Cum a atribuit Piedone, acum 14 zile, 40 de milioane de euro unei firme prietene cu directorul de achiziții din Primărie

Primarul interimar Daniel Băluţă a anunţat că va deschide o investigaţie internă pentru a lămuri atribuirea contractului de 40 de milioane de euro

miercuri, 4 noiembrie 2015, 5:16

de Mirela Neag şi Cătălin Tolontan

Cu lacrimi în ochi, primarul Piedone Cristian Popescu se întoarce în clădirea pe care a păstorit-o 7 ani. Alergăm pe scări, la 30 de secunde în urma lui.

Scena este neașteptată. De 30 de secunde a fost nevoie. Înconjurat de vreo zece dintre oamenii săi, Piedone stă în holul mare și se uită pe ecranul unui telefon la propria reprezentație.

La cîteva minute după ce își anunțase demisia și căința, bărbatul încercănat privește filmarea de pe telefonul unui subordonat. ”Ai fost bine, șefu’”, îi strecoară cineva.  Subordonatul filmase cu telefonul scurta conferință de presă, ținută în afara clădirii.

Ne văd, se fîstîcesc puțin, și ne invită amabili în clădire. Pe holuri e vraiște. Cine a trăit decembrie 1989 știe despre ce e vorba.

Acum e momentul! Dacă ai o părere bună despre tine, poți să iei o primărie. Dacă ai tupeu, un minister. Holurile se deschid.

De dimineață, ne închiseseră telefonul că tot îi pisam cu cereri. Acum, o altă doamnă de la presă spune ”cu drag” la cîteva minute. Dintr-o dată, nimic nu e prea mult.

E diferența dintre 22 decembrie 1989, la 7 dimineața, cînd scutierii aveau senzația că dețin controlul Pieței Palatului, și cele două ore mai tîrziu, cînd ”raportez, vin coloanele de oameni din tot orașul!”.

Directorul de achiziții Adrian Cormoș vine de acasă deși e în concediu medical din septembrie. Ne simțim penibil, omul e bolnav.

Cu doar cinci minute în urmă, în fața Primăriei sectorului 4:

Despre ce e vorba.

În septembrie 2014, Primăria Sectorului 4 publică pe SEAP anunţul de participare nr.153825 prin care anunţă că doreşte să reabiliteze termic blocurile din sector în cadrul unui contract în valoare de 68 de milioane de euro.

După 13 luni şi 14 modificări ale caietului de sarcini şi formularelor de licitaţie, contractul este atribuit pe 21 octombrie unei asocieri formată din SC Grant CPC SRL, SC Art Construct ACM SRL, SC Adrian Construct SRL şi SC Concelex SRL. Din cele 6 oferte depuse a fost aleasă a doua clasată, suma finală a contractului ajungînd la 40 de milioane de euro.

Cîștigătorii au fost descalificați ”pentru că le-am cerut niște explicații și nu ni le-au dat”, spune directorul de achiziții, Adrian Cormoș.

160 de blocuri ar urma să fie izolate termic (anvelopate) cu cele 40 de milioane

1.600 de blocuri există în Sectorul 4 al Bucureștiului

Atenţia este atrasă de firma SC Art Construct ACM SRL, care este deţinută de Lucian Petrescu, fostul asociat de afaceri a lui Adrian Dragoş Cormoş, fix directorul de achiziţii al Primăriei Sector 4.

Petrescu şi Cormoş au fondat în 2008 firma Art Glass SRL. Cînd a ajuns în primărie, în 2009, Cormoş a cesionat părţile sociale deţinute la Art Glass către tatăl său, Vasile Cormoş, care a continuat afacerile cu Lucian Petrescu şi prin asocierea la MKD Termoplus SRL.

Şi Art Glass SRL, şi MKD Termoplus SRL funcţionează în sediul Art Construct.

Mai mult, Dragoş Cormoş a garantat un credit de 150.000 de lei pentru MKD Termoplus  cu propria locuinţă. (vezi facsimil).

Nu insistăm. Este aceeaşi încrengătură de firme, asociaţi şi funcţionari publici uniţi de interese financiare comune ce se formează în jurul banilor publici. În cazul de față, legăturile dintre personaje sînt deconspirate exact de numele firmei în care ei coexistă: Art Grup GIE sau Grupul de Interese Economice.


Clipboard01Clipboard02

Discuția purtată cu Adrian Cormoș la sediul Primăriei spune tot.

”Nu eu am semnat contractul și nu am avut nici o legătură cu procedura. Eu mi-am delegat semnătura”Cristian Popescu Piedone, primar demisionar al Sectorului 4

Asigur cetățenii Sectorului 4 că voi face o comisie, voi deschide o anchetă internă și în cazul în care voi sesiza orice neregulă în această achiziție, voi rezilia contractul cadru. Pînă marți veți avea răspunsulDaniel Băluță, primar interimar

Cînd am ieșit din Primărie, am trecut prin biroul fostului primar. Piedone era în secretariat, mînca pe fugă dintr-o pungă de la McDonald’s, ca un om care stă între un tren plecat și unul despre care nu știe cînd va veni.

Ne strîngem mîinile. Ne scuzăm, cu un reflex uman. ”Ne pare rău că ne-am întîlnit în astfel de circumstanțe. Asta e viața. Măcar pentru noi e viață”. Aprobă amar din cap.

I s-au aburit ochii.

 

 

Comentarii (70)Adaugă comentariu

Cătălin Tolontan  •  5 noiembrie 2015, 7:02

@Daniel: licitatia s-a incheiat acum 14 zile, cind era sa scriem?

titi  •  5 noiembrie 2015, 7:21

"i s au aburit ochii" nu stiu cum se pot aburii niste ochii dar escrocul asta ne a aburit 7 ani,cel mai mare spagar

Nae  •  5 noiembrie 2015, 8:35

In Finlanda parca , mi-a zis cineva , daca unul face spagarii este lasat la propriu inn chiloti doar , i se iau si hainele de pe el si este dat in strada dupa ce face puscarie si munca zilnica in folosul societatii , este dat , zic afara pe poarta puscariei in chiloti si sa munceasca sa-si castige painea zilnica .Este confiscata si averea obtinuta in urma incercarilor nemernicului de a o tranera pe numele copiilor , sotiei de care divorteaza recent sau altor rude sau prieteni , tot , absolut tot nu ca la noi , si fara puscarie facuta la domiciliu ca obrazele lor subtiri nu suporta regimul de penitenciar .

drako  •  5 noiembrie 2015, 8:38

Catalin,la primaria din Sibiu cand ajungi ? Pentru contracte de acum 2-3-4-5 ani ?!

mihai  •  5 noiembrie 2015, 8:41

App de functionari, stau in sectorul 5 si am fost la adp pentru un loc de parcare...am intrat in sala de langa piata de flori, aceasta fiind amenajata cu birouri si doua culoare de trecere relativ inguste....ma duc la unul dintre domni si il intreb...acesta imi raspunde..."2 secunde va rog" intre timp un alt domn, coleg al respectivului a vrut sa treaca in spate si i-am facut loc retragandu-ma cumva in spatele individului pe care il intrebasem de locul de parcare...pentru ce credeti ca asteptam??....Sa isi termine omul jocul de solitaire..:)))

Ba(lutu)  •  5 noiembrie 2015, 9:01

Poate ar trebui sa se continue ancheta si cu stimabilul primar interimar Daniel Băluță... veti avea mari surprize cand veti aflati cine e si cu ce se ocupa...

Sibianul  •  5 noiembrie 2015, 9:10

Cataline, daca vrei sa faci un tur si pe la primaria din Sibiu pentru contracte de acum 2 pana la 5 ani in urma, ai avea ce vedea si noi am avea ce ... afla. Fii barbat !

mister X  •  5 noiembrie 2015, 9:14

Felicitari pentru initiativa ! Locuiesc in sectorul 4 si nu am deloc incredere in cei ce vor urma dupa Piedone in aceasta primarie, sunt la fel de corupti ca si el. Sunt sigur ca printre cititorii dvs. sunt si persoane care ar putea sa va ajute cu unele informatii (eu, de ex., dar nu aici), care puse cap la cap, sa distruga carapacea unora care fura cu o nesimtire de neimaginat, sfidandu-ne pe banii nostri. Va doresc mult succes !

d  •  5 noiembrie 2015, 10:39

bravo domn tolontan ! ai scris un articol despre nimic

geo  •  5 noiembrie 2015, 10:41

Incredibil cu cata candoare vorbeste individul despre faptul ca “tata a facut si-a dres, eu nu stiu nimic”... Tolo & echipa, nu-i mai lasati sa ne ia de prosti.

geo  •  5 noiembrie 2015, 10:44

@d Trebuie ca esti foarte bogat, daca atribuirea dubioasa a unui contract de 40 milioane ti se pare “nimic”. Din fericire pt societate, vad ca restul celor care comenteaza aici au alta parere. Aceeasi cu a celor care au iesit in strada, pentru “nimicuri” din astea. Keep up the good work, Tolo.

Il Mano  •  5 noiembrie 2015, 11:37

Bravo TOLO si echipa. Sa nu va opriți din anchete, sunteți glasul nostru oficial;dvs. ne reprezentați , nu cei pe care i- am votat, niște farisei. Am liniștea ca o sa ajungeți odată si in Pitești , oraș care de 25 ani este stat in stat, independent , unde hoția este publica , știuta de toți . Mulțumiri

Alinuta Gorghiu Dej  •  5 noiembrie 2015, 12:12

Domnule Tolontan sunteti un demiurg al anchetelor jurnalistice,un far calauzitor in acest hatis corupacios,slava cerului ca suntem contemporani cu dumneavoastra...Dar,cum bine spunea un domn mai devreme,pe cand si o ancheta de Doamne-ajuta si la primaria ce ni l-a daruit pe guralivul de dom presedinte cu nume de razatoare?Macar sa vedem cate avize de alea minune gen Piedone a dat minoritarul cluburilor...Haideti domnule Tolontan,pt mortii nostri,pt ingerii de la Colectiv

Crina  •  5 noiembrie 2015, 12:18

Ok, l-am dat jos pe dracu' (Piedone) si acum am dat de fi-su' (Baluta). Tema pentru acasa: 1. De conspectat http://www.puterea.ro/dezvaluiri/reprezentatul-clanurilor-camatarilor-si-sportivilor-in-politica-urmarit-de-diicot-83378.html 2. De verificat binomul Florian Puiu - Daniel Baluta ;)

Stan  •  5 noiembrie 2015, 15:16

Daca pe strada Alunisului nr. 59 si 61 din sectorul 4 s-au respectat norme de securitate la incendiu si cele de urbanism atunci Piedone este nevinovat. Si au autorizatie de construire. Daca spaga a venit nu ne intereseaza legi si normative. A se remarca faptul ca este acelasi proiect si ca mai sunt si alte cladiri surori gemene cu astea. Una pe la Drumul Gazarului spre Brancoveanu. Uitativa pe Alunisului cate cladiri sunt P+ etaje in plus

Diana  •  5 noiembrie 2015, 17:56

In sectorul 3 tocmai a inceput o masiva campanie de reabilitare a blocurilor (noiembrie-31 decembrie) de care se ocupa 2 din firmele de mai sus (Art Construct Acm si Adrian Construct) :))). Se pare ca dl Cormos se misca bine!

cetatean sector 4  •  5 noiembrie 2015, 23:47

daca doriti sa vedeti din operele primarului Piedone va invit pe Str Alunisului nr 59 si 61 sa vedeti ce n-ati vazut : autorizatie de constructie pt 2 cladiri mai inalte decat PUZ ( P+2) si in plus calcanul uneia este la 2 m de ferestrele celeilalte astfel incat locatarii primeia au o minunata priveliste a unui zid

Stefan  •  12 noiembrie 2015, 8:23

Da ti mi o adresa de mail am cateva lucruri interesante de spus situatia actual a primariei sector 4

walter  •  3 decembrie 2015, 16:09

... ?!!!

marinache romulus  •  26 mai 2016, 17:51

toti sunt niste hotii ,acuma este an spatele lui PRIMARUL interimar clanul SPORTIVILOR ,ce sa mai zicem nici unul nu are an sange demisia de ONOARE

Comentează