Despre Hurezeanu la Berlin

Angajarea unei inteligențe excepționale în slujba țării sale nu e o sinecură

vineri, 24 aprilie 2015, 12:27

UPDATE: Pe facebook, Dan Tăpălagă aduce în discuție și un alt versant al subiectului. Emil Hurezeanu este cetățean german. Îl face asta mai puțin recomandat pentru a ocupa funcția de ambasador al României în Germania? Eu cred că problemele tehnice se rezolvă tehnic (Hurezeanu poate renunța la cetățenia germană ca să o primească pe cea română), dar e o temă interesantă.

Dan Tăpălagă a scris aseară pe Hotnews un articol interesant despre întîrzierile așezării lui Klaus Iohannis în matricea prezidențială. Observațiile ziaristului sînt întemeiate și necesare.

Cînd e vorba de raportare la Putere, sînt 100% de partea lui Ion Cristoiu care îi spunea deunăzi la Realitatea TV lui Rareș Bogdan că ”ziariștii merită să-l critice pe președinte sau pe cei din DNA-SRI chiar și cu prețul că ar greși în criticile lor”.

La finalul textului de pe Hotnews apar următoarele pasaje.

”In loc de concluzii, ar mai lipsi sa inceapa sa-si rasplateasca prietenii si sustinatorii cu sinecuri, trimitandu-i ambasadori. Din cate aud (inclusiv din presa locala), Klaus Iohannis intentioneaza sa-l numeasca la Berlin pe Emil Hurezeanu, fara indoiala un bun cunoscator al spatiului german si un excelent jurnalist de politica externa. Foarte probabil ca dl. Hurezeanu va reprezenta cu cinste si onoare Romania in Germania, cu toate iesirile sale discutabile din ultima vreme impotriva procurorilor.

In paranteza fie spus, in calitate de trimis al statului roman, dl. Hurezeanu va trebui sa laude DNA si sa sustina lupta anti-coruptie, nu sa o submineze istet, ceea ce va intra putin in contradictie cu pozitiile exprimate pana azi.  Asa cum a fost criticat pe buna dreptate Traian Basescu pentru rasplatirea sustinatorilor sai cu posturi de ambasadori, asa se va intampla si cu Klaus Iohannis, chiar mai dur deoarece a promis o altfel de politica”.

Aici sînt într-un dezacord major cu Dan Tăpălagă. Întîi de toate. Dacă numirea lui Emil Hurezeanu la Berlin se va confirma, postul de ambasador în Germania nu e nicidecum o sinecură.

Nu doar că slujba de la Berlin nu e bine retribuită, dar presupune și o responsabilitate specială. Hurezeanu cîștigă mult mai bine la Digi 24 decît ar cîștiga ca ambasador.  Ca invitat în studioul televiziunii RCS-RDS, n-are pe cap problemele unei comunități educate și exigente compusă din românii din Germania și nici recalibrarea relației țării cu cea mai mare putere europeană.

La 60 de ani pe care-i va împlini în august anul acesta, jurnalistul ar putea să joace golf și să se gîndească la cărțile nescrise, ceea ce fac colegii săi de generație cu legitimitatea că au muncit o viață fără sîmbete și duminici și cu edițiile aruncate mereu peste miezul nopții.

Pentru un ziarist, nostalgia după lucrurile nescrise e nostalgia cea mai mare. Valabil pentru orice om, în fond. Ne arde amintirea a ceea ce n-am făcut, nu a ceea ce am făcut. Unde-i sinecura?

În al doilea rînd, din această afacere de stat, nu Hurezeanu sau publicul vor fi beneficiarii primi, ci președintele și, oricît de hazardat ar suna, Germania. La cît de puține resurse recunoscute de cunoaștere avem, o prezență remarcabilă la Berlin înseamnă o voce lucidă mai puțin în spațiul public din România.

Diplomația ar cîștiga un ambasador, noi am pierde un ziarist.

Nu mă pricep cum arată mulțimea ambasadorilor României, dar, ca telespectator, i-aș simți lipsa lui Hurezeanu și echilibrului său erudit. Că vede și riscurile operațiunii DNA-SRI, acesta este un lucru care nu-l descalifică, ci îl califică pentru diplomație, locul unde construiești bazîndu-te pe interesul comun.

De altfel, Tăpălagă scrie că-l prețuiește pe Hurezeanu, dar îl furnizează drept unic exemplu în fenomenul favoritismului.

Mereu ne plîngem că nu avem oameni de calibru în serviciul public. Dar, ori de cîte ori, îi obținem, îi tratăm ca pe Andrei Pleșu, Horia-Roman Patapievici, Sever Voinescu sau Mircea Mihăieș. Sînt doar cîteva exemple, situațiile dureroase au fost mai multe. Cînd se întîmplă, nu statul îi cadoristește cu funcții, ci ei ne răsplătesc prin implicare.

Însă, aproape de fiecare dată, oamenii pleacă avînd sentimentul sacrificiului inutil, însoțiți de murmurul omniscient, ”lasă că știm noi mai bine ce ați profitat…”. Iar de cînd au apărut triburile postacilor pe net, greața este garantată.

Nu e sigur că Emil Hurezeanu va fi numit ambasador la Berlin. Procesul e complicat.

În ziua de 22 decembrie 1989, Emil Hurezeanu ajunge în studioul Europa Liberă de la Munchen puțin mai tîrziu decît colegii săi. Stătuse pînă în zori pentru edițiile speciale care înfioraseră România. Niciodată în istoria românească a radioului n-a existat o săptămînă mai dificilă. Pe străzi se trăgea și noi aflam unii de alții de la Europa Liberă. Arhiva acelor zile e o comoară.

La București, mulțimea umple străzile. Elicopterul lui Ceaușescu decolează de pe CC. În studioul bavarez, ziaristul are vocea stoarsă de osteneală și emoție. Înainte de a încheia emisiunea nocturnă din 21 decembrie, primise buletinul meteo de la Radio București. ”Averse, temperatură relativ caldă şi un vânt puternic dinspre NE”…

Emil Hurezeanu, pe post: ”Am adăugat la microfon: Bate astăzi în România un vânt puternic dinspre NE: este un vânt de libertate. În acel moment însă, datorită mecanismelor de aici, mecanismele electronice care ne iau sunetul uneori, la ore fixe, fără voia noastră aceste câteva cuvinte – un vânt de libertate – au zburat, s-au dus cu vântul. Aşa a fost bine să fie pentru că vântul de libertate nu trebuie anunţat de la Munchen, el nu venea nici dinspre NV, el venea însăşi din inima acestui popor”.

Cînd pare că așteptăm din nou izbăvirea de la altcineva, întrupată în DNA sau în Angela Merkel, prefer la Berlin un ambasador care ne spunea încă de acum 25 de ani că libertatea nu ne-o dă nimeni, ne-o ridicăm cu efort și respect pentru valoare.

 

Comentarii (37)Adaugă comentariu

doina  •  24 aprilie 2015, 12:38

cristoiu critica puterea ca asa trebuie sa faca un ziarist? dar puterea e iohannis sau ponta? ca de ponta nu prea se atinge, pe cind de iohannis nu e zi in care sa nu bata cimpii! mai lasati-ne cu asa-zisii ziaristi care pina nu de mult pupau minusitele penalei blonde si spuneau ca e un mare politician si ea se dovedeste o banala infractoare care a crezut ca nu se atinge nimeni de ea! astia ar trebui sa ia o pauza in a mai intoxica publicul si sa-si faca introspectia! cu turcescu’n frunte!

Traian  •  24 aprilie 2015, 12:47

Hai sa fim seriosi, sa critici puterea chiar gresind e ok ?
Deci injuriile de la Antena 3 sunt tolerabile ? C’mon Tolo, avem pretentii, zau asa

dan_  •  24 aprilie 2015, 12:48

pierdem o voce cumpatata care compensa tonul iezuit gen tapalaga. e trist.

ba(la)nel  •  24 aprilie 2015, 12:49

Categoric, dl. Hurezeanu este o persoana distinsa si erudita, dar mie mi se pare si foarte alunecoasa…parca mereu are o teama ascunsa de a nu derajna pe cineva cu un comentariu mai acid, si incearca sa fie cat mai putin antipatic…bine, ca ziarist nu trebuie sa faci nici ceea ce fac Badea sau Banciu, dar poti emite o parere sincera, chiar daca aceasta deranjeaza…

Darie  •  24 aprilie 2015, 12:55

Salut Catalin!
Domnul Hurezeanu merita din plin postul de ambador al Romaniei la Berlin!
L-am ascultat din copilarie la radio Europa libera, mi se pare o alegere inspirata! Ar trebuie sa mai gasim oameni de valoarea dumnealui!

octav  •  24 aprilie 2015, 13:38

Spațiul public românesc va pierde o voce inconfundabilă, un ziarist cu un echilibru cum rar mai poate fi intalnit in Romania, din pacate. Sunt convins ca va reusi ca ambasador! Mult succes , iar la încheierea misiunii, îl asteptăm cu drag în spatiul TV.

kadi  •  24 aprilie 2015, 13:46

„Nu doar că slujba de la Berlin nu e bine retribuită…”
Sunteti in eroare, ambasadorul la Berlin are peste 4000 de Euro, resedinta platita de stat, adica alte cateva mii de Euro, cheltuieli de deplasare, protocol etc platite de stat. Prin urmare, salariul lunar ii cam ramane intreg iar standardul de viata, deschiderea obtinuta prin aceasta pozitie sociala, sunt pe bani de la stat. Nu spun ca nu merita, e doar o corectura necesara. Ma rog, depinde de fiecare ce inseamna „bine retribuit”…

Robert  •  24 aprilie 2015, 13:48

După principiul ca dacă e bun în ce face merge ambasador, am putea sa o punem și pe Simona Halep ambasador la Berlin. Au fost tot felul de „eruditi” miniștri de externe și s-au făcut de ras. Un om de succes nu îsi schimba jobul. Dar mie Hurezeanu mi se pare genul care ar accepta…

nikuelektriku  •  24 aprilie 2015, 13:53

chiar, de cind n’a mai folosit magistrul, lansatorul sintagmelor „inconstientul vesel” si „biserica adoratorilor lui traian basescu” aceste sintagme?

hurezeanu? e bun pentru postul ala, doar sa nu’i bage madamei merkel in cap ideile domniei sale despre dna ca am pos’o!

kadi  •  24 aprilie 2015, 13:56

Inca ceva. Nu contest calitatile de ziarist ale domnului Hurezeanu, desi in ultima vreme m-a dezamagit profund, insa un ambasador e altceva, eu as merge pe diplomati de cariera, e o cu totul alta meserie, iar in capitalele importante nu trimiti rookies…

George  •  24 aprilie 2015, 14:05

as vrea sa fiu de acord cu tine…ca Hurezeanu e un desavarsit ziarist…serios…bla bla blA…NUMAI CA IMI AMINTESC MEREU CUM PUPA FUNDUL NEAMTULUI INAINTE de ALEGERI!asta numai e ziarist…ci pupincurist…si nu e o jignire…fiecare la randul lui a facut macar o data asta…insa la el era asa de evident…!pt.el ,cei care sustin ca e nevoie si de relatii amicale cu Rusia si China…sunt comunisti!hai nu zau….deci…nu ne trebuie decat Europa..fiindca cele 2 puteri nu au ce ne aduce bun…ceilalti insa…da!ce teorie proasta si aiurita…so…daca unora le place cum gandeste asta…nu inseamna ca merita ca ambasador !

DESPRE HUREZEANU LA BERLIN – Pe Bloguri  •  24 aprilie 2015, 14:17

[…] Sursa: Cătălin Tolontan […]

MARIAN  •  24 aprilie 2015, 14:27

SINTETIZEAZA CEL MAI BINE BANEL.BRAVO!

Cătălin Tolontan  •  24 aprilie 2015, 14:45

@kadi:
in raport cu digi TV, slujba de la berlin este mai prost platita
eu asta am vrut sa spun

kadi  •  24 aprilie 2015, 14:56

Adica ii raman dupa toate cheltuielile de trai in Romania mai mult de 4000 de Euro in mana?!

Florin  •  24 aprilie 2015, 15:25

Vad tot mai des „iesiri” ale presei care isi da cu presupusul privind MESERII ce trebuie sa fie ocupate de MESERIASI. De ce trebuie ca presedintele Iohannis sa numeasca un om de al”lui” in functie de ambasador, cand ca sa devi ambasador trebuie sa ai o pregatire adecvata si sa parcurgi niste „pasi” in pregatirea de specialitate. Si inca ceva, cat de mult o poate influenta pe Merkel un ambasador din Romania, stiind fiind ca presedintele Romaniei este un conational de al ei? In privinta celor 4 invocati de Tolontan carora nu l-i se recunosc meritele, eu am mari, foarte mari semne de intrebare. Nu crezi Dl. Tolontan. Este vorba de Andrei Pleșu, Horia-Roman Patapievici, Sever Voinescu sau Mircea Mihăieș.

fanulumocanu  •  24 aprilie 2015, 15:28

Adevarul e ca emisiunile lui Emil Hurezeanu de la Digi24 chiar imi fac bine, sunt ca un pansament in comparatie cu zdraganeala din rest.

vasglo  •  24 aprilie 2015, 16:14

Tolo draga,
practica vreun sport Emil Hurezeanu, s-a remarcat in vreun fel in lumea sportului incat sa merite „atentia” unui ilustru gazetar sportiv, ce de o viata scrie la Gazeta Sporturilor??…..

Cătălin Tolontan  •  24 aprilie 2015, 16:59

@vasglo:
Mesajul tau inseamna ca nu-ti place de Emil Hurezeanu.
Pentru ca raspunsul la intrebarea „De ce pe blogul unui jurnalist sportiv sint si alte teme decit sportul?” l-ai primit de atirea ori 🙂

Niculae Moromete  •  24 aprilie 2015, 17:01

Catalin, imi dai senzatia ca incerci sa-l revalidezi pe Dan Tapalaga citandu-l, bagandu-l in seama. El este, metaforic vorbin, un copil fugit de-acasa pentru ca parintii naturali i-au spus ca numai prin munca se poate trai. El este un copil care dupa ce a fost adoptat de alti parinti, si-a dat seama ca acestia il sclavagizeaza ( permite-mi formularea) si fugind acum pe strada striga „Nu mai fac !”. Nu este sincer, cred ca tot cu tatal adoptiv vaneaza pe coclauri .

Eugen D.  •  24 aprilie 2015, 17:03

Nu credeti ca pentru domnul Emil Hurezeanu ar fi mai potrivita functia de ministru de externe decat cea de ambasador ? Asta este parerea mea, nu de ieri de azi, ci de cativa ani buni…Va rog sa ne spuneti daca exista in Romania cineva care ar putea sa fie un mai bun ministru de externe decat dl. Hurezeanu!

Dan B.  •  24 aprilie 2015, 17:07

Cel putin jumatate din articolul dlui Tapalaga e la nivelul birfei de strada.De la o stire locala, cu initiativa turistica ,se ajunge, din nou, la doamna Carmen Johannis.Cam fortat.Cit despre dl Hurezeanu, no worries, nu va merge ambasador la Berlin desi ar aduce multa valoare adaugata relatiilor romano-germane si nu numai.N-am inteles nicodata care ar fi fost atacurile la adresa DNA,dar asta e alta poveste cu dl.Tapalaga.

doina  •  24 aprilie 2015, 17:16

e clar! ai lor sint niste loaze, base si nutzi a noastra-s cei mai tari!!!! cei mai tari infractori….

criticul  •  24 aprilie 2015, 17:27

Cu un asemenea om vii,domnu’Tolontan și ne spui cât este de bun? Hurezeanu,care de când comentează politică este cu P.D.-.L-ul și cu Băsescu în gură să devină amabasador în Germania,chiar dacă a locuit acolo și știe limba germană?Haida-de,caracterul său nu-l recomandă defel!Împăciuitor,să pupe pe toți în fund,să nu supere pe nimeni…chiar nu mă pasionează.Cât despre careul de băsiști fanatici Andrei Pleșu,Horia-Roman Patapievici,Sever Voinescu sau Mircea Mihăieș,toți patru sunt la ora actuală,niște oameni consumați în laude aduse lui Popeye marinarul. 🙂 Ați uitat de New York domnul Tolontan?(chiar el a recunoscut chestiile astea).Cu ăla,alături de ceilalți patru,puteți propune un cvintet frumos de,,oameni de valoare ai României”. 🙂 🙂

Horea  •  24 aprilie 2015, 18:19

@vasglo: poate nu ai sesizat dar esti pe http://www.tolo.ro. Omul care are pagina asta are voie sa scrie despre ce vrea. Daca vrei vrei sport incearca pe http://www.gsp.ro, prosport.ro, digisport.ro, eurosport.ro sau orice fel de sport punct ro, com, tv, de, eu, au, nz, …

Gabi  •  24 aprilie 2015, 18:33

Multi strimba din nas la auzul ideii ‘Hurezeanu-ambasador’. Am o intrebare pentru nemultumitii de serviciu: stiti cumva numele ambasadorului roman curent in Germania sau in Spania? Stiu ca nu le stiti si stiu si de ce: prezente palide, sinecure partinice. Haideti sa incercam si altceva-cine stie…nu poate sa fie mai rau decit ce avem la momentul de fata drept prototip de ambasador roman.

berger schnauzer  •  24 aprilie 2015, 20:36

Rezumati-va la comentarii despre Bianca si Zăvorască, nu va strofanți eufonii, si unii si alții.Pentru comentarii politice trebuie sa renunțați la berea la pet si la click.Deci băieți nu mai exersați cu degetele, sunteți penibili, sau va place postura?

Arthur  •  24 aprilie 2015, 20:47

Tapalaga ,ca si multi alti „presari” din mass-media nostra incearca sa lase impresia ca este mult mai erudit si analitic decat este in fapt!Isi da cu parerea despre orice ,desi backgound-ul lui consta in a fi fost „caratorul de servieta” a mdamei Macovei!Acum pare,ca si Cristoiu, ca a descoperit o nisa de cititori care inca il admira pe Base si il urasc pe Iohannis,deci ataca pentru supravietuire!Acum il ataca pe Hurezeanu ca sinecurist(desi moda ar fi preluata de la o „casa mare „si Alba!) desi recunoaste ca este cat se poate de competent si convingator ca ambasador in Germania.Vrea doar sa fie bagat in seama si Tolo il ajuta,cand de fapt ar trebui sa fie ignorat.Asta l-ar durea cel mai tare!

Eugen Lovinescu  •  24 aprilie 2015, 22:08

Don Critic,
un pic de spatiu n-ar stirica.
Scriitorii dar si criticii, in general, stie de ce 🙂

Eugen Lovinescu  •  24 aprilie 2015, 22:08

Scuze, strica.

NewLevel  •  24 aprilie 2015, 23:06

Nu stiu altii cum sint dar eu, cind il auzeam pe Hurezeanu la Europa Libera, imi tresalta inima de bucurie. Dar cind am auzit ca a devenit consilierul lui Nastase, mi-a tresarat de intristare. Iar cind l-am auzit cum a tras in DNA, de scirba. Da, si eu l-as folosi la ambasada Germaniei, dar cel mult intr-un post de consilier, sau portar. Sa fie baiatu’ care organizeaza alegerile. Prefer un prost onest unui destept jigodie.
Si nu, ziariștii NU merită să critice pe nimeni, nici macar pe Ponta, Putin, Hitler sau Stalin chiar cu pretul de a gresi. Ca d-aia vi s-a dus dracu’ breasla, pentru ca multi dintre voi au pus pretul mai presus decit adevarul. Ca nici brutaru’ nu zice: „azi merit sa pun un pic de rahat in coca, in loc de sare, chiar cu pretul de a iesi piinea un pic amara”.

All_X  •  25 aprilie 2015, 5:58

Catalin,

OK, esti tare, felicitari pt. lupta impotriva coruptiei. Ai realizat ceva incredibil.

Dar… mi-e dor de articolele tale de sport, mi l-ai luat si pe Adrian Georgescu (nu I-am mai gasit articolele in noua editie).
Sunteti o gazeta de sport. Sunt satul de politica, crede-ma.

Multumesc,
Alex

vasglo  •  25 aprilie 2015, 9:32

@ Cătălin Tolontan
Ce-i drept am primit raspuns la aceasta intrebare cu iz retoric, pusa mai degraba de jurnalist decat de cititori, menita sa-i faciliteze justificarea.! Intrebarea mea si, probabil, a altora este :„De ce pe blogul unui jurnalist sportiv sint PREPONDERENT/ CU PRECADERE alte teme decit sportul?”..:))
PS – Ba chiar imi place f. mult Hurezeanu! Se pare ca nu place altora de vreme ce-l aduc in discutie. din senin, dupa ce Hurezeanu face o analiza critica asupra „prestatiei discrete”, asta ca fim delicati, a presedintelui. Sa fie de vina „paranteza” („.. in calitate de trimis al statului roman, dl. Hurezeanu va trebui sa laude DNA si sa sustina lupta anti-coruptie, nu sa o submineze istet, ceea ce va intra putin in contradictie cu pozitiile exprimate pana azi.”) pentru iesire la rampa (poate comandata, stiu eu??!!..) a unor jurnalisti reputati si pe subiectul Hurezeanu??..:)

@Horea
Te asigur ca eu intru pe blogul lui Tolo accesand www. gsp.ro; imi apar mai nou si niste poze ale unor jurnalisti care insotesc niste titluri ce par a indica niste articole/opinii ale acestora! Dau click pe poza lui Tolo si, ce sa vezi, afurisitul de calculator ma arunca pe tolo.ro! Am eu vreo vina ca de la un ziar de sport ajung la Hurezeanu??!!..:)

petru  •  25 aprilie 2015, 10:26

Mai Cata , ai si tu niste idei uneori…………
Nu ma refer la articol , Hurezeanu e f.bun de ambasador. E adevarat ca a fost pe fata, sustinator KJ, dar era normal sa fie asa, el apartine profesional unei anumite zone, asa cum e normal ca presedintele sa lucreze cu oameni in care are 100% incredere. Vorbim totusi de tara cea mai importanta din Europa.
Ce nu inteleg e ce cauta Mircea Mihaies in lista de „valori neutilizate”. Ai fost plecat din tara o perioada sau in vreun an sabatic prin 2011-12 ? N-ai citit proza cu nimic diferita de Alcibiade , a lui MM ? N-ai observat ca era o proza cu care-si platea SIE(si) salariul si pozitia de subsecretar de stat ? Pai asa un autor prolific si cu un condei asa de neastamparat , cum a tacut. frate, brusc cand l-au zburat ( sut in spate jos ) de la ICR ? Obosise ? S-a dedicat cercetarii ? Da-o incolo de treaba !!!
Si Plesu si Patapievici si Sever Voinescu sunt oameni care i-au fost apropiati mafiotului care a dezonorat timp de 10 ani functia prezidentiala. Vedem acum din ce in ce mai clar ce gunoi au sustinut, alaturi si de alti oameni cu ( presupusa ) buna-credinta gen : Liiceanu , Macovei , Cartarescu. Istoria o sa aseze colaborationismul in balanta cu realizarile lor incontestabile. Dar Mircea Mihaies ? Yeak……
Ah si nu uita …….mM !!!

andrei  •  25 aprilie 2015, 20:09

Cred ca Hurezeanu e la nivelul la care postul de ambasador e cam putin, dupa ce l-am avut pe Corlatean ministru de externe il facem pe Hurezeanu ambasador?

SRA  •  26 aprilie 2015, 8:16

Domnul HUREZEANU este o persoana usor glisanta, mi se pare ca a lunecat si pe partia Nastase.
La 60 daca sa mai incerci ceva mi se pare putin eronat.

Nu trebuie uitat HUREZANU , Europa Libera l-a consacrat, ambasador s-ar pierde in probleme care sigur nu se pot rezolva !
Romania trebuie sa se rezolve in interior, Domnul HUREZEANU articuland ADEVARUL in tara este mai util ca afara !

Bien Cordialement. GENEVE

Marius  •  26 aprilie 2015, 10:23

Tolo, ar fi o premiera post decembrista (da’ nu stim anul) ca un cetatean strain sa reprezinte interesele Romaniei in strainatate la rangul de ambasadorr al Romaniei. Tehnic nici nu cred ca se poate (asta daca nu da Tonta vreo ordonanta de urgenta ca sa-l prea fericeasca pe Iohahahannis). O fi bun profesionist (a se vedea „viteza” cu care aluneca dintr-o barca in alta a puterii), o fi avand un limbaj „elevat” (dom’ profesor A3 ar fi foarte fericit sa-l aiba pe post de „Zewa”), da’ cred ca mai gasim si alti profesionisti daca chiar vrem sa cautam. In rest iti doresc „multe succesuri” in cariera de ziarist/jurnalist/Gica Contra.

Comentează