marți, 1 decembrie 2015, 8:17
UPDATE: Mă contrazice și Mihai Goțiu. Foarte bine. Un singur lucru am de nuanțat și nu pentru mine, nu pentru Ghinea, ci pentru o corectă fotografie. Goțiu spune ceva de ”gențile Hermes”, trimitere la Elena Udrea și la societatea civilă care i-ar fi stat la picioare. În privința lui Cristi Ghinea, eu am și acum în fața ochilor un articol din 2011 al lui, în care scria că investiția Elenei Udrea în Gala Bute e un abuz și că niciodată nu ne va deconta CE banii. Ceea ce s-a și întîmplat. Nu știu exact ce-a vrut să spună Mihai Goțiu, dar dacă eu am găsit la repezeală în sertarul propriilor obsesii acest exemplu, sigur că mai sînt și altele care probează că Ghinea n-a fost niciodată în tabăra Elenei Udrea.
UPDATE:
Cristian Ghinea a fost numit consilier de stat pe afaceri europene la Cancelaria Guvernului.
A făcut-o în stilul său onest, demisionînd atît din ONG-ul pe care l-a fondat, cît și din postura de redactor la ”Dilema”.
Ori de cîte ori apare o astfel de mutare, încep acuzele. Că e o sinecură. Că de ce s-a dus să lucreze la stat?
Poate că e bine să ne decidem, totuși.
Vrem ca statul să ne livreze, dar în același timp îl disprețuim.
Am găsit în cartea lui Bernard Lewis, ”Istoria Orientului Mijlociu”, cîteva pagini delicioase despre raportul dintre ”societatea civilă” și stat în lumea musulmană de acum cîteva secole.
Simplificînd istoria, rolul societății civile de azi era îndeplinit atunci de clericii învățați, care elaborau și legile. Aceștia se numeau ulemale.
”În primele secole ale istoriei islamice, relația dintre stat și ulemale era distantă, fiind chiar uneori una de suspiciune reciprocă. Pentru adevărații credincioși, statul era un rău necesar, dar unul cu care oamenii buni nu aveau nici o relație.
Serviciul statului era înjositor și, într-un sens, era un păcat de vreme ce veniturile statului se obțineau prin jecmănire și oricine era plătit de acesta participa la păcat.
Una dintre temele recurente în biografiile oamenilor învățați și cucernici era cea a eroului poveștii căruia i se oferea o poziție în cadrul statului, iar el o refuza.
Oferta indica faima lui, iar refuzul, integritatea”.
Și acum urmarea, așa cum o vede Lewis.
Mi se pare copiată, la scară, în România de azi.
De dragul jocului, înlocuiți ”ulemalele” și ”oamenii religiei” cu ”societatea civilă” și citiți:
”Această relație – sau mai degrabă lipsa unei relații – între oamenii religiei și stat a creat dificultăți practice serioase.
Ulemalele și-au elaborat propria doctrină pe care conducătorii imperiului au găsit-o inaplicabilă din multe puncte de vedere politice.
La rîndul lor, ulemalele au încercat să evite o asociere prea strînsă cu autoritățile publice.
O asemenea situație a avut efecte negative și asupra statului, și asupra religiei.
Simpatia populației a fost în mod clar în favoarea celor care au evitat serviciul public, iar multe dintre recomandările ulemalelor sînt echivalente cu o instigare la boicotarea serviciului public.
Cînd una dintre ele accepta o poziție de autoritate, o făcea cu reținerea cuvenită și era privită chiorîș de cei mai cucernici”.
Nefiind printre cei cucernici, mă bucur că oameni precum Cristian Ghinea intră în serviciul public.
sursa foto: Mediafax
ciobanu • 8 decembrie 2015, 16:52
D-le" Tontolan" ,d-ta ai impresia ca esti un monument al adevarului si al deconspirarii tuturor faradelegilor din Romania.Te-as ruga sa propui metode si masuri de contracarare a tot ce se intampla in aceasta tara. Nu cred in totalitate in ceea ce afirmi pe acest site.Daca vrei sa te afirmi ca jurnalist,te rog sa o faci pe plan sportiv.Nu inteleg de ce in calitatea dumitale de jurnalist sportiv, te ocupi de treburi care nu au nici o legatura cu sportul.Sunt sigur ca d-ta primesti anumite sume de bani din surse oculte pentru ceea ce scrii.Eu nu cred ca in numele adevarului,mai ales in Romania,un jurnalist ca tine,ar avea asemenea preocupari.
marius ioan • 8 decembrie 2015, 17:26
dezamagitor...,privatizari,privatizari,privatizari....
pawn • 8 decembrie 2015, 17:53
bine...acuma, n-are sens sa va enervati ca-ati-fost-manipulati. asta este, prostia se plateste. ati iesit in strada sa dati jos un guvern care avea crestere economica si prin marirea salariilor bugetare ii impingea si pe privati sa creasca leafa si ati adus unul care va face "romani care ar trebui sa munceasca pe 2 lei, ca asa e la india, brazilia etc". in fine, toti astia nu l-au citit ( ca e rus), sau l-au uitat pe tolstoi, care in "razboi si pace" il face praf pe napoleon, ce incearca sa forteze legile (in opozitie cu kutuzov)...legile. habar n-am care sunt legile astea in cazul nostru. sigur e ca va urma o replica a majoritatii nemultumite de o sa va speriati
victor L • 8 decembrie 2015, 20:36
Taman ca in expresia "uite cine vorbeste!" Tocmai dl Tolontan face elogiul muncii la Stat, el, care a lucrat din greu la Statul lui Felix (oare ce ar fi scris Bernard Lewis daca l-ar fi cunoscut pe puscariasul nostru?) In plus, oengistul Gotiu si stingistul Rogozanu nu l-au suportat niciodata pe Ghinea; nu doar ideologic, ci pentru reusitele lui Ghinea, care se declara deschis om de dreapta. A-l blama pentru ca a renuntat pentru un an la fostele activitati, pentru a ajuta guvernul de tehnocrati (nonsens, guvern de tehnocrati in regim parlamentar), este o intreprindere care poate fi riscanta, dar deloc blamabila. Chiar onorabila. Daca li s-ar fi propus lui Gotiu si Rogozanu un ciolan sigur nu ar fi refuzat :P
utraian • 9 decembrie 2015, 12:53
stiti ca v-am atras atentia.... Eh Esca v-a adus in emisiune, de parca ea decidea... V-ati simtiti bine. SI la TVR. Va atrasesem atentia ca nimeni nu va baga , ciudat, in seama. Chit ca demonstrati cu dovezi unele chestii. Asta e un sistem plin de *** criminali, capabili de orice. Inainte de Colectiv, va asteptati la altceva? Cand vreti sa iesiti la pensie, va astept, am o ferma langa Constanta. Astia sunt 1500 de PCR-risti si lumea s-a terminat la 4 mitinguri. Trebuiau sa mearga pana la capat. Va ofer clar: 1000 euro pe luna la ferma, n-ai ce face acolo, toti niste criminali. AM glumit. AHAHAHAH ar vrea ei! RUPE-I! Oricum Esca! nu te baga in seama, am vazut emisiunea, ce i-ai facut?
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
utraian • 9 decembrie 2015, 12:56
Esca are asa: un fel de Te iubesc dar pastreaza distanta, cand te vede... Ahahahaha. Oricum nu se astepta sa te vada de 2 ori intr-o luna