#Colectiv: Drapelul țesut cu fir de șpagă (II). Lista firmelor care au dat bani pompierilor. De ce tace Raed Arafat?

De ce au fost puși Antonina Radu și George Matei să culeagă sponsorizări în loc să-și facă treaba de control? De ce tace Raed Arafat de vreme ce fundația SMURD e și ea printre sponsori?

vineri, 6 noiembrie 2015, 5:09

UPDATE: Pe contul sau de facebook, Raed Arafat recunoaște că ”Sunt total deacord ca solicitarea de sponsorizari de la firme si agenti economici pe care ii controleaza ISU Bucuresti este un conflict de interese foarte serios si este de natura de a afecta corectitudinea si echidistanta celor care efectueaza controalele si inspectia la diferite firme”. Dar el considera  ”fara discernmant mentionarea Fundatiei in articol” si pornește de la ipoteza ca există o intentie ascunsa în spatele articolului: ”Nu inteleg insa ce se doreste prin amestecul Fundatiei pentru SMURD in aceasta problema”

UPDATE: Primăria a închis Național Arena! Meciul Steaua – Botoșani de duminică s-a mutat la Cluj. ”Am discutat cu cei de la ISU București și cu cei de la IGSU. Înțelegem că e un moment de toleranță zero la risc și, de aceea, închidem Stadionul Național pînă vom primi autorizația de le pompieri. În două săptămîni credem că va fi gata”. Cum de sînteți, după 4 ani de încercări, atît de optimiști că o să o luați în două săptămîni? ”Pentru că am discutat și cu pompierii și cu cei de la MLPAT și nu mai e de făcut decît un agrement de norme între norma românească și cea europeană. Restul lucrurilor au fost făcute mai demult, nu vreau să intru acum în nici o polemică”, ne-a spus un oficial de la Primăria Capitalei. 

UPDATE: Într-un comunicat, fundația SMURD susține că ”De la fundația noastră, catre ISU Bucuresti-Ilfov au fost donate bunuri, in cadrul proiectelor realizate, dar nu au fost donați bani”. Și că, ”în privința Asociatiilor „Dealul Spirii” Bucuresti, Ilfov nu au fost donati nici bani, nici bunuri”. După un schimb de mailuri, Fundația a revenit în această dimineață, spunînd că ” Mai avem o mentiune la intrebarea dvs privind donatiile in bani: Fundatia pentru SMURD nu doneaza bani catre Asociatiile ISU, cu exceptia ajutorului de inmormantare cum a fost cazul pompierului paramedic decedat in august 2015, la Constanta”. La finalul textului, gasiti donatiile fundatiei SMURD catre ISU Bucuresti, asa cum ne-au fost ele comunicate.

UPDATE:  În afară de ISU și de Primăria Sectorului 4, DNA a ridicat vineri seară documente și de la Autoritatea Național Sanitar Veterinară și pentru Protecția Alimentelor. (ANSVPA). Surse din instituție susțin că instituția, mai exact direcția bucureșteană a acesteia, fusese notificată că patronii de la club s-au înregistrat pe proprie răspundere și era obligată să-i controleze. Ceea ce nu a făcut. Surse din instituție susțin că: ”La percheziții, Ion Sorin Mitrea, fratele lui Miron Mitrea,  a primit un jandarm care se deplasa peste tot cu el. Mitrea este prietenul cel mai bun al lui Ovidiu Zvorișteanu, directorul DSVSA Bucuresti, care ar fi trebuit sa verifice clubul colectiv”. 

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Mari companii de servicii publice precum Apa Nova și GDF Suez.

Toată floarea cea vestită a hipermarketurilor, de la Billa la Kaufland și de la Lidl la Carrefour.

Sutele de magazine din lanțul Mega Image. Dar și Asociația Dedeman. Plus Magazinul Unirea Shopping Center.

Sau firma UTI a lui Tiberiu Urdăreanu și SC Niro a lui Nicolae Dumitru ”Niro”.

Toate acestea și multe altele au sponsorizat Asociația pompierilor din Dealul Spirii. ”Au făcut-o de bunăvoie, cu cît a putut fiecare să ajute”, explică, în detaliu și netulburat, chiar promotorul sistemului, colonelul Stelian Duduș, fostul șef de pînă în 2015 al celei mai mari unități de pompieri din țară.

”Mai bine adunai sponsorizări pentru o Asociație privată, bani de care știai că vei beneficia și tu, în loc să strîngi amenzi pentru buget, că leafa tot aia ți-o dădea!” Pompier de la ISU București

Mai bine așa.

”Mai ales că șeful îți fixa normă la sponsorizări!”, întăresc oamenii din interior.

nr 2
Una dintre listele cu sponsorii ISU publicată în revista Asociației Dealul Spirii

Și uite așa și-au făcut socoteala cei 96 de inspectori care, în 2014, în numele prevenirii incendiilor, au bătut Bucureștiul ca să dea avize, autorizații și să controleze firmele, cluburile, magazinele și mall-urile.

”Noi sîntem o structură militarizată, a Ministerului de Interne, ordinul nu se discută, se execută. A fost nevoie de sponsorizări, le-am adus!”, întărește o sursă.

Rezultatele se văd lesne în cifre.

Pe vremea sponsorizărilor 2010-2014, amenzile au fost mult mai mici decît în 2015, cînd sponsorizările au încetat, după ce noua conducere a ISU a avut nevoie de o ședință cu defibrilatoarele pe masă.

3,6 milioane de lei cumulează amenzile date de ISU București-Ilfov în primele 9 luni ale lui 2015

1,4 milioane de lei cumulează amenzile ISU București și ISU Ilfov în cele 12 luni ale lui 2014

”Hai s-o spunem pe aia dreaptă! Nu amenzile ne interesau. Pe vremea lui Duduș, ori aduceai sponsorizări, ori erai incompetent”. Acum, oamenii din interior reclamă o înăsprire a sistemului din unitate. Și alte probleme. ”Credeți-ne, sînt mai multe lucruri în neregulă”, zice ei.

Care sînt lefurile inspectorilor-pompieri? Un tînăr abia intrat în sistem ia în jur de 2.000 de lei, iar un șef de tură ajunge la 3.000 de lei.

”Oamenii trebuie să știe adevărul. În București și Ilfov noi avem înregistrate 40.000 de obiective. Cu 60 de oameni la control, cîți sînt acum, la cîți ani îi vine rîndul unui obiectiv să fie controlat?” Pompier de la ISU

La școli, spitale și marile magazine, autorizările s-au făcut cu prioritate.

Dar sînt unele destinații unde rata de autorizare este dramatică. Grădinițele particulare de pildă.

450 de grădințe particulare sînt în București și Ilfov, dintre care doar 2 sînt autorizate!

Politizarea conducerii este altă problemă reclamată de oameni. ”Colonelul Duduș a avut proptele politice clare. Întrebați-l!”.

Nu caută nimeni un vinovat, că lucrurile sînt mult mai complicate, ca în orice colectiv imens de oameni, peste 3.000 de pompieri, supuși stresului, restricțiilor, pasiunii și intrigilor care nu lipsesc între bărbați puternici și femei curajoase. Oameni care muncesc în ture de 24  cu 48.

Adică muncesc o zi plină, de 24 de ore, și se odihnesc două, înainte de a reveni iar pentru 24 de ore nonstop. ”Înainte, programul era de 24 cu 72. Cei de la SMURD au și ei același program, de 24 cu 48, e greu și e demotivant”.

Nu cumva pasați totul la colonelul Duduș? ”Poate aveți dreptate. Dar, pe de altă parte, e normal ca un corp de pompieri să fie condus de un om impus politic?”.

”Cînd o unitate de pompieri e condusă de un om care n-a trecut în viața sa prin fum la intervenție se petrec lucruri anormale. Asta înseamnă politizare” Pompier de la ISU București-Ilfov

”Sponsorizările de la firme nu erau mari, dar, într-adevăr, ele acopereau celelalte scopuri ale organizației, nu întrajutorarea”, spune cineva. Sînt peste 60 de firme din Bucuești și Ilfov care au cotizat, inclusiv pentru cei 22.000 de lei cu care a fost cumpărat drapelul cu fir de aur al unității. ”Pentru că MAI a aprobat și nu ne-a mai dat bani”.

Dar cît erau sponsorizările de la firme? ”80% dintre ele destul de mici”. Ce înseamnă mici? ”1.500 de lei, să zicem”.

Banii adevărați, pretind oameni care cunosc cum merge organizația, se strîng din cotizații. Pentru o singură Asociație, ”Dealul Spirii”, oamenii plăteau o cotizație lunară de 15 lei, acum de 17 lei. Sînt 2.400 de membri. Achită o sumă asemănătoare și la cealaltă asociație.

80.000 de euro pe an aproximativ se strîng din cotizații la Asociația ”Dealul Spirii” a Capitalei

Și atunci de ce se mergea pe sponsorizări minore, dacă se adunau bani necesari pentru tratamente și ajutoare? ”Cam 7.000 de euro pe lună cheltuim cu întrajutorarea”. Cheltuiesc cu problemele sociale și medicale cam cît strîng. Mai bine așa decît să bată în porți la cei controlați. Dar alt calcul, conform Ministerului Finanțelor, semnalat de un cititor vorbește de o sumă de 10.000 de euro pe lună care nu se explică din cotizații. Erau sponsorizări de 120.000 de euro pe an?

Oricum, de ce o făceau? Și ce s-a întîmplat la clubul Colectiv? Și de ce tace Raed Arafat, cel căruia i se subordonează, în final, ISU? Nu știa nimic de acest sistem de sponsorizare?

Fundația SMURD este una dintre cele care au sponsorizat și ele ISU. Cînd românii au trimis banii la fundația SMURD nu s-au gîndit că acești bani ajung ca să se plimbe șefii ISU prin lume.

”În acest moment, sînt declarațiile celor trei administratori reținuți de la Colectiv versus declarațiile Antoninei Radu și ale lui George Matei, cei doi oameni de la noi”, spune un coleg al celor doi. Administratorii spun că cei doi au fost și în septembrie 2014 în control, dar și mai tîrziu. Antonina și George zic că n-au fost în viața lor la clubul Colectiv.

”Ceva e clar. Oficial, clubul nu există în baza de date a ISU. Nu există nici un raport de control al celor doi. Dacă s-a întîmplat altceva, fiecare să răspundă”Pompier de la ISU

Între timp, la ISU a descins DNA. Vrea să vadă dacă există rapoarte de control de la clubul Colectiv. Și pune întrebări inclusiv legate de sistemul de sponsorizări.

Am avut o zi avans cînd am publicat! Uite de aia nu sînt utili ziariștii în guvern, ci în ziaristică.

Mai bine.

 

 

CE SPUNE FUNDAȚIA SMURD CĂ A DAT

”In cazul de fata, destinate sustinerii activitatii SMURD Bucuresti-Ilfov, din cadrul I.S.U. „Dealul Spirii” al Municipiului
Bucuresti-Ilfov, dupa cum urmeaza:
* dotarea cu echipamente individuale de protectie pentru echipajele de prim-ajutor calificat SMURD;

* dotarea cu o autospeciala de suport logistic, echipata pentru acordarea sprijinului logistic si transportului de materiale si oxigen
pentru echipajele de prim-ajutor;
* sustinerea amenajarii si dotarii cu echipamente de instruire si electronice a centrelor de formare in primul ajutor si asistenta medicala SMURD;
* sustinerea dotarii cu mobilier a dispeceratului 112 din cadrul ISU Bucuresti
* sustinerea reabilitarii tehnice a unor autospeciale de interventie, de tip Unitate de Terapie Intensiva Mobila, autospeciala de prim-ajutor, respectiv masina de medic de urgenta, necesare interventiei in situatiile de urgenta a SMURD Bucuresti;
* dotarea echipajelor SMURD Bucuresti din cadrul I.S.U. „Dealul Spirii” al Municipiului Bucuresti-Ilfov cu motociclete pentru interventia rapida si acordarea primului ajutor calificat;
* sprijinirea participarii unei echipe de medici si paramedici-formatori SMURD, in calitate de observatori la Competitia Internationala de Prim-ajutor si descarcerare desfasurata in luna octombrie 2012, la Londra
* dotarea SMURD Bucuresti cu o autospeciala de prima interventie si comanda pentru prima interventie a echipajelor specializate SMURD pe timpul variatelor situatii de urgenta”.

Comentarii (119)Adaugă comentariu

om  •  8 noiembrie 2015, 15:13

nu inteleg, la arena nationala la receptia la terminarea lucrarilor nu a semnat ISU? si daca a semnat cum nu exista aviz ?! de ce vin cei de la ISU la receptie? cumva avizul psi se ia dupa receptia la terminarea lucrarilor? cate institutii de control au fundatii asociate? hu e conflict de interese ?

Catalin  •  8 noiembrie 2015, 15:26

Domnule Tolontan, ca formator de opinie pacatuiti fata de pompieri, bagandu-i pe toti in aceeasi galeata, lasand impresia ca ocupatia lor principala este spaga, si toti sunt niste Dudus-i multiplicati. Dudus are pacatele lui, si inca mari, fostii subordonati acum se rafuiesc cu el, platindu-i niste polite mai vechi. Viata de pompier este grea, stresanta, imprevizibila, cea mai riscanta meserie (cand iesi pe poarta unitatii te duci in necunoscut si trebuie sa te descurci la fata locului cu ce oameni si tehnica ai) si chiar nu merita sa fie judecati in corpore dupa exemple singulare. Orice padure are uscaturile ei, iar Dudus este un exemplu. Eu va pun insa o intrebare - daca statul ar asigura structurilor sale fonduri suficiente pentru functionare, ar mai exista incercari de suplimentare a banilor pe calea donatiilor? Nota Bene - donatiile facute in bani se varsa la buget, cele facute in bunuri se inregistreaza in contabilitate, serviciile se deconteaza pe baza de facturi, iar toate donatiile se avizeaza de DGIPI. Daca ISUMB ar fi avut Tabela de inzestrare plina la toate pozitiile, ar mai fi cerut Dudus un Duster de la nu stiu ce firma sau niste Loganuri de la o banca? Daca aveti ocazia, intrebati pompierii simpli cati bani (din aia multi-putini cat primesc ca solda) personali folosesc pentru serviciu, incepand de la reparatii autospeciale, consumabile, dotare si intretinere sedii, echipament individual de lucru si cate si mai cate. Cereti sa vedeti un buget, si o sa va convingeti ca peste 90% din bani sunt pentru salarizare. Statul subfinanteaza sistemul (si nu numai la pompierii), dar le cere performanta. In schimb, in legea de organizare si functionare trece ca surse bugetul de stat, bugetele locale si donatii. Daca IGSU este o structura centralizata, de ce sa mai "ciupeasca" si de la Consiliile Judetene? Este ca zicala aia, cum ca "stapanul zgarcit invata *** hoata" - cam asa si la pompieri, nedandu-le bugetul necesar pentru functionare, ISU-urile cauta sa suplimenteze banii milogindu-se la CJ-uri sau agenti economici. Credeti ca este o placere masochista a pompierilor sa ceara donatii, nu cumva statul ii obliga? Situatia de la pompieri este una care se poate generaliza la nivel de societate - statul sa asigure cat poate finantarea structurii respective, dupa care sa ceara performanta de cati bani a bagat in sistem. Ca daca eu, stat, iti dau 10 lei salariu si dotari de 15 lei, dar iti cer sa faci de 40, ne furam singuri caciula. Alt aspect este regimul de lucru in aceasta institutie, adevarat ca militarizata. Codul Muncii prevede ca munca se socoteste timpul cat un angajat este la dispozitia angajatorului, iar regimul de munca este de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana, maxim 48 ore/saptamana in anumite situatii (cu cele 8 ore platite suplimentar), acelasi regim fiind preluat si in regulamentele militare. De asemenea, orele muncite sambata, duminica sau sarbatori legale se platesc suplimentar. Acum, cei care lucreaza in ture in IGSU au regim de 24 ore serviciu (la dispozitia angajatorului in unitati, chit ca sunt 10 interventii pe tura sau niciuna), 48 ore odihna, astfel ca pe un an de zile vor avea in jur de 3-400 ore muncite in plus, dar neplatite. Repet, pompierul nu este platit la numarul de interventii, ci la timpul cat este gata sa intervina, ca este sau nu nevoie. Nu cumva asta este o forma de sclavagism modern? Neavand dreptul la sindicat, precum politistii, care sa le apere drepturile, pompierii din interventie sunt suprasolicitati fizic si psihic. Altceva care vreau sa punctez este subordonarea pompierilor lui Arafat. Toata stima pentru medicul Arafat, a creat SMURD-ul, s-a batut pentru el, dar acum politicul l-a pus sa coordoneze activitatea unei structuri militarizate pentru situatii de urgenta de vreo 30.000 oameni, care este cu totul si cu totul altceva decat medicina de urgenta, si zic eu ca este o caciula prea mare pentru Arafat. El a fost scolit in ale medicinei de urgente, chiar crede cineva ca se va descurca daca da peste noi un cutremur? Se va pricepe exact la ce a facut si la Colectiv - evacuarea victimelor. In Departamentul lui de la minister interesati-va cate functii sunt de medici, cate de militari, si in ce stil dictatorial conduce treburile din IGSU. Asta inseamna sa fii manager in situatii de urgenta, sa te preocupe numai evacuare medicala si UPU de la spitale? Ma indoiesc... Oricum, este pacat ca prin articolele scrise aruncati o umbra nemeritata asupra muncii pompierilor. Daca vreti sa-i ajutati pe pompieri, ca voce a opiniei publice faceti lobby pe langa tot ce inseamna stat (presedinte, Guvern, Parlament etc.), cereti scoaterea IGSU din MAI (si de sub Arafat) si crearea unui Departament (Agentii, Directorat, cum s-o numi) "agatat" direct de primul ministru, care sa stie la orice ora stadiul de pregatire, nevoile de legiferare in domeniu, gradul de in inzestrare si ce nevoi mai sunt. Un stat nu poate acoperi toate posibilitatile de producere a unei situatii de urgenta, dar cel putin face cat poate, in limita bugetului care il hotareste factorul politic. Departamentul creat special pentru Arafat nu a fost decat un raspuns politic si un transfer de respunderi in urma accidentului din Apuseni, adica o pacalire a opiniei publice. Sper sa nu vina vreo situatie de urgenta majora (cutremur, accident nuclear, prabusire avion peste localitate, accident tehnologic in zone populate etc.) pentru a-mi da dreptate. Cu stima.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Fireman  •  8 noiembrie 2015, 15:51

Masini de interventie reparate pe banii nostri, unitatile renovate pe banii nostri, manusi , cagule , cizme, costume de protectie cumparate pe banii nostri, muncim 240 de ore pe luna si procedura de plata si acordare a orelor suplimentare a fost schimbata si reinterpretata de cel putin 3 ori pana acum. Cand au venit costume de protectie noi au fost date ofiterilor in timp ce subofiterii au aceleasi costume depasite, uzate si care nu asigura nici o protectie ,vechi de cel puti7-8 ani.

misu  •  8 noiembrie 2015, 15:57

Tot observ ca se repeta niste argumente pentru necesitatea donatiilor. Bai pompierii lui peste oamenii aia au murit si pentru ca voi ati inchis ochii. Tot incercati sa argumentati ca meritati spagile sub forma de donatii. Pai si doctorii de ce nu? Ei nu au accidente in familie ori evenimente speciale? Profesorii care au fost pusi la zid pentru acelasi sistem de conditionare prin meditatii particulare? Corect era sa iesiti in fata guvernului si sa spuneti ce spuneti acuma. Va dati mari viteji *** pe voi de frica decat sa-i spuneti lui ponta, boc sau alt nemernic ca nu va descurcati. Mai bine ati legalizat spaga ucigasa. Jumatate din pompierii de la Brezoi prin anul 2000 lucrau 24 de ore si apoi umpleau camionete cu lemn de foc furat si plecau la caracal sa-l vanda. In 72 de ore te plictisesti de atata odihna.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

misu  •  8 noiembrie 2015, 16:16

si-am uitat de chestia aia cu informarea care costa. au contactat pompierii tvr-ul si l-au rugat sa le ofere o ora pe saptamana pentru asa ceva? iar aia au refuzat? nu de alta dar vad emisiuni de agricultura unde sunt sponsori din domeniu. eu nu cred ca o firma care vinde stingatoare ori face cursuri pentru cadre tehnice psi ori furnizeaza alte servicii nu ar sponsoriza(furnizorul plateste tvr in functie de minute alocate ori audienta nu pompierii) o ora pe saptamana in care sa se faca informare. incendii intamplate. de ce s-au intamplat. puteau fi prevenite. CE AU PATIT VINOVATII. am inebunit prin 2007 pregatind o fabrica pentru un control de la pompieri. mii de informatii a trebuit sa procesesez ca sa pot extrage ceva folositor pentru ca la cursul pe care il facusem n-am aflat nimic. iar la control mi-au venit doi oameni. un capitan care m-a calarit 8 ore si un sofer care a dormit in dacie 8 ore. eu cred ca tanarul capitan daca era apt sa ma controleze ar fi putu sa conduca si masina pana la fabrica. poate le ramaneau bani si de drapel in felul asta. tare as fi vrut sa am atunci o emisiune care sa-mi spuna cum trebuiau facute toate documentele alea. am intrebat zeci de oameni si am primit zeci de raspunsuri care mai de care mai nastrusnice. iar tvr-ul poate se gandeste si el singur la genul asta de emisiuni daca tot are bani pentru ora regelui ori ora patriarhului.

Alice  •  8 noiembrie 2015, 16:48

Mie mi se pare ca esti un nesimtit, Tolontan! Faci totul ca sa compromiti persoane care au muncit cu adevarat pentru tara asta, ca doctorul Arafat. Cu bun simt, omul ti-a raspuns, desi nu meriti! Pana si copiii au inteles ca esti "unealta" care primeste "pe surse" informatii cand unul e dorit la parnaie!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

anticorp  •  8 noiembrie 2015, 16:59

Domnule Tolontan, am inteles. Avem : 1) pompierii adevarati, eroii 2) controlorii , care iau sponsorizari, (iar acestea nu sunt chiar spagi). Va sugerez sa investigati al treilea punct , inca neglijat : sumele uriase necesare pentru obtinerea documentatiei 10-15000 euro !.(Vezi declaratiile ministrului educatiei, ale patronilor de cluburi). Se pare ca aici intra o taxa de 1000-2000 eur pe care o primeste ISU (din care, probabil , sunt intretinuti pompierii-poate gresesc) iar diferenta, grosul, merge la o mana de EXPERTI care redacteaza documentatiile. Cine sunt acesti experti ? In Vrancea nu exista niciunul ! http://www.ziaruldevrancea.ro/educatie/1588822594-%C5%9Fcolile,-amenin%C5%A3ate-cu-amenzi-uria%C5%9Fe-dac%C4%83-nu-ob%C5%A3in-autoriza%C5%A3ia-%E2%80%9Cscenariu-la-foc%E2%80%9D.html . Cred ca legea a fost facuta cu dedicatie pentru un grup restrans de fosti sefi de pompieri, care dupa pensionare , si-au asigurat acest debuseu, un fel de mafie, la care, daca nu platesti taza de protectie, nu mai functionezi.. Sunt curios cat la suta din documentatii se pot genera pe calculator, dupa cateva simple editari de texte. Cate zile /om sunt necesare pentru redactarea unei documentatii sa cam cat castiga lunar un expert? Pe langa cheltuielile materiale evidente, pentru stingatoare, sprinklere, sesizoare, usi suplimentare, etc, de ce mai trebuie 10000 euro pentru niste hartii? Institutiile de stat ar trebui scutite de aceste cheltuieli. Un club, restaurant- castiga , are de unde, dar totusi- de ce asa mult? Pe vremuri institutiile isi faceau planuri de evacuare, cu niste schite -cine pe unde fuge in caz de incendiu, cine actioneaza care stingatoare, le verificau periodic ca functioneaza,,etc., dar nu cheltuiau 10000 euro pentru forme.

Bogdan  •  8 noiembrie 2015, 18:16

Domnul Daniel-Marian Dragne, prim-adjunct de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență NU CUNOASTE atribuţiile Inspecţiei de Prevenire asa cum sunt prevazute la art.11 si 12 din ordinul MAI nr.89/2013. Cum sa enunti o astfel de ineptie ca "Obligația de control derivă din luarea în evidență" a unei firme ? Chiar nu are nimeni urechi sa-l auda ? Daca ai ghinionul sa fii luat in evidenta, o tii dintr-un control in altul, daca nu, TRAI PE VATRAI ! Acum au evidenta cu toate cluburile pe care vor sa le inchida ? Asta e masura coerentei, competentei si experientei de care da dovada acest oficial IGSU, OBEDIENTUL FAVORIT al lui ARAFAT care a juns sef urmarind cum se sting incendii in fata televizorului. Acesta este personajul care a destructurat inspectia de prevenire urmad, in opinia lui, sa o desfiinteze ca inutila. Cu atata experienta si profesionalism din partea IGSU, va mai mirati ca ne mor cei dragi in incendii si inundatii ? *** !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

un fost Pompier  •  8 noiembrie 2015, 18:21

Ceea ce nu stie lumea.... Fundatia SMURD a fost infiintata de domnul ARAFAT care intamplarea face ca dansul sa fie seful DEPARTAMENTULUI PENTRU SITUATII DE URGENTA, deci mult mai mare ca in rang decat dl. Dudus. Cum poate fi sef la Situatii de Urgenta si in acelasi timp sa fie si sef la o fundatie care strange bani tot pe seama pompierilor? Ce face cu toti banii stransi de pe urma prostilor care muncesc 24/48? Are voie sa fie intr-o asa functie si avand ,,acesta masina de facut bani''? Nu cumva este incompatibil? Ce trece pe declaratia de avere? Ce partide sponsoriseaza ca sa fie el sef acolo? Dansul se plimba cu masina de teren de zeci de mii de euro cumparata cu bani din salariu de bugetar? Asa bine se castiga la stat? De ce ia toate interventiile SMURD? Ia orice ca sa faca bani, inclusiv oameni taiati la deget sau beti sau care nu necesita urgente doar ca sa faca bani sau merge la persoane batrane de le schimba la pampers de fata cu copii lor sariti de 30 ani care afirma ca ,,le e scarba sa faca ei asta''. Cu fiecare interventie el castiga bani si statul adica contribuabilul (caci el este statul, contribuabilul) pierde. Mie imi mareste taxele pentru fiecare betiv carat cu ambulanta. Cat deconteaza casa de asigurari? 400 lei pe interventie? Eu am fost la spital sa imi tratez o problema si doctora de acolo desi avea program 14-19, imi spune ca am ajuns tarziu la ora 17.00 si ca nu mai poate lua. Asta e sistemul lui Arafat, si el stie, ca doar a fost ministru. Pe el nu-l intereseaza decat SMURD-ul, nu si pompierii. Ati vazut ce au patit la Constanta, ambulanta a ajuns la timp, dar barca nu, pentru ce a fost trasa de o autospeciala care atinge cu greu 60km/h. Asa e si la Bucuresti. Noul sef ISU se plimba cu masini de lux sfidand neajunsurile: BMW (din banii asociatiei prostilor), VW Touareg, VW passat, Ford Focus (din banii institutiei), autoturism de teren KIA (probabil sponsorizare). Are mai multe masini dacat soferi. Acest nou sef Col. Mirel Guta, este si el politic pus. Dupa demiterea celor 3 sefi din 2014 (Dudus, Popa si Craciun) , prin emiterea unei ordonante de urgenta in 24.12.2014 (uimitor, a lucrat partidul in ajunul Craciunuilui) la ISU Bucuresti si-au facut aparitia 3 personaje: Col. Guta Mirel care nu a auzit nimeni de el si nu a vazut interventia pana acum, al doilea om in conducere este Lt.Col. Orlando C., tot politic pus, fiind consilierul lui ARAFAT, si al treilea om Col. Giani Aldoiu de la Calarasi, facut din civil ofiter, care a participat doar la incendii de miriste la Calarasi, propus de IGSU, tot politic, fiind un apropiat al unui mare sef de la IGSU (si el tot din Calarasi). Interesant este ca cei trei sefi numiti ca imputerniciti, tot ei au luat concursul, alti candidati fiind eliminati sau au luat note foarte mici. Uimitor, nu? Ei sunt alesii. Era sa uit, dar cine a facut subiectele precum si comisia de concurs erau apropiati ai candidatilor. Dintre cei 3 sefi, doar prim-adjunctul a fost de la ISU, ceilalti doi fiind adusi de la IGSU. Dar cum s-a ajuns la asta? Fostii sefi s-au opus masinariei politice de a modifica programul si de a da afara oameni. S-a facut si o adresa cu fiecare om ce face si ca nu se poate schimba programul militarilor, dar degeaba, ca a doua zi au fost demisi. Aici este si cheia problemei: Dl Arafat impreuna cu Dl. Oprea si Dl Cornea (Sef IGSU) au demis din functie mai bine de 20 de oameni de la INSPECTIA DE PREVENIRE (multi dintre ei specialisti cu facultati gen Politehnica), chiar daca nu le plateau studiile si munceau ca subofiteri pe incredibila suma de 1700-1800lei dar faceau treaba de ofiter si dadeau amenzi ca si un ofiter). Asa s-a facut marea unire ISU Buc cu ISU Ilfov, cu doi oameni din afara ISU Buc sau Ilfov desi nu este normal, trebuiau tot cadre din noua institutie formata. Dupa aceasta restructurare, au inceput represaliile politice: ,,a, tu ai fost al lui Dudus...sau al lui adjunct'' si uite asa si-au mai dat demisia in acest an peste 6 specialisti de la Prevenire. Au plecat oameni specialisti in prevenire incendii, cutremure, incidente chimice si asa mai departe. Daca vine maine cutremurul si Doamne fereste sa existe mai mult de 100 de victime de scos din daramaturi, ce face cu ambulanta daca nu exista specialisti care sa caute si sa salveze victimele? Sta si se uita de pe margine ca la Constanta.Tot anul, seful prevenirii si-a batut joc de oameni: cand ii imputernicea pe unii pe functii de conducere, cand ii dadea jos, si tot asa. 7 luni au tot tinut-o in examene pe diverse functii, au mutat oamenii de colo colo, pe unii i-a scos din control si desi sunt cadre ale inspectiei, fac secretariat sau cine stie ce centralizari de date. Foarte putini fac controale. Ce oameni au ramas, toti vor sa plece. Intrebati la ISU cati au plecat in concediu fara plata de 1 an, cati au rapoartele la semnat de mutare la POLITIE, IGI, IGSU si in tara sau cati au luat concursul la alte institutii dar nu ii lasa sa plece pe principiul ,,lipsa personal''. Pai domnule Sef, scrie la lege faptul ca tu trebuie sa-ti asiguri personal, deci daca ai lipsa iti agajezi, nu ii muncesti ca pe sclavi pe angajati 24/48. Toti vor sa plece dar seful ISU (stiu de la fosti colegi) nu ii lasa desi ei au dreptul asta, legal, de a-si alege locul de munca, partenerul de viata precum si dreptul de a se stabili oriunde in tara asta, iar aceste drepturi sunt garantate de CONSTITUTIE. Vor pleca toti si nu mai are cine sa raspunda la 112. De ce nu ii lasa sa plece? Oamenii s-au saturat de bataia de joc, de politica, incompetenta sefilor care nu stiu sa scrie un text in excel si sa aduca bani de acasa pentru orice lipsuri are institutia. De ce nu zice nimeni ca Arafat a dat afara de la inspectie? Au ramas dacat 3 locuri pentru subofiteri dar desi trebuia sa se organizeze concurs pentru cele 3 functii, nu s-a mai organizat nimic. Cum s-au ocupat? Cu interventii, adica au sunat telefoanele si gata, fetele de colonei au ocupat functiile. Stati sa ne intelegem, unele au si salariu de merit, desi nu au fost la niciun incendiu, iar eu si colegii inghetam la diverse misiuni si imi luam brichete in cap (noroc cu casca de plastic) la meciuri pe stadion. Au facut aceste fete vreun serviciu in unitate? Nu, nu au facut la poarta, nu misiuni, nu nimic, dar scriu pe facebook ca ele sunt pompierite. Pile? O groaza. Au oameni peste tot. Soti, sotii, cumnate, copii. Cum au intrat? Simplu, din viata civila cu concurs. S-au scos si probele sportive in 2008 desi fara probe sportive nu aveai voie sa faci concurs. Fac misiuni sau dau probe sportive la sfarsit de an asa cum scrie in legislatie? Nu, caci persoanele sunt scutite. Bun...o sa ma intrebati ...scutiti la ISU? DA, desi scrie in statul cadrelor militare ca se trec in rezerva, deci 50 la suta din personal trebuie trecut in rezerva. Seful de la resurse umane a stiut? Inspectorul sef stie? Eu zic ca stie dar nu ia masuri. Despre Asociatie... Asociatia nu a presat pe nimeni sa dea ceva. Nu este spaga. Spaga se da ca sa fie favorizata o persoana si se duce acasa la familie, nu la unitate. Udrea a dus ceva la minister sau restul? Asociatia a facut si lucruri bune: a dat cate ceva de sarbatori la case de copii, a dat mici premii la copiii care veneau la concursurile organizate de pompieri, se faceau mese de protocol cand venea dl ministru si Dl Arafat, se cumparau bunuri pentru unitate in special pentru logistica si seful logisticii poate confirma asta. Toti presau pe aceasta prevenire dar acum vad ca nu mai zice nimeni nimic. Seful logisticii cred ca s-a facut foarte mic in aceste zile si nu mai recunoaste nimic, dar cand avea o problema se ducea la Dudus. Toti stiu asta. Se discuta si in sedinte. Secretara sefului de la logistica era si secretara la asociatie din cate imi amintesc. Cadrele nu au fost ajutate, deoarece mai exista o alta asociatie de ajutorare a cadrelor. Fiecare cadru da cam 17 lei si i se opreste lunar, legal, pe statul de plata. Da, exista si o asociatie Sportiva si aici se mai dau inca 13 lei lunar...aici, banii dispar si nimeni nu stie ce si cum se face cu ei. Multi s-au plimbat in afara pe banii acestia. Ce s-a intamplat cand un pompier a murit la datorie, fiind gasit ars la nenorocitul de incendiu de la Dragon, dupa ce si-a salvat 2 colegi de la moarte? Nimic, nimeni nu a fost tras la raspundere, penal. Nu s-a dat guvernul jos, nu a cazut nimeni, nu a cazut niciun sef, au plans colegii si au strans bani ca sa ii trimita cosciugul la satul din care era pentru ca el ara amarat si intretinator de familie (parintii nu aveau venit). Asociatia a dat si ea o suma mica de bani. Dragonul a dat 2 loganuri pe asociatie in cinstea pompierului cazut la datorie, loganuri cu care se plimba sefii. Ce a facut statul?Nimic. Nu, nu i-a dat bani familiei, asigurare de viata nu face institutia pentru ca nu are bani. Primeste bani (50000 euro parca) doar militarul roman care este *** la americani si moare in IRAK ca aparator al nu mi stiu eu ce drepturi ale omului......iar pe noi nu are cine sa ne apere in propria tara. Dotarea celor din IRAK este la standarde NATO pe cand la noi este la standarde AFRICA. Carpiti, cu castile uzate si rupte si manusile fara degete, cu costum tip NOMEX in care intra apa pentru ca nu este de calitate si nu stie nimeni de ce s-a cumparat ceva ce nu indeplineste standardele privind siguranta salvatorului. Cine a cumparat la licitatie aceste costume foarte scumpe, mai scumpe ca cele din Germania de calitate? Castile sunt din plastic made in China si se topesc pe cap la incendii. De aceea am plecat si eu. Adio.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

anticorp  •  8 noiembrie 2015, 19:53

Putina matematica : ”În București și Ilfov noi avem înregistrate 40.000 de obiective. Cu 60 de oameni la control, cîți sînt acum, la cîți ani îi vine rîndul unui obiectiv să fie controlat?” 40000 obiective * 40 judete * 2000 eur = 3.2 miliarde eur /an . Judetele normale au < 40000 obiective ? Sa zicem 4000 obiective : 2000(40000+39*4000)= 392 milioane.- frumoasa suma , oricum ! sa punem 10000 eur o autorizare . Avem 10000*(40000+39*4000) =1.96 miliarde anual pe autorizari !! Preturile cerute si legea pe care se bazeaza sunt absurde .Nu mai zic nimic.

GIGI  •  8 noiembrie 2015, 20:11

@un fost Pompier: Bravo! Spui foarte bine ceea ce spui. Si noi vrem sa plecam si nu ne lasa terminatul asta de inspector sef, ruda generalului izmenar, arogant si nesimtit. Ai dreptate Asociatia Sportiva Pompierul, prin umflatul de Dumitrescu(comandantul grupului 5), toata bani aiurea. Sunt curios daca se va sesiza cineva sa-l intrebe de proveninta banilor folositi la deplasarile in strainante.

Mihai  •  8 noiembrie 2015, 20:22

Autorizarea nu e anuala, se face doar la modificari ale spatiului.

un robot  •  8 noiembrie 2015, 21:49

Foarte bine punctat , @un fost pompier ! Curios cum nici o institutie abilitata nu se autosesiseaza in privinta abuzului facut de conducerea iGSU si a d. dr. in ceea ce priveste programul de munca impus pompierilor de la interventie . Oare sa fie asteptati dumnealor la " cotitura" ?? Daca cei din conducerea IGSU este aservita dumnealui , sper ca judecatorii , carora sigur ne vom adresa dupa 10 .2 . 2016 , sa fie independenti ! Superwoman , sefa DNA , nu are nimic de spus ? DNA-ul a intrat pe firul activitatii fostului ministru de interne doar dupa moartea colegului politist ! Trebuie sa moara si pompieri pentru a fi analizata situatia in care acestia se afla ?

anticorp  •  8 noiembrie 2015, 22:19

@Mihai "Autorizarea nu e anuala" - corect. Totusi, suma ramane uriasa. Cred ca nu mai mult de 10% dintre obiective au actele facute. Va urma o campanie ... pompieristica :) . Intr-un an, doi, toti vor voi sa-si faca actele! Sa vedem cu cine : acei experti ce au dreptul sa redacteze trebuie sa fie pompieri principali(parca am citit undeva - poate gresesc). Acestia trebuie sa fie foarte rari, de vreme ce in Vrancea nu exista nici unul ! Sa zicem 1% sunt principali. din 30000 pompieri rezulta 300 specialisti in redactare. Avem 40000+39*4000 =192000 obiective (aprox) . Deci cam 650 obiective pe specialist. Presupunem un specialist de bun simt, ce ia doar 1000 eur / obiectiv, care necesita 1 luna lucru. Deci dureaza minimum 5 ani pentru terminarea documentatiilor pentru toate obiectivele( marea majoritate nu au autorizatia). Daca cere 10000 eur /documentatie,inseamna - a)cere 10000 /luna, in care termina un proiect, (timpul total va fi 5 ani) , sau b) lucreaza 10 l la un proiect, deci timpul total(pentru toate proiectele), va fi aproape 50 de ani.

Mihai  •  9 noiembrie 2015, 9:49

@anticorp, Da, suma ramane uriasa. Pe langa banii pentru specialist, mai sunt si modificarile de facut. Cu totul, pe bune, cred ca s-ar duce la procente din PIB respectarea tuturor standardelor. Care standarde se mai si bat cap in cap si se modifica la 2-3 ani.

Precizari pe marginea Apelului catre institutiile de spectacol | Daily Acting  •  9 noiembrie 2015, 17:05

[…] Nu vanatoarea de vraijitoare e scopul meu, ci cautarea unui drum spre normalitate. Nu stiu cate teatre, cinematografe, baruri ori cluburi care gazduiesc concerte au, in acest moment, toate actele necesare functionarii in deplina legalitate (prin acte inteleg avize, autorizatii, declaratii si orice alta bucata de hartie cu valoare juridica). Cu atat mai putin, nu stiu cate dintre actele totusi existente la momentul actual au fost obtinute legal si cate pe baza de spaga directa sau deghizata. […]

N-am uitat  •  9 noiembrie 2015, 17:37

Poate ca ar fi util sa ne aducem aminte de perioada august -septemmbrie 2009 cand dl col Dudus prezenta -de fapt trimetea-certificate medicale de la Sp.Floreasca chipurile avand un aparat gipsat ptr o fractura si de fapt umbla prin Bucuresti cu masina de serviciu facand antecamera la Vanghelie sau alti potentati ai momentului. Cine nu-si aduce aminte cum Dudus dadea ordin sa nu i se dea concediu medical uni subordonat care era bolnav iar medicii nu prea se uitau in gura lui dar nici bine nu le era apoi. In ce privesc ajutoarele de la Asociatia pompierul este clar ptr toata lumea ca ele erau folosite in primul rand ptr sponsorizarea deplasarilor in Anglia,Coreea,Canada etc. Si vorba unui fost sef al ISU bucuresti care in anul 2013 cu cateva luni inaite sa moara ne spunea"cum sa stie sa conduca un inspectorat de pomperi un inginer de carnati"care in viata lui nu a lucrat in operativ

paul cristian stefanescu  •  9 noiembrie 2015, 22:41

Bai pompieri, fiti demni! Nu va mai smiorcaiti ***! Sefu' e rau, n-avem furtunuri, etc, ce ne fac, ce ne dreg, bietii de noi. In urma cu 6-7 ani, statuia pompierilor din b-dul 13 Septembrie, din fata hotelului Marriott a fost acoperita cu o.... poseta Louis Vuitton. O reclama a inghitit statuia Eroilor Pompieri. Un act de batjocura fata de istoria Romaniei! Un act imposibil de conceput, in nicio tara din lume, de la USA la Burkina Fasso! Nu mai stiu ce vierme de primar a autorizat chestia aia. Dar nici unul dintre voi nu s-a dus sa o distruga cu topoarele! Cineva de mai sus vorbea de drapelul lui Zaganescu. Stiti cine e Zaganescu, dragi pompieri? Stiti ce semnifica statuia aia din fata Marriott-ului? Aveti demnitate! Iesiti cu totii si aparati-va uniforma, in absolut orice situatie. Aveti vreo probelma, faceti delatiunea anonima pe site-uri, foarte frumos. Dar, totodata, raportati scris, ierarhic, orice mizerie, pornind de la superiorul direct, si mergand, din post in post, pana la ministru si prim-ministru, luand stampila de la registratura, la fiecare raport depus. Apoi, daca apar probleme le duceti la DNA. Si bineinteles, in ultima instanta, puteti utiliza bomba nucleara a societatii romanesti: site-ul lui Tolontan. Si e valabil pentru orice functionar si nu numai. Trebuie sa aveti DEMNITATE si curaj! Si sa stiti cu totii cine e Pavel Zaganescu si sa va comportati ca el, in orice situatie! Si sa stiti ce reprezinta statuia aia pentru care niciunul dintre voi nu a miscat un deget cand a fost acoperita cu o poseta de pitipoance. Si bucurat-va si de drapelul ala brodat, ca e frumos. Si va ramane in istorie, dar pentru asta voi trebuie sa-l onorati voi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Kendall  •  27 decembrie 2015, 4:34

Chiar nu pot sa inteleg cum de intr o tara saraca ca Romania s-a ajuns sa se ceara sumele astea exorbitante in ceea ce priveste obtinerea documentatiei. E aproape inadmisibil sa se ceara atat de mult.

Comentează