De ce iubim fotbalul

Iordănescu e Marele Norocos, dar și antrenorul care are performanțe la ”națională” cît toți ceilați la un loc

sâmbătă, 10 octombrie 2015, 8:58

Pentru că nu-și propune ca Morala să învingă Natura, fotbalul poate cuprinde următoarele două adevăruri:

1. Dacă nu Anghel Iordănescu, ci Mircea Lucescu sau Victor Pițurcă ar fi fost vineri pe banca echipei naționale, atunci în minutul 90+1, la 1-0 pentru Finlanda, România ar fi recuperat mingea.

Tribunele ar fi tresărit de speranță. Hai că se poate! Maxim reușește o pasă magnifică, boltă de zile mari către Florin Andone, care trage la poartă, cu forța ultimei disperări.

Ca un puști în perioada de creștere îmbrăcat cu un tricou roșu, portarul finlandez Hradecky plonjează și respinge cu dificultate, fără să mai poată controla ricoșeul. In-cre-di-bil!

Toată lumea întrezărește imensa ocazie! Mingea deviază exact acolo unde e Hoban, singur, singurel cu poarta goală. Dar, pentru că pe bancă stau Lucescu și Pițurcă, fix în acel moment de 8 octombrie 2015, aproape de miezul nopții, Ovidiu Hoban se află la 2.000 de kilometri distanță de minge.

El își bea cafeaua pe o terasă de lîngă vechiul bazar al beduinilor din Beer Șeva.

Jucătorul lui FC Hapoel Beer Șeva, Hoban s-a accidentat imediat după ce primise telegrama de convocare la echipa națională. Acum, un pic dezamăgit, se uită la televizoarele cafenelelor din jur. Nici o televiziune nu transmite meciul de la București.

Începe să bată vîntul dinspre deșertul Negev. Ovidiu se ridică și pleacă spre casă, ca să termine această noapte oarecare în pat.

2. Naționala României a participat la 11 turnee finale. Dintre ele, 8 sînt considerate aparținînd fotbalului modern, de după cel de Al Doilea Război Mondial.

Dacă bate în Feroe, scoțîndu-ne din minți cu stilul său, Iordănescu va avea 4 calificări.

Celelalte campanii reușite sînt: Pițurcă – 2, Lucescu – 1, Ienei – 1, Angelo Niculescu – 1. Altfel spus, Iordănescu ar avea, singur, aproape atîtea calificări cît ceilalți antrenori români la un loc.

Și încă ceva: 5 din cele 9 victorii ale ”naționalei” la turnee finale de după ’45 sînt obținute tot de Anghel Iordănescu.

Sportul care conciliază norocul și nervii, părul alb și candoarea, generațiile lui Raț și pe cea a lui Torje, acest fotbal în care încăpem toți, fiecare cu egoul atît de dens că nici NASA nu poate descoperi apă și cer albastru pe el, merită iubit pentru că ne suportă.

În el stau, deopotrivă, dreptatea lui Anghel Iordănescu, Antrenorului Secolului, că e cel mai bun și dreptatea noastră că și cel mai bun ajunge să plutească în prezent doar pe aripa subțire a șansei.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

gigelos  •  10 octombrie 2015, 9:12

Nu inseamna mare lucru >.La nivelul acesta depinde ce urmaresti . Vrei bani , scoti bani . Vrei clasamente si statistici obtii asta . Vrei sa faci meserie , sa faci echipe sa cresti jucatori , asta insamna antrenor . Cel mai titrat fotbalist roman , probabil Gica Popescu , asta a urmarit , oltean , faima si onoruri . Cel mai titrat antrenor , Iordanescu . Sa fim seriosi . Daca ar trai Nea Vanea si ar scrie peste 50 de ani , ce ar scrie despre Iordanescu ? Ca pupa icoanele , ce altceva ? Ce povesti , ce jucatori crescuti , un tip obtuz si mediocru , fara carisma , fara sarm . Cu alde d-astia moare pasiunea pentru fotbal .Si fara magie nu ramane nimic

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

John M. Ratt  •  10 octombrie 2015, 9:21

eu sper totusi sa nu se califice sau chiar daca se califica, sa piarda in Feroe. o eventuala calificare ar veni din cea mai slaba grupa din istoria, cu cele mai proaste jocuri ale tuturor echipelor din grupa. de ce il tot mangaiati pe Iordanescu pe crestet? omul asta a fost intotdeauna un antrenor mediocru si era total depasit de acum 20 de ani.

Cătălin Tolontan  •  10 octombrie 2015, 9:24

@gigelos: si de aceea e frumos fotbalul. Pentru ca imbina magia cu performanta. O magie fara rezultate nu se poate naste, nu se transforma in mit decit ceea ce aduna puncte marunte, decenii de munca. Asta apropo si de Gica Popescu, despre care vorbesti ca a adunat onoruri ca si cum ele ar fi antonime legendei. Nu sint, fotbalul le pune impreuna si le si separa. E frumos :-)

bogdan_c99  •  10 octombrie 2015, 9:33

Iordănescu nu este la curent cu fotbalul actual. E depășit. Nu înseamnă că, dacă a avut performanțe, trebuie păstrat până la 100 de ani. Fotbalul, ca și societatea, se află într-o continuă transformare. De aceea, ar trebui să plece, indiferent de rezultatul din Feroe. Dacă federația nu are bani sau nu vrea să angajeze un antrenor străin, care să nu țină cont de x și de y când e vorba de titularizare (sau mai ales, să țină cont...), atunci un antrenor din noul val, modern, ar fi mult mai nimerit. Dan Petrescu este una dintre soluții.

gigelos  •  10 octombrie 2015, 9:35

@tolo : A fost frumos ! Nu mai e si nici nu va mai fi . Gica Popescu , respect ! Rezultatele nu sunt intamplatoare , asta urmarea . Sa fie sanatos ! N=am cvazut nici un coleg de generatie sa se exprime in favoarea lui . Spune ceva , coate ascutite . Bravo lui ! Lucescu-Iordanescu ? Cine e Iordanescu ?

Mihnea Razvan  •  10 octombrie 2015, 10:24

Iordanescu e cel mai bun intr-o funcție fără concurenta. La fel de bun ar putea fi Piturca și poate va fi :)

radumatei  •  10 octombrie 2015, 10:41

D-le Tolontan, cred ca vi s-a stricat busola. Inteleg sa glorificati norocul unui antrenor roman cind asta o sa-l ajute sa se califice la mustata intr-o finala sau macar o semifinala de European sau Mondial. Dar pina sa faci apel la noroc, trebuie sa-ti demonstrezi valoarea. Sa glorifici norocul la un 1-1 acasa cu Finlanda (dupa 3 de 0-0) e ca si cum ai apela la Duhul din lampa lui Aladin ca sa-ti lege sireturile.

mrnb  •  10 octombrie 2015, 10:44

Tolo felicitari pentru un articol exceptional! Observatii deosebite! Antrenorul secolului e cel mai bun, ca doar voi ati initiat alegerea lui ca antrenor al secolului si tot voi supuneati in dezbaterea publica din ziarele aniilor 90 (Sp Rom, Prosport) competenta lui Lucescu versus Dinu, ca de Iordanescu nu se putea discuta macar. Nu de alta dar venea imediat Hagi de la Galata sa traga cateva scatoalce in conferinta de presa, asta pana cand Regele a tradat si el spunand ca trebuia sa ii faceti statuie! Mai , mai , mai. Despre Piturca numai de bine, jocul sau a fost infect...dar hei, rezultatele sale sunt extraordinare, asa ca ce mai ...Asadar draga Tolo, un articol exceptional, asa trebuie stabilite criteriile de calitate in Romania, cu tipologii gen nea Puiu ori Piti, iar personagii gen Vatmanul ala de Lucescu sunt bune numai pentru a fi ”iepuri”, parteneri de competitie pentru monstri sacrii ai marelui si cultivatului public stelist. Mult succes in continuare! PS - stiu, stiu ca ai scris cu putina vreme in urma un articol elogios despre Lucescu, dar nu despre asta e vorba aici. Poate o sa pricepeti ca tot ce nu merge in Romania se datoreaza criteriilor noastre strambe stabilite inca de la inceput: ”Iordănescu e Marele Norocos, dar și antrenorul care are performanțe la ”națională” cît toți ceilați la un loc”. Pai despre asta e vorba? Nu se putea mai mult daca analizam dpdv al resurselor (calitate fotbalisti, campionat intern, etc)?.....Nu eram oare in alt loc acum daca se gestiona altfel rezultatul acelor anii de succese si din aceasta perspectiva nu este oare Iordanascu parte importanta a unui sistem care a distrus fotbalul romanesc?

valentincronic  •  10 octombrie 2015, 10:50

adica noi ne facem griji ptr feroe iar ungurii nu le e frica ca ar putea face macar egal in grecia ? lume hai sa ne trezim un pic ..daca ungurii bat in grecia promit sa nu mai vb de steaua

Cătălin Tolontan  •  10 octombrie 2015, 11:13

@mrnb: de acord, dar nu selectionerul, care e trecator, gestioneaza resursele unui fotbal. Are si el o contributie, insa FRF este delegata, de asociati, in primul rind, sa faca acest lucru. Care asociati (cluburile) au si ei o raspundere importanta.

Baciu Danut  •  10 octombrie 2015, 15:32

a-ti uitat dn,ul catalin un"mic" amanunt ,multele calificari ale sfintului puiu sunt de fapt ale genaritei de aur,hagi,poescu,petrescu etc.atunci ca si acum puiu saruta icoane si cam atit,numai ca acum baieti aia se apropie de 50!!altfel pe oriunde a fost sfintul puiu nu a mai avut nici un rezultat(inclusiv ultima supa reincalzita de acum citiva ani la nationala).daca va e greu sa o recunoasteti nu este nimic ,oricum realitatea este una singura si noi suporteri de rind o vedem!!!

Cătălin Tolontan  •  10 octombrie 2015, 16:59

@baciu danut: e adevarat si ce spuneti dvs. Toate calificarile lui Iordanescu au fost obtinute cu Hagi in teren.

Mihai Badea  •  10 octombrie 2015, 18:50

România este la un pas de calificare, iar antrenorul are un merit esențial în faptul că echipa a adunat puncte. Desigur, îi putem cere ca echipa să joace mai spectaculos, însă ce rost are să-i cerem plecarea, când este atât de aproape de atingerea obiectivului?

merace  •  10 octombrie 2015, 20:22

Selectionerul Romaniei ar trebui sa vorbeasca asa cum a vorbit cel al lui Feroe, de exemplu: "meciul de mîine este foarte important pentru România. După 1-1 împotriva Finlandei, trebuie să cîștigam pentru a ne califica la Euro. Am avut o campanie foarte bună și în meciul final vom face tot ceea ce putem pentru a cîștiga"... Si el ce declara?! "O sa fie greu ca jucam pe sintetic..."?! Pai cum sa inspiri nationala sa castige cu pesimism de presa?!

stelist1986  •  10 octombrie 2015, 21:07

hahaha, se intampla ca HAGI l-a facut pe Iordanescu antrenorul secolului , antrenorul cu cele mai multe rezultate la nivel de nationala, iar pe Lucescu antrenorul de club, roman, cu cele mai bune rezultate la cluburi straine. Adevarul e ca pana la HAGI, Iordanescu jucase deja o finala de CCE, ca antrenor. Dar pana sa-l aduca HAGI pe Lucescu la Galata, Lucescu antrenase doar prin serie B si avea cred ca un singur campionat cu Dinamo.

andrei.33  •  11 octombrie 2015, 3:07

Iordanescu e un antrenor modest care nu a confirmat nicaieri in afara de "nationala". Carcotasii ar zice ca generatia de aur se antrena singura. N-as merge pana acolo, insa sa spunem doar ca "generalul" a ajuns la carma unei nationale mature profitand de ghinionul lui Cornel Dinu. Romania a facut meciuri bune doar la mondiale fiindca la Euro 96 unde chiar conta tactica antrenorului (nu mai jucai cu echipe spectacol gen Columbia sau Argentina) am luat-o nasol de tot. Iti amintesc, Catalin, ca marea noastra performanta in '94 a avut doua sincope majore ambele cu echipe europene Elvetia si Suedia, unde mana antrenorului e decisiva avand in fata echipe cu joc tactic superior selectionatelor de pe alte continente. Ai sa imi raspunzi ca am batut si Anglia. OK, de doua ori si mereu cam in prelungiri si cu noroc. Stil Iordanescu.

newsted  •  11 octombrie 2015, 4:04

Sincer, stilurile piturciani si iordanescian mi-au omorat pasiunea pentru nationala. Stau in Franta, am bilete la doua meciuri la care nu cunosc echipele, dar parca nici nu ma intereseaza daca la meciurile alea o sa fie sau nu nationala noastra. Il respect pe Iordanescu pentru ce a realizat in secolul trecut , a avut si marea sansa de a-l avea pe Hagi, dar sa vii acum si sa pupi icoanele inainte de meci e total neprofesionist, omoara definitiv putina incredere pe care o mai au jucatorii. Sa ma scuze toata lumea, dar ce face Iordanescu, ce facea Piturca... pot face si eu, nu e deloc complicat. Ba eu chiar stiu sa fac incalzirea cu jucatorii, o incalzire utila, nu prostiile alea pe care le fac secunzii. Nu, nu ma mai intereseaza meciurile nationalei, jocul lor e moartea pasiunii, cum spunea cineva mai sus.

plischi  •  11 octombrie 2015, 7:43

ce sens are sa comentez, din moment ce ma tot sariti?!

plischi  •  11 octombrie 2015, 7:43

ce sens are sa comentez, din moment ce ma tot sariti?

gigelos  •  11 octombrie 2015, 10:01

Problema e ca , nu mai e sigur, ok ,noi iubim fotbalul dar ei , protagonistii ,il iubesc ? Fotbalul . 100 % nu . Au strans ceva parale si gata , de ce sa mai ma agit ? Daca Iordanescu iubea fotbalul cum a stat 15 ani fara sa profeseze ? Lucescu din 81 antreneaza zi de zi .

gamer12  •  11 octombrie 2015, 17:04

Faceti un bine gazetei si semnati demisia nefericitului Sebastian Culea, e de un amatorism incredibil.. nici *** din casele de pariuri nu debiteaza si nu vad clasamentele asa aiurea cum le vede acest jurnalist. El, saracul, crede ca se scad direct punctele cu ultima clasata din fiecare grupa, nu stie ca asta se face doar cand se tine cont de locul 3 si de cine merge direct si cine la baraj.. Si chiar si asa tot o da in bara cu Irlanda si Albania. Pai astea daca bat trec direct pe locul 2, Polonia si Danemarca pica pe 3.. Porma ne omoara cu Croatia pe locul 3 si calculele lui desi se vede din avion ca Norvegia va fi pe locul 3 in acea grupa deoarece cel mai probabil nu va castiga in Italia.. Dupa ce ca e banal articolul (la calcule, grupa mortii - grupa vietii suntem campioni mondiali; mai tineti minte grupa infernala a stelei de anul asta din champions league? :)) ), mai vine si asta cu calcule gresite, parca sa te enerveze cand vezi gazeta.. Numai bine!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fotbal  •  14 octombrie 2015, 11:51

m-am uitat in playlistul meu, unul la zi :), si nu am cantecelul tau. ceea ce ma bucura. asta inseamna ca te-a luat o alta casa de discuri, ceea ce e extrem de deranjant

Comentează