Uniunea Europeană pupă unde scuipă DNA și SRI

Procurorul Mariana Alexandru, cea care a demisionat înainte de a finaliza ”Gala Bute”, a fost angajată de UE să cloneze DNA la Chișinău

miercuri, 16 septembrie 2015, 12:59

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

”– Dar cu ruşinea ce mi-a făcut, cum rămâne, Măria-ta?

– Cu ruşinea, iaca aşa rămâne, moş Ioane, zise Cuza-vodă, sărutându-l pe un obraz şi pe altul, în faţa mulţimii adunate acolo. Du-te şi spune sătenilor dumitale, moş Ioane, că, pe unde te-a scuipat boierul, te-a sărutat domnitorul ţării şi ţi-a şters ruşinea”

Fostul procuror DNA Mariana Alexandru a fost anunțată de siteul deschide.md și, la o zi distanță, confirmată oficial drept persoana angajată de delegația de la Chișinău a Uniunii Europene pentru a stimula activitatea anticorupție. Ea se va ocupa inclusiv de rectificarea unor dosare, potrivit anunțului făcut în avans de Andrian Candu, președintele parlamentului din Republica Moldova.

Mariana Alexandru nu este singurul român din justiție și din MI care a poposit la Chișinău, după cum susțin surse ale Gazetei Sporturilor. Cîțiva ofițeri judiciari cu experiență în DNA au ajuns și ei în Republica Moldova.

Alte două nume care deja se implică sau se vor implica în reformarea sistemului sînt Gabriel Sotirescu, fost în conducerea combaterii criminalității transfrontaliere la București, și chestorul-șef Marian Tutilescu, fostul responsabil al departamentului Schengen din Ministerul de Interne.

În privința Marianei Alexandru, despre care presa din Moldova a titrat ”DNA trece Prutul”, magistratul ia cu ea peste Prut și misterul plecării din DNA.

La începutul lui septembrie 2014 și aproape de sfîrșitul dosarului Gala Bute, Alexandru a cerut să se pensioneze.

Eveniment subit, petrecut la scurt timp după întoarcerea din concediu, plecarea a avut o scenografie de neuitat. ”Alexandru și-a eliberat biroul cu un om pus de conducere în spatele ei. Avea lacrimi în ochi”, potrivit unor relatări din interiorul instituției, obținute de Gazeta Sporturilor.

În absența unor informații clare, din acel moment ipotezele s-au împărțit în două, scindare care continuă și azi.

  1. DNA și SRI au lansat pe piață, în mod neoficial, varianta potrivit căreia Alexandru a fost îndepărtată din DNA din cauza unei nereguli sau chiar ilegalități, comisă de un ofițer judiciar din subordine, care ar fi furnizat informații către inculpații din dosarul de retrocedări în care era anchetat și Viorel Hrebenciuc.
    Un adagio la această versiune, venit pe aceeași filieră, este acela că fosta adjunctă de secție a DNA ar fi făcut cercetări sporadice în mai multe cazuri, inclusiv în dosarul Gala Bute, pe care l-ar fi tergiversat.
  2. Persoane apropiate profesional de Mariana Alexandru susțin că, dimpotrivă, plecarea are legătură nu cu abateri ale ei, ci cu imixtiuni extrajudiciare ale altora în dosare. Unii foști colegi susțin că ”Alexandru a anchetat cazuri din ambele tabere politice, Năstase, Voicu, Ridzi sau Florin Popescu, mîna dreapta a Elenei Udrea” și că, la un moment dat, în dosarul Gala Bute a intervenit ceva care a determinat-o să plece.
„Mariana Alexandru a plecat sau a fost silită să plece din DNA, spuneți cum vreți, nu pentru că a făcut ceva, ci pentru că nu a acceptat să facă ceva”sursă judiciară a Gazetei

Contactată repetat de Gazeta Sporturilor, Mariana Alexandru a refuzat să facă orice comentariu în cele 12 luni scurse de la pensionarea sa abruptă.

Ceea ce e clar e că magistratul Alexandru a mers la pensie în relații reci cu actuala conducere a DNA și cu oameni din SRI, după cum recunosc toate sursele, indiferent de ce parte a enigmei sînt ele plasate.

Încercările Gazetei de a lămuri motivele plecării procurorului și de a înțelege ce legătură are asta cu felul în care a fost întocmit mai departe dosarul Galei Bute au fost întîmpinate cu ostilitate de sistem pe parcursul lui 2015.

În schimbul colaborării cu varianta oficială, am primit chiar propuneri de bunăvoință, pe care le-am refuzat și pe care nu le vom descrie acum. Gala Bute are încă multe necunoscute și nu ne privește pe cine din dosar favorizează faptele, cîtă vreme publicul are dreptul să le știe.

Faptul că, după un an de la acele întîmplări, Mariana Alexandru și-a depus dosarul și că a fost selectată de delegația Uniunii Europene la Chișinău, condusă de finlandezul Pirkka Tapiola, vine ca o revanșă neașteptată din perspectiva ei.

”DNA nu a avut nici o legătură cu numirea ei în Republica Moldova și normal că nu i-a picat bine Codruței Kovesi, cea care a schimbat aproape toată vechea gardă a lui Daniel Morar”, a comentat ieri o sursă pentru ziar. Procedura europeană de selecție nu a implicat statul român. Din perspectiva DNA și SRI e ironic faptul că ”DNA trece Prutul” printr-un om repudiat, din rațiuni încă neclare, de actuala putere a justiției și a informațiilor de la București.

”Nu doar că Alexandru a căpătat un salariu foarte bun, plătit din fondurile TAIEX, un program de asistență și de bune practici inițiat de UE pentru țările emergente, dar ea are șansa de a-și reconfirma prestigiul de magistrat, în ciuda încercării de șifonare care a avut loc acum un an”, afirmă o sursă a ziarului.

Potrivit acelorași informații, din DNA vor mai pleca oameni cu destinația Chișinău.

În privința dosarului Gala Bute, cazul se află în acest moment la judecătorul de contestații din camera preliminară. Procedura s-a terminat și echipa de apărare a Elenei Udrea a depus o contestație. Termenul este pe 23 septembrie. Se așteaptă ca, în cîteva zile, acesta să se pronunțe dacă dosarul va merge, și în ce formă, în instanță pentru judecata pe fond.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

ametitul  •  16 septembrie 2015, 13:26

Incurcate-s caile si totusi atat de clare!!! Sunt placut surprins de logica si de consecventa dumneavoastra in tot ceea ce este legat de Gala Bute.
Succes

valentincronic  •  16 septembrie 2015, 13:28

cu riscul de a mi lua un ban >bai frate aici e un ziar de sport ..de ce nu te duci tu frumusel la un ziar de gen click adevarul can can sau unde vrei tu sa scrii idioteniile de mai sus …
e adoua oara cand te rog acest lucru ..daca intru pe situl asta intru ca vreau sa citesc sport nu despre cei care ne fura de 25 de ani intruna

Jiji  •  16 septembrie 2015, 13:54

Deci pînă la urmă tot sri si smecherii lucrează la dosare iar unii sînt protejati iar altii arestati ,asta este democratia in romania

fanulumocanu  •  16 septembrie 2015, 14:02

hahahaha, cand o sa-nceapa propaganda kgb-ista de-acolo cu lozinci, in sase luni sunt pe faras. care cum vrea UE sa ne faca sclavi in tara noastra, care abuzurile justitiei, care statul politienesc. la noi s-a tinut piept greu si cu sustienere multa, acolo lucrurile sunt mult mai dezechilibrate. dna nu-i vreo franciza ca mc donalds, e parte din paradigma

Cristi  •  16 septembrie 2015, 14:25

…depinde din ce unghi privesti problema. Oricum, pt. a-ti face o parere obiectiva despre „calibrul” acestei selectii pt un post in ceea ce ar putea fi DNA-ul basarabean, trebuie verificat cine a participat la selectie, cine au fost contracandidatii, ce calificari, experienta si mari rezultate duceau in spate acesti contracandidati ai doamnei care face obiectul analizei tale. Altminteri, pare mai degraba ca selectia in cauza este un fel de „ultima varianta” pt doamna in cauza. Adica, un fost magistrat dintr-o tara membra UE, plecata sau constransa sa plece din magistratura tarii respective, ajunge sa fie selectata pe lista magistratilor dintr-o tara second hand, precum Moldova. Asa suna în mod obiectiv stirea. Mare branză! Ar fi fost chiar culmea sa nu fi fost selectata pt postul respectiv in tara respectiva, mai ales avand in vedere „stofa” contracandidatilor (despre care nu stim nimic… dar cum am putea crede, oare, ca un magistrat de calibru si provenit dintr-o magistratura solida ar dori sa acceada intr-un post in Moldova, in afara ultimei variante) si legaturile, de tot soiul, dintre cele doua state. In fine, ramane o enigma motivul pt care aceasta doamna a tergiversat anumite dosare, printre care si dosarul Gala Bute, adevarul se pozitioneaza mereu pe la mijloc (iar asta nu o avantajeaza prea tare pe respectiva…desigur, nici nu o inculpa pe cat ar vea, probabil, Codruta si sitemul).

ottonelu  •  16 septembrie 2015, 14:35

Off-topic: „fotografia zilei” la gsp e nepotrivita!

Cătălin Tolontan  •  16 septembrie 2015, 14:51

@cristi: ntzzz, adevarul nu se gaseste, de cele mai multe ori, prin medie aritmetica. Situatiile sint complicate, e adevarat, dar faptele sint unele singure. Cind vom fi convinsi ca le-am aflat, le veti afla si dumneavoastra.

dan  •  16 septembrie 2015, 17:12

Daca nu statul roman a recomandat-o pe procuroare, atunci cum a ajuns in R. Moldova sa ocupe o functie platita din fonduri europene? Pe ce filiera a ajuns acolo? Pe cea europeana? Interesanta situatie…

room de giulesti  •  16 septembrie 2015, 17:36

toata gloata RO.??????a impanzit Europa dar PUTIN le va veni de HAC.si o sa simta si Romania chiar daca se crede protejata de America.

laur  •  16 septembrie 2015, 21:10

Domnule Tolontan, dacă Doamna a fost pensionată ” forțat ” și ” obligată ” să corespundă standardelor cerute în zona de influență a Ursului de la Răsărit? Știindu-se relațiile politice reci și foarte reci între noi și Moscova s-a găsit un om care ” a fost forțat ” să se pensioneze și să corespundă situației tulbure geo-politic, strategic, din zona respectivă și cu un dosar beton, o repudiată a politicii de la București? …

andrei  •  16 septembrie 2015, 21:31

Acum nu înseamnă că e neapărat competentă dacă a primit acest post. De exemplu, nu știu dacă faptul că Marian Tutilescu ar face parte și el din această echipă e dovadă de competență sau incompetență a echipei. Dar, dacă a plecat din DNA fiind forțată, chiar dacă își făcea bine treaba da, este o problemă. Cu DNA. Deși sunt sau au fost procurori acolo care, la prima vedere (citit de rechizitorii) nu par prea competenți.

Mihaela Ciobanu  •  17 septembrie 2015, 0:01

Nu gasesc nimic in articol care sa justifice titlul. De une pina unde “…scuipa DNA si SRI” ? Nu aduci nici-o informatie noua fata de ce se stia legat de demisia Marianei Alexandru, si totusi faci afirmatii f grave. Este un articol tendentios, bazat pe scenarii si supozitii in opinia mea, lucru grav pentru credibilitatea unui ziarist.

Donald  •  17 septembrie 2015, 0:14

e simplu, ai fost mereu „lucrat” de servicii, dle tolontan, ca un bebelus sugar…

UNIUNEA EUROPEANĂ PUPĂ UNDE SCUIPĂ DNA ȘI SRI – Pe Bloguri  •  17 septembrie 2015, 11:14

[…] Sursa: Catalin Tolontan […]

Cătălin Tolontan  •  17 septembrie 2015, 11:14

@mihaela ciobanu: mesajele dvs sint de doua feluri. Cind faptele pe care le publicam o dezavantajeaza pe Elena Udrea sintem niste eroi pe frontul presei. Cind ceea ce publicam in Gala Bute nu o vizeaza pe Udrea, ci avanseaza pe alte versante, necunoscute, sintem tendentiosi 🙂

Andu  •  17 septembrie 2015, 16:05

Felicitari dl. Tolontan pentru articol. Foarte bine punctat, din pacate asta e Romania noastra..

gabi  •  18 septembrie 2015, 0:09

Din cate inteleg, Mariana Alexandru ramane un personaj misterios in dosarul Gala Bute. Nu-mi dau seama daca e de partea binelui sau de cea a raului, asa cum nu inteleg de ce parte se afla si binomul. Sa nu ne lasam inselati de prima impresie…
Felicitari in continuare

virgil  •  18 septembrie 2015, 5:20

probabil procurorul respectiv era bine cotat la preluarea investigatiilor (deci si in scriptele EU de la acea data) pentru ca superiorii ierarhici stiau ca se pot baza pe „buna crestere” si ca nu va deranja prea mult persoane importante, doar asa…. de dragul justitiei, intr-un moment nepotrivit.
daca situatia ar fi fost alta, iar procurorul ar fi fost tras la raspundere pentru tergiversare, pe caile legale, sigur ca si scriptele EU ar fi fost la curent cu aceste lucruri iar trimiterea in aceasta functie nu s-ar mai fi produs.
ar mai fi o varianta, tocmai vulnerabilitatea creata sa-i fi adus un plus de manevrabilitate care se poate dovedi o mare calitate in situatii sau cazuri mai dificil de rezolvat prin practici pur judiciare.

Mihaela Ciobanu  •  19 septembrie 2015, 13:49

Comentariul tau (incredibil pt mine), daca ar fi adevarat, ar avea urmatoarele consecinte logice:
– fie sub acest nume se ascunde elena udrea
– fie eu sunt intr-o adoratie (erotica!!?? ) la adresa elenei udrea si o sustin oriune si oricind
– fie sunt dereglat(a) psihic si sustin in continuare (inclusiv prin postari) un cal mort in politica, elena udrea.

Ceea ce am vrut sa subliniez prin postarea mea este puterea care sta in pixul unui ziarist cu o anumita notorietate, capacitatea lui de a produce suferinta si schimbari de destine omenesti daca nu este onest si integru.
Exemplu: eu lucrez sunt in servicii medicale si agresivitatea pacientilor a crescut constant culminind cu medici dati cu capul de pereti in camera de garda sau chiar medici injunghiati. O mare vina este a mass mediei care mediatizeaza excesiv cazurile medicilor care sunt o rusine pt breasla lor, dar uita de datoria lor sa -si informeze corect publicul si sa-i mediatizeze si pe cei numerosi care isi fac meseria in conditii dramatice.
Eu ti-am cerut doar argumente ca procurorul Maria Alexandru este un procuror pe care DNA-ul a scuipat, atit. Ce legatura are asta cu elena udrea – obsesia unor ziaristi?

Am crezut in tine ca ziarist onest si integru, pierderea este a mea, ramin din ce in ce mai putini ziaristi in care sa cred si pe care sa-i citesc.

Cătălin Tolontan  •  20 septembrie 2015, 19:04

@mihaela ciobanu: ceea ce remarcasem eu era de sens invers: nu o simpatizezi, ci o antipatizezi pe Elena Udrea. Ceea ce nu e, evident, nici o problema.
Problema e cind crezi ca putem manipula faptele dupa simpatiile sau antipatiile noastre. Nu putem. Ca nu sint faptele noastre, sint ale publicului.
Cit despre episodul din spitale, da, te cred ca e adevarat. Dar nu cred, poate gresesc, ca explicatia e atit de simpla: media e de vina.
Exista o neincredere in orice forma de autoritate, statala, administrativa sau profesionala, peste tot in lume. O simtim si noi, dupa cum bine vezi, pe pielea noastra. Din doua mesaje, ai tras concluzia ca sint incorect.
De unde acest deficit general de autoritate in lumea moderna, asta e, am senzatia, o discutie mult mai lunga.
Multumesc.

Gabriel Florea  •  21 septembrie 2015, 13:33

Buna ziua
Domnul Tolontan as fi vrut ca mesajul meu sa-l transmit telefonic, dar nu pot pentru ca ”post telefonic deranjat temporar”.
Asadar…
As dori ca in paginile ziarului Campionatul Mondial de Rugby sa fie mai serios evidentiat. Un exemplu elocvent in sprijinul afirmatiilor mele il reprezinta BRD Bucharest Open cand aceasta competitie a beneficiat de un supliment de opt pagini zilnic. In comparatie cu turneul de tenis nu credeti ca din punct de vedere mediatic campionatului mondial de rugby are o valoare mai mare pentru tara noastra cat si pentru mica ”comunitate” rubysticai din Romania? Stejarii nostri merita un respect mai mare. Prezenti pentru a opta oara la un turneu final publicitatea de care aveau nevoie trebuia sa fie pe masura (nu ultimele pagini din gazeta). Ce s-ar fi intamplat daca redactia dumneavoastra ar fi avut acelasi numar de redactori si fotoreporteri ca la un CM de fotbal? Merita efortul.
Mai am cateva observatii:
– in ziarul de ieri (duminica) victoria Japoniei era doar pentru paginile doi si trei si nu la sfarsitul ziarului
– programul meciurilor si televizarile in ziarul de azi (luni) nu exista
– clasamente pe grupe, casete tehnice nu exista
– programul meciurilor pe zilele urmatoare si ora de televizare nu exista
– un serial zilnic cu regulamentul jocului de rugby si cum se face clasamentul (atribuirea punctelor se face in functie de cat ai marcat; de exemplu si echipa invinsa primeste puncte in clasament)
– in ziua meciului cu Franta MI-AR PLACEA sa aveti o adevarata coperta cu meciul, iar paginile doi, trei, patru, cinci, sase si sapte sa fie dedicate meciului si campionatului
– ce spun legendele noastre – Irimescu, Moraru tata si fiu, Demian, Dinu si lista ar putea continua – despre meci si despre echipa noastra
Rugbystii in comparatie cu fotbalistii nu poarta manusi si fesuri pe timp de iarna. Ei joaca barbateste. Simt ”cotofana”. Simt respectul fata de adversar si fata de public. Nu stiu sa triseze.

Imi cer scuze ca nu am abordat tema subiectului de pe blog.
M-am semnat cu numele real.
Va multumesc.

victor L  •  21 septembrie 2015, 19:23

@ Mihaela Ciobanu,
ii ceri prea mult dlui Tolontan: sa recunoasca manipularile de presa, inclusiv ale sale. Poate ai observat ca nu iti respecta nici numele. Tastatura sa nu are majuscule.
@ Gabriel Florea,
si dvoastra ii cereti prea mult dlui Tolontan: nu se ocupa de sport, ci de matrapazlicurile politicienilor. A unora doar, a celor ce-i stau in spate.

Livia Gogoase  •  4 ianuarie 2020, 20:23

Mult succes Domnule GORSKY!!!!

Comentează