentru acest gen de oameni, majoritari, credem noi, e scris articolul.

George Maior  •  18 martie 2015, 17:44

Tu faci descrierea urmarilor zilelor de dupa potop. Livrezi un manual de supravietuire. Nu ca nu se mai face nimic, nu se mai vrea nimic!

Cataline, am auzit ca Basescu a spaguit pe cine trebuie: serviciile secrete americane (toate, incrucisat si la gramada). Astia, daca au vazut ce mana cereasca si groasa pot mulge din Romania, au preluat ei controlul. Cine nu vrea bani fara controlul Congresului ?!

Daca nu-l salta si nu-l condamna pe Basescu vreodata cineva, zvonul asta de conspiratie este adevarat?

The White House  •  18 martie 2015, 17:45

Siropos si tardiv… suna ca un articol facut la comanda DNA-ului… Cred ca ii subevaluezi pe oamenii aia care lucreaza in ministere, nu cred ca s-au nascut toti ieri.

Cat despre frica, eu sunt departe de scena „crimei” dar cand vad la televizor scena catuselor repetata la infinit ma cuprinde frica/groaza sa mai vizitez tara mea mult iubita….

Din afara, ce se intampla acolo arata catastrofal, cred ca nici un razboi nu ar destabiliza atat de rapid Romania.
Si daca DNA-ul ii aresteaza pe toti, ce/cine ramane? Ce crezi ca gandeste acum Europa sau America despre noi?
De ce atata graba? Aresteaza numai ca sa aresteze,de spectacol, pentru ca in realitate nu au capacitatea sa-i judece pe toti asa de repede, doar i-au izolat de societate, nimic mai mult.

Poti accepta ca unii dintre ei nu vor fi gasiti vinovati, vor fi eliberati si o sa ramana cu o viata ruinata si marcati pentru totdeauna. Nu asa se procedeaza intr-o tara civilizata…
DNA-ul nu e mai presus de ei, DNA-ul este oglinda perfecta a alesilor nostrii. Cred ca ambele parti au multe lectii de luat, chiar daca tu preaslavesti DNA-ul. Stiu ca mananci o paine de pe urma lor, dar totusi, nu toti cititorii tai sunt spalati pe creier de propaganda DNA-SRI.

sycophantes  •  18 martie 2015, 17:55

Un articol foarte bun si necesar. Pacat ca nu ati rezistat si ati folosit expresia „sa dea cu subsemnatul”. Este o expresie shmechera, poate chiar geniala, dar in ultimul timp se foloseste excesiv, e ca si cum ai auzi un banc bun a o suta-cincisprezecea oara.

animalutul20  •  18 martie 2015, 18:14

@Cata

tu chiar crezi ca cei care au ajuns in muistere prin concursurile alea faimoase de omul si locul au si constiinta profesionala?? tu chiar crezi ca au pregatirea profesionala care sa le permita sa gaseasca un job similar in mediul privat???

nu prietene, niciodata…………ei au ajuns acolo pt ca au avut PCR , sunt pe un post bine platit din banii publici si trebuie sa gaseasca variante ca cei care i-au pus acolo sa poata trage cat mai mult din acelasi ban public.

stiu oameni care au fost la concursuri in ministere si li s-a spus pe fata inca de la inscriere ca n-au nici o sansa, stiu om care a luat 20% la testul de la muister desi luase cu 1 luna inainte 98% la testele EPSO ……chiar crezi ca a devenit idiot intr-o luna??? o fi fost testul de la muister mai relevant decat ala de la EPSO, nu?? 🙂 🙂

Ministerele colcaie de PCR-uri la nivel de middle si top management positions……….doar pt sclavii de 800-1000 RON pe luna nu e inghesuiala

Florian  •  18 martie 2015, 18:38

Ai reincalzit ciorba asta in urma celor publicate in EVZ. Stiu ca te doare. Dar ce faci acum e o dovada crasa de ipocrizie dand sfaturi la ce trebuiau sa faca respectivii ca sa nu ajunga la DNA. Se aplica si in cazul tranzactiilor dintre Crescent si trustul Intact ? Just asking ….

Raz  •  18 martie 2015, 19:30

Gresiti, domnule Tolontan! Intelegerile dintre procurori si posibilii inculpati nu trec, toate, pe la judecatori. Procurorul, dupa bunul lui plac, stabileste conform unui articol din CPP, 16 cred, ca ” exista un motiv ce impiedica punerea in miscare a actiunii penale impotriva lui X”, citatul este aproximativ. In felul acesta denuntatorul nu va avea nicio calitate in legatura cu fapta pe care o denunta si nici eventualele bunuri rezultate din acea infractiune nu-i vor fi confiscate. Cam asta-i dreptatea propusa!

Cătălin Tolontan  •  18 martie 2015, 19:48

7, florian: nu ma doare nimic. Justitia e aceeasi pentru toti 🙂

Nasul TV » Culisele Galei Bute |Cum să nu ajungi ca funcționar public la DNA  •  18 martie 2015, 19:54

[…] sursa: tolo.ro […]

victor L  •  18 martie 2015, 19:56

” “Fractura de logică a lustragiilor de statui

Se aude tot mai des şi asurzitor întrebarea: „de ce apropiaţii lui Traian Băsescu nu au fost anchetaţi în timpul mandatului acestuia de Preşedinte?” Răspunsul dat de diverşii părerologi este că apropiaţii au fost protejaţi de fostul şef al statului. Şi aici se opreşte raţionamentul.

Dacă lucrurile stau într-adevăr aşa, înseamnă că aceiaşi procurori de astăzi au răspuns, în trecut, la comenzi politice. Ceea ce ne face să ne gândim că dau curs şi astăzi tot unor comenzi.

Pe logica asta, se poate specula în două direcţii: 1) Procurorii asigură protecţie noii Puteri politice, aşa cum ar fi făcut şi cu cea trecută. 2) Procurorii acţionează politic împotriva fostei Puteri.
Deci, logicienilor care o tot ţin gaia-maţu cu protecţia oferită de Traian Băsescu apropiaţilor săi, le recomandăm fie să renunţe la această aberaţie, fie să susţină că şi acum procurorii acţionează politic”.
Da, si despre Tapalaga e vorba. Care la numirea lui Kovesi si Nitu il acuza pe Basescu ca a vindut Justitia; acum Kovesi si Nitu sint extraordinari 😛
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10941520_1016947511652133_2676868408415592182_n.jpg?oh=965c261eee707afafc4323a68e1a44bb&oe=55B3DDB8&__gda__=1433601671_e2804dd9cd072f315590b69368d36953

apopp  •  18 martie 2015, 20:12

Interesant articolul! Felicitari!

Daca nu ar fi numiti politic adica daca ar exista un civil service profesionist ceea ce implica independent politic sau neintrumentalizat politic, atunci ar fi mult mai simplu pentru un functionar public sa lupte, sa-si mentina punctul de vedere si sa nu fie nici tentat nici fortat sa faca acte ilegale. Chiar si daca e asa hilar ca in Yes, Minister si tot s-ar reduce semnificativ si incompetenta si indecizia

Pacat insa ca citati si dati link la niste articole foarte prost argumentate si mizerabil scrise. Mi se par a fi exact opusul jurnalismului pe care cred ca il promovati si practicati dvs. Poate ar fi mai bine sa nu retineti doar concluziile sau ideea principala ci sa luati in considerare articolul in totalitate atunci cind implicit ni-l sugerati.

amoc  •  18 martie 2015, 21:18

Gabriela Bostanescu e un personaj care ar merita mai multa atentie prin prisma functiei pe care a ocupat-o, Dir. Gen. al Directiei de gestionare a fondurilor europene. Daca ati scoate un interviu de la ea, cred ar fi excelent pentru cititori, desi cred ca e foarte discreta. Mai lucreaza in minister?

florin  •  18 martie 2015, 23:09

Lectii pentru functionarii publici neangrenati politic, dar acestia au mai ramas putin dupa ce timp de 25 de ani au ajuns in ministere pe baza de carnet de partid.
Nu inteleg insa ultima fraza din update. Cum adica Udrea e vinovata dar sa-i punem in carca si altele, ca e loc?
Felicitari pentru articol.

alen  •  18 martie 2015, 23:32

Tolo, aici esti jenant. Incerci sa ne explici alambicat de ce doar udrea singura trebuie sa plateasca dintr-un intreg minister. Nu tine, toti cei care au semnat au o raspundere, citeste legea, nu e scrisa doar ca sa sune frumos, functionarii chiar au OBLIGATIA sa respecte legea 188. De ce nu spui adevarul, toata povestea e s-o infunde pe udrea, nu au dovezi, merge pe denuntatori, oricine o inculpa prin denunt pe udrea e facut scapat indiferent ce-a semnat. Justitie este ca toti vinovatii sa plateasca nu sa-i facem scapati pe toti ca sa-l putem inculpa pe cel acre ne intereseaza

ion Gordun  •  18 martie 2015, 23:36

Aceste sfaturi sunt total nepotrivite. Întâi pentru ca nu garantează nimeni aplicabilitatea lor,iar apoi pentru că piramida corupției în ministere e atât de mare că ar trebui toți dati afară.

cucu  •  19 martie 2015, 1:19

Esti printre putinii pe care ii respect cu devarat. Tapalaga este departe da a merita respect. Ciutacu explica cel mai frumos. http://www.ciutacu.ro/articol/derbedeul-e-acelasi-curul-s-a-schimbat/

In rest, materialul e bun ca de obicei, sper sa ne incanti in conti uare. Te-as citi zilnic.

dudu  •  19 martie 2015, 4:56

D-le Tolontan, incepeti articolul asa: „Orice înțelegere dintre procuror și inculpat trece prin voința Curții” A-iurea!
Procurorul poate sa ceara pedeapsa mai mica, sa mentioneze circumstante atenuante, sa renunte la unul sau mai multe capete de acuzare, poate sa te scoata complet de sub urmarire si sa nu te trimita in judecata. Toate astea, fara „vointa Curtii”. De altfel, va contraziceti chiar la punctul 1, unde povestiti cum dna. Bostanescu a participat la infractiune, dar pentru ca sunt indicii ca a participat in sila, e bine-mersi. Asta a fost dorinta Curtii?!? Intr-un proces care nici nu a ajuns la judecata? Se pare ca aveti o parere ff prosta despre cititorii dvs. daca banuiti ca o sa puna botul la minciunele din astea.
Pe urma, la punctul 1. fie sunteti naiv, fie iar va luati cititorii de prosti. Daca ar fi sa credem basmele dvs. despre infractori cinstiti si procurori omenosi, atunci ar fi suficient ca toti functionarii sa zica non-stop „ma opun” in timp ce comit infractiuni, chipurile in sila. Sa zicem ca eu si inca 3 colegi plus seful meu venim la dvs. Iar seful ne ordona sa va ucidem. Eu ma declar impotriva, dar va trag si eu un ciomag in cap, in timp ce imi dau lacrimile. Apoi plang 10 zile in sir, ma spovedesc si imi dau demisia. Spuneti-mi dumneavoastra – asta inseamna ca sunt nevinovat?
Punctul 2 nu are sens. Daca iti dai demisia ca functionar nu ai cum sa ajungi la DNA „ca functionar”. In plus, e usor pt dvs. sa o spuneti. Incercati sa o spuneti in fata unuia care are credite in franci, copii de crescut etc. Cati o sa va asculte sfatul? 1%?
Si asa mai departe… Stiti replica aia din filmul Filantropica, atunci cand (in vis) personajul principal il vede pe taica-su cand deschide geamul si ii spune ca i-a citit cartea? Ei bine, replica aia se potriveste acum de minune. Doar ca aici nu e vorba de o carte, ci de un articol.

Culisele Galei Bute: cum să nu ajungi ca funcționar public la DNA | România curată  •  19 martie 2015, 9:31

[…] Citește mai multe despre sfaturile 3 și 4 pe tolo.ro […]

doina  •  19 martie 2015, 9:49

acuma sa ne apucam sa citam din mircea marian e cam jalnic! acest om a fost si este fan basescu orice ar face acesta din urma, bun sau rau! si acum se apuca el sa-si dea cu parerea despre ce face iohannis fiind foarte critic si mai nustiucum! eu cred ca cei care l-au sustinut neconditionat pe base ar cam trebui sa ia o pauza, putina introspectie ar ajuta!

vasglo  •  19 martie 2015, 10:10

Catalin,

Si totusi majoritatea functionarilor publici din ministere sunt aceiasi, de la o guvernare la alta si sunt „dresati” sa actioneze precum cainii la macelarie, inhata cei 10-20% din carnea prelucrata si nu-i intereseaza cine e „macelarul”….Nu crezi ca, coruptia functionarului public roman are caracter endemic?? Ce sfat ar trebui sa le dai acestor fuunctionari „marunti”?? Nu cumva, „daca va prinde DNA-ul, dati vina repede pe ministru ?”…:))

gigi  •  19 martie 2015, 10:11

Sfaturi sanatoase pentru o tara care doreste sa intre in normalitate.
Continuati,

fanulumocanu  •  19 martie 2015, 10:18

Saracii de ei. Toata lumea stie ca pe functiile alea se ajunge numai pe merit, si e normal, ca dupa ce te-ai zbatut ani de zile ca sa ajungi, sa fii ingrijorat ca poate iti pierzi dreptul la munca. Pentru ca astia ,in general, au dreptul la munca numai la Stat. E un stres continuu sa vina aia sa puna presiune pe tine ca sa faci nenorociri in loc sa poti taia frunza la caini linistit, sa te preocupe doar cand intra banii pe card si cate zile libere ai de Paste. Stiu, sunt si oameni care muncesc, care isi fac treaba, doar ca n-au loc sa se exprime de aia 3-400.000 de mii de bugetari care sunt in plus.

LEFTER POPESCU  •  19 martie 2015, 11:04

Domnule Tolontan,

tara asta este corupta pana-n maduva oaselor si dvs. o invocati doar pe UDREA. Fara sa gresesc , ca toti cei care au averi de la 2-3oo.ooo de mii de euro nu le-au facut in mod legal . Cel putin un milion de oameni care lucreaza sau au lucrat la STAT, au averi de la aceste sume la zeci sau chiar sute de milioane de euro, care in mare parte au ceva ilegal in obtinerea lor.

Daca nu ar fi existat Basescu , nu ar fi existat nici justitia de astazi …asa scoapa cum este ea.

In rest va doresc in continuare sa … „cherchez la femme” daca asta va face sa va simtiti bine.

Florea  •  19 martie 2015, 11:24

Sfaturile sunt proaste, dar oricum nu va mai fi nevoie de ele. Dupa arestarile din ultima vreme, trebuie sa fii nebun sa te gandesti ca cineva va mai indrazni sa calce stramb.

AngelaS  •  19 martie 2015, 11:54

Desi va citesc articolele cu mare interes de mult timp trebuie sa va spun ca acest articol m-a dezamagit profund. Oamenii din ministere nu sunt nici pe departe cinstiti. Verificati declaratiile de avere ale celor implicati in acest dosar; dintr-o simpla privire rezulta ca nu sunt cinstiti. Nu le mai luati apararea unora care fura indiferent de regimul politic.

anonimul  •  19 martie 2015, 12:01

„Acesta este și motivul pentru care nici o autoritate n-are chef să dezlege întîrzierile, revenirile din Gala Bute. Și, mai ales, acuzele de ultimă oră. Cum ar veni, Udrea e vinovată, îi punem în cîrcă multe capete de acuzare, s-o lăsăm cum a căzut. Nu!”
Ce vrea sa insemne mai ales ultima parte?!

Florian  •  19 martie 2015, 21:19

E 21:18 si nici un update. Mai asteptam, poate totusi…..

Florin A.  •  20 martie 2015, 2:09

Asta e lege printre câini: mâna care ne aruncă resturile de la masa stăpânilor, nu se muşcă.

idsoc  •  20 martie 2015, 17:59

N-as putea spune ca nu fac treaba buna procurorii astia, dar poate ar trebui sa fie din cand in cand atenti pe langa ce scriu si cum scriu; ar cam fi corect „domeniu de schi” si nu de „ski”. Ajuta la imagine.

Ara  •  21 martie 2015, 0:38

Sa te faci informator la SRI …sa iei spaga si sa-ti denunti prietenul din gelozie ca el e sef si tu nu esti spunand ca i-ai dat lui spaga cash pt ca el ti-dat ordin sa iei spaga si sa i-o dai lui!

cristina  •  16 aprilie 2015, 0:54

directoarele Carmen Moraru si Alina Dinca si Raileanu Bogdan, au plecat imediat de la MDRT, dupa izbucnirea scandalului la Ministerul Transporturilor, unde raspund si acum de gestionarea fondurilor europene pentru tranport. ce sa mai lupii lui Udrea de ieri, paznicii de azi ai lui Rus , chiar acesti ” mari directori” si care au incalcat frecvent legea -pentru ca decontau toate prostiile lui Udrea si primeau vacante drept cadou ca de ex. ” deplasari in interes de serviiu” cu surorile , fratii, si alte rude in Dubai, in New York-as fi curioasa daca s-ar verifica toate deplasarile externe din aceea perioada 2009-2013.
Si foarte grav faceau abuzuri asupra functionarilor din subordine la modul ca erau tratati foarte urat si de parca ministerul era mosia lor iar functionarii scalvii lor -foarte urat mai ales Alina Dinca se purta foarte, foarte urat si jignea f. mult oamenii- si se pare ca asa face si acum cu cei din Ministerul unde s-a mutat.

Comentează