Un pahar de apă pentru Rădoi!

Ca lider de echipă e mai important uneori să decizi nu ce faci, ci ce nu faci. Nu ce spui, ci ce nu spui

luni, 31 august 2015, 12:27

Înainte ca jocul Stelei să convingă, Rădoi are nevoie să convingă el însuși echipa. El știe că, deocamdată, nu e așa.

Și cînd cîștigă, jocul echipei șchioapătă. Tocmai acesta a fost unul dintre argumentele sale de bun-simț în episodul demisiei: „Dacă jucătorii nu înțeleg, poate că eu nu le dau mesajul corect”.

„Msajul corect” e un termen vag în fotbal, vorba lui Lucescu, „corect” este egal cu ultimul tău rezultat ca antrenor, poate că „mesajul clar” ar fi mai bine zis.

Din mai multe relatări interne vestiarului și clubului, Mirel îi impresionează, dar îi și confuzează pe fotbaliști. Îi impresionează prin strădania de a se implica în toată viața echipei și îi copleșește prin consecințele controlului total. „Băieții spun că rar au văzut pe cineva atît de preocupat de fiecare detaliu. Pe de altă parte, îi amețește cu informații”. Rădoi vrea ca el să știe tot și ei să știe tot. Complicat.

Fără să-și dea seama, Mirel încearcă să compenseze lipsa de experiență, acoperindu-se printr-o muncă enormă și o comunicare permanentă și extensivă cu echipa. E ceva greșit?

Teoretic, nu. Practic, da. Chiar și excesul de intenții bune costă.

Cînd va aduna ani în profesie și mii de mici sau mari situații de rezolvat, Rădoi va învăța că, de multe ori, ca antrenor  e mai important nu ce faci, ci ce nu faci. Nu ce spui, ci ce nu spui.

E valabil la echipele de fotbal, în sport și în toate colectivitățile umane. Întîi că toți oamenii au nevoie de o comunicare clară și simplă. În acest moment, fotbaliștii Stelei se simt de parcă li se mai dau încă 10 mesaje publicitare în plus.

În al doilea rînd, disponibil mereu să le vorbească pe larg, Rădoi nu le face nici lor și nici lui un bine. Marii antrenori știu și să tacă.

Nu poți fi mereu amabil. Nu e omenește și ceilalți simt că n-ai fi sincer punîndu-te 100% la dispoziția lor.

Că tot îi e Olăroiu model, Rădoi a aflat că unele dintre crizele de nervi ale lui Oli erau un teatru necesar pentru a debloca chakrele echipei.

Pe vremea cînd antrena Los Angeles Lakers, Pat Riley a asistat neputincios la o repriză întreagă în care ai lui și-au bătut joc de meci. Singurul care se concentra era vedeta Kareem Abdul-Jabbar.

La pauză, Riley, care a condus cinci echipe diferite către coroana NBA, a intrat agale în vestiar. În încăpere domnea o atmosferă de abur prin care nu se zărea malul celălalt.

Dintr-o dată, antrenorul a început să urle. A răsturnat o tavă pe care erau pahare cu apă, direct pe Kareem. Jucătorii au simțit că intră în pămînt de rușine. Singurul care muncise pe teren fusese umilit din cauza lor! Într-un colț, Kareem se ștergea.

Au intrat pe teren, au recuperat handicapul de 20 de puncte și au cîștigat meciul.

Mai tîrziu aveau să afle că Pat planificase totul, inclusiv paharul vărsat pe Kareem! Intenționat l-a udat pe cel mai bun și nu pe cel mai slab. Un gest nașpa în sine, dar care i-a scos pe ei din visare i-a pus pe șine, chiar dacă prețul a fost acela de a traversa sentimentul neplăcut de remușcare.

Uneori e bine să te simți rău, concluzionează cuplul de psihologi Kashdan – Biswas-Diener („Partea luminoasă a părții întunecate” – Editura Trei) care relatează episodul.

Nu poți să conduci o echipă cu isterii sau cu laconism. Dacă țipi mereu, nu te mai aude nimeni. Ca antrenor și lider, să tragi linie între a vorbi și a tăcea, între a te pune la dispoziție și a păstra luciditatea, acstea sînt chestiuni delicate şi niciodată nu ştii pe unde trece granița vulnerabilă, e mai uşor să dai sfaturi de pe margine ca noi, acum.

Deocamdată, Rădoi e în partea cealaltă a frontierei, acolo unde crede că trebuie să aibă mereu răbdare cu echipa, pentru că, la rîndu-i, timpul are răbdare cu el.

Poate.

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Atat!  •  1 septembrie 2015, 10:09

Tu esti miezul.
Tu cunosti problema :):)):)

Florin  •  1 septembrie 2015, 10:18

In principiu, ceea ce spui este ca radoi are mentalitate de antrenor de juniori si se pare ca ai dreptate.

Daca nu ne ascundem dupa copac, sa spunem ca echipei ii e frica de meciurile cu miza…si sa remarcam ca asa sfaturi specializate nu au mai primit alti antrenori de la gazeta.

in fine, voi cu steaua, noi cu ale noastre, la mai mare!

adi  •  1 septembrie 2015, 10:28

Bravo Tolo, unul din cele mai bune si interesante articole din ultima vreme din presa.

Iorgos1  •  1 septembrie 2015, 10:39

O analiza pertinenta si un articol scris cu profesionalism si corectitudine!
Mi-ar placea ca Radoi sa citeasca articolul si sa aplice in activitate.
Indiferent de afinitatile ca si suporter, mi-ar parea rau sa nu reuseasca ca antrenor…chiar si fara licenta in acest moment!

florin  •  1 septembrie 2015, 10:58

Poate Radoi e antrenorul pe care l-ar fi vrut Radoi jucatorul, se raporteaza la Radoi jucatorul. It’s a good place to start. Problema e Steaua, care nu e echipa recomandata sa-ti incepi cariera de antrenor. Si Becali din zilele noastre. Si publicul…

Gheorghe  •  1 septembrie 2015, 11:04

Iată-te, dintr-odată, pe lângă atotştiutor într-ale fotbalului, dând lecţii de psiho-sociologie şi de comunicare. Tocamai tu, care te exprimi atât de întortochiat de-i vine omului să nu-ţi mai citească nici măcar numele. Şi bagă de seamă, Rădoi este un tânăr care vorbeşte foarte frumos şi coerent, spre deosebire de marea majoritate a antrenorilor sau fotbaliştilor. Ia-l drept pildă pe Şumudică.

brod  •  1 septembrie 2015, 11:09

omul nu are școală, se simte. este un impostor-antrenor, plin de bune intenții, harnic dar extrem de limitat.

pe de altă parte, nici prea intelectual nu dă bine. de ce cornel dinu și stoichiță nu au avut, niciodată, rezultate?

ben  •  1 septembrie 2015, 11:28

i-as recomanda lui Radoi sa vada Any Given Sunday cu APacino, daca nu l-a vazut deja
http://www.imdb.com/title/tt0146838/?ref_=nv_sr_1

Romica_Bunica  •  1 septembrie 2015, 11:37

Nu ai facut altceva decat sa dezvolti ideea emisa de Becali, care i-a fost inoculata de Mache, probabil. Hmm! am alte asteptari. Stiu ca nu e folosit corect „decat”, dar pare cel mai potrivit.

akkhileus  •  1 septembrie 2015, 11:38

deși un mare antrenor, riley pare un țărănoi de primă mână, cum numai în lumea sportului ai putea găsi. asta e de cascadorii râsului, îi faci de râs pe cel mai bun, ca să-i mobilizezi pe cei proști și indolenți. asta doar din cauză că n-a avut tupeu să „se dea” la cei care trebuia. e mai ușor să dai în jucătorul docil și cu bun simț, decât în cel bădăran. lipsa acută de neuroni e evidentă și-n cazul celor mai buni, iar riley se pare că nu făcea excepție.

radu  •  1 septembrie 2015, 12:11

Radoi nu e antrenor (inca).Galca era de 10 ori mai antrenor si despre el s-a scris ca nu antrenase decat juniori. A facut tripla cu FCSB ,trebuia pastrat la echipa.

flobad  •  1 septembrie 2015, 12:42

Steaua joaca prost , dar sa nu uitam ca daca am aduna punctele furate de coltescu…ar fi pe primul loc !

76dani  •  1 septembrie 2015, 12:49

Nu am fost susţinătorul lui Rădoi dintr-un singur motiv, faptul că a dus la schimbarea lui Gâlcă. Cu toate acestea, doresc să vă spun dle Tolontan, că nu sunt deacord cu tot ce spuneţi. Posibil să aveţi dreptate, Rădoi este prea implicat, oferă informaţii exagerate, este prea rigid, etc… Vă întreb ceva retoric, oare jucătorii nu ar trebui să fie capabili să primească informaţii mai multe decât indicaţii gen: tu centrezi pe colţul lung, incerci să tragi de la distanţă, te retragi când pierzi mingea, nu degajezi în centru, etc. Cred că marea problemă sunt jucătorii, nu au habar ce li se cere, şi nu mă refer doar la Steaua. Nu putem veşnic folosi metode vechi pentru că doar asta ştiu fotbaliştii, ei trebuie să înveţe permanent. Cei din vest (jucătorii), la interviuri par antrenori, ai noştrii…

ottonelu  •  1 septembrie 2015, 13:05

„… sa decizi ce nu faci, ci nu ce faci…” Rectific: „… sa decizi CEEA ce nu faci, ci nu CEEA ce faci..”
Se spune în limba română „CEEA CE NU FACI”, în contextul titlului tău, nu „ce nu faci”, așa cum scrii, tolo…. la fel ca „CEEA CE EȘTI”, în locul lui „ce ești” sau „limba PE CARE am învățat-o”, în loc de „limba care nu am învățat-o”! Stai jos, tolo, nota patru! Îți spune un maghiar născut în Ardeal, tolo dragă! Mă cam, enervezi cu agramaticalele tale aromâne!

ClaudiuA  •  1 septembrie 2015, 13:57

Ai dreptate Cata, insa pentru a scoate echipa din visare trebuie sa ai si cui sa te adresezi…oameni cu bun simt si nu automultumiti de ce au realizat pana acum. Care nu se pot multumi doar cu o calificare in Primavara europeana sau doua campionate castigate la rand. Din pacate dorinta de victorie, de autodepasire se educa din copilarie. Societatea noastra nu are aceasta educatie si e greu sa formezi un astfel de nucleu.

Pat Riley dixit  •  1 septembrie 2015, 14:03

Pt. Tolo: Ca idee.. Pat Riley a luat 5 titluri doar cu DOUA echipe, patru cu Lakers si unul cu Heat. a pierdut o finala cu knicks in 1994, 3-4 cu Rockets. Cam atat, zi buna.

Razvan  •  1 septembrie 2015, 14:24

Interesant, foarte bine punctat si cu acoperire. Cu tot respectul pentru Dl. Radoi, dar nu stiu daca reuseste sa priceapa ceva din toate astea. Vorba aia.. Am inteles dar n am priceput. Sau poate va pricepe. Poate

17 Nentori Tirana  •  1 septembrie 2015, 15:33

Adica R ar sti ca are lipsuri ?
Ma tem ca e invers. R chiar atentiona ca a venit ca antrenor. Nu se sub ci supra-apreciaza !
I-au spus toti antrenorii ca nu are echipa, nu are portar, nu poate juca cu doi rugbysti in fata unei aparari si asa improvizate, ca in afara de accidentatul Varela nu are nimic in spate, ca in afara de Stanciu nu are conducator de joc, in afara de Iancu nu are atacant tehnic, experimentat si cu executii de fotbalist, ca Tade pierde toate duelurile si nu e capabil sa intre in combinatii, ca Hamroun alearga pina se sufoca, ca Steaua nu-si poate permite sa joace la rezultat si ciupela cu Botosani si Viitorul, jocuri unde a luat 6 puncte din doua executii de fotbalist, mult noroc si ajutor de la arbitrii. Cu un astfel de joc Steaua isi pierde din identitate, pierde simpatii, sponsori iar jucatorii nu invata nimic, caci in Europa nu merge asa. R n-a ascultat de nimeni, n-a intarit lotul, l-a slabit prin plecarile lui Tamas, Luchin, Latovlevici, Tanase, Tucudean, Vilceanu si Iancu. R a esuat pe mina lui.

Adica R explica prea mult si ar incerca sa compenseze lipsuri prin munca si atitudine de domn ?
Ar fi bine sa fie asta cauza esecului, caci din cele citite reiese partea buna a Radoi, deci daca rezista sa nu dea cu copita cred ca ar putea ajunge si el antrenor. R are mereu in teren 6 fara jocuri la nivel inalt, efectiv fara jocuri ori pe alt post decit cel invatat si nu-i poate trimite pe teren decit cu multe informatii. Asta e bine. Trebuie sa informeze cit mai scurt, sa se asigure ca jucatorii au inteles si apoi, cel mai important, sa-i resonsabilizeze. Nu poate fi o closca. Daca R isi asuma raspunderea face cea mai mare greseala. Fiecare trebuie sa fie constient ca e responsabil pentru jocul lui, pentru ce se intimpla pe tarlaua lui ! Oare s-a asigurat ca Muniru si Breveld au inteles ceva, oare au demonstrat macar ca stiu sa stea in teren ?

Draga Totti, chiar daca ai dreptate, nu mi se pare educativ. Sint multi sportivi care au continuat sa invete, sa se specializeze si in alte domenii, chiar sa studieze. Dinu, Lucescu, Bolondi, … Pina si Hagi a studiat, a si terminat o facultate, adica unul care chiar n-ar fi avut de ce. Sa nu-mi spuna nimeni ca Radoi n-a avut timp sa termine liceul si pentru citeva ore de antrenorat. Cum sa creda cineva ca poate ajunge un profesor bun fara scoala si experienta ? Azi nu mai merge. Nu mai sintem in Toplita anilor 70 cind cu o singura operatiune militara, ruperea violenta, pe intuneric, a budigailor sorei sefului de cadre PCR, puteai ajunge chiar ministrul aparararii !

De ce cautam cauze cind REALITATEA este ca R a esuat: Steaua are un lot slab dar scump, plateste aproape un milion ca sa aiba unde sa se antreneze, ia bani doar de TV si are mari sanse sa apuce vara 2016 fara bani, fara lot valoros, fara sanse de a juca in Europa. Cert este ca Radoi a mers pe mina lui. Cert este ca nici nu are cine sa-l ajute. Dupa plecarea lui Reghe, AMP cu intreg staful, la Steaua totul miroase a amatorism. Daca tot platesc milioane pe an pentru salariile unor jucatori de duzina ar putea plati macar inca un manager, um medic, asistenti si niste consilieri. E inadmisil ca cel mai iubit club din Europa, care a dat mereu jucatori de nationala, sa traiasca doar din banii TV, ba sa mai si plateasca FRF 800 de mii ca sa aiba unde se antrena 6 luni ! E inadmisibil sa rateze Steaua de ani buni aproape toate transferurile intentionate !

Sezonul pare ratat. Daca Becali vrea sa-l lase pe „finu“ sa invete meserie si sa riste sa piarda totul ar trebui macar sa-i impuna sa joace cu Carp si Mihalcea, singurele transferuri de inteles. Par intr-adevar jucatori de viitor. Asa si-ar relua si Tosca pozitia iar in dreapta trebuie vazuta adevarata valoare a lui Alcenat. Nu se poate ca Mitica sa se fi inselat atit de tare. Iar Hamroun trebuie introdus incet in fotbalul mare. Omul a alergat efectiv mai mult decit poate. R mai trebuie sa intelega ca daca joaca cu Breveld si Muniru e ca si cum ar juca cu un om in minus, e ca si cum ar renunta in mod deliberat la a juca fotbal iar asta nu mai e Steaua. In rest poate sa faca ce vrea, greseli mari nu mai poate face decit daca lipseste Varela.

Daca e adevarat ca Radoi munceste prea mult, e bine si ii cer scuze pentru atacuri. Trebuie sa intelega ca daca mai are inca un sezon asemanator, devine groparul Stelei.

FYRY  •  1 septembrie 2015, 16:33

sa traiti

LEFTER POPESCU  •  1 septembrie 2015, 18:27

Domnule Tolontan,
.
va irositi timpul cu un articol care incalcalca regulametele si directivele UEFA.
.
Radoi nu este antrenor . E UN IMPOSTOR .
.
Intai sa-si ia Bacalaureatul , apoi sa se inscrie la scoala de antrenori si abia peste cinci ani, daca Burleanu „inventeaza” ceva precum Mitica Dragomir in dese randuri , va ajunge sa antreneze in Liga I .

nea caisa  •  1 septembrie 2015, 20:20

Obisnuit cu articolele dlui Tolontan din ultima vreme, mai intai am crezut ca l-au arestat pe Radoi. Apoi am respirat usurat, nu e asa. Dar tot e bine, dle Tolontan, sa-i recomandati sa scrie cateva carti, preventiv, ca nu se stie. Si noi ar trebui sa ne apucam de scris, de altfel, fiinca am senzatia ca, in curand, vom avea cu totii nevoie.

Dac.impielitzat  •  1 septembrie 2015, 21:16

Hehe… bai Tolo ejti nebun? Ce spui tu aici, balanta asta, ying and yang, lumina si intunericul interior, capacitatea de a le constientiza si mai mult de a le folosi pentru binele mai mare al tuturor… asta inseamna virtuozitate, arta, intelepciune.
Toloooo wake the f… up! This is Romania!

Marius_Rapidus  •  1 septembrie 2015, 22:28

Maestre, de data asta nu ati nimerit-o.
Patronul – Nash, antrenorul -Fin; Bac = 0, Bac = 0; Meserie Nash = 0, Meserie Fin = pe furate.
Din asa ecuatie ce vreti sa iasa? Daca dai atelierul pe mana shogartzului, nu te mira ca in loc de pantofi ies opinci!
Sunt oamenii vorbareti sau tacuti, veseli sau pitzurci, dar ei ajung antrenori abia dupa ce fac scoala si trec examenul. Practica + Teorie, e nevoie de fiecare!
Punct.

vali  •  1 septembrie 2015, 22:51

Domnule Tolontan as vrea sa spun doar un lucru ce ma deranjeaza.
Gsp este un ziar care se respecta, la acest moment, mai bine spus de citeva ore Simona Halep trecind in turul doi la US Open s-a calificat pentru a doua oara consecutiv la turneul campioanelor de la Singapore.
Nu am vazut nicaieri, pina acum acest amanunt scris macar undeva, si nu numai in Gsp ci in nici un ziar online.
Chiar nimeni nu a sesizat si nu a aflat asa ceva.
Va rog faceti anuntul in ziarul dumneavoastra a acestei minunate performante romanesti.
Bravo Simona!

Mihai  •  2 septembrie 2015, 10:58

Problema e ca voi presa din ziua de azi va credeţi mult prea buni si nu stiţi decit sa daţi in toţi ,asa aţi facut si cu hagi,pe balaci l-aţinumit antrenor de camile ,marele Chirila nu stiu sa fi dat in cineva cum daţi voi ,e cel mai usor sa faci pe desteptul si sa dai in toţi ce scria nea vanea e si acum in mintea multora de la voi ce e????

mihaifr  •  2 septembrie 2015, 12:37

Aveti perfecta dreptate. dar analiza dumneavoastra este mult prea inteligenta pentru puterea de intelegere al lui Radoi, care nu e in stare sa-si ia BAC-ul.

Stefan Nefumatoru  •  2 septembrie 2015, 20:41

Bine zis Tolo. Nu te-am mai citit de cateva luni. Bine te-am regasit maestre. Cu respect, Stefan Nefumatoru 🙂 BIG UP!!!

motanul incaltat  •  3 septembrie 2015, 1:16

Frumos explicat —-ai spus ce stia toata lumea…. Radoi nu e antrenor…..Si nimeni nu va fi atit timp cit nu incepi de jos….—-sa antrenezi o echipa mica si sa urci: Mourinho si Pep Guardiola sint exemple…..Pe partea cealalta Hagi sau Maradona care au sarit deja sus si sunt no-name in lumea antrenorilor….Aceelasi Lucru se va intimpla si cu Messi daca va allege de prima data ceva sus….Sau ar putea incepe la Juniorii lui Barca si in scurt timp ar trece la Barca Mare sau Nationala Argentinei sau oricare alta echipa de top…..

Sorin  •  3 septembrie 2015, 2:08

Ai vrut sa scrii unpahar cu APA?

gilos  •  3 septembrie 2015, 9:50

Da, asa e, Radoi are o problema in postura de antrenor.
Fotbalistii au un feeling propriu, si chiar daca antrenorul le da „mesajul corect”, rezultatul nu este cel asteptat pt ca in subconstient ei nu sunt convinsi 100% de capacitatea antrenorului. La fel cum femeile simt instinctiv un barbat nesigur si-i dau flit, chiar daca acesta vine cu mesajul corect.
Siguranta vine din experienta, pe care Radoi nu o are. Este o diferenta uriasa intre a fi un fotbalist foarte bun in echipa si a conduce un lot de 20 de oameni, de a le transmite acestora o viziune de joc si a-i motiva sa o aplice.
Mirel Radoi poate deveni un antrenor foarte bun, dar trebuie sa o ia de jos, multa munca, pas cu pas.
Steaua actuala este total nepotrivita pt el, este o chestiune de timp pana ce va gasi un moment si un motiv sa-si rezilieze pe cale amiala contractul.

Cătălin Tolontan  •  3 septembrie 2015, 11:21

mihaiFr: sa stiti ca nu poti ajunge un campion, asa cum a fost radoi, fara o inteligenta speciala. Sportul e, inainte de orice, o activitate a mintii. Asa ca acesta nu e, nici pe departe, un articol prea inteligent pentru Radoi.
Nu e un articol inteligent. E un articol.

seba  •  3 septembrie 2015, 23:20

foarte interesant

Comentează