Pompier demis: ”Șefii de la IGSU să-și asume eșecul cras de prevenire care a dus la Colectiv!”

Mai mulți oameni de la ISU acuză sistemul haotic care a făcut posibil rătăcirea faxului pe care apărea ”clubul Colectiv”

marți, 8 decembrie 2015, 7:04

UPDATE: România liberă publică un răspuns al Spitalului Militar din Bruxelles, care susține că toți cei 8 pacienți primiți din România ”păreau să fie colonizați cu o anumită cantitate de bacterii”. Răspunsul Ministerului Sănătății a fost că ”a fi colonizat cu bacterii nu înseamnă a fi infectat” și că ”daca nu puteti sa ajutati, macar sa fim lasati sa ne facem treaba”, după cum le-a spus jurnalistilor Dorel Săndesc, secretar de stat în minister

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

„Ne-au transmis să ne liniștim o vreme și apoi ne vor găsi niște locuri călduțe în sistem. Nici să nu mizeze pe asta!”, spune unul dintre cei trei șefi ai ISU București, dați afară de șefii lor după ce s-a aflat că pompierii știau de clubul Colectiv.

Cei trei sînt Mihai Guță, șeful ISU, Orlando Șchiopu, primul său adjunct și șef la Intervenții, și Giani Aldoiu, al doilea adjunct și șef la Prevenire și Control.

În forme diverse, cei trei acuză că au fost sacrificați ca să scape șefii de la IGSU.

Ei susțin că nu vor da în judecată deocamdată pe nimeni, dar nici nu vor rămîne pasivi.

”Și, apropo de faxul primit cu cinci săptămîni înainte, hai s-o lămurim și pe asta”, spune același ofițer, continuînd: ”Neglijența crasă în materie de reguli și legi a celor de la IGSU a dus la faptul că a venit un fax pe care era scris clar clubul Colectiv și nimeni de la ISU n-a conexat informația asta cu faptul că acest club nu era în baza de date”.

Faxul de la eMagic a venit la IGSU pe 23 septembrie 2015, noaptea, la 23:30. A doua zi, el a fost retrimis la ISU București- Ilfov, ”dar IGSU nu i-a dat număr de înregistrare, ceea ce e total împotriva regulilor”.

Cererea de la eMagic unde scria ca pompierii să vină pentru că în 25 și 26 septembrie vor fi 2.000 de oameni pe seară la un festival de muzică derulat la Colectiv și în fabrica Pionierul a ajuns în mapa inspectorului șef de la ISU.

Dar Mihai Guță, titularul postului, ”era plecat la aniversarea a 25 de ani de SMURD la Tîrgu Mureș”, povestește cineva din unitatea ”Dealul Spirii”.

”Așa că hîrtia a fost distribuită mai departe către Orlando Șchiopu, primul adjunct rămas la comandă”, povestește cineva care a văzut, la reconstituire, cum au circulat documentele.

La rîndu-i, Șchiopu a trimis-o în două părți în interiorul ISU, la Centrul Operațional (cei care urmau să meargă la fața locului) și la Inspecția de Prevenire (cei care ar fi trebuit să avizeze concertul).

Ambele direcții ale ISU au trimis cîte un răspuns pentru eMagic, care a fost contrasemnat de Orlando Șchiopu.

Cei de la Centrul Operațional le-au spus: ”Nu venim la concert”, iar cei de la Inspecția de Prevenire ”le-au enumerat o serie de legi a căror respectare e  obligatorie pentru avizare, dar fără să se uite dacă clubul Colectiv, nu concertul!, era autorizat”.

”De aici și amenințările la Șchiopu, căruia șefii de la IGSU i-au pus în vedere să se cumințească pentru că el a semnat răspunsurile”. Sursa redă că Șchiopu le-a replicat celor de la IGSU că nu a greșit cu nimic și că, în ceea ce-l privește, nu va pune batista pe țambal.

”Pentru un om logic din afara sistemului e greu de înțeles cum de, ajuns la ISU, faxul acela nu a stîrnit nici o nedumerire: ei au văzut Colectiv acolo și totuși nimeni nu s-a uitat în calculator că verifice dacă clubul Colectiv în sine are autorizație” Şef ISU din provincie

Același șef ISU din provincie spune că regulile interne elaborate de IGSU sînt, într-adevăr, ”în mare suferință”. ”Și noi dacă am fi primit în județ un asemenea fax nu aveam reflexul de a intra pe calculator ca să verificăm”, mărturisește el.

Toți șefii, din București sau din țară, întrebați cum ar explica ei unui simplu cetățean povestea cu faxul au răspuns: ”Aveți dreptate, e de neînțeles”. 

Colegii săi detronați de la București spun același lucru. Ei adaugă și altceva: ”Dacă șefii de la IGSU speră că lucrurile vor rămîne așa, se înșală. Cînd tai costuri, cînd dai oameni afară, cînd nu te interesează ce se petrece cu adevărat în unități și cînd, după o catastrofă precum cea de la Colectiv, tu te bagi la fundul apei ca să treacă vijelia, n-ai cum să scapi aruncînd vina pe alții. Șefii de la IGSU să-și asume eșecul cras de prevenire și neglijența lor la legi și reguli care au dus, în timp, la drama de la Colectiv!”. 

 

 

Comentarii (53)Adaugă comentariu

Dorin  •  8 decembrie 2015, 7:47

Gura pacatosului adevar graieste: "cînd dai oameni afară, cînd nu te interesează ce se petrece cu adevărat în unități și cînd, după o catastrofă precum cea de la Colectiv, tu te bagi la fundul apei ca să treacă vijelia" Cam asta e mentalitatea celor din IGSU declarata de un colonel de.al lor.

Lucian  •  8 decembrie 2015, 7:53

Urmaresc actiunea, pentru a vedea ce se intampla cu BUGETARII, carora noi le asiguram prin munca salariile, investind banii nostri: - noi cream valoare, ei o consuma si nu produc decat birocratie, nu catre ei ci catre noi platitorii si responsabilii de plata. Ei nu au proceduri? Ei sunt non UE? Sa caute in calculator ( poate gasesc soareci ), le trebuie procedura, daca sunt greoi . .mental. - dupa articolul de azi, isi merita soarta! OK cu sefii incapabili de la IGSU, dar tu ofiter al Armatei Romane, la locul tau de munca cine te opreste sa iti faci treaba corect, legal, temeinic? Eu am un singur raspuns: Indolenta de bugetar. Sti ca vine 23 si iti intra salariu!

Radu  •  8 decembrie 2015, 7:57

Cum e si cu fuga asta de responsabilitate... Ij primul rand sefii erau chiar ei. Pentru unitatea respectiva. In al doilea rand, ei acceptasera sa ia spagi, sponsorizari, etc. Si ei au semnat acte in care nu trimiteau pe nimeni la concerte de mii de oameni, indoor. Totusi, cu un tupeu maxim, incearca sa arate cu degetul pe altii, si se gasesc si ziaristi sa ii publice...

FaPa  •  8 decembrie 2015, 8:12

Tolontane, pune tu batista pe ţambal si fă ciocu' mai mic! Păi, ***, dacă au primit un fax neînregistrat la "eşalon", i-a împiedicat cineva să-l înregistreze la ei??? Fie înregistrau numărul de la expeditorul iniţial, fie îl dădeau FN (fără număr) la expeditor, dar îl înregistrau la ei! Ce mare filosofie? Eu cred că aşa au şi făcut, de altfel. Asta i-a împiedicat pe cei de la ISU Bucuresti-Ilfov să-şi facă treaba cum trebuie? Faptul că le-a venit un fax neînregistrat? Gata, ai făcut descoperirea-descoperirilor şi ai găsit cauza-cauzelor! Mai las-o, bre, ca măcane!!! Mai bine te-ai gândi că cei de prevenire sunt "stat în stat" (au un grad prea mare de libertate faţă de şeful ISU şi de-asta se întâmplă aşa ceva). Şi asta la toate judeţele! Aici poate ai o pâine de mâncat, nu la înregistrarea unui fax!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cris  •  8 decembrie 2015, 8:17

Sefii de la Buc sunt la fel de vinovati ca si cei de la IGSU, ca si ceilalti ce le sunt superiori pe linie ierarhica, militara sau civila. Daca tot n-au fost in stare sa coordoneze nimic pe centralizare si preventie, puteau macar sa dea numar la faxul ala si sa verifice existenta in "sistem" a Colectiv...in plus, tot n-am inteles de ce(sau daca) cei doi tapi ispasitori arestati de la pompieri au facut cunoscut in orice fel unitatii de pompieri CARE I-A TRIMIS IN CONTROL LA COLECTIV rezultatele verificarii la fata locului(proces verbal, raport etc). Poate n-ar strica, atat cat va permite ancheta in desfasurare, sa va indreptati investigatiile in aceasta directie, prin contactarea apropiatilor celor doi capitani, sau, de ce nu, chiar discutand cu cei doi... Va admir si va respect.

Zamfir Ionut  •  8 decembrie 2015, 8:28

Din datele cuprinse in acest articol vinovatia sefilor ISU este evidenta. Faxul a ajuns pe masa sefului in timp util, a fost preluata de adjunctul, inlocuitor, a fost transmisa directiilor pentru rezolvare. Problema este ca nu s-a facut nimic mai departe, nimic util, concret, folositor. A acuza cu vehementa IGSU, sefii cum s-ar zice, ca nu-ti faci tu treaba, ca nu ai tu ,,reflexul,, sa te uiti in calculator este cam mult.In afara acuzei concrete ca faxul nu a avut numar de inregistrare dat de IGSU, ceea ce nu la impiedicat sa ajunga unde trebuia, restul sunt lozinci de tipul esecul si neglijenta la legi si reguli. Ceva de genul seful e de vina ca nu m-a controlat, nu m-a indrumat nu m-a sanctionat cind am gresit..... Mai ramanea sa spuna seful ISU (apropo toti vorbesc anonim? nimeni nu are curajul sa-si dea numele?) ca sunt vinovati sefi IGSU ca i-au numit pe ei in functii.

accidduzzu  •  8 decembrie 2015, 9:17

WOW, asa intelege sa se apere pompierul Orlando: "nu avea numar de inregistrare" si "nu avem reflexul de a cauta in calculator"! Recunoaste bah ca un barbat ca ati facut-o de ***. Cand ai raspundere mare o greseala minora popate declansa o catastrofa. Cred ca a sosit momentul ca pompierul Orlando sa lase locul unuia mai tanar care nu-i cantonat in sechele d'astea comuniste gen "noi nu aven in reflex sa .... " PS: Giani, Orlando si Mirel ... serios, parca m-as uita la Las Fierbinti sau mai stiu eu ce telenovela ieftina cu minoritati conlocuitoare :)))))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucian  •  8 decembrie 2015, 9:28

Chiar,asta cu anonimatul este deja penibil! Parca se rade de noi. Voi cei din presa aveti nu camp tactic ci camp de actiune! Veti spune ca sunt ofiteri si incalca nu stiu ce regulament! Exact ca si cu Oprea , cu motociclistul. A vorbit un politist in clar, a fost indepartat, si n anonimi! Ia sa vorbeasca toti cu nume sisa vezi cum alde Oprea , astia de la ISU, IGSU, nu vor mai avea subordonati, daca ii vor da afara! Rusine sistem BUGETAR roman . 10% vreti, dar ce dati in schimb?

flavione  •  8 decembrie 2015, 9:41

Tolo, ceva in povestea asta ma innspaimanta ( dar imi confirma ceea ce stiam deja) . Altceva ma face sa rad. Le iau pe rand. Cum adica colonei in armata romana, platiti cum zicea un"coleg" de postare nu sunt in stare sa-si asume raspunderea? Adica ei au primit un fax, nu conteaza, putea fi de pe luna, si nu au facut nimic? Sunt institutie publica, si trebuia sa raspunda faxului. Nu cu birocratie si legi puse pe un email. Cu fapte, cu inspectie pe teren. Nu sunt in fiecare zi evenimente cu 2000 de oameni intro incinta inchisa. Asta e Armata Română? Indivizii ăştia ne apara pe noi? Brrrr... asta vine din sistemul bolnav de promovare. Gradu' vine cu anu' . Nu contează ca esti varză ! Asa ajung inşi fara coloana si fara valori morale colonei si generali. Si la o adica nu sunt in stare sa zica "imi asum, va rog sa ma iertati" . Acuma la faza funny. Tolo, nu ti-a sarit in ochi ceva ? Guţă, Orlando si Giani conduc ISU in capitala! Mai lipsesc Firicel , Celentano si Robi. In rest...scenariul este acelasi cu Las Fierbinti. Prostie, indolenta, aere, şpagă, interes personal... Las ISU !

iuhas  •  8 decembrie 2015, 9:50

Se pare că dl. Tolo.ro este noul undelucram.ro, unde angajaţii pot să-şi verse frustrările, să-şi bârfească şefii şi să explice cum îs ei perfecţi şi sistemul, şefii şi colegii cu pile le fac zilele amare. Totul bine deghizat într-un demers jurnalistic, o bombă de presă, un editorial cutremurător. Long story short: Băsescu e bun, Arafat e rău. Sistemul de urgenţă trebuie privatizat şi nu oricum, cu firmele bune, nu cu cele rele.

emil  •  8 decembrie 2015, 9:52

Soparla aia cu "”era plecat la aniversarea a 25 de ani de SMURD la Tîrgu Mureș” , trebuie sa induca vina lui Arafat ? :) "Am fumat" de astea ! :)).. Am sa va spun un secret : orice pompier din Romania care isi pune semnatura pe actele unui P.F., S.C,..etc, de-abia asteapta "sa se-ncordeze" pt semnarea unui aviz de functionare. Din patriotism , bineinteles !

Colibri  •  8 decembrie 2015, 10:08

am zis ca nu mai postez dar ... daca macar un om din cele 2 directii , operational sau prevenire se ducea sa vada despre ce este vorba, poate descoperea situatia necorespunzatoare psi din club si tragea un semnal de alarma ... poate isi anunta sefii de ce este acolo si astfel poate se descoperea faptul ca acel club nu exista in evidenta. _ asa e, unii s-au invatat cu proceduri, sa ii spuna seful ... si cum si cand sa traga apa la wc (o parte din ei) si asta intr-un sistem unde vorbim de "INSPECTIA DE PREVENIRE" ... oare conform procedurilor aceasta se face ... prin hartii ???? mai ales la o solicitare scrisa

pompier  •  8 decembrie 2015, 10:12

@cris: ai dreptate. totul este facut sa-i scoata vinovati pe cei doi inspectori ( ISU s-a constituit parte civila in procesul celor doi !!). Apropo, cei doi au fost sa faca instructaj PSI (conform fisei postului - a spus si Arafat ca puteau sa faca acest lucru in fara orelor de program). Nu aveau cum sa faca control la Colectiv cand clubul nu exista in baza de date, este o mare diferenta intre control si instructaj PSI. Si inca ceva probele DNA sau terminat de administrat, i-au dat in judecata, iar cei doi sunt considerati pericol social (!!), este incredibil ce se intampla, cum sa nu iti fie frica ! D-le Tolontan, ar fi foarte bine daca ati reusi sa-i contactati pe apropiatii celor doi ( mai mult ca sigur acestora le este teama sa vorbeasca avand in vedere tot ce se intampla).

adriann_  •  8 decembrie 2015, 10:54

Concluzia nespusa a "articolului" lui Tolontan: ar trebui sa fie demis Arafat pentru ca unu' n-a dat numar de inregistrare la un fax si pentru ca organizase o aniversare a infiintarii SMURD. Grea e viata ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan  •  8 decembrie 2015, 10:59

dl Tolontan, vedeti ca s-au sinucis doi copii din centrul de plasament: DEMISIA GUVERNULUI< SA IESIM IN STRADA!!!! Ati inebunit cu totii, lasati-o *** de politica, *** cu fax-ul ala prin toate ziarele. Faxul cu pricina nu era pt evenimentul din seara tragediei (AERA PT ALT EVENIMENT ANTERIOR), si iata ca desi nu a fost nimeni in control nu s-a intamplat nimik. Si daca , sa presupunem, se duceau cei de la ISU in control si verificau locatia, cu 4-5 zile inainte, si sa presupunem ca totul era OK, iar ulterior s-au montat nenorocitele alea de artificii, si localul tot lua foc, ce mai scriati acum? si inca ceva, au murit cativa intr-un grav accident de circulatie, cerem DEMISIA CNADR si A POLITIEI ROMANE, a sefilor binenteles. si vara trecuta a fost mare seceta, DEMISIA SEFILOR DE LA INMH cerem, hai ca sunteti penbili cu articolele despre colectiv. LASATI JUSTITIA SA SE PRONUNTE SI ATUNCI sa va dati cu parerea, nu batjocoriti pe oricine ar avea vreo cat de mica legatura cu evenimentu tragic.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  8 decembrie 2015, 11:03

@Colibri: Nedumerirea ta este logica si generala. Chiar si pompierii accepta ca ne e greu sa intelegem, daramite sa acceptam, ca nimeni de acolo nu a pus mina pe calculator sa vada ce e ala clubul Colectiv. Multu vreme am crezut ca faxul a ajuns doar la Interventii, dar acum ne-am lamurit. A ajuns la Prevenire la ISU, exact acolo unde este calculatorul cu baza obiectivelor autorizate.

Lucian  •  8 decembrie 2015, 11:27

Tolo, buna dimineata! Se pare ca nu exista o minima cuniastetr a unor reguli minimale, dar noi ne dam cu parerea! Fac comentariul la comentariul tau: - n-a ajuns, a ajuns, n-au cautat,etc. Dar la minimul: Colectiv, fiind un nume, bagat sau nebagat, ce a facut ISU? A pus o intrebare alora de la emagic? Unde este, cum sa fie 2000 de peraoane? E sala de sport, si fac asa ceva? Tu chiar nu vezi, incapacitatea mentala a acestor bugetari? Exista un raport al unui ofiter de zona? Ce baza de date au astia in secolul 21? Ce achizitii soft si hard au facut? Ce cursuri IT au facut? Ce-i aia au cautat? Si daca n-au stiut ce au facut? Au dat in orb raspuns? Cate in orb au dat? Nu te mira ca DNA, gata a terminat cu Colectiv? Aia 2 capitani, vai mama lor, au cazut de prosti! Dar aia de mai sus? Cum monitorozeaza ei munca de teren? Pana azi nu stiam de este Shiopu bagat in oala. Azi ne-ai spus: era la comanda ISU.q Vad deja poezie si uitare Colectiv. Buna remarca min finantelor cu munca de 2 lei. Atat face munca astora dar ei vor plus 10% .

Roman  •  8 decembrie 2015, 11:28

Dle colonel Tolontan. Parca esti ziarist sportiv, de unde atata grija pentru alte probleme a societatii unde esti lemn tamaie, deci diletant. Restul despre ce scrii, nici nu ma intereseaza, ca esti un manipulator de opinii. Sa traiti...

Valentin  •  8 decembrie 2015, 11:49

Nu va mai mirati atat ca ...poate ramanem asa. !ncercati sa priviti si in ansamblu cum stau lucrurile. De ce nu faceti o simpla comparatie intre reactiile celor doua state europene care au avut luna trecuta evenimente ce s-au soldat cu numar mare de morti. Franta cu atentatele de la Paris si masurile luate pentru uciderea celor 129 de francezi si Romania cu cei 60 de morti de la Colectiv (la jumatate ca numar de victime dar tot tragedie nationala este). Francezi au pornit practic un razboi intern si altul extern, au rascolit juma' de Europa, iar la noi in Romania, dupa cateva arestari facute de fatada, s-a pornit marea ciolaniada si atat. Controalele mai exigente la buticari ce se vor lasa cu spagi mai grase si tocmeala de la varf dintre partide, guvern, presedintie si biserca nu vor aduce nimic bun. Ca sa citam din ganditori ai neamului : "Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele... esenţiale... Din această dilemă nu puteţi ieşi... Am zis!" Tragic este ca nu doar de 25 ani, ci de 150 ani nu s-a schimbat nimic in Romania....doar Fanarul s-a mutat intre timp din Istambul la Brussels. Ramanem in continuare *** propiei istorii pe care cu obstinenta o retraim perpetuu, generatie dupa generatie.(n.b. blestemul lui Iorga sau al mesterului Manole, cum preferati).

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan  •  8 decembrie 2015, 12:00

scopul este destul de simplu, si are implicatii de ordin material, se incearca introducerea in cauza a statului, pentru ca in acest moment nu poate nimeni plati despagubirile uriase catre victimele accidentului, dar prin introducerea in cauza a unor institutii, statul are de unde sa pleteasca, sunt destui rechini care asteapta acei bani *(trusturi de presa, case de avocatura, si altii...). Batem apa in piua cu faxul si cu IGSU pana se gaseste un procuror sa inceapa urmarirea penala impotriva unor institutii ale staului, de aici si operatiunea "fax-ul". Nu putem introduce in cauza spitalul, nu putem introduce in cauza primaria, singurul ramas pe lista este IGSU, uraaaaaa, victorie dle Tolontan, si asa cum spunea mai sus un alt cititor, parca erati ziarist sportiv ?!...si nu e cazul sa va intoarceti la vechea dragoste????

Cătălin Tolontan  •  8 decembrie 2015, 12:22

@dan, Roman: nu exista alt scop decit acela de a publica lucrurile pe care le aflam. E ca si cum ati intreba un sofer: "Ce urmariti?". Soferul urmareste sa ajunga din punctul A in punctul B, iar ziaristul, la fel, sa-si faca treaba. Nu ne intereseaza faima, nu tinjim dupa aprobare, asa ca vom continua sa ne facem treaba cum putem mai bine. Citim mesajele, raspundem, dar ele nu schimba ceea ce facem pentru ca in asta consta meseria noastra.

cristian007  •  8 decembrie 2015, 12:27

Am mai spus aici : nu se poate sa moara 60 de oameni, primul ministru sa isi dea demisia iar de la IGSU si de la ISU nimeni sa nu isi asume vreo vina. Nimeni pana acum nu a venit sa spuna e vina mea, macar partial,...imi dau demisia. Atata lipsa de onoare din partea unor militari este injositoare. Pacat ca astfel de oameni de joasa speta au ajuns in astfel de pozitii de mare raspundere. Iar daca ne intrabam cum a fost posibil dezastrul numit Colectiv......raspunsul il gasim in nesimtirea acestor "militari" ...Iar la final ei mai spera sa isi gaseasca si un loc caldut dupa ce trece furtuna..

giani, from Las ISU  •  8 decembrie 2015, 12:47

@dan: este clar de partea cui esti, postacule. Ce te deranjeza ceea ce scrie Catalin Tolontan? Daca nu iti convine nu mai posta, te obliga cineva ! Este clar, conducerea ISU este de vina ca nu au luat nici o masura ... vor sa se spele pe maini. Este clar ca nimeni nu are bani sa platesca prejudiciul. Totul este facut ca sa inchida gura mass-media, sa le dea maxim de pedeapsa celor la cei 2 inspectori. Judeca procesul pe repede-inainte ca sa nu se descopere mai multe, i-au gasit vinovati pe cei doi (sigurii responsabili de la stat, saracii coloneii n-au nici o vina !). Statul nu are nici o problema, le vor da maxim de pedeapsa celor 2 inspectori (acestia sunt vai de mama lor, au credite pe 30 de ani la apartamente) si in concluzie le dau pedeaspsa maxima cu circumstante agravante, vreo 10-15 ani , iar ISU scapa nevinovat. Dar, Dumnezeu este sus, nu are cum sa lase lucrurile asa ...

vlad  •  8 decembrie 2015, 13:09

Hai sa ne lase, este clar vina ISU, ca or fi probleme de procedura sau mai stiu eu ce... ok, si la IGSU e buba. Dar acum, clar e vina la ISU, frumos, raspuns scurt: nu venim... bravo nene, bravo.

Dan  •  8 decembrie 2015, 13:32

Am toata admiratia pentru dvs personal, d-le Tolontan, pentru colegii dvs care s-au implicat in aceste anchete, dar nu vreau sa scapati din vedere esentialul, si anume, TOTI, dar absolut TOTI care traim in tara asta suntem mai mult sau mai putini vinovati de drama de la Colectiv. Inainte sa vedem paiul din ochii altora, sa ne vedem barna din ochii nostri. Sa presupunem ca cineva, oricine, si-ar fi dorit sa construiasca o casa, un sediu de firma, etc... cat de mult acea persoana era interesata sa functioneze cu toate actele in regula, stiind ca asta presupune anumite controale, bani in plus, timp pierdut pentru avizari, etc? Nu trebuie sa-mi raspundeti, dar va spun eu ca foarte putine persoane ar trece prin"furcile caudine"pentru asta. Si asta datorita felului nostru de a fi, adica de a fi"destepti si smecheri", ca deh...romanul, tot roman! Da, asa cum am spus, preferam sa ocolim legea, legea ne ocoleste pe noi (vezi problemele din sistem), statul in loc sa apere interesul cetateanului din tara asta, se face hot si devine insensibil la problemele noastre, ale tuturor. Asadar, cum ar putea sa functioneze toate lucrurile bine, cand si cel care are responsabilitatea de a controla, si cel care este controlat, lupta impotriva normalitatii? Acum holurile institutiilor ISU au devenit neincapatoare, brusc toata lumea vrea sa fie in regula de teama controalelor. Asta e imaginea normalitatii! Un exemplu... doar unul din milioane si milioane: Sunt din provincie, provincial, dar in sensul original al cuvantului...merg la Bucuresti cu masina. Odata ajuns in oras, constat cu stupoare si groaza totodata, ca tot ce stiam eu despre regulamentele si legile de circulatie, se aplica diferit. Cu alte cuvinte, trebuie cumva sa ma"descurc", daca nu...Dumnezeu cu mila Lui cea mare! Daca conduc prudent, daca dau prioritate de orice fel, daca sunt respectos in trafic, responsabil sau cum mai vreti dvs, sunt luat in"colimator"automat si obligat sa-mi incalc principiile, prin claxonari repetate, injurii si atacuri verbale. Asta e normalitate?! Stiu, o sa spuneti ca nu, dar va complaceti in situatie, asadar suntem si sunteti si dvs partasi la ce se intampla acolo. Doresc sa dau un raspuns celor nemultumiti ca sustin financiar salariile angajatilor din sistem, in special de la pompieri: Ce te face pe tine sa crezi ca pompierii sunt inferiori tie, in conditiile in care se stie ca sunt bugetari. Oare se poate altfel? Daca da, astept un raspuns din partea ta, tu cel afectat ca o mica-mare suma din leafa ta, se duce spre buget, de unde sunt platiti acesti"pierde-vara"numiti pompieri (si nu numai). Esti cumva gata sa intri in foc si apa, sa te urci pe munti, sa cobori in ape adanci, sa fi in prima line la orice necaz sau calamitate ar putea aparea? Esti gata sa lasi mama, tata, frate, sora, iubit/a, si sa iti risti viata pentru un necunoscut? Esti gata sa intri in foc la orice ordin, stiind ca s-ar putea ca in orice moment o substanta explozibila sa-ti curme viata si sa ramana copilul sau copiii tai orfani? Esti gata sa mori la datorie( vezi cazurile Mihailesti, etc) Esti gata?!!! Cu ce esti tu mai special prin munca care o depui, decat a acestor oameni care isi risca vietile, ca tu si altii sa traiti? Nu vreau sa-i faca lumea eroi pe pompieri, politisti, jandarmi, profesori, medici, etc, dar nici sa-i batjocoreasca ca iau o leafa de la stat. Crezi ca acestor oameni nu le-ar placea sa traiasca cu stigmatul"bugetar", dar n-au incotro? Cand bugetarilor li s-au taiat veniturile cu 25%, nu a sarit nimeni ca ars in sprijinul lor, chit ca multi nu si-au mai putut continua activitatea in conditiile in care nu-si mai puteau plati ratele la banci. Multi au fost disponibilizati, totul printr-o simpla iscalitura, iar cei ce au ramas, si-au facut in continuare datoria fata de semenii lor, chiar si in acele conditii. Asadar, te mai intreb odata: ....esti gata? ,

Cătălin Tolontan  •  8 decembrie 2015, 14:01

@Dan: "Nu vreau sa-i faca lumea eroi pe pompieri, politisti, jandarmi, profesori, medici, etc, dar nici sa-i batjocoreasca ca iau o leafa de la stat". 100% de acord. faptul ca "bugetarii" fac un serviciu public nu-i face angajati de mina a doua.

fotbal  •  8 decembrie 2015, 14:51

lucrez in servicul public. cat pot eu de bine. cu un sal de 1800/4h. si visez ca intr-o zi toti bugetarii care muncesc onest in folosul cetateanului sa se ridice in picioare, sa-si re)gaseasca demnitatea profesiei lor

jap jap  •  8 decembrie 2015, 15:34

Am inteles bine? 29000 lei (~6500 EUR) stingerea si 10000 EUR proiectul de autorizare PSI? Deduc ca tragedia e mai rentabila. Si trebuie sa adaug explicit ca nu pe patroni ii blamez. N-are ce sa coste 10000 EUR. Nici macar 100. Apoi, dezbaterea asta cu eroi/bugetari e superflua. Parerea fiecaruia e dupa cum s-a nascut, comunist sau nu. Ca naravul din fire n-are lecuire. N-a pompat Oprea in ei? Nu le-a tot dat nas, le-a hranit orgoliul? Nu si-au dat privilegii? Pensii, salarii, grade, titluri, doctorate? Nu practica ei extensiv si fara exceptie un gen de asigurari sociale tribal? E exclus cineva din sistem, de pe state adica, orice ar face? Nu-si angajeaza sereni nevestele, ca si cand e un drept, un lucru normal, copiii? E vreun concurs acolo? Am scris ieri asistat, ati cenzurat, care e "regula saitului", corectitudinea politica? Eu zic ca e aproape definitia asistentialismului nu a eroismului.

Lt.col. Hal Moore  •  8 decembrie 2015, 15:35

Generalul Erwin Rommel spunea: "o bătălie nu este pierdută până ce comandantul spune că este pierdută". Istoria ne o oferă numeroase exemple de personalităţi, lideri şi modul cum aceştia şi-au pus amprenta în opinia publică generală. Bineînţes că la IGSU, ISU, DSU şi alte organizaţii nu avem lideri de calitate. În ce ţară civilizată, şeful unei instituţii nu ia poziţie faţă de activitatea forţelor din subordine? Probabil nu o să găsim exemplu nici în Liberia sau eu ştiu ce ţară din lumea a III-a. Aproape nicăieri. În România constat că nu există un şef al POMPIERILOR căci dacă ar fi aş şti şi eu ce fel de activitate are, aş rămâne uimit de calitatea şi cantitatea informaţiilor publice care le oferă, inclusiv aş putea învăţa din situaţiile gestionate de acest OM. În SUA, spre exemplu, şeful poliţiei iese public în emisiuni TV şi chiar emite propriul mesaj privitor la activitatea instituţiei, realizări, neajunsuri, constatări, implicaţii sociale, inclusiv modul de accedere în carieră şi multe altele. La noi, colonel şi doctor Cornea Nicoale este şeful POMPIERILOR, da este şeful tuturor POMPIERILOR, cum le spuneţi voi de la stingere, descarcerare, SMURD fără D, salvatori, inspectori de prevenire, personal logistică, personal protecţia muncii, personal financiar-salarizare, jurişti, personal corp de control şi mulţi alţii. Dumnealui se remarcă prin ABSENŢĂ faţă de subiectul COLECTIV sau orice alt subiect. Nu se poate scuza că nu îi este permis căci ar sfida logica elementară. Arafat NU ESTE ŞEFUL POMPIERILOR şi NU A FOST NICIODATĂ. Studiaţi legislaţia......Arafat COORDONEAZĂ activitatea IGSU iar Cornea SUBORDONEAZĂ toţi militarii şi personalul civil din IGSU. Rolul lui Arafat apare atunci când el trebuie să pună în acord, adică să coordoneze mai multe structuri, la INTERVENŢII. Ori trebuie să fim drepţi, d-ul col. Cornea NU ESTE SUBORDONATUL doctorului ARAFAT. Vreau să aud părerea, punctul de vedere, critica, asumarea responsabilităţii din partea şefului pompierilor, domnul colonel doctor Cornea Nicolae. Sunt vitale acţiunea sau inacţiunea dumnealui şi adjuncţilor săi (căci şi dânsul are doi adjuncţi). SAU TREBUIE SĂ ÎNŢELEGEM CĂ POMPIERII AU PIERDUT LUPTA? Dumneavoastră decideţi, aşa cum Rommel spunea. Nu problema FAXULUI este aici, căci FAXUL nu a ucis pe nimeni. Problema suntem noi OAMENII, cei care ne-am distrat în spaţii improprii şi periculoase, cei care am organizat şi orchestrat fără a asigura protecţie, cei care AM DAT FOC ARTIFICIILOR, cei care am stins incendiul, cei care am controlat sau nu obiective, cei care am acordat primul ajutor medical, cei care am tratat răniţi în spitale, cei care am hotărât, tăiat şi spânzurat. NOI, cu toţii trebuie s[ d[m socoteală fiindcă, în toate situaţiile, AM ACCEPTAT COMPROMISUL. Iar compromisul are şi el preţul lui. Vreau ca fiul meu să înţeleagă şi să înveţe ceva din această experienţă. Oricât de dureros, frustant, umilitor ar fi, cu TOŢII SUNTEM DATORI SĂ LE OFERIM O EXPLICAŢIE GENERAŢIILOR VIITOARE. Căci nu uitaţi......"copiii învaţă CEEA CE TRĂIESC". Proiecţia mea este asupra viitorului lor şi vă invit domnilor să le clădiţi acest viitor. Mulţumesc mult domnule TOLONTAN. Cu respect, cineva din mulţime.

Pompier 2  •  8 decembrie 2015, 19:03

Pentru cei care "ne plătiți salariul" *** K sa știți pe ce dați banii! Manipulare de masa! Asta face presa! Ruşine!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

xwz  •  8 decembrie 2015, 19:39

Buna seara (daca poate fi "buna"). Am o intrabare pentru cunoscatorii legislatiei: este adevarat ca, chiar daca esti autorizat psi, ai nevoie OBLIGATORIU si IN PLUS fata de aceasta autorizare psi, de o "supra-autorizare", conform Ordinului inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă nr. 1.045/I.G./2007? Sunt de buna-credinta si va dau si raspunsul: DA. Cateva concluzii la faptul ca dintre toti cei implicati in acest caz "Colectiv", instanta (am aflat ca deja au fost trimisi in judecata) a gasit imediat (PE REPEDE-INAINTE!!!!!! Apropo, nu este cam rapida instanta de data aceasta?) deja vinovatii : exact cei doi inspectori -ACARUL PAUN-, de altfel : 1. Chiar daca clubul era autorizat psi ,TRAGEDIA S-AR FI PETRECUT ORICUM pentru ca acesti patroni si pirotehnisti nu au cerut aceasta "supra autorizare" cu prezenta pompierilor in ziua si ora anuntata de organizatorii show-lui conform ordinului de mai sus. Va redau mai jos modelul de cerere pentru aceasta "supra-autorizare". Vinovatii, dupa parerea mea: organizatorii, patronii si pirotehnistii. 2. Pompierii nu puteau inchide absolut nicio INSTITUTIE, S.C., P.F. etc. pentru ca nu aveau baza legala pana in noiembrie 2015. Singurele institutii care puteau face asta erau POLITIA si PRIMARIA. Vinovatii, dupa parerea mea: legislatia (vezi ca in 2010, 2011,2012,2013,2014 pompierii nu au mai avut nici benzina pentru recunoastere si nici personal =restructurarile din 2010), politicul=criza!!!, politia si primaria. 3. Domnul Raed Arafat, parca, a spus ca inspectorii pot da consultanta in afara orelor de program. De unde se stie ca acei inspectori au fost acolo in timpul programului? Vinovatii; nu exista in aceasta situatie. Deci, inspectorii nu se fac vinovati de niciun abuz in serviciu. Inchei tot cu o intrebare si, poate, si cu un raspuns: DE CE SUNT TRIMISI IN JUDECATA CEI DOI INSPECTORI? Raspuns: ACARUL PAUN, saracul! Este atat de simplu! Ei nu au nicio vina. Vinovati sunt cei care au luat la cunostinta de existenta clubului prin acel FAX si nu au verificat daca acest club exista in baza lor de date _asa cum este ea, arhaica- (cred ca functionarii de la BIROU nu au altceva de facut decat sa verifice agentii autorizati si sa-i autorize pe cei neautorizati. Au , cred , mai mult timp decat cei ce merg pe teren doar pe baza unei planificari facute tot de cei de la birou!) si, mai ales, sa trimita la fata locului pompieri sa asiste acel festival pentru ca erau ... DOAR 2000 de oameni! Nu credeti? Scuze! Prezumtia de nevinovatie nu mai exista in Romania? Intrebam si eu, din nou.... Alo, CEDO!

xwz  •  8 decembrie 2015, 19:50

Revin, asa cum am promis, cu modelul de cerere pt acea "supra-autorizare" conform ordinului 1.045/I.G./2007 descris mai sus: ANEXA 1 la normele metodologice Către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului ................../ Municipiului Bucureşti Domnului inspector-şef CERERE de emitere a acordului pentru organizarea jocului de artificii cu articole pirotehnice nr. ....... din ....... 20.. Subsemnatul/Subsemnata .................................., cu domiciliul în judeţul ..................., municipiul/oraşul/comuna ........................., sectorul/satul ...................., str. ........................... nr. ....., bl. ..., sc. ...., et. ..., ap. ..., codul poştal ........., telefon .........., fax .........., e-mail ....................., în calitate de ............... la ..................., în conformitate cu prevederile art. 29^5 din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cu modificările şi completările ulterioare, solicit: 1. verificarea măsurilor ce se vor asigura privind prevenirea şi intervenţia în caz de incendiu, distrugeri sau vătămări corporale prevăzute în documentaţia anexată; 2. emiterea acordului pentru organizarea jocului de artificii cu articole pirotehnice, ce se va desfăşura în ..................................................................... . (locul, data, ora) Anexez documentele prevăzute în normele metodologice aprobate prin Ordinul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă nr. 1.045/I.G./2007, conform opisului. Declar pe propria răspundere că documentele prezentate în copie sunt conforme cu originalul. Data .......... Semnătura ....................

Cris  •  8 decembrie 2015, 20:06

@pompier : merci, e interesant ce spui! Cei doi capitani, deci, nici macar nu aveau atributii de control, ci doar de instructaj??!! Banuiesc ca odata facut instructajul, o copie, semnata de beneficiarul instructajului ramane la pompieri (??!!). Responsabilii cu instructajul pleaca pe teren cu un ordin de serviciu...sau nu?!?!? Se duc ei asa, de capul lor, dupa program, la orice bodega le iese in cale? Sunt capitani, pentru D-zeu! Sunt judecati si arestati in baza unei hotarari a unei instante militare! Chiar nu vede nimeni ca sunt doar tapi ispasitori??!! Or fi avand si ei vreo vina, nu stiu, dar chiar asa, sa stea in arest preventiv, in timp ce adevaratii suspecti, de la control/verificare, de la prevenire si evidenta/centralizare se lafaie la caldurica si "fac anchete si demit/pun la dispozitie"?

eu  •  8 decembrie 2015, 20:20

Solutia este una de bun simt DEMILITARIZAREA intrgului sistem de prevenire a incendiilor, crearea unei autoritati civile iar la POMPIERI sa ramana numai cei care intervin si sting incendii, cei care care o hartie trebuiesc trecuti FUNCTIONARI PUBLICI si daca iau spaga vine peste ei DNA.

Cris  •  8 decembrie 2015, 20:24

@xwz : nu puteau inchide pana in 2015, dar puteau si erau chiar obligati sa aiba evidenta, sa selecteze, sa verifice si sa avizeze/sa refuze avizarea cf legii cu privire la securitatea la incendii. Plus ca din aug 2015 puteau chiar sa inchida.(cred, nu mai stiu daca sanctiunea asta a intrat de abia dupa colectiv sau era din vara 2015). Cert e ca n-au facut nimic. Pur si simplu nu i-a interesat. Pentru ca nu le pasa. Pentru ca stiau ca intotdeauna se gasesc acari Pauni!

George  •  8 decembrie 2015, 20:29

Din pacate adevarul despre pompieri este departe de ceea ce se spune aici!

pompierul  •  8 decembrie 2015, 20:34

Domnule Tolontan, manipulati lumea cu informatii gresite si eronate, incercati sa pareti corect, dar nu sunteti nici pe departe, cu siguranta incercati sa va faceti o noua imagine de ziarist prin aceste articole publicate. Nu ati publicat nimic despre legislatia care era in vigoare pana la tragicul eveniment, sunt sigur ca nici nu o cunoasteti ( ex.: ,, pompierii emit autorizatia de securitate la incendiu, nu autorizatia de functionare"), sau daca ati publicat cate ceva a fost prea putin si ati trecut prea repede peste aceasta legislatie. De ce nu expuneti lucrurile corect si la obiect, de ce nu insistati pe faptul ca un obiectiv nu putea fi inchis, de ce nu insistati pe faptul ca nu se pot trimite angajatii ISU la toate evenimentele organizate in Bucuresti( valabil si in alte judete), de ce nu vorbiti despre faptul ca nu a mintit nimeni si ca adresa ( faxul), din cate am vazut in comentarii, nu a venit din partea clubului ci din partea unei alte societati, de ce nu insistati pe faptul ca sanctiunile erau fff mici si va reamintesc ca unei societati nu puteai sa ii opresti activitatea. Nu incercati decat sa aratati o alta fata a lucrurilor, acuzand in stanga si in dreapta inspectorii ISU. Cred ca e necesar totusi sa va documentati mult mai bine si sa nu mai acuzati salariatii ISU, cercetati , analizati si in momentul cand aveti certitudinea ca detineti o informatie corecta, ca aveti habar de legislatia in vigoare, atunci prezentati faptele. De asemenea, inainte de a murdari imaginea unui om, va rog sa va documentati, nu prin pub-uri, nici prin cafenele, ci la cei care sunt in masura sa va dea informatiile corecte asupra profesionalismului, corectitudinii si devotamentului unui om, pe care intamplator il cunosc si dumneavoastra se pare ca nu. Daca ii intrebati pe cei care il cunosc cu adevarat pe domnul pe care l-ati acuzat pe nedrept si in necunostinta de cauza, veti descoperi ca adevarul este defapt altul, cei care au format sistemul corupt pe care acest om incerca sa il schimbe sunt altii, pe care intamplator ( sau nu) ii cunoasteti ( intrebati-va rudele, cunostintele) si apoi dupa ce veti avea toate datele incercati sa dati dovada de profesionalism ( putin probabil pentru dumneavoastra), si incercati sa fiti neutru, sa prezentati faptele asa cum au fost. Nu ma asteptam din partea unui jurnalist sa discrediteze activitatea unui intreg minister fara sa o cunoasca mai intai, deasemenea nu ma asteptam sa aveti puterea sa distrugeti cariera si viata unui om care lupta pentru respectarea si aplicarea legilor in ceeace priveste prevenire incendiilor, lucru care pentru dumneavoastra pare lipsit de importanta. Va informez ca nu toti inspectorii ISU sunt ,,spagari", ,, sponsorizati", nici nu conduc masini de lux, nici nu au vile la munte sau la mare, nici mai multe apartamente si nici nu accepta plicuri cu bani. E adevarat ca fiecare padure are uscaturi, dar eu cunosc suficient de multi inspectori care pleaca in controale si isi fac datoria cu varf si indesat fara a primi atentii. Consider ca ati gresit grav fata de cei care sunt inspectori si care prin activitatea lor de prevenire si control au salvat o multime de vieti, fara sa isi asume acest lucru... o fac zilnic, in schimb dumneavoastra le-ati lezat imaginea. Fiti jurnalist!

pompier  •  8 decembrie 2015, 20:59

@cris, xwz: este adevarat ce spui despre " supra autorizatie", am citit si eu despre ea, dar nu eram sigur. Acum imi este clar, este necesara. Revoltator este ca seful cel mare, Arafat, s-a antepronuntat la Tv, inca de la inceput ( se poate verifica in declaratii ) ca cei doi sunt vinovati. Este fomator de opinie, oamenii il cred, este incredibil, tu ca sef suprem sa dai vina pe cei mici, cand exista sefi isu si in plus sunt ordine de serviciu ( este vorba de o unitate militara). Dupa aparitia faxului, cand nu mai avea incotro si-a schimbat discursul , a recunoscut ca cei de la Isu aveau dreptul sa desfasoare si instructaj psi conform cu fisa postului. Apropo, politia locala, subordonata primariei lui Piedone, trebuia sa verifice ce fac aia in club noaptea .. vin oameni acolo, pot fi infractori, droguri .. Cum este posibil ca Politistul sa nu verifice, daca au aveau utorizatie ??Inseamna ca oricine poate sa-si deschide un club fara autorizatie si sa nu-l verifice nimeni !! Iar tu, autoritati ce faci ? Pui prejuduciul in carca celor doi inspectori, sa-i incadrezi la abuz in serviciu ( desi este clar la prejudiciul este la primarie) judeci procesul pe repede-inainte, sa ingropi ...., sa nu se afle tot ..

Florin  •  8 decembrie 2015, 21:04

Sunt un pompier din sistem si din start e clar ca nu imi dau numele adevarat.Asta pentru ca atunci cand pronuntam cuvantul sistem, este clar ca in spatele cuvantuli se afla ceva bine definit, ceva din care daca intri....iesi definitiv sau iti nu vorbesti niciodata despre ceea ce se petrece in interior! M-am angajat in 2006 cu speranta ca locul de munca, institutia, si faima de a fi pompier, ma vor duce pe culmile gloriei!Nu a fost asa.Foarte repede am constatat ca sefii mei, ce care faceau primele programe de pregatire (facute pe genunchi, fara orizont, fara logica), erau niste "titani" ai pompierilor.In fata lor nimic nu se comenta, nu se discuta, erai la discretia lor 8 ore.Nu aveai pauza, nu aveai dreptul sa intrebi, sa contesti, aveai doar dreptul sa taci.Daca indrazneai sa spui ceva, exista : Culcat...Salt inainte!Calvarul a durat 2 luni.Ne spuneam strangand din dinti ca o sa treaca, asteptam ziua de salariu....Eram supusi la tratamente sub demnitatea noastra umana, sub pretextul ca vom deveni mari pompieri.Eram la mana unuia care daca vroia sa te alerge 2000 m..avea puterea.Si o facea.Au trecut cu greu cele 2 luni.Am intrat in ture !Asteptam cu nerabdare primul incediu...sa vedem cum e.In programul de pregatire preliminar nu a fost inclusa nici macar o simulare.Totul era doar pe hartie.A venit si primul incendiu si am constatat ca nu e ca in teorie.Am constat ca e greu si ca riscul meseriei de abia incepea. Am primit la inceput echipament de protectie!Nomex!Farta certificat!Fara sa ne arate cineva rezistenta la apa/foc/.etc.Stiam din auzite ca au garantie 2 ani sau cateva spalari.Nu stiam nici macar producatorul.Am primit aparate de respirat.La inceput individuale, apoi la gramada ca nu erau bani!Mergeam la incendii si lasam un aparat si il lua alt coleg...cu aceeeasi masca...vremuri... Apoi a venit marea modernizare...au venit masini noi, echipamente noi, ambulante SMURD si in acelasi timp au fost oameni concediati, oameni care au demisionat si lucrurile au mers din ce in ce mai prost.Se cereau lucruri mari cu oameni putini.Au fost disponibilizari.Cateva mii daca nu ma insel.Si dupa toate astea....: Pompierii erau pe primul loc ca incredere din partea populatiei! Am cateva intrebari pentru cei care cunosc situatia? 1.De ce va e frica?De ce va e frica sa spuneti ceea ce este in sistem?Pentru ca sefii vostrii va constrang?Pentru ca va e frica ca o sa fiti concediati si ramaneti fara job? 2.Sunteti militari si functia va obliga sa raportati orice abuz, nedreptate, discriminare...etc!Cati dintre voi nu ati alergat in preajma cazarmei...ca a ordonat seful...cati dintre voi nu au spalat masina sefului?Cati dintre voi nu i-au reparat masina sefului?Cati dintre voi nu i-ati imprumutat bani sefului?Asa merge la noi!Am facut toate astea de frica...de frica sefului...de frica faptului ca el e seful si ca in viitorul apropiat el va face in asa fel incat sa obtineti rezultatele cele mai rele. 3.Evaluarile personalului ISU se fac pe multiple criterii!Se stabilesc niste procente!Culmea...Pregatirea fizica, teoretica si practica, reprezinta un procent minuscul in nota pe care un pompier o obtine la sfarsit de an.Procentajul majoritat se obtine din :Daca ai dat cu mopul, daca ai reparat ceva pe la biroul sefului, daca aduci materiale de acasa, daca sti sa faci de toate cand iti cere seful.In rest, cei care studiaza, iau note mari la testari....nu conteaza! De retinut : Pompierii sunt niste slugarnici!Au sefi, ofiteri care nu i-au aparat in viata lor!Nu le-au reprezentat vreodata drepturile!Am cateva puncte de mentionat : 1.Daca voi sefilor ne-ati reprezentat...unde sunt echipamentele noastre?De ce ati acceptat sa munciti cu noi, imbracati costumele actuale de protectie? 2.Daca voi sefilor, sustineti ca sunteti sefi, reprezentantii nostrii....va rog sa mentionati in scris cand ati cerut ultimaoare, inlocuirea costumelor tip Nomex si a aparatelor de respirat! 3.Va rog sa mentionati in scris cand ne-ati luat apararea privind programul de lucuru care ne-a fost impus abuziv, pe baza sustinerii unui colonel din IGSU.Sa ne explice el cum isi face norma de 168 ore in luna de concediu si noi nu! P.S : Suntem un sistem putred!Suntem distrusi!Pana nu se va epura clica de ofieri proveniti din securitate...noi pompierii de rand, cei care mergem la incendii, nu vom putea face nimic!Vom muri cu jalba in protap!

tasian  •  8 decembrie 2015, 21:20

Haideti sa nu ne mai dam in cap unii la altii. Profita cei care ,,ne vor binele,, din exterior. Dragi romani fiti solidari si nu mai aruncati piatra pentru ca nu sunteti fara de pacat. Nu va mai lasati intoxicati cu informatii trunchiate, interpretate bine concertate. Ganditi-va la urmatorul aspect. Faptul ca romania are cele mai putine incendii din europa ce va spune? In conditiile in care nu este o tara dezvoltata. Datorita cui credeti ca se intampla acest lucru? Nu mai faceti deservicii statului roman. Rugati-va pentru aceasta natie greu incercata. Dumnezeu sa va binecuvanteze. Desteapta-te romane.

xwz  •  8 decembrie 2015, 21:27

@cris: din noiembrie, după incendiul de la Colectiv, pompierii pot închide agenții economici, instituțiile etc., Imi amintesc exprimarea fostului prim-ministru, Ponta: "acum pompierii au cadrul legal si pot inchide acolo unde este cazul. ..." mă bazez pe memoria mea, dar și pe minima documentare. Pe internet se găsesc toate legile, ordinele, hotărârile de guvern, ordonanțe etc., trebuie doar sa ai putina răbdare și sa încerci sa le pui cap la cap, deși se cam "bat cap în cap", dar de închis nu puteau închide nimic. Singurele sancțiuni pe care le puteau da inspectorii erau avertismentele și amenzile, care erau foarte mici. Inspectorii nu-i putea obliga pe cei verificați sa se autorizeze. Poate dl Tolontan cere o statistica de la ISU cu toate sancțiunile date în ultimii 4-5 ani... O sa vedeți ca nu-i va fi " raportată " nicio închidere. Dacă va primi vreun răspuns. ...

abc..etc  •  8 decembrie 2015, 21:45

Tolontane, as vrea sa te vad la fel de intransigent si cu banditii care fac praf tara asta, numiti frumos ¨investitori straini¨. Ce-ai spune de Holzindustrie Schweighofer? Ce zici, iti dau voie sefii? Vad ca te tii deoparte, ca de altfel mare parte a mass mediei. Hai sa-i *** pe ai nostri c-asa-i sta bine romanului, in rest, stam capre. Radem tot, si neghina si graul, lasam campul curat ca trebuie sa vina investitorul. Vrei sa-ti mai dau si alte exemple? Nu cred ca-i cazul. Sunt zeci in jurul nostru, numai sa vrei sa le vezi. Da asta ar fi tare de tot: ce-ar fi sa-ti intrebi sefii ce-au facut sau n-au facut, de in 25 de ani Romania e praf si pulbere. Erau prin tara sau trecusera oceanul inca de la inceput? Ia gandeste-te!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

liviutz  •  8 decembrie 2015, 22:09

nu cautati vinovatzii de baza intre cei de azi!!! cautatzi cum trebuie intre cei care au propus acum cativa ani ca finantarea din domeniu se face si din sponsorizari... acestea au fostv stabilite doar pentru actiuni dedicate (concursuri, publicatii, manifestari sportive speciifce, s.a.), nu pentru imbunatatirea functionarii, dotarii, etc, a unitatilor. S-au gasit /destepti/, /dornici de afirmare/, viitori-actuali generali/ care au fortat la maxim aducerea de fonduri prin sponsorizare, stabilind drept principala atributie a - mai ales -personalului din inspectiile de prevenire a acestora. Cata vreme n-au fost evenimente grave, totul a fost liniste si pace, n-a vazut nimeni decat statui, tencuieli, pereti daramati si reconstruiti, avansari, diplome, laude si alte asemenea pentru sefi si sefuti. cei ce au actionat sa mai stea,dupa care unii au gandit(?) -pai numai ei?... hai si noi, ... si a iesit ce se vede. Vorba cu ulciorul si fantana!

GERULA  •  8 decembrie 2015, 22:30

DE CE POMPIERII ? ?????????? La implinirea varstei de 18 ani parintii mi-au pregatit si un foc de artificii in gradina casei. A venit o firma speacializata cu un pirotehnist si ajutor, atestati ,au amplasat bateriile de artificii, dupa studierea locului si a ANALIZEI DE RISC conform legii, au luat decizia corespunzatoare. Dar inainte firma a obtinut toate autorizatiile necesare conform legii de la primarie, pompieri,politie etc. Legea spune ca se pot efectua aceste focuri de artificii pana la orele 22.00, NUMAI IN LOCURI DESCHISE. La usa , pe strada a fost si masina Politiei, care fusese informata despre eveniment si a luat masura de prevenire a unor evenimente imprevizibile. Si totul a fost OK. MAI INTREB, DE CE POMPIERII ???? CITITI LEGEA 126/1995; HOTARAREA 954/2001. LEGEA 121/1996. SI VETI DESCOPERII MIRACOLUL CONSTIINTEI CIVICE. GHICITOARE : Cati maturatori trebuie sa angajez ca sa stranga cojile de seminte si mucurile de tigari aruncate si scuipate de populatia Bucurestiului ? GHICITOARE: Cati pompieri trebuie sa urmareasca cetatenii care folosesc artificii de ziua de nastere , nunti etc ? Inainte de a vedea paiul din ochiul pompierilor sa vedem barna din ochiul nostru. Deci, artificiile nu se dau in locuri inchise. Unde e constiinta civica a patronilor clubului, organizatorilor evenimentului, artificierului si a tuturor care au presadit moartea premeditat fara sa cunoasca legile organice si ale bunului simt al fiintelor inteligente ? De ce trebuie cineva sa aiba grija noastra si sa existe acari Paun ? Astia mai erau neterfeliti in mocirla ca si asa la foc , la inundatii, la scos cai morti, la prins pisici, la mutat roiuri de albine , la dezapezire , la descarcerari si daca ar fi razboi ar fi in linia I si noi bem un rachiu la carciuma ca vin pompierii. Cine nu a respectat circuitul hartiilor de aprobare care , probabil, trebuiau trimise conform legii si care ar fi salvat vietile acelor tineri minunati ? BINEINTELES POMPIERII . Societatea e grav bolnava si trebuie tratata, altfel vai de generatiile viitoare. SI TOT POMPIERII, DATI IN EI CA SUNT REZISTENTI. DACA NU AR FI EI PROBABIL, ASTEAPTA ALTII LA RAND. NO COMMENT.

pompier  •  8 decembrie 2015, 22:57

@gerula: ai pus punctul pe "i". Problema ramane cu acari Paun, procesul "civil" se termina repede, nu se accepta evidenta, noi ne spunem opinia ...dar autoritatile "nu aud" , sau nu vor da auda/vada. Mai este vreo speranta in tara aceasta ? ... sper, daca nu vai de mama noastra .

xwz  •  8 decembrie 2015, 23:07

REPET pentru cei care, poate, nu au citit postarile anterior: daca se cerea acea "supra-autorizatie" unde se anunta ca la ora de ... in ziua de .... la adresa ..... se va desfasura un show pirotehnic si pompierii trimiteau echipe pregatite sa actioneze, NU SE INTAMPLA tragedia. Aceasta "supra-autorizatie" se cere in cazul oricarei persoane fizice, juridice, autorizata PSI sau neautorizata, atunci cand exista un astfel de spectacol cu efecte pirotehnice. ADEVARUL este asa aproape... DE CE nu-l VEDE cine trebuie. Obligati sa ceara autorizarea erau organizatorii, respectiv formatia sau firma care-i reprezenta, habar nu am cine a organizat spectacolul, apoi patronii care i-au obligat pe organizatori sa aduca cat mai multe persoane (mult mai multe decat au declarat in dosarul pentru autorizare) si, cei mai obligati erau pirotehnistii care stiau ca monteaza artificii de exterior in spatii inchise si ca au nevoie de acesta "supra-autorizare". NU exista nicio legatura intre tragedia de la "Colectiv" si cei doi inspectori. Imi pare rau, dar victimele tragediei sunt tarate pe un drum gresit. Va rog, domnule Tolontan, daca sunteti corect fiti pana la capat. Nu este greu sa-ti sai seama ca VINOVAT DE ARDEREA CASEI ESTE CEL CARE-I DA FOC cu buna-stiinta. Poate dezbateti si aceste aspecte... . Multi dintre noi nu avem timp sa ne documentam. Multumesc!

xwz  •  8 decembrie 2015, 23:19

Vreau sa-mi cer scuze pentru greselile de ortografie si dezacordul din fraza: "Inspectorii nu-i puteaU obliga pe cei verificați sa se autorizeze" . Poate mai sunt si altele.... Asta patesti cand nu verifici. Multumesc pentru intelegere!

pompier  •  8 decembrie 2015, 23:29

Apropo de Las ISU si cine il conduce .. in seara aceasta, cei din Las Fierbinti au facut multe "aluzii" la pompieri. Acum vad ca au bagat 100 de persoane in carciuma lui Bobita ca le dau 2 litri de tuica. Parca vad ca ia foc carciuma..de urmarit..

Divort Rapid  •  9 decembrie 2015, 10:49

Doamneee, nu ne mai vindecam! Atata isterie cat a provocat drama asta nu a mai existat pana acum. Sa fie o trezire a constiintei natiei? Sau din contra?

Vasile  •  9 decembrie 2015, 13:34

Nu am inteles nici pana acum care era utilitatea acelei baze de date. Ce trebuia sa contina? Cine trebuia sa o actualizeze? Din ce surse trebuia actualizata? Si daca clubul ar fi fost in baza de date s-ar fi intamplat ce?

Comentează