Un articol rar

Eugen Hriscu scrie în ”Adevărul” despre ipocrizia statului român și a noastră cînd e vorba de ”alcoolism” și ”sărăcie”

duminică, 24 mai 2015, 11:48

Documentat, calm și fără pretenția de a încheia subiectul, Eugen Hriscu intervine în ”Adevărul” în urma dezbaterii pe alocațiile pentru copii – alcoolism – sărăcie. Mai multă lume a recționat la emisiunea lui Moise Guran, l-am citit și pe Rogozanu, dar l-am conspectat pe Hriscu.

Deși este medic și are o expertiză în domeniu, autorul se abține de la stilul sentențios, pe care deseori patinăm noi, jurnaliștii. Ne cam face treaba, cum ar veni.

Sînt multe alte fapte care pot prelungi observațiile din ”Adevărul”:

1. Statul român nu doar că (a) nu face nimic pentru terapia împotriva dependenței de alcool și (b) încurajează consumul de alcool prin pîrghiile taxelor, dar încadrează berea, cea mai folosită băutură alcoolică a românilor, 50% din consum conform lui Hriscu, nu la băutură, ci la mîncare! Așa se explică publicitatea de pe TV și alte facilități oferite producătorilor de bere.

2. Conform statisticilor cu care producătorii au presat statul să sară berea de pe lista alcoolului, afacerile lor merg tot mai prost. Și consumul scade. Deși românii sînt pe locul 10 în lume și pe 6 în Europa la cantitatea de bere pe cap de locuitor, firmele sînt nemulțumite. La rîndu-le, producătorii de vin se plîng și ei, chiar dacă România este și aici pe locul 10 la consumul global. Unii zic că bem prea puțin, dar efectul social și în sănătatea publică indică taman inversul.

3. Cu tot respectul pentru lucrurile bune făcute de Moise Guran, poziția lui încurajează apartheidul meritului. E ca și cum între merit și succesul în viață relația ar fi liniară.

De fapt, între merit și succes se interpun, enumerarea e incompletă, condițiile inițiale, educația, starea de sănătate, contextul social sau, pur și simplu, șansa.

Nu există în istorie nici măcar un singur exemplu de societate care să fi evoluat durabil bazîndu-se pe o formulă de apartheid al meritului, în absența empatiei, preocupării pentru o reală distribuire și pentru organizare în sensul binelui public. Meritul se afirmă împreună cu ceilalți, nu în ciuda lor.

Însuși Moise Guran își susține punctele de vedere, la care are dreptul în numele libertății de opinie, de la tribuna televiziunii publice, instituție care este finanțată în cvasitotalitate de românii obișnuiți, dintre care 40% sînt săraci. Asta nu-l condiționează pe ziarist să le facă pe plac, dar nici nu-l scutește de alte puncte de vedere cînd se înscrie în curentul care pictează că sărăcia e o culpă pentru acești oameni!

Că emisiunea lui Guran aduce publicitate TVR, postul fiind pe plus în relația directă, e perfect adevărat, dar tot adevărat e că publicitatea canalelor publice e în cel mai bun caz 5% din totalul contribuției românilor la operarea lor. Dacă postul ar aloca altfel costurile proprii la emisiunea lui Guran, poate că întregul calcul al relației s-ar schimba.  O lume de metiși, toți sîntem așa pentru că secolul este complex și interconectat, actualizăm apartheidul la adresa celor slabi.

Acești oameni finanțează din buzunarele lor mici un mare TVR, ajuns la aproape 200 de milioane de euro datorie prin participarea ”elitelor”, că doar nu ”săracii” au condus televiziunea publică.

Și tot de către ”elite” este gîndit pentru a rezolva problema Danny DeVito, lichidatorul, cum altfel, de elită!, din Other People’s Money.

Comentarii (53)Adaugă comentariu

Dan  •  24 mai 2015, 12:00

D-le Tolontan, emisiunea Biziday a lui Guran închiriază spațiu de emisie de la TVR; el nu are nici un beneficiu din acea taxa plătită de către noi toți, din contra, produce bani sa se susțină mai si împarte o parte din profit cu TVR.

manutd  •  24 mai 2015, 12:03

alcoolul legal si iarba ilegala!!!cati oameni au murit pana acum de la iarba?moartea sta pe raft si se vinde legal…uimitor,nu?

Cătălin Tolontan  •  24 mai 2015, 12:16

@dan: e foarte bine ca moise guran are emisiune la TVR. De altfel, am fost primul care a dat stirea si care a protestat atunci cind s-a vorbit despre eliminarea emisiunii.
Dar calculele sint putin mai complicate decit sugerati dvs. El realizeaza emisiunea pe un canal operat pe bani publici, ca altfel ar face-o in aer. Profitabila, dar in aer. E o emisiune intr-o grila suportata din bani publici, nu o emisiune suspendata in aer.
In al doilea rind, si Moise stie probabil aceste lucruri, ca e specialist in economie, daca miine noul CEO al TVR face calculul: cit ma costa in mod real operatorii de la emisiunea lui Guran, chiria cladirii, oamenii de la publicitate (ca nu vine Moise cu traficul de publicitate de acasa) si tot asa, poate se schimba raportul. El primeste spatiu editorial in interiorul unei emisii, unui brand si unui canal care, in sine, costa.
Inca o data: prezenta lui Moise Guran la TVR e o gura de aer pentru telespectatori si un avantaj reciproc al canalului si al lui Moise. Toata constructia e posibila pentru ca milioane de oameni platesc abonament.

Niculae Moromete  •  24 mai 2015, 12:36

Moise Guran nu vorbeste despre succes, de aceea nu impartasesc propunerea dependentei liniare cu starea de merit. Mai degraba, Moise Guran propune o usa deschisa probabilitatii crescute ca merituosii pot genera in preajma copilului un mediu prolific educatiei, civilizatiei, evolutiei. Mai aminteste de acele deduceri fiscale aplicate veniturilor celor care mincesc si au copii. Da, esti merituos daca muncesti, daca vrei din munca sa-ti croiesti o viata decenta, iar astfel sa-ti ridici copii la meritul de a munci. Cred ca prin recunoastere, meritul exclude alaturarea cuvantului apartheid. Merituosul in genere da si nu ia, iar atunci cand oferi nu este vorba despre succes ci despre premisele acestuia.

In cele din urma, succesul nemerituosului nu poate genera reguli pentru ca nici o statistica nu ar ingadui asta.

Costi  •  24 mai 2015, 13:07

Banii pe care ii da dl respectiv TVR-ului sunt putini in comparatie cu cat ar castiga TVR vanzand publicitate pt acelasi spatiu. E o forma disimulata pentru firmele respective (Petrom, Banca Transilvania) de a-si plati publicitate pe postul national cu mult mai putini bani decat daca ar cumpara spatiu de emisie pt publicitate direct de la TVR.

Marius  •  24 mai 2015, 13:27

Trustul Intact a fost cladit, mai rau, pe banii furati de la romani.

florentin  •  24 mai 2015, 13:45

Domnule tolontan, joi, sedinta de CL la Targu-Mures, cu urmaritii penal pentru milionul de euro cadou ilegal ASA:
4.Proiect de hotărâre privind desemnarea unei comisii pentru analizarea oportunităţii colaborării Municipiului Tîrgu Mureş cu ASOCIAŢIA „Fotbal Club A.S.A. 2013 Tîrgu Mureş”.
45.Proiect de hotărâre privind alocarea de la bugetul local a sumelor reprezentând cota de participare a Municipiului Tîrgu Mureş pentru sezonul competiţional 2015 – 2016 la asocierile cu cluburile sportive: Baschet Club Tîrgu Mureş, Fotbal Club A.S.A. 2013 Tîrgu Mureş, Asociaţia Club Sportiv Universitar Tîrgu Mureş, Club Sportiv City’Us Tîrgu Mureş şi Club Sportiv Nova Vita Tîrgu Mureş. Afaceri de multe milioane de euro pe subordonatii PDL Maior, Borsan, plus interese UDMR, UMF si nu numai.
Si va rog sa imi spuneti cum suna bugetar: 45.000 de lei AS sindicala a primariei si politiei locale. AS asta nu presteaza in competitii, puteti cauta mult si bine, vreo competitiei recunoscuta de vreo federatie:). Bani cadou pentru inchis gura angajatilor, pentru a nu turna pe legea avertizorului public, pentru rasplatit servicii de campanie electorala ale politiei fostului sef SRI Maramures sau ce?!

apopp  •  24 mai 2015, 13:57

Moise Guran are dreptul la libertatea de expresie si e ironic ce materiale ofensatoare produce pe banii nostri. cei saraci si mai putin saraci. Este insa foarte grav ca televiziunea publica considera firesc sa gazduiasca opinii editoriale discriminatorii si, asa cum arata articolul d-lui Hriscu, false datorita lipsei logicii, argumentatiei si nu in ultimul rind evidentelor faptice si astfel dezinformeaza. Misiunea televiziunii publice este exact opusul.
E foarte trist ca daca un jurnalist e independent consideram ca e automat si bun si nu ne gindim daca opereaza in interesul public sau nu.
Curtoazia dvs profesionala fata de dinsul nu e ok: a spune ca e o gura de aer echivaleaza ceea ce face dinsul cu jurnalismul de calitate, ceea ce nu este cazul pentru ca nu e vorba de opinii ci de inaccuracies care duc la misinterpretation & misinformation.

titi  •  24 mai 2015, 13:59

cataline te stiam tare la „artimetika ” , vezi calculele nelamurite nici pina azi , care ti-au dat ca 1850 euro/mp ( patinoar nou-nout 4 tribune la Brasov ) este mai scump decit 2400 euro/mp ( patinoar Miscolc -Ungaria , adaugat una tribuna +refacere acoperis la patinoar din anii 70 ). Asa ca sfatul meu este las-o mai moale cu calculele. Dar hai sa o luam altfel : cit costa secunda/minutul / ora de emisie a canalului public ( si a oricarui canal, terestru sau prin satelit ) ? ACESTA ESTE SINGURUL si UNICUL COST al TVR fata de Biziday ! Sa nu-mi spui acum ca trebuie platit si portarul care apasa pe butonul care ridica bariera la intrarea TVR din Pangratti ! Bine, fie , aduna-l si pe asta si tot iti ca cu plus ( sau minus ) depinde din ce directie privesti. Cit priveste stilul articolului : ” am zis ca e bine dar ma gindesc ca e rau ” arata duplicitatea ta si falsa grija pentru banul public vs. populismul „eftin „. E clar, n-ai inteles nimic din Guran. El propunea chiar o suma MAI MARE pentru copii , dar prin VAUCHERE , nu prin cash care de multe ori ajunge in circiumi . Compris ? Si ca sa-i explic si „amikului ” Rogozan : cu VAUCHERUL ( cartela „pre limba komunistoida ” a lui Rogo ) copilul SARAC isi cumpara 4 caiete ieftine iar copilul BOGAT doar 2 mai scumpe , restul vine de la parinti. NO AMU’ II CLAR ?

fanulumocanu  •  24 mai 2015, 14:08

esential e ca se discuta de o masura care priveste milioane de oameni dar Moise Guran se gandeste s-o conteste pentru ca exista un procent mic de parinti contra naturii. el vorbeste de aia care-si cumpara alcool din alocatii si ii pune in antiteza cu aia care castiga suficient si n-au nevoie de niciun ajutor de la stat. intre astea doua categorii sunt aia care-si cresc copii cu dragoste, dar se descurca greu, si pe care ii ajuta maruntul asta. eficienta ajutoarelor sociale e o discutie separata.

sly  •  24 mai 2015, 14:13

Il urmaresc pe Moise de cind era la A3.Oriunde s-ar duce il voi urmari.
Cred ca asta inseamna ca aceasta constructie Biziday+tvr ar fi valabila si in situatia Biz+Prima sau Biz+b1 sau Biz+tvr intl.
Publicitatea chiar vine dupa Moise dovada ca veniturile cele mai mari le are tvr din reclamele din timpul unui campionat european/mondial de fotbal.
In plus, daca astia de la tvr incaseaza o groaza de bani din publicitate nu cred ca Moise ar mai fi fost prezent dupa discutiile de anul acesta.

George  •  24 mai 2015, 14:16

Intr-un fel, moise guran face parte din aceeasi familie cu banciu, patraru si turcescu. Adica indivizi care ataca valorile Romaniei, sportivii legendari, biserica si in general tot ce este romanesc. Dar nu se marginesc la atat si promoveaza o politica neo-fascista si de apartheid, prin impartirea societatii in diverse categorii, de la betivi puturosi, angajati la stat si cetateni saraci, eventual si credinciosi, pe de o parte, si angajati scrobiti de la multinationale, vegani, atei si cu venituri la nivel de UE, pe de alta parte. O asemenea abordare este inadmisibila si nu poate decat sa ma dezguste, si spun asta in calitate de roman cu nivel de trai peste medie. Nu simt ca tara asta este neincapatoare pentru toti, ci dimpotriva. Si sa sustii teorii inepte precum o face guran la postul public atat de des este inacceptabil

Ciprian  •  24 mai 2015, 14:18

Daca producatorii se plang, atunci sa se incadreze si vinul la mancare.

sly  •  24 mai 2015, 14:25

Din aceasta relatie Biz+tvr cel mai mult a avut de cistigat postul national.
Daca veniturile din reclame ar fi la fel de mari pe toate emisiunile nu cred ca tvr s-ar afla in groapa si noi sa platim-a cita oara?-pentru indolenta, nepricepere, incapacitate manageriala, emisiuni slabe calitativ, emisiuni live zero, emisiuni pt copii zero.
Cred ca ati dus problema in alta parte fata de ce v-ati propus: ce rezultat va avea aceasta crestere-egala cu zero pt multi parinti-pentru cei saraci.
O solutie propusa de cineva era sa se mareasca acest ajutor dar printr-o forma non-baneasca de genul tichetelor sau a unui card.

vas  •  24 mai 2015, 14:39

Dar ” despre ipocrizia statului român, a FRF, a voastra, a jurnalistilor, cînd e vorba de un caz de ”coruptie dovedita in fotbal” și de ”complicitatea ” jurnalistilor, prin tacere, mai merita sa vorbim/scriem??…. Maestre, un „articol rar”, ar fi acela in care „Gurul presei sportive mioritice” ar scrie despre „Mita din elicopter”, adica CEL MAI DOVEDIT ACT DE CORUPTIE DIN FOTBALUL ROMANESC, soldat cu condamnarea la puscarie cu executare a sefului arbitrilor, Vasile Avram!!!….Vezi: http://www.evz.ro/spagi-la-inaltime-cum-s-a-dat-mita-in-elicopterul-blestemat.html..
Sper ca jurnalistul de exceptie, insetat de dreptate, sa ia atitudine!!
Hai sa-l ajutam:… Cf. art. 60, alin. 1 din Regulamentul disciplinar FRF, echipa in cauza, FCM/ASA, trebuia retrogradata de mult, nu sa se lupte inca la titlu!!….Oare cata „dreptate” curge in venele unui Tolontan…!!??………

ciby  •  24 mai 2015, 14:53

Ce face invidia in Romania!

ciby  •  24 mai 2015, 15:02

Nu mai explic si eu deoarece a facut-o deja domnul Dan mai devreme, dar as dori sa precizez faptul ca la tvr nu Guran e problema ci????????!!!!!!!!……..pentru datoriile acumulate.Asa ca sa lasam ipocrizia si sa dam „Guranului”ce-i al”Guranului”

Cristina  •  24 mai 2015, 15:07

@ Catalin: saracia nu este o culpa, dar exploatarea propriilor copii pentru a-ti sustine un viciu este. OK, sa aceptam faptul ca alcoolismul avansat e o boala; in acest caz, inabilitatea statului de a opri aceste practici (fie prin luarea in grija a copiilor, fie prin eliminarea cumva a legaturii copii – bani de la stat) este o crima de care, prin nepasare si lipsa de spirit civic, ne facem cu totii vinovati.

Rapi  •  24 mai 2015, 15:14

Totul bine si frumos pina la punctul3.Ne oprim.Multumesc.Aveti vreo problema ca … orisicat ,sunteti cei mai „vizitati”,impreuna/ dupa/inaintea lor.

nicolasss  •  24 mai 2015, 15:21

Apropo de ceea a ce a spus Moise Guran, eu am o mare dilema si l-as intreba:
saracii sunt saraci pentru ca sunt alcoolici sau
alcoolicii sunt alcoolici pentru ca sunt saraci?
E intr-un fel un paradox, dar cred totusi ca numarul alcoolicilor e mult mai mare decat al celor saraci.

ccc  •  24 mai 2015, 15:26

Cred ca e si mai simplu decat ai enuntat in ultimul comentariu: Moise Guran n-ar fi mai sarac fara TVR, dar cu siguranta TVR af fi mult mai saraca fara Moise Guran!!

danny  •  24 mai 2015, 15:52

Am fost in Helsinki si Budapesta. Pe unde am intrat sa cumpar de mancare nu am vazut pe nimeni sa cumpere bere sau vin. E drept ca raftul cu alcool nu e pus la intrare/iesire langa casele de marcat ca in Romania. Daca tot e incadrata la alimente/mancare, macar sa fie obligati retailerii din Romania sa le puna expuna langa alimente. Poate atunci parintii s-ar uita mai bine si ar compara pe ce dau banii. In alta ordine de idei, nu am vazut pe nimeni caruia alcoolul sa-i faca bine, nici macar in doze mici.
Infioratoarea statistica prezentata de dumneavoastra, domnule Tolontan cu privire la locul ocupat de Romania la consumul de alcool! Se leaga cu jaful si hotia de 25 ani care nu se mai termina.

gutza shuta din pleshcoi  •  24 mai 2015, 16:23

sa ne fereasca Dumnezeu de cinismul elitistului evreu lup moralist sau de curva ortodoxa de BOR ajunsa virtuoasa. totdeauna satulului nu i-a pasat de infometat si bogatul aspru pe sarac l-a judecat. in sua saracia e considerata de mass media un pacat. n-am citit nicaieri in sua ca bogatia a fost obtinuta prin altw cai decat cele corecte. Guran e posibil sa cada in „pacatul” cinismului american exceptionalist prin care saracii si cei fara de reprezentanta sunt blamati si facuti singurii vinovati de conditia in care au ajuns. Elitei nu i se aloca nici o vina si nici o responsabilitate pentru nenorocirile produse in mahalalele si ghetourile celor saraci. Ne americanizam fara sa realizam ca reteta de societate sua este un dezastru pentru Romania. Lui Moise ai sugeram sa ai studieze pe scandinavi. Conceptul american individualist „The winner gets it all” nu este benefic pentru romani. Un evreu roman plecat demult.

Flaviu  •  24 mai 2015, 16:29

Nu e vorba de culpa de a fi sarac, eu vad mai degraba o dezbatere privind modul in care statul 1. Ar trebui sa distribuie „bruma” de bani pe care o cheltuie pt copii 2. Daca si cum ar putea sa foloseasca parghiile de care dispune pentru a (acuma pt cuvintele alese aici ma astept sa fiu urecheat) promova/orienta/da o directie/sustine/incuraja/etc o dezvoltare sanatoasa a familiilor romanilor. Atentie: nu a interzice sau ingradi vreo libertate.
Acuma ….sunt oameni saraci si bogati, educati si mai putin educati si toti au dreptul sa se reproduca, dar aici e o lunga discutie. Personal eu cred ca nimeni nu are de castigat din faptul ca familiile sarace fac 5 copii (pt ca 1200 de lei/2ani e mai bine decat nimic si nu pt ca e intotdeauna o alegere) – nici macar acele familii in timp ce 1-2 milioane de „corporatisti” nu ii fac la timp, sau nu ii fac deloc-nu au deloc sprijin sa poata produce si plati mai departe taxe. E o intreaga poveste si despre destinatia finala a acestor alocatii…; cert e ca empatia intr-o tara moarta de foame nu aduce neaparat solutii.

Moise Guran  •  24 mai 2015, 16:38

Eu am incercat doar sa atrag atentia asupra copiilor la care nu ajung alocatiile, oricat ar fi ele. Sunt dezamagit ca discutia a ricosat in apartheid, fascism, nazism sau taxa tv. Ma asteptam la un atac furibund al intelectualistilor rosii gen palada si rogozanu, pot accepta chiar si faptul ca siteurile legionaroide au folosit momentul preluandu-i pe cei din prima categorie (desi altfel se resping) dar, mai exact Catalin, tu despre ce vorbesti in acest articol?
pentru Dumnezeu, discutia era despre copii care mor de foame! si cu cat isi aminstesc mai multi ca aveau sa-mi plateasca mie o polita cu atat ne indeprtam de acest subiect.

Sergiu  •  24 mai 2015, 16:43

Problema este modul in care se directioneaza fondurile. Daca statul nu ar dori ca unii parinti alcoolici sa le bea alocatia copiilor, ar directiona banii aia in proiecte de genul: cantina scolii unde copii sa poata manca cel putin 2 mese pe zi cat is la scoala; catre anumite uniforme scolare gratuite ca sa aiba copii cu ce sa se imbraca si sa se incalte cand merg la scoala; spre rechizite gratuite sa aiba copii cu ce si din ce sa invete. Astea le lipsesc copiilor sa poata sa faca scoala. Alocatia aia e fix o masura populara. Banii nu ajung la cine trebuie si pentru ce trebuie. Is bani gratis si is tratati ca atare. O „mita” din partea statului catre aia care merg sa voteze. Are dreptate si Moise Guran intr-o oarecare masura. Treaba asta cu dat bani gratis a nascut aberatiile care le auzim in presa cu oameni care prefera sa stea la crasma sa bea decat sa mearga sa munceasca. Sau altii care prefera sa traiasca din ajutorul social decat sa miste un deget sa castige mai mult. Oameni care se complac in saracie decat sa se ridice deasupra conditiei lor. Pentru ca nu se incurajeaza munca in tara asta in nici un fel.

fotbal  •  24 mai 2015, 16:46

guran pare atat de priceput incat i-as da sa conduca un an de zile metrorex. sau cfr. si mai vb dupa

ion  •  24 mai 2015, 16:57

cineva mult mai destept ca mine mi-a zis ca: „cei mai discriminati oameni de pe pamant sunt saracii” . true story.

ion  •  24 mai 2015, 17:07

cei 40 la suta nu platesc taxa tv

Vasile  •  24 mai 2015, 17:23

@Moise Guran. Ai incercat sa faci audienta. Si nimeni nu a reusit pana acum sa faca audienta spunand ca un lucru este bun. Ai schilodit logica si bunul simt ca sa ajungi la ce ti-ai propus sa demonstrezi: E nasol! Ne ia mama dracu’, oameni buni!

Este exact acelasi lucru cu individa care vedea doar partea rea a vaccinurilor: sa nu se mai faca vaccinuri pentru ca am auzit eu un caz!

Nu te mai plange ca te face lumea fascist. Incearca mai intai sa nu ii etichetezi tu pe altii: alcoolici, intelectuali rosii, legionari. Camatutza in care te afli incepe sa se faca dn ce in ce mai mica…

[email protected] sile  •  24 mai 2015, 17:38

@Sergiu Exista o institutie care se cheama Protectia Copilului (sau ceva similar). Daca acea institutie nu isi face treaba, eu cred ca ar fi cazul sa criticam acea institutie.

Domnnul Guran, lucrand la stat, nu vede solutia evidenta si vrea sa birocratizam si mai mult societatea. Nu am inteles daca ar prefera o Politie a Alocatiei sau depunerea unui dosar si parcurgerea anumitor proceduri prin care parintii sa demonsteze ca nu sunt alcoolici.

Dar aflati ca pe lume sunt surprinzator. de multi oamenj normali.

Argus  •  24 mai 2015, 17:48

Stiti cum se mai spune in dispute de acest gen, „unul vede partea goala a paharului…” (Moise Guran) iar altii „cea plina” (Hriscu, Tolontan). Pana la urma, cred ca in aceasta chestiune, s-ar impune judecata sultanului cu concluzia „si tu aidreptate”. Sa ma explic, asumandu-mi rolul „sultanului” (far-de harem…) spunand ca, din pacate, copiii ai caror parinti se bazeaza (mult spus!) pe alocatia acestora, o „inneaca-n bautura” (nu o spune M.Guran, doar, ci faptele dezvaluite de presa. Trecand la dl. Hriscu, as spune ca, intr-adevar, nu poti, nu este correct ca sa generalizezi, concluzionand, daca am inteles bine, ca toti parinti „aloca” banii bauturii, astfel incat, sa nu se mareasca alocatia. Daca dl. Hriscu renunta la argumentul „empatie” (ce induce ideea de a subordoba rationamentul „judecatii” celui afectiv, poate ar fi fost mai convingator, DAR, problema de fond (de imi este permisa ierarhizarea…) este cu totul alta, aceea ca in realitate, statul nu este in stare sa faca altceva decat sa imparta saracia. Chiar crede cineva ca aceasta masura este, intamplator, luat cu un an inaintea alegerilor parlamentare? Chiar credeti erau nevoie de mai bine de trei ani (in ianuarie 2012, de nu ma insel, a fost ultima legislatie prin care se stabilea cuantul si conditiile de acordare a alocatiei pentru copii), pentru ca „emaptia” guvernului sa se indrepte si spre copii? Problema este ca, (si aici dl. Tolontan ar putea sa ne ajute sa intelegem) DE UNDE are guvernul bani (incasari din TVA mai mici cu 15%, marirea pensiilor militare (inclusiv a parintilor unora dintre jurnalisti, motiv de pus „batista pe tambal”), pensii special pentru parlamentari (evident, prin incalcarea Legii pensiilor, a principiului contributivitatii, dar, ce conteaza…), marirea alocatiilor (un „nimica toata”, daca ne raportam la celelalte…). Poate „combatantii” Hriscu, Tolontan vs. Moise Guran”, sa isis psuna parerea, daca se poate, fara a apela la…empatie, care, din pacate, nu tine „de foame”.
Salutari „combatantilor”!

Parneava  •  24 mai 2015, 19:15

Stimate domn Tolontan.
Am citit cu foarte mare atentie articolul dumneavoastra si coroborat cu faptul ca va urmaresc jurnalistic vorbind,atat pe domnul Moise Guran,la cele doua emisiuni(una la TVR si una la Europa FM),cat si pe dumneavoastra o sa exprim niste parei personale,pe care o sa vi le supun atentiei:
1. Moise Guran are emisiuni deosebit de placute,limbajul dumnealui fiind foarte apropiat de al privitorului sau auditorului,mai exact se exprima in problemele abordate pe intelesul tuturor;
2.Moise Guran abordeaza o problematica pertinenta,aproape constant legata de pregatirea profesionala a domniei sale.Nu l-am auzit facand comentarii sportive ;
3.In emisiunile dumnealui nu am auzit niciodata vreo referire la vreun coleg de breasla;
4.Cred ca introducerea berii la categoria”alimente”,este justificata,intrucat in toate tarile civilizate din occident,acest produs intra in aceasta clasificare.De altfel si pe vremea regimului comunist totalitar,berea figura la aceeasi categorie;
5.Este foarte usor sa discuti despre ce face, ce spune,sau ce scrie un jurnalist;
6.Dumneavoastra sunteti prin excelenta un jurnalist sportiv,care intelege sportul,il comentati,scrieti articole,uneori mai bune,alteori mai slabe(ca nici la acest nivel nu este totul „liniar”),dar pe ansamblu va consider un jurnalist putin peste media din Romania;
7.Din cate cunosc,sunteti angajat al Intact-Grup,deci nu sunteti presedinte-director general al TVR,asa ca analiza activitatii profesionale respectiv rentabilitatea emisiunii domnului Moise Guran, nu ar cadea in sarcina dumneavoastra.Atacul la un coleg de breasla,ii va indemna pe cititori,sa fie circunspecti atunci cand va urmaresc;
8.Consider,ca profesia dumneavoastra de jurnalist sportiv,va aduce satisfactii
deosebite,atata timp cat o faceti decent,dar suficient de clar;
9.Ramaneti,va rog,acelasi jurnalist sportiv,cu care ne-am obisnuitde atatia ani
uneori punand degetul pe ranile sportului,alteori dimpotriva,trecand cu vederea evenimente ce trbuiau explicate,ca liniaritate nu exista in viata doar traiectorii sinusoidale,dar in ansamblu un jurnalist mai cu staif decat altii;
Cu deosebita stima si consideratie,
Al dumneavoastra cititor dar si critic
Parneava.

1.

Emil  •  24 mai 2015, 19:37

Cele mai distrugătoare efecte asupra „subiectului ţintă” al acestei discuţii, să le spunem de dragul retoricii, „săracii de la ţară care îşi beau alocaţiile copiilor”, nu le au berea şi vinul, ci toate minunile contrafacerii care au putut inunda vrodată o piaţă. Toate aşa-zisele coniace, vodci, şi ce minuni se mai produc de acolo sapă zilnic, de 25 de ani, la sănătatea fizică şi psihică a acestei naţii, fără ca vreodată OPC-ul, poliţia, garda financiară und so weiter să aibă vreo treabă cu ei (situaţia este identică şi pentru alimente). Eu gust alcool odată la 3-4 luni, nu fac vreo pledoarie pentru vin şi bere, pe termen lung şi acestea au efectele lor, dar, ca să revenim la grupul – ţinta al acestei discuţii, ei beau ieftinătăţile alea absolut oribile, cu efect mult mai distrugător decât alcoolurile să le spunem „normale”.
Foarte ontopic, ştiţi, printre altele, de unde vin unele din sentimentele de respingere ale chinezilor la adresa lumii occidentale? De razboaiele opiului cred că aţi auzit…

Florin  •  24 mai 2015, 21:21

Nu este prima oara cand Moise Guran pomeneste de betivi,de fiecare data cand este vorba de un ajutor social sau lipsa locului de munca arata imagini cu betivi de parca toti saracii sau oamenii care nu au un loc de munca din Romania ar fi betivi sau lenesi .Si in chestiunea alocatiilor sunt cei de la protectia copiilor care trebuie sa isi faca datoria acolo unde este cazul.Sau doreste ca si copiii sa fie incadrati in campul muncii astfel sa se elimine alocatia? apoi am vazut amenintari voalate cum ca daca romanii nu accepta salariile astea mici de aici se vor cauta solutii in Vietnam,Bangladesh.Ce tupeu pe oameni sa ceara un salariu din care sa poata supravietui.Sunt atatea de zis despre emisiunea lui ca nu am spatiu sa vorbesc.Daca urmariti emisiunea vedeti ca omul obisnuit pentru el nu inseamna nimic indiferent ca lucreaza sau nu.Chiar ma mira faptul ca in sfarsit sa luat o oarecare atitudine fata de ce spune acest om,avand in vedere ca are companii mari cu foarte multi bani care il sustin

Bogdan  •  24 mai 2015, 21:43

O fi berea cea mai consumata, dar alcoolicii notorii (despre care era vorba in propozitie) nu cu asta isi „adapa” patima, ci cu chestii mult mai tari, hai sa fim seriosi…

burebista  •  24 mai 2015, 21:46

Daca alocatiile sunt destinate copiilor, atunci ar trebui ca ele sa fie directionate in directia lor, indiferent de cuantumul lor.
Daca-s scolari, atunci sa li se ofere rechizite scolare. Daca ajung banii respectivi de o masa pe zi, atunci sa li se dea si o masa pe zi.
Nu au de ce sa primeasca parintii bani/vouchere/materiale.
E absurd ca o familie sa se intretina (sau sa intretina anumite vicii) din banii copiilor, banii respectivi trebuie folositi pentru educatia acelor copii, indiferent ca au parinti model, sau niste betivi notorii.

p;iticot  •  24 mai 2015, 21:46

pe dom` tolo il freaca grija de banii tvr-ului, adica a celor multi si öbiditi. da` cu recuperarea prejudiciului facut de felix cum ramane? apropos, aia care beau alocatiile copiilor nu cred ca ei contribuie la bugetu`tvr-ului… sau aia or fi baza? asa ca mergem inainte: jos basescu, udrea la puscarie, dosarul telepatia, saracu` dom`profesor…

stefanita  •  24 mai 2015, 22:28

Cunosc faptul ca Moise Guran este preocupat de consumul (necontrolat) de alcool si are contact cu mediul rural in care alcoolismul este si efectele sociale sunt grave.
Cati dintre noi nu stiu sau nu au intalnit țuiculița sau palincuța de la tara? Sunt zeci de mii de cazane. Este plata in natura pentru muncile de jos, se vinde pe drumurile nationale, se aduce cu portbagajul in Bucuresti si se vinde in spatele blocurilor.
Si da, o strategie de diminuare a alcoolismului este indreptarea catre bauturile mai slab alcoolizate gen berea si vinul, asa au facut tari care au avut o strategie in acest domeniu.
De ce nu intrebati ce fac Min Sanatatii, OMS biroul din Romania, ANSVSA pe tema asta?

Florin  •  24 mai 2015, 22:39

@burebista,absurdul este realitate,multe familii folosesc banii respectivi si pentru rechizite dar si pentru mancare,pentru ca asta inseamna saracia.Dar as mai vrea sa mentionez emisiunea care s-a difuzat in plin scandal al redeventelor pentru exploatarea petrolului din Romania,cum se straduia Guran sa spuna ca de fapt statul roman ar trebui sa zica mersi ca primeste 10% sau cat primeste de la compania austriaca la cate investitii face respectiva companie…serios? emisiunea respectiva mi s-a parut mai tare ca orice film de comedie vazut in ultima vreme.Ca si cum ar veni cineva peste tine in casa,ar fura aproape tot dar ti-ar lasa doar o pereche de pantofi si ti-ar zice „zi mersi ca ti-am lasat perechea de pantofi la cat efort a trebuit sa fac sa ajung aici” cam asta a fost mesajul companiei respective si a reprezentantului lor de marca in persoana lui Moise Guran.

sebi  •  25 mai 2015, 7:50

Trebuie corectata o greseala in articol. Suntem pe locul 5 in lume conform OMS 2014.

MONDAY MEMO #15 // Cum arată munca în viitor, unde sunt cei mai fericiți copii, ce trebuie să știi ca să spui o poveste bună și cum să-ți manufacturezi oportunitățile – Cei care schimbă jocul  •  25 mai 2015, 8:03

[…] așa cum este alcoolismul – s-a întrebat jurnalistul? “Cu tot respectul pentru Guran”, scrie Cătălin Tolontan, “dar poziția lui încurajează apartheidul meritului […] și se înscrie în curentul care […]

trolu  •  25 mai 2015, 11:12

moise guran este un băsist care pune etichete la toţi care-l contrazic în marea-i înţelepciune… e distractiv când face el reclamă cu muncitorii de la petrom îmbrăcaţi în salopete şi cu cască de protecţie iar guran în costumul tot mai stâmt şi ceafa tot mai groasă

oviene  •  25 mai 2015, 11:16

@Tolo
Buna, te citesc cu simpatie, asa cum tot cu simpatie urmaresc emisiunea lui Guran.
Cateva remarci despre pct. 1 si 2:
-berea si vinul sunt considerate aliment in UE si taxate ca atare. Bauturile asa-zis „tari” sunt accizate.
Locuiesc in Belgia si in studiile mele aici am dat de ceva date despre alcoolism (sunt medic) comparativ Belgia vs SUA: la o populatie consumatoare de cca. 95% dintre adulti (peste 16 ani!) au o rata de alcoolism de 4%, in timp ce SUA, la 60% dintre adulti considerati ca si consumatori, au o rata de alcoolism de 10%
sursa- http://homepages.ulb.ac.be/~phcorten/ (3usabusdependaces.ppt)
In Romania nu am gasit date despre alcoolism. Fenomenul exista si nu exista nici o politica de control al acestuia. Indiferent de pozitia d-lui Guran, situatia este reala si cere decizii si programe. Pentru ca pagubele intr-un fel sau altul le platiti toti cei care stati in Romania si platiti taxe si impozite.

cojocaru gabriel  •  25 mai 2015, 11:27

Domnilor,solutia este simpla.
In loc de bani,statul trebuie sa dea tichete valorice,sau ceva de genul acesta,cu care parintii sa poata cumpara doar mancare pentru copii,dar care sa fie acceptate si la plata utilitatiilor. Berea sa fie scoasa de la categoria alimente,astfel magazinele sa nu poata vinde contra acestor thichete valorice bauturi alcoolice… sau tigari.
Bineinteles ca acestea nu vor putea fi folosite,la ….pacanele,acesta fiind un alt cancer care erodeaza societatea noastra si contra caruia statul nu face nimic, ba din contra incaseaza bani grei din acest viciu.Nimeni nu ia atitudine…pacat.

UN ARTICOL RAR – Pe Bloguri  •  25 mai 2015, 11:35

[…] Sursa: Cătălin Tolontan […]

Jean Valjean  •  25 mai 2015, 12:13

Intamplator am urmarit emisiunea respectiva a lui Moise si pot spune ca a avut mare grija sa nu fie inteles gresit, totusi se pare ca acest lucru s-a intamplat.
In esenta a dorit sa spuna ca ar trebui ca statul sa se asigure ca alocatia marita va ajunge la copii, cei carora le este destinata. Se intreba daca n-ar fi fost bine ca alocatia sa se dea in alimente nu in bani, sub aceasta forma ajungand mai sigur la ei.
Pe de alta parte Moise sustine pe buna dreptate „meritocratia”, mult diferita de „aparheidul meritului”, sunt sigur ca intelegeti diferenta.

Am observat in ultima vreme un fel de „sindrom CTP” la mai multi jurnalisti, desigur nu la Dvs. Adica in lipsa de teme noi, preiau o tema de discutie pozitiva dar o rastalmacesc negativ, ca sa para interesanti.

lemon  •  25 mai 2015, 12:46

Toata discutia asta ma face sa vreau sa beau. Si e de-abia luni la pranz. Imi dati voie, domnul Guran? Am peste salariul mediu, promit!

Domnule Guran, daca mai sunteti in zona, incercati sa stati sa va ganditi cu adevarat la oamenii pe care i-ati denigrat macar jumatate din timpul cat ati stat sa va enervati pe cei care va ataca. Atunci poate veti intelege ca discutia a „ricosat in apartheid, fascism, nazism” pentru ca ati echivalat saracia cu alcoolismul si cu neglijarea copiiilor si ati sugerat ca saracii (despre care ati indus ideea ca sunt in mare parte alcoolici) n-ar trebui sa aiba copii. Sigur, ati spus ca poate nu e o corelatie directa intre numarul de saraci si numarul de alcoolici, dar in aceeasi suflare ati adaugat „nu vi se pare că aceste cifre sunt afurisit de apropiate unele de altele?” Nu mai intram in discutiile despre faptul ca alcoolismul nu ar trebui prezentat (doar) ca un esec moral. Chestia asta pare departe de viziunea dumneavoastra. Cine bea mult e imoral, iar prin cateva cifre aruncate fara sursa si fara legatura intre ele si cateva intrebari retorice ati schitat saracia tot ca un esec moral, venit din neglijenta de a face copii (ni se explica faptul ca pe unii statul n-ar trebui sa ii incurajeze sa aiba copii), indrazneala de a bea, lenea de a accesa unul din cele 45.000 de joburi care ni se spune ca asteapta ocupanti si, desigur, cheltuirea alocatiei pe bautura. „Din păcate nimeni n-a făcut în România… un studiu care să ne arate cât (sic!) dintre familiile sărace au probleme cu alcoolul, sărace sau bogate. Dar mă interesează cele care trăiesc din alocațiile de la stat…” Iata problema! Nu alcoolismul, nu cati parinti neglijenti sau abuzivi exista, ci faptul ca trebuie sa stim, exact, cate familii sarace cheltuiesc aiurea banii si nu traiesc conform preceptelor morale dictate de dumneavoastra.

Nu ne-am indepartat de subiect pentru ca din ce se vede, pentru dumneavoastra subiectul nu era cum sa ajutam copiii saraci ci cum sa denigram pe parintii lor. Ce ati afirmat pe postul public (si aici ajungem si la taxe pentru ca noi platim taxe ca dumneavoastra sa denigrati concetatenii nostri la tv) este ofensator. Se apropie si de dezinformare, prin asocierea tendentioasa a unor cifre fara surse si fara legatura si incercarea de a crea impresia in randul audientei ca exista niste fenomene asociate pentru care nu aveti nicio dovada. Poate legal sunteti acoperit pentru ca ati aruncat un „nu stiu”, „zic si eu” samd, dar moral sunteti descoperit. Asa cum dumneavoastra ati patologizat saracia, altii fac diagnosticul prejudecatilor pe care pareti sa le aveti si sa le propagati.

nimenialtu  •  25 mai 2015, 15:33

jurnalist de 2 lei(vechi). Iei o tema de actualitate, o pui in titlu.. si in 3 paragrafe divaghezi tema si o transformi intr-un atac asupra altui ziarist caruia aveai sa-i platesti o polita…..
vezi ca incet incet te transformi in Cristoiu si o sa ajungi cel mai mare fan al tau.

Cristian  •  25 mai 2015, 18:21

„Apartheid-ul meritului” este una dintre cele mai periculoase sintagme in contextul in care responsabilitatea personala este erodata constant.
Reciproca este dezastruoasa – nu cred ca ne putem permite, ca societate, sa o exploram.

Comentează