Medic: ”La Bagdasar, răniții au fost mutați într-o secție care nu avea avizul Ministerului Sănătății”. Luați-vă TVR înapoi că altfel pierdeți tot!

Poate că nu e treaba noastră să vorbim cu medicii despre felul în care au fost tratați cei de la #Colectiv. Dar de ce nu fac asta TVR și Radio România, care au în misiunea publică taman acest lucru?

vineri, 4 decembrie 2015, 11:38

UPDATE: Interesantă e următoarea comparație. În timp ce la ”Bagdasar-Arseni” s-a umplut, practic peste noapte, o secție cu mobilier și aparatură, fără avizul Directiei Sanitare, Unitatea modernă de arși de la ”Floreasca”, inaugurată în aprilie 2015, n-a găzduit nici un ars de la Colectiv.

sectie_arsi
În stînga, Unitatea moderna de arși de la Floreasca (inaugurată în aprilie 2015 – nefuncțională în noiembrie 2015), iar în dreapta saloanele ATI de la Bagdasar, dotate peste noapte și unde au fost puși răniții fără ca pavilionul să aiba avizul MS

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Purtător de cuvînt al Spitalului Bagdasar-Arseni și doctor ortoped, Florin Bica îl întîmpină vădit nervos pe jurnalist.

”De ce nu vă ocupați voi de sport?!”, spune, trăgîndu-și scaunul în spate. Bărbatul distins se întoarce cu o jumătate de față, semn al faptului că ar vrea ca tu, ziarist, să fii departe, poate nu direct în mă-ta, dar undeva unde ți-e rostul.

În nici un caz nu aici, nu pe capul lui.

Știți ceva? Are dreptate.

În studioul Antenei 3, Mugur Ciuvică a spus că ”mintea lui Tolontan e mai obișnuită cu fotbalul decît cu gînditul”.

Și el are dreptate.

Au dreptate criticii de pe internet cînd observă că, articolele din ultima săptămînă, cele despre spitale, nu alcătuiesc o investigație. Nu e, nici n-am pretins că e; investigație a fost chestia cu pompierii.

Nu e investigație, sînt mărturii ale medicilor și interviuri cu oficialii.

Pînă la urmă, presa nu e un scop, ci un mijloc de stabilire a faptelor, preocupare pe care istoricii o consideră unul dintre factorii-diferență dintre țările dezvoltate și cele nedezvoltate. Ca jurnalist, poți stabili faptele în moduri care nu se exclud: prin investigații sau prin căutarea celor care ți le pot povesti încrucișat. Și în multe alte feluri.

Mărturiile de azi.

Am aflat că, după dezastrul de la ”Colectiv”, o parte din răniți au fost duși la Spitalul Bagdasar-Arseni  și mutați într-o secție care nu a avut avizul Direcției de Sănătate Publică. O secție renovată, dar goală, în care paturile au fost aduse din depozite și igienizarea s-a făcut pe fugă.

Ce ne-a spus doctorul, care ne-a trimis și pozele: ”În seara de 30.10.2015 eram la serviciu, când am fost anunțați că s-a petrecut un incendiu, în urma căruia mai multe persoane se află în stare gravă și urmează să fie aduse la S.C.U.B.A. Nu o să intru foarte mult în detalii, dar în seara aceea s-au întâmplat lucruri care ne-au marcat pe mine și pe colegii mei. Am făcut cu toții eforturi uriașe pentru a salva viețile acelor tineri. S-au primit indicații din partea managerului spitalului, care, la rândul său, a primit ordin de la domnul Bănicioiu, să lăsăm impresia că dispunem de toate cele necesare îngrijirii acestui tip de pacienți”.

”Ceea ce este foarte grav este că pacienții, după ce au fost stabilizați, au fost mutați în secția veche A.T.I. a spitalului, care fusese renovată recent, dar care nu are nici măcar o adresă din partea Direcției de Sănătate Publică din care să rezulte faptul că spațiul respectiv poate permite îngrijirea unor pacienți” cadru medical Spitalul Bagdasar-Arseni

Omul continuă: ”Pacienții au fost mutați în acest loc neavizat de Ministerul Sănătății – Direcția organizare și politici sanitare. Vreau să vă spun că nu am avut nici măcar paturi și a trebuit să aducem din celelalte secții, sau paturi vechi, din depozit, nu am avut suficiente aparate de ventilație artificială (multe dintre cele existente fiind defecte), iar spațiile în care au fost ținuți pacienții nu erau nici măcar dezinfectate, deși protocolul în astfel de situații prevede ca pacienții să fie tratați în saloane sterile”.

La spital, ieri.

Managerul era plecat. Am discutat cu purtătorul de cuvînt, dr. Florin Bica:

1
Așa au arătat saloanele utilate rapid, unde au fost duși răniții


„N-am avut avizul, acesta a venit după, dar a fost o întîmplare fericită că aveam acea secţie ATI!”

 

Au dreptate cei care spun că situația din spitale nu e în aria noastră de competență ca jurnaliști. Chiar nu e.

Dar în aria cui e?

Pînă acum au fost informații.

Ce urmează e o opinie.

În aria cărei organizații media e situația infecțiilor din spitale, cea mai gravă din Europa la noi? Dar felul în care funcționează Departamentul Național de Urgențe?

Cine ar avea datoria ca, în numele publicului, să întrebe de ce noul guvern nu elimină sponsorizările, nu doar cele de la ISU, ci toate taxele de protecție cerute micilor și marilor întreprinzători?

Cine ar trebui să se întrebe, înainte de a o face un raportor ONU, de ce nimeni dintre guvernanți nu e îngrijorat că avem 40% dintre compatrioți sub limita sărăciei? Cine ar trebui să toace această temă ca să-i realizăm gravitatea?

Cine ar putea să afle ceea ce noi am aflat așa, ca niște jurnaliști sportivi rătăciți într-un ghem de emoție și de informații publice, și anume că familiile pregătesc deja procese împotriva statului român în cazul Colectiv?

Poate că se vor extinde procesele morților din cauza suprainfectării în spitale, nu doar pentru cei de la Colectiv.

Cum se va apăra statul cînd s-au folosit secții neavizate de Ministerul Sănătății, ca la Bagdasar-Arseni? Cine ar trebui să urmărească ce se va întîmpla și să povestească oamenilor?

Răspunsul este unul singur.

Asta e treaba televiziunii publice și a radioului public. E treaba agenției naționale de știri. Ele au, prin lege, datoria de a servi interesul public.

Ca să nu ni se reproșeze și nouă cum li se zice acum medicilor, ”De ce n-ați vorbit mai devreme?”, ne spunem părerea: TVR și Radio România sînt, pe distanța următorilor ani, singura speranță a publicului de a fi informat și servit cu obiectivitate la scară națională. 

Mai sînt încercări și reușite în media, dar piața nu garantează că ele vor dura. Piața nu mai susține, de una singură, media independentă.

Iar presa din România este într-o situație de catastrofă nedeclarată.

Aproape toate redacțiile de presă scrisă, cele care, cei din televiziuni o știu foarte bine, produc majoritatea subiectelor, au intrat în insolvență. Televiziunile au și ele probleme financiare. Chiar și radiourile mari sînt de vînzare, dar n-au cumpărător.

Și toți, fără excepție, suferim, în mare măsură din vina noastră, de lipsă de credibilitate.

Uniți TVR, RRA și Agerpres! Uniți-le lăsînd deoparte mofturile din interior și din exterior, uman de înțeles, dar infime în ecuația interesului cetățenilor!

250 de milioane de euro pe an este bugetul cumulat la TVR, RRA și Agerpres

Uniți-le pentru că, în afara lor, nimeni nu are forța financiară și nici șansa unică de a reașeza publicul în mijlocul relatării jurnalistice.

Dacă românii ar vedea că se schimbă ceva acolo, poate că peste un an ar accepta și mărirea taxei.

Ar privi mărirea taxei, să zicem din 2017, ca pe o investiție în ceva ce și cetățenii resimt ca pe o nevoie: investiție în încrederea că cineva îi reprezintă în raportul inegal cu autoritățile. Că cineva poate vorbi pentru ei. Că cineva poate să monitorizeze guvernul.

TVR, RRA  și Agerpres, cu bugetul lor anual depășind aproape de trei ori bugetul ProTV, sînt o resursă care poate disipa cunoaștere și poate însoți procesul de repunere a statului în folosul cetățenilor săi.

Viitorul e al țărilor care își mobilizează resursele de educație și informare a populației. TVR este o astfel de resursă.

Cetățenii nu ar fi singurii beneficiari.

Dintr-o televiziune publică ancorată în realitate, cu informații, investigații și reportaje, Guvernul și politicienii ar avea și ei de cîștigat.

Dincolo de economia la buget, că prin unire se pot raționaliza cheltuielile, un conglomerat public de media ar juca rolul unei prevenții. Să se gîndească politicienii! Ce preferați? Să continuați în aranjamente pînă vă saltă DNA sau să vă enervați în fața unei televiziuni publice puternice, care vă expune permanent erorile?!

Ce vreți, în fond, ca politicieni? Să vă duceți, precum faceți acum, la televiziunile împărțite în ”prietene” și ”dușmane”, neștiind niciodată ce agendă e în spatele celui cu care vorbiți, sau să fiți parte la o discuție fără menajamente, dar onestă și echilibrată? Nu v-ați săturat să fiți tratați fie de sus, fie periați fără să apucați, în nici una dintre variante, să rostiți vreo idee care să ajungă la oameni?

Prezent la Mihai Gâdea, Liviu Dragnea vorbea despre un plan pe 25 de ani pentru România.

Și l-a întrebat pe moderator dacă se bagă să vină și el cu idei. Oricît de mult mă critică el, că și eu nu contenesc să-l fac propagandist, Gâdea a avut un răspuns corect. Absolut corect. ”Mizați pe noi să vă criticăm”.

TVR ar putea face asta. Dar și altceva.

TVR ar putea să fie promotorul unei conversații naționale inteligente. Un plan pe 25 de ani pentru România fără media independentă e un plan urlat cu fața la apa din puț.

Uniți și eliberați media publică! E singura șansă.

Și avantajul e că atunci veți scăpa și de jurnaliștii sportivi care aleargă a proști după bacterii.

 

 

 

Comentarii (114)Adaugă comentariu

gigelos  •  5 decembrie 2015, 7:42

A fost o intamplare fericita ! Medicina ? Stiinta ? intamplare ! Hei-rup .Cincinalul in patru ani si jumatate

eminescu  •  5 decembrie 2015, 7:53

tolontane l-ai deranjat pe zeu, zi mersi că nu te-a flegmat toți doctorii ăștia se cred niște zei, iar noi sîntem *** lor

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2015, 8:01

@Ra: daca stabilirea faptelor este semnul unei tari dezvoltate, mania persecutiei este diagnosticul unei civilizatii care prefera sa stea pe loc, dind vina pe altii pentru propriile nereusite. Singapore sau Malaezia au fost colonii, deci puteau sa-si prelungeasca la nesfirsit retorica de victime, dar au pus burta pe carte, pe organizare a muncii si si-au scos tarile din mizerie. Noi n-am fost colonie, dar ne vaitam ca sintem exploatati perpetuu.

fotbal  •  5 decembrie 2015, 8:04

manifestul asta merita decupat si pus pe masa fiecarui parlamentar/guvernant. i-as astepta luni cu o editie speciala si gratuita la intrarea in sala de sed rectific, nu gratuita! s-o plateasca. educatia si coerenta costa. e mai bine pentru toata lumea sa plateasca in lei

Popescu Mihai  •  5 decembrie 2015, 8:05

Pana la urma unde e problema? Ca la spitalul Bagdasar a fost deschis un spatiu de terapie in care au fost tratati cei de la Colectiv, sau ca mas media e in colaps si ziaristii sportivi se ocupa de investigatii care au priza la public si vand mai profitabil can-can-ul? Asta se vrea?! Sa lovim in oricine pentru a scoate o stire bomba? Din punctual meu de vedere, faptul ca cineva a avut taria de a-si asuma deschiderea unui spatiu cu rol de terapie intensiva in care s-au salvat oameni, in ciuda faptului ca nu existau avizele necesare, trebuie laudat nu blamat!

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2015, 8:07

@Popescu Mihai: dupa cum puteti observa, noi nu ne pronuntam. Deci nu blamam. Am pus fata in fata doua puncte de vedere. Cel al unui medic si cel, oficial, al conducerii spitalului. Iar cel oficial e de trei ori mai lung decit cel neoficial. Speram ca macar asta e posibil ca, totusi, n-am ajuns o tara in genunchi in fata sacrosantului. Sau am ajuns?

doina  •  5 decembrie 2015, 8:09

Deja deveniti caraghiosi! Dar sutele de copii bolnavi de cancer de ce nu sint trimusi in afara sa beneficieze de tratamente complexe??? Dupa ce da statul o caruta de bani pt cei trimusi in afara, dupa ce fac eforturi si ii salveaza pe cei de aici hai sa dam cu noroi jn toti. Dar de ce nu facem o educatie civica cum trebuie ca tinerii sa nu mai intre jn toate bombele cu un contaiber drept acces. Cite milioane platestecstatul pt tratamentele celr arsi in afara? Dar cind au ars bebelusii la giulesti si i-a salvat pe citiva doctorul de la Bagdasar a fost bine? Atunci nu guvernul boc a fost vinovat aa taiase posturile ca sa poata fura duduia penala mai bine? Ati facut anchete atunci? Sunteti penibili si rau intentionati!

Mihai  •  5 decembrie 2015, 8:16

Observ din ce in ce mai multa lume nemultumita ca va bagati nasul in diverse subiecte. Acest lucru il observ atat in commenturile subiectelor cat si in cazul Dlui Dr.Bica. Din punctul.meu de vedere aceste nemultumiri vin pe fondul REZULTATELOR...nu sportive:) pe care anchetele demarate de voi au ajuns sa le aiba....ANI LA BECIUL DOMNESC pentru unii. Se zice ca presa este a treia putere in stat, rolul ei fiind exact ceea ce faceti voi adica descoperirea unor asa zise subiecte tabu. As indrazni sa formulez o intrebare celor ce contesta activitatea jurnalistica a celor 3 Lutac, Tolontan si Neag...Daca cei 3 ar lucra la Adevarul sa zicem...cum ar fi privite aceste dezvaluiri? Eu consider ca cei 3 lucreaza in GSP dintr-un singur motiv...se pot exprima, au libertatea ai austinerea necesara pentru ceea ce fac, nu le modifica redactorul sef subiectele si editorialele dupa bunul plac al lor sau al altora...NU SUNT CONSTRANSI SA SCRIE CE NU VOR SA VADA SEFII SAU OAMENII CU INTERESE ASUPRA SUBIECTELOR DEZBATUTE. Vezi rolul omului ce se ocupa de propaganda Elenei Udrea..." vreau sa dispara stirea aata" " vreau sa sune in felul x"....e vb despre liberatatea de exprimare pe care o au in acest mediu...chiar daca este un ziar sportiv. Tin sa va multumesc pentru puterea, curajul, tupeul cu care va luptati cu un sistem....degeaba schimbam sisteme, cabinete ...etc daca nu schimbam mentalitati...consider ca libertatea obtinuta in '89 a fost inteleasa gresit de catre romani.

tancau ioan  •  5 decembrie 2015, 8:25

salut! jurnalistii sportivi sunt cei mai rai-periculosi-fara mila! ei nu se opresc din alergat,ei au un defect profesional,au trait langa HAGI,DOROFTEI,PATZAICHIN,GABI SZABO,LIDIA SIMON,CONSTANTINA DITA-TOMESCU...

Panaghia  •  5 decembrie 2015, 8:26

Cred ca EXISTA si o deficienta majora privind modalitatea de achizitie la nivel CENTRALIZAT si se pare UNITAR a dezinfectantelor utilizate in toate spitalele (ma refer la cele pentru suprafete, gen pereti, usi, etc) Mai popular zis, se folosesc pentru toate categoriile de germeni posibili existenti in unitatile spitalicesti, indiferent de specificul sectiei, ACELEASI substante dezinfectante, de un timp cred ca prea indelungat...Cred ca e o pista (ca sa ajungem si la termeni sportivi..) ce ar trebui investigata mai serios..de altcineva insa , nu de MS care e in tot si in toate cu aceeasi oameni, directori adjuncti, secretari generali adjuncti,..de ani si ani de zile...cineva poate se uita ce dezinfectanti (numiti si substante biocide)pentru spitale au fost achizitionati in ultimii ani si daca a existat aplicat principiul eficacitatii pe tip de germene specific diverselor sectii, sau daca in timp , pentru a nu se instala REZISTENTA (caci germenii prezinta, ca si sistemul..aceasta trasatura) s-a decis alegerea altor dezinfectanti. Stiu ca pare prea specific, dar e o PISTA, credem, care ar merita atentia dvs. sau poate se autosesizeaza vreo institutie , alta decat ms...

giuby  •  5 decembrie 2015, 8:32

Dle Tolontan aveti tot respectul meu pt anchetele jurnalistice care le faceti si va rog sa continuati si sa nu va lasati intimidat de nici o represiune...Cred ca sunteti unul din putini jurnalisti obiectivi necolorati politic inca caruia ii pasa de ce se intampla in tara asta si face si ceva..RESPECT SI KEEP GOING!! P.S. Antena3 a devenit doar o mizerie psd-ista

Cineva  •  5 decembrie 2015, 8:35

@ Catalin Toate guvernele care s-au succedat n-au acordat atentia necesara pentru Sanatate, asa ca actuala situatie a spitalelor nu trebuie deloc sa ne mire. In plus, medicii, au fost dintotdeauna prost platiti si multi au contribuit la exodul de inteligenta care ne afecteaza continuu. Sa nu uitam, pe vremea guvernului boc s-au inchis spitale, s-a redus drastic personalul medical si erau incurajate si chiar provocate iesirile din sistem (de preferat, pentru duo-ul b-b, "cu picioarele inainte"). Aceste detalii (dintre multele) au fost uitate? Ce poti spune despre asta? C.

razvan  •  5 decembrie 2015, 8:43

eu as fi tare curios daca toti acesti nesimtiti avizi de putere, banicioiu , arafat si toti ceilalti nemernici care au iesit pe sticla si au dezinformat si mintit cu atata seninatate ar avea pe birouri in fata ochilor in fiecare zi fotografii cu cei 60 de morti si cu ranitii cum aratau inainte si cum arata dupa, ce credeti ar fi vreun-ul atat de miscat incat sa ridice mana sus? cu durere ma tem ca nu. din pacate la noi inca nu a disparut schema sovietica de sus in jos pe baza ierarhica , pe functii de raspundere avem multi care au coloana de cauciuc , multi care nu au curaj si stiu sa zica doar '' DA SA TRAITI''.avem multi medici foarte buni dar inca nu au curaj sa iasa si sa spuna adevarul . DA pentru TVR LIBERA SI INDEPENTA este necesara la fel ca aerul. respect tolo tu ai coloana vertebrala.

Tolontan prost informat  •  5 decembrie 2015, 8:55

(iritat, dar fără să ridice glasul); trăgîndu-și scaunul în spate. Bărbatul distins se întoarce cu o jumătate de față, semn al faptului că ar vrea ca tu, ziarist, să fii departe, poate nu direct în mă-ta, dar undeva unde ți-e rostul. De unde stii tu mare deontolog ce gandeste un om? Daca asta nu este articol tendentions nu mai am ce zice pentru domnul :@Popescu Mihai: dupa cum puteti observa, noi nu ne pronuntam. Deci nu blamam. Dupa cum am mai subliniat odata articolele sunt facatura de la SRI. Nimeni din sistemul medical in 2015 nu vb de medici stagiari ci numai de medici rezidenti ( stagiatura desfintata in 2004-2005) iar tu in articol de ieri ai scris de medici stagiari care isi fac poze cu pacientii arsi ( proasta documentare a SRI nu neaparat vina ta). Si ca sa inchei nu vreau sa zic decat atat: Acuma ca ai vazut stare sanatatii in Romania ( sistemul la pamant, spaga, nesimtire, indolenta, incompetenta, etc pe care nu le neg) si toate celelalte mizeri din spitale ce vei face? As putea sa iti sugerez un raspuns dar cel mai bun exemplu a fost dat de o coleaga de a ta care nu este asa mare deontoloaga ca tine Liana Stanciu care a vazut ca sistemul nu poate si a facut ea si cu ceilalti ceva in loc sa publice articole emotionate pentru a face trafic ( implicit bani) pe seama unor oameni batuti de soarta. Astept sa vad fapte nu articole pentru bani.

Kius  •  5 decembrie 2015, 9:05

Articol tipic de propaganda si logica a la Tolontan: Sectia ATI nu avea o hartie. Concluzia: Trebuie reformata mass-media! Cum e mai bine domnule Tolontan, ca a functionat sectia aia fara o hartie sau ca sectia de la Floreasca, cu toate hartiile posibile, nu functiona? Chiar nu va dati seama ca ati devenit instrumentul prin care medicii din spitale platesc polite intre ei?

bob  •  5 decembrie 2015, 9:05

Bravo, Catalin ! Respect ! Te citesc si plang...plang si te citesc. Doar tie iti pasa !

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2015, 9:08

@Cineva: ai dreptate. Cit despre costurile taiate la gramada pe timpul crizei, ele au afectat si sistemul de sanatate si pompierii si pe toata lumea, in fond. Dupa cum spunea un economist american: ”Tot vorbim despre controlul costurilor, dar nu vorbim despre costul controlului”. Iata ca simtim noi in Romania ce inseamna sa tai costuri la nesfirsit.

clandestino  •  5 decembrie 2015, 9:34

Amploarea dezastrului, in lipsa procedurilor, a necesitat improvizatie. Am impresia ca asist la AUTOPSIA sistemului sanitar.

Florea Vasile  •  5 decembrie 2015, 9:37

Avand in vedere faptul ca n-am mai avut rabdare sa citesc articolul in intregime ci pe sarite, gasind exact ce ma asteptam sa fie scris, cred ca subiectul s-a cam epuizat. Tolo, trebuie gasit altceva care sa capteze interesul. Reaua intentie a autorilor capata dimensiuni grotesti. Scoaterea faptelor din context provoaca sila. Numai cei ingusti la minte (si nu e cazul autorilor articolului) si cei care nu vor nu recunosc ca in situatii exceptionale masurile nu pot fi decat exceptionale. Tolo, te rog sa raspunzi, pe scurt, la niste intrebari simple: 1. TU, ca medic, ai refuza internarea si tratarea unor bolnavi pe motiv ca nu ai spatii cu tot dosarul de avizari complet, condamnandu-i astfel la moarte sigura? 2. TU, ca ministru, avand la dispozitie un buget mic, ai dispune niste investitii uriase in crearea unor conditii optime de tratare a marilor arsi doar in baza posibilitatii ipotetice a producerii unei catastrofe gen colectiv? 3. TU, ca roman, nu ai mustrari de constiinta ca sadesti in societatea asta si mai multa dezbinare si actionezi in mod vadit in favoarea unor interese straine tarii (privatizarea spitalelor, consecinta fiind condamnarea la lipsa completa de asistenta medicala pentru milioane de oameni saraci)? TU, ca ziarist sportiv, esti constient de faptul ca cei ce-ti citesc articolele sunt, in mare majoritate, oameni cu o educatie precara, cu inclinatii spre actiuni violente?

sa.ne.plangem.de.romania  •  5 decembrie 2015, 9:43

Ia scrieti despre eforturile supraomenesti facute de doctori ca sa-i salveze. Ia scrieti despre ceilalti arsi de anul asta. Cati au plecat in strainatate in ultimii 5-10 ani. De ce nu faceti investigatii despre realizarile medicinei. Da, corect trebuie semnalate problemele pentru a fi corectate. De ce sunt aceste probleme? S-au tocat banii sanatatii aiurea? De catre cine?Casa de asigurari ce face? De ce nu are sanatatea mai multi bani? Da in momentul de fata asta avem, hai sa identificam proble si sa incercam sa le rezolvam, nu sa facem jocuri politice a partidelor, toti sunt o apa si-un pamant. Nu-mi spuneti ca PNL e mai bun decat PSD sau invers. Noi trebuie acum doar sa le punem un "HAM" sa-i putem dirija sa faca lucrurile mai bine, asa poate in timp se schimba ei.

Lucian  •  5 decembrie 2015, 9:45

Tolo, articolul asta suna ca ai fi capotat si nu mai continui! Nu cred ca va trebui sa te retragi din aceasta campanie! Ca gadea, ciuvica , au alta parere e fix teaba lor. L-M vazut aseara pe cristoiu, in dialog cu tine. Aa vrea un comentariu al tau ref mimica, gestica, pozitia lui cristoiu. A fost altfel! TVR, ai dreptate. Poate ar fi bine sa iti spui parerea ref TVR, dar ca si invedtigatie. Radioul am citit are profit urias, TVR de ce? Cu subiect si predicat! 2 propuneri: Colectiv, sa-i ceri lui Arafat o intalnire TV, TVR, sa-i ceri lui Stelian Tanase o intaşnire la tv. Care TV? TVR. Atentioneaza TVR ca un oradean a obtinut neplata abonamentului.

Siderat  •  5 decembrie 2015, 9:51

@KIUS. Daca tu privat nu ai o hartie, platesti de ia necuratul. Tu stat ceri la prosti o hartie, dar tu nu ai ptr tine. Daca citedti legea contabilitatii vezi ce patesti daca nu ai inventar la 31.12., ori guvernatii ponta, nu au inregiatrat in patrimoniu vreo 34 mil. De ce sau cum sa mai ma controleze pe mine statul? Asta, desi suna ca dracu, inseamna lucru bine facut!

Cineva  •  5 decembrie 2015, 10:00

@ Catalin Tolontan De acord cu raspunsul tau, insa duo-ul (unul concepea si celalalt executa) pe care l-am amintit a dat dovada de lipsa de discernamant, nesimtire, spirit discretionar si a redus salariile in mod sadic, ostentativ! Ei bine, acesti neoameni (si acolitii lor) sunt bine-mersi, in general, ba chiar isi permit sa dea sfaturi si sa se propuna in functii inalte (unul a redevenit primarul celui mai important oras transilvan, iar altul se vrea premier ( in fapt, a si fost aproape 4 ani). Ce face justitia (in care n-am deloc incredere) cu acesti anti-romani? C.

Cineva  •  5 decembrie 2015, 10:04

Scuze, am incurcat ... parantezele, insa conteaza mai putin forma... C.

Bogdan – San Francisco  •  5 decembrie 2015, 10:09

Degeaba. Nu se va schimba absolut NIMIC!!!! Am fost acum ceve vreme la Municipal unde spitalul arata OK pe timpul lui Oprescu, dar acum zici ca este ca dupa razboi. In afara de Garda-Desocare unde noroc ca e DR. Georgescu, totul este un santier unde nu se face mai nimic. Ambulatorul, aripa de explorari functionale si o mare parte din A-uri n-au mai vazut vopseaua de peste 10 ani de zile. Este o foarte mare bataie de joc. Spitalul este subfinantat, iar atunci cand sunt ceva bani se gaseste vreun "manager" care ca face achizitii "destepte"!!!! ...ca asa-i in Romania. Pacat de majoritatea personalului medical care munceste acolo, care pune suflet, care fac garzi neplatite - da , ati citit bine- sunt oameni care fac 8-10 garzi dar sunt platite doar cate.... din lipsa de finantare. Sa va mai zic una buna rau de tot : stiti ca tot la Municipal pe una dintre cele mai grele sectii, acum ceva timp, se. Intampla ca o asistenta - singura pe tura, doar cu o infirmiera - sa aiba in grija 2 aripi la etaje diferite, cu un numar total de pacienti de peste 30!!!!! Oare mai sunt astfel de practici din lipsa de personal sau nu...?! Asta ramane sa descoperiti Dvs. Cu respect,

IL Mano  •  5 decembrie 2015, 10:10

Sunt plin de nervi dupa ce am citit. In continuare atitudinea acestor FOSILE din conducere , este ieșită din comun de tupeista si aroganta. Pai cine sa-l mai creadă ca s-a sterilizat totul in câteva ore, o zi, când ei nu sunt in stare in 25 de ani.... Pe mine , fratele meu , mama mea ; ne- au contaminat cu hepatita b ( dentistul cu mănușa in mâna care vb la telefon , trage de sertare si vine si vine la mine dupa.....) Si dupa 15 ani de suferința fac un tratament greu , dar când sa ma fac bine farmaciile imi dau doze contrafăcute . CINE sa va mai creadă pe voi?Multumim echipa TOLO. Sunteți singurii care merg pana la capăt. P.S. Medicii din Franța pun sterilizatore din 2 in 2 m, nu leagă pansament de clanța usii ca voi......

cornel  •  5 decembrie 2015, 10:17

Mai scormoniti mult in rahat ?! Lasati-i sa se odihneasca in pace iar pe cei raniti nu le mai induceti tot felul de imbecilitati ! Omul ala zice ca sectia aia a fost dupa toate standardele de igienizare cu mobilier si dotare specifica ATI, iar voi intrebati de o hartie ???!!!! Cate lucruri in tara asta sunt acoperite de hartiii si ele put ???? Nu am vazut pe nicaieri sa puneti urmatoarea intrebare : In urma examenului toxicologic, cati din pacientii care au murit sau dintre raniti aveau in sange urme de substante ...interzise, adica droguri ??????!!!!! De ce este foarte relevant ? Pentru ca sub efectul lor halucinogen si euforic, creierul nu a mai reactionat promt pentru ....consrvare si decizia de a iesi din acea spelunca a fost luat dupa ce incendiul s-a amplificat , in prima faza li s-a parut chiar ...de efect !!!! Asta a fost si unul din motive pentru care numarul victimelor a fost atat de mere ! Evident ca acest eveniment nu se putea intampla decat intr-o fundatura, intr-un loc izolat, unde se puteau strange acest tip de consumatori de ...sa zicem muzica, desi e un termen relativ ! Nimeni nu accepta acest tip de manifestare , intr-o locatie civilizata ! Cine nu a vazut niciodata acest gen de ..”spectacol” , cu manifestarile de rigoare ale celor prezenti , mai bine sa taca !

Manix  •  5 decembrie 2015, 10:23

Domnule Tolontan,cate zile ar fi fost tratați în afară răniții fără asigurări de sănătate ?Stiti foarte bine răspunsul,dar v-ati fixat o țintă :Raed Arafat .

GHIȚĂ Daniel  •  5 decembrie 2015, 10:26

Sal,Daniel sunt,te am salutat odata in p ța SALAJAN,știu ca vrei sa schimbi ceva in tara asta si eu vreau,dar si mai mult cred ca vrei s o ingropi,pe bune,de unde bani?Tu nu vezi ca nu sunt?Stai sa se faca Curățenie si apoi!

mihaix  •  5 decembrie 2015, 10:30

Deci ce trebuia sa faca managerul de la Bagdasar? Sa zica "stati asa, nu avem cum sa primim ranitii la noi pentru ca nu avem avizul MS pentru sectia ATI. Sa plece in Spania"? Sa plimbe ranitii pe drumuri? A facut omul ce a putut. Poate ca unii pacienti chiar au fost salvati de acea sectie. In privinta TVR ai perfecta dreptate dar nu cred ca se va schimba nimic. Acolo sunt niste adevarate secte, cu angajati din tata in fiu, nepotism e putin spus. Cu anumite exceptii, incompetenta este cuvantul care defineste cel mai corect tagma TVR

corina  •  5 decembrie 2015, 10:30

Nu-s de acord cu TVR. Au si acum foooarte multi bani si nu fac nimic in afara sa-si asigure megasalarii. Cetatenii n-ar trebui sa plateasca cu forta nicio taxa. Radio, TVR, Agerpres cheltuiesc bani de la buget fara numar. Informarea s-a mutat din print si de pe sticla in online. Vreau sa aflu ceva? Bloguri, facebook, site-uri. In niciun caz TVR cu reputatia trista ca se trezeste prea tarziu. Mizati pe un cal mort sau aveti in vedere un post acolo? Lejer, fara indici de performanta, cu deplasari costisitoare, sporuri cu nemiluita...Doar asa v-as intelege pledoaria.

Dan  •  5 decembrie 2015, 10:30

E clar ca finantarea sistenului de sanatate din Romania este deficitara si ca in foarte multe cazuri banii sunt prost folositi. In aceste conditii nu inteleg cu de prioritatea noii puteri de la Bucuresti (Iohannis - Ciolos) este armata!! Cine mama dracu' ne ataca? De cine ne aparam? Nu vedeti ca ne atacam din interior, ca ne omoram singuri? Imaginati-ca cum ar sta cele 2 procente din PIB alocate Armatei la Sanatate.. Dar nu, noi trebuie ca cream eroi ca un bezmetic a calcat pe o mina in Afganistan.

El Condor  •  5 decembrie 2015, 10:54

Daca Doamne fereste incepe in razboi, o sa urmariti ca si corturile in care sunt tratati ranitii si arsii sa aibe "avizele" cerute pe timp de pace ? Dar la cutremure si alte clamitati naturale ?

Doina (alta)  •  5 decembrie 2015, 11:00

Deschiderea in acea noapte a sectiei vechi ATI, era, probabil, singura posibilitate a spitalului de a face fata numarului mare de raniti ce veneau. Nu exista alta solutie, nu putea nimeni sa-i suie in avioane de la locul incendiului si sa-i trimita in alte tari, la conditii mai bune, spitalele din Bucuresti trebuiau sa faca fata cumva. In cazul discutat, intrebarea e daca a fost facuta igienizarea, asa cum sustine dr. Bica sau nu, dupa cum spune medicul (tot anonim din pacate): " spațiile în care au fost ținuți pacienții nu erau nici măcar dezinfectate". Ar fi fost util sa aflati si alte pareri de la alti medici daca s-a facut sau nu igienizarea, asta era important si nu hartia. A spus cineva inainte si e probabil sa fie adevarat, articolele cu dezvaluiri sub anonimat sunt modalitati de plata a politelor intre unii medici si conducere. In acelasi timp, sunt si factori declansatori de anchete ( speram obiective si serioase) si asta e un lucru bun. Ceea ce e cu adevarat penal si foarte revoltator si trebuie o ancheta serioasa (nu numai jurnalistica) este situatia de la Floreasca, cu sectia moderna si nefolosita. In alta ordine de idei, felicitari pentru articolele scrise, dar mi-as dori sa nu va mai alaturati, fie si scurt, telefonic, emisiunilor repetate ale d-lui Manastire, a carui agenda de lucru e clar compromiterea cu orice pret, prin orice mijloace, a dr. Arafat.

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2015, 11:15

@Cornel: e cea mai cincica interpretare pe care am auzit-o pina acum. Deci de vina sint mortii pentru ca erau drogati si n-au iesit din club repede? Doamne! @Dan: sinteti la fel de cinic precum omul caruia i-am raspuns mai sus. Dumneavoastra ii numiti pe soldatii romani raniti sau morti in Afganistan ”bezmetici care calca le mine”? Militarii merg acolo in uniforma tarii lor. Ati vazut secventele cu premierul si baiatul orfan, al carui tata murise pe front? http://adevarul.ro/news/politica/videodacian-ciolos-moment-emotionant-parada-1-decembrie-consolat-copiii-militarilor-ucisi-afganistan-1_565e79c27d919ed50ece36ff/index.html ------------ Vorba lui Negrutiu, vom vedea pe fapte daca premierul a fost sincer, dar pustiul era!

GHIȚĂ Daniel  •  5 decembrie 2015, 11:15

Știu ca nu mi raspunzi!Sau daca da ca ti am spus eu acum!

Adrian Stanescu  •  5 decembrie 2015, 11:28

Domnule tolontan ma intreb oare pe cine serviti? ce interese aveti? va asumati raspunderea pentru ce faceti? Dupa ce distrugem ce mai merge in tara o sa ne spuneti ca totul e OK la urmatoarea interventie ca sa nu fiti linsat de oamenii care stiu bine ce faceti acum? Numai un *** crede ca faceti jurnalism! dumneavoastra faceti jocuri acum, cum se linisteste subiectul mai gasiti unul sa declare ceva si iar incepem... pana cand? pana pleaca si Arafat? sau pana va rezolvati interesele? manipularea care o faceti impreuna cu alti colegi zisi jurnalisti este vizibila de la o posta! Ma intreb din nou, INTERESELE CUI SERVITI DOMNULE TOLONTAN?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gabriela  •  5 decembrie 2015, 11:29

Nici nu citesc articolul. N-are rost. Nu inteleg care e jocul matale, dar pentru informarea celor care isi pierd timpul citind pe aici, in occidentul "luminos" se moare pe capete de infectii intraspitalicesti si decesele trec la diverse....In tzarile alea in care emigreaza romanii masiv ca acolo e bine si "civilizatie". In rest, nu stiu....daca nu esti platit sa faci atata scandal si sa manipulezi, poate ai nevoie de niste calmante....

Shpagasin  •  5 decembrie 2015, 11:29

Ma întreb un singur lucru: articolele sunt pentru cei care citesc GSP, cei care iau idei de-a gata și și le însușesc? Un om care gândește nu poate fi de acord cu parțialitatea articolelor tale din ultima vreme.

Gabriela  •  5 decembrie 2015, 11:36

@Florea Vasile Felicitari pentru comentariu. Spicuiesc: "TU, ca ziarist sportiv, esti constient de faptul ca cei ce-ti citesc articolele sunt, in mare majoritate, oameni cu o educatie precara, cu inclinatii spre actiuni violente?" Am ajuns pe acest blog pentru ca mi-a aparut pe undeva pe pagina, ca altfel evident ca nu citesc asemenea "perle de intelighentza" remunerata, pe comanda.... Dar vorba unuia: "om fi noi prosti, dar nu chiar toti"...ne mai ratacim pe aici din bunavointa reclamelor de internet...

cornel  •  5 decembrie 2015, 11:38

Vezi ca dai o alta interpretare, nu am spus ca toti ....eu am spus ca e (ar putea fi) unul din motivele pentru care au fost asa multe victime si imi mentin parerea pentru ca stiu ce se petrece intr-un astfel de loc, daca nu ai fi asa orgolios si trufas, te-ai gandi un pic nu ti-ar mai parea asa cinic.... AI CURAJ sa pui intrebarea asta lui Arafat ?! Iti spun eu ca nu ai !!!

suciu  •  5 decembrie 2015, 11:42

Si concluzia? Stim ca este coruptie generalizata in tara, dar putem face 30.000 de anchete si investigatii. Pe scurt, daca acestea nu au ecou si nu opresc fenomenul, chiar ne racim gura de pomana. Totusi, Domnule Tolontan eu nu am nimic cu faptul ca va tociti degetele pe tastatura, scriind anchete despre colectiv, dar cu tot respectul, subiectul chiar nu are nici o gara cu sportul si cu Gazeta Sporturilor. Nu am nimic cu faptul ca scrieti despre asta numai ca nu vad logica de ar trebui sa imi sara in ochi asta cand intru pe site

Dan  •  5 decembrie 2015, 11:43

@Catalin am vazut postarea ta, absolut scarboasa... ce sa zic? Ma mir ca te lasi impresionat de aceste gesturi teatrale... televizate... nu stiu cum sa le numesc altfel. Sunt convins ca emotia copilului este sincera, insa inca o data... asta ne costa a 50a parte din tot ce se produce in Romania. Este urias. Poate sunt cinic cand spun ca un bezmetic a calcat pe o mina, dar... INCA O DATA...a calcat pe un salariu foarte bun (ai nevoie de super-relatii ca sa ajungi in Afganistan), iar acel salariu face parte din cei 2% din PIB. ASTA E IDEEA. Anul asta cineva (nici nu mai conteaza cine) a pierdut un picior pt ca in ziua in care a ajuns de urgenta la Spitalul Judetean Arges lipseau niste consumabile prin care i s-ar fi putut pune un diagnostic corect. Daca cei 2% cheltuiti aiurea pentru armata (adica pt ca niste zeci de mii de oameni sa se poate duce la munca sa bea linistiti, fara sa-i vada nimeni acasa) ar fi fost in Sanatate, poate ca omul de care spun mai sus nu ar mai sta acum in carucior.

Răzvan Butaru  •  5 decembrie 2015, 11:48

Albert Camus și-a permis să fie și gazetar sportiv. acomentat fotbalul. Aaaa, cine a fost Albert Camus? Luați și studiați pe internet: o să vă întâlniți cu Străinul și Ciuma. Pe la noi erau unii: Camil Petrescu, Mihail Sebastian. Apoi Ion Băieșu. Mai e Radu Cosașu. Ce tupeu: scriitori și filozofi care să scrie despre sport în general, sau despre fotbal, în special. Ce tupeu și pe jurnaliștii anilor 90 care făceau investigații în România: mare parte din ei erau ingineri. Mai sunt unii și azi. P.S. regulile jurnalismului sunt aceleași, indiferent că este sportiv, social, cultural etc. Sigur, cea mai importantă regulă este aia cu talentul: dacă n-ai talent, degeaba faci școli înalte de jurnalism. În concluzie, are voie un jurnalist sportiv să scrie despre o tragedie care poate schimba destine, reguli sociale, legi, vieți?

Dan  •  5 decembrie 2015, 11:56

Asa cum am spus, am sa vin cu cateva detalii in plus legate de un caz. Mentionez ca din data de 14 noiembrie am tot comentat despre asta si probabil d-aia s-au gasit cativa prin presa sa faca un articol. Este vorba de Tudor Golu, decedat in data de 10 noiembrie. Parintii au putut sa-l aduca in tara pentru inmormantare abia dupa doua saptamani. La spitalul din Birmingham la care a fost dus a iesit un scandal monstru. Nu e asa cum a mintit Arafat si presa aservita romaneasca, n-a avut arsuri grave de cai respiratorii, ca nu rezista 10 zile. Marţi, Tudor Golu a decedat, din cauza arsurilor care i-au cuprins o mare suprafaţă din corp şi a arsurilor de căi respiratorii. - asa a scris presa romaneasca aservita, inclusiv gsp, care nu stiu ce cauta sa scrie despre colectiv. probabil pentru clickuri. Revenind, la autopsie s-a observat ca dezvoltase niste infectii crunte pe toata zona unde i se facuse grefa de piele. Unul dintre doctorii englezi care a acceptat ca Golu sa fie transferat acolo fara o verificare amanuntita a pacientului a fost concediat deja, iar cei de acolo nu vor mai aduce in vecii vecilor pacienti romani.

florin  •  5 decembrie 2015, 11:57

Eu interpretez articolul asta ca un raspuns pentru toti aceia din presa, marea majoritate, care nu (mai) fac presa de investigatie, nu se incurca cu detalii, fapte, amanunte, relateaza doar ce se vede la suprafata, dupa care incep sa debiteze opinii, de cele mai multe ori exagerate sau deformate de necunoasterea problemei in amanunt. Asta in cel mai bun caz. In cel mai rau, se pleaca de la premiza ca x e bun sau rau, in functie de tabara din care face parte, deci tot ce face e bine sau rau. Presa e la pamant si din cauza publicului consumator de presa si din cauza patronilor si din cauza ziaristilor. Dati-i inainte si nu mai aplecati urechea la Gazi, Ciuvici sau Morari si la aluzii nesimtite ca nu va ocupati doar de sport sau de fotbal si va bagati nasul unde nu va pricepeti si nu intelegeti cum sta treaba.

Alex Ciocan  •  5 decembrie 2015, 12:02

adevarul este ca daca totul ar fi fost in regula, medicii nu ar avea de ce sa fie tafnosi cand sunt luati la intrebari, indiferent de unde vin ele. faptul ca devin irascibili ascund multe neregului. asa te simti cand esti cu musca pe caciula.

fancraiova  •  5 decembrie 2015, 12:08

Manix hai sa-ti spun cat esti tratat in franta fara asigurare medicala de care aduci vorba : Zi de zi si noapte de noapte non stop sunt pe putin 5 sau 6 medici care trec la tine in salon iar ca fapt divers in saloane sunt doar 2 paturi sunt de 15 Ani in franta sotia a fost de cateva ori internata la inceput nu aveam asigurare plateam desi Plata se face la externare , a fost ingrijita ca si cum ar fi avut asigurare si niciodata nu sa pus problema sa treaca vreun doctor fara sa intrebe cum se simte sau alte prostii , nu-ti mai vorbesc ce mancare buna au pur si simplu te regalezi ceea ce in Romania nu ai sa vezi asa ceva . In Romania mori cu zile in spitale cu sau fara asigurare , in occident nu intereseaza pe nimeni daca ai sau nu asigurare si nu se va uita nici un doctor sa ai dai ceva sau sa ceara ceva

benaflek  •  5 decembrie 2015, 12:26

cand o sa vad prima biserica inchisa ca nu are 2-3 iesiri de siguranta niscaiva stingatoare pe acolo nu cred in seriozitatea nimanui

Kius  •  5 decembrie 2015, 12:32

@Siderat Nu confunda lucrurile e vorba de o situatie de urgenta. De fapt poate nici nu ar fi trebuit sa ii trateze pe unii pentru ca nu a veau buletinului la ei sau le trebuia stampila pe timbru...

Comentează