Experimentul Rădoi

Becali și Rădoi sînt seduși de succesul lui Olăroiu și exact asta vor să replice la Steaua

miercuri, 12 august 2015, 9:01

Prin gura lui Rădoi, în fotbalul românesc vorbește Olăroiu. Așa a fost gîndit experimentul. Pe asta s-a bazat Gigi Becali.

Planul are noimă. Dacă îl scoatem din calcul pe Mircea Lucescu, contele de Saint-Germain al fotbalului, Cosmin Olăroiu a reușit cel mai mult, în privința constanței și succesului financiar.

Sigur că acolo sînt banii, dar unde sînt bani sînt și capricii. De aceea, felul așezat în care Olăroiu adună rezultate și prestigiu este remarcabil.

În Golf, angajații, de la piloții care deservesc marile companii arabe și pînă la inginerii sondori sau consultanții școliți în Ivy League, sînt la cheremul prinților. Indiferent de calificare, studii sau de carte de vizită, deșertul îi domină pe toți, temperamental și de neîmblînzit. În vîrtejul de nisip, românul și-a cumpărat parcă o stare de grație. Are deja 8 ani de succese constante!

Rădoi s-a îndrăgostit de meserie văzîndu-l pe maestrul său cum o practică. “Oli are trei televizoare, notițe despre toți adversarii și obsesia pentru detalii. Chiar și la antrenamentele obișnuite ajunge cu cîteva ore înainte”, îl descrie cineva care îl cunoaște bine.

Încă de pe vremea cînd erau împreună la Steaua, Rădoi era interesat de metodele antrenorului. La o ședință de pregătire înaintea celebrei duble cu Dinamo Kiev, își amintește Andrei Vochin, care a însoțit Steaua în cantonament ca ziarist, Olăroiu crease un sistem pentru a-l anihila pe unul dintre adversari. Dar schema nu ieșea. Și atunci a intervenit Rădoi, unul dintre jucătorii care exersau capcana. Din teren, căpitanul i-a sugerat antrenorului o altă ordine a deplasării jucătorilor. Olăroiu s-a gîndit puțin, a acceptat. Schema a reușit și a fost repetată antrenament de antrenament, pînă la meci.

Pe acest Rădoi l-a cumpărat Gigi Becali. L-a luat pe cel mai mic salariu dintre toți antrenorii Stelei, undeva la 5.000 de euro pe lună.

Și aici se vede influența de gîndire a lui Olăroiu. Pentru că nu doar Becali, dar și Rădoi încearcă să replice la Steaua sistemul prin care s-a întărit FC Național pe vremea cuplului Iorgulescu – Olăroiu.

În 2000, cu banii cîștigați ca fotbalist în Coreea, Olăroiu a participat la proiectul “noului Progresul”. Acum nu există confirmări, ci infirmări oficiale, dar chiar și salariul mic acceptat de Rădoi arată că între el și Steaua convenția are date financiare neobișnuite în fotbalul nostru.

Iar faptul că Gigi Becali nu se bagă peste el e și acesta un indicator al unei scheme financiare ceva mai ample. Sînt surse care susțin că unele prime ”pentru băieți” sînt din buzunarul antrenorului. Rădoi e un experiment care încearcă să replice legenda lui Olăroiu.

Nervoasă că nimeni nu învață din ea, istoria are însă oroare să se repete la indigo.

Cînd a început antrenoratul la FC Național, Olăroiu îl avea alături pe Gino Iorgulescu. Președintele ținea ușa deschisă, la propriu.Există un episod interesant prin suprapunerea întîmplărilor.

După cîteva meciuri cu puștiul la cîrmă, echipa de sub platani mergea prost și rezultatele întîrziau. Olăroiu i-a spus președintelui că se gîndește să renunțe. Gino i-a zîmbit și i-a zis că în meseria asta nu așa merg lucrurile. “E nevoie de timp, timpul ne învață pe toți”, a auzit antrenorul.

Pînă să ajungă navigator în ceea ce Răzvan Boanchiș numea “cosmosul profesional și financiar”, Olăroiu a simțit și vertijul eșecului. Dar a fost sprijinit. Și a muncit.

La un moment dat, vulpoi prin definiție, Iorgulescu l-a adus lîngă tînărul antrenor pe Gheorghe Constantin ca director tehnic. Lotul era plin de vedete aproape de aceeași vîrstă cu Oli, care avea în 2000 abia 31 de ani, mai puțin cu trei decît are Rădoi astăzi.

După instalarea lui Constantin, jucătorii nu mai aveau nas să calce regulile cînd zăreau pe margine la antrenamente o personalitate de genul “profesorului”. Din aceste mici trucuri și decizii de zi cu zi se nasc destine. “Profesorul” nu mai e, Olăroiu îi duce mai departe profesia. Iar Rădoi visează să o poarte pe a lui Oli.

Stelistul e astăzi din nou la tablă, cu Astra.

Rădoi se găsește într-un moment la fel de greu precum a trăit cu un deceniu și jumătate în urmă idolul său de dincolo de Marea Roșie. Însă ceva desparte situațiile. Diferența esențială, după cum spune cineva care îi cunoaște bine pe amîndoi, e aceea că “la FC Național, Olăroiu a crescut într-un climat de calm, în timp ce Steaua nu oferă nimănui acest lux”.

Comentarii (33)Adaugă comentariu

Silviu Dumitru  •  12 august 2015, 9:17

Genial! O analiza excelenta!

marian  •  12 august 2015, 9:19

Foarte bine scris.

dariu  •  12 august 2015, 9:44

m-am oprit din citit la: „Dacă îl scoatem din calcul pe Mircea Lucescu, contele de Saint-Germain al fotbalului, Cosmin Olăroiu a reușit cel mai mult, în privința constanței și succesului financiar”.

Sper ca n-am facut cancer de la fraza asta.

un ohm  •  12 august 2015, 9:57

radoi nu a jucat la kiev. si in nici un meci in acel sezon de liga, accidentat fiind la ligamente. nu stiu cum a putut participa la antrenamentele dinainte de meci.

gio  •  12 august 2015, 10:00

daca olaroiu este maestrul de la care a invatat radoi atunci de aia asta mic are atatea carente. Pai olaroiu nu era ala care la middlesbrough a introdus 3 fundasi in locul a 3 atacanti sau mijlocasi ofensivi terminand meciul cu linia de fund dublata? iata linia de fund cu care a terminat olaroiu celebrul meci: ogararu si balan fundasi dreapta, ghionea, goian, radoi, baciu fundasi centrali, P. Marin si Nesu fundasi stanga. Mai era un inchizator Lovin si mai era si dica. Exact opusul lui hagi care bagase 1000 de atacanti

pawn  •  12 august 2015, 10:09

becali in descrierea asta parca e ceausescu venit din coreea de nord. si ala a importat un model de satrapie pe gustul lui. nu poate sa se uite la borussia dortmund sau liverpool…

gogu  •  12 august 2015, 10:09

Tolo,daca e asa bun Oli ,de ce n a ramas in Europa?Mai tii minte cand la sfarsitul anilor 90 ,Balaci s-a intors din Golf cu o groaza de trofee castigate ,inclusiv,Cupa Campionilor Asiei…?ce a mai antrenat de atunci Balaci?
Nu cred ca e atat de bun Oli cum il lauda lumea…

t.rex  •  12 august 2015, 10:14

Altfel spus, Radoi ar fi trebuit sa-si faca ucenicia in alta parte.

je  •  12 august 2015, 10:21

eu zic ca steaua nu poate fi comparata cu fc national, deci nu poate functiona aceeasi reteta.iar succesul lui oli in meseria de antrenor e doar de ordin financiar .performantele obtinute la arabi ,nu inseamna prea mult in europa.daca ai vazut aseara supercupa europei vei intelege ce inseamna fotbalul adevarat si performanta.pe oli nu l-a cautat nici un club important din europa.probabil planul lui radoi e de a-si face practica la steaua si apoi sa o stearga si el din nou la arabi , de aceasta data ca antrenor pt ca averea trebuie sporita

Niculae Moromete  •  12 august 2015, 10:30

Da, Olaroiu este un concentrator de succes. Dar trebuie sa cuprindem contextul care ii permite lui Olaroiu sa aiba succes. Olaroiu isi genereaza context. De fiecare data cand are o reusita, Olaroiu genereaza context. Radoi este altceva, o sa vezi ! Radoi este o unealta, nu numai in mintea lui Olaroiu, ci si in mana lui Gigi Becali. Eu nu prevad manualitate in dexteritatile d-lui Gigi pentru experiment. Vad numai multa viclenie, mult dincolo de Becali, si naivitate in partea lui Radoi.

Marius  •  12 august 2015, 10:58

Bine, sa nu uitam ca primul mandat la Steau al lui Olaroiu a fost un esec pt ca a venit prea tanar si a fost dat afara de Becali dupa vreo 5 etape pt ca Steaua avea cel mai slab inceput de campionat de dupa revolutie. Olaroiu si-a facut mana, stil propriu, pana sa accepte din nou o provocare la Steaua. Radoi n-a avut rabdare si s-ar putea sa-l coste. Personal sper sa reuseasca, merita o cariera de antrenor mare, pt cariera de jucator mare pe care nu a putut-o avea din varii motive…

BUNICU  •  12 august 2015, 10:59

Asa este Becali îl susutine pe Radoi pentru ai cheltui bani cistigati cu muncă la arabi,cind se va trezi Radoi va fi prea tirziu.Becali vulpoi batrin care stie cum sa exploteze momentul.Trezestete Radoi.

Cătălin Tolontan  •  12 august 2015, 10:59

@je: performantele la arabi inseamna putin in raport cu cele din fotbalul mare, dar inseamna enorm daca le punem in contextul romanesc si de acolo. Multi antrenori si-ar dori consecventa profesionala a lui Olaroiu in Golf.

Talmaciu  •  12 august 2015, 11:07

Eu spre exemplu nu l-as vrea acum antrenor pe Olaroiu la Steaua… l-as vrea patron. Sau creditor, sau cum se mai spune formei respective de camatarie. Nu am fost niciodata impresionat de jocul, de tactica echipei antrenate de Olaroiu, e drept ca nu l-am urmarit nici macar un minut de cand antreneaza in Golf. In schimb daca ar avea banii necesari asa cum se spune, cred ca ar fi un „patron” de 1000 de ori mai destept si mai responsabil decat Becali.

george  •  12 august 2015, 11:14

@dariu: poate nu stii inca daca ai facut cancer de la fraza asta, dar eu sigur da. De unde nu aveam nimic azi dimineata, m-am trezit in faza terminala. Mi-e greeeeeeataaaaa de lingaii lui luce…

fan stelist  •  12 august 2015, 11:17

aceasca echipa este o marioneta. dan petrescu era liber de contract. el trebuia pus. restul e o becaliada de prost gust. radoi trebuia sa fie secundul lui radoi ca sa invete…

Andrei F  •  12 august 2015, 11:31

Un nou articol foarte bun si parca asa si iarba mai poate creste…Sa tot auzi ca totul este negru la Steaua…era prea mult…Observ ca sunt oameni care spun ca la arabi nu se face performanta…Turcii acum ceva ani erau in aceeasi situatie…Dar si acolo ca si la arabi s-a investit puternic…Si ne vor intrece si arabii.Turcii au facut-o de mult…La ei acum vin antrenori si jucatori consacrati….Acum la moda este de ce investeste cit investeste Gigi…Nu ar fi mai bine daca ar fi mai multi de Gigi si atunci sigur si Becali ar investi mai mult?…

ovidiu_3003  •  12 august 2015, 11:35

…Performantele la arabi nu inseamna nimic …dar absolut nimic …in comparatie cu cele din Europa de Vest…vorbim despre ce nu ne pricepem …eu am vazut mai mult fotbal arabesc decat toata redactia gsp …si nu i bun de nimic …daca dumneata fara sa l vezi crezi ca i bun de ceva …n ai decat …

un cetatean  •  12 august 2015, 11:38

Cataline, esti bun si tocmai de aceeabte intreb: de ce vorbesti mereu si mereu despre Lucescu (fara sa.i nege cineva rezultatele cred ca ne.am saturat toti de „m.au furat arbitrii” sau „Steaua ’86 vs. Dinamo ’90”) iar despre Covaci nu?

rim  •  12 august 2015, 12:00

cred ca exista mai mulote diferente intre experiemntul (probabil reciproc, nu e clar cine pe cine a inchiriat, de cumparat nu e vorba) radoi si etapa pe bani din cariera lui oli. acelasi oli care a salvat – cat se putea salva – sezonul 2011, castigand si cupa. oli avea, totusi, mult mai multe resurse la fc national decat are acum radoi, lipsit complet de experienta, la steaua. e pacat pentru el, dar esecurile lui ilie dumitrescu, cele repetate ale lui laca, pe ilie stan lu-l punem, atarna greu. reghe a plecat la timp, inainte de a pierde. costel galca a plecat si el la timp, casitgand 3 trofee din nimic. regret s-o spun, ca suporter de peste 57 ani, dar radoi n-are aproape nici o sansa. va dau dreptate de multe ori, acum paralelea imi pare fortata. desi… chiar dv sugerati ca e fortata.

Gabi  •  12 august 2015, 12:05

Am „devorat” tot ceea ce scria regretatul Ioan Chirila…Astept inca pe cineva care sa ii calce pe urme…

Claudiu  •  12 august 2015, 13:10

Superb!

Dan  •  12 august 2015, 13:19

Un articol scris frumos. Pentru cine nu a vazut Steaua jucand, cu Olaroiu antrenor i se poate parea chiar emotionant. Am inteles la ce va referiti in articol, insa „performantele” lui Olaroiu la arabi, chiar si in „contextul romanesc si de acolo” nu sunt un argument. Olaroiu e antrenor in fotbalul arab pentru un singur motiv: banii. Probabil ca orice antrenor sau jucator european care ajunge sa-si gaseasca un servici pe acolo. Cand vrei sa vezi cat de bun esti, ramai in Europa si te bati macar cu Ludogoret, Partizan Belgrad, Rosenborg, chiar si Dinamo Kiev. 🙂 Sa fie Olaroiu cel care va resuscita FC National / Progresul la reintoarcerea sa triumfala din tarile arabe calare pe o camila tragand dupa ea sacii de petrodolari? Ash…

Bocanci  •  12 august 2015, 14:09

Hai ca-i tare de tot faza cu nea Mircea, ca nuca-n perete. Dar Contele a fost unul dintre cei mai mari ai continentului si a murit sarac. Iar nea Mircea a fost unul dintre cei mai mediocri si va muri putred de bogat. A

Radu  •  12 august 2015, 14:58

de cand rromi, tigan sau alte trimiteri la valorile lor culturale sunt cenzurate..ce fel de deontologie profesionala promovati..credeti ca americanii ar cenzura cuvantul „black” pe site-urile lor? ..poate ca tigan e politically incorect dar daca opinia mea e ca toti ziaristii care se exprima gen extraordinarul, fabulosul, incredibilul Coke.. de fapt se exprima asemenea unor rromi si dau exemplu: frumosule, desteptule, baronule, sexosule!! etc ( referitor la articolul despre gafele cometatorilor Protvisti) si voi ma cenzurati atunci va e mintea plecata de acasa… faptul ca reprimati chiar si acest limbaj nu faceti decat o defavoare.. nu reprimati si educati prin modul „primitiv” de cenzura ci refulati si incurajati revolta…efectul dorit de voi este de fapt reversul monedei ce doriti s-o platiti.. plus ceva referitor la deontologia jurnalistica si dreptul la libera exprimare, iar daca nu intelegeti la ce ma refer..e clar..traiti in Romania si asta va ocupa tot timpul…

Vladimir Cinezan  •  12 august 2015, 15:36

Domnule Tolontan, găsim în meterialele dumitale aceeași încrâncenare golașă pe care o întrezăream în articolele dedicate politichiei cu iz de portocaliu. Scrieți despre Steaua, dar despre FCSB niciun rând, echipă care are un antrenor italian, cu acest Rădoi pe post de zburător prin actele clubului, personaj care a sărit din bocanci direct în staff-ul unui club aflat sub oblăduirea unui naș strecurat printre zăbrelele bunului simț. Voi, jurnaliștii, îi măsurați până și gesturile acestui Rădoi, îl mângâiați cu apelativul de „antrenor”, în timp ce Europa nu-l acceptă la declarațiile de după meciuri, nici măcar pe post de impostor. Da, Olăroiu este antrenor, are carismă și unele rezultate, chiar dacă în fotbalul acela cu miere, din Arabia. De ce să-i alăturăm pe cei doi ? Unul nu mai are ce demonstra, altul nici n-a ajuns la litera „d” de la „demonstrație”. Să așteptăm până când acest pictat „director tehnic” se va școli și se va apuca de antrenorat. Până atunci ne bucurăm doar pentru fotografiile pe care Gazeta ni le oferă cu acest om în diferite ipostaze, prilej pentru împricinat de a-și face un album care să-i scoată din minți pe cei care-i contestă calitățile fizico-tactice. Unii chiar ar dori să-și facă un album cu Nașul și Finul, poli de rezistență ai sportului românesc, și vor reuși, cu materialele găsite prin ziarul tuturor sporturilor, numite „fotbal”. Lipsește, totuși, o fotografie cu respectivul personaj la duș. Pe când ? Poate, după voiajul prin Nosvegia.

Cristian  •  12 august 2015, 17:01

Domnule Tolontan, imi pare rau, dar cand veti duce o aceeasi campanie stil gala „Bute” si pentru un campionat de tineret -sperante, ca pe vremuri, cand veti face o cronica de prin Belgia sau Elvetia , cu idiotenia asta de play -off si play -out, iar apoi veti incheia „en -fanfarre” cu o cronica din cel mai spectaculos campionat, Bundesliga, veti avea credibilitate si pentru restul suporterilor carora nu le pasa de Steaua !

17 Nentori Tirana  •  12 august 2015, 18:43

daca alba-neagra e un experiment, atunci da.
Se vede ca nu stiti ce inseamna un experiment. Radoi e doar finul lui Becali.
Becali mai bine juca banii la ruleta. Radoi a fost un fotbalist bunicel dar nu garanta nimic ca poate fi un antrenor de CL.
Inca de cind era jucator isi exprima neputinta violent. Nu s-a gandit ca Bistrita a avut poate un fotbalist in plus, asa cum n-a vazut nici in meciurile cu Partizan si Trencin. Fata de Lutu are dezavantajul ca a vazut timp de 6 ani doar camile. Lutu avea o sansa mai mare. Dovada: Radoi crede ca are 25 de fotbalisti, un lot omogen, iar dupa ce n-a avut nici o singura ocazie de gol la Botosani, unde a fost calarit tot meciul, declara ca a facut un meci bun.
Cu Dinamo si-au creat ocazii doar Chipciu si Popa. Plus Varela egal 3 fotbalisti in total. La Dinamo pericolul a venit doar de la Lazar si Rotariu.
A scapat de Luchin, Tamas, Vilceanu, Tucudean si Iancu, jucatori deja integrati, mai buni decit cei pastrati ori cumparati. Inchizatorii, toti patru, sint de liga a patra. Tamuz e clar rugbyst. Ce vede el la Gradinaru, Enceanu ?
Tudorie mai trebuie sa cresca iar Hamrun, singurul cu anumite calitati, mai are mult de munca caci isi pierde prea usor suflul si precizia.

Radoi nu are echipa, asa ca n-o sa stim niciodata daca poate ceva. Clar e ca nu vede fotbalistii. Iar de la camile a plecat. Pacat.

antimafia  •  12 august 2015, 19:24

In primul rand intelegem ca incalcarea regulamentului in cazul Radoi in privinta lipsei licentei de antrenor este asumata de toata lumea. Doar este „Mirel”. Cel care dealtfel, in afara de Steaua, nu a jucat nicaieri. De unde experienta lui Mirel? De la Olaroiu. Doar. Olaroiu care antreneaza de 8 ani acolo unde se dristribuie bani multi si fotbal putin. Si ce fotbalisti aduce Radoi la Steaua? Eh, ce sa vezi, fotbalisti de nationalitate araba/africana: Hamrun, Tahar, Muniru. Fiindca asta este fotbalul pe care l-a vazut si l-a trait Radoi. Care sunt tactica si regulile lui Radoi: cele cazone, dobandite de la Nasu’ Becali si de la arabi, adica o traire in alb sau negru.

Ramon  •  12 august 2015, 21:22

@ Talmaciu: așa cum sunt antrenori buni și răi, la fel sunt și patronii. Au fost buni jucători care nu au ajuns jucători mari, sau buni elevi care nu au ajuns niciodată patroni. Sunt meserii diferite, cea de antrenor și cea de patron. Chiar dacă nu ne place caracterul arătat de Becali, el a obținut rezultate bunicele cu Steaua, a mai lăsat titluri și la alții și a făcut puncte în obsedantul nostru clasament al coeficienților UEFA. Apoi, nu trebuie ca Steaua să câștige tot (pe plan intern). Steaua este azi o rampă de lansare pentru antrenori, Olăroiu a reușit, pe aproape a fost Reghe, exportați spre binele conturilor lor. Acum încearcă Rădoi. Patronul nu este ales, el alege și își folosește baniii proprii. Dacă va fi pe plus, îi crește moralul. Dacă-i pe minus tot timpul, va irosi ceea ce a investit. Majoritatea noilor afaceri în lume sunt perdante. Pentru Jiji încă nu este.

Marin  •  12 august 2015, 22:54

Un articol pentru cei care nu au prins Nationalul, ca sa stie ca astia nu au avut niciodata o performanta. Apoi chestia cu Lucescu, duce, conte, etc imi face greata. Si in rest gargara, umplutura si povesti ticluite sa mai luam si noi un ban

Valentin  •  13 august 2015, 10:54

a replica si to replicate nu inseamna acelasi lucru

Dan Muresan  •  14 august 2015, 15:25

Foarte bine punctat. Un alt articol care m-a amuzat :))

Comentează